2021-05-19 724 浏览
蛋糕最怕好睇唔好食,呢間店有好多唔同口味既細細個既戚風蛋糕,款款都好吸引,我上網睇好多人推薦香芋味/伯爵茶味,由於好肯定放隔夜一定唔好食,就買住一款食先🌟大甲香芋黑糖麻糬 $62用左玻璃罩放雪櫃,保持蛋糕既濕潤度,呢點超貼心,紫色既蛋糕有2小層平時食既瑞士卷甘高,食落軟綿綿,麻糬少少煙韌同creamy,甜度適中,香芋味淡呢個蛋糕size好啱情侶慶祝生日節日食,唔大個但好靚,打卡影相📸️又唔使怕做大晒鬼

🌟大甲香芋黑糖麻糬 $62

沖繩栗子蒙布朗 口味(HK 56)個人好鐘意食栗子相關既甜品, 呢個充滿濃濃栗子香得黎又唔會太甜 配埋佢個皇牌戚風蛋糕食完完全無罪惡感 。柚子口味(HK 54)食落口開頭係feel到軟綿綿既蛋糕 咬多2啖陣柚子清香既味道若隱若現甘散發出黎 如果你口味屬於淡口味又鍾意柑橘口味 呢個係個唔錯既選擇 不過野飲就解議配茶 夾好多咖 。榛子口味(HK 54)面頭個cream榛子味道非常濃郁 如果好鍾意食朱古力榛子醬嘅人我非常建議試呢一個口味 我試咗咁多個口味嘅戚風蛋糕入面呢個我覺得比較甜 如果食曬成個我覺得有少少漏 比較適合好甜之人喜愛 。桂香玄米綠茶口味(HK 56)其實我試咗咁多隻味 反而我覺得綠茶比較遜色 佢有微微綠茶香但係我覺得唔夠濃郁 偏向有少少綠茶嘅苦味 如果平時你唔食得太濃綠茶味嘅人反而可以一試 呢個口味我覺得可以配杯甜少少嘅嘢飲 。La Famille。食物:8/10價錢:7/10環境:-/10
沖繩栗子蒙布朗 口味(HK 56)

柚子口味(HK 54)

榛子口味(HK 54)

桂香玄米綠茶口味(HK 56)

La Famille

食物:8/10
價錢:7/10
環境:-/10

2021-05-04 457 浏览
海港城做優惠,和朋友專程過嚟買嘢兼食下午茶。這間店之前來幾次堂食都見到長龍,這次經過發現條隊比想像中短,沒想到幾個人結果都排咗半小時。因為買完嘢已經是下午,很多蛋糕味道都賣了沒得下單。和朋友一人一件cake同兩杯套餐飲品。咖啡朱古力味蛋糕偏甜,朱古力味濃郁,海綿蛋糕鬆軟。有點後悔跟餐叫了朱古力。整體實在有點過甜了。朋友叫了伯爵茶蛋糕,伯爵茶味很出,但還是比想像中的甜,味度比我的咖啡朱古力蛋糕好點。整體結論係,下次應該早一點過來有多一點嘅味道可以選擇。以及不應該叫朱古力,應該叫熱茶更加適合在這裏食住蛋糕嘆下午茶。
海港城做優惠,和朋友專程過嚟買嘢兼食下午茶。

和朋友一人一件cake同兩杯套餐飲品。

2021-04-10
下午茶
2021-04-15 522 浏览
之前都講過小妹係個焙茶控🤭 見到la famille又出左新口味 其中一個係京都焙茶 咁我梗係要去試試佢啦🤗禁岩2位朋友仔係4月之星🥳 就買左2個蛋糕仔慶祝下啦~~💚京都焙茶$65 蛋糕面係用焙茶製成嘅奶凍 旁邊嘅朱古力醬係用咗宇治抹茶粉黎整🤤 蛋糕當然係焙茶味既戚風蛋糕啦 食到入面有驚喜 入面有幾粒黑糖麻薯 煙煙韌韌加埋蛋糕既茶香 很不錯呀😋👍🏻💖法國玫瑰$54 未食已經聞到佢既玫瑰香味🌹有啲人可能唔鍾意因為覺得好似食緊hand cream咁😂 但我就OK😌 不過佢個cream就有啲多 最後都係撩走佢 食哂啲蛋糕就算~整體來說 戚風蛋糕唔易整 整得禁靚真係好有心機 仲要味道都好好 同埋佢細細個可以一次試到唔同味 用黎慶祝生日影下相又唔怕食唔哂呢😋 特別推薦焙茶味呀哈哈🥳
禁岩2位朋友仔係4月之星🥳 就買左2個蛋糕仔慶祝下啦~~
💚京都焙茶$65

💖法國玫瑰$54

特別推薦焙茶味呀哈哈🥳

京都焙茶
京都焙茶
2021-04-10 390 浏览
-🦄LA FAMILLE @lafamillecake-啱啱好呢幾個係我1個月前買嘅蛋糕🙈1個月之後嘅今日先寫文介紹🤣應該唔會太遲!3月嘅時候 @k11artmall 有SugarRush🍬活動☺️而 @lafamillecake 嘅指定蛋糕仲有買1送1嘅優惠🥰所以個段時間嘅蛋糕好快賣晒🥺我遲咗去就咩都無而且長期都好多人排隊要等好耐😭我排咗30分鐘...因為買1送1真係好抵食 即係唔使30蚊就有1個😳我最後都買咗3個蛋糕 可以一次過食到3款口味🙈之前都曾經食過草莓🍓蘋果🍎同埋香蕉🍌口味🥰三款口味都唔錯架😜全部都係好清新嘅蛋糕嚟👍🏻🍊日本日向夏蜜柑 Hkd56🔸Rating🌕🌕🌕🌑🌑作為日本蜜柑愛好者嘅我 見到佢用蜜柑做主題🙈即刻心心眼 表示一定一定要買一個試吓🍊😜一整個蛋糕都係蜜柑橙色好靚呀😳少女心橙色🧡仲有5片蜜柑係面頭 有5片已經好闊綽🤣佢應該係用咗兩款唔同嘅蜜柑 可以見到有兩隻顏色而且一隻蜜柑係甜啲 一隻蜜柑係苦啲嘅🙈唔同味...而蛋糕本體就有住微微嘅酸甜味 整體來講十分清新☕️英國伯爵茶 Hkd56▪️Rating🌕🌕🌕🌕🌑伯爵茶係買一送一嘅指定蛋糕款式之一🙈而呢款口味仲係長期大熱嘅
🦄LA FAMILLE @lafamillecake
啱啱好呢幾個係我1個月前買嘅蛋糕🙈
1個月之後嘅今日先寫文介紹🤣應該唔會太遲!

所以個段時間嘅蛋糕好快賣晒🥺我遲咗去就咩都無
而且長期都好多人排隊要等好耐😭我排咗30分鐘...
因為買1送1真係好抵食 即係唔使30蚊就有1個😳

即刻心心眼 表示一定一定要買一個試吓🍊😜

一整個蛋糕都係蜜柑橙色好靚呀😳少女心橙色🧡
仲有5片蜜柑係面頭 有5片已經好闊綽🤣
佢應該係用咗兩款唔同嘅蜜柑 可以見到有兩隻顏色
而且一隻蜜柑係甜啲 一隻蜜柑係苦啲嘅🙈唔同味...

而蛋糕本體就有住微微嘅酸甜味 整體來講十分清新

☕️英國伯爵茶 Hkd56
▪️Rating🌕🌕🌕🌕🌑

伯爵茶係買一送一嘅指定蛋糕款式之一🙈
而呢款口味仲係長期大熱嘅口味之一☺️
好鍾意佢面頭有粒細細嘅馬卡龍🥰係朱古力味架😋

不過如果粒馬卡龍都係伯爵茶味就更好喇🥺
蛋糕本體都散發住淡淡嘅伯爵茶茶香味😳
雖然佢嘅伯爵茶味唔係好濃郁😗食落口唔係好覺...
不過呢個濃度 淡淡的 反而入口覺得好舒服👍🏻

呢個蛋糕名符其實 真係有陣陣炭烤嘅香味☺️
佢嘅甜味唔係好濃郁 不過反而突顯出咖啡嘅甘苦😜
呢款蛋糕應該係三款蛋糕入面最唔甜嘅一款😂
如果你哋都鍾意飲咖啡嘅話 呢款蛋糕值得一試呀💖
@lafamillecake 嘅蛋糕其實絕大部分都好出色👍🏻
蛋糕本體夠輕盈 忌廉唔會膩 雖然我無食到忌廉😂
總之想食戚風蛋糕嘅時候就會諗起 @lafamillecake
就算一個人食完一整個蛋糕都唔會有好重罪惡感☺️
2021-03-12
2021-03-21 334 浏览
之前嘗過「La familie」蛋糕,味道好好,不會太甜油膩,造型好靚。今次老公生日,立即上網訂左香芋椰子戚風蛋糕來嘗新。真係不負眾望。蛋糕有4層,表面有層繡球花瓣點綴;最外圍是層椰子忌簾,忌簾滑而不膩,還有淡淡啲椰子清香;中間係由香芋做啲蛋糕胚,夾著大量嘅香芋和椰子肉,蛋糕胚鬆軟,椰子肉同香芋相輔竟不覺得衝突,反而口感豐富;最底層竟然係層麻薯。好意外,竟然可以在蛋糕裡面吃到麻薯。店家都好貼心,因為知道路程比較遠,怕蛋糕溶化影響口感,俾左保溫袋,裡面總放有冰塊。
2021-03-20 892 浏览
📍ʟᴀ ғᴀᴍɪʟʟᴇ呢間係小編最愛嘅蛋糕店之一🥰佢地主打戚風蛋糕🎂 而且仲有唔同口味🤩之前新年 見經過K11就決定試試佢✨ 慶祝新一年💛-伯爵茶日本香桃 $360呢個係佢哋新岀嘅口味~平時我都幾仲意食香桃所以就決定試吓🤭食落去好重伯爵茶味😍 蛋糕都好鬆軟💜中間夾雜着一啲cream同白桃粒🤩食落去酸酸甜甜✨口感唔錯❣️不過蛋糕cream多左少少 食落有啲膩🙈皇牌士多啤梨 $56有幾粒🍓係蛋糕上面做裝飾💛食落去酸酸甜甜 幾香草莓味😋 仲意食🍓可以試試日本柚子 $56平時我都仲意食柚子味嘅蛋糕🤭所以見到呢個即刻買左🤣食落去有柚子清香味 少酸甜😋 中間仲有cream係入面 食落濕潤✨沖繩黑糖栗子蒙布朗 $56呢個食落去栗子味濃😍有驚喜!中間仲有一啲栗子蓉🤩 口感都比其他款紮實🤭唔錯!-大家睇完我哋嘅食評之後 想試嘅話可以參考下面嘅地址😚👇🏻✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎綜合食評📝外觀:★ ★ ★ ★ ★ 回頭率:★ ★ ★ ★ ☆抵食指數:★ ★ ★ ★ ☆
📍ʟᴀ ғᴀᴍɪʟʟᴇ
平時我都仲意食柚子味嘅蛋糕🤭所以見到呢個即刻買左🤣
食落去有柚子清香味 少酸甜😋
中間仲有cream係入面 食落濕潤✨
沖繩黑糖栗子蒙布朗 $56
呢個食落去栗子味濃😍有驚喜!
中間仲有一啲栗子蓉🤩 口感都比其他款紮實🤭唔錯!
大家睇完我哋嘅食評之後 想試嘅話可以參考下面嘅地址😚👇🏻
日本柚子
皇牌士多啤梨
伯爵茶日本香桃
2021-02-28 593 浏览
見呢間有d人氣,第一次買,冇諗過質素會咁差🤦🏻‍♀️屋企人慶祝生日,所以想買個靚靚地ge 蛋糕哄下佢開心..揀左皇牌日本柚子蛋糕,諗住實冇問題。店員好好,包裝好靚點知食落真心麻麻..蛋糕有少少乾,內外層只係柚子味cream。完。...cream 味道尚可但一提到上面d生果真係...不得了..全部人食完都話酸到嘔..omg..到底有冇試過所有食材先攞出黎賣?所有紅色ge 水果裝飾都好酸!好失望...諗起特登去買就覺得好蠢。冇下次
見呢間有d人氣,第一次買,冇諗過質素會咁差🤦🏻‍♀️
屋企人慶祝生日,所以想買個靚靚地ge 蛋糕哄下佢開心..
揀左皇牌日本柚子蛋糕,諗住實冇問題。
店員好好,包裝好靚
點知食落真心麻麻..
蛋糕有少少乾,
內外層只係柚子味cream。完。...cream 味道尚可
好失望...諗起特登去買就覺得好蠢。
冇下次

日本柚子蛋糕
2021-02-22 488 浏览
大年初七 人人生日快樂大年初七指定動作梗係要買個蛋糕慶祝一下人人生日!希望今年勝舊年!今次就去咗尖沙咀買咗四個10 cm蛋糕🍰比四大長老開心一下!蛋糕店位於海港城!開放式設計亦都設有堂食!好岩同家人朋友嚟打卡!日本柚子蛋糕柚子味香濃!仲有一粒粒果肉,好有口感!英國伯爵茶蛋糕英國伯爵茶味佢哋招牌蛋糕!蛋糕淡淡地,唔會太甜,散發出陣陣茶香!桂香玄米綠茶蛋糕我個人都係鍾意食啲有茶味嘅蛋糕!綠茶蛋糕都好啱我!好似飲咗杯香濃綠茶咁!雙重朱古力蛋糕女士們一般都最鍾意食呢個雙重朱古力蛋糕!甜度適中!朱古力控必點!#人人生日快樂#打卡熱點#蛋糕控#尖沙咀美食#食好西#日本柚子蛋糕#伯爵茶蛋糕#la famille#海港城必食
大年初七 人人生日快樂

日本柚子蛋糕
柚子味香濃!仲有一粒粒果肉,好有口感!

英國伯爵茶蛋糕

桂香玄米綠茶蛋糕

雙重朱古力蛋糕

• 日本柚子
  • 英國伯爵茶
2021-01-30 474 浏览
平時多數堂食吾同口味嘅鬆軟海綿蛋糕其中香蕉蛋糕仲有雙重朱古力蛋糕都好味😋今次朋友生日試左原個蛋糕除咗迷你戚風蛋糕外其實大蛋糕都好值得推介😋網上訂購到店自取好方便提早3日就OK今次外賣生日蛋糕比佢試新口味日本柚子芝士蛋糕🧀賣相好少女 勁多花花食用花可以食架酸酸甜甜柚子味道好特別🍊芝士蛋糕竟然食完都吾滯馬卡龍吾會太甜仲有自訂靚靚祝福牌😍啲字都寫得好靚夠我地3個人食價錢大概3百幾都好滿意😚😚😚
平時多數堂食吾同口味嘅鬆軟海綿蛋糕

啲字都寫得好靚
夠我地3個人食
價錢大概3百幾都好滿意😚😚😚
2021-01-27 349 浏览
💜大甲香芋黑糖麻糬💜💰$490一直係social media見到勁多人po la famille既蛋糕(((o(*゚▽゚*)o))) 今次趁着屋企人生日~終於有機會買🧡但比我預期中冇咁特別~佢嘅芋頭味係好出既💜然後黑糖麻薯都In銀~但佢比我想像中多cream呢😢蛋糕反而好少(。 ́︿ ̀。)但食呢間明明就係想食戚風~可能因為味道嘅關係🥲食多兩啖有啲溜...如果下次再試可能就想試其他味~未必會揀番呢個了!❌💛❌
💜大甲香芋黑糖麻糬💜
💰$490

❌💛❌

• 大甲香芋黑糖麻糬
2021-01-20 5786 浏览
買過幾次La Famille,次次都買吾到花花系列。今日好早經過K11,終於見到Bavorois🌸,真係好靚😍。原來Bavorois Jelly既下層係mousse🤔,甘就想食番Chiffon Cake🤣感覺抵d😜買左2款Chiffon,日本柚子 ($56)同新出既榛果阿薩姆奶茶 ($56)榛果阿薩姆奶茶我覺得好好食😲😆,一打開個蛋糕盒好香茶味😍,食一啖👅個cream充滿Hazelnut同好香既奶茶香味👍下層Chiffon蛋糕好鬆軟但係茶味吾夠濃。呢款蛋糕個cream有d heavy,如果喜歡茶味但又吾想太飽🤣,食伯爵茶較好另一款係日本柚子,淺黃蛋糕睇到粒粒柚子❤️。家姐講個cream有好香柚子味,但係個蛋糕吾及上次食聖誕限定版聖誕帽甘鬆軟上次買左英國伯爵茶,呢款蛋糕個cream同Chiffon都有淡淡Earl Grey味😋好好食La Famille既Chiffon蛋糕size 約10cm, 賣相簡約清雅😍,甘既價錢相當抵食,2人食剛剛好,而且選擇非常多😋,下次試咩好呢?🤣

2021-01-20
  • 榛果阿薩姆奶茶
  • 日本柚子
  • 英國伯爵茶
2021-01-20 350 浏览
是日與我男人到尖沙咀區逛街,當然少不了來個下午茶約會,最後便選擇了位於商場內的 La Famille,皆因它不但賣相吸引,同時位置亦與我們相近。餐廳位於海洋中心2樓,鋪位是開放式設計,其風格以木系為主元素,配上一棵鮮艷深黃的植物作點綴,清新高雅的風格已讓人吸睛,店內的餐桌坐椅則用上多色配搭,用餐時予人感覺開揚舒適。店舖外圍放置有透明玻璃櫃展示甜點,櫃中放滿繽紛精美的蛋糕款式,眾多選項著實令人難以揀選。我們最後點取了二人甜點套餐,並且升級飲品,則每人可配有一塊甜品同時亦可享用飲料。英國伯爵茶巴戈利亞蛋糕外型透明晶瑩,有上下兩層不同口味,上層是透明啫喱,內裡配料包含有藍苺、草莓、食用花,色彩繽紛鮮艷,下層是伯爵茶慕絲蛋糕,整體賣相吸睛,是道適合打卡的甜品。啫喱口感香甜滑溜,配上各款用料味道清新,在口腔中散發淡淡花香氣味。慕絲蛋糕茶味濃郁,綿密軟滑,入口即化,兩者味道互相協調,甚是相配。雙重朱古力底層蛋糕鬆軟香濃,帶有空氣感,表面放置數塊脆香微硬的朱古力脆粒點綴,內餡和頂部則分別用上朱古力慕絲、朱古力蓉,口感幼滑醇香,整體味道濃郁香甜,數款不同口感的食材配搭同食,令朱古力蛋糕層次豐富。蜜夢水
英國伯爵茶巴戈利亞
雙重朱古力
蜜夢水果茶
水果茶用上線葉金雀花、玫瑰、蘋果、紫薯、草莓、檸檬、香茅草配料沖製而成,賣相透徹亮麗,飲用時茶味十足,濃郁芳香,味道清甜且富有花香氣味。
美式咖啡
咖啡點選了凍飲,其特色是絲毫沒有添加牛奶、奶精、糖等作調味,入口時則更能品嚐出咖啡的原有香醇,飲用口感清爽冰涼,甘苦濃烈,用作緩和蛋糕的甜度和解膩便適合不過。

總結而言,餐廳環境開揚舒適,裝潢高尚貴氣,甜點方面選擇眾多,製作高質美味,賣相出眾美觀,很是適合女生聚會打卡,而且多區設有分店,光顧可更方便快捷,是與朋友們吃甜品的好地方。
2021-01-12 367 浏览
呢間 cake shop 經過好幾次都覺得好靚,今日終於忍唔住要買來試吓。 白桃🍑味非常清新, 一d 都吾甜, 下層 yogurt pudding 酸酸地,好有層次。 士多啤梨🍓味超靚, 見到心情都好咗。 皇牌strawberry chiffon 士多啤梨上面有一層薄啫喱,增加層次感。 Chiffon cake 非常鬆軟好似風一樣。 一啲都唔甜, 清新淡淡士多啤梨味。 雙重chocolate chiffon 最欣賞上面幾粒朱古力脆脆,不甜不膩, 非常輕盈,多吃兩件都唔覺得會肥咗。小姐一見到已經搶咗白桃味jelly pudding 佢話係 jelly donut. 佢非常好奇裏面啲花花點解食得, 解釋咗好耐佢先至明有一啲🌼係食用花。 2分鐘就 k.o. 左。

白桃🍑味

士多啤梨🍓味
超靚, 見到心情都好咗。

皇牌strawberry chiffon

士多啤梨上面有一層薄啫喱,增加層次感。

Chiffon cake 非常鬆軟好似風一樣。

一啲都唔甜, 清新淡淡士多啤梨味。

雙重chocolate chiffon

小姐一見到已經搶咗白桃味jelly pudding

佢話係 jelly donut.

2分鐘就 k.o. 左。
La Famille主打王牌戚風蛋糕,依家仲有多款花漾巴伐利亞,每次經過他們店舖,都會被一件件造型精緻的蛋糕吸引,相當優雅吸睛😍而店舖間唔中亦有期間限定,讓客人保持新鮮感------1. 大甲香芋黑糖麻糬 $62 9/10非常好食🤤芋頭採用左台灣大甲芋頭,味道香濃,中間夾左黑糖麻糬同香芋忌廉,甜糯煙韌,口感十足,而蛋糕保持濕潤輕盈,值得推介👍🏻仲有藍莓同乾花做點綴2. 干邑堅果朱古力 $65 7.5/10採用干邑白蘭地酒製作,外層有朱古力脆皮,中間有熱情果果醬,黑朱古力配榛子幾夾😋香醇得黎又唔會好膩,仲有熱情果平衡甜味,不過蛋糕感覺就冇咁輕盈3. 瀨戶內檸檬芝士 $45 7/10非常賞心悅目既甜品☺️上層的透明啫喱加入新鮮水果和食用花點綴,下層係濃郁法國忌廉芝士蛋糕,雖然有檸檬汁同皮添加酸味,但整體都比較甜4. 野莓藍碟花 $45 7.5/10新出既味道,野莓同藍碟花幾夾,顏色上製成好靚既紫藍色慕絲,酸甜適中,靚到唔太捨得食😆
------
1. 大甲香芋黑糖麻糬 $62 9/10