2017-03-13 184 浏览
登龍街有咁多好野食,晚餐時間就揀左黎呢度食啦🙂龍蝦包用左類似排包咁嘅麵包,食起黎甜甜地,再加上牛油去烘😋外脆內軟麵包中間夾住大大舊嘅龍蝦肉😍都幾足料嫁😄一切開,仲有龍蝦汁流出黎!十分邪惡呀🙈龍蝦經已去殻,食起黎都好方便!蝦肉都幾有彈性,咬落好有口感😊而且醬汁味濃,一食就覺得好惹味啦~旁邊仲有店內自製嘅檸檬牛油醬汁可以加落龍蝦包上進食,吾需要點好多汁已經可以特顯龍蝦嘅鮮甜😃酸酸地咁亦更加開胃卡邦尼意粉賣相都算係討好,醬汁嘅份量適中唔會太多或者係太少,偏稠身🍝意粉有咬口而且醬汁亦都能夠沾上每條意粉上😊加上炒好嘅煙肉粒同芝士作為調味,都幾香😀作為晚餐份量剛剛好
加上炒好嘅煙肉粒同芝士作為調味,都幾香😀作為晚餐份量剛剛好
2017-03-09 75 浏览
叫了二个龍蝦三文治,加薯條和沙拉。另外還叫了一個橙汁。三文治好吃,薯條還可以。但是真心推介的,又不用等位,食物又很快到。價錢正常,二个人吃400元都不用。不錯的餐廳。
  • 薯條
2017-03-07 1518 浏览
上次去吃釜飯,經過Hungry Lobster,落地玻璃後,是搶眼的紅色櫥櫃和中央吊著魚和船的天花,潮得入型入格。賣的是近來走紅的龍蝦包。向來覺得打著龍蝦的旗號,索價太貴,噱頭居多。友人卻發現最近推出午市套餐,連前菜和飲品才大概$100。一個餐,一個散叫,兩個人分。餐飲只有可樂和雪碧選擇。法式龍蝦湯加$25把前菜轉成龍蝦湯。深色的龍蝦湯上,用忌廉畫出漂亮的花紋,賣相好看。極濃又厚稠,啖啖濃縮的龍蝦精華,鮮又甘,再加點酒香的話,相信風味更甚。當然未及酒店的出品,但有相當水準。蒜蓉包夠脆,但太油,油味蓋過蒜香。Prawn Risotto整個午餐餐牌都沒有龍蝦菜色,似乎只為加些中價選擇,吸引午市的人流。縱然不是主打的龍蝦,仍有不俗的質素。汁夠濃稠,口感厚得豐盈,夾雜著新鮮羅勒碎的香味,濃郁之中有清新的衝擊。撒上巴馬臣芝士,拌勻後溶掉,拉出一條長長的芝士絲,那一口滲著芝士味,特別香。恰到好處的芝士,有吊味的效果,十分細膩,不似很多餐廳抱著芝士越多越好的心態。破壞了食物的鮮味,才是真正的邪惡。芝士之下藏了四隻蝦,爽口,幾鮮,選料不錯。最欣賞是飯粒的軟硬度,有高級意大利菜的水準。硬得剛好,有口感而
餐飲只有可樂和雪碧選擇。
法式龍蝦湯

Lobster Bisque
Prawn Risotto
Prawn Risotto
芝士之下藏了四隻蝦,爽口,幾鮮,選料不錯。最欣賞是飯粒的軟硬度,有高級意大利菜的水準。硬得剛好,有口感而不會生米,把米粒的澱粉質煮出來,做成濃厚的口感。
龍蝦三文治
始終要點份龍蝦菜色,試試餐廳的實力。不想要甜餐包,可以選三文治。份量不大,擺得精緻。
Lobster sandwich
麵包表面是粉,中間卻看到烘至金黃帶啡。
不忍心把它破壞,再往下看,見到豐富的餡料。
忍不住了,索性打開。色彩繽紛,有吸了龍蝦汁的龍蝦肉、大片蕃茄和沙律菜,中間有沙律醬,上面有香草碎。
砌開一半,拿上手感受到麵包的鬆軟。軟熟得稍大力按下去會扁,脆弱得叫人變得溫柔。龍蝦肉爽甜多汁,淡淡的沙律醬提高濕度,輕輕地調味,不會蓋過龍蝦汁的清甜。整包三文治非常清新。喜歡濃味的話,配有龍蝦味的牛油汁,帶點檸檬的酸中和牛油的膩,較濃較香,可以為三文治添多一層味道。美中不足,相信是份量太小,單點不會夠飽。
很滿意的午餐。套餐加散叫三文治,二人分享湯和可樂,讓午餐感覺完整又夠飽,在銅鑼灣吃個百餘元的午餐又不算太貴。喜歡開揚的環境。沒有加一,但服務很好。
2017-03-06
  • Lobster sandwich
  • Prawn risotto
2017-03-06 197 浏览
龍蝦料理愈嚟愈盛行 登龍街就已經有2間 2間都算係新簇簇既 揀左間舒舒服服既食個lunch 認真睇到個店名我都已經好hungry!入面有齊龍蝦包龍蝦湯龍蝦意粉仲有各種牛扒食添 算係有啲選擇龍蝦意粉$168先係見到龍蝦既頭 入面就無肉既 食落係勁濃既汁醬 食食下其實幾似肉醬蕃茄陣味 但佢內裡都有小塊小塊既龍蝦 同埋粉既份量係都幾多下 一人食係會飽既 但對於吾係太喜歡酸既朋友可能就吾太接受到 但我鐘意既所以都受落

入面有齊龍蝦包龍蝦湯龍蝦意粉仲有各種牛扒食添 算係有啲選擇

龍蝦意粉$168
但佢內裡都有小塊小塊既龍蝦
2017-02-27 247 浏览
一直都想試試龍蝦包午餐食得不多,同女友行行吓街就入左hungry lobster試吓佢地整的龍蝦包行街行到咁攰又渴,梗係叫了枝果汁!呢枝果汁係健康冷壓飲品我地叫呢個係pineapple,pear同lime的mixture幾好飲,飲得出係raw又無落糖女友就自己叫了個龍蝦湯佢會配埋蒜蓉包 賣相已經好靚龍蝦湯超級濃郁!好好味啊我本身諗住飲佢一淡都飲多左幾淡仲要個湯極滑,蒜蓉包都好香脆好味到我地最想食的龍蝦包啦!無我地想像中咁大件但都唔錯啦,因為我地仲要食晚飯haha包好軟熟,龍蝦都好多,肉質夠爽!個汁唔會太濃,完全係岩岩好!我地2個食得勁盡興~下次一定會黎試其他龍蝦產品!
一直都想試試龍蝦包

行街行到咁攰又渴,梗係叫了枝果汁!

呢枝果汁係健康冷壓飲品

幾好飲,飲得出係raw又無落糖
果汁
女友就自己叫了個龍蝦湯

佢會配埋蒜蓉包
 賣相已經好靚
龍蝦湯超級濃郁!好好味啊

我本身諗住飲佢一淡都飲多左幾淡

仲要個湯極滑,蒜蓉包都好香脆好味
龍蝦湯
到我地最想食的龍蝦包啦!

無我地想像中咁大件

但都唔錯啦,因為我地仲要食晚飯haha

包好軟熟,龍蝦都好多,肉質夠爽!

個汁唔會太濃,完全係岩岩好!

我地2個食得勁盡興~
龍蝦包
下次一定會黎試其他龍蝦產品!
2017-02-04
果汁
2017-02-26 127 浏览
因為一陣要打波,所以咩都冇諗就叫咗個龍蝦包食嘢之前周圍望左一陣,發覺間餐廳好有心既設計,我好鍾意佢用石磚砌成既牆身,令人有一種好歐陸的風格。我最愛嘅龍蝦包終於來啦!一睇就覺得個龍蝦肉好大嚿,而且爆中間仲夾多左舊肉👍🏻👍🏻👍🏻好足料!識落當然好有龍蝦味,而且個包同龍蝦肉好配合,令成個口感好足而且好有味道。不過,最欣賞嘅都係佢個龍蝦汁,有少少酸令到我幾開胃,而且能夠帶出個龍蝦味。另外我個朋友就叫咗個意粉。識落佢話意粉有啲硬但係我覺得啱啱好。而我欣賞佢個意粉個蒜香味。唔會太重味但同個帶子好夾
因為一陣要打波,所以咩都冇諗就叫咗個龍蝦包
2017-02-15
2017-02-25 89 浏览
再次進攻登龍街,黎到呢間專食龍蝦既小店,一入去就比烤龍蝦既香味所包圍,好想食龍蝦! 6點半人流不多,我們選了龍蝦包牛扒組合$348,再散叫意粉。叫了1客龍蝦湯,龍蝦味道非常濃郁,略帶微微龍蝦既甘味,攞黎餸面包非常正。龍蝦意粉有半隻龍蝦頭,入面好多creamy 既龍蝦膏,非常滋味,酸甜既茄汁意粉入面有新鮮龍蝦肉煮埋一齊,無得輸! 意粉份量夠,略帶咬勁,不錯。主角龍蝦包,烤香既牛油軟包外脆內軟,塞滿爽口鮮味既龍蝦肉,是水準之作。肉眼扒8oz medium, 肉香不錯,肉質鮮嫩,可惜厚度不足,未能發揮肉質質感,但味道是預合期望既。配即炸薯條同沙津,正。追加一客黑松露忌廉意粉,有驚喜! 黑松露味道非常特出,菇類配料非常多,配搭香濃忌廉,相當不錯,原來不只龍蝦菜色出色,正。埋單每人250蚊,可以食到鮮味龍蝦,絕對超值!
埋單每人250蚊,可以食到鮮味龍蝦,絕對超值!
  • 龍蝦意粉
2017-02-24 1030 浏览
登龍街依家帶好多新餐廳,成為銅鑼灣搵好嘢食嘅一個好地方,於是決定同朋友去搵好嘢,平時大家都係鐘意行到邊就食到邊嘅人,最終呢晚就被《龍蝦包》吸引咗...事關大家都無食過餐廳餐牌簡簡單單,當然主要喺食龍蝦,龍蝦包、湯、沙律、意粉配搭咩都有,仲有全隻烤,龍蝦全包宴,想試咩有咩,另外都有扒嘅...同朋友們費事全吃龍蝦,所有今次叫咗龍蝦包+牛扒餐,再加意粉,湯,希望樣樣都試下先嚟龍蝦湯...入口有少少苦,不過好足料,有平時龍蝦味道,加上夠濃,每一啖入口都保留到龍蝦味,不錯不錯👍之後上碟到大家最期待嘅龍蝦包,上碟時先到件龍蝦肉咁大件,已經加分,咬入口唔洗講當然啖啖肉,加上本身個包有牛油配搭烘過,包本身易咬口又有牛油味,gd...個汁如果大家食都可以加一加,有唔同感受...牛扒叫咗5成熟,無overcook, 牛扒本身薄身,所以都幾嫰口,同埋唔洗好快被咁多肉ko另外仲叫咗兩款意粉:龍蝦意粉同黑松露菇忌廉意粉,兩個都好夠汁,creamy and 重味,意粉亦都煮得唔太冧,兩個都算足料,值得一試最後成班朋友都好滿意今餐,為大家初嘗龍蝦包留下美好回憶,gdgd

2017-02-22
2017-02-23 1447 浏览
雖然不是成日食龍蝦, 但開始覺得越食越滋味, 越食越喜歡。跟好友提及, 原來她同樣喜歡, 大家還交流一下吃過的經驗, 但無理由齋talk而不吃, 一於相約一起吃返餐。咦!? 我倆都愛吃龍蝦, 咁咪會爭食……不會! 因為好友一向都很錫我, 事事都遷就我, 真幸福啊!今晚來到一條小食街, 即是異國食肆雲集的登龍街, 我常常在這裏搵食, 哈! 餐店門面採用大型的落地玻璃和貼了餐牌, 途人可清楚看到店內的環境, 亦可知道餐店所提供的菜式。 開放式的廚房, 除了看到大廚們正忙碌製作外, 亦聞到充滿龍蝦的香氣, 很誘人! 餐廳雖地方不大, 但樓底很高, 感覺舒適。中間設有一張十二人長枱, 周邊有兩三張六人枱和二人枱, 可容納的客人不多, 而枱與枱之間的空間亦較少, 大家要坐得親蜜一點, 但很熱鬧很有氣氛。細看餐牌, 選擇不多, 集中火力以龍蝦製作不同的菜式, 如龍蝦多士、龍蝦包、炸龍蝦餅、龍蝦湯、龍蝦意粉等等, 但並非全部都是龍蝦, 獨沽一味, 還有牛扒、小食、沙律和一些意粉, 而飲品除汽水外, 還有現時流行的健康冷壓飲品, 正!******************************無菜不歡
龍蝦沙律
無菜不歡的我, 第一時間看中龍蝦沙律 Lobster Salad ($128), 雖用料簡單,但配搭色彩豐富,一見到就令人胃口大開,還有一大隻龍蝦鉗,兩大件開邊的龍蝦肉身,好足料!
底層墊滿清爽的生菜,而伴着啖啖爽口彈牙的龍蝦肉 則有爽脆的青瓜片、甜美飽滿的粟米粒、清甜多汁的車厘茄、鮮香的雞蛋,眾食材都很新鮮,再灑上少許香草,清新怡人。很喜歡配上一小杯甘香的胡麻醬,可按個人喜好拌入,不會因份量過多而令人吃得漏滯,而我....只加少許或不作添加已覺美味。
*****************************
龍蝦意粉
一款龍蝦菜式又怎能滿足, 再來一客龍蝦意粉 Lobster Spaghetti ($168), 熱辣辣上枱,散發着陣陣酸香,令人胃口大開。滿滿一大碟意粉上放了半大個龍蝦頭,不單止份量十足,亦霸氣十足!除了有半個龍蝦頭外,意粉中還有不少新鮮彈牙的龍蝦肉,啖啖肉,非常滋味!
意粉 煮製時間剛好,條條分明,煙煙韌韌,挺有嚼勁,口感不俗。加入車厘茄、洋蔥粒、蒜粒、香草 等,汁緊緊掛在每條意粉上,烹調入味,酸咪咪的味道相當醒胃,本以為咁大碟會食唔晒,結果吃到可照鏡,清晒!------------------------------
啖啖肉的龍蝦令我吃得津津有味, 吃得非常滿足, 的確好yummy、好enjoy, 相信陸續有嚟, 真係吃龍蝦吃上癮!
题外话/补充资料: 沒有服務費
龍蝦沙律
2017-02-23 145 浏览
特登上網搵龍蝦包,因為本人太鍾意食龍蝦,我又懶起殼,龍蝦包實在係為我而設嘅食物。 因為知道座位好少,之前打電話黎訂定,所以唔洗等就有得入座。睇完餐牌,2個人叫左一個龍蝦扒餐加多個龍蝦包,一人一個,唔洗爭。 第一樣到係一人一個龍蝦包,好多肉,好新鮮,個包外脆內軟好正,無得彈,如果再大少少就更加開心。之後係龍蝦湯太咸,所以無影,唔值得飲。輪到扒啦!揀左肉眼扒,都有啲肉味,但有啲鞋,無咩特別,得啲鹽,無任何汁,好單調。如果肚餓我覺得散叫意粉會化算啲!同埋見到隔離枱嘅意粉好似幾吸引。
因為知道座位好少,之前打電話黎訂定,所以唔洗等就有得入座。

之後係龍蝦湯太咸,所以無影,唔值得飲。
肉眼扒
2017-01-19
2017-02-23 104 浏览
一直很想試試這間主打龍蝦美食的專門店《Hungry Lobster》,但每次路過,不是與朋友早已另約地方,就是騰不出時間,故每次都總與它緣慳一面。最近友人相約我短聚,地點剛好就選了這間人氣龍蝦小店,實在正中下懷,沒有多想便欣然赴會。位於登龍街 V Point 嘅《Hungry Lobster》,舖面十分搶眼,門口全部裝上落地大玻璃,吸引途人跓足。沿著門口的 waiting area 內進,地方雖然不算很大,但由店面設計以至佈置,都睇得出花咗唔少心思。不過要數最矚目的,當然就是懸吊於半空的木製漁船和圍繞著的一大群游魚,配上凹凸牆身、藍白色階磚和櫥窗的七彩繽紛滑浪板,令人有彷如置身於海洋世界之感。翻開餐牌,項目選擇不多,主食以龍蝦包、牛扒及烤全隻波士頓龍蝦為主,另外餐廳亦有意大利麵、法式龍蝦湯、龍蝦沙律、小食、兩款龍蝦牛扒組合及一款龍蝦全餐供應。由於是初次到訪,決定小試牛刀,就簡簡單單,揀龍蝦湯及龍蝦包各一客試試。先來的法式龍蝦湯 ($58),色澤深潤亮麗、呈橙竭色,而且還會附上一片蒜蓉包。看過網上資料,原來這道龍蝦湯是用龍蝦頭、龍蝦殼、甘筍、洋蔥、西芹、大蒜及香料等熬煮超過 10 個鐘,
先來的法式龍蝦湯 ($58),色澤深潤亮麗、呈橙竭色,而且還會附上一片蒜蓉包。看過網上資料,原來這道龍蝦湯是用龍蝦頭、龍蝦殼、甘筍、洋蔥、西芹、大蒜及香料等熬煮超過 10 個鐘,上碟後再淋上忌廉作點綴而成。呷一口,湯質幼滑、既香濃又帶點回甘,水準果然不俗,有酒店風範。
至於熱賣的龍蝦包 ($138),做法亦十分細緻,Brioche 麵包據說是特別訂製,麵包厚身有牛油香,而且口感鬆軟,加上兩邊微微烤過,吃起來焦香帶脆,口感不俗。至於夾入的龍蝦,分量亦下的非常重手,足有半隻波士頓龍蝦肉,而且質地彈牙爽口,唯一就是稍嫌龍蝦鮮味不太足。店員教路,在龍蝦肉上淋些檸檬牛油醬汁伴吃,一試,食味截然不同,又香又清新。

雖然這天所試的食物,款式不多,但以這個價錢來說,定價尚算合理,推介大家一試。
2017-02-23 131 浏览
今日約咗好朋友喺銅鑼灣食飯,呢排龍蝦包咁hit , 就上網搵咗呢間黎試吓喇!雖然我成日黎銅鑼灣,不過真係好少行入登龍街,地點都算易搵,喺鵝頸橋對面,行兩步就到啦!原來呢度附近開咗好多食肆,真係有排試呀!一入到間餐廳已經有好濃烈既龍蝦味,令我食慾大增,哈哈,我哋先叫咗個龍蝦包牛扒組合,龍蝦湯,龍蝦意粉,之後再追加左個黑松露蘑菇意粉龍蝦包係用牛油軟包夾住大大件嘅龍蝦肉,個包好軟熟,龍蝦肉好香好甜!(因為三個人分一個包,好想再追加,但朋友想是多啲其他嘢,所以俾人阻止左)個牛扒組合可以揀肉眼扒同西冷扒,我哋揀咗肉眼扒,雖然呢間係專食龍蝦,但揀乜嘢係牛扒都好有質素龍蝦意粉同嗰sauce既比例煮得啱啱好!極力推介嘅黑松露蘑菇意粉,無論係蘑菇同埋個黑松露都好香!超水準!下次一定會試吓佢個全隻龍蝦
今日約咗好朋友喺銅鑼灣食飯
,呢排龍蝦包咁hit , 就上網搵咗呢間黎試吓喇!

龍蝦意粉同嗰sauce既比例煮得啱啱好!

下次一定會試吓佢個全隻龍蝦

八安士肉眼扒
黑松露蘑菇意粉
  • 美國特級肉眼牛扒
2017-02-19 148 浏览
食市林立的登龍街裝修最開揚的hungry lobster 一入到餐廳已聞到陣陣龍蝦味裝飾又似海洋館 😆12pm人流還未多, 入座後漸漸多人本來想試龍蝦包, 但怕唔夠飽 都係留返tea先試所以叫左龍蝦意粉 (有無人都覺得賣相好搞笑😂)先試重點 龍蝦肉新鮮爽口, 都有幾舊大大啖肉意粉醬汁是龍蝦汁加蕃茄, 好開胃, 更濃味會更好吃意粉硬左少少!卡邦尼意粉, 最普通的 更顯功架意粉比龍蝦意粉好味, 整碟意粉無多餘醬汁但就是每條意粉都沾有醬汁有人可能覺得乾, 但我非常喜歡這種口感。
食市林立的登龍街
裝修最開揚的hungry lobster
一入到餐廳已聞到陣陣龍蝦味
裝飾又似海洋館 😆

12pm人流還未多, 入座後漸漸多人
本來想試龍蝦包, 但怕唔夠飽 都係留返tea先試
所以叫左龍蝦意粉 (有無人都覺得賣相好搞笑😂)

先試重點 龍蝦肉新鮮爽口, 都有幾舊大大啖肉
意粉醬汁是龍蝦汁加蕃茄, 好開胃, 更濃味會更好吃
意粉硬左少少!

卡邦尼意粉, 最普通的 更顯功架
意粉比龍蝦意粉好味, 整碟意粉無多餘醬汁
但就是每條意粉都沾有醬汁
有人可能覺得乾, 但我非常喜歡這種口感。
卡邦尼意粉
2017-02-15
卡邦尼意粉
2017-02-19 81 浏览
登龍街真係愈來愈多野食,新開左一棟食廈叫V Point,連地下既依間主打龍蝦既食店都好吸引我~其實單點都有啲那利,所以一次過滿足晒兩個願望,何樂而不為?龍蝦牛扒組合 $348龍蝦包一睇好吸引,上面兩隻完整既龍蝦鉗!外面既包烘到金黃色,食落吾算好脆,因為本身包身係偏淋,似排包質感。但牛油香係好出,所以好加分,而入面係滿滿既龍蝦肉,不欺場!三心兩意既後果,我覺得龍蝦包幾好食,但牛扒既炭味太重,吾止係炭烤既味。不過佢既肉質係好既,揀左五成,切開係粉嫩既。組合既牛扒同單點既都係8oz,量方面都ok既!
其實單點都有啲那利,所以一次過滿足晒兩個願望,何樂而不為?
龍蝦牛扒組合 $348
龍蝦包一睇好吸引,上面兩隻完整既龍蝦鉗!外
不過佢既肉質係好既,揀左五成,切開係粉嫩既。
組合既牛扒同單點既都係8oz,量方面都ok既!
2017-02-18 226 浏览
去完time square看電影,又是時候去找晚餐吃的時間~ 基本上登龍街v point不少食肆我也吃過,唯獨人氣高企的hungry lobster一直未曾去品嚐,那今次試試它值不值得熱捧。店名已經說明這裡是龍蝦作賣點,當然我也來一個烤全隻波士頓龍蝦試試。來到的時候真的失望,龍蝦這麼細小,收費338元,一點也不值,而且未吃已經預想到正如店名hungry,沒有飽足的感覺,把龍蝦吃完依然空虛。龍蝦肉不太飽滿,其細嫩程度很一般,雖有微微的鮮甜感,但龍蝦肉汁未能完全保留,不能滿足我這個海鮮控。薯條亦不見十分香脆,唯一可讚是它不太油膩,吃起來沒有非常口喝的感覺。
烤全隻波士頓龍蝦
烤全隻波士頓龍蝦