白桃pancake 只於每日1430-1700時段供應,前前後後去了三次ufufu ,都因時間關係未能一試。-昨天特意於下午茶時段光顧,由於用饍人數眾多,pancake 製作時間需要45分鐘。如果打算吃pancake 的, 最好預留多一點的用餐時間。Pancake 的味道不錯,有一點點鹼蛋黃的香味,不會過於甜膩。口感比一般梳乎厘pancake 結實,但又入口即溶。但是作為主角的白桃卻令人失望,不似平常日本白桃般綿密多汁。桃肉中有很多纖維,咬下去時口感不好。而且有多處瘀痕,以至賣相不佳。-總括而言,pancake 質量不錯但白桃則平平。以$168的價錢來說,略為不值。下次再來,應該會選法式吐司作甜品吧

白桃梳乎厘pancake
2019-08-17 543 浏览
我倆都唔係擇食之人,忍耐力都高,但呢間d 野都幾難食下!食左一半已經唔想再食喇!但total 食左$220!白芝士咖哩雞烏冬 芝士加curry, 又漏又唔好食,雞又有兩小舊!好似似緊一碗難似的西湯咁!雙重芝士溶岩和牛漢堡賣相ok, 和牛硬到癲,又鞋又un ! 呢間免費都唔會再來食。

白芝士咖哩雞烏冬

雙重芝士溶岩和牛漢堡

賣相ok, 和牛硬到癲,又鞋又un !

呢間免費都唔會再來食。
午餐
平日一點兩個人去吃午餐 要等一陣才能入座 新城市people mountain people sea 等一陣可以接受!!日式火山燒肉漢堡 pork ginger burger $88(拍照技巧有待加強😢)包有牛油香味 但太強 有少少喧賓奪主 蓋過肉和薑味 薑味有少少 豬肉半肥瘦 但太肥所以切走所有肥肉 溫泉蛋真.流心 我將蛋倒在豬肉上用刀叉吃😂 因爲一定流到周圍都係有少量薯角 不論看還是吃都似焗不似炸 亦有少量沙律 所以整件事看來健康了一點點我大食 所以加lunch special $20 剛剛好*汁燒牛肉丼 $78 (沒有相...我的錯)好多好多牛肉(但可能廚師分分量的時候分多了我們的丼) 珍珠米晶瑩剔透 牛肉帶少少甜味 汁也不算多 有三粒青瓜伴碟(青瓜控🙋🏻‍♀️) 我覺得cp值好好好高*我們兩個人都加$20 lunch special要沙律+湯/白飯+飲品 以前要$38的說💁🏻‍♀️沙律有三款 表現普通 量正常是日湯為蘑菇濃湯 忌廉味十足 蘑菇味不夠 所以我不喜歡 飲品 冰咖啡好好好正! 有回甘味(?) 不加糖不加奶都好正 熱檸茶 很夠熱 檸檬不澀 有很多餐廳都做不到的*ps我覺得L
日式火山燒肉漢堡
(拍照技巧有待加強😢)
我大食 所以加lunch special $20 剛剛好
汁燒牛肉丼 $78 (沒有相...我的錯)
沙律有三款 表現普通 量正常
是日湯為蘑菇濃湯 忌廉味十足 蘑菇味不夠 所以我不喜歡
ps我覺得LDK少貴是因爲以前吃過其他分店的意大利粉 量少但又貴 (又或者我食飯唔知米貴)
2019-08-12
2019-08-08 535 浏览
其實我十分愛吃明太子,每次吃飯團都會選明太子。這次突然想吃意粉,又想吃一些日式元素於是選了這間餐廳。午飯時間這裡人很多,幸好比一般人來我早,也不是排了很久。我order了一個明太子意粉。好濃的明太子味,很惹味,比起坊間其他的明太子意粉,這裡算是重本了。這裡意粉很滑,配上紫菜、明太了,組合很有層次,好味,分量也剛好。lunch set另有沙律加飲品。這店有加一,食物、環境整體都不賴。不過只吃意粉的話,價錢有點貴。

2019-07-24
2019-08-04 460 浏览
好日唔嚟下新城市廣場,諗住搵間未試過嘅食個late lunch。企係十字路口位,最後揀了呢間。因為有白桃班戟promote。見日式cafe應該唔會出事啩。Service:非常麻麻。啲小姐們面無笑容。帶完位後好晦氣講用餐90分鐘,放低餐牌就走環境:非常差。嘈吵,成件鋪有3-4 枱家庭,1-2歲小朋友。成地食物。感覺麻麻。Food:簡直不知所謂!叫了蛋包飯,餃子雞翼和水桃班戟。 個班戟簡直垃圾!Presentation極差!倒塌了!扁哂!(附圖)仲要係overcooked。實滴滴嘅!熟嘅程度緊逼mcd 熱香餅。還收$168! 我不停安慰自己蜜桃應該係日本的。算。一定不會有下次!

一定不會有下次!
2019-08-04
2019-07-28 592 浏览
2個明太子迷黎食明太子😆明太子忌廉蛋包飯 ($98)好濃既明太子味,啲蛋好滑好香,個飯係炒飯,有啲菇粒,咁既組合一口食到幾個層次,好味😍同埋唔好睇佢無乜料咁,食晒都好飽博多明太子忌廉汁讚岐烏冬 ($88)Wow~~ 完全掛晒明太子汁,不過我唔太鐘意上面個啲香草🙅🏻‍♀️ 搶左啲味同埋烏冬份量唔算太多Lunch Set + $20 有沙律 +湯/飯 + 飲品加埋set 會滿足啲 😌P.S. 注意仲有10% 服務費食物& 環境整體都唔錯,不過價錢有點高
2個明太子迷黎食明太子😆

明太子忌廉蛋包飯 ($98)
同埋唔好睇佢無乜料咁,食晒都好飽
博多明太子忌廉汁讚岐烏冬 ($88)
同埋烏冬份量唔算太多

Lunch Set + $20
有沙律 +湯/飯 + 飲品
加埋set 會滿足啲 😌

P.S. 注意仲有10% 服務費
食物& 環境整體都唔錯,不過價錢有點高
2019-07-28 372 浏览
禮拜日既喧嘩廣場入面,中午時分有唔少人都開始搵好野食。我地尋尋覓覓,終於選擇左呢間家庭式和風餐廳。入面你會發現有唔少家庭係入面食野,正因為Ufufu!有兒童餐,餐盤仲要係汽車既設計,好可愛餐牌既選擇繁多,有唔少人圍住個餐牌然後就話:「入到去再決定。」感同心受呀!坐到埋位就開始點菜,我地點左一客三色丼(左右兩檯都同我地點既一樣!)同一客和牛漢堡扒。基於見到餐牌上面有,我地就選擇左呢兩樣。講到座位,我明白繁忙時段係難免,但係會希望有多D私人空間,唔係好想同隔離太近。漢堡扒係熱騰騰咁上既,仲會聽到「咋咋」聲。燒汁係另外用個小碗仔裝住,個侍應會問我地淋唔淋上去既。如果唔太習慣燒汁既味道,最好就keep住佢唔淋啦。因為我地覺得食食下好漏,唔係好頂得順。一切落去,肉身鬆軟,入面可以見到肉汁好似山水咁流落黎。外層"crust"有煎過,唔會過燶,有少少脆身,深啡色好吸晴一定係咁樣煎過先鎖住到啲汁同肉味。但係我唔係好慣燒汁既味道,我要係用水過過佢先食。薯仔就連皮都會想食埋,因為佢焗到外皮脆脆地,幾香,入口軟焾綿滑。薯仔上面既沙律醬仲有少少蔥粒調下味,所以個本來冇調味既薯仔唔會太單調。粟米﹑蕃茄仔同綠豆都

感同心受呀!
,我地就選擇左呢兩樣。
和牛漢堡扒

薯仔就連皮都會想食埋,因為佢焗到外皮脆脆地,幾香,入口軟焾綿滑。薯仔上面既沙律醬仲有少少蔥粒調下味,所以個本來冇調味既薯仔唔會太單調。粟米﹑蕃茄仔同綠豆都係鐵板上燒得微焦,再加上有燒汁掛住係面,所以係幾香。不過,食到第三啖就已經唔想再食,啲燒汁都聚係粟米到,太漏啦。

三色丼

第二道主菜 —— 三色丼。望落幾吸引,因為都係細碗,有三樣野,一次過滿足你三個願望

右邊果碗係汁燒牛肉丼

中間果碗係吞拿魚蓉蔥粒丼

右邊果碗係帶子魚子丼
我地就順序由右至左咁食(淡至濃),帶子有少少咸味,但感覺唔太新鮮。飯粒煮得粒粒分明,有咬口,冇醋酸。我地就自己點左少少豉油一齊食先冇咁單調。吞拿魚係唔錯,有陣陣魚鮮味,配埋爽爽既蔥粒就好清新。牛肉丼果隻汁其實就係岩岩漢堡扒既燒汁,食左兩塊就食唔落。最後決定加多$18要個沙律,去一去肥膩感。
沙律

隻沙律汁係柚子沙律汁,酸味可以平衡番剛才既油膩感。清爽既蔬菜唔少得。食完呢餐好口渴,都添左幾次水。
整體而言,D野食唔會話好好食,只能說是一般。
题外话/补充资料: Service charge 10%
2019-07-28
2019-07-27 321 浏览
經過沙田緊係要去多野食既新城市廣場覓食一樓十幾間餐廳 睇到L.D.K. Ufufu Cafe既menu 見到有芝士咖喱烏冬 流晒口水好吸引想食 再望見到有蛋包飯就揀呢間食啦叫左白芝士咖喱雞烏冬 個人鍾意食濃d 芝士味唔夠濃 芝士配合咖喱第一次 又ok唔會覺得難食 可能咖喱比例較少 唔會搶晒芝士味 好多汁 食晒烏冬仲有成碟汁 炸雞翼 沒有特別 朋友好鐘意食雞翼所以點左 個人覺得唔抵食同普通 點其他款式菜仲好漢堡咖喱蛋包飯漢堡好香牛味 唔係快餐既重味精漢堡 再配上好滑既蛋同索左咖哩汁既飯 都幾好食
經過沙田緊係要去多野食既新城市廣場覓食

漢堡咖喱蛋包飯

2019-07-26 199 浏览
Looking for a place to dine in Shatin after shopping at New Town Plaza and we ended up here! I must say that I am in LOVE with their cream soup udon here, the sauce is thick and really delicious. Mines the one with the pollock roe and honestly it’s the best combination of all time! I kept ordering the same thing even when I’ve returned a few times already. Just can’t get enough of it haha.
2019-05-24
2019-07-26 226 浏览
放工搵飯食,意粉癮起,去食ufufu先。我點左厚切煙肉蕃茄卡邦尼意粉,加38元有沙律同 焗酥皮粟米湯。酥皮湯嘅酥皮做得唔錯 好香,湯亦都夠熱, 飲完好滿足😍。厚切煙肉蕃茄卡邦尼意粉 ,同我想像中嘅味道有啲出入,好似酸咗少少。 本身以為係有好重嘅卡邦尼汁味 加蕃茄粒😅。煙肉 係切厚條狀的煙燻豬肉,而唔係平時茶餐廳早餐嘅煙肉塊。加點左黑松露忌廉可樂餅。炸得 香香脆脆, 同埋有幾香的黑松露香味,好好食。鹿兒島和牛漢堡咖哩蛋包飯就得到一致好評 。無論係咖哩汁、蛋包定係漢堡,水準都令人滿意。和風蜆肉意粉就清清地 ,蜆肉夠新鮮,分量充足。呢間嘅份量足夠 ,價錢都合理,會再嚟食。
放工搵飯食,意粉癮起,去食ufufu先。

酥皮湯嘅酥皮做得唔錯 好香,湯亦都夠熱, 飲完好滿足😍。

和風蜆肉意粉就清清地 ,蜆肉夠新鮮,分量充足。

呢間嘅份量足夠 ,價錢都合理,會再嚟食。
  • 黑松露忌廉可樂餅
2019-07-25 635 浏览
🎾 #一粒波食好西沙田新城市算係新界區最近既大商場🛍有時想行下食下好西都會揀去沙田🤘🏻🤘🏻呢日出左去想食啲野但又驚食完食唔落dinner🤔索性就直接係呢間cafe食個early dinner加甜品🤤-⚾黑松露忌廉可樂餅 $48以為佢係成舊可樂餅都係黑松露味,點知黑松露係個醬度🤡可樂餅入面啲薯蓉太軟同creamy,冇哂薯仔既口感,就算係作為薯蓉都太稀了🤔🤔自己唔太鐘意呢個口感😬但個黑松露醬係唔錯既,幾濃黑松露味🍄.⚾️九州風炸雞翼 $48雞翼炸得幾脆🤪🤪上面啲醬係類似甜醬油味🤔鹹鹹甜甜幾好食👍🏻.⚾️牛肉壽喜燒烏冬 $98個烏冬一開蓋就好香壽喜燒味🤤但個面好多草😂😂而烏冬就有啲太淋唔夠煙韌😬牛肉有少少韌,不過啲洋蔥幾甜👻.⚾️厚切煙肉卡邦尼意粉 $88佢叫carbonara但食落似蕃茄cream pasta多啲😂😂 意粉煮得幾好,係有咬口既🤓啲厚切煙肉幾鹹香,但同個意粉唔算太夾🤔🤔.⚾️吉列豚肉佐咖哩蛋包飯 $148啲蛋幾滑,同埋幾重牛油味😋個豬扒擺左一陣都仲脆🤪但佢係屬於硬脆嗰種,唔係鬆化既脆🧐豬扒幾淋👍🏻咖哩就普通日式咖哩冇乜特別😂.⚾️Tiramisu蛋糕朱古力芭菲 $88個芭菲有成舊tir

🎾 #一粒波食好西
吉列豚肉佐咖喱蛋包飯
⚾️吉列豚肉佐咖哩蛋包飯 $148
Tiramisu蛋糕朱古力芭菲
⚾️Tiramisu蛋糕朱古力芭菲 $88
個芭菲有成舊tiramisu cake係面!!😮成個芭菲都好tiramisu😂😂啲朱古力雪糕幾濃😋唯一缺點就係塊焦糖杏仁餅有少少太甜🤡
宇治抹茶蕨餅芭菲
⚾️宇治抹茶蕨餅芭菲 $78
雪糕既抹茶味都幾濃🍵唔係苦嗰種抹茶🤔又係幾好食😂😂(其實芭菲可以難食得去邊🤡🤡)不過蕨餅就得2舊☹️☹️
和風抹茶法式吐司
⚾️和風抹茶法式吐司 $78
除左個多士仲有紅豆/cream/抹茶/糖漿🤤個包食落好脆同好香牛油味👅👅正!
⚽總評⚽
普遍鹹食都算係中等水平既,但我覺得甜品既水準就幾高👅連唔太鐘意食雪糕既朋友都讚芭菲同個多士好食🤪平時可以黎呢間high個tea食個甜品都唔錯👍🏻😆
🏐 L.D.K. by Ufufu Café
沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓115號舖
11:00 - 23:00
#一粒波ARollingBall #LDKbyufufu #沙田餐廳 #hkig #hkfoodie #香港食評 #香港餐廳 #foodstagram
九州風炸雞翼
吉列豚肉佐咖喱蛋包飯
Tiramisu蛋糕朱古力芭菲
宇治抹茶蕨餅芭菲
和風抹茶法式吐司
2019-07-10 378 浏览
推薦指數:🤩🤩🤩🤩日式餐廳 但唔一定食壽司刺身!日本料理的熱食同樣出色大飽口福🤤白咖哩炸雞巑崎烏冬HK$88好食👍🏻烏冬浸哂係白咖哩到,每條烏冬都沾滿掛上咖哩的濃香,烏冬彈牙唔會煮得過淋!配上日式炸雞,有3至4塊炸雞,炸得脆口但保持到雞肉肉汁🤤另外配埋一杯宇治抹茶,抹茶味頗濃,中和番咖哩的濃味同炸雞的膩,呢個配搭幾好😁焦糖法式吐司🍞HK$78邪惡吧!但點抵擋?厚厚的兩塊法式吐司烤脆後,加上淡忌廉同雪糕!重點再將香港加焦糖燒香,最後淋上蜜糖同焦糖醬🍯好好好好食👍🏻呢個甜品為呢餐飯畫上完美句號💕
推薦指數:🤩🤩🤩🤩

白咖哩炸雞巑崎烏冬HK$88

焦糖法式吐司🍞HK$78
2019-06-30
2019-07-09 234 浏览
成日都聽到男朋友講呢間既蛋包飯好好食😌但次次去親都排長龍,今次終於食到啦~蛋係做得幾滑既👏🏻飯有用蘑菇同番茄🍅炒過😚番茄既微微酸中和左肉汁既甜,兩者既味道好夾💯牛肉既分量好多,仲要舊舊都好厚身😈牛肉燴得好淋之餘仲要好入味,咬幾下就係口入面化開,大滿足❤️•今次食完就明白間鋪既認真,對每樣食材都有用心處理👩🏻‍🍳
🍳日式肉汁燴牛肉蛋包飯

今次食完就明白間鋪既認真,對每樣食材都有用心處理👩🏻‍🍳
🍳日式肉汁燴牛肉蛋包飯
  • 蛋包飯
2019-07-08 275 浏览
係沙田睇戲,順便搵間餐廳食飯見呢間餐廳係日式cafe好似幾吸引咁我地3個人嗌咗兩個餐首先送上沙律,個菜好新鮮,而且沙津醬都好特別👍🏾跟住就送上漢堡,一切開 入面係芝士,好好味啊,連埋汁送飯好正👍🏾👍🏾👍🏾跟住仲有個明太子意粉,對比之下好普通🤭
係沙田睇戲,順便搵間餐廳食飯
見呢間餐廳係日式cafe好似幾吸引咁
我地3個人嗌咗兩個餐
首先送上沙律,個菜好新鮮,而且沙津醬都好特別👍🏾
跟住仲有個明太子意粉,對比之下好普通🤭
2019-07-03 434 浏览
從沒在沙田新城市廣場食晚飯 適逢與友相聚 故建議在新城市廣場搵食 先問了幾間餐館有沒有限時?搵了四間 間間餐廳都只能最多坐90分鐘!相信那裡所有餐館都是一樣 最後就選擇了這餐廳進餐....首先最欣賞係帶位的那位年輕人💁🏻‍♂️侍應,年紀輕輕 但工作態度認真!近年外出食飯已很小遇到這此侍應了!朋友要求擺多一櫈!年輕人侍應竟能即時替我們安排 由原本安排給我們得雙人座位 即時幫我們轉了近門口的一張3人小圓檯! 朋友點了一客蛋包飯而我則點了一客卡邦尼意粉 朋友再加錢點多一客沙律🥗菜!大家都吃得津津有味需然我沒有替食物拍照📱但整個進餐都吃得好開心 😃值得再去!
從沒在沙田新城市廣場食晚飯
朋友要求擺多一櫈!
朋友點了一客蛋包飯
而我則點了一客卡邦尼意粉
朋友再加錢點多一客沙律🥗菜!
大家都吃得津津有味
需然我沒有替食物拍照📱但整個進餐都吃得好開心 😃