2018-12-05 629 浏览
見到openrice咁多人話好食😍 心諗一定無死啦👍🏻點知... 中伏🥶我叫咗2個意粉1個飯,朋友們如果鍾意重口味又愛咸嘅食物可以一試😑 燴牛肉飯d牛肉肉質係霉😤😤😤真係無下次😡😡😡
2018-12-05
2018-12-03 984 浏览
很喜歡這餐廳的出品,既精美又好味,如飯類、意粉、吐司和芭菲等1.首先推介,我喜愛的碎吞拿魚腩海膽丼($148),吞拿魚蓉質嫩滑口,吃掉一整碗,大滿足呢😁2.再推介的,也是我喜愛的三色丼($128),吞拿魚蓉飯,質量好👍🏼帶子三文魚籽醋飯,挺好燒汁牛肉飯,很惹味,但略為偏鹹3.鹿兒島吉列和牛漢堡扒佐咖喱蛋包飯($158),極厚和牛漢堡,份量多,肉質juicy,相伴的蛋也弄得香嫩滑溜溫馨提示😉,如女生可能吃不晒,就算吃得晒都會很飽4.大蝦野菌忌廉汁意粉($118),忌廉汁調得不錯,蝦👌🏼,陪襯的碟也很美5.和風抹茶法式吐司($78),吐司外脆內軟,抹茶雪糕好味,唯右邊的紅豆球太甜6.宇治抹茶蕨餅芭菲($78),抹茶雪糕香濃,蕨餅Q彈

碎吞拿魚腩海膽丼

2.再推介的,也是我喜愛的三色丼($128),
吞拿魚蓉飯,質量好👍🏼
帶子三文魚籽醋飯,挺好
燒汁牛肉飯,很惹味,但略為偏鹹
三色丼

溫馨提示😉,如女生可能吃不晒,就算吃得晒都會很飽

鹿兒島吉列和牛漢堡扒佐咖喱蛋包飯

大蝦野菌忌廉汁意粉
和風抹茶法式吐司
  • 鹿兒島和牛漢堡扒佐咖喱蛋包飯
2018-11-29 3901 浏览
一向對日本餐廳情有獨鍾,無論裝潢設計、座位擺設都予人一種舒適感覺。今天就來到「L.D.K. By Ufufu Cafe」的葵芳店。店內燈光柔和,配以輕鬆的背景音樂,是朋友和情人約會的好地方呢。午餐時段有優惠套餐:只要點一款主食,加20元便可享用沙律、餐湯和飲品。煙三文魚頗有魚香,沙律菜亦十分新鮮,拌了沙律醬,但味道沒什麼特別。這個柚子沙律難得成為筆者喜愛沙律之一(筆者本身是不愛吃沙律的。)。酸酸的柚子醬令人異常開胃,而且也蓋去了沙律菜的草青味。餐湯質地creamy,有著濃郁粟米味。蛋包飯賣相看似簡單,但做法不容易呢。既然是日本餐廳,當然是採用珍珠米了,米飯有少許黏身,咀嚼之下頗有飯香。配上香噴噴的肉味醬汁,不知不覺會吃掉整碟飯。雞蛋十分香滑,蛋味十足。明太子一向是筆者的喜愛食材,愛其咸中又帶點微辣,佐飯一流。餐廳以明太子配忌廉來調醬汁,卻意外的夾,入口先是香濃細滑的忌廉味,再來上喉的是明太子的咸辣味,多重味覺享受。意粉彈牙煙韌,烹調時間掌握得很好。隨餐也附有檸檬紅茶作餐飲,味道和普通在坊間喝到的檸茶一樣,故未有拍照。

午餐時段有優惠套餐
:只要點一款主食,加20元便可享用沙律、餐湯和飲品。
自家製煙三文魚沙律

照燒雞肉柚子沙律

。酸酸的柚子醬令人異常開胃,而且也蓋去了沙律菜的草青味。
粟米忌廉湯

餐湯質地creamy,有著濃郁粟米味。
日式肉汁蛋包飯

蛋包飯賣相看似簡單,但做法不容易呢。

既然是日本餐廳,當然是採用珍珠米了

雞蛋十分香滑,蛋味十足

博多明太子烏賊忌廉汁意粉

明太子一向是筆者的喜愛食材,愛其咸中又帶點微辣,佐飯一流
。餐廳以明太子配忌廉來調醬汁,卻意外的夾

意粉彈牙煙韌,烹調時間掌握得很好。

2018-11-29
照燒雞肉柚子沙律
博多明太子烏賊忌廉汁意粉
2018-11-19 983 浏览
放假約好友去新都會廣場行街兼食飯,廣場裝修過之後都有好多新食肆。L.D.K Cafe 係西日式餐廳,用餐時間90分鐘,但仍然有好多人幫襯。餐廳座位比較狹窄,可能係食飯時間關係,人太多比較噪,一橙一綠的餐牌,綠色係主食,橙色係甜品揀咗最喜愛的三色丼,有三碗細細碗的飯,分別係帶子三文魚籽丼,第二碗係吞拿魚茸丼,兩種刺身都幾新鮮,第三碗係燒汁牛肉飯,同樣好食。雖然係迷你,但一個人食實在太飽啦鹿兒島和牛漢堡咖哩蛋包飯 日本咖哩味道偏甜,食落口唔會太辣,又食倒咖哩的香味,漢堡扒都好大舊,肉質嫩滑。嫩滑的雞蛋包著飯真係好好食

2018-11-13 864 浏览
最近成日去葵芳試新餐廳,因為新都會裝修左之後有好多新食肆進駐。lunch去左食口碑好好嘅 L.D.K. 食西日菜,其實之前都食過晚飯,午間同夜晚menu其實一樣,只係下就可以加hkd 20轉做餐有沙律有湯有野飲。今日唔想做飯咁heavy(其實creamy嘅意粉仲邪惡)。大蝦水菜羅勒忌廉汁意粉份量都唔細,有六隻蝦點埋羅勒汁幾好味,意粉唔會太淋,有咬口,不過個汁略嫌咸少少重味少少。同事另外叫左三色丼,三小碗飯有帶子,吞拿魚蓉同醬燒牛肉,肉類嘅份量都唔少,細細碗又可以試多少少野,如果可以彈性少少自己選擇配料就更好。整體如果係午飯計都幾貴下,不過偶爾一食都唔錯。

整體如果係午飯計都幾貴下,不過偶爾一食都唔錯。
2018-11-12
2018-11-11 655 浏览
每次來到葵芳不知要食什麼,都會想起這間,既可以食到正餐又可以食到甜品,而且質素都不差,今次8時左右完全不用等位就可以入座。和風博多明太子意粉今次試了和風博多明太子意粉 很喜歡這個醬汁,帶有小小辣,意粉鋪上滿滿的明太子,很有日式風味,但份量偏小鹿兒島和牛漢堡扒佐咖哩蛋包飯一直都很喜歡日本既咖喱,味道偏甜但不辣。滑蛋嫩滑,蓋在白飯上,和牛漢堡扒很大一舊,用上和牛,味道比平時普通漢堡扒更加香濃好味。漢堡扒、滑蛋、咖喱三種配料都很夾焦糖布丁芭菲最面那層很像焦糖布丁,用火槍輕輕燒焦表面,下面有雪糕、焦糖醬、香蕉等,雖然這個會比較膩,但喜歡很甜的朋友一定很愛宇治抹茶蕨餅芭菲抹茶很香濃,沒有太苦但又不會很重牛奶味,加入紅豆,cream,抹茶啫喱,份量也算很大杯。
甜品,而且質素都不差,今次8時左右完全不用等位就可以入座。

和風博多明太子意粉

鹿兒島和牛漢堡扒佐咖哩蛋包飯

焦糖布丁芭菲

• 和風博多明太子意粉
2018-11-10 662 浏览
明太子忌廉蛋包飯🥚🍛.好多好多蛋啊🥚❣️每啖都係好嫩滑既蛋,未到全熟既炒蛋真係堅吸引😚入面亦唔係普通既白飯,而係加左洋蔥同菇既炒飯,所以好香呀😍至於個汁都好正,明太子味夠creamy🍼,點綴左整個飯!初時覺得無肉少少dry,但食食下開始膩😅,因為個汁再加埋唔知幾多隻蛋,好快飽肚🙈,小編都要嗌投降食唔晒啊🤣之前幾次都係嗌甜品,覺得質素不錯!不過今次就真係太飽飽,第二個胃都撐住了🤪
明太子忌廉蛋包飯🥚🍛
2018-10-26 1107 浏览
成班知己每個月一定會出黎聚聚今次也不例外聽同事講呢間餐廳幾好我就推薦卑班朋友仔一齊黎試下首先係葵芳新都會廣場食完可以行街街而且款式多 環境好上菜快 味道好我叫左個拉麵 好正呀 好似係日本食咁湯底一溜 好濃郁而且好滑漏好彈牙我仲加埋一杯綠茶甜品食起來好有綠茶味道不苦澀 好新鮮食完一嘆繼續食下一嘆不得了 好出色大家如果行開葵芳可以過來試下服務態度好好而且吹水一流 因為坐得好舒服夠寬夠大而且唔趕人走甜品真係好好味快D黎食喇
成班知己每個月一定會出黎聚聚

而且唔趕人走
甜品真係好好味

快D黎食喇
2018-10-21 828 浏览
今日約左朋友去葵芳行街,試食左呢間餐應我地叫左明太子烏冬和咖喱漢堡飯我地等左25分鐘先黎碗烏冬上菜時間較耐,食物溫度偏暖,都可以入口跟住再黎左咖喱漢堡飯,超級喊,冇咩咖喱味,完全唔值呢個價我地就問店員囉杯水,但我地等左15分鐘都冇人比水我地,最後我地就埋單比錢走人..............................
今日約左朋友去葵芳行街,試食左呢間餐應
我地叫左明太子烏冬和咖喱漢堡飯
我地等左25分鐘先黎碗烏冬
上菜時間較耐,食物溫度偏暖,都可以入口
跟住再黎左咖喱漢堡飯,超級喊,冇咩咖喱味,完全唔值呢個價

2018-10-19 769 浏览
今日是公眾假期,與友出發到葵芳逛街,順道到新都會廣場享用我們的Brunch。由於假期的時間,餐廳也坐滿客人,我們需排隊取位,幸好等了不一會兒便可進店。這間日西式結合的餐廳,單看餐牌食物份量似乎滿足不了我,進店了看看隔座點的餐,好似比餐牌的圖多😂我倆點了壽喜牛肉湯烏冬,不知是否肚子餓的關係,覺得暖透心,湯味濃郁,很滋味;另點了非常特別精緻的三色丼,每個小碗分別是燒牛肉,十分好吃,牛肉入味;其次是吞拿魚腩飯,入口滿滿吞拿魚腩,口感非常豐富;帶子飯比較平凡但也不差,雖然三小碗份量不多但也食得滿足😍

2018-10-17
午餐
  • 牛肉壽喜燒烏冬
  • 三色丼
2018-10-18 830 浏览
平時行葵廣,通常都係掃街食到飽。今日約咗個好耐冇見嘅朋友食lunch,決定去新都會坐定定食個飯,交換下近況先再去葵廣血拼。Lunch時間都幾多人等位,我地12:45拎飛排第4張枱,好彩等咗15分鐘左右就有位。今日我地一人叫咗一個lunch set,order沙律/主食,加廿蚊就可以跟個沙律,湯/飯,飲品。最怕飲唔凍唔熱嘅湯,鐘意呢個餐湯好夠熱。沙律份量好足,沙律汁酸酸甜甜好醒胃。意粉煮得好好,質感煙韌彈牙。蜆肉量算多,再配上本菇,個汁清清地唔錯。意粉碟好靚好日系。日式咖哩汁甜甜地,唔辣,好濃郁,配上香嫩滑蛋,味道好夾,食到停唔到口,值得一提嘅係,入面唔係白飯,係蕃茄汁撈飯,好好味。唯一不足係,飯量比較少。****價錢方面,主菜價錢唔平,around hkd$78-198。環境方面,枱與枱之間嘅空間較小,傾計唔係幾方便,我地拿拿臨食飽走人。

煙三文魚沙律,照燒雞點為柚子沙律
最怕飲唔凍唔熱嘅湯,鐘意呢個餐湯好夠熱。
沙律份量好足,沙律汁酸酸甜甜好醒胃。

和風蜆肉意粉

****
和風蜆肉意粉
2018-10-18 538 浏览
相約姊妹團晚飯一定要找啲傾得耐嘅地方啦!呢度環境舒適, 食物很精美,碟碟菜都可以影相𠱓like。味道確實唔錯嘅雖然價錢係比較高d。但加埋環境服務其實都可以嘅。豆腐食得出係滑嘅唔係一般百福豆腐。雞扒炸得啱啱好,感覺唔油膩雞肉滑,雞皮趣又薄,而且個醬汁同個雞扒好夾。個蛋包飯其實個蛋係做得好好,可惜個醬汁太鹹啦!可以唔撈咁多醬汁來食就好啲,因為個飯本身都調左味,所以啲蛋又夠厚就咁食都好食㗎啦。嗰三碗迷你飯其實都好大份㗎,一個女仔可能會食唔晒。燒牛肉飯好味,燒汁好入味,啲牛肉亦都有質感。意粉個醬汁幾特別有菠菜忌廉汁但係又唔會好heavy 意粉都算彈牙
相約姊妹團晚飯一定要找啲傾得耐嘅地方啦!
呢度環境舒適, 食物很精美,碟碟菜都可以影相𠱓like。
豆腐食得出係滑嘅唔係一般百福豆腐。

2018-10-06 1867 浏览
女女三姊妹上完畫劇三個family想食個午餐,就一行八人去新都會搵食。經過LDK被佢餐牌吸引,我地未開鋪已急不及待於門外排隊,等到十一點半開鋪成為店內第一客人。呢間日式咖啡店內有兩本Menu,橙色果本係各式食品,主打日式咖哩、Sukiyaki壽喜燒、咖哩飯等,綠色果本係甜品Menu,主打多款抹茶甜品,非常多選擇咁吸引緊係要試下。先品評一下我個鹿兒島和牛咖哩飯,大大舊漢堡和牛的「船身」加上日本珍珠米的「帆」浸响濃濃的日式咖哩海入面,賣相吸引「揚帆出海」無難度。我喜歡呢度日式咖哩味有微辛,分量岩岩好夠汁撈飯。重點的主角鹿兒島和牛用漢堡做法,入面混入洋蔥更香口,可惜完全食唔到和牛的嫩滑同埋油脂甘香,只可以算合格。而壽喜燒贊其烏冬日式甜豉油做湯底加入薄薄生牛肉,由燒至火紅的瓦煲滾熟,仲有半生熟的蛋黃。烏冬麵爽滑,牛肉嫩滑,混入蛋黃漿令湯底更綿滑,加上壽喜燒甜味,大和日式風味「盡收脷底」。呢度的特式小食有驚喜,簡直係「化豆腐為神奇」,豆腐磚同胡麻醬味道簡直天生一對,而面頭的蝦乾令人有如置身於櫻花海中。食完已經好飽,沒有空間再品嘗其抹茶甜品,下次一定要特登再試下佢個靜崗蜜瓜招牌斑戟!

櫻花豆腐沙律
焗酥皮粟米湯
沙律
2018-10-06
櫻花豆腐沙律
焗酥皮粟米湯
沙律
2018-10-04 499 浏览
朋友請吃飯,飯類飽吃價錢不太貴,但甜品就⋯⋯!主食的質素對得起它的價錢,不錯的~是想說說那珍貴的蜜瓜甜品包,印象中大概150元或以上的價錢,就是圖中的樣子,因為貴,所以朋友主動說想試,就叫了。我猜是蜜瓜的成本高?我會給85分(外表沒牌版上好看)這甜品是甜,但不會死甜。麵包很驚喜,外脆內軟!而且因為我們故意只叫一個主食兩人share,再叫其他甜品,在肚子還不太飽的情況下吃它剛好!(注意太飽會吃不下這個)上面像雪糕球的並非雪糕,比較像是雪芭?可以加蜜糖(附送一小瓶)但已經夠甜,建議不加。這個麵包的確令我們很滿意,這個價錢雖然貴,但也是有原因的吧其次是服務和環境都很不錯,是桌子比較細,朋友叫了壺茶,其他食物都快放不下,尷尬了⋯⋯服務方面是個別服務員給人感覺(表情?)很新,但因為很有禮貌又好像怕服侍不周的(主動提供小碟子,又提醒我我桌子會放不下太多東西問我們要不分開上)讓我們覺得很親切吃了一個意粉,兩個甜品,兩款飲料,一共$5xx想不到會這麼貴!埋單時我有點吃驚⋯⋯
朋友請吃飯,飯類飽吃價錢不太貴,但甜品就⋯⋯!

主食的質素對得起它的價錢,不錯的~

我猜是蜜瓜的成本高?
我會給85分(外表沒牌版上好看)
甜品是甜,但不會死甜。
上面像雪糕球的並非雪糕,比較像是雪芭?
可以加蜜糖(附送一小瓶)但已經夠甜,建議不加。
這個麵包的確令我們很滿意,這個價錢雖然貴,但也是有原因的吧

吃了一個意粉,兩個甜品,兩款飲料,一共$5xx
想不到會這麼貴!埋單時我有點吃驚⋯⋯
2018-10-03 348 浏览
約左中同收工行葵廣,尋找青春的痕跡結論係,青春真係一去不復返以前明明行葵廣會食得飽,但依家,已經老啦,入唔到去迫,極速行個圈,就爬反過新都會覓食呢間Ufufu,之前係tst就食過幾次,新開左係呢度,就試一試啦!就算得8成功力都唔會出事既我地2個不約而同地,都係叫牛肉壽喜燒烏冬,上枱時滋滋聲,吸引到隔離枱小朋友都望實我地。。。碟野甜甜地,幾好味!所有野岩岩好,唔會過生or過熟,烏冬又剛好索哂d湯!再食埋隻靈魂生蛋完美的下午茶!
約左中同收工行葵廣,尋找青春的痕跡

結論係,青春真係一去不復返

牛肉壽喜燒

完美的下午茶!