2022-05-14 298 浏览
疫情後出外第一餐Gathering緊係要搵間好味至得4人叫到成檯菜全部都食曬漏左個蘭王Cream Brulee無影仲有叫左100% Chocolate 都係每人頭唔使400性價比高
2022-05-04
戚風蛋糕
水牛芝士沙律
兩夜屠夫............想點
Halibut
  • 戚風蛋糕記得一定要預定
2022-04-16 379 浏览
準備出發去歐洲前另一半特意請假陪我張羅,東西買得八八九九,食個午餐先返家。自第五波疫情後的確少咗出街食飯,估唔到閒日中午一點幾嚟到只係得一個客人,真係戥佢地擔心。朱古力 +$12拉花感覺失手有啲滑稽,朱古力質地稀薄味淡,Cafe飲品嚟講有待改善,如係成本問題寧願加多少少錢俾好啲質素。西蘭花忌廉湯隨午餐附送,味道較清淡。綠野尋蹤|野菌青醬意大利粉 $78嚟到主食部分,Pesto醬清新唔會太油,意粉入味彈牙,雖然係素食但加入菇菌唔會寡,感覺清新無負擔。小學雞|烤春雞(半隻)  $88燒雞份量充足,烤到外皮香脆,切開仲有好多肉汁,肉質嫩滑;伴在旁嘅配菜同樣用心,有烤過痕跡,香口惹味,整體性價比高,食到另一半舔舔脷。對食物出品滿意,可以再訪。另外好欣賞小店餐盤嘅選擇,令人賞心悅目,未食先加分。
朱古力 +$12
西蘭花忌廉湯
隨午餐附送,味道較清淡。
綠野尋蹤|野菌青醬意大利粉 $78
小學雞|烤春雞(半隻)  $88
2022-02-19 465 浏览
有日要去旺角拎一拎網購,就去附近搵間餐廳坐下、放空下☁️/「沒有人是孤島,我們都在發同一個夢。」希望個個夢會成真啦🙏🏽✨/➿ 是日餐湯 👉🏼 蕃茄鮮蝦湯係濃濃既新鮮蕃茄味道🍅 不錯吃!➿ 綠野尋蹤 • 野菌青醬意大利粉 ($78)青醬真材實料,滿滿香草🌿 意大利粉亦dente😆 ➿ 伯爵茶戚風蛋糕 (+$20) 戚風蛋糕質感濕潤,鹹味適中🫖 本身覺得蘸奶蓋食奶蓋既味道有d搶鏡,但加埋蜂蜜脆脆食,鹹鹹甜甜既味道又夾得幾好👍🏼➿ 牛油果鳳梨蜂蜜奶昔 (+$24)係店員大堆既限定飲品🌟 店員話係用店長早上親自去果欄買既生果打出黎~奶昔香滑😋 應該唔多唔少係牛油果既功勞🥑 第一啖飲落去覺得幾重鳳梨既味道🍍 但之後牛油果既味道就慢慢滲出黎😋禁晚市堂食之後,佢地出左冷凍料理包,大家順利就支持下啦💛
有日要去旺角拎一拎網購,就去附近搵間餐廳坐下、放空下☁️

「沒有人是孤島,我們都在發同一個夢。」
希望個個夢會成真啦🙏🏽✨

➿ 是日餐湯 👉🏼 蕃茄鮮蝦湯
係濃濃既新鮮蕃茄味道🍅 不錯吃!

➿ 綠野尋蹤 • 野菌青醬意大利粉 ($78)
青醬真材實料,滿滿香草🌿 意大利粉亦dente😆

➿ 伯爵茶戚風蛋糕 (+$20)

➿ 牛油果鳳梨蜂蜜奶昔 (+$24)

禁晚市堂食之後,佢地出左冷凍料理包,大家順利就支持下啦💛
2022-02-12 462 浏览
出開旺角,諗起呢間收藏左好耐的餐廳,一路都想朝聖下,今日一於去試試😗一坐低,店員向我地介紹今日的特飲係牛油果鳳梨smoothie, 叫左杯試下牛油果🥑味唔算突出,creamy的質感配上新鮮菠蘿🍍的酸甜,味道口感出奇地配合。惟一問題係食到很多菠蘿中心很粗糙的渣,呢點要改善一下😉蟹肉蟹膏意大利飯入口很creamy, 意大利飯煮得剛剛好有嚼勁,兩個人很快就KO一整碟😍慢煮五花肉呢碟等左差不多20分鐘,但很。值。得。等💗豬皮焗得十分脆卜卜,慢煮方式既不會令肉質鞋口又能保持肉汁。連配菜的菇和西蘭花🥦都有用心去烹調👍🏻👍🏻其實已經好飽,但不得不試佢出名的甜品creme brûlée 很大杯,用匙羹一畢,已經feel到佢質地有幾綿密。脆脆的焦糖加上似cream一樣的燉蛋,味道ok, 但略嫌太膩,做飯後甜品的話就too much 了😅整體上餐廳食物質素很好,服務唔錯,係一間會令人想再翻兜的cafe 💗

蟹肉蟹膏意大利飯

慢煮五花肉

2022-02-06
午餐
  • 阿肥個脆皮肚
2022-01-05 525 浏览
同朋友食晚飯,見呢間評價幾好就去試下🤔好彩有book枱,見8點幾都坐滿👌🏻坐低咗同朋友研究緊menu嘅時候,職員主動詢問需唔需要介紹,然後介紹咗佢哋嘅Chef special🧸最後叫咗嫩煎金槍魚(?)沙律、雨夜屠夫、辣椒蒜片蝦扁意粉同蘭王cream brûlée✨Seared Ahi Tuna Salad⭐️⭐️ $98個人覺得個沙律啲沙律菜唔太夠🤔因為啲魚比較大塊同有咬口,要配沙律菜食,都少少難咬同食到尾有啲膩😵‍💫外皮係黑白芝麻,個人認為芝麻有啲太多😖雨夜屠夫⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ $288本身想叫比目魚🤔但因為職員介紹話係prime級封門柳,又話一隻牛得一條封門柳,咁我哋得兩個人,所以就由魚轉咗叫牛😋初頭以為有兩粒帶子,點知係雞髀菇😂😂切落好冧,無乜筋,好重牛味,配薯蓉超好食!🥺辣椒蒜片蝦扁意粉⭐️⭐️⭐️⭐️ $138蝦新鮮,扁意粉軟硬適中,少少辣有黑胡椒味,好食😋蘭王cream brûlée ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ $88目前食過最好食嘅cream brûlée😍,超濃厚!香滑!有蛋味!同焦糖夾到爆!分量又夠!兩個人食都有啲多,唔食會後悔🥺,講真我係為咗個cream brûlée 而寫食評🥴真係好耐無食過咁正嘅

Seared Ahi Tuna Salad⭐️⭐️ $98
Seared  Ahi  Tuna  Salad

雨夜屠夫⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ $288
Butcher’s  steak

辣椒蒜片蝦扁意粉⭐️⭐️⭐️⭐️ $138
蝦新鮮,扁意粉軟硬適中,少少辣有黑胡椒味,好食😋
Chilli  and  garlic  prawn  linguini

蘭王cream brûlée ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ $88
目前食過最好食嘅cream brûlée😍,超濃厚!香滑!有蛋味!同焦糖夾到爆!分量又夠!兩個人食都有啲多,唔食會後悔🥺,講真我係為咗個cream brûlée 而寫食評🥴真係好耐無食過咁正嘅焦糖燉蛋,會為咗佢會再去呢間餐廳食🤤
蘭王Cream  brûlée

整體來講,封門柳同cream brûlée最impressed,職員好友善( ´▽` )ノ叫咗一次fill水之後就一直主動幫我哋加水🥺,坐得都ok,唔會太迫,會再去食,試埋個比目魚٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

2022-01-05
Butcher’s  steak
蘭王Cream  brûlée
  • 蘭王cream  brûlée
  • 雨夜屠夫
旺角超多好評、食物好、環境好的cafe~🍽不添加味精!食物很好吃!🍽服務態度真的很好、很有禮貌、又細心🍽還沒試到他們的招牌,會encore!!!▪️阿肥行泡菜路線 | 泡菜豬腩片意大利飯 $88第一口覺得怪,因為不習慣吃到泡菜味的燉飯,結果再吃第二口就停不下了😂裡面很多泡菜,甜甜帶點微微微辣,很好吃!飯粒一點點硬,很有有嚼勁!而且上面的燒豬腩很嫩!好吃😋▪️小學雞|烤春雞 $88平常吃的都比較乾柴,但這個是微微燒過,肉很嫩、又多(真的蠻多!)叫半隻都夠吃~ 喜歡他調味過的西蘭花🥦和菇🍄!▪️蘑菇湯超級濃的胡椒味!而且很濃稠!滿開胃又暖胃的~▪️朱古力這個就比較水,是唯一不怎麼推薦的。▪️伯爵戚風蛋糕 +$20這個也好吃~伯爵很香,但味道又不會太重!吃起來很輕盈!上面的鹹芝士奶蓋很多,蠻搭蛋糕的~還有一點焦糖脆脆
旺角超多好評、食物好、環境好的cafe~
🍽不添加味精!食物很好吃!
🍽服務態度真的很好、很有禮貌、又細心
🍽還沒試到他們的招牌,會encore!!!

▪️阿肥行泡菜路線 | 泡菜豬腩片意大利飯 $88

▪️小學雞|烤春雞 $88

▪️蘑菇湯
超級濃的胡椒味!而且很濃稠!滿開胃又暖胃的~

▪️朱古力
這個就比較水,是唯一不怎麼推薦的。

▪️伯爵戚風蛋糕 +$20

• 燒春雞
  • 泡菜燒豬腩片意大利飯
打去book 位時已經覺得餐廳員工好有禮貌🥰一去到餐廳 樓底高簡約設計同位置與位置之間空間充足,有種舒服嘅感覺佢嘅果茶係用果醬整架,自己煲左四個鐘好清香嘅菠蘿味 又唔會太甜 份量又多又足料😆另外一個係牛油果蜂蜜奶昔 唔算太濃味 同埋好靚呀隻色☺️但係我會覺得果茶正d 😆前菜叫左吞拿魚沙律超好食!芝麻好脆,唔係出面林晒果種,吞拿魚肉好鮮,配個醬汁好襯好好味,份量都算好足,略嫌個沙律菜鹹咗少少🤏其他嘢都好好❤️之後喺香煎比目魚佢用咗特別嘅方法去煎魚,所以個皮好脆之餘亦唔會老,魚肉好滑,啲魚油完全鎖得住但係又唔會覺得油膩 ,配響側邊嘅蕃茄仔亦都好醒胃然後就係我最鍾意嘅主菜,雨夜屠夫用咗美國prime 嘅牛 係好難得嘅封門柳🤤用咗slow cook 去煮,肉質可以保持滑亂,出面亦都好脆,完全係顛覆咗我對Cafe嘅睇法餐廳所有嘢都令人食得好舒服坐得好舒服,最緊要係有一個好老闆,希望佢繼續可以幫多啲香港嘅年輕人💛可惜冇胃口再食甜品,聽人講佢嘅焦糖燉蛋係最出名,希望下次有機會試😊😊
打去book 位時已經覺得餐廳員工好有禮貌🥰

佢嘅果茶係用果醬整架,自己煲左四個鐘
好清香嘅菠蘿味 又唔會太甜 份量又多又足料😆

前菜叫左吞拿魚沙律
之後喺香煎比目魚
然後就係我最鍾意嘅主菜,雨夜屠夫

👨‍👧👍🏻香煎帶子明太子扁意粉 $138超濃郁明太子!係明太子包住意粉既口感🤪每條意粉都均勻地沾滿粒粒明太子唔係求其一pat係面頭俾你撈勻就算嗰種咁樣成碟意粉明太子味都好突出,味道濃郁好creamy🤤🤤帶子表面煎香,厚身鮮甜扁意粉煙韌彈牙,汁量岩岩好,稠身好掛汁而且份量合理,呢個價錢呢個質素性價比好高👍🏻😍味道:9/10性價比:9/10-👍🏻烤春雞 $158Size好大隻!一上枱聞到超香香草味🤩雞皮薄薄地,爽彈唔肥,烤到微微焦燶,咬落充滿雞油香😛髀位好滑有肉汁,不過雞胸位就乾身左啲,如果有啲醬汁點下會更好小店主打不落味精同雞粉,所以整體調味比較清淡,啱晒追求健康人士Side dish都好好食,絕對唔係配角雜菌炒香,牛油味重,濕潤多菇汁,仲吸左啲雞油🤪🤪味道:8/10性價比:8/10-👍🏻慢煮法式焦糖燉蛋 $78果然係招牌菜!米芝蓮出身既老闆精心研製🥰口感輕盈唔膩喉,好似牛油咁軟滑,好邪惡但好好食🥺蛋味好香,甜度啱啱好面頭焦糖金黃薄脆,無燶既苦味價錢未係最平既,但好味份量又唔少,性價比好高👍🏻👍🏻絕對係會令人回頭既作品🤩味道:10/10性價比:9/10-👍🏻雲呢拿芝士蛋糕 $78好特別既
👨‍👧👍🏻香煎帶子明太子扁意粉 $138
超濃郁明太子!係明太子包住意粉既口感🤪
每條意粉都均勻地沾滿粒粒明太子
唔係求其一pat係面頭俾你撈勻就算嗰種
咁樣成碟意粉明太子味都好突出,味道濃郁好creamy🤤🤤
帶子表面煎香,厚身鮮甜
扁意粉煙韌彈牙,汁量岩岩好,稠身好掛汁
而且份量合理,呢個價錢呢個質素性價比好高👍🏻😍
味道:9/10
香煎帶子明太子扁意粉

👍🏻烤春雞 $158
Size好大隻!一上枱聞到超香香草味🤩
雞皮薄薄地,爽彈唔肥,烤到微微焦燶,咬落充滿雞油香😛
Side dish都好好食,絕對唔係配角
雜菌炒香,牛油味重,濕潤多菇汁,仲吸左啲雞油🤪🤪
味道:8/10
性價比:8/10
烤春雞

👍🏻慢煮法式焦糖燉蛋 $78
果然係招牌菜!米芝蓮出身既老闆精心研製🥰
口感輕盈唔膩喉,好似牛油咁軟滑,好邪惡但好好食🥺
蛋味好香,甜度啱啱好
面頭焦糖金黃薄脆,無燶既苦味
價錢未係最平既,但好味份量又唔少,性價比好高👍🏻👍🏻
絕對係會令人回頭既作品🤩
味道:10/10
慢煮法式焦糖燉蛋

👍🏻雲呢拿芝士蛋糕 $78
好特別既做法!賣相睇落似一舊cream,仲以為黎錯左🤣
原來係將成個芝士蛋糕拆件再重組😳
Cream cheese軟硬適中,口感幼滑
淡淡雲呢拿味,唔會太甜😙
上面淋上士多啤梨醬,酸酸地又冇咁漏
餅底用消化餅加糖漿炒香,最後灑上面頭,好脆口😋👍🏻
味道:9/10
雲呢拿芝士蛋糕

店員好nice,會主動介紹餐牌同daily special
仲話而家出左Weekdays Lunch Set
Lunch有烤春雞食都唔駛一舊水🤪
仲有係12月24-26全日限量供應既Christmas限定Dinner Set
12月20至1月1都可以食,但要提早三日訂餐
📍L1fe Café @
旺角彌敦道575號Ladder Dundas1樓

#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkeat #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食推介 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #旺角 #旺角美食 #旺角好去處 #油麻地 #油麻地美食 #油麻地好去處 #黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃色小店 #旺角黃店 #油麻地黃店 #打卡cafe #黃店cafe #旺角cafe #旺角咖啡店 #油麻地cafe #油麻地咖啡店
香煎帶子明太子扁意粉
烤春雞
慢煮法式焦糖燉蛋
雲呢拿芝士蛋糕
2021-12-09 804 浏览
最初只係想搵間餐廳同朋友傾下計,以為L1fe只係一般樓上cafe,上到去位置唔算多,但好光猛,安排咗我哋坐卡位,面向黑版寫住當日嘅Main course,坐底之後店員好親切走話嚟介紹近期有咩推介,而1D都唔會hard sell。Main course揀咗比目魚,淨係擺盤都好有心思,另外試咗金拔文芝士配法包,芝士好creamy好邪惡,每人試咗杯咖啡,都有拉花,當然唔少得甜品,一心諗住嚟試下Cream Brûlée ,店員表示今日cream brûlée 有啲唔同,係用蘭王整!!!要加$10,咁一定要試啦蘭王cream brûlée 又滑又香,老闆仲專登過嚟問好唔好食,同我哋傾下計,好好人

,每人試咗杯咖啡,都有拉花

比目魚
Flat  white
Latte
蘭王cream  brûlée
  • 蘭王Cream  Brûlée
朋友介紹嚟小店試下,餐廳座位唔算多,好彩有事先訂座。一坐低店員已經介紹今日嘅special dishes比我地,首先係前菜水牛芝士番茄沙律,menu上面無寫㗎~本來我唔太鐘意生食蕃茄,但個蕃茄又甜又多汁,好似食緊水果咁!加埋中間芝士一齊食,芝士控表示極度滿足😋但最出色一定係basil oil,好香,為全碟前菜錦上添花。之後店員亦介紹左台灣芒果smoothie,佢話全杯smoothie由全個芒果製成,唔會溝水。抱住嘗試心態下order,飲一口已經覺得好濃芒果味!都證明店員無呃我地,真係由全個芒果所整🥭最後當然要試下招牌菜阿肥個脆皮肚 $178燒得個皮好靚,肉嘅部分淋到可以輕輕一切就分開,一入口只需咬幾下就吞到,不愧係慢煮。可以見到肉部分都幾厚,但竟然一啲都唔韌,厲害!多謝朋友推薦依間CP值高嘅餐廳,店員仲同我地傾計簡咩餐、有咩隱藏menu,又提我地盡早食塊皮,keep住最好口感。等我又介紹比其他朋友知先😆
朋友介紹嚟小店試下,餐廳座位唔算多,好彩有事先訂座。

最後當然要試下招牌菜阿肥個脆皮肚 $178

阿肥個脆皮肚

可以見到肉部分都幾厚,但竟然一啲都唔韌,厲害!

2021-11-01 762 浏览
分享一下個經歷,可以再選擇幫唔幫襯呢間cafe。🥲當日同兩個朋友午餐後想附近搵間cafe坐下食甜品傾計。就去左附近搵一間,原本係選擇左同一棟嘅高層啲嘅cafe,但咁啱滿左所以我就揀左同一棟下層嘅去睇下。咁我都明白有啲餐廳係會定左minimum charge,因為我地都好飽未必會叫到成個套餐所以就問一下企定定左係門口位嘅waitress。原本三個waitress都無話主動問幾多位,咁我就問一問confirm餐牌上嘅甜品選擇同min. Charge嘅問題。“然我個waitress其實係話無指明係有,但就最好叫少少”咁我地三個聽到就話ok,因為我地都知我地會點少少甜品。 然後唯一一個應我地嘅waitress就帶我地三人入座,當日下午約三點,店內有兩枱客人。我地三個就揀左兩個甜品,未叫飲品之下叫左一個waiter提供兩杯暖水然後我就開始望到全店嘅同事不停交頭接耳我開頭都無為意係咩事,點知在門口接待我地個女仔就走近同我地講(好嬲嘅態度)小姐,我係門口明明話左要每人叫一杯飲品同食物。我地就表達我地三個同時聽完都接收唔到佢所想表達嘅信息而係餐牌都完全見唔到相關字眼。我地無選擇因為店員嘅不清楚解說而多

分享一下個經歷,可以再選擇幫唔幫襯呢間cafe。🥲

咁我地三個聽到就話ok,因為我地都知我地會點少少甜品

然後我就開始望到全店嘅同事不停交頭接耳

小姐,我係門口明明話左要每人叫一杯飲品同食物。

我地就表達我地三個同時聽完都接收唔到佢所想表達嘅信息
而係餐牌都完全見唔到相關字眼。
我地無選擇因為店員嘅不清楚解說而多點食物
然後店員就一直企係我地視線範圍指手劃腳,我地望見嘅時候都幾尷尬。

最後店員走過嚟向我地講,如果大家唔滿意就請我地走🙃真係經典🥲🙃

好老實講,一心想坐半小時食個甜品就走。如果有最低消費大可以寫清楚同講清楚。並非在店內比面色説話同壓力客人。真係有最低消費我地知道都一定會點到足夠份量。

我知道並非客人一定係啱曬,但我相信呢啲係好基本禮貌。我地都入座前問左先入去,怕大家有誤會。估唔到個情況會咁。

雖然唔知有無人會睇呢篇都幾亂嘅去店後感。但我都覺得有責任分享下。
我可以話我從來未去過一間餐廳嘅全部店員都係咁,大家到外食飯都唔會想比人鬧比人趕。

我唔知其他人有無遇過同一個情況,但好老實講我係唔會再去幫襯同感到前所未有咁不滿
我都幾經常性外出食飯,不同類型不同價錢都會去下。但都未遇過咁過份嘅態度。

可能有人會話可能係我有問題?anyway,我會照share,以免有人中伏。

Sorry,我只有影呢兩張相。無機會試到食物質素,但我相信無機會會再去試🙂

2021-10-30
下午茶
呢間L1fe Cafe係一間油麻地嘅樓上Cafe💛 有一次星期日下晝walk-in食唔到,所以第2次再去嘅時候就專登book定位再試!😚 呢間cafe座位唔多,裝修比較簡約,亦都無乜打卡位~但勝在食物質素唔錯,同埋店員服務超好🥰 我哋差唔多食完嘢嘅時候,店員會埋嚟問我哋覺得好唔好食,又會用心介紹唔同嘅食物用咗咩食材~聽完佢嘅介紹,我同朋友都決定下次要再去試一試店員推介嘅黑松露意粉!🤩 同埋佢哋嘅餐牌都有啲心思,幫啲食物改咗啲幾搞笑嘅名😆•🥢 人見人愛明帶子 (香煎帶子明太子扁意粉) $138個醬汁嘅明太子味同忌廉味好融洽,兩種味都好濃郁但又好balance😍 而且食到入面有好多一pat pat嘅明太子~ 扁意粉嘅口感係偏硬身啲啲~ 意粉入面仲有好多菇,係超級有驚喜!!🤩因為啲菇係煎/煮到有啲焦香咁,令到個菇味好出好正!主角之一嘅香煎帶子都煎得幾香,唔會過熟,不過就表面調味稍為鹹咗少少,扣咗少少分🙈•🥢啖啖解圍住你 (蟹肉蟹膏意大利飯) $128店員話呢個意大利飯除咗有蟹膏同蟹肉,仲落咗蟹味噌,令到成個飯嘅蟹味更加濃郁!🤩 可能因為係落咗蟹味噌,所以個意大利飯食落比較似蟹黃嘅味,而唔係平

🥢 人見人愛明帶子 (香煎帶子明太子扁意粉) $138

🥢啖啖解圍住你 (蟹肉蟹膏意大利飯) $128
店員話呢個意大利飯除咗有蟹膏同蟹肉,仲落咗蟹味噌,令到成個飯嘅蟹味更加濃郁!🤩 可能因為係落咗蟹味噌,所以個意大利飯食落比較似蟹黃嘅味,而唔係平時食一罐罐嗰啲蟹膏醬嘅味,都幾特別幾好食😋
呢個意大利飯整體比較濃味,質感都比較creamy易膩,如果一個人食可能未必食得晒~🙈

🥢 用力炸軟體生物 (脆炸魷魚鬚) $82
呢個炸魷魚鬚有好多條,炸衣好薄好脆,入面嘅魷魚好彈牙,一啲都唔韌😋唔點醬都好夠味,有啲椒鹽味~ 旁邊個醬,就咁睇顏色以為係千島醬,但原來係個帶微辣嘅沙律醬,沙律醬嘅酸味就中和返炸魷魚鬚嘅油膩感,加埋啲辣味就更加惹味🤤
用力炸軟體生物

🥢 是日推介: 芒果特飲 $48
呢個係店員推介嘅是日特飲,餐牌上面係無嘅~ 飲落芒果味好香濃🤩 質感似好滑嘅沙冰,酸酸甜甜好開胃😋
芒果特飲
用力炸軟體生物
芒果特飲
熱烈地讚賞💛所有皮都是超。級。脆😆在旺角樓上鋪雖然很不起眼,但一定會再光顧的高質西餐廳💛😋阿肥個脆皮肚(慢煮五花配蘋果醬)~ 沒騙人皮真的很脆🥺肉是很軟那款而且不肥膩😋漁夫之寶 ~ 主打時令新鮮魚,當晚是比目魚,法式烹調手法,魚皮很脆太棒了,魚油又香魚肉很嫩滑,配菜是經典米芝蓮tomato salsa!😋金文拔芝士配法包 ~ 店的ig story有時會推出chef special 特別菜式,menu沒有的,當日只提應4份,芝士熱辣辣很好吃,油浸焗蒜頭是精粹啊!請推出有大量蒜頭的菜式吧😹😋出心出力解果茶~ 花了4小時做的新鮮果茶,有很多水果渣在入面,很有誠意。當晚坐得很舒服,雖然是90分鐘用餐時間,但我們最後都坐了兩個鐘~店員很友善,會討論菜式的款式,主動了解客人的口味。絕對會回頭光顧!

漁夫之寶

金文拔芝士配法包

2021-10-28
漁夫之寶
金文拔芝士配法包
之前睇過報導,一直都好想去食。去到店員會主動介紹餐牌,煮法口感都介紹得幾詳盡。我同朋友兩個人食左兩個主菜都已經好飽。細食嘅話,可考慮一主菜同一前菜。————————————————🐮 膠牛嘴邊肉, $188(4/5)簡單啲嚟講就係炆牛面肉。因為用左運動量大嘅牛面肌肉,食落膠質感重,富牛味,亦無其他部位咁肥膩,而且口感軟腍,基本上用叉都切得開。就咁食可能會少少重味,加埋薯蓉食就啱啱好。🐷阿肥個脆皮肚, $158(3/5)呢個係係低温慢煮嘅五花腩,感覺佢同Gordon Ramsay 喺 F Word 整嗰個有啲似。表皮香脆,有豐富嘅香料味,側邊仲有酸酸甜甜嘅蘋果蓉解膩,不過個人認為肉有少少乾,切嘅時候有少少皮肉分離,所以我都係鐘意牛面肉多啲。🥤出心出力水果茶, $38 (3.5/5)水果茶由小店自家炒嘅菠蘿醬製成,唔係好似其他店咁加糖漿,可以話真”出心出力”。飲落係水果清新嘅甜味,而唔係死甜。
————————————————

🐮 膠牛嘴邊肉, $188(4/5)

🐷阿肥個脆皮肚, $158(3/5)

🥤出心出力水果茶, $38 (3.5/5)
2021-10-25 282 浏览
呢日同男友響旺角行完街,是但搵左一間黃店醫肚,點知野食都唔錯😍雖然係星期六夜晚,但餐廳唔太多人,有少少擔心佢地生意情況🥲我地叫野食都係等一陣就出菜,效率好高!>蟹肉蟹膏意大利飯:蟹味幾濃,食到有蟹肉+蟹膏,D飯軟硬適中,食落好creamy,不過略嫌稀左少少。>烤春雞:隻雞好大隻,烤到外脆內軟,仲好juicy,仲有好多配菜,夜晚唔想食咁多澱粉,食佢就岩哂。>慢煮法式焦糖燉蛋:第一次食到咁好味既焦糖燉蛋,味道唔太甜,但好似食緊cream cheese咁,又有少少似雪糕,為左個燉蛋,我會再黎食😝>芒果特飲:用上原個芒果🥭打出黎,要用匙更食,好似食甜品咁,呢個都好好飲👍🏻
呢日同男友響旺角行完街,
是但搵左一間黃店醫肚,
點知野食都唔錯😍

雖然係星期六夜晚,
但餐廳唔太多人,
有少少擔心佢地生意情況🥲
我地叫野食都係等一陣就出菜,
效率好高!

>蟹肉蟹膏意大利飯:
蟹味幾濃,食到有蟹肉+蟹膏,
D飯軟硬適中,食落好creamy,
不過略嫌稀左少少。

>烤春雞:
隻雞好大隻,烤到外脆內軟,
仲好juicy,仲有好多配菜,
夜晚唔想食咁多澱粉,
食佢就岩哂。

>慢煮法式焦糖燉蛋:
第一次食到咁好味既焦糖燉蛋,
味道唔太甜,
但好似食緊cream cheese咁,
又有少少似雪糕,
為左個燉蛋,我會再黎食😝

>芒果特飲:
用上原個芒果🥭打出黎,
要用匙更食,好似食甜品咁,
呢個都好好飲👍🏻
  • 慢煮法式焦糖燉蛋