2019-05-11 649 浏览
落足一星期雨,需要點甜嚟慰藉吓日日同米豬困响屋企嘅心靈,落商場行見有櫻花蛋糕就唔諗喇櫻花cream包住海棉蛋糕,有淡淡芝士香味同櫻花香甜味~ 配埋新鮮士多啤梨同埋忌廉,唔覺唔覺就ko咗了~ 好想再食呀~

2019-04-17
2018-11-08 581 浏览
同朋友黎開太古臨走既時候就比個甜點櫃吸引住左!仲要見到我最愛既栗子~嗚哇我又把持唔住買黎試下呢個蛋糕仔仲有分2個SIZE既!相差都成一倍但價錢只係差大約$10個CAKE既上面有D金粉令到個蛋糕好似金光閃閃咁~不過其實D栗子唔好食太甜 同埋太淋冇咩口感而栗子蓉係好味既 都CREAMY側邊仲痴住左D花生碎令到成個口感會豐富左!個撻入面係有吉士既吉士偏甜 不過同D栗子蓉同埋餅底一齊食3者就會好夾!如果一個人食就會有D濟同朋友開心SHARE就比較好喇
同朋友黎開太古
臨走既時候就比個甜點櫃吸引住左!
仲要見到我最愛既栗子~嗚哇
我又把持唔住買黎試下
呢個蛋糕仔仲有分2個SIZE既!
相差都成一倍
但價錢只係差大約$10
個CAKE既上面有D金粉
令到個蛋糕好似金光閃閃咁~
不過其實D栗子唔好食
太甜 同埋太淋
冇咩口感
而栗子蓉係好味既 都CREAMY
側邊仲痴住左D花生碎
令到成個口感會豐富左!
個撻入面係有吉士既
吉士偏甜
不過同D栗子蓉同埋餅底一齊食
3者就會好夾!
如果一個人食就會有D濟
同朋友開心SHARE就比較好喇
2018-10-28
2018-10-17 387 浏览
好耐無食italian tomato既蛋糕!今次叫左栗子蛋糕同紅茶朱古力蛋糕。栗子蛋糕 $36味道不錯,有細細粒栗子粒係d cream到,有少少酒香味。但栗子味可更濃,蛋糕略嫌粗糙。紅茶朱古力 $36呢個個茶味真係幾正好濃,上面有d酸酸地既車里子果肉同醬都幾夾,又大件。只係個蛋糕質感偏粗糙,對我黎講有少少太甜。不過呢個價錢幾合理。

栗子蛋糕 $36

紅茶朱古力 $36
不過呢個價錢幾合理。
2017-07-17 1253 浏览
太古其實有很多的蛋糕店,特別是日式的蛋糕店也有不少啊 (。→ˇωˇ←。)這次下班就跑了去買這家的。蛋糕款式也滿多,每件大約是$30up左右。賞味期限有點短,是即日要吃用的。選了四件,有兩件都是「芝士」口味 ~ 紐約芝士餅 ($34)芝士味濃郁,帶著少少的甜味~吃落也不算太膩如果要說的話,以這次選的四款蛋糕~這件是最好的那一款來了 (。☉ω ☉。)櫻桃芝士餅 ($32) 這款是口感綿密的芝士蛋糕加上酸酸甜甜的櫻桃,本來應該很不錯。可惜的是櫻桃的甜很像藥水的味道啊宇治抹茶蛋糕 ($36) 外層的Cream滿有抹茶的茶香。蛋糕口感鬆軟....但沒想到會吃到蛋殼 Orz ... 然後中層的紅豆實在甜得讓人很難接受最後還買了一款是夏季限定 「白桃祭」的蛋糕 霧の白桃 ($34) 是以頂層的白桃啫喱、加上中間的慕絲及海綿蛋糕組合製成那個桃是罐頭桃吧?! 頂層的啫喱像是用浸桃的那個糖水弄成...超甜膩。
這次下班就跑了去買這家的。
芝士味濃郁,帶著少少的甜味~吃落也不算太膩

紐約芝士餅

櫻桃芝士餅 ($32) 這款是口感綿密的芝士蛋糕
櫻桃芝士餅

宇治抹茶蛋糕 ($36) 外層的Cream滿有抹茶的茶香。

宇治抹茶蛋糕

最後還買了一款是夏季限定 「白桃祭」的蛋糕

霧の白桃
2017-07-07
紐約芝士餅
2017-06-16 715 浏览
囡囡生日,本身我買左個好普通的士多啤梨生日蛋糕,點如奶奶去左Italian tomato 買左個芒果cheese cake俾囡囡做生日 , 都成三磅,要食左佢先。成果cheese cake 用厚厚的芒果肉片舖滿,裡面是好實好condensed 的芝士蛋糕,芝士味好濃厚,本身我不太喜歡芝士,覺得好流,食少少塊已經好飽,不過勝在小朋友鍾意食芝士
2017-06-14 524 浏览
落大雨所以行下超級市場,行到肚餓就被呢個tart吸引住!$28一件細, $36一件大。我揀咗細,如果唔係食完會好大罪惡感😭😭😭d蕉好甜,配朱古力真係冇得彈!另個個tart好脆,好有口感!脆到支叉都爛😂😝
落大雨所以行下超級市場,行到肚餓就被呢個tart吸引住!

$28一件細, $36一件大。
我揀咗細,如果唔係食完會好大罪惡感😭😭😭

d蕉好甜,配朱古力真係冇得彈!
另個個tart好脆,好有口感!脆到支叉都爛😂😝
2017-01-27 767 浏览
經過見到一排排凍櫃被佢地既蛋糕同果噠吸引住 裡面嘅cake向我招手 更係買黎試下啦 比錢先發現原來係Italian tomato 有大有細 各式各樣既唔同蛋糕同果噠 我揀左三款外賣回家同家人嘆老公最鐘意黑森林但係現在好難揾到正宗同好味 所以今次專登買比佢試 佢食後覺得唔錯 朱古力蛋糕鬆軟兼內餡藏著黑加倫子味啫喱 同cherr果肉 薄薄既cream再加蛋糕面層朱古力薄碎 同原粒士多啤梨裝飾 已為媽媽order 當然係揀佢最愛既栗子系列啦 有蛋糕或者撻 最後揀滿滿原粒栗子粒加金薄碎的撻 味道不太甜 栗子蓉淡淡滲出栗子香未 周邊撲左杏仁碎添 精彩 媽媽都讚 賣相吸引同好味 太多choice三心兩意既我 最後揀左mango撻 真係色香味美 d mango係超豐富 兩層架 唔會太漏 fresh~~

周邊撲左杏仁碎添 精彩 媽媽都讚 賣相吸引同好味
生日
2016-01-27 1481 浏览
曾幾何時,Italian Tomato 最最好味的蛋糕之一,當年的競爭者不多,Cova 及五星酒店內的蛋糕貴很多!今時今日,門市及網上經營者眾,花款五花八門,材料亦愈講究,比下去,自然有些失色。除夕夜大家來懷舊,買了一個黑森林,多年不變,樣子常青,朱古力碎鋪滿蛋糕面,粒粒大只新鮮士多啤梨及白色的忌廉看知美味,水準保持,蛋糕輕身忌廉豐富不膩,我們特意刻上祝福語 Happy New Year 2016,零晨懷舊蛋糕,去舊迎新,下年要試新花款了!

2015-12-31
除夕
2015-12-18 740 浏览
毎次經過都要停低,大大兩個餅櫃裡多個蛋糕個個都很吸引,我最愛其中的檸檬芝士批,紐約芝士批,特濃朱古力蛋糕,及士多啤利旦糕。檸檬芝士批今天沽清,要了個芒果芝士批,芒果熟透微甜,果肉厚厚鋪滿了整個批,芝士味香濃不膩,批㡳有牛油香味,不會過厚也不過油。朋皮叫了粟子朱古力批,其實似拿破倫批,中間每層切有鬆脆的蘇皮,有豐富牛油香味,朱古力旦糕層旦糕鬆軟,朱古力奶油豐富,吉士非常香滑濃郁奶味,我一向討厭粟子,但我食到粟子肉,故非常真材實料。
芒果芝士批
朱古力粟子批
2015-12-17
5 分钟 (外卖自取)
芒果芝士批
朱古力粟子批
2015-09-29 751 浏览
I對姐妹挺好的,繼上回買了黑芝麻綠豆蓉月餅給我們,是日,又買了一盒Italian Tomato月餅,與姐妹們齊分享。迷你月餅一盒四包,共八件,分別有迷你蛋黃奶皇月餅、迷你法式香蕉朱古力月餅、迷仔抹茶紅豆月餅和迷你日紫薯月餅。小妹要了一包兩件的迷你蛋黃奶皇月餅,月餅上印有Italian Tomato的招牌Logo。咬一口,餅皮質感偏濕淋的,毫不香脆,奶黃饀料蛋味也較一般,整體口感味道略差。

2015-09-26
其他
2014-07-20 797 浏览
每次經過必食New York Cheesecake n blueberry tart,今次都唔例外,多買一件lemon cheese tart,先食New York Cheesecake,嘩…冇芝士味,又鞋又怪,一粒粒粉喺口中真係想吐出嚟,仲要$3×一件,終於放棄,大家眼見就係食左咁多,lemon cheese tart一般,而唯一可食就係blueberry tart,但以後經過唔會刻意再買了
先食New York Cheesecake,嘩…冇芝士味
,又鞋又怪,一粒粒粉喺口中真係想吐出嚟
,仲要$3×一件,終於放棄,大家眼見就係食左咁多
2014-05-27 942 浏览
契爺生日晚宴上,豈能沒有蛋糕呢?是晚,有Italian Tomato的士多啤梨芒果夾心餅$320。紅彤彤而清香的士多啤梨圍成一朵花,置於幼白嫩滑的忌廉上,中間則夾著橘黃鮮甜的芒果,以及質感細密的啡色朱古力牛油蛋糕和鵝黃香脆特製酥皮。一白一啡一黃層層相間,層次分明,賣相精緻。咬下,士多啤梨夠香甜,芒果夠香滑,配合幼滑細緻的輕盈忌廉、鬆軟朱古力蛋糕和香脆的酥皮,口感十分豐富,味道清香而不膩。
2014-05-25
生日
2014-05-15 1100 浏览
How can you not have cake when there is a birthday? Haha.  After having a birthday dinner nearby , we stopped here for cake because we didn't have time to buy a birthday cake for the birthday girl. Taste & Value: Sakura Chiffon Cake ($3X) Light and spongy with a strong sakura flavour. I liked this more than the cheese cake because I have a thing for sakura. Sakura Cheese Cake Light  and creamy with a more mild sakura taste. My sister prefered this more. Final Verdict:This place has nice cakes, b

Taste & Value:
Final Verdict:
This place has nice cakes, but I somehow always choose to buy cakes elsewhere.

2014-04-30
外卖自取
$36 (宵夜)
2014-02-04 700 浏览
同朋友食完lunch,行過Apita,就順路去Italian Tomato買件cake做tea。數數手指都有超過5年無食佢D cake喇,記得以前佢D cheesecake係超級好食,芝士味勁濃,所以都滿心期待咁買番屋企,點知……(左)朱古力芝士蛋糕:面頭既係好濃既朱古力,類似mousse,但就dense好多,幾香滑,又唔會甜到膩。底層既就係new york cheesecake,做得好差,一D芝士味都無,仲要起粒粒,完全唔滑,感覺似係食緊舊起粒粒又雪到瓊埋一舊既忌廉!(右)New York Cheesecake:即係左邊件cake既下半部份,不過係成件都係cheesecake,亦即係成件都係起粒粒又雪到瓊埋一舊既忌廉,sosad =-=咁既野都要成三十蚊件,非常失望,無下次!!!

咁既野都要成三十蚊件,非常失望,無下次!!!
2013-12-24
3 分钟 (外卖自取)
上班精神緊張,忙到焦頭爛額的時候,如果有一個同事,捧著甜美的蛋糕請你品嘗,應該會有感激流涕,覺得她頭頂有個光環吧 。 昨天C小姐經過「意大利蕃茄」看到這個期間限定的士多啤梨開心果roll cake (7.5/10)。比我有更嚴重的「期間限定病」,而且是她最愛的綠色和粉紅色,C小姐不管三七二十一就下手了。不知道價錢,但個頭蠻大的,可以分成大概六件正常roll cake size,士多啤梨也是剛好六粒!自從開始學焗蛋糕就發現「意大利蕃茄」用的忌廉都比較死甜,空有漂亮的表面,這次的亦不例外。顏色是有了,但士多啤梨cream味道不出,亦不夠香;士多啤梨果粒就稍微酸了一點,幸好每人只有半粒;最值得讚賞的可算是開心果的cake底,意外地開心果味道非常突出之餘,也有其香氣,一口一口越來越濃郁,但又不至於太。cake的質地亦做得不錯,夠軟熟,屬上品,可惜是中間的忌廉同樣不夠香,不然會值得更高分數。如果你一直以為粉紅色+綠色只能=紅豆綠茶,也許這個蛋糕可以帶來一點新意也不一定。先謝過這天的天使小姐了。

• 士多啤梨開心果roll cake