假日都有LunchSet供應,每份都包咗一條凍飲同大大碟沙津,真係好抵食!呢度嘅手工意粉夠煙韌,醬汁唔會太多嘅同時每條麵都有掛汁效果,擺盤又靚,非常推薦大家試吓!💰賓尼迪蛋 $98出面依家食Eggs Benedict 閒閒哋都要百幾蚊,呢度價錢OK之餘仲好足料,有齊煙三文魚、煙肉同牛油果,大滿足!📍Homeland🔎地址︰大角咀大角咀道55-65號牡丹大廈北座地下9-12號舖

💰賓尼迪蛋 $98

📍Homeland
2021-11-02 27 浏览
今晚泥到大角咀主打食手工意粉既黃店cafe,係網上一直人氣度好高,今晚慕名而來大概8:00入座,餐廳裝修幾色彩繽紛,環境幾好,座位較闊落。我哋點左啤酒釀全雞,呢個真心有驚喜,推薦大家必點,二至三人share剛剛好。由於即叫即燒,製作需時,餐廳保證新鮮原汁原味。全雞賣相驚艷,上菜香味濃郁,新鮮熱辣。店員都好細心已準備手套讓你慢慢品嚐,燒得火候剛剛好,做到皮外脆內質超嫩滑,充滿啖啖肉汁,令人食完一口接一口。另外點了冬陰功海鮮手工闊面,麵條由於手工製作,煙煙韌韌,十分彈牙,有口感。配埋糜爛嘅冬陰功醬突出海鮮嘅鮮味,見每枱都必點。淨係呢兩樣都已經食得很滿足,好飽,推介要試試!
上星期週末去咗大角咀呢間色彩繽紛嘅café🌈✨呢度嘅菜式都比較健康 全部冇落味精/防腐劑 !近期仲推出咗生酮餐單呢😍 不過今次我地就食普通嘅set lunch~ 價錢由$88-$148不等 包沙律🥗同餐茶 可以加$18轉特飲🍹或花茶冬陰功海蝦闊條麵 $118擺盤好有心思💕 帶微辣嘅冬陰功醬汁好開胃😋 蝦肉飽滿彈牙 闊條麵煙韌有咬口 不過整體份量偏少😣 爆炸糖楓糖三文魚柳配薰衣草汁 $128三文魚柳肉質嫩滑 微脆嘅表皮上灑滿爆炸糖 再加上甜甜地嘅楓糖漿 成個感覺好新奇😆鹹蛋黃雞翼 / 明太子雞翼 $30兩款雞翼都係炸過嘅~ 鹹蛋黃味唔算超級濃郁 但食落好香口 明太子嘅忌廉醬汁就有啲濟🤣 爆爆珠荔枝紅茶 $36花茶— 桃花 $48對於唔想飲凍野嘅養生一敵 加$18叫壺花茶係個好選擇😊 呢壺peach blossom有袪斑袪皺、活血化瘀、美容養顏、排毒通便等功效🌸🌸

冬陰功海蝦闊條麵 $118

爆炸糖楓糖三文魚柳配薰衣草汁 $128

鹹蛋黃雞翼 / 明太子雞翼 $30

爆爆珠荔枝紅茶 $36

花茶— 桃花 $48
2021-10-31 17 浏览
聽朋友介紹哩間係大角咀小店,決定要同朋友仔去拜會一下。 一入去店員親切嘅態度令人有家嘅感覺, 座位闊落,好舒適!慢煮嫩雞胸杏甫羽衣甘藍 好雞肉好嫩滑加埋營養價值豐富嘅羽衣甘藍👍🏻 成件事好清新,好健康🥰 甲羅燒蟹膏燉飯一見到有甲羅燒就忍唔住要order , 好香蟹膏,蟹肉,蟹籽,加埋個飯有好濃郁嘅忌廉味。撈埋一齊食,啖啖都有蟹肉味,真係不得了👍🏻香脆德國咸豬手 未上台已經聞到豬手嘅咸香!巨型嘅豬手,外脆內軟,大隻到食極都仲有,又好味,又抵食。朋友仔好滿意呢餐dinner,狂讚我揀餐廳揀得好!食飯途中佢不停讚,不停話真係好好食,問我幾時再黎💛
聽朋友介紹哩間係大角咀小店,決定要同朋友仔去拜會一下。

一入去店員親切嘅態度令人有家嘅感覺, 座位闊落,好舒適!

慢煮嫩雞胸杏甫羽衣甘藍
好雞肉好嫩滑加埋營養價值豐富嘅羽衣甘藍👍🏻
成件事好清新,好健康🥰

香脆德國咸豬手

2021-10-27
  • 香脆德國咸豬手
2021-10-31 20 浏览
朋友行緊生酮飲食,專登為佢選擇大角咀嘅 Homeland 作為聚會地方😊。頭盤[香草牛油蒜香焗田螺],軟綿綿嘅薯蓉中有薯粒,唔會覺得一patpat😆,螺肉軟滑👍🏻。主菜係以 #生酮 為本嘅[慢煮豬肩椰菜花「飯」],擺盤精英,豬肩卷成一朵玫瑰花🌹,以食用花三色堇及薰衣草伴碟切碎嘅椰菜花低卡高纖,又有淡淡甜味。豬肩偏瘦,口感唔錯。一個人食晒一碟都唔會內疚😂!我仲叫咗麥子葡萄柚啤酒🍺,微酸又清新😌。

我仲叫咗麥子葡萄柚啤酒🍺,微酸又清新😌。

2021-10-31 10 浏览
是路經大角咀,找朋友拿點東西,順道吃個午飯,就直接約在homeland。約在這裏全因這裏午餐套餐選擇夠多!足足有15款之多,我點了這裏的招牌意粉套餐,朋友則點了漢堡包!先來一客沙律,然後飲品很快便上了。抹茶latte有美美的拉花,味道夠濃。我的玫瑰latte和度也剛好,上面灑有片片玫瑰花瓣,飲落有玫瑰香氣。這裏的意粉是每日手工製的,所以點都要試下。我的伊比利亞卡邦尼意粉賣相好靚,火腿上還放上了食用鮮花。意粉質地軟硬適中,食起黎比一般的更有麵粉香,更彈牙!火腿帶咸香,加上汁濃,整體都好食。至於漢堡則大大個,安格斯牛肉很厚,芝士半溶,加上薯條炸得香脆可口,份量不少,$98的價錢好抵食!難怪這小店,下午茶時間這麼多街坊幫襯!

約在這裏全因這裏午餐套餐選擇夠多!足足有15款之多,

2021-10-24
午餐
2021-10-31 13 浏览
Homeland 已經成為咗我哋間唔中都會嚟食下嘅飯堂,由大埔開始,食到大角咀,數數手指,食過10次。平日放工,同老公過嚟,享受美食,享受生活。入到黎,有家的感覺,溫馨熟悉。最緊要係坐得舒服😌,枱與枱之間隔得開,唔會俾人偷聽到我哋講嘢🤣頭盤揀咗吞拿魚芒果沙律🥗,原因係得呢個沙律,我哋仲未試過,其他三文魚 / 八爪魚🐙/ 蝦🦐都食過😆,想試下新嘢。 (我哋真係熟客仔嚟㗎) 。賣相不錯👍🏼有花花,上點襯色,都有小心思,有fine dining feel,吞拿魚夠新鮮,都算有幾多塊下嘅😻,性價比高,唯一美中不足,點解呢個沙律有三色椒🫑碎碎😭🥲,我有食物敏感🙈,因為其他沙律都無嘅,完全唔知道囉😕,所以要揀番啲椒出嚟😐,如果餐牌寫明(有三色椒🫑),我一定唔會叫😳。只好怪我哋,冇問清楚啦☺️個人比較喜歡三文魚沙律🥗💕 & 蝦沙律😆,要試過唒每一款,先可以有呢個 comment 😎啤酒🍻釀全雞,世一😍😍😍呢個係鎮店之寶,必食之選!上次我哋同朋友嚟都有食,大家都讚不絕口,所以老公話今晚得兩個人,都要再叫,信心保證🥰。呢間係店舖限定,剩係大角咀有得食😽。當然冇令我哋失望啦,名副其實,實至名歸。IG-abl

當然冇令我哋失望啦,名副其實,實至名歸。
IG-able 之外,好好好食呀😃,❤下次再嚟都係會再叫,無限♾️loop🤣。

隻雞嘅肉超嫩滑,無論雞嘅邊一個部位,都係好juicy☺️,而且佢呢個全雞攞去燒,肉汁鎖住咗係肉身,傳熱夠為持久,每一啖都熱辣辣,多汁鮮嫩🥰,大佬,真係好值得推介!老公仲話下次六個人嚟,叫三份啤酒釀雞🤣

再嚟就係西班牙海鮮炒飯,呢個係香港好少有得食,冇得去旅行🧳就來試吓囉。店舖限定嚟㗎。

外貌100分,味道有啲似西炒飯,老實講唔太正宗嘅西班牙菜🇪🇸,味道有點濃,鹹味較重,用檸檬汁中和返,所以叫做正正常常,不過不失。海鮮都夠新鮮,而且夠多。

最後都甜品啦,本來想叫Tiramisu,點知佢賣晒,咁就轉移,退而求其次,揀咗朱古力脆片蛋糕。點知有驚喜呀!好好食呀嗰甜品😃。$48好抵囉,榛子味蛋糕,好Rich,唔係海綿蛋糕,係每一啖都好重榛子醬🌰,好似用咗好多繽紛樂嚟整咁!哈哈😄推介推介,大件夾抵食嘅甜品😎

2021-10-20
  • 惹味啤酒釀全雞
2021-10-30 44 浏览
星期六同男朋友黎到大角咀食晚餐,想食手工意粉好耐啦。德國腸拼盤有三款腸: 雷根斯堡腸、紐倫堡腸、芝士豬肉腸,仲有薯蓉同德國酸菜。三種腸各有特色,除左煎香佢,應該仲加左啲調味令佢好入味,薯蓉最尾會帶甜,好好食。賓尼迪蛋有煙三文魚、牛油果、煙肉、腸、沙律、英式鬆餅,份量十足。蛋白入面係流心蛋,同英式鬆餅一齊食好正。秘製伊比利亞火腿卡邦尼意粉係手工意粉,比平時既煙韌同硬身,比較有咬口,幾特別,醬汁十分稠身,好邪惡。
星期六同男朋友黎到大角咀食晚餐,想食手工意粉好耐啦。
德國腸拼盤
賓尼迪蛋
秘製伊比利亞火腿卡邦尼意粉
2021-10-30
2021-10-30 19 浏览
冬陰功海蝦闊條麵 手功意粉嚟講價錢算係親民擺盤亦好精緻 冬陰功辣度不算很高 適合唔食得太辣嘅朋友 闊條麵口感煙韌 海鮮有4隻大蝦 都算不錯招牌明太子海鮮薄餅薄身Pizza  賣相相當吸引 睇落上面好多料咁 食落口外脆內軟 唔會過火喉 少少鹹鹹地咁 內有蝦 明太子 芝士 紫菜等等配料 食落都幾夾自選醬料酥炸雞翼見有有4款醬 鹹蛋王醬 柚子蜜 明太子 松露忌廉芝士醬 聽講鹹蛋王醬係推薦款式 咁就叫咗嚟試 好脆 香口唔油膩 鹹蛋香都足夠 6隻雞翼仲有啲沙律菜 食落唔會好濟爆爆珠荔枝紅茶真係好多爆爆珠 一咬就爆 仲有2粒荔枝粒飲甜甜地 紅茶同荔枝配搭出色 唔會好重苦澀味 甜度適中餐廳環境乾淨企理 燈線光猛 檯面亦有水樽自助斟水 亦有酒精搓水液提供 店員會主動收走食完嘅碟 上菜都算快 服務良好 整體來說是一間食物環境服務都不錯的餐廳
冬陰功海蝦闊條麵
手功意粉嚟講價錢算係親民

招牌明太子海鮮薄餅

自選醬料酥炸雞

爆爆珠荔枝紅茶

2021-10-29 20 浏览
座落大角咀小隱蔽嘅小店(隔攝少少不過值得去!)👣無論裝潢, 器皿都好colorful🌈食物質素唔錯 價錢亦好合理👍🌟冬蔭功海蝦闊條麵 🍝醬汁惹味 如果麵條薄身少少會更理想🌟慢煮秘製燴羊膝羊肉軟腍入味 幾鍾意佢個汁同薯蓉嘅配搭😌
座落大角咀小隱蔽嘅小店(隔攝少少不過值得去!)👣
無論裝潢, 器皿都好colorful🌈
食物質素唔錯 價錢亦好合理👍
🌟冬蔭功海蝦闊條麵 🍝
醬汁惹味 如果麵條薄身少少會更理想
🌟慢煮秘製燴羊膝
羊肉軟腍入味 幾鍾意佢個汁同薯蓉嘅配搭😌
2021-10-26 24 浏览
大角咀,一個老舊的區域性,同時係一個充滿着美食寶藏的地方。香港人生活繁忙,食一個lunch都必須快快快,趕趕趕。好少會停下來欣賞下自己食緊嘅嘢,同埋食嘢嘅環境。餐廳帶着簡約的歐式風格之外還感受到chill的慢活感覺,正好為繁忙嘅一日take個break。更難得係一間黃店小店,理應大大力咁支持下!依到係小有既西餐廳唔使加一🙌🏻🙌🏻最平80幾蚊已經有主菜有沙律又有嘢飲。招牌伊比利亞卡邦尼意粉 $108伊比利亞係西班牙嘅一個地方,雖然唔知同你個意粉有咩關係🤣但呢個意粉嘅卡邦尼汁都好香濃😋汁又多,加埋喂意粉上面嘅溫泉蛋🥰好正。餐廳啲房係用每日自家製嘅意大利粉,麵質確實係同平時嗰啲意粉有啲出入,呢度嘅比較硬身同結實一啲!意式牛肝菌野菌燉飯 $88個飯好重菇既味道,但唔知係咪牛肝菌嘅緣故個飯帶有少少苦味,不過味道尚可接受。如果creamy返小小會更好!白選酱料雞翼3隻 $30(咸蛋黃/柚子實/白松露忌廉/明太子)雞翼係有幾隻味可以選擇,而我就揀咗明太子!雞翼上面鋪滿左厚厚嘅明太子醬,裏面嘅雞皮非常之脆🤤!食起上嚟口感豐富非常惹味!德國腸拼盤 $78呢個拼盤無論係腸或者薯蓉都做得非常之好。薯蓉做到好

依到係小有既西餐廳唔使加一🙌🏻🙌🏻
最平80幾蚊已經有主菜有沙律又有嘢飲。

招牌伊比利亞卡邦尼意粉 $108

意式牛肝菌野菌燉飯 $88

白選酱料雞翼3隻 $30
(咸蛋黃/柚子實/白松露忌廉/明太子)

德國腸拼盤 $78
呢個拼盤無論係腸或者薯蓉都做得非常之好。薯蓉做到好creamy,好香奶味,忍唔住一羹一羹咁將佢食晒😋幾款德國腸都好好味,如果有埋杯生啤就更加正!

另外佢餐廳仲有近排好興嘅椰菜花扮既飯,同埋其他生酮飲食既餐單。照顧埋唔食澱粉質嘅朋友👍🏻

2021-10-25
上次食過Homeland既"惹味啤酒釀全雞"覺得回味無窮,於是又再返黎食多次,睇下水準是否保持到,高興的是依舊美味,最欣賞的是全雞的熱度,上碟時仲係出曬煙,會燙手的那種,雞肉嫩口入味。"半熟吞拿魚配芒果他他沙律",其實樣樣都好,但係我就唔係幾食三色椒,因為無問清楚,所以無話要走三色椒,另外因為有特別問到"西班牙海鮮炒飯"就走左三色椒,海鮮分量奇多,炒飯都整得幾好味,做到粒粒分明!最開心係叫左支名為"夢想"既手工啤,個名真係好正,成分主要係桂花,柑橘,葡萄柚香,充滿果香味。甜品都有驚喜,"朱古力榛子蛋糕"好大件,唔會太甜,有食更繽紛樂既口感,唔錯唔錯~!環境又同上次唔同左,今次多左少少奧運有關既主題,都真係幾有心經營,值得讚!

2021-10-20
  • 惹味啤酒釀全雞
2021-10-25 43 浏览
Homeland 🏠大角咀店為慶祝一週年紀念,推出了生酮餐單,聽說生酮飲能夠幫助減肥,趁著今日假期,特意過來試試新口味。生酮餐單共有三款選擇,都是$108配田園沙律和飲品。全部都係無油、無味精、用橄欖油烹調,十分健康👍。朋友點了蒜香辣椒海鮮海蝦🦐青黃脆瓜意,沒有看見紅艷的辣椒🌶,所以不以為意,原來食落比想像中辣很多很多,我就辣到噴火,朋友就越食越過癮。幸好辣味沒有蓋過海蝦和青黃瓜原本的鮮甜味道。我點了蟲草花松露忌廉杏鮑菇麵$108,食材滋補養生,味道比較清淡,杏鮑菇口感彈牙,個人十分推薦。飲品點了熱咖啡和橙汁,跟餐不用加費。飯後甜品點了Gluten-free 嘅芝士餅$38,味道略甜,但賣相補足,又愛食甜品又想keep fit的最佳選擇。餐廳的環境雅緻,裝飾優美而有心思,餐桌闊落,整體氣氛都很好,是品嚐西式fusion 菜的好地方。

生酮餐單共有三款選擇,

朋友點了蒜香辣椒海鮮海蝦🦐青黃脆瓜意,
蒜香辣椒海鮮海蝦青黃脆瓜意

蒜香辣椒海鮮海蝦青黃脆瓜意

我點了蟲草花松露忌廉杏鮑菇麵$108,

蟲草花松露忌廉杏鮑菇麵

食材滋補養生,味道比較清淡,杏鮑菇口感彈牙,個人十分推薦。

飲品點了熱咖啡和橙汁,跟餐不用加費。
熱咖啡, 橙汁

飯後甜品點了Gluten-free 嘅芝士餅$38,

餐廳的環境雅緻,

裝飾優美而有心思,

2021-10-24
蟲草花松露忌廉杏鮑菇麵
自己好中意食意粉,見到餐廳寫話係“手做意粉“,又睇見好多人寫食評又寫得好好,就好有期望去試下,叫咗碟秘製伊比利亞火腿卡邦尼意粉 ,諗住叫卡邦尼意粉係最穩陣,卡邦尼意粉係好簡單意粉,但做得正宗及好食都有難度,可以睇得到間餐廳煮意粉質素如何。等了一會意粉好快上枱,第一眼覺得啲意粉好少,係真的好少,碟意粉裝飾係幾有心思,但見到個樣一啲都唔似卡邦尼意粉,竟然有隻溫泉蛋喺意粉面,未攪爛隻温泉蛋之前先食意粉試味,第一啖意粉食落口感真係手做意粉,但意粉死實實,無一般手做意粉筋性,意粉一D都無蛋味又好似無芝士味,意粉味道似係忌廉汁意粉,唔通要自己攪爛隻温泉蛋去Mix😓😓,還有啲煙肉又乾又硬😔,卡邦尼意粉嘜唔係煙肉同意粉炒完後先熄火,將已經發好雞蛋漿,靠隻鑊熱力餘温,一邊攪拌意粉一邊把蛋漿慢慢倒入,直至蛋漿完全融合變成醬汁。這碟意粉應該改名叫做“秘製伊比利亞火腿溫泉蛋忌廉意粉“。餐廳標榜“手做意粉“,客人見到這樣寫,客人應該對這餐廳意粉都有相對期望及質素,意粉食落係手做意粉但食落死實實,無“手做意粉“應有筋性(即係麵條煙韌,咬落有口感),似意粉放入雪櫃雪格放得太耐,到有客人叫就攞出來煮咁,對比尖沙咀海運

這碟意粉應該改名叫做“秘製伊比利亞火腿溫泉蛋忌廉意粉“。

餐廳標榜“手做意粉“,客人見到這樣寫,客人應該對這餐廳意粉都有相對期望及質素,意粉食落係手做意粉但食落死實實,無“手做意粉“應有筋性(即係麵條煙韌,咬落有口感),似意粉放入雪櫃雪格放得太耐,到有客人叫就攞出來煮咁,對比尖沙咀海運商場地面果層一間“手做意粉“餐廳,大角咀這間餐廳意粉口感相差太遠,今次對呢間大角咀餐廳意粉真係好失望。
2021-10-23
• 𝙷 𝚘 𝚖 𝚎 𝚕 𝚊 𝚗 𝚍 •🐿位於大角咀既良心西餐小店 係大埔都有分店 主打香港製造手工意粉 使用健康食材餐廳裝修偏簡約 色彩繽紛 俾人一種用餐愉快既感覺 -🦀甲羅燒蟹膏燉飯 💰$168呢個飯好好食 完全滿足到蟹控食蟹既慾望 而且好濃味!!一次過可以食到蟹既三種口感 有蟹籽、蟹膏、蟹肉絲 我地將所有配料撈哂落個燉飯度 每一啖都有蟹既味道仲有啲蘑菇增加咬口 燉飯既濕度啱啱好 好creamy-🍁爆炸糖楓糖三文魚柳配薰衣草汁💰$138好得意既配搭 三文魚柳既表皮上灑滿爆炸糖上枱時就聽到啪啦啪啦既聲 原來係爆炸糖溶緊!! 真係好得意三文魚柳表皮煎得脆卜卜 而肉質都可以保持嫩滑 仲食到楓糖甜甜地既味 薰衣草汁既味唔算重 唔太食得出 鹹既三文魚柳就食得多 甜既你又試過未呢 仲有creamy幼滑既薯蓉做陪襯 食食下都幾飽肚 -🍵海鹽奶蓋抺茶 💰$48同我想像有小小唔同 原本以為係抺茶奶再加一層奶蓋點知原來真係抺茶奶蓋 再加鮮奶 仲希兩塊熊仔餅奶蓋似早排既400次咖啡 但今次係400次抺茶 口感較厚實抺茶味比較輕盈 鮮奶撈埋奶蓋一齊飲就可以飲到抺茶鮮奶-📍大角咀大角咀道55-65號牡丹大廈北

• 𝙷 𝚘 𝚖 𝚎 𝚕 𝚊 𝚗 𝚍 •
🐿
位於大角咀既良心西餐小店 係大埔都有分店
主打香港製造手工意粉 使用健康食材
餐廳裝修偏簡約 色彩繽紛 俾人一種用餐愉快既感覺

🦀甲羅燒蟹膏燉飯 💰$168
甲羅燒蟹膏燉飯

呢個飯好好食 完全滿足到蟹控食蟹既慾望 而且好濃味!!
一次過可以食到蟹既三種口感 有蟹籽、蟹膏、蟹肉絲
我地將所有配料撈哂落個燉飯度 每一啖都有蟹既味道
仲有啲蘑菇增加咬口 燉飯既濕度啱啱好 好creamy