2019-11-30 1090 浏览
馬鞍山想搵間坐得舒服的餐廳吃晚餐L.D.K是不錯的選擇,食物賣相頗吸引,於是便決定試試。可能時間尚早,所以不用等位。餐廳環境也乾淨舒適,服務員也有禮貌。$88今天想吃牛,所以點了汁燒牛肉丼,牛肉夠淋夠入味,份量剛剛好。👍👍$148老公鍾情咖喱🍛點了吉列豚咖哩蛋包飯,份量很足夠,豬扒外脆內軟,咖哩汁夠多,蛋也很滑。😋食物貿素不錯,食材是日本直送,還有甜品和飲品,可惜今天沒有試,惟有下次再來吃吧!😋😋

汁燒牛肉丼

2019-11-16
汁燒牛肉丼
2019-11-28 591 浏览
太耐冇黎馬鞍山,唔知原來開咗咁多餐廳多咗好多選擇⚠️食物:⭕️厚切雞肉卡邦尼意粉 $88未食之前見到啲汁,已經覺得好邪惡厚切雞肉唔會太大件,每件切得啱啱好,食材都好新鮮,雞味重意粉汁就適中,需要自己搞搞佢🤣⭕️日式肉汁燴牛肉蛋包飯 $128切開舊蛋,見到啲飯跌落黎嘅感覺好治癒蛋包飯係最簡單亦係最好食嘅😋配上牛肉,味道唔錯 。牛肉嘅份量都係偏多⭕️兒童餐$78揀選左兒童餐,會送一份禮物🎁顧客可以自己響禮物籃入邊揀一份,幾貼心。小朋友等嘢食嗰陣就可以消磨下時間有雞翼、香腸、意粉、魚蛋、西蘭花、蕃茄仔、粟米、薯仔 ⚠️環境:本身坐卡位,後面因為我哋需要highchair,職員即刻幫我地安排轉其他位置。門口睇落去以為細細間,但其實行到入去,發覺仲有好多空間⚠️價錢:$324/二大二小感覺幾舒服,下次想再黎試試佢哋嘅甜品

太耐冇黎馬鞍山,唔知原來開咗咁多餐廳
多咗好多選擇
⚠️食物:
⭕️厚切雞肉卡邦尼意粉 $88
厚切雞肉卡邦尼意粉

未食之前見到啲汁,已經覺得好邪惡
厚切雞肉唔會太大件,每件切得啱啱好,食材都好新鮮,雞味重
意粉汁就適中,需要自己搞搞佢🤣

⭕️日式肉汁燴牛肉蛋包飯 $128
日式肉汁燴牛肉蛋包飯

切開舊蛋,見到啲飯跌落黎嘅感覺好治癒
蛋包飯係最簡單亦係最好食嘅😋
配上牛肉,味道唔錯 。牛肉嘅份量都係偏多

⭕️兒童餐$78
兒童餐

揀選左兒童餐,會送一份禮物🎁
有雞翼、香腸、意粉、魚蛋、西蘭花、蕃茄仔、粟米、薯仔

⚠️環境:
門口睇落去以為細細間,但其實行到入去,發覺仲有好多空間

⚠️價錢:
$324/二大二小
感覺幾舒服,下次想再黎試試佢哋嘅甜品
厚切雞肉卡邦尼意粉
日式肉汁燴牛肉蛋包飯
2019-11-03 560 浏览
今日和太太往新港城L.D.K By Ufufu Café 食晚餐, 我們點了煙肉蕃茄卡邦尼意粉, 經典A4和牛漢堡和熱蜂蜜鮮奶拿鐵。煙肉蕃茄卡邦尼意粉煙肉味道鹹度適中, 蕃茄芝士汁味道香濃, 食落開胃, 意粉食落爽口, 香草能帶出意粉的美味;A4和牛漢堡賣相吸引,A4和牛肉質鮮甜,味道入口即熔, 面包配上牛油食落香滑, 配菜蕃茄, 青瓜和生菜食落新鮮醒胃, 沙律菜食落爽口, 薯條炸得金黃食落香脆惹味;最後熱蜂蜜鮮奶拿鐵鮮奶香滑, 咖啡味香濃, 杏仁餅乾杏仁味香, 食落香脆。餐廳座位闊落, 食物美味, 食了一頓高質晚餐。
煙肉蕃茄卡邦尼意粉
經典A4和牛漢堡
熱蜂蜜鮮奶拿鐵
2019-11-03
2019-10-07 463 浏览
今日試馬鞍山新店 L.D.K,地方大,寬敝又整潔,食物選擇都算多,先叫了一份沙律,对我來說只要新鮮,醬汁醒胃,巳經很好。主要是主菜,白芝士咖哩雞烏冬,芝士味雖然濃,但冇搶走咖哩味,兩者好夾,也不辣,烏冬爽口彈牙👍煙三文魚蕃茄意粉, 一匙魚子放喺幾片煙三文魚上,蕃茄味算不錯,但冇特别。厚切煙肉卡邦尼意粉,煙肉味道正常,卡邦尼汁太稀,好似出水咁,但味道適中,我喜歡配蛋,然後將流出蛋汁一齊食,可惜今次冇蛋,有点失望。吉列豚咖哩蛋包飯,豚肉算大塊,外皮炸得很脆,也可以鎖住肉汁,又夠淋身,蛋嫩包住飯連咖喱汁一齊食,好野味👍環境不錯,坐得舒服 ,4人@125,有機會都會再嚟。

環境不錯,坐得舒服 ,4人@125,有機會都會再嚟。
2019-09-26 515 浏览
估唔到LDK UFUFU 會喺馬鞍山開分店👍🏻平日晚餐唔洗排隊直入最鍾意和風西餐因為必有咖哩飯🍛我最愛的炸物+我最愛黑松露沙律醬超級襯+好食吉列外皮包着滿滿忌廉😋😋😋唔覺得有可樂味🧐🧐🧐這是menu 中比較冇咁「漏」既主菜蜆、菇新鮮吉列豚非常鬆脆蛋非常滑蛋味濃日本咖哩香而不辣UFUFU 主打蜜瓜 pancake、綠茶今次我都冇食其實每碟份量都唔細而且好「漏」所以每次都唔可以叫好多下次再食過
估唔到LDK UFUFU 會喺馬鞍山開分店👍🏻

吉列豚非常鬆脆
蛋非常滑
蛋味濃
日本咖哩香而不辣

UFUFU 主打蜜瓜 pancake、綠茶今次我都冇食
其實每碟份量都唔細
而且好「漏」
所以每次都唔可以叫好多
下次再食過
2019-09-23
黑松露忌廉可樂餅
和風蜆肉意粉
2019-08-26 524 浏览
試過蜜桃班cake既下午茶,覺得整體味道都不錯。所以今次想試吓呢間西餐廳的晚餐,餐牌上嘅圖片好吸引,有吉列漢堡扒咖喱飯,又有意大利麵。所以叫咗意大利麵同埋吉列和牛漢堡咖哩飯。但係和牛漢堡扒味道一般,切開的賣相亦不吸引,意大利粉的味道還可以。想用Apps裏嘅優惠券,但去到收銀位置俾錢卻開不到apps內的優惠卷或會員版面(上次吃下午茶時情況都一樣)。
2019-08-22 358 浏览
在門口排隊輪候,中午時段都要排一陣子。餐廳分了甜品和主食兩本餐牌。主食餐牌內有不少用了明太子食材的菜色。包括了:博多明太子烏賊忌廉意粉、博多明太子忌廉汁讚岐烏冬和明太子忌廉蛋包飯等。明太子控可以一試。最近選擇了明太子烏賊忌廉意粉和風味南蠻炸雞。兩道菜都不過不失。明太子烏賊忌廉意粉完全適合明太子控的口味,濃郁的明太子鮮味混合了忌廉汁,重口味得黎又不帶腥味。可以一滴不留。推薦一試。風味南蠻炸雞雞排炸得剛剛好,不會太油,也沒有太厚粉。同時保留到雞肉軟滑和雞皮爽脆。南蠻汁的酸甜味道很夾。普通latte 奶味很重,沒有過份苦澀,加上杏仁餅的甜點味。花了心思在飲品配搭上。價錢雖然比一般貴,但很值得的享受。不過餐廳中的長木桌子,搭枱讓人食得有點尷尬,太開放式處理,讓人沒有私隱。這是唯一美中不足之處。

明太子烏賊忌廉意粉

風味南蠻炸雞

普通latte

2019-08-15 402 浏览
行新港城中心見到呢間cafe竟然有厚pancake食,十分感興趣。難得馬鞍山都有厚pancake食,唔駛出九龍,當然要試下。呢間厚pancake淨係會喺tea time供應,難得今日放假可以喺tea time時間食呢個pan cake。$168一份pancake,比九龍塘、尖沙咀還要貴,不過就有新鮮既桃,價錢咁貴應該係呢d桃。桃都算新鮮又靚,皮已脫去,但桃既形狀還很原整。Pancake好味,是我喜歡的空氣質感,但個人不喜歡已經塗於碟子上的桃汁,帶點酸,下次一定會叫「走桃汁」。另外叫了紅豆白玉抹茶latte,紅豆、白玉、糖漿是分開上的,自己自行調配,味道好好,但價錢都略貴,要$54。

2019-08-12 343 浏览
新港城開咗一間日式嘅餐廳,行精緻路線,見佢晚市惠顧主餐任何主食,就可以加28蚊有一個沙律或者餐湯,另外仲會有甜品㖭! 甜品仲要有三個口味可以選擇 ,真係好抵!好吸引!另外,佢仲會有一個甜品係夏日限定,係風魔萬千少女嘅桃呀! 雖然價錢有點小貴,但係自己買一個日本桃都要50蚊以上啦! 所以我覺得都合理嘅!前菜要咗個沙律 ,主菜要咗個明太子意粉,甜品係朱古力香蕉芭菲! 不得不讚日本嘅甜品真係做到好精緻,雖然呢個係跟餐嘅!但係都見到甜品師傅嘅心機!

2019-08-07 314 浏览
同朋友去附近游水,消耗大量體力後就要吃餐勁補充一下。 見到唔貴又多款式選擇,最like 就包飲品凍熱同價抵讚。吉列豚肉滑蛋丼,第一次見丼上面鋪了大量沙律菜,感覺同熱丼不襯怪怪。蛋夠滑,吉列豚外層炸得夠脆,整體味道很好。不過旁邊嗰碟漬物味道超䶢,味道太䶢吃不到。沙律菜非常新鮮唔明點解這個吉列豚肉海老肉汁蛋包飯,會有幾條吉列豚肉由幾條短砌成。 蛋好滑,吉列蝦同豚肉也脆,肉汁味道也香濃,整體上也很好味,只是那幾條斷了豚肉令外觀上扣了分。

蛋夠滑,吉列豚外層炸得夠脆,整體味道很好。

不過旁邊嗰碟漬物味道超䶢,味道太䶢吃不到。

沙律菜非常新鮮

2019-07-30 367 浏览
7月28晴雨陰雨連鎖日式驚喜飯店,撞手神的美味邂逅,可見連鎖式都有心機之作四大主食:炸雞炸皮薄,肉質軟滑,好味面層係白汁煮芝士,下層係濃郁咖哩汁,分開食有層次感,先有淡淡芝士白汁味,再有咖哩的味道,一齊衝擊舌尖;撈起就係淡芝士咖哩味,果然有驚喜厚煙肉粒拼卡邦尼係無得輸,意粉軟硬適中,厚煙肉粒口感很紮實,比煙肉片更吸引,由於煙肉粒帶鹹,所以意粉汁調味較輕,唔會變成重口味咖哩吉列豬扒蛋包飯,一次滿足兩種口味,咖哩汁調味好,吉列豬扒稍嫌欠口感且乾身,配以滑蛋、蕃茄炒菇飯,出奇過出奇蛋,驚喜地好食雙重溶芝和牛漢堡,記得趁熱食,溶岩漿的芝士汁,厚實的和牛扒,扒芯依然粉嫩,唔會太老,加蕃茄、菜、酸青瓜,大滿足;但要留意,漢堡包採用日式甜餐包,或者未必適合美式漢堡愛載者總結,依然有水準,值得再食
7月28晴雨陰雨
連鎖日式驚喜飯店,撞手神的美味邂逅,可見連鎖式都有心機之作

四大主食:

總結,依然有水準,值得再食

白芝士咖哩雞烏冬
厚切煙肉卡邦尼意粉
雙重芝士溶岩和牛漢堡
2019-07-28
白芝士咖哩雞烏冬
厚切煙肉卡邦尼意粉
雙重芝士溶岩和牛漢堡
2019-07-30 205 浏览
朋友推薦這間開業幾個月的日式西餐 - L.D.K. by Ufufu Cafe,特來一試。這個位置本來是UCC Coffee,入去發覺佈局沒有變,雖然傢俬和燈飾不一様。餐牌選擇豐富,有沙律丶飯麵丶扒類及甜品,隨手影了幾張給大家參考,甜品選擇多而精緻。由於是朋友埋單,不好意思大吃大喝。只叫了自家製煙三文魚大葉沙律($78)及大蝦水菜羅勒忌廉汁意粉($138)。首先註明實物沙律是圖中的一倍,因忘記影相,每人攞了一份才拍照。沙律菜很新鮮,咬落爽口,加上三文魚,口感更豐富。由於三文魚切得細細粒,難以判定是否很新鮮,不過有淡淡煙三文魚香味,感覺ok! 沙律醬味道唔錯,不過酸或甜,不會搶了蔬菜鮮味。👍🏻 👍🏻👍🏻 作為前菜或主菜,這個大葉沙律確是一健康好選擇。它的意粉與平時意粉煑法有點不同,它的汁會較多,如湯一様,但不是清湯,而是忌廉汁。意粉煑得很彈牙(al Dente),羅勒葉汁很清香,大蝦亦新鮮,有成8隻咁多。整體來說,味道不錯。我們今次沒有加錢做套餐,下次一定要試試,特別是它的甜品,樣子吸引。

2019-07-26
  • 大蝦水菜羅勒葉意粉
2019-07-10 215 浏览
自從UCC冇左之後,呢到一直裝修左好耐,最近終於開左一間新野,平日晚上就來試下睇下有冇好東西食。雖然改左名,但餐廳的予人的感覺都仲係好UCC,可能是因為大家都是走日式西餐的關係,環境好好,座位寬廣坐得好舒適。今次我地坐在卡位,真係正。點左咖哩吉列豬扒飯,好香而且好靚仔。佢地強調餐廳所有食材都是日本貨,所以豬肉、米都是日本的,可能係咁價格都比較高,呢個好似要90幾元。另外呢個白汁海鮮意粉,隻碟才是主角呢...好精美.......食物本物都好, 有忌廉香味,而且意粉彈牙.

2019-06-30 415 浏览
這個商場好勁愈開愈多餐廳,更在個旁邊角位自成一角一連開了4間餐廳。 今次就試了較有保證LDK 先,看見它的afternoon tea menu 有很多選擇,想大食小食也可選擇到。入到餐廳裏面,有點係部屋設計夠簡約,而且每家枱之間也有一定距離,坐下來感覺好舒適。吉列豚肉海老肉汁蛋包飯,份量足大大碟,肉汁夠多蛋也炒得夠滑,吉列豚肉及蝦也是新鮮炸,外層十分香脆。原來內裏的飯已是調了味。凍飲不用加錢,大杯糖另上,夠誠意。

原來內裏的飯已是調了味。

凍飲不用加錢,大杯糖另上,夠誠意。
周圍出去工作的日子 又係可以覓食的機會L.D.K by Ufufu Café 見唔少人都話好食估唔到已進駐馬鞍山一段時間始終定價唔平 閒日的下午時段來到無咩人所以用餐時相對環境比較舒適 套餐升級 $40餐湯照燒雞肉柚子沙律自家製煙三文魚沙律煙燻鴨胸意大利沙律和風博多明太子意粉 $98睇落好似好清 但明太子已經好夠味配有少少湯汁同配菜 高質的味道吉列豚咖哩蛋包飯 $148吉列豚外皮炸得香脆 入面亦保持到肉汁蛋包飯的蛋滑溜 飯底亦有茄汁的調味配日式咖哩汁 食落惹味 日式火山燒肉漢堡 $78醬燒燒肉有驚喜 配漢堡都係個唔錯的配搭仲有隻流心蛋 好香蛋味抹茶紅豆白玉拿鐵 加$20 好濃的八乙女抹茶 紅豆亦本身已有甜味呢個配搭亦係無得輸水果三文治 $58惟水果三文治有點失望 有少少出水忌廉有奶香 但同係日本食過的仍然有一段距離雖然呢間餐廳較貴 但偶爾一餐可接受而且食物確有質素

周圍出去工作的日子 又係可以覓食的機會
L.D.K by Ufufu Café 見唔少人都話好食