出嚟行街要搵餐廳醫肚,尖東呢間非一般CafeLunch Set有中/西式選擇,價錢大眾化。午市時段全場爆滿,呢度啲員工超有效率,好Nice, 好快可以入座✨明太子大蝦燴意粉明太子帶有忌廉汁嘅意粉,好Creamy鮮蝦隻隻都爽口✨唐揚炸雞 豬骨濃湯讚岐烏東豬骨濃湯好夠味,唔會太鹹,飲咗湯底都無口渴。煙煙靭靭嘅烏東加埋唐揚炸雞,中和一下唔會太熱氣。雞肉嫩滑保持到肉汁✨抺茶紅豆鮮奶呢杯好有驚喜,抺茶味道非常濃郁,而且無苦味,底層粒粒紅豆增加口感之餘,仲帶出甜度,加入鮮奶令整杯特飲好幼滑✨白桃梳打白桃梳打飲得多,呢杯勁夠汽,而且唔會太甜,幾清新以後食Lunch唔洗頭痕諗食咩,又多個抵食嘅選擇

出嚟行街要搵餐廳醫肚,尖東呢間非一般Cafe

Lunch Set有中/西式選擇,價錢大眾化。

✨明太子大蝦燴意粉

明太子帶有忌廉汁嘅意粉,好Creamy

鮮蝦隻隻都爽口

✨唐揚炸雞 豬骨濃湯讚岐烏東

豬骨濃湯好夠味,唔會太鹹,飲咗湯底都無口渴。
煙煙靭靭嘅烏東
加埋唐揚炸雞,中和一下唔會太熱氣。雞肉嫩滑保持到肉汁

✨抺茶紅豆鮮奶

呢杯好有驚喜,抺茶味道非常濃郁,而且無苦味,
底層粒粒紅豆增加口感之餘,仲帶出甜度,
加入鮮奶令整杯特飲好幼滑

✨白桃梳打

白桃梳打飲得多,呢杯勁夠汽,而且唔會太甜,幾清新

以後食Lunch唔洗頭痕諗食咩,又多個抵食嘅選擇
2022-11-23
午餐
2022-11-20 1181 浏览
晨早依然傲骨,不甘屈服於連鎖店、普通午餐肉沙嗲嘔麵,千迴百轉,只得沿加連威老道信步至尖東。在百周年紀念公園旁之半島中心正門進入,沿八九十年代風的直樓梯拾級而上,找到心儀的icafe 。早餐餐牌前後打橫細噒都找不到⋯⋯明明見網上餐牌寫有all day breakfast,一問之下,原來全日早餐都列在下午茶餐牌,all day依然可在早餐時段點無礙。其他食評是有甫其餘All day breakfast的,只是本人眼中就認定班尼迪蛋,眾裏尋他蓋過一切。不會知是日本蛋還是湖北蛋,不奢望「夢王」級,只求此帶點醋意的雙蛋是一戳能穿,接着目睹蛋黃汁傾瀉下來,混和煙三文魚的鹹,再加蒜蓉包的吸汁特質,就已足夠。此碟全做到。而且碟上墊底是一大片沙律菜「草披」⋯⋯養眼,濃稠黑醋汁,甜多於酸,初時是蘸,後期乾脆全數灑落菜上撈勻大口吃。另一不甘平凡之作是居然飲品可選「熱烏梅汁」,初呷一口像藥水,再飲是酸梅湯的同鄉,愈飲愈耐飲,歎完靚餐剛好順住加連威老道the one看個早場《正義迴廊》。

熱烏梅汁

2022-11-16
早餐
熱烏梅汁
2022-11-14 199 浏览
很久沒走到尖東附近, 多年前在半島工作的日子, 總喜歡不時叫樓下的 I Cafe 外賣門面比以前更開揚光猛 座位間空間是西餐廳的水平, 但價錢是茶餐廳水位, 所以一直很受附近的上班族歡迎星期六下午, 仍可以叫 Set Lunch, 價錢仍很平民化牛菌忌廉湯夠濃郁, 熱辣辣的令人很舒服黃袍原條鰻魚飯, 已經特別要求少飯, 但少飯的狀況仍然叫人吃得非常飽肚炒蛋帶蛋汁, 加上鰻魚汁撈飯很惹味非常厚身的黃袍鰻魚, 啖啖肉之餘不失彈牙最喜歡是鰻魚汁很多, 吃得痛快
門面比以前更開揚光猛

牛菌忌廉湯夠濃郁, 熱辣辣的令人很舒服

炒蛋帶蛋汁, 加上鰻魚汁撈飯很惹味

非常厚身的黃袍鰻魚, 啖啖肉之餘不失彈牙

最喜歡是鰻魚汁很多, 吃得痛快
  • 黃袍原條鰻魚飯
2022-10-13 233 浏览
I cafe 給人感覺以為係飲杯咖啡☕️之類!尖沙咀咖啡館十分多,但講到價錢就算貴,而i cafe除左地點方便之外仲可以享受餐食的餐廳🍴地方細細但餐食之選都幾多!朋友因為想飲咖啡☕️所以去試一下,仲有其他特飲薄荷朱古力之類,如果薄荷味濃多的的就更加適合我😋店長推薦重量級漢堡,可惜係魚柳沒有牛,但真係好大塊魚柳,大過我隻手掌🖐️!我就因為好肚餓,所以叫左個雞中翼藜麥飯,雞翼係香茅味,味道剛好,適合現在健康的餐飲!下次可以再試試其他😋
2022-09-24 244 浏览
今日出尖東有工作要處理,中間有少少空檔,同同事可以食一個快飯,就入咗半島中心嘅I Cafe餐廳。餐廳有啲似茶餐廳格局,不過係商場入面,坐窗口位望落街都幾寫意。捱到下午兩點,我哋本身無食早餐,所以已經非常肚餓,於是一人嗌咗一個午餐。等咗唔使8分鐘就齊晒所有食物,速度夠快!🎈芝士焗雞扒飯配凍奶茶同事點嘅呢個餐可以跟一個餐湯,佢就揀咗羅宋湯,湯入面有唔少菜做配料都唔錯👍🏻焗飯份量好大碟,啱晒個肚打晒鼓嘅我哋,芝士有少少拉絲效果,雞扒有兩大塊非常滿足😋凍奶茶就夠晒冰,解渴一流。🎈黃袍原條鰻魚飯配凍利賓納我嗌嘅鰻魚飯就喜出望外😮💫原條上嘅鰻魚又大又肥美,配合飯面嘅半熟炒蛋🍳非常濕潤好味,再加上甜醬油做點綴更加係錦上添花😁好耐無飲過利賓納,難得今日癮起,一飲就覺得好爽!兩位埋單承惠136元,我覺得都算幾扺食,同場都有唔少後生仔女幫襯,同埋唔使等位直入餐廳真係好方便😜!

🎈芝士焗雞扒飯配凍奶茶

🎈黃袍原條鰻魚飯配凍利賓納

2022-09-24
2022-08-26 269 浏览
附近打工仔講到好高質,社交平台cafe關注組又有佢份,咁就試下啦1️⃣All day breakfast蘑茹炒蛋勁乾勁老,茹又生左d. 腸,火腿,煙肉就普通. 同埋唔夠熱,總括以言係難食的🙃 💰HKD$582️⃣芝士焗肉醬意粉(下午茶)賣相都唔多掂,肉碎較小,意粉食落有浸膠膠地味💰HKD$403️⃣薄荷朱古力係冇薄荷味,朱古力都幾濃💰餐加$8餐牌選擇好多,但質素就一般,價錢平
1️⃣All day breakfast
💰HKD$58

2️⃣芝士焗肉醬意粉(下午茶)
賣相都唔多掂,肉碎較小,意粉食落有浸膠膠地味
💰HKD$40

3️⃣薄荷朱古力
係冇薄荷味,朱古力都幾濃
💰餐加$8

餐牌選擇好多,但質素就一般,價錢平
2022-08-23 249 浏览
約左朋友仔系尖東等,最鍾意去食 I Cafe ,今日1:45pm 去到,差不多全場爆滿,大約等了5分鐘先有位。這裏的裝飾擺設非常用心,很多啤啤熊公仔🧸,老闆一定是一個超級玩具迷,他將自己喜歡的公仔展覽給客人😍😍😍見到咁多公仔食都食得開心🥳Set lunch 有雜菜蕃茄湯同西蘭花忌廉湯,我們選擇了雜菜蕃茄湯🤤🤤味道酸酸甜甜,好誘人也很清爽,營養價值非常高,真材實料👍👍👍蛋黃醬雞扒漢堡包 $60香煎鮮嫩的雞扒,大大份,雞扒好像我的手掌那麼大。生菜作襯托,麵包也看得非常香脆。麵包塗滿沙律醬,也帶少少牛油香味,雞扒不用再調味,跟沙律醬很配。賣相相當吸引,見到都流晒口水🤤🤤🤤🤤🤤南瓜汁珍珠帶子會意粉 $65廚師調教的南瓜汁剛剛好,味道香濃且甜到恰到好處,配合軟硬適中的意大利粉,很快就可以吃光了。珍珠帶子雖然細細粒但食落非常有鮮味。

蛋黃醬雞扒漢堡包 $60

南瓜汁珍珠帶子會意粉 $65
蛋黃醬雞扒漢堡包
南瓜汁珍珠帶子會意粉
2022-08-23
蛋黃醬雞扒漢堡包
南瓜汁珍珠帶子會意粉
2022-08-20 1134 浏览
今日去科學館睇恐龍,去左附近既半島中心食左個lunch…估唔到呢個商場既1樓都有幾間食肆。見到呢間icafe..餐牌價錢相宜,而且仲好多款式。所以決定一試。食客都相當多,坐得滿滿。呢間餐廳2:30開始仲有下午茶時間。但由於我地距離下午茶仲有一段時間,所以食返個lunch set先。多款set lunch…仲可以以優惠價加賺飲品。套餐仲有餐湯。什菜蕃茄湯同粟米忌廉湯。都相當足料好飲,唔錯唔錯。飲品方面,我選了抹茶紅豆鮮奶。抹茶味相當濃郁,配埋綿綿紅豆,大滿足,整杯野飲都真材實料,紅豆都超多,好飽肚好滿足。另一杯是紅豆冰,紅豆數量都是爆多,有成半杯紅豆,好吸引,好好味。呢款All day breakfast…相當抵食。價錢都十分合理。入面有司華力腸、黑松露炒蛋、牛角包、茄汁豆、煙肉、火腿、薯餅、沙律⋯⋯包羅萬有,完全咩口味都試到d…味道又唔錯,好吸引好抵食。另外點了龍蝦汁珍珠帶子燴意粉。估唔到呢個意粉既味道都相當有驚喜,吃起來好好味,白汁味不會過濃過杰身,汁醬配合得剛剛好,而且仲有醒珍珠帶子為食材,唔錯唔錯。份量都岩岩好。

多款set lunch…仲可以以優惠價加賺飲品。
套餐仲有餐湯。
餐湯

什菜蕃茄湯同粟米忌廉湯。都相當足料好飲,唔錯唔錯。
抹茶紅豆鮮奶

紅豆冰
All  day  breakfast
龍蝦汁珍珠帶子燴意粉
2022-08-20 159 浏览
以前尖沙咀東返工會經常幫襯地方比較近工作地點抵食同好食而且服務幾好同附近冇咩抵食西餐廳選擇手打牛肉漢堡係佢哋餐飯比較出名之一牛肉漢堡多汁 唔會好乾仲有沙律伴碟打工仔午餐之選一
以前尖沙咀東返工會經常幫襯
牛肉漢堡多汁 唔會好乾
仲有沙律伴碟
打工仔午餐之選一
2022-08-13 182 浏览
尖沙咀 半島中心 發現新地方餐廳食物種類好廣泛.環境寬闊.牆上一面格仔飾櫃看到店主珍藏很多熊仔。午餐有10個選擇意粉.焗飯.薄餅.豬朳飽.全日早餐.鰻魚飯.應有盡有感覺例湯選了白湯的磨菇湯磨菇很多選了很少見意式千層闊麵每一層肉醬和意大利麵 又軟又香,芝士流心,芝味濃肉醬內除了香草還有花椒八角香味. 酸酸甜甜肉醬薯蓉滑溜漂亮真的很驚喜!All Day Breakdast (黑松露)黑松露炒蛋好香蛋餅煎得乾身不是滑蛋款.反而有陣焦香味道茄汁豆,沙律菜,煙肉,火腿,牛角飽,蕃茄片 全日早餐真的份量好大司華力腸𠝹花加分,賣相太可愛了!皮脆煙韌啖啖肉.食肉獸一定會很喜歡的!非一般的全日早餐飲品選了凍檸樂和凍華田很滿足一個午餐。
尖沙咀 半島中心 發現新地方
餐廳食物種類好廣泛.

環境寬闊.牆上一面格仔飾櫃看到店主珍藏很多熊仔。
午餐有10個選擇

意粉.焗飯.薄餅.豬朳飽.全日早餐.鰻魚飯.應有盡有感覺

例湯選了白湯的磨菇湯
磨菇很多

磨菇湯

選了很少見意式千層闊麵
每一層肉醬和意大利麵

意式千層肉醬闊條麵

又軟又香,芝士流心,芝味濃

肉醬內除了香草還有花椒八角香味. 酸酸甜甜肉醬

意式千層麵

薯蓉滑溜漂亮真的很驚喜!
All Day Breakdast (黑松露)

All Day Breakdast

黑松露炒蛋好香
蛋餅煎得乾身不是滑蛋款.反而有陣焦香味道

司華力腸𠝹花加分,賣相太可愛了!
皮脆煙韌啖啖肉.食肉獸一定會很喜歡的!非一般的全日早餐
飲品選了凍檸樂和凍華田很滿足一個午餐。

飲品

2022-08-13
磨菇湯
意式千層肉醬闊條麵
意式千層麵
All Day Breakdast
飲品
2022-08-09 150 浏览
裝飾擺設真的用心,花心思,特別的店舖。不論是櫃中收藏品,或是其燈飾中的玩具都與眾不同。其中亦可以見到一點電影中的情節😂,真的有點喜出望外。特濃芝士鮮茄海鮮焗飯🦐🐟🦑$40黑椒汁味濃,亦帶點辛辣。焗飯中海鮮的分量充足,飯底亦做到粒粒分明,不會有黐住一嚿嚿的情況。C全日早餐$58熱門,最受歡迎的點餐。真的無想像到會有全日早餐點🥗🥓,而且份量足夠。薯餅有意外驚喜,香脆可口。牛角酥🥐軟硬適中,上枱時微暖。蘑菇🍳炒蛋不會過熟,蘑菇味濃。凍咖啡☕️咖啡咪濃,奶的份量不會過量。熱檸蜜熱檸蜜不會過甜,檸檬片新鮮。

特濃芝士鮮茄海鮮焗飯🦐🐟🦑$40

C全日早餐$58

凍咖啡☕️

咖啡咪濃,奶的份量不會過量。

熱檸蜜

熱檸蜜不會過甜,檸檬片新鮮。

2022-08-06
2022-08-02 196 浏览
假期約朋友去街,行街前要食番份超豐富嘅午餐。咁啱經過半島中心,餐廳位於一樓,餐廳環境大,座位多,室內設計好特別,燈罩內仲有好多唔同嘅動物模型,店內仲擺咗好多Figure公仔肚仔餓,睇完餐牌就叫兩份套餐,一份係 [ All Day Breakfast $58 ] 賣相吸引豐富,份量都好多,熱辣辣香噴噴有驚喜嘅早餐,呢個餐有9款配料:蘑菇炒蛋、牛角酥、煙肉、火腿、司華力腸、薯餅、茄汁焗豆、扒茄、沙律菜,𠝹花嘅司華力腸又吸引,牛角酥夠鬆化,蘑菇炒蛋好好味友人就叫咗份 [ 特濃芝士焗意粉 $40 ] 配豬扒 (可選焗飯/意粉),特濃芝士份量好足,豬扒厚身又大塊,意粉掛汁口感煙韌,份量多,蕃茄汁同意粉真係好夾餐飲就揀咗杯香濃嘅 [ 凍薄荷朱古力 $5 ] 及 香滑嘅 [ Latte $10 ]I Café尖沙咀麼地道67號半島中心1樓115號舖

I Café
尖沙咀麼地道67號半島中心1樓115號舖
2022-07-30
$56.5 (下午茶)
2022-08-01 147 浏览
I cafe 好味😋😋😋😋回頭 🤩🤩🤩🤩性價比 💯💯💯💯💯焗魚柳意粉 $58 +白湯 +凍華田$3抵食、好味又夠飽,埋單都係$61,糧尾尖東必食😋
I cafe

好味😋😋😋😋

回頭 🤩🤩🤩🤩

性價比 💯💯💯💯💯

焗魚柳意粉 $58 +白湯 +凍華田$3
抵食、好味又夠飽,埋單都係$61,糧尾尖東必食😋
2022-07-24 187 浏览
吾止一次幫襯,但次次都是all day breakfast,加熱奶茶,今次要食其他野星期六下午兩點廿幾分到,侍應哥哥話轉頭有下午茶問我等吾等,拎定餐牌比我坐住等幾分鐘,咁貼心要讚下今次點左雞扒芝士貝果加latte,兩樣我都未試過既。Latte先到來,跟餐加$8 upgrade,因為見好多食評都讚就試吓。果然吾錯。首先咖啡係拉晒花吾係hea沖,吾係齋機沖咖啡濃淡適中,酸苦平均,奶泡夠綿滑,及得上好多cafe硬要批評既就細杯左啲到雞扒芝士貝果,貝果厚厚既有好多餡料,好豐富除芝士同雞扒,仲有好多生菜🥬同蕃茄。味道方面麵包我覺得稍欠煙韌,偏乾身左少少。雞扒新鮮煎出黎,大塊過貝果,煎得雞皮香脆,但又無過乾,讚芝士被雞扒熱溶了,口感上未必咬到芝士既感覺,但溶左既芝士混合在雞扒千層醬跟生菜蕃茄一齊食,好味下午有機會再試其他食物。

今次點左雞扒芝士貝果加latte,兩樣我都未試過既。

吾係hea沖,吾係齋機沖
咖啡濃淡適中,酸苦平均,奶泡夠綿滑,及得上好多cafe
硬要批評既就細杯左啲

到雞扒芝士貝果,貝果厚厚既有好多餡料,好豐富

下午有機會再試其他食物。

出街食開嘢 尖東地段 呢間絕對係經濟之選呢度咩都有得食 你睇清楚menu就知了同朋友我地2個女仔 想食d light d 嘅電梯上一樓 lunch time坐滿人 一睇menu 啲人話係茶餐廳係冇錯的 lunch time飯意粉嗰啲通通都有但係都不妨試吓真係食得過嘅呢一啲2:30-5:45pm 就可以食到呢個 afternoon tea menu 一睇menu價錢 實在實在太開心加杯upgrade嘅飲品都只係+$8 ♥︎ smoke salmon eggs benedict 煙三文魚班尼迪 $68 充滿牛油香味包 一切開蛋汁流落去 加埋豐富嘅材料 食落去有一種滿足嘅感覺 配埋黑醋食伴碟嘅沙律 真心覺得抵食 又好食♥︎ All day breakfast 蘑菇炒蛋 牛角酥 煙肉 火腿 司華力腸 薯餅 茄汁焗 蕃茄 沙律菜 $58 最欣賞呢度嘅司華力腸 切晒花 薯餅好趣卜卜 其他每樣乜都有啲份量非常之足夠只係$58 喺出面至少加多$30-50先有得食到 ♥︎ 牛油果吞拿魚藜麥墨西哥卷 $36 除咗牛油果同吞拿魚估唔到佢裏面仲有清新嘅菠蘿食落去好fresh 又夠飽肚 ♥︎Gingerbread
出街食開嘢 尖東地段 呢間絕對係經濟之選

♥︎ 牛油果吞拿魚藜麥墨西哥卷 $36
除咗牛油果同吞拿魚
估唔到佢裏面仲有清新嘅菠蘿
食落去好fresh 又夠飽肚

♥︎Gingerbread cappuccino ~ 拉花好靚

♥︎荔枝梳打 ~ 夠味 簡簡單單

♥︎竹碳燕麥芝麻特飲 ~ 健康之選 好香芝麻味