2023-04-24 32 浏览
我地試佐炭烤佐賀豚肉叉燒,豚肉肉質鮮嫩甜美,係半肥瘦既,但瘦肉唔會鞋口,反而嫩中帶脆,口感獨特,叉燒上既蜜糖亦好多,所以零舍焦香,另外啲甜番薯都好好食,成個都係好日本式嘅感覺!😍另外試埋煙燻乾式熟成乳鴿,用熟成嘅方法去煮啲乳鴿,乳鴿肉好嫩,啱啱熟,完全唔會柴皮,另外用砂鍋去煙燻出嚟,所以啲香草味好濃郁,真係好重嘅煙燻味!🤓仲有呢個炭烤三黃雞,三黃雞係特別肥美,啲雞肉特別滑,有雞髀同雞胸,都烤得好香好好食,加埋啲蔬菜,再點啲汁,正正的!😜最後試埋意式煙燻腩肉菠菜意粉,一個好豐富嘅意粉,亦都好特別,會有蟲草花,但係係意式嘅意粉,豬腩肉肥肥地,特別多油香,再加埋啲雜菌同埋菠菜,口感特別!🤪
2023-04-24 23 浏览
我同妹妹食飯就一定會比拼吓大家邊個叫嘅嘢食好味啲!所以今日呢又同屋企人一齊去新餐廳度食嘢😹呢間餐廳喺薄扶林嘅數碼港,我自己覺得唔算好近,但係幾值得一試🙌🏻今日主要講嘅呢就係兩款唔同嘅Pizza,兩個都係午市套餐,所以已經包含咗沙律或餐湯,好夠兩個人食㗎喇!(☞゚∀゚)☞瑪格麗塔薄餅(☞゚∀゚)☞野菌及巴馬火腿薄餅最後其實我哋都分唔出勝負!因為每一款都有其獨特嘅風味同口感。瑪格麗塔薄餅:係一款經典的意大利薄餅,味道簡潔而美味,香濃嘅番茄醬和濃郁嘅芝士完美融合,令人回味無窮。野菌及巴馬火腿薄餅:則係一個材料比較豐富嘅薄餅。野菌嘅香氣同巴馬火腿嘅鹹香味道相互融合,營造出一種豐富嘅層次感,令味道更加完美。✈️✰⋆。:゚・☽:゚・⋆。🌸⋆。:゚・☽:゚・⋆。✈️ ✰⋆。:゚・*☽:゚・⋆。 🌸總而言之,就係打和🙌🏻‼️兩款薄餅都非常好吃,瑪格麗塔薄餅簡潔而美味,而野菌及巴馬火腿薄餅則更豐富多層次。如果你喜歡清新簡潔的味道,咁瑪格麗塔薄餅係一個不錯嘅選擇;如果你喜歡口感豐富嘅味道,咁野菌及巴馬火腿薄餅會係你嘅不二之選。

(☞゚∀゚)☞瑪格麗塔薄餅
(☞゚∀゚)☞野菌及巴馬火腿薄餅

總而言之,就係打和🙌🏻‼️

前晚同朋友約咗去呢間意大利餐廳「Interval | Farmacy」食飯,食物質素相當之高質,非常好食🥰我哋叫左以下3個食物都係用炭烤形成烹煮,炭香味撲鼻,非常之高質!🔸炭烤三黃雞1️⃣三黃雞烤雞賣相好吸引,表皮好有光澤感🤩,雞肉食落好多汁,肉質仲要勁嫩滑,好少烤雞都咁juicy!整得好好👍🏻🔸炭烤椰菜花2️⃣椰菜花烤到有少少燶,仲係好新鮮好爽甜,醬汁酸酸甜甜,真係好開胃。🔸炭烤佐賀豚肉叉燒3️⃣呢個豚肉叉燒,真係燒到好靚仔,望個賣相已經流晒口水好吸引!叉燒肥瘦適中,係最正嘅半肥瘦,肉質鬆化,而且燒到好入味。另外,仲叫咗好鍾意食嘅海鮮👍🏻🔹清酒醉蜆清酒煮蜆嘅酒香味好濃,蜆肉大大粒仲要無沙,越食越香!

🔸炭烤三黃雞1️⃣
🔸炭烤椰菜花2️⃣
🔸炭烤佐賀豚肉叉燒3️⃣

另外,仲叫咗好鍾意食嘅海鮮👍🏻
🔹清酒醉蜆
清酒煮蜆嘅酒香味好濃,蜆肉大大粒仲要無沙,越食越香!
2023-04-24 19 浏览
環境:🌟🌟🌟🌟🌟賣相:💯💯💯💯💯味道:❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻餐廳位於薄扶林道數碼港商場2樓,巴士970/ 970X 都可以到達。仲好近我學校添~放學可以直接過去食yeah👅👅👏🏻😎✌🏻交通超級方便,而且好易搵到。餐廳環境好乾淨衛生,員工服務態度都好親切,食都食得開心啲。😌😌😋🤤👍🏻呢間餐廳以全環控智能室內水耕種植概念形成,餐廳一邊有透明玻璃可以見到室內種植蔬菜嘅房間,客人食到嘅蔬菜都係organic,非常新鮮。餐廳位於二樓戲院旁邊,裝修簡約,空間感好大。煙燻乾式熱成乳鴿乳鴿外脆內嫩,脆皮挺身,香脆得黎唔會太厚,平時唔鍾意食皮既me都破例食脆皮。炭烤佐賀豚肉叉燒叉燒好新鮮好靚,唔算太多肥肉,我幾鍾意瘦底既叉燒good。炭烤三黃雞雞肉烤得非常嫩滑,令人有驚喜,就連雞胸位置都好滑。再配搭埋餐廳自家製嘅辣椒醬同酸忌廉,係一個完美嘅配搭,非常值得推介!炭烤椰菜花平時食開芝士焗, 第一次試炭烤, 烤完味道好香, 爽口 , 有陣陣炭香味 , 勁特別。
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
賣相:💯💯💯💯💯
味道:❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥
服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

煙燻乾式熱成乳鴿

炭烤佐賀豚肉叉燒

叉燒好新鮮好靚,唔算太多肥肉,我幾鍾意瘦底既叉燒good。

炭烤三黃雞

炭烤椰菜花

2023-04-23 18 浏览
去數碼港睇戲,一諗到係兩年前去過呢間,當時食左店既sourdough 愛上了,自此研究sourdough.今次再到店,冇左sourdough side order. 叫左pasta, pizza, pasta好味但細碟,pizza因為用sourdough做,都吾洗要上面d toppings 剩係個底已經好好味,美中不足係濃左d 所以有d苦若地,最後加埋一杯咖啡就回味無窮。整體每碟portion比較小,價錢屬偏貴,不過數碼港內既餐廳又應該係咁既價錢
2023-04-16
午餐
2023-04-19 55 浏览
我喺數碼港商場行街,見到有間餐廳有得食薄餅午餐,我係超級狂熱PIZZA 粉, 無理由放過呢個機會唔試下架。 !!!!瑪格麗塔薄餅:😋😋😋😋😋餅底係薄的,食落去有香濃的番茄醬,新鮮的香草香味和濃厚的芝士,味道非常豐富。材料天然,蕃茄醬的酸味,濃郁的芝士和飄香的香草味,令人回味無窮!野菌及巴馬火腿薄餅:🤤🤤🤤🤤🤤呢個Pizza香氣撲鼻,口感鬆脆,又新鮮嘅野菌和精選的巴馬火腿,野菌的香味和巴馬火腿的咸香味,兩者非常配搭,非常推薦大家食呀!結論:午餐有沙律或餐湯和一道主菜,滋味超乎意外,份量足夠,推薦大家黎食!
瑪格麗塔薄餅:😋😋😋😋😋
野菌及巴馬火腿薄餅:🤤🤤🤤🤤🤤
2023-04-19 51 浏览
用QR code自助落單,超級方便,唔洗下下都等服務員過來。Lunch set 加錢Upgrade既龍蝦湯and布拉塔沙律好好味,龍蝦湯湯底香滑濃郁,滿滿既龍蝦肉。布拉塔沙律材料配搭豐富,色香味俱全。炭烤雞排火力大,容易鎖住肉汁,厚切雞扒都可以輕易烤熟。意式煙燻腩肉菠菜意粉用橄欖油打底,最少油份,夠healthy。腩肉無冰鮮味,幾易入口。菠菜有豐富既鐵質,可以回血,對身體好。炭烤蒜香虎蝦(四隻)虎蝦好大隻好新鮮,烤熟之後都仲keep到鮮甜味,蝦味十足。蝦與蝦膏互相配合,融為一體。

炭烤雞排
火力大,容易鎖住肉汁,厚切雞扒都可以輕易烤熟。

意式煙燻腩肉菠菜意粉

炭烤蒜香虎蝦(四隻)
2023-04-18 46 浏览
💠頭盤:凱撒沙律凱撒沙律的味道非常清新,生菜脆脆口感同脆麵包粒嘅口感相互融合,配上沙律醬香濃味道,令人食欲大增。💠小食:意式肉丸意式肉丸嘅味道鮮美,肉質鮮嫩多汁,經過烤嘅方式去烹調,令到表面微焦,內裏鮮嫩,口感豐富。肉丸外皮酥脆口感同內裏肉香味道相互融合,令人一嚐難忘。搭配埋蕃茄醬更能增添豐富的風味。💠主菜:XO醬大蜆手工細麵同沙卡蔬卡薄餅味道香辣可口,麵條香滑有嚼勁,蜆肉鮮美多汁,XO醬辣味十足,令人食指大動。另外沙卡蔬卡薄餅嘅口感酥脆,搭配上各種配料,如蕃茄醬、芝士、意大利香腸等,味道豐富,令人回味無窮。🔱總括而言,我自己都幾推介大家嚟呢間餐廳度食飯!因為佢哋嘅Menu有好多唔同嘅嘢食而且我見好多台食客都讚口不絕。
💠頭盤:凱撒沙律
💠小食:意式肉丸
💠主菜:XO醬大蜆手工細麵同沙卡蔬卡薄餅

2023-04-17 37 浏览
呢間餐廳以灰色為主調、悠閒風格的Cafe,主打多款意式料理,如海鮮、牛扒等,另有合作夥伴Coffee Collective的精品咖啡。乾式熟成薄切油甘魚滿滿的膠原蛋白,養顏活膚。薄切油甘魚口感爽口,油甘魚都係第一次食,口感特別。炭烤乾式熟成烏頭魚味肉質都很好,又滑又香,魚骨唔算多,易入口,而且烤完無腥味。煙燻乾式熱成乳鴿乳鴿肉幼嫩無比,熱辣辣上檯好吸引😍🤤龍蝦湯伴炭烤虎蝦海鮮龍蝦的湯汁濃郁,口感豐富,讓人一口接一口的食唔停。龍蝦湯色澤橙紅,每一啖都係濃郁既龍蝦精華。炭烤虎蝦都夠曬惹味,簡直perfect match!呢組配合正到無得彈。✐. 好味評分 : ♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎✐. 回訪指數 : ♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎✐. 抵食指數 : ♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎✐. 推介指數 : ♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥
[IMG:https%3A%2F%2Fstatic5.orstatic.com%2Fuserphoto%2Ftemp%2F04bd6cbf-979e-476f-abb7-530d33114722.jpg]呢間餐廳以灰色為主調、悠閒風格的Cafe,主打多款意式料理,如海鮮、牛扒等,另有合作夥伴Coffee Collective的精品咖啡。

乾式熟成薄切油甘魚
炭烤乾式熟成烏頭
煙燻乾式熱成乳鴿

乳鴿肉幼嫩無比,熱辣辣上檯好吸引😍🤤
龍蝦湯伴炭烤虎蝦

✐. 好味評分 : ♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎
✐. 回訪指數 : ♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎
✐. 抵食指數 : ♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎
✐. 推介指數 : ♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥
2023-04-17 25 浏览
事緣因工作關係去到數碼港商場,經過呢間食店,就比佢餐牌吸引到,午市套餐有餐湯又有沙律送,好抵食!於是下午就決定同同事黎呢間餐廳食lunch😍我叫左野菌及巴馬火腿薄餅( lunch set ),薄餅餅底後到恰到好處,不厚也不薄,整個餅也鋪滿了芝士,配合野菌及巴馬火腿,口感層次豐富,鹹香味俱全,值得推介。而送嘅餐湯香濃幼滑,沙律菜亦新鮮清新,唔食走寶😆同事就叫龍蝦濃汁意大利粉伴烤虎蝦,意粉口感彈牙,虎蝦鮮甜大隻,再配上龍蝦濃厚醬汁,將成個意大利粉昇華到另外一個層次,真係讚不絕口👍🏻小食就叫炭烤蒜香虎蝦(四隻), 蒜蓉香氣十足,虎蝦黎鮮嫩多汁,配合炭香,簡直令人回味無窮🤤最後,店員服務不錯,會主動推介餐廳食品同細心解釋如何落單。

最後,店員服務不錯,會主動推介餐廳食品同細心解釋如何落單。
2023-04-17 22 浏览
最近多數係港島果邊去行山,今日我地行左成日,完左之後勁餓,就想揾間餐廳好好休息下,依埋DINNER 。最後選擇左呢間位於數碼港既餐廳,環境望落勁舒適 , 🦪炭烤佐賀豚肉叉燒店員話呢個系餐廳招牌菜,我地就叫佐啲試下,叉燒甘香可口,整得好軟嫩,唔會好幹好柴,好食!🍝清酒醉蜆估唔到有咁大隻蜆,熱辣辣,有少少酒味,好好食好惹味!🥩炭烤椰菜花古五到菜都可以用炭燒既方法,唔會太油膩太滯,反而有好豐富既口應!🍝炭烤三黃雞肥美有油香,肉嫩有雞味,而且個醬汁非常惹味, 增加味覺層次。極力推介。 10分有9分。

最後選擇左呢間位於數碼港既餐廳,環境望落勁舒適 ,
🦪炭烤佐賀豚肉叉燒
🍝清酒醉蜆
估唔到有咁大隻蜆,熱辣辣,有少少酒味,好好食好惹味!
🥩炭烤椰菜花
🍝炭烤三黃雞

極力推介。 10分有9分。
2023-04-14 28 浏览
同朋友去數碼商場行街,見到一間好有特色嘅餐廳,餐廳擺滿左自家種植嘅香草香料,環境好舒服,俾人嘅感覺食材非常天然同新鮮。晚餐就決定係佢啦!我哋叫咗一個意粉,同一個薄餅,兩份share!XO醬大蜆手工細麵惹味嘅XO醬大蜆,大大隻,蜆肉爽口肉質鮮甜。XO醬和手工細面嘅配搭非常之夾,手工細麵爽口,XO醬微辣又滋味,配埋香味十足嘅蔥花,成道菜非常滋味。沙卡蔬卡薄餅呢個Pizza個名非常之特別,沙卡蔬卡實係一到著名既菜式,其實係突尼斯猶太人帶到以色列,以色列發揚光大,阿拉伯美食代表,又叫北非蛋,佢將佢加入咗薄餅嘅元素,所以就成為咗呢一道菜。裏面有蕃茄,洋蔥,青椒,蒜頭,香菜,和三隻雞蛋🥚。呢三隻雞蛋喺薄餅面頭非常吸引,食落去真係沙卡蔬卡,因為有好多蔬菜喺度,所以味道好豐富!

我哋叫咗一個意粉,同一個薄餅,兩份share!
XO醬大蜆手工細麵
沙卡蔬卡薄餅
想食正宗拿玻里Pizza唔洗周圍搵🤪呢度就有得食啦✌🏼喺用餐區已經見到廚房入面有一個圓頂形,專門焗Pizza嘅爐,透過♨️高溫400度嚟焗製Pizza,所以每個Pizza只需要幾分鐘就焗好,即叫即製,新鮮熱辣🔥今次食咗2個pizza🍕🍕-瑪格麗塔薄餅餅底酥脆又有彈性,加上蕃茄醬、芝士、羅勒,味道簡單但意想不到好味🫢-野菌及巴馬火腿薄餅依舊酥脆可口,上面鋪滿巴馬火腿同多種野菌,鹹香得嚟又有菇菌類獨有嘅風味🤤聽講佢哋嘅炭烤都好出色,所以叫咗2樣炭烤食物🔥-炭烤蒜香虎蝦新鮮彈牙,炭烤味突出,加分位係蒜香醬汁,更能夠令虎蝦嘅鮮美更明顯🦐-炭火烤西蘭花苗翠綠幼嫩,烤嘅過程無蒸發西蘭花苗嘅水份,可見大廚技巧高超💪🏼
想食正宗拿玻里Pizza唔洗周圍搵🤪呢度就有得食啦✌🏼

今次食咗2個pizza🍕🍕

聽講佢哋嘅炭烤都好出色,所以叫咗2樣炭烤食物🔥
2023-04-13 43 浏览
今日我哋兩公婆又去食嘢啦,呢間餐廳係我老公同事介紹我哋,話啲嘢食質素幾唔錯,而且都好抵食,最緊要係好近我哋屋企🏠老公今次叫咗👉🏻炭烤佐賀豬梅扒👈🏻我問佢點解咁奇怪食豬扒,原來佢話佐賀豬是一種優質嘅豬肉品種,唔係好多地方有,所以想試吓。食落口肉質鮮嫩多汁,表面經過微焦,讓豬肉更加香甜美味。好味指數:♡♡♡♡♡我自己今次就叫咗👉🏻油封三文魚👈🏻因為我平時自己都好鍾意食三文魚㗎,但係我覺得油封就零舍唔同,至少喺屋企好難製作。油封三文魚嘅口感鮮嫩多汁,肉質柔軟,味道香濃。呢道菜式仲搭配醬料同配菜,進一步豐富了它的味道。好味指數:♡♡♡♡♡同朋友講番起先知原來好多人都會嚟呢度食飯,呢度啲嘢食勁好味,唔怪得知咁多人食啦!

老公今次叫咗👉🏻炭烤佐賀豬梅扒👈🏻

好味指數:♡♡♡♡♡

我自己今次就叫咗👉🏻油封三文魚👈🏻

好味指數:♡♡♡♡♡

🅰️炭烤USDA prime 西冷牛排呢個牛扒燒得好靚,啱啱熟,啲牛肉仲係粉嫩嘅,好腍,好重牛味,另外配料有啲係燒過嘅蔬菜,蒜頭,全部都好香好香口!🈵炭烤佐賀豬梅扒日本嚟嘅豬真係唔同啲,整到一塊漢堡扒咁,但啲肉好腍,肉質好好,口感超好,軟綿綿,亦都好香豬味,再加埋底下有炒到半熟嘅滑蛋,再點啲燒汁,超香!💯炭烤雞排雞扒好厚好大塊,烤到有啲焦香,雞皮好脆,但雞肉就仲係嫩滑,底下亦都有炒蛋,再點啲酸酸地嘅汁,好好食,味道特別!🉐龍蝦湯呢個係Lunch set 加錢Upgrade既,絕對值得!龍蝦味好濃,啲湯好稠,好足料,稠得黎都好滑,口感好好,虎蝦有烤香過先放落啲湯度,成個湯好鹹香,好鮮味!
🅰️炭烤USDA prime 西冷牛排
🈵炭烤佐賀豬梅扒