2010-09-03
6月5日, 105週月快樂~ *O*每月一度嘅慶祝大餐, 今次揀咗黎King Ludwig食佢地嘅weekend brunch buffet! 事前做足資料搜集… 發現三間分別於赤柱, 尖沙咀同灣仔嘅分店供應嘅buffet不論價錢同時間都有唔同! 灣仔呢間雖然唔係最平不過係可以坐得最耐兼地點最方便我地~ 所以我地就決定黎呢度喇! 坐低無耐侍應先奉上一碟德國豬手比我地試下~ 如果覺得好味嘅就可以自己再出去拎咁~ goodgood!::: 冷盤海鮮類 ::: 一黎就去冷盤嗰邊睇下有咩食~ 沙律冷盤款式都唔少, 有新鮮沙律菜啦、椰菜沙律、粉絲沙律、雜豆沙律、意粉沙律同d cold cut等~ 海鮮方面有龍蝦仔、翡翠螺、凍蝦、青口咁, 食落都有鹹鮮味. 仲有好多唔同種類嘅麵包甚至芝士條, 當中就比較欣賞不斷refill新鮮出爐嘅芝士香草包~ 又香又軟熟! 另外仲有個雜菜湯, 都好味~ 不過為咗食多d佢地嘅烤德國豬手同其他燒烤野, 忍住都係唔食咁多~::: 德國燒烤類 ::: 黎得king ludwig梗係要嘆下佢d 豬手同其他燒肉啦~ 先講豬手, 雖然係buffet但質素同a la carte
::: 冷盤海鮮類 :::
::: 德國燒烤類 :::
黎得king ludwig梗係要嘆下佢d 豬手同其他燒肉啦~ 先講豬手, 雖然係buffet但質素同a la carte無異! D豬皮燒到勁脆卜卜, 肉質係keep到好嫩而帶鹹香, 其實都有d似我地廣東式燒肉… 點少少mustard食又更添惹味, 實在另人忍唔住encore再encore!! 不得不提伴碟嘅薯仔粒都烤得非常好, 外皮略帶微脆, 內裡薯肉軟淋適中有咬口, 而且薯味極濃~ 係一個十分搶鏡嘅配角! 其他燒烤物仲有德國腸啦, 分別有白肉腸同粗身d嘅雞肉腸, 當中我就覺得帶司華力腸味嘅雞肉腸好味d~ 試過兩大德國特式食品之後, 再黎仲有燒肋骨、豬柳、豬扒、雞翼、粟米等~ 好surprise d燒肉全部都燒得好乾身但內裡仍然十分juicy! 全部都好正!
::: 熱盤意粉類 :::
先講佢地嘅即煮意粉, 有兩款意粉同兩種醬汁比你揀, 意粉款式亦不時會轉款. 另外就係自己夾材料, 蝦仁、蜆肉、煙肉、磨菇、洋蔥、芽菜、金菇等~ 雖然唔算特別但係出奇地煮得好好味! 搞到我其實好飽但都要食晒成兜意粉!
另一個十分出色但唔係次次供應嘅係呢個海鮮酥皮盒! 有蝦有魚有青口同雜菌做餡, 個酥皮盒焗得好脆又有牛油香, 雖然有成隻手掌咁大但又係要忍唔住食晒~
推介食品仲未數完! 遠離buffet枱外近門口有一counter, 可能有少少遠所以好似冇乜人留意到, 有個廚師新鮮整緊d薯餅同磨菇芝士火腿多士, 係超好味! 個薯餅係由好多薯絲做成, 再煎到外脆內軟, 薯餅混有一種牛油香~ 亦帶出本身濃濃嘅薯仔味! 個磨菇芝士火腿多士就真係… 呢幾樣野夾埋本身已經好無敵…
其他熟食仲有葡汁雞扒, 炆牛尾, 魚柳等~ 全部水準都唔錯.
::: 甜品雪糕類 :::
主要有幾樣特式cake, 有特濃朱古力軟心蛋糕, 真係超濃味~ 甜度適中軟綿綿嘅麵包布甸~ 芝士味清淡但厚滑質地嘅cheesecake~ 滑滑creamy嘅朱古力mousse cake~ 同埋一d小巧嘅杯裝甜品例如tiramisu、咖啡奶凍、木糠布甸、芒果mousse等~ 全部都幾好味!! 同場仲有專人即製pancake, 不過個pancake就唔麻麻地, 可以唔食~ 仲有d鮮果西瓜蜜瓜哈蜜瓜同菠蘿, 都鮮甜~ 另外亦有兩種雪糕供應, 味道次次唔同, 但今次嘅兩隻味竟然係菠籮同芝麻… 有d格格不入…
呢個brunch buffet十分悠長, 可以由12點坐到4點, 呀菲試過坐到5點幾都無人趕~ d waiter好nice, service都好好~ 食物水準亦高! 雖然環境不及赤柱咁有風味, 但King Ludwig成為咗我地最愛buffet之一!!!