2021-01-20 237 浏览
一直想試呢間coffee shop好耐,係呢一區少有嘅小店;平時假日時間經過,都見到唔少人係裏面歎緊咖啡。趁住平日放假又少人啲,一定要去試下!名乎其實小店,大概有10個座位,所以可以靜靜地同朋友傾下計chill下;裝修走簡約風,比人感覺好舒服。我同朋友order左Matcha Latte、Cappuccino同埋一件Burnt Cheese Cake。特別係Matcha Latte 同Cheese cake 真係有驚喜,Matcha Latte綠茶味出得黎又無草青或苦澀味,非常香濃。我朋友杯Cappuccino就正正常常啦,但啲拉花都好靚。至於Cheese cake 好軟綿綿,入口好順滑!又唔會有好heavy嘅感覺但cream cheese味非常濃郁,配杯野飲坐下hea下一絕~
2021-01-18
下午茶
2021-01-20 201 浏览
響附近食完lunch,之後想搵個地方坐下,靜靜地睇下書,cafe一定係最好嘅地方啦~知道呢間Cafe響屯門區都係一間幾出名嘅精品咖啡店,既然響呢頭就決定試一試我係平日嘅三點幾去,一入到去好彩淨返最後一張枱有位,因為間舖頭都幾細,假期黎嘅話,應該要預啲時間排隊堂食或者索性外賣啦~ 舖頭嘅環境氣氛都唔錯,播嘅音樂好chill好適合靜靜地閱讀,係一個好好hea嘅地方因為Lunch食到好飽嘅關係,今次冇試到佢嘅食物,我叫咗杯凍嘅matcha latte~ 抹茶味好香,奶味都好出,唔會過甜,balance 得幾好! 雖然價錢響區內黎講應該算係偏貴,不過都不失為一個同朋友hea下嘅好地方,區內嘅人有時間都不妨黎打下咭同試下

2021-01-19
2021-01-17 301 浏览
當日跟一位友人點了各1杯飲品,一杯是咖啡,一杯是綠茶Latte,另外一個牛角酥,一個批.味道,份量尚可,價錢可接受($162,但也算有點高)).唯一令我有點不悅是,因為想跟友人分享食物,所以想要求多隻叉.牛角酥本身用紙袋裝,店員說通常用手拿著食,Ok.個批有1隻叉跟,為了衛生所以跟店員要求多一隻叉,店員回覆說沒人手洗餐具,所以正常係唔會提供額外餐具,今次就比你啦 ! 聽完這句話,跟友人快快食完難開,自覺要求並非過份要求,所以沒有下次.

2021-01-12
早餐
2021-01-16 258 浏览
老闆態度咁差,究竟你覺得仲做到幾耐?要隻叉又唔比,上網好好地留個言講下你鋪頭有咩不足,已經有讚有彈,你就叫人唔鍾意唔好再黎。野食又唔係特別好食,唔覺得係一間正常鋪頭。
老闆態度咁差,究竟你覺得仲做到幾耐?
野食又唔係特別好食,唔覺得係一間正常鋪頭。
2021-01-15 469 浏览
我今日同朋友去咗這間 coffee shop,一入到去,其實環境都好舒服, 覺得間野應該唔錯.. 之後同朋友一人嗌左一杯咖啡,另外一個叫咗曲奇、一個叫咗蛋糕 但蛋糕到嘅時候,就開始覺得個用餐體驗好差我地同Staff講想要多一支叉。當一位 (睇落似係老闆嘅) 男士拎叉嚟嘅時候,同我哋講:今次我就俾你啦,下次我就唔俾㗎啦 我同朋友打咗個突,問佢咩意思,佢話一份甜品只會跟一隻叉。 跟住朋友同佢講:但係你哋冇同我哋講話甜品唔可以share架啵..而我地都唔止叫咗一樣甜品 個老闆回應話:食曲奇唔需要叉架,所以唔會比多隻叉你囉,唔通你10個人share, 我就要畀10隻叉你啦喎?!仲話:食曲奇用叉都唔make sense啦,係嘛? 咁我地話其實如果你喺店舖貼出告示/喺Order嘅時候話聲我地知,我地都可以理解&配合,但是沒有..老闆嘅回應:咁其實如果所有規矩都列哂出黎,貼哂成間鋪都唔夠貼啦 ⋯咁 之後仲細細聲繼續喋喋不休,當時坐低咗唔係好耐,真係想即刻走人..好難受但都叫左..係要俾錢..冇理由唔食就走...佢D野唔難食,都唔特別...都叫可以接受la...但因個心唔舒服,好快食完就走了...其實
我今日同朋友去咗這間 coffee shop,

一入到去,其實環境都好舒服, 覺得間野應該唔錯..

之後同朋友一人嗌左一杯咖啡,另外一個叫咗曲奇、一個叫咗蛋糕

但蛋糕到嘅時候,就開始覺得個用餐體驗好差

我同朋友打咗個突,問佢咩意思,佢話一份甜品只會跟一隻叉。

仲話:食曲奇用叉都唔make sense啦,係嘛?

⋯咁

但都叫左..係要俾錢..冇理由唔食就走...

佢D野唔難食,都唔特別...都叫可以接受la...
但因個心唔舒服,好快食完就走了...

其實同朋友2人分享1個甜品,就算唔係疫情期間,分開餐具用都算正常吧?
我地都只係想要多一隻叉姐..講到我地好似好無理咁…

同日仲要喺鋪頭IG作大批鬥我地..話我地無理取鬧...

其實佢其他staff都好好人...明明可以係一間好好的小店...

只係老闆都咁嘅態度,真係接受唔到..

我寧願俾貴D去其他coffee shop享受高質的食物同服務仲好...
2021-01-15
2021-01-11 948 浏览
嚟到屯門朋友仔想飲杯咖啡,揾左呢間小店,舖仔細細排左一輪,朋友仔叫左杯朱古力俾我,朱古力都有心形拉花佢地話coffee都正可惜我唔太好咖啡,叫左個chocolate muffin,我試左一啖,外脆內軟,我鐘意朱古力所以覺得不錯,不過唔知係咪店員太忙關係,朋友仔話個心唔夠熱,其餘整體不錯👍
✈️快閃大西北系列❗️ 一連三日介紹錦屯元3️⃣大日系簡約Cafe🌾✨ #OhMyFoodBae_大西北第二站 純白精品咖啡小店 𝙺𝚊𝚕𝚎𝚒𝚍𝚘 𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎♥️ ᴋᴀʟᴇɪᴅᴏ ᴄᴏғғᴇᴇ 位於屯門置樂 遠離屯市紅橋區域 附近只有學校住宅🏠 但人氣同樣不減💁🏻‍♀️小店舖面不大 得十個位 所以週末下午時間較易滿座 要比少少耐性等位喔🚶🏻‍♀️☕ 𝑭𝒍𝒂𝒕 𝑾𝒉𝒊𝒕𝒆 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒔𝒐𝒚 𝒎𝒊𝒍𝒌 💰$38 (+$5)Flat White本身自帶double shot 所以比起其他white coffee會更加飲到咖啡豆較原始嘅味道🤓 而Kaleido嘅Flat White係眾多cafe之中算最濃 咖啡味最岀嘅一間‼️係澳洲嘅味道🇦🇺😭 加咗$5 轉Soy Milk🥛 冇諗過竟然可以用plant-based milk都拉到個咁decent嘅圖案❣️ 飲過好多間都係一pat野咁🥴 就知道係非一般嘅咖啡師🤵🏻‍♀️咖啡揀咗nutty同soymilk好夾 有種說不岀的甘甜味 唔知係用邊隻牌子呢🤔 另外值得一讚係好大杯飲完好滿足💓🦄滿足指數: ❤️🧡💛💚💙💜💖☕️ 𝑪𝒂𝒑𝒑𝒖𝒄𝒄𝒊𝒏𝒐 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒂𝒍𝒎𝒐𝒏𝒅 𝒎𝒊𝒍

第二站 純白精品咖啡小店 𝙺𝚊𝚕𝚎𝚒𝚍𝚘 𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎♥️

𝑭𝒍𝒂𝒕 𝑾𝒉𝒊𝒕𝒆 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒔𝒐𝒚 𝒎𝒊𝒍𝒌

🦄滿足指數: ❤️🧡💛💚💙💜💖

☕️ 𝑪𝒂𝒑𝒑𝒖𝒄𝒄𝒊𝒏𝒐 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒂𝒍𝒎𝒐𝒏𝒅 𝒎𝒊𝒍𝒌 💰$38 (+$5)
朋友點的Almond Cap竟然比Flat White更酸?! 🤯 咖啡同樣好濃 但偏酸 同另一杯個味道好唔同👅 Almond milk岀得黎並無蓋過咖啡香 口感同樣順滑 咁多款plant-based milk之中 杏仁奶熱量最低 不過個人就麻麻地陣杏仁味🙊
𝑪𝒂𝒑𝒑𝒖𝒄𝒄𝒊𝒏𝒐 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒂𝒍𝒎𝒐𝒏𝒅 𝒎𝒊𝒍𝒌

🦄滿足指數: ❤️🧡💛💚💙💜

🍵 𝑰𝒄𝒆𝒅 𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 💰$55
因為咖啡有驚喜💫 所以決定share多杯好多人都recommend嘅Matcha Latte🤤 用上宇治小山園抹茶🍃 冇苦澀味冇粒顆 好香濃有回甘不太甜😚 我覺得可以 但咖啡太岀色 呢杯相對性價較低🤑
𝑰𝒄𝒆𝒅 𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆

🦄滿足指數: ❤️🧡💛💚💙

除了飲品 還有輕食選擇 好想快啲再去試埋𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 & 𝑀𝑢𝑠ℎ𝑟𝑜𝑜𝑚 𝑃𝑖𝑒 🥧同𝐵𝑎𝑠𝑞𝑢𝑒 𝐵𝑢𝑟𝑛𝑡 𝐶ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒𝑐𝑎𝑘𝑒 🍮😋

#OhMyFoodBae_tuenmun

𝑪𝒂𝒑𝒑𝒖𝒄𝒄𝒊𝒏𝒐 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒂𝒍𝒎𝒐𝒏𝒅 𝒎𝒊𝒍𝒌
𝑰𝒄𝒆𝒅 𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆
  • Flat White
2020-12-30 489 浏览
疫情令人心累,但朋友總是要見的。特別是即將離開香港的老朋友。在屯門找了個舒適又可暢言的地方下午茶。首次進店便有種是精緻咖啡小店的氣氛,工業風的簡約設計令人享受小日子時光。朋友一早就點了咖啡等我。而我點了朱古力及原味芝士蛋糕。在點餐時,我好奇的問蛋糕原味好還是綠茶味比較好。店員二話不說的推介原味。原味芝士蛋糕中間有點像流心般,好濃芝士味。必點!8分而熱朱古力是一般café有的朱古力味道,沒什麼特別,沒有厚重的朱古力味。6.9分傾了一段時間又多點了一杯matcha latte,有重一點的綠茶味,比朱古力好一點點。7.3分可能點咖啡會好一些比較值,而蛋糕多點一個都可以。
在屯門找了個舒適又可暢言的地方下午茶。
原味芝士蛋糕中間有點像流心般,好濃芝士味。必點!8分
可能點咖啡會好一些比較值,而蛋糕多點一個都可以。
Burnt Chesse Cake
Chocolate
Matcha Latte
Burnt Chesse Cake
2020-12-30 342 浏览
難得去開元朗區,就要入埋嚟屯門呢一間近期好熱門的咖啡小店。 店舖裝修10分優雅,俾人感覺簡單、舒服、有品味。餐牌都好簡潔,貫徹店舖想營造簡潔嘅感覺。 雖然飲品品種唔算好多,食物種類亦都唔多,只有一啲簡單嘅pie , tart and cake 🍰 但係唔會俾人覺得係冇嘢食可揀,因為目標很明確我哋就要試吓呢度嘅咖啡☕️我老公點左一杯cold brew ,老公覺得調校得好好,咖啡同水嘅比例好均勻,老公話要整出一杯好嘅cold brew不容易,比例好緊要,而呢間店舖做得非常之好 雖然得一個店員,但係每一杯飲品佢都係用心經營,用心製造 我揀咗一杯Matcha latte,預先佢已經提醒咗我哋叫matcha latte 的話要等耐少少,原來我哋發覺佢整一杯matcha latte係要慢慢磨粉,到我口入邊,已經好香濃,有少少苦澀味一啲都唔甜! 真係有種去咗京都旅行嘅感覺整體感覺舒服,飲品出色,而且店員有禮貌唔怪得知平日嘅12點幾已經full house ! 飲品我哋只好take away !

雖然得一個店員,但係每一杯飲品佢都係用心經營,用心製造

整體感覺舒服,飲品出色,而且店員有禮貌

• Cold  brew
  • Latte
最近因為放假所以專登係香港四圍去下,喺坐巴士去屯門碼頭之前, 喺置樂發現咗呢間簡約設計嘅日系cafe,全白色同灰色係我鍾意嘅休閒文風style,令人好舒適。因為今日天氣有啲熱,所以就叫咗杯凍cafe latte,而朋友就叫咗杯all black,佢嘅咖啡豆好香, 應該mid roasted, 有少少nutty味同冇咩酸味(平時都鍾意飲苦味濃啲,麻麻酸味),唔錯,不過下次要飲返杯hot coffee再試真d !另外都嗌咗兩件cheesecake一件原味,一件綠茶味 兩件都好好味,唔太甜。特別係綠茶味,佢嘅綠茶味十分之濃郁,仲可以食到少少茶嘅甘香苦味。而蛋糕面嘅焦度剛剛好,入面嘅硬度唔會太硬,溶得剛剛好,食完都唔會覺得膩。環境好舒適,絕對適合同朋友慢慢邊品嘗咖啡,邊傾偈。店員服務態度亦好好,大家嚟到屯門,一定要嚟試!店舖座位唔多,下午嚟到可能要排一陣隊先有位,但係排隊係絕對值得☺️。
最近因為放假所以專登係香港四圍去下,

Matcha  Cheesecake

Burnt  Cheesecake
Latte
2020-12-28
Matcha  Cheesecake
Burnt  Cheesecake
2020-12-28 164 浏览
一入門口,Cafe 以亮麗白色作為主色調,睇起嚟有種光鮮、型格嘅感覺, 加上精緻精美嘅聖誕裝飾,更顯Cafe嘅設計簡潔用心同埋藝術氣質。我哋飲咗Piccolo 同埋Hot Mocha,Piccolo 入口啡味香濃 (比起其他餐廳的Piccolo 稍濃), 偏Nutty, 幾啱個人口味。Hot Mocha 嘅朱古力同咖啡味很夠balance, 恰到好處。平時去Cafe唔食嘢,但今日係lunch time嚟到,所以都要嗌啲食物頂肚。嗌咗個 Chicken & Mushroom Pie 同埋 Chocolate Muffin,最值得欣賞嘅嘢兩樣食物都翻熱到內外脆口, 份量足料, 所以我哋都食唔停口。
一入門口,Cafe 以亮麗白色作為主色調,
睇起嚟有種光鮮、型格嘅感覺,
加上精緻精美嘅聖誕裝飾,
更顯Cafe嘅設計簡潔用心同埋藝術氣質。

我哋飲咗Piccolo 同埋Hot Mocha,

平時去Cafe唔食嘢,
但今日係lunch time嚟到,
所以都要嗌啲食物頂肚。

最值得欣賞嘅嘢兩樣食物都翻熱到內外脆口,
份量足料,
所以我哋都食唔停口。
mocha
piccolo
Chicken & Mushroom Pie
Chocolate Muffin
2020-12-26 136 浏览
呢日搵左朋友食lunch,佢話想chill下,揀左呢間位於屯門置樂嘅咖啡店,平日唔係太多人,一入去就有位喇,由於係中午時間所以我地除咗叫飲品之外都叫左d小食我地叫左一杯latte 一杯mocha拉花都好靚,唔係太識評咖啡,因為少飲;不過咖啡味唔酸,我幾岩飲👍🏻野食我地叫左磨菇雞批,牛角包同朱古力muffin,店員都有幫我地加熱;始終係食飯時間,我有d餓,所以覺得如果個雞大少少就好喇😋但味道唔錯嘅;朱古力muffin好多粒粒朱古力,朱古力味濃👍🏻小店經營,用餐期間都係見丁一個店員一腳踢,但無人排隊買野嘅時候,店員都會行出黎同食客傾2句,幾有人情味店內裝修都係以白、灰色為主,都幾舒服,幾好坐👍🏻

我地叫左一杯latte 一杯mocha
拉花都好靚,唔係太識評咖啡,因為少飲;
不過咖啡味唔酸,我幾岩飲👍🏻
始終係食飯時間,我有d餓,所以覺得如果個雞大少少就好喇😋
但味道唔錯嘅;
朱古力muffin好多粒粒朱古力,朱古力味濃👍🏻

店內裝修都係以白、灰色為主,都幾舒服,幾好坐👍🏻
2020-12-23 135 浏览
行開屯門,經過見到有間純白簡約風cafe,見到門面幾特別,幾有feel,就入去同chill下。Mocha $38佢裏面有Expresso, steamed milk ,chocolate ,一黎到就見到一個好少女心既獨角獸拉花,賣相好吸引到女仔,聞落都好香咖啡味,飲落有咖啡香滑感覺,少少朱古力味,唔飲開咖啡都受到,入好苦度適中好順滑,以呢個價錢黎講又有哂咁靚拉花質素都唔錯。Chicken and mushroom pie$38個雞批比我打左卡一段時間都仲好暖笠笠,食落好香脆,個皮有少少似曲奇味,厚度適中,唔好太厚,亦唔會一patpat好痴口食麵粉咁,好鬆脆,入面都好足料唔會得少少料,睇到成塊蘑菇同雞肉粒,雞肉粒好滑,唔會鞋,亦都香蘑菇味,成個批口感鬆脆足料,亦都見唔少人食呢個批,可以一試。整體黎講冬天飲杯咖啡食個批,暖笠笠好warm既感覺,價錢亦都親民。環境好簡約風,鍾意文青簡約風就岩哂,坐既位置就比較少d,同鋪頭比較細,所以要睇岩閒日時間去啦。

Mocha $38

Chicken and mushroom pie$38

2020-12-23 119 浏览
餐廳室內空間有限,大約只有10個位置,但製作卻非常用心。環境設計簡約,氣氛舒適,近日更添上少許聖誕裝飾作為點綴,為空間增加一份人情味。第一杯Cappuccino温而不燙,拉花簡潔俐落,整體散發的咖啡和奶香同樣濃厚,入口苦味輕薄,表面的鬆厚泡沫與柔滑的咖啡互相配合,口感香滑有趣,咖啡厚重但不至於濃稠,又帶有極為輕微的清新酸味。總而言之,這杯咖啡均勻可口,挺適合推薦給尚未懂欣賞咖啡苦、澀、酸和甘味的食客,是作為入門的不二之選。倘若不喜歡濃醇咖啡味的話,也許抹茶拿鐵會是一個不錯的選擇。這杯飲品從外形上已經比普通咖啡更添美感,淺豆綠的抹茶和乳白的牛奶互相交融,形成獨特的暈染效果。飲品甜度適中,味道微苦帶甘,入口順滑,濃香的抹茶帶有輕鬆的烘焙氣息,苦澀味薄,但回甘轉甜的風味明顯,整體完美協調。朱古力鬆餅外脆內軟,溫熱的食物反映店家的細心,鬆餅可可味香濃,帶有些微苦香,微甜的鬆餅配上稍膩但入口即溶的朱古力碎片,兩者配搭協調,恰到好處,值得一試。在屯門區內用心製作的咖啡廳小店並不多,這家更是傑出的一群,不僅從食物中可以看到店家用心之作,而且店員的認真態度和店內的温馨氣氛更是小店的價值,值得大家支持,

在屯門區內用心製作的咖啡廳小店並不多,這家更是傑出的一群,不僅從食物中可以看到店家用心之作,而且店員的認真態度和店內的温馨氣氛更是小店的價值,值得大家支持,大家亦可以好好享受這個令我們在緊張生活當中,能夠喘息的一個小小空間。

Cappuccino
Matcha  Latte
Chocolate  Muffin
2020-12-22
Cappuccino
Matcha  Latte
Chocolate  Muffin
2020-12-17 159 浏览
打卡Cafe唔止中上環、深水埗先有~✨而加連屯門都有😆屯元天朋友仔有福了❗️Kaleido Coffee位於置樂附近,遠離西鐵/輕鐵站可以係屯門站搭K51置樂花園/恆順園落最近落車行幾分鐘就到!🚌門面設計以灰白色為主,行日系簡約風格Logo令我想到神聖幾何圖騰生命之花,帶點蟬意小店舖面不大,週末下午時間比較易滿座,人氣旺👯‍♀️一場黎到無理由唔飲就走,我地照order左take away咖啡種類十多款,由$28-$60都有,價錢親民👍🏻即叫即沖,睇得出咖啡師既用心😎Latte漸變層分明,配上杯身圖案簡單得黎又幾靚😍味道香濃,甜度恰到好處,值得一試~😋

打卡Cafe唔止中上環、深水埗先有~✨
而加連屯門都有😆屯元天朋友仔有福了❗️
Kaleido Coffee位於置樂附近,遠離西鐵/輕鐵站
可以係屯門站搭K51置樂花園/恆順園落最近
落車行幾分鐘就到!🚌

門面設計以灰白色為主,行日系簡約風格
Logo令我想到神聖幾何圖騰生命之花,帶點蟬意
小店舖面不大,週末下午時間比較易滿座,人氣旺👯‍♀️

咖啡種類十多款,由$28-$60都有,價錢親民👍🏻
即叫即沖,睇得出咖啡師既用心😎
Latte漸變層分明,配上杯身圖案簡單得黎又幾靚😍
味道香濃,甜度恰到好處,值得一試~😋

2020-06-13
  • Latte