2019-08-09 54 浏览
差不多有四個月沒有離開過香港到日本,真的想念日本特別北海道蜜瓜又香甜又美味。特別蜜瓜的價格便宜過香港,又點會不吃呢?「i CREMERiA」由日本來到香港一直都無時間吃,今晚途徑海港城又有甜品癮起來。「北海道蜜瓜」真的教人懷念,貴少少都要吃止癮。「i CREMERiA」海港城全走舒適環境而且地方優雅與友休憩的好地方。餐牌大多以日本牛乳、抹茶配合日本當造生果的軟雪糕和洋菓子,相當有吸引力。日本直送Deluxe蜜瓜金箔芭菲 $350全店最貴的芭菲 ,全因北海道蜜瓜、日本牛乳雪糕以及手工純金箔,三者原來混合相當匹配。半個北海道蜜瓜香甜多汁,甜度剛好與日本牛乳雪糕滑溜無比質感軟滑。金箔的外層帶有一點名貴,令整個芭菲已升價了。吃過這個甜品,完全止一止到日本之心。

日本直送Deluxe蜜瓜金箔芭菲 $350
日本直送Deluxe蜜瓜金箔芭菲
2019-08-08
$170 (宵夜)
日本直送Deluxe蜜瓜金箔芭菲
2019-08-08 188 浏览
在這時代做人要識得及時行樂, 亂世時都要找到合適的地方休息一會, 我同同事係公司開完會, 其實真係經歷左好多先返到公司, 仲要一返到去就開會開到食午餐時間, 我地係小小既休息時間都唔去令自己開心下,真心對自己唔住, 我同同事就一放飯先去食杯日本直送的雪糕, 我就揀左蜜瓜芭菲$108, 本身想食完熟白桃芭菲架, 但去到又改變主意, 因為見到D蜜瓜勁勁勁靚, 我第一口先吃北海道牛奶軟雪糕,奶味真係好濃, 雪糕好滑, 平時食完雪糕再食水果,通常都會覺得個水果唔甜架啦, 點知我一食個蜜瓜就係冇得頂, 勁清甜, 配埋雪糕一齊食都唔會影響大家的存在, 食完成個人都開心哂, 日本蜜瓜真心係唔同既, 唔會死甜, 又好味, 正
在這時代做人要識得及時行樂
,真心對自己唔住, 我同同事就一放飯先去食杯日本直送的雪糕
, 我就揀左蜜瓜芭菲$108

2019-08-05
  • 蜜瓜芭菲
2019-08-08 121 浏览
女友愛吃甜品,開心要食,唔開心更加要食多D 😂 近排大家工作辛苦好忙碌少左見面,今晚難得大家唔駛OT,放工一於拋開煩惱,好好享受二人世界。 晚飯後,同女友經過依間日式甜品店,佢既名氣同人氣一向高企,經常都有人龍門外排隊。今日難得抽空約會,食埋甜品就更perfect 🥰 餐廳環境乾淨整潔,座位不算多,但坐得舒適。除了雪糕,還有售賣一些日本甜品果汁等。我地不約而同都選擇左金箔蜜瓜雪糕! 日本既水果一向有超高質素,這個北海道日本蜜瓜當然不例外! 加上夏天是其當造季節,又甜又多汁,芳香馥郁! 這半個蜜瓜當然吸晴,再搭上香滑牛奶軟雪糕🍦,這個組盒令人滿足感爆登。雪糕香滑,加上閃閃金箔更顯矜貴。忍不住打卡拍照📷,好好記下幸福的一晚。

我地不約而同都選擇左金箔蜜瓜雪糕!
忍不住打卡拍照📷,好好記下幸福的一晚。

2019-08-08 20 浏览
creamia嘅雪糕本身都成日食,中意佢滑身得嚟又香奶味,又一啲雪嘅質感都冇,加上個筒曲奇底,微厚身又香口,淨係爭左唔夠大杯,成日都食唔夠喉。今次朋友請食甜品,仲話要請個豪嘅,原來就係creamia嘅蜜瓜雪糕,仲加埋金箔比我。一拎到手就覺得唔惹少,勁大杯,一大張金箔係雪糕上面,下面就係超越半隻嘅蜜瓜。金箔冇乜味,好柔軟,但影相好靚。雪糕本身就一向好味水準,仲要份量夠多。下面嘅蜜瓜係日本嘅味道,甜得嚟水份好足,肉身又柔軟,但唔會過淋,蜜瓜香氣撲鼻,食食下就哂成個。好少咁豪食個雪糕,不過食落真係好滿足,啱哂水果迷。

好少咁豪食個雪糕,不過食落真係好滿足,啱哂水果迷。
2019-08-06 99 浏览
i CREMERiA (尖沙咀) 日本🇯🇵直送Delux 蜜瓜🍈金箔雪芭菲 $350這家日系雪糕🍦店,從店鋪裝修至售賣的產品,也每每令我停下腳步,站在廚窗欣賞它們的產品😍。這家店的雪糕🍦口味不算很多,以原味牛奶🥛味和抺茶味🍵為主,間中也會有期間限定口味😃。雪糕口味雖然不多,但貴精不貴多☺️•說真的,平時只會捨得點它的雪糕筒,但今天有開心事值得高興一番,所以便任性一下🙃。-牛奶🥛雪糕真的很香、軟、滑😋。-蜜瓜據說是日本直送的🤩,除了多汁,超多汁,爆多汁,我也找不到更貼切的形容詞😜。
i CREMERiA (尖沙咀)
日本🇯🇵直送Delux 蜜瓜🍈金箔雪芭菲 $350

雪糕口味雖然不多,但貴精不貴多☺️

牛奶🥛雪糕真的很香、軟、滑😋。
2019-08-05 78 浏览
開完會心情繁重,吃完飯後,和同事一起去吃點甜品,舒緩壓力,我們行經過海港城海運大廈地下,看見了一間賣雪糕的,我被外面櫥窗吸引,因為放了四個雪糕模型,粉飾得十分美麗細緻,我便進去看看餐牌,我下單下了一杯日本直送蜜瓜雪糕,而我朋友就叫了一杯白桃雪糕🍦同樣都是日本直送之生果。餐廳裏面可以坐10多人,擺放了一大張長枱及長椅,還有一些花用來襯托,我就一邊打卡,一邊等著雪糕🍦。期待已久的日本直送蜜瓜雪糕終於來了我們先拍照,真的很美麗,不捨得吃先品嚐蜜瓜,蜜瓜非常多汁非常甜入口即溶配搭埋雪糕真的回味無窮大家一定要來試,不太甜
開完會心情繁重,

餐廳裏面可以坐10多人,

先品嚐蜜瓜,
2019-08-05 67 浏览
今日去了尖沙咀海港城看toy story 展覽,看完見到有點炎熱,好想吃杯雪糕🍦消消暑,就到了這間雪糕🍦專門店食杯涼快既雪糕才行,我超喜歡吃蜜桃🍑,就order了一杯日本🇯🇵直送完熟白桃芭菲$108,即點即整,北海道牛奶🥛味雪糕好軟滑,3片白桃超香超甜,超多汁好juicy,雪糕中間夾有米通,食時好脆口,口感很特別,而底部就有芒果醬汁同芒果粒,甜甜地愈食愈好開胃!👍👍👍😋😋😋🍦🍦🍦夏天必食雪糕🍦店之一!+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊

+++++++++++++++
一家主打日本蜜瓜及超浓冰淇淋的甜食店,适合惬意的下午茶时光,或是在海港城逛累后小憩一番这家甜品下午茶除了贵没有别的缺点了!但真的抵食来这里必点的一定是蜜瓜芭菲我们因为点了两份下午茶,所以选了小的蜜瓜片,但如果不想尝试多样性,只想吃最好吃的,推荐点整半个的蜜瓜(招牌蜜瓜芭菲HKD220)! 那个甜是软甜软甜的,但不会觉得是打了什么增甜剂。冰淇淋特别浓郁~ 如果想要尝试多一点也可以点招牌金箔冰淇淋或者是当季推出的新品,完全不会踩雷这款抹茶蛋糕,抹茶味很浓,但没有特别推荐,咖啡和奶茶不错但也没有很出众。所以这一家百分百推荐的是蜜瓜类甜品以及任何一款冰淇淋~

这家甜品下午茶除了贵没有别的缺点了!但真的抵食

来这里必点的一定是蜜瓜芭菲

所以这一家百分百推荐的是蜜瓜类甜品以及任何一款冰淇淋~

• 金箔冰淇淋
  • 蜜瓜芭菲
2019-06-21 141 浏览
呢間有雪糕我都平時成日都食㗎啦。平時都幾鍾意食佢白色嗰隻今次就試吓佢哋兩溝一個係抺茶味一個係牛奶味。42蚊帶黎既快樂,我就比較鍾意牛奶味啦我諗你真係好香濃。雖然$42要個雪糕有啲貴, 不過間唔中豪一廢都冇所謂

42蚊帶黎既快樂,我就比較鍾意牛奶味啦我諗你真係好香濃。

雖然$42要個雪糕有啲貴, 不過間唔中豪一廢都冇所謂
2019-06-12 120 浏览
同朋友行行吓海港城好想食甜品就搵左呢間雪糕店食啦叫咗一個柚子味嘅抹茶雪糕本身都覺得怪怪地 但基於好奇心就試吓啦點知食落抹茶牛奶味同柚子醬係出奇地夾完全唔會好奇怪 茶味濃得來又多咗少少清新嘅感覺我自己就覺得比起普通抹茶配紅豆味雪糕來得好食啦!
同朋友行行吓海港城好想食甜品
就搵左呢間雪糕店食啦
叫咗一個柚子味嘅抹茶雪糕
本身都覺得怪怪地 但基於好奇心就試吓啦
點知食落抹茶牛奶味同柚子醬係出奇地夾
完全唔會好奇怪 茶味濃得來又多咗少少清新嘅感覺
我自己就覺得比起普通抹茶配紅豆味雪糕來得好食啦!
2019-05-31 130 浏览
有個星期六經過這店, 都是滿滿人的. 今天經過有位坐, 咁就試吓啦! 平時好少試新嘢, 點左個圖片看起來幾好味的雪榚+....如果喜歡綠茶味的朋友應該喜歡! 其實有另一囗味的雪榚但在圖片上沒有show 出來😅
2019-05-18 127 浏览
女朋友同我都不嬲都好鐘意食抹茶雪糕,上兩個月係尖沙咀行街果時佢就扭計話好耐無食甜品,所以就帶左佢去海港城嘅I CREMRiA,食抹茶雪糕當氹下佢。貴就唔算太貴嘅,好似40幾蚊已經買到了。味道唔錯,牛奶雪糕佢就話係用北海道3.6牛乳整嘅,所以都幾香同幾滑,抹茶就偏甜,並唔係我最鐘意嘅味道,但都還不錯。都係好滑。呢間雪糕店要讚嘅係佢有堂食座位,裝修都幾靚,但真係太多大陸人好嘈,成間店好似得我同女朋友係香港人😅

2019-05-05 225 浏览
環境裝修是不錯的,裝修風格是偏向復古洋氣,用流行的話說就是ins風,我很喜歡的風格。不過店面很小,位置不多,全部滿席,有點難找到位置。「純金北海道牛奶雪糕」必點的打卡雪糕,98元,濃郁的香草味,配合金箔一起入口,感覺太豪了。也說不上很驚豔,不過還是挺好吃的,金箔很大個,可以嘗試一下。「哈密瓜芭菲」哈密瓜是真的很新鮮很好吃,配合上雪糕也很搭,就是價格貴了一點「沢渡茶大福芭菲杯」跟日本的相似度十足「哈密瓜汁」味道不差,不過性價比偏低
不過店面很小,位置不多,全部滿席,有點難找到位置。
純金北海道牛奶雪糕

「純金北海道牛奶雪糕」

哈密瓜芭菲
「哈密瓜芭菲」
沢渡茶大福芭菲杯

「沢渡茶大福芭菲杯」
跟日本的相似度十足
哈密瓜汁

「哈密瓜汁」
味道不差,不過性價比偏低
2019-04-14
純金北海道牛奶雪糕
哈密瓜芭菲
沢渡茶大福芭菲杯
哈密瓜汁
2019-04-23 111 浏览
係尖沙咀食完飯散下步,點知落大雨!行左入海港城見到雪糕就抵受唔住引誘揀左個柚子抹茶餡蜜芭菲兩個人share抹茶雪糕除左有好濃郁既茶味,仲有好厚實既奶味!!好彩揀左柚子,佢既清新就可以岩岩好中和返,冇咁膩~食到中間有啲cereal, 同個雪糕都好夾~丸子既餡蜜都有驚喜!層次亦好分明,食到底都好有新鮮感下次要試埋另外個蜜瓜味先!
係尖沙咀食完飯散下步,點知落大雨!
行左入海港城見到雪糕就抵受唔住引誘

揀左個柚子抹茶餡蜜芭菲兩個人share

抹茶雪糕除左有好濃郁既茶味,仲有好厚實既奶味!!

好彩揀左柚子,佢既清新就可以岩岩好中和返,冇咁膩~
食到中間有啲cereal, 同個雪糕都好夾~
丸子既餡蜜都有驚喜!層次亦好分明,食到底都好有新鮮感

下次要試埋另外個蜜瓜味先!
2019-04-19 93 浏览
Green Tea Affogato🍵雖然$53有點貴,但濃甘嘅綠茶倒係濃味嘅綠茶雪糕上面,真係雙重享受,食落個雪糕口感好軟身同醇滑👍🏻抹茶控真係不能錯過呀!
Green Tea Affogato🍵
雖然$53有點貴,
但濃甘嘅綠茶倒係濃味嘅綠茶雪糕上面,
真係雙重享受,
食落個雪糕口感好軟身同醇滑👍🏻
抹茶控真係不能錯過呀!