============== 𝐹𝑜𝑜𝒹 𝐿𝒾𝓈𝓉 𝒻𝑜𝓇 𝒯𝓌𝑜·• 酥皮粟米湯 $30·• 和風蜆肉意粉 $98·• 吉列豚肉咖哩飯 $128·• (Lunch Set) 粟米湯 & 煙三文魚沙律 $20其實我一直都好喜歡食Ufufu😋。食family restaurant 真係好開心,有好多野揀好多野食~ 同埋真係好鍾意食日式西餐,西式菜同日式材料醬汁一流😛。雖然佢價錢唔算抵食,但乜都有得食質素又唔差,暫時未搵到間更鍾意嘅日本洋食。不過馬鞍山分店明顯比沙田差啲😖。-♡═━┈┈  酥皮粟米湯 $30 ✰✰✰最愛酥皮湯✨ 其中一個鍾意嚟食嘅原因,好少餐廳有酥皮湯~ 酥皮點湯食💛 不過湯應該係用罐頭,少扣分~-♡═━┈┈  和風蜆肉意粉 $98 ✰✰✰好多好多蜆,但馬鞍山分店真係失色。意粉個口感怪怪地,好似煮完攤左好耐咁。個汁好似鹽水🥲 沙田店好食啲!-♡═━┈┈  吉列豚肉咖哩飯 $128 ✰✰✰咖哩偏鹹,口感太實的的~ 飯粒口感唔錯。Lunch set +$20 就有湯同沙律幾抵食。
·• 酥皮粟米湯 $30

和風蜆肉意粉

♡═━┈┈  吉列豚肉咖哩飯 $128 ✰✰✰
吉列豚肉咖哩飯

2021-07-19 633 浏览
馬鞍山這個地方,一到午飯時候周圍都人山人海,忽然看見有一間不用排隊的餐廳,於是退而求其次入去試一下,一看餐牌價錢都不算便宜,怪不得不用排隊。這間餐廳的午餐,可以是餐牌上主食 加 $20 轉為餐;先來沙律及餐湯,沙律的份量不多,但蔬菜也算新鮮,忌廉湯也是很少的。於是我就叫了博多明太子烏賊忌廉汁意粉。一看就知忌廉汁濃,每一根意粉吃的時候都充滿了忌廉汁,感覺也很滑溜,意粉的硬度適中,雖然很邪惡,,但我也愛上這個意粉,難得放縱一下。另外還點了一個牛油果大蝦凱撒沙律,這個沙律值得一讚。因為份量真的很大,裏面的食材很新鮮,而且牛油果真的份量十足,性價比高,蝦都有幾隻,很爽口彈牙,沙律醬不會太多太少,一丁點甜甜酸酸不會太膩,再加上脆脆,吃下去的感覺很清新很像在田園😋餐飲我加錢轉了 Cappuccino , 真的很精美; 加上甜餅送口,很好的配搭這家餐廳,對於日式西餐來說食物質素算幾好,而且餐廳內空間感比較大,坐得舒服,疫情期間確實是個好選擇

這間餐廳的午餐,可以是餐牌上主食 加 $20 轉為餐;

2021-07-18 397 浏览
L.D.K.喺馬鞍山都開咗一段日子,每次經過都俾佢高級雅緻嘅設計吸引住,今日終於可以嚟食個豪華午餐啦✅餐廳好闊落,每枱都有自己嘅空間,仲要係梳化櫈座位,坐得好舒服,好適合同朋友聚會傾偈🔸博多明太子烏賊忌廉汁意粉($112)明太子鮮味濃郁,以忌廉汁點綴,重口味得嚟唔會太腬,意粉彈牙煙韌,烹調時間控制得好好,如果烏賊份量可以再多啲就perfect🔸豚肉生薑燒撈烏冬($102)賣相誘人,豚肉份量算多而且好入味,爽口彈牙嘅烏冬🍜配上半生不熟嘅溫泉蛋🥚同惹味醬汁,連同新鮮沙律菜一同入口,味道豐富有層次,有意外驚喜🔸日式肉汁燴牛肉蛋包飯($128)蛋香味濃,口感嫩滑,牛肉柔軟多汁,炒飯有茄汁調味,酸酸甜甜好開胃,配搭埋特製嘅肉味醬汁,食落滋味無窮,絕對係encore之選

博多明太子烏賊忌廉汁意粉

🔸博多明太子烏賊忌廉汁意粉($112)

豚肉生薑燒撈烏冬

🔸豚肉生薑燒撈烏冬($102)

日式肉汁燴牛肉蛋包飯

🔸日式肉汁燴牛肉蛋包飯($128)
博多明太子烏賊忌廉汁意粉
豚肉生薑燒撈烏冬
日式肉汁燴牛肉蛋包飯
再一次係馬鞍山覓食,今次黎到L.D.K 食lunch,三個人分別叫左3個主食,雖然味道唔錯,有一定水準,但份量較少,性價比較低🐖豚肉生姜燒撈烏冬 $102醬汁調較得唔錯,味道同烏冬好夾,而且豚肉生姜燒配烏冬呢個配搭比較少見,食落有驚喜🍝博多明太子烏賊忌廉汁意粉 $112作為明太子愛好者,每次見到明太子菜式都忍唔住叫,明太子忌廉意粉呢個配搭永遠都唔會錯,但奈何佢嘅份量較少,價錢較貴☹️🐄日式肉汁燴牛肉蛋包飯🍛 $128賣相唔錯,味道正常,肉質似牛腩,份量較少,不過雞蛋生熟程度掌握得好好,不會過熟過生

🐖豚肉生姜燒撈烏冬 $102

🍝博多明太子烏賊忌廉汁意粉 $112

🐄日式肉汁燴牛肉蛋包飯🍛 $128

2021-07-15
  • 豚肉生薑燒撈烏冬
2021-07-15 251 浏览
外賣通粉份量極少,與價錢不乎。啲通粉拎到返屋企已經凍哂(回家路程5分鐘都不用)打咗折都要八十幾蚊,如果要原價食呢碟通粉真係抵食。幸好有叫多一個牛肉飯,唔係真係唔會夠食。
打咗折都要八十幾蚊,如果要原價食呢碟通粉真係抵食。
幸好有叫多一個牛肉飯,唔係真係唔會夠食。
外卖自取
2021-04-29 726 浏览
平日下午,到此店下午茶。下午茶餐牌有飯、意粉的,也有甜點的套餐。不過,話明下午茶,當然嘆返杯才是重點。今次點了個黑炭朱古力蛋糕及一杯熱咖啡。朱古力蛋糕有濃濃的巧克力味道,甜度適中,配上無糖的齋啡,很配合。盛著蛋糕的碟是日式的,成件事日式晒。美中不足是切件的蛋糕是岩岩巉巉的(見相片)。輕鬆一坐,消磨了一小時。可能因為平日,人少,尚算清靜。服務方面,可說是十分一般。沒有人留意你進店的,行到入去自己找個位坐下一刻,才有人發現。
平日下午,到此店下午茶。
今次點了個黑炭朱古力蛋糕及一杯熱咖啡。
輕鬆一坐,消磨了一小時。可能因為平日,人少,尚算清靜。

2021-04-11 548 浏览
看到這間連鎖餐廳評價不錯,星期天下午想來嘗試下午茶。可是星期天好像沒有下午茶優惠,需要正價點餐。在外面看以為餐廳面積不大,一眼可以看完,但被帶到裡面轉角的座位,原來別有洞天,有點驚喜。裡面有很多窗提供自然光及風景,能看到對面學校及天空,是和朋友聊天吃飯的好地方。因為這次以嘗試食物的心光臨,我貪心的點了蘇皮粟米湯及鹿兒島和牛漢堡咖喱蛋包飯。份量有點多,其實只點蛋包飯會更滿足。蘇皮粟米湯能嘗到設計者的心思,內有煙肉味增加湯的層次。不錯但還有不少進步空間。鹿兒島和牛漢堡咖喱蛋包飯,如其他食評所說,是有水準的。蛋汁多而滑讓人有滿足感,咖喱汁雖然較稀但足夠點綴這道飯,和牛漢堡不會太油而且有牛肉漢堡應有的美味。內裡的飯也有點心思,雖然不是我偏愛的口感。最與食物及餐廳環境不搭的是服務質素⋯這麼好的環境,這麼美味的食物,這個價錢,為什麼不多做一步,為員工提供更好更嚴格的培訓,增加顧客在餐廳用膳的體驗?浪費了!感覺就像是在酒店高級餐廳進食,被茶餐廳伙記包圍,影響食慾。不明白為什麼員工都急忙著甚麼,一個重重放下食物在枱上,沒眼神交流,轉身說逃;一個被要求加點水的,皺皺眉好像對你說你很煩,沒回應讓客人知道他

感覺就像是在酒店高級餐廳進食,被茶餐廳伙記包圍,影響食慾。不明白為什麼員工都急忙著甚麼,一個重重放下食物在枱上,沒眼神交流,轉身說逃;一個被要求加點水的,皺皺眉好像對你說你很煩,沒回應讓客人知道他聽到了,倒水時隨便倒到枱面也是,倒了一半便轉身走人。眾多服務員當中就只有一兩個因著個人修養是敬業的工作,讓客人留下良好印象。也不能說其他服務員有問題,只能說管理及培訓失當。
2021-04-11
2021-03-04 706 浏览
呢間L.D.K 牛市同晚市比較貴,所以我通常下午茶先嚟食。今次試呢個吉列雞肉咖哩飯,雞肉好滑,juicy, 唔錯,但咖哩汁比以前稀左,冇以前咁好味! 咖啡都唔錯,奶幾香!
吉烈雞肉咖哩飯(下午茶)
點了一份咖哩牛肉飯,飯和咖哩汁都可以。。。全碟共有5條牛肉條。。。發現大部份是肥糕(脂肪)完全要切走。。。是否把牛肉/排的邊邊切來煮給客人食?剛剛送來的樣子,牛肉條被咖哩汁蓋住,看不出來,原來是一條一條的脂肪。但最後切掉不能入口的脂肪, 共有全碟牛肉的2/3。。。即係肥糕。。。食咗肯定對健康大受負面的影響。這一間店,每況愈下,以後不會再去它及它所有的連鎖店。一千萬個失望

這一間店,每況愈下,以後不會再去它及它所有的連鎖店。

一千萬個失望
2021-02-14
庆祝纪念
情人节
2021-01-10 735 浏览
晚市禁堂食有啲餐廳5點已經唔俾入座了,行完山真係想坐低食少少野,行到第三間終於可以入座同有位,要坐係食啲野原來咁難😵。日式裝修設計我幾鍾意👍,好整潔,由於6點要離座所以我地都快快落單,唔止我地落單快,廚房係神級效率💪💪,落咗單5分鐘啲野就到齊,仲要全部都熱辣辣同賣相不錯。《九州炸雞翼》雞翼先到,有5隻,雖然細隻,但面脆脆地,熱辣辣,好惹味😍《波菜芝士焗餃子》似日式煎餃,因為有少少脆囗,同樣熱辣辣,芝味濃郁《抹茶紅豆吐司》賣相好靚,吐司有三件,外脆內軟💛,除咗抹茶雪糕同紅豆側邊仲有啲香蕉。

《九州炸雞翼》
雞翼先到,有5隻,雖然細隻,但面脆脆地,熱辣辣,好惹味😍

炸雞翼

《波菜芝士焗餃子》
似日式煎餃,因為有少少脆囗,同樣熱辣辣,芝味濃郁
《抹茶紅豆吐司》

抹茶紅豆吐司

2021-01-09
下午茶
炸雞翼
抹茶紅豆吐司
2020-11-03 728 浏览
再有機會同雪嵐嘅表弟一家人去玩,今次去馬鞍山,玩之前要醫咗個肚先,去到新港城中心搵食,都多食肆,不過蹱啱食飯時間,都要等位,大約等咗二十分鐘啦!一人叫咗一個意粉/烏冬:海老野菌忌廉汁意粉、和風博多明太子意粉、厚切煙肉卡邦尼意粉、厚切煙肉蕃茄卡邦尼意粉、海鮮蕃茄烏冬我食海老野菌忌廉汁意粉🍝,海老即係蝦🦐,蝦㜬大隻,好爽口,配上忌廉汁,味道好夾,如果加埋芝士會仲正😋兩位小朋友就叫咗兒童餐,份量都唔細,兩位小朋友都食得津津有味,可以選擇飲果汁或者食布甸,一個兒童餐仲有一件玩具送添㗎,小朋友可以又食又拎,好開心🥳

一人叫咗一個意粉/烏冬:

2020-07-10 1081 浏览
馬鞍山呢間L.D.K.嘅下午茶特價款式好似比其他分店多啲嘅, 可能因為生意唔多啦😅裏面都坐得舒服, 係今日冷氣大咗啲。。叫咗份橄欖油蒜片蝦意粉, 配熱咖啡 今次個意粉冇之前咁好食,今次就濕咗啲,之前就 橄欖油同蒜味重啲。 個意粉有辣椒片,幾好食,微辣,就咁望以為冇乜味,不過勞下啲汁都幾好味嘅咖啡話係佢哋招牌咖啡 ,普普通通啦 ,上年飲過好似好飲啲🤔 而家個咖啡奶係比較普通啲嘅,上年就好似忌廉味重啲😐 不過呢啲就個人喜好啦,可能有人覺得太忌廉會肥啲😆有加一,可以入會儲分換免費嘢食~

叫咗份橄欖油蒜片蝦意粉, 配熱咖啡

有加一,可以入會儲分換免費嘢食~
蒜片辣椒蝦意粉
Ufufu Coffee
2020-07-10
蒜片辣椒蝦意粉
2020-03-31 1307 浏览
第一次踏足馬鞍山, 朋友話馬鐵線係鬼地方但係今日商場仲多人過旺角, 點解?😂本來想食甜品但居然冇蜜瓜🍈😟<肉汁芝士蛋包飯>個蛋面真係滑嘟嘟, 又有蛋香, 好正🍳撈埋芝士食本來應該唔錯, 但因為唔夠熱, 淨係食到一舊舊芝士硬塊🧀個汁鹹得滯, 太濃太鹹, 食多兩啖要食下其他野先😉<厚切煙肉卡邦尼意粉>厚切煙肉好正! 鹹香好咬口~🥓意粉都煮得岩岩好👍🏻本場mvp就比佢啦!!<芝士明太子烤年糕>明太子一啲都唔吝嗇, 個汁都好濃明太子味, 有啲微辣🌶年糕輕輕燒過外脆內軟👐🏻其實睇個名冇expect係咁, 不過食落都ok既~------------------------------呢三樣野都偏濃味, 會想試下甜品🥺隨便講下, 覺得呢間餐廳啲碗碟餐具幾靚~😺

肉汁芝士蛋包飯

下午茶
肉汁芝士蛋包飯
厚切煙肉卡邦尼意粉
2020-02-06 1049 浏览
和女朋友在馬鞍山的簡單一餐, 平時晚上七點多應該是要排隊的時間, 現在是空空如也的餐廳, 我倆享受難得的寧靜. 對這連鎖和食西餐沒有太大的期望, 但她的蛋包飯確實不錯, 蛋香味濃, 內裏的飯酸酸甜甜的, 而且十分有咬口, 是我喜歡的類型. 和牛漢堡扒外面有點乾, 而吉列豬扒炸粉平均, 內裏的肉質依然juicy, 做得比和牛出色. 經濟不景, 也造就了加$28可以有例湯和新地的優惠. 平時大size的新地也要100多元, 現在變得超值得多了!
每次來ufufu 必定會吃漢堡扒咖哩蛋包飯!真係好好好好食!漢堡扒熱辣辣好香,蛋包飯係炒飯底,可能有少少茄汁,少少酸酸地,配埋咖哩汁,加埋夠香滑嘅蛋一齊食,味道同口感都係一流!每次食都剛剛好「點」哂碟上咖哩汁,飯同汁比例好好!今次點左一杯抹茶,配埋一塊餅,好好味!下次都會再來,希望試下其他野,唔好次次叫漢堡扒咖哩蛋包飯🤣

漢堡扒咖哩蛋包飯
抹茶