2021-10-23 494 浏览
一向都好中意佢地既戚風蛋糕同bavarois 🤩口味選擇非常之多 而且款款都非常吸引😆性價比真係好高💯仲成日會有啲期間限定款 所以成日都會想encore 😝今次就訂左呢個15cm既香印青提原個戚風蛋糕🎂🥳採用日本直送香印青提🇯🇵表層鋪滿左好多粒香甜多汁既香印青提內層係戚風蛋糕係採用北海道忌廉,日本麵粉,新鮮農場雞蛋🥚再加新鮮青提製作出黎 食落係非常清香而且鬆軟濕潤😋戚風蛋糕中間仲夾住左好多青提果肉同北海道忌廉 👍🏻忌廉口感非常之軟滑加上香印青提清香爽脆 整個配搭真係💯😋而且食落唔會太甜亦唔膩🤩

一向都好中意佢地既戚風蛋糕同bavarois 🤩
口味選擇非常之多 而且款款都非常吸引😆
性價比真係好高💯
仲成日會有啲期間限定款
所以成日都會想encore 😝
今次就訂左呢個15cm既香印青提原個戚風蛋糕🎂🥳

採用日本直送香印青提🇯🇵
表層鋪滿左好多粒香甜多汁既香印青提
內層係戚風蛋糕係採用北海道忌廉,日本麵粉,
新鮮農場雞蛋🥚再加新鮮青提製作出黎
食落係非常清香而且鬆軟濕潤😋
戚風蛋糕中間仲夾住左好多青提果肉
同北海道忌廉 👍🏻
忌廉口感非常之軟滑加上香印青提清香爽脆
整個配搭真係💯😋而且食落唔會太甜亦唔膩🤩
推薦度(10👍🏻滿):7👍🏻衞生(10⭐️滿):8⭐️環境(10⭐️滿):8⭐️賣相(10⭐️滿):7⭐️味道(10⭐️滿):7⭐️價錢(10⭐️滿):6⭐️服務(10⭐️滿):7⭐️地點(10⭐️滿):8⭐️日本日向夏蜜柑蛋糕$62剛剛睇相,發現咗之前原來有個好味嘅蛋糕冇post到,期間限定日本日向夏蜜柑蛋糕。記得嗰日行過尖沙咀K11 ,已經諗住回程,但係見到佢櫥窗啲蛋糕幾的色有幾靚,行埋去見到有個期間限定嘅蜜柑蛋糕,查膽粗粗買來試吓,因為佢size比普通cup Cake🍰只係大少少,但都要$62 ,見嘅期間限定,忍唔住買來試吓。食落蛋糕比較乾身嗰種,但係就好鬆軟,而且味道好清新酸酸甜甜,食晒成個都唔會覺得膩。😋味道唔錯,食完冇令我後悔買左佢。
推薦度(10👍🏻滿):7👍🏻
服務(10⭐️滿):7⭐️
地點(10⭐️滿):8⭐️

日本日向夏蜜柑蛋糕$62

2021-10-10 476 浏览
真的很生氣!😤這家店絕對不要假日來!因為首先等的人不多,但排隊要排很久!起碼半個小時,但坐位很多都是空的。但入坐之後,點餐其實都是很簡單的事。但不知道為什麼也要等半小時?只是點了一個tea set是一杯飲料跟一個蛋糕🍰但不知道為什麼搞半天蛋糕都沒來👋🏻傻傻的我真不知道🤷🏻‍♂️⋯⋯然後我朋友進來找我,來告訴我朋友不能進來,要我朋友在門口等我。但我坐很久飲料都還未到!所以我就直接叫他們打包給我走了!但一叫他們打包就很快😵‍💫真的暈了!點了:玫瑰蛋糕🍰玫瑰泡沫鮮奶
真的很生氣!😤
這家店絕對不要假日來!
因為首先等的人不多,但排隊要排很久!
起碼半個小時,但坐位很多都是空的。
但入坐之後,點餐其實都是很簡單的事。
但不知道為什麼也要等半小時?
只是點了一個tea set
是一杯飲料跟一個蛋糕🍰
但不知道為什麼搞半天蛋糕都沒來👋🏻
傻傻的我真不知道🤷🏻‍♂️⋯⋯
但我坐很久飲料都還未到!
所以我就直接叫他們打包給我走了!
但一叫他們打包就很快😵‍💫
真的暈了!

點了:
玫瑰蛋糕🍰
玫瑰泡沫鮮奶
玫瑰蛋糕
2021-10-05 334 浏览
臨近屋企人生日,想慶祝又唔想買太大個蛋糕怕浪費,於是就黎到la famille 買左兩個細戚風蛋糕返去食。 店舖入面好多選擇,今次我揀左法國玫瑰同英國伯爵茶。 法國玫瑰:賣相精緻,cream 甜而不膩,蛋糕濕潤不乾身。 英國伯爵茶: 伯爵茶味道聞落清香,入口濃郁,不會太甜,好食。La familie 既迷你戚風蛋糕,份量適中,超級岩想食甜品但又怕罪惡感既女仔食。

法國玫瑰:賣相精緻,cream 甜而不膩,蛋糕濕潤不乾身。

2021-09-27 439 浏览
一早預訂了蛋糕,生日當天取貨從未試過拿蛋糕到家回出現這情況因為是生日蛋糕,我感到十分非常傷心完全拍不了相,我極度懷疑沒有底盤固定,叫客人如何安穩的運送回家?別的蛋糕店,例如美心,東海堂等等,他們蛋糕都有底盤固定,不會移位,還要是這個地步我一向拿野定手拿,也不相信拿了這麼多個蛋糕 只有這家店的,出現這個畫面,實在費解意見已於社交平台 message 反映,只說會向相關部門反映...
一早預訂了蛋糕,生日當天取貨
從未試過拿蛋糕到家回出現這情況

因為是生日蛋糕,我感到十分非常傷心

2021-09-17
庆祝纪念
生日
2021-09-10 497 浏览
小蛋糕專門店 今日經開呢間專賣蛋糕既鋪頭,見到幾多款式 店員細心介紹有咩口味,見到佢咁專業,支持下試左幾款朱古力, 紫薯口味 草莓野莓蛋糕朱古力香濃之餘,中間仲有朱古力粒 蛋糕本體濕潤軟棉有彈性入口美味紫薯蓉好香滑,味道自然 蛋糕中亦食到濃濃紫薯香氣La Famille尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B102B號鋪評分7/10消費$100
小蛋糕專門店
今日經開呢間專賣蛋糕既鋪頭,見到幾多款式
店員細心介紹有咩口味,見到佢咁專業,支持下試左幾款
朱古力, 紫薯口味 草莓野莓蛋糕
紫薯蓉好香滑,味道自然 蛋糕中亦食到濃濃紫薯香氣

La Famille
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B102B號鋪
評分7/10
消費$100
2021-09-01 531 浏览
前陣子經過尖沙咀想送個蛋糕給朋友,買大蛋糕又擔心她覺得膩,又覺得買切餅不夠誠意,於是去了La Famille看一看。每一次去La Famille都總有驚喜,蛋糕小巧又精緻。和風竹炭黑金胡麻以及日本日向夏蜜柑口味看起來都很吸引。蛋糕選擇多,要細心挑選呢。今次特別選了京都焙茶,因為自己都很喜歡焙茶。京都焙茶上面是焙茶奶凍,蛋糕裡面有黑糖麻糬粒,茶味香濃,又有口感。大甲香芋黑糖麻糬,這款顏色真的十分吸引。芋頭味香濃,裡面都是黑糖麻糬,非常配合的味道!另外是榛果阿薩姆奶茶蛋糕,它是以印度阿薩姆奶茶製成。夾層是榛果奶油醬以及焦糖琥珀榛果碎,令人回味無窮呀。干邑堅果朱古力是我最愛,那天見到最後一個,於是立刻買了。它用了干邑白蘭地酒整成,各位朱古力控切勿錯過。裡面是酸甜的熱情果醬配搭濃厚的朱古力蛋糕,很有層次的味道。總括而言,每一次到店都有新的口味,款款驚喜,朋友都很喜歡那幾款口味的蛋糕呢。

每一次去La Famille都總有驚喜,蛋糕小巧又精緻。

和風竹炭黑金胡麻以及日本日向夏蜜柑口味看起來都很吸引。

蛋糕選擇多,要細心挑選呢。

今次特別選了京都焙茶,因為自己都很喜歡焙茶。

大甲香芋黑糖麻糬,這款顏色真的十分吸引。

芋頭味香濃,裡面都是黑糖麻糬,非常配合的味道!

另外是榛果阿薩姆奶茶蛋糕,它是以印度阿薩姆奶茶製成。

夾層是榛果奶油醬以及焦糖琥珀榛果碎,令人回味無窮呀。

干邑堅果朱古力是我最愛,那天見到最後一個,於是立刻買了。

呢間餅店大家一定唔陌生啦😍 前幾日朋友同我慶祝生日 呢個蛋糕size兩個人食就啱啱好🥰 食得晒又唔會好滯 又靚😆♥ 大甲香芋黑糖麻糬真係好鍾意食香芋味嘅嘢🥰🥰🥰 仲要係紫色好靚呀🥳 海棉蛋糕入面夾住Cream,中間仲有黑糖麻糬煙煙韌韌又唔會好黐牙,同埋係黑糖味甜甜地好好味😋

♥ 大甲香芋黑糖麻糬

大甲香芋黑糖麻糬
大甲香芋黑糖麻糬
2021-08-05 715 浏览
食完Lunch去K11行個圈~行過La Famille見到有Floral Bavarois系列蛋糕,唔係唔買黎試下呀嘛😆呢間野啲蛋糕好受歡迎,特別係呢個系列,未見過咁齊款!日本柚子$45佢地既柚子係好食嘅,所以呢個都係試柚子先穩陣😛上面係啫喱、底下係柚子味mousse咁樣,啫喱食落其實冇乜特別味道,未知係咪期望太大?食落冇驚喜😅戚風cake好食好多喎!下次都係食返戚風cake啦🙃
食完Lunch去K11行個圈~
呢間野啲蛋糕好受歡迎,特別係呢個系列,未見過咁齊款!

日本柚子$45
佢地既柚子係好食嘅,所以呢個都係試柚子先穩陣😛

下次都係食返戚風cake啦🙃

2021-07-07
2021-07-22 883 浏览
這間蛋糕店的蛋糕一直都好中意食,之前食過很多之mini版的戚風蛋糕,朋友就來生日,就想起這家蛋糕店,於是便在網上先訂蛋糕,食當天到分店取。網上有多款不同款式的原個15cm的戚風蛋糕,我們最後揀選了芒果味!香芒盛放,蛋糕面層用上芒果粒作裝飾,芒果肉大大粒而且好甜!戚風蛋糕好鬆軟,內裡有兩層忌廉及兩層蛋糕,蛋糕中間亦有芒果粒,而且蛋糕不會太甜,食完亦不會有很漏的感覺,反而還有仲清新的感覺,很適合夏天食!這個15cm的蛋糕可以4-6人分享也可!
2021-07-14
庆祝纪念
生日
2021-07-11 1054 浏览
因為有海港城coupon ,又見呢間蛋糕店無咁多人排隊,就決定試下。入坐時,staff都有講最低消費50蚊,所以我地試咗兩件蛋糕🍰同一杯咖啡。我見人地飲花茶好chill,適合打卡📸,但因為天氣太熱,下次先再試花茶☕️蛋糕size好細,真係適合下午茶食,味道一般般。反而杯焦糖咖啡比較出色,值得一試。👍🏻

2021-06-25 827 浏览
之前就有喺呢間野買蛋糕俾朋友食完發覺佢啲蛋糕口味都幾好食唔會太厭太甜,啱啱好又有細既款價錢都好合理又多口味前日經過尖沙咀就去近地鐵站呢間係k11上面今次試吓呢個味先一個人食會唔會太過份🙈
之前就有喺呢間野買蛋糕俾朋友
食完發覺佢啲蛋糕口味都幾好食
唔會太厭太甜,啱啱好
又有細既款
價錢都好合理
又多口味

前日經過尖沙咀就去近地鐵站呢間
係k11上面

今次試吓呢個味先
一個人食會唔會太過份🙈
2021-06-18 4496 浏览
月下旬是家中女皇👸🏻壽辰的大日子~ 當然少不免吃生日蛋糕🎂囉女皇喜歡💕試新口味,但又不喜歡吃太多甜食,所以這次就來到這間具有多款口味、又有不同size的蛋糕店 皇牌士多啤梨 $56之前已經嚐過店家的朱古力🍫和Earl Grey口味,非常好吃😋店家的蛋糕款式實在多得眼花撩亂😵‍💫,最後分別選了皇牌👑口味跟期間限定款式說是皇牌果真沒錯呀!用上日本🇯🇵產士多啤梨跟啫喱做裝飾,滿滿的士多啤梨🍓香戚風蛋糕偏濕潤軟綿,像浸滿士多啤梨汁一樣,入口更覺濃郁😍,甜味偏重,家人都很愛這款😌,士多啤梨控定必最愛❤️日本日向夏蜜柑(期間限定) $62另一款口味選了今夏☀️的其中一款期間限定,日向夏蜜柑🍊這個來自日本宮崎縣的柑橋,外皮與別的品種是鮮豔黃色🟡啊~ 一般在春夏季之間為當造期,有說是柚子的遠親入口酸甜,味道較為清香而且蛋糕質地比前者乾身加上日向夏蜜柑的果肉一同放入口,感覺較為清新😆,味道比前者相對清淡一點但同樣好吃店家一直戚風蛋糕聞名📣,而且款式多又不時推出限定口味,對追求新鮮感的香港🇭🇰人來說絕對是喜訊加上這些小蛋糕對我們這些不太愛吃甜食的朋友來說,絕對是恩物💝 可以淺嚐又不會太大負擔

皇牌士多啤梨 $56
說是皇牌果真沒錯呀!
用上日本🇯🇵產士多啤梨跟啫喱做裝飾,滿滿的士多啤梨🍓香

日本日向夏蜜柑(期間限定) $62
另一款口味選了今夏☀️的其中一款期間限定,日向夏蜜柑🍊
入口酸甜,味道較為清香而且蛋糕質地比前者乾身

2021-05-27
10 分钟 (外卖自取)
Long Weekend 第一日遇上落雨🥲要食舊蛋糕有返少少放假嘅儀式感 👑香港好似比較少賣戚風蛋糕🧐Mini Size 細細個嘅Chiffon Cake ,Share 食啱啱好 ☺️Cream 輕盈唔會過甜😋 見到蛋糕氣孔密集、大小平均 ,好Soft👍🏻 🍰 榛果炭燒咖啡 Hazelnut Sumiyaki Coffee 好驚喜😋 食落去充滿住炭燒咖啡烘焙香味,醇厚而不苦☕️榛子味道唔算強烈,但默默地為咖啡加上堅果香味🌰就快父親節,如果Daddy 鍾意飲咖啡超級推薦買黎慶祝 🎉🎉🎉$56/PC 🍰 日本柚子Japanese Yuzu有幾粒雜莓增加色彩 + 少女心小花花朱古力🤩柚子味嘅Cream 唔係假嘅化學合成柚子味 🍊 食完之後整個口腔都充滿住柚子嘅香氣😋 好耐都唔散,不斷回味😍 唔會覺得太甜黐住喉嚨嘅感覺👍🏻配合夏天天氣,清新之選🌻$56/PC@lafamillecake @happy_little_fatty #hongkong #chiffoncake #cake #holidays #fathersday #chill #coffee #hazelnuts #pomelo #d

香港好似比較少賣戚風蛋糕🧐

好驚喜😋
食落去充滿住炭燒咖啡烘焙香味,醇厚而不苦☕️
榛子味道唔算強烈,但默默地為咖啡加上堅果香味🌰

$56/PC

🍰 日本柚子Japanese Yuzu

有幾粒雜莓增加色彩 + 少女心小花花朱古力🤩
柚子味嘅Cream 唔係假嘅化學合成柚子味 🍊
唔會覺得太甜黐住喉嚨嘅感覺👍🏻
配合夏天天氣,清新之選🌻

$56/PC

#hongkong #chiffoncake
#coffee #hazelnuts #pomelo #dessert
#戚風蛋糕 #日本柚子 #榛子 #炭燒咖啡
  • 榛果炭燒咖啡
2021-05-27 664 浏览
最近La famille 出咗呢個 (Taro & Black Sugar Mochi) 大甲香芋黑糖麻糬,其實一般去呢間餐廳食afternoon tea,都冇乜特別,因為一直只係食過佢嘅小蛋糕。最近海港城有半價coupon,就去咗食佢呢個原個香芋蛋糕,原價$400嘅,只係用$200就買到,價錢好相宜😚屋企媽媽,非常鍾意佢呢個蛋糕嘅外型,食落都好好味,值得一讚嘅係佢面頭嘅紫色cream非常唔油膩,又唔係好甜,唔會好似芝士蛋糕咁thick,唔知佢點整到呢個效果,又企得穩又好soft😂 成家人最鍾意嘅就係佢呢個cream,同埋裏面嘅黑糖麻糬,必試🎂💋

• 大甲香芋黑糖麻糬