2018-08-21 199 浏览
今日太趕時間,同事話係見客前點都要食飽個肚先。本來等緊果間韓國嘢,但條龍太長太慢,轉嚟呢間就3分鐘内有位。入面全場坐满,感覺枱與枱之間有啲迫,但唔會太嘈。服務快捷,水同餐牌好快上枱。同事叫咗日式咖喱燴牛肉飯($108),加$20轉午市套餐有埋沙律,餐湯同餐飲。我早餐食得太飽,亦須要見客前減減壓,點咗個朱古力brownie配抹茶雪糕($48)。同事個set lunch份量黎講比較啱一般胃口的男同士,大胃王就應該未必夠飽。同事都係同我一樣第一次黎,佢的評語係湯同沙律都一般正正常常,但個咖喱好好,牛肉燴得好 好淋,又有牛肉味;個咖哩汁唔會太辣,加上果個煮得啱啱好的飯,結果就係清咗隻碟。我個甜品中間果塊薄脆牛油餅乾最得我歡心,係新年拜年禮盒入面的嘉頓牛油蛋卷味!抹茶雪糕味道好濃,唔錯。可惜朱古力brownie質感比較乾身,切落去都好crumbly,幸好有忌廉配,否則就真係太乾了。朱古力味都算濃,所有嘢配埋一齊食都好平衡。雖然午市又旺又衝忙,但呢道員工有效率,服務快,用餐短短半個鐘都過黎2,3次加水,值得讚!加一後,全單接近$200,係葵芳新都會嚟講都算係少貴的lunch,若趕時間,呢間都算唔錯

入面全場坐满,感覺枱與枱之間有啲迫,但唔會太嘈。
加一後,全單接近$200,係葵芳新都會嚟講都算係少貴的lunch,若趕時間,呢間都算唔錯的選擇。
2018-06-10
2018-08-16 252 浏览
樣樣都好好味,, 特別力推脆炸廣島蠔。58蚊3隻,, size唔太細,, 炸得鬆化唔油膩,, 蠔都有d蠔味。而且個sauce有dd wasabi,, 好正!!其他都好好味,,
蒲燒鰻魚醬油配蛋包飯
脆炸廣島蠔
燒牛肉沙律
2018-08-10 353 浏览
這間集團式經營的日本西餐廳,在葵芳開業已有一段時間,門外經常有食客排隊等入座,尤其在午飯或晚飯時段,總是人龍不絕。可能由於枱擺得比較密,環境較嘈吵,由樓面侍應,甜品吧枱到水吧都是由一班年輕人打理著,服務勤快有禮。午餐食物很有質素,溫度及味道濃淡恰到好處,最愛吃這店舖的甜品,今次光顧剛好遇上日本水蜜桃豐收期,店舖也設計了一款限定水蜜桃甜品「白桃法式吐司」以有名的山梨縣水蜜桃配上法式小吐司及蜜桃雪糕伴食,水蜜桃香甜多汁,簡直是大滿足。另外「焦糖香蕉法式吐司」,也是每次來的必吃甜品,法式吐司外脆內軟,配上焦糖香蕉,喜歡吃甜的你不能錯過。

可能由於枱擺得比較密,環境較嘈吵,由樓面侍應甜品吧枱到水吧都是由一班年輕人打理著,服務勤快有禮

午餐食物很有質素,溫度及味道濃淡恰到好處
2018-08-10 204 浏览
呢排系葵芳返開工,都食得多不同國家的味道。突然有點掛住日本餐的味道,所以午飯就相約幾位知己到L.D.K. by Ufufu Café食日本菜。我地一行4人,點左:溥多明太子忌廉汁讚岐烏冬、牛肉壽喜燒烏冬、鹿兒島和牛漢堡扒同埋白咖喱雞扒烏冬。上菜都唔算等得耐,值得一讚。溥多明太子忌廉汁讚岐烏冬,汁雖然系忌廉,但食落不太”漏”,食曬成碗都ok。明太子味道咸既,而忌廉甜既,兩樣溝埋,感覺新奇而配搭得幾好,不會太奇怪,是一個新式的配搭!白咖喱雞扒烏冬,咖喱味道夠香,雞扒都炸得夠香脆。牛肉壽喜燒烏冬,湯底濃,夠入味,都有一隻雞蛋。以上的烏冬都夠彈牙,食落有口感。鹿兒島和牛漢堡扒,有配菜西蘭花,蕃茄仔同茹,還算肉厚,不過相對價錢,略嫌貴。跟飯、沙律同埋酥皮粟米湯,酥皮夠脆,湯都夠熱,都見到有粒粒粟米系湯度。另外,粟米濃湯,飲落好creamy, 湯都夠熱。個人喜歡熱湯,覺得OK點左杯檸檬茶,原本的是冇落糖漿,可以根據自己的甜度自己落。 不過稍嫌檸檬可能擺得太耐,不太新鮮,有少許苦味。總體都算滿意的一餐,下次都會再次光顧的!
呢排系葵芳返開工,都食得多不同國家的味道。

上菜都唔算等得耐,值得一讚。

白咖喱雞扒烏冬,咖喱味道夠香,雞扒都炸得夠香脆。
牛肉壽喜燒烏冬,湯底濃,夠入味,都有一隻雞蛋。
以上的烏冬都夠彈牙,食落有口感。

點左杯檸檬茶,原本的是冇落糖漿,可以根據自己的甜度自己落。
不過稍嫌檸檬可能擺得太耐,不太新鮮,有少許苦味。

總體都算滿意的一餐,下次都會再次光顧的!

2018-08-04
2018-08-06 179 浏览
約左好友同囡囡一齊到新都會,揀左呢間新鋪,見咖哩好似特色,就order和牛漢堡咖哩飯,真係好大份量,咖哩味稍欠出色,但牛肉堡幾juicy,因為小朋友唔食辣,就特等點左兒童餐,裝係車車餐盤,小朋友特別興奮,雖然係兒童餐,份量絕對夠成人,有晒素菜蝦天婦羅香腸雞翼小熊魚蛋同意粉,囡囡平時胃口係都食左好多,而且兒童餐有送玩具,囡囡揀左竹蜻蜓。環境整潔舒適,空間寬適,都比較適合閨蜜聚會或者帶小朋友一齊,值得一試。
2018-08-05 141 浏览
市場上愈開愈多日式疏乎厘班戟專門店,亦由於女友投訴已久,暖男男友唯有安排一頓令內子滿意的甜品宴。 係新都會廣場既L.D.K by Ufufu Café (下稱LDK) 就滿足到我兩大要求: 1. 唔洗排隊  2. 有疏乎厘班戟。當然, LDK絕對冇令我失望。 疏乎厘班戟配静岡蜜瓜可以講係恰到好處嘅配搭, 主因係疏乎厘班戟必然地會配以奶油及蜂蜜,而蜜瓜的清甜爽脆則能與豐盈甜感重的奶油疏乎厘無縫接合。 要一讚静岡蜜瓜除左甜度高之外, 又極之水潤。 果汁多到似飲緊一杯鮮榨的蜜瓜汁般。 總括而言, LDK呢個呢個班戟配搭係好成功。 不過, 雖然唔洗排隊, 但即叫即造關係,值唔值得等30 分鐘食就見仁見智。

2018-08-01 310 浏览
星期六去葵芳行街,一心諗住去食吐司工房,但行左好耐都搵唔到,無意中俾新出的白桃系列poster吸引,立即入去一試!我地2個人,叫左黑松露忌廉可樂餅、明太子烏賊忌廉意粉及白桃果凍!先講下小食可樂餅,一碟有5件,口感有點奶,黑松露醬味道亦不是太濃,與日本食開的可樂餅差別都幾大,但整體來說還可以接受。至於明太子烏賊忌廉意粉,意粉的軟硬程度適中,烏賊的份量比想像中多,口感亦算彈牙,加上忌廉汁味道又剛剛好,多得黎又熱度十足,撈埋意粉食好好味!最後當然係最期待的白桃果凍,份量比想像中細很多,而且白桃有點未熟透,食左幾塊後, 舌頭有點怪怪的,但要$98,真有點不值!

2018-07-28
2018-07-18 668 浏览
下午4點幾,與好幾個女性朋友相約在葵芳新都會吃個早飯,便去了一間日式西餐料理店。店內環境不算大,但都舒適。我們點了意粉,跟餐加$20,有蘑菇湯、3款沙律同餐飲選擇。先來蘑菇湯,蘑菇味不算濃,一般。沙律中的沙律菜新鮮,照燒雞肉柚子沙律醬汁濃,煙三文魚沙律也不錯。再來意粉「和風博多明太子意粉」賣相好不錯,有一撮明太子,不太咸,醬汁一流,微微辣,好味!「自家製煙三文魚蕃茄意粉」三文魚有不少,仲有大大粒三文魚籽,好味!「厚切煙肉蕃茄卡邦尼意粉」夠CREAMY,煙肉OK多。

先來蘑菇湯,蘑菇味不算濃,一般。

再來意粉

「厚切煙肉蕃茄卡邦尼意粉」夠CREAMY,煙肉OK多。
蘑菇湯
2018-07-18
和風博多明太子意粉
自家製煙三文魚蕃茄意粉
2018-07-17 194 浏览
市場上愈開愈多日式疏乎厘班戟專門店,亦由於女友投訴已久,暖男男友唯有安排一頓令內子滿意的甜品宴。 係新都會廣場既L.D.K by Ufufu Café (下稱LDK) 就滿足到我兩大要求: 1. 唔洗排隊  2. 有疏乎厘班戟。當然, LDK絕對冇令我失望。 疏乎厘班戟配静岡蜜瓜可以講係恰到好處嘅配搭, 主因係疏乎厘班戟必然地會配以奶油及蜂蜜,而蜜瓜的清甜爽脆則能與豐盈甜感重的奶油疏乎厘無縫接合。 一讚静岡蜜瓜除左甜度高之外, 又極之水潤。 果汁多到似飲緊一杯鮮榨的蜜瓜汁般。 總括而言, LDK呢個呢個班戟配搭係好成功。 不過, 雖然唔洗排隊, 但即叫即造關係,值唔值得等30 分鐘食就見仁見智。

疏乎厘班戟

疏乎厘班戟
2018-07-15 253 浏览
Ufufu嘅pasta真係好有清新嘅感覺,每一樣烹調味道都唔會好濃,但係仍然能夠帶出食物嘅鮮味😊鵝肝配意粉,入面加咗梅子,更加開胃。雖然有些少湯汁,令人會覺得味道偏淡,但事實並不一樣,調味剛剛好,亦沖淡左鵝肝嘅油膩👏🏻👏🏻牛肉方面都真係算精彩,食得出係用靚牛肉,一啲都唔韌,熱辣辣上枱嘅時候肉味嘅油份令到食物更有香味,真係流晒口水🤤甜品亦令大家食指大動,淨係睇過外貌都知道幾吸引,材料分量十足,甜在心頭😍大家食完正餐之後,真係唔好漏咗叫甜品😽

大家食完正餐之後,真係唔好漏咗叫甜品😽

2018-07-08
2018-07-04 505 浏览
L.D.K. by Ufufu Café  係一間來自日本九州嘅日本料理餐廳,星期6帶埋仔仔去食。可能過左午餐高峰時間,唔洗等就入左去了揀食lee間既原因,為左佢個兒童餐。價值$68蚊嘅佢 份量對小朋友來講都幾足,有肉醬意粉,炸蝦,雞翼,薯角,八爪魚腸仔,不過味道比較濃DD但都有DD菜跟番~健康番小小注意:佢唔一定俾車車餐盤,有機會係子彈火車餐盤,開頭俾錯左,仔仔係拒收既,好彩餐廳肯換番。如果小朋友有指定既,最好落單時講清楚~最後 食完會有小玩具送~(不過店員太忙,唔記得)大人方面我地叫左日式肉汁蛋包飯 ($78) 同 蕃茄卡邦尼意粉($88)  ,份量唔算多,味道不錯卡邦尼意粉相當creamy,重有厚切嘅煙肉蛋包飯d蛋好滑~入面包了有用醬汁炒過嘅飯,但味道不濃,加埋肉汁,好好味我地另加左$48 變套裝~有個酥皮湯,沙律同一小碗白飯,食埋就夠飽了 不過整體來道~對平常食得較淡嘅 我地 來講都係濃味左D  希望下次可以試埋店內嘅甜品,賣相真係好靚,好日本呀~

揀食lee間既原因,為左佢個兒童餐。
兒童餐

但都有DD菜跟番~健康番小小

最後 食完會有小玩具送~(不過店員太忙,唔記得)

蕃茄卡邦尼意粉

卡邦尼意粉相當creamy,重有厚切嘅煙肉
日式肉汁蛋包飯

套餐- 酥皮湯
套餐- 沙律

不過整體來道~對平常食得較淡嘅 我地 來講都係濃味左D

希望下次可以試埋店內嘅甜品,賣相真係好靚,好日本呀~
题外话/补充资料: 店內有BB椅, BB餐具提供 水是有竹灰淨化的水
2018-07-01
2018-07-02 219 浏览
今晚同男朋友黎食飯, 揀左間一路都好想試,但係又KEEP住好多人排隊的人氣店。難得今日早收工, 一於黎試下呢間 L.D.K. by Ufufu Café。打開 MENU, 好多選擇, 花多眼亂,最後揀左厚切煙肉卡邦尼意粉好CREAMY, 意粉夠晒彈牙吉列豚肉咖哩飯厚切豬扒啖啖肉, 正宗日式咖哩, 甜甜地, 撈飯一流份量好足, 夠晒飽肚, 味道一流。今次真係食得好飽, 其實餐廳仲有好多甜品揀, 唯有留返下次啦
今晚同男朋友黎食飯, 揀左間一路都好想試,
但係又KEEP住好多人排隊的人氣店。
打開 MENU, 好多選擇, 花多眼亂,
最後揀左

厚切煙肉卡邦尼意粉

厚切煙肉卡邦尼意粉
好CREAMY, 意粉夠晒彈牙

吉列豚肉咖哩飯

吉列豚肉咖哩飯
厚切豬扒啖啖肉, 正宗日式咖哩, 甜甜地, 撈飯一流

份量好足, 夠晒飽肚, 味道一流。

2018-04-10
庆祝纪念
纪念日
2018-06-27 182 浏览
午飯時段來了這家食店,一嚐這裡的白咖喱雞扒烏冬。賣相吸引,咖喱味道濃郁,雞扒也炸得脆,但有肉汁,實在不錯。媽媽還嘗了這裡的酥皮湯,味道不俗。可是價錢也偏貴,要加錢才有餐飲和沙拉。
可是價錢也偏貴,要加錢才有餐飲和沙拉。
2018-06-20 221 浏览
由於新都會開左一間新既日式西餐料理店,晚飯時段都需要排隊不過都係10分鐘到,吾算太內。店門口擺放了甜品蛋糕櫥窗,吸引甜品控前往啊。店內面積吾算太大,不過勝在走和風,小清新風格。博多明太子忌廉意粉日式意粉當然要嘗試明太子風味啦,齋看外形已經feel到佢好creamy,加入明太子,醬汁一流,帶點微咸,而且忌廉味十分濃郁。配料有魷魚圈,魷魚圈沾上意粉醬汁,簡單弄已經好美味。意粉既質感偏硬身,麵條分明,吸取醬汁,十分出色。鹿兒島和牛漢堡扒咖哩蛋包飯除左意粉外,蛋包飯當然亦系日式西餐既主打之一。最愛既當然就係漢堡扒啦,和牛漢堡扒厚度已經非同小可,肉質鮮嫩,十分juicy。咖哩汁微辣,偏甜,味道普通。蛋包飯,外層蛋都做得唔錯,半熟滑蛋,加炒飯,整體來說,都係好味既,但係看反價錢就偏貴左小許。香蕉朱古力巴菲呢間餐廳主打既當然吾少得甜品啦。巴菲款式亦系十分多啊,云云之中揀左呢個朱古力口味既,外形已經充滿少女心,巴菲的特色就係一層一層,味道偏甜,配合其他香蕉巧克力餅乾條,整體都滿意,下一次會繼續嘗試其他巴菲口味。

鹿兒島和牛漢堡扒咖哩蛋包飯

香蕉朱古力巴菲
鹿兒島和牛漢堡排咖哩蛋包飯
香蕉巧克力芭菲
鹿兒島和牛漢堡排咖哩蛋包飯
香蕉巧克力芭菲
2018-06-19 194 浏览
好耐無嚟葵芳行街,多咗好多食肆呀,真係搵食都搵到攰,剛好經過呢間餐廳見到佢地嘅餐牌就比餐牌嘅圖片吸引,於是就入去試試喇,一座低就嗌咗個廚師推薦《吉列豚肉佐咖哩蛋包飯》,蛋係炒蛋蓋面亦唔咪想象中嘅用好厚嘅蛋包住,包飯裡面有啲蘑菇同埋有少少茄汁,咖哩甜甜地原全唔辣,豬排炸得外脆內軟但係好細塊呀,價錢就略貴,所以只會食一次唔會再去。
好耐無嚟葵芳行街
,多咗好多食肆呀
,真係搵食都搵到攰
,剛好經過呢間餐廳見到佢地嘅餐牌就比餐牌嘅圖片吸引
,於是就入去試試喇
,一座低就嗌咗個廚師推薦《吉列豚肉佐咖哩蛋包飯》
,蛋係炒蛋蓋面亦唔咪想象中嘅用好厚嘅蛋包住
,包飯裡面有啲蘑菇同埋有少少茄汁
,咖哩甜甜地原全唔辣
,豬排炸得外脆內軟但係好細塊呀
,價錢就略貴
,所以只會食一次唔會再去。
2018-06-18