(*˘︶˘*).。.Blossoms for Mum | La Famille.:*♡記得聖誕節開家族Party 時La Famille Cake的蛋糕讓人留下深刻印象,趁著母親節到,又有藉口去買限定版蛋糕慰勞母親。今年La Famille 母親節特別呈獻限定版的日本白桃烏龍戚風蛋糕「Blossoms for Mom」個人超喜歡蛋糕表面的純白朱古力玫瑰,簡單而美麗,底下的酸甜的白桃紅桑莓果醬也酸香開胃。切開蛋糕體是La Famille一貫出色的戚風蛋糕,而且限定版更是烏龍茶蛋糕,再夾著抹上烏龍茶吉士醬,入口滿滿濃郁茶香而不過甜。下層白桃忌廉融合了清甜的日本白桃粒粒,蛋糕味道層層有變化,設計很有心思!味道有驚喜亦美味!這款蛋糕外型優雅高貴,內裡有烏龍茶茶葉的甘香和白桃的清甜,正好與秀外惠中的母親好匹配❤️❤️相信母親肯定會喜歡這窩心的蛋糕🥰

趁著母親節到,又有藉口去買限定版蛋糕慰勞母親。

「Blossoms for Mom」
個人超喜歡蛋糕表面的純白朱古力玫瑰,
簡單而美麗,

底下的酸甜的白桃紅桑莓果醬也酸香開胃。

切開蛋糕體是La Famille一貫出色的戚風蛋糕,
而且限定版更是烏龍茶蛋糕,

再夾著抹上烏龍茶吉士醬,
入口滿滿濃郁茶香而不過甜。

下層白桃忌廉融合了清甜的日本白桃粒粒,
蛋糕味道層層有變化,設計很有心思!
味道有驚喜亦美味!
這款蛋糕外型優雅高貴,

內裡有烏龍茶茶葉的甘香和白桃的清甜,
正好與秀外惠中的母親好匹配❤️❤️
相信母親肯定會喜歡這窩心的蛋糕🥰
就到聖誕節 又係party聚會嘅時間呢啲場合 蛋糕可以話係少不了🍰成班人圍埋 唔同人唔同口味都幾難搞la famille嘅蛋糕可能就幫到你啦💁🏻‍♂️因為佢地除咗原個大蛋糕外 仲有迷你version口味夠多 食落又唔會太甜包保男女老幼都有啱心水嘅款式🫶🏻.今次試咗幾款 款款都各有特色㗎🧋泰式奶茶🧋蛋糕充滿泰奶獨有嘅茶香 配埋蛋糕夾層中嘅忌廉芝士 味道超濃郁🥭香芒熱情果🥭芒果同熱情果帶黎嘅酸甜組合真係開胃解膩嘅不二之選🍯大甲香芋黑糖麻糬🍯鬆軟嘅香芋蛋糕 配上煙韌嘅黑糖麻糬帶來不一樣嘅口感 食落更有層次更新鮮🍑伯爵茶日本白桃🍑白桃嘅香甜同伯爵茶嘅茶香入口會有種淡淡嘅清新感.佢地最近仲推出咗聖誕節系列有多款精心設計嘅聖誕蛋糕、禮盒同禮籃🎄記得睇埋 留意吓邊款最啱心水啦經網上預訂聖誕蛋糕嘅 仲有95折優惠添✨
就到聖誕節 又係party聚會嘅時間
🍑伯爵茶日本白桃🍑
白桃嘅香甜同伯爵茶嘅茶香
入口會有種淡淡嘅清新感
佢地最近仲推出咗聖誕節系列
有多款精心設計嘅聖誕蛋糕、禮盒同禮籃🎄
記得睇埋 留意吓邊款最啱心水啦
經網上預訂聖誕蛋糕嘅 仲有95折優惠添✨
2023-12-18 65 浏览
📸 La Famille講起蛋糕 相信大家都一定聽過La Famille出名賣小蛋糕 款式多而且低糖每月仲有生日之星免費蛋糕送架🎂聖誕節🎄店家推出特別款式➡️ 聖誕可可/開心果我就揀咗朱古力🍫 啱曬大人細路蛋糕頂仲放咗粒白朱古力星星💫就咁睇都幾似聖誕樹架另外仲試咗兩款水果口味➡️ 士多啤梨🍓 & 蜜柑🍊 戚風蛋糕🍰加少少忌廉 表面再鋪滿水果完全唔膩 又唔太甜店家除咗蛋糕之外 仲有巴伐利亞➡️ 傳統歐洲甜品黎上面係啫喱 下面係慕絲靚得夠又的骰 酸酸甜甜幾好味架店家定期會推出期間限定款式記住時刻留意啦👀📍 La Famille
📸 La Famille

記住時刻留意啦👀

📍 La Famille

2023-12-17
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
  • 香芋麻糬
2023-12-17 41 浏览
聖誕送禮推薦|La Famille @lafamillecake 聖誕仲有一個星期就到啦!好多朋友開始話要交換禮物🎁想簡簡單單得嚟又夠大方得體?我有好推薦🥳前幾日塊咗荷里活廣場買La Famille嘅聖誕gift set— Christmas Chocolate Cereal Crunches Gift Set 聖誕朱古力脆脆禮盒🎁只係$238就有個靚靚盒加上兩罐都唔細嘅脆脆朱古力波波,有Yuzi同Apple Pie味道,我覺得好好味,冬天零食勁開心😍Bible rating: 8/10📍地址:La Famille (鑽石山)鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場1樓181號舖
聖誕送禮推薦|La Famille
@lafamillecake

Bible rating: 8/10

📍地址:La Famille (鑽石山)
鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場1樓181號舖
2023-11-06 87 浏览
♡♡♡📍 La Famille (鑽石山)鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場1樓181號舖有時就算唔係生日,都會有種想食蛋糕嘅衝動,但成日都見到出面啲蛋糕都偏大個,又或者太多cream會有啲heavy🙈 ,但係呢間La Famille就出一啲比較細小可愛嘅戚風蛋糕仔,岩哂想獎勵自己又唔想太邪惡地食甜品嘅朋友仔❤️🍽️皇牌士多啤梨既然係皇牌既又點會唔試下呢🤣🤣~由係外觀上已經勁吸引,係士多啤梨既顏色🫶🏻,士多啤梨好香甜,每一啖都有士多啤梨既香氣,真係好好味🥰~而且價錢又唔貴都只係60蚊炸😆🫶🏻~性價比極高🤭!🍽️香印青提香印提子好青綠好fresh😆,上面仲有一層透明jelly,晶瑩剔透🤤~底層蛋糕唔會太厚身,好有彈性、鬆鬆軟軟~整體黎講好具有提子清香味道,唔會太過膩😆🤤。🍽️香芒熱情果香芒熱情果既果味好香濃,外觀既顏色好吸精,芒果同熱情果味原來可以咁夾🥰🥰~戚風蛋糕好鬆軟,又唔會太甜🫶🏻,真係岩岩好🤣~🍽️泰式奶茶今次仲見到有新出嘅泰式奶茶味,顏色望落去已經覺得好特別🤣,而蛋糕味道上都真係有淡淡嘅奶茶味,上層仲有泰式奶茶布甸,中間仲有甜甜嘅芝士,更加突出呢個係奶茶蛋糕,好好食😋
♡♡♡
📍 La Famille (鑽石山)
鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場1樓181號舖

🍽️皇牌士多啤梨

🍽️香印青提

🍽️香芒熱情果

🍽️泰式奶茶

外卖自取
呢一間嘅戚風蛋糕越嚟越受歡迎,分店亦都開得越嚟越多,自己其實一直都成日幫襯, 皆因佢哋嘅蛋糕細細地,價錢又唔貴,而且賣相夠精緻✨ 尤其是有時同朋友兩個人真係好難食到勁大個蛋糕,但又想有少少儀式感嘅話,揀呢個真心冇死🥰呢到嘅戚風蛋糕本身除咗夠濕潤,每一個蛋糕嘅忌廉都唔係好多,自己都幾鍾意🤍今次揀咗幾款自己平時都鍾意食嘅口味,泰式奶茶($60) 係最新出嘅,食落去幾特別,有一陣淡淡嘅泰式香料茶香,入面仲有cream cheese鹹香嘅味道🤎 大甲芋泥黑糖麻糬 ($65) 嘅cream入面仲食到一絲絲芋泥嘅texture,加埋入面好軟糯嘅黑糖麻糬,食完超幸福(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)日本柚子($60)同日本白桃($65)就係生果口味,通常如果買俾女仔朋友就會揀呢兩款,因為佢哋賣相真係好精緻,加埋啲擠花好靚,影相都靚啲🤣而且兩款嘅生果都夠甜,食落去嘅cream都混入咗啲果肉,所以都幾清新,而且冇咁肥,基本上同女仔朋友慶祝生日揀呢兩款就冇錯🤪除咗細蛋糕,其實佢哋仲有好多款大蛋糕,如果同朋友一齊開生日part買大蛋糕都好decent~

同朋友兩個出街食飯慶生,有時我都會買𝕃𝕒 𝔽𝕒𝕞𝕚𝕝𝕝𝕖嘅戚風蛋糕,細細件,兩三個人都輕鬆KO!最近見佢推出期間限定嘅口味,又買咗幾個返去試吓~➿ 日本赤肉蜜瓜 ($70)呢款係期間限定嘅口味之一🆕🍈 呢排都係蜜瓜嘅當造月份,而赤肉蜜瓜喺係蜜瓜類別中特別香甜多汁🤤 甜度高嘅水果配戚風蛋糕,完全冇違和感~➿ 皇牌士多啤梨 ($60)被個塊透徹嘅粉紅色糖皮吸引🍓 同埋覺得皇牌夠哂保證😆 果然~ 戚風蛋糕味道都唔化學呢!➿ 英國伯爵茶 ($60)發現呢度嘅伯爵茶味戚風蛋糕都有兩款,店員就話呢一款會相對「伯爵夫人」茶味濃啲~ 的確,食落茶味幾香☺️➿ 日本白桃巴伐利亞 ($50)係為咗鍾意紫色,同我一樣好鍾意食白桃🍑 嘅媽媽而揀~ 底層嘅mousse好細滑,而上面由食用花、新鮮水果堆砌出嚟嘅畫面幾靚,打卡一流📸去到舖頭發現佢哋今年推出咗月餅,紙雕造型嘅禮盒實在太吸引啦,個包裝設計咁靚,送禮一流啊🐇✨兩款口味我都有帶番屋企😛 ➿ 金沙奶黃迷你月餅 *紫色包裝➿ 日本柚子迷你月餅 *綠色包裝迷你size唔邪惡唔邪惡~ 奶黃月餅鹹蛋味幾濃郁,我就相對鍾意柚子味多啲,加咗柚子皮,多一份清新感🍋

➿ 日本赤肉蜜瓜 ($70)

➿ 皇牌士多啤梨 ($60)

➿ 英國伯爵茶 ($60)

➿ 日本白桃巴伐利亞 ($50)

➿ 金沙奶黃迷你月餅 *紫色包裝
➿ 日本柚子迷你月餅 *綠色包裝
外卖自取
<金沙奶黃迷你月餅> $108<日本柚子迷你月餅> $108平時常光顧La Famille的戚風蛋糕,小小一個很適合幫朋友慶生!又到一年一度的中秋節,他們推出了迷你月餅,最吸引是它的包裝,半月透明的膠蓋,中間玉兔賞月的造型!金沙奶黃是紫色包裝,日本柚子是綠色包裝,要買兩個放在一起!🌙吃金沙奶黃迷你月餅前,可以先叮一叮加熱,軟心的流沙會更好吃!而柚子味就比較新派,月餅蓉加了些柚子皮,不像吃月餅反而似是甜品😆
<金沙奶黃迷你月餅> $108
<日本柚子迷你月餅> $108

$100 (其他)
蘇拉襲港全城食物又被搶購一空淘小姐就不慌不忙買幾個 @lafamillecake 蛋糕返屋企慢慢嘆🤭可能係打風關係款式同數量都淨低唔多但淘小姐好好彩食到最新推出嘅泰式奶茶同玫瑰荔枝味戚風蛋糕❤️❤️❤️⭐️泰式奶茶蛋糕內有淡淡泰式奶茶香氣夾層有濃郁嘅忌廉芝士味道上好有驚喜⭐️玫瑰荔枝蛋糕帶有陣陣玫瑰花香配以酸甜可口嘅荔枝鮮忌廉玫瑰果醬同荔枝果凍除左打卡靚味覺上都讓人十分享受 🥰⭐️日本赤肉蜜瓜夏日期間限定日本赤肉蜜瓜戚風蛋糕載譽回歸特意選用當造、由日本直送嘅赤肉蜜瓜爽甜多汁加埋蛋糕味道清甜都幾唔錯⭐️ 英國伯爵茶巴伐利亞呢款經典味道嘅巴伐利亞由英國伯爵茶作主調茶味極之突出此外仲有食用花同酸酸甜甜嘅生果作點綴喜歡Earl Grey嘅朋友唔好錯過😋🍽️ La Famille 📍 鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場1樓181號舖
蘇拉襲港

除左打卡靚
味覺上都讓人十分享受 🥰

⭐️日本赤肉蜜瓜
夏日期間限定日本赤肉蜜瓜戚風蛋糕載譽回歸
特意選用當造、由日本直送嘅赤肉蜜瓜
爽甜多汁

喜歡Earl Grey嘅朋友唔好錯過😋

🍽️ La Famille
📍 鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場1樓181號舖
2023-08-28 26 浏览
人氣蛋糕店La Famille,主打精緻戚風蛋糕,款式選擇繁多,使用高質原材料,包括日本北海道鮮忌廉、日本麵粉、時令水果等,價錢親民,性價比高。最近推出三款全新口味的戚風蛋糕,包括「泰式奶茶」、「玫瑰荔枝」 以及期間限定的「日本赤肉蜜瓜」,私心推介日本赤肉蜜瓜戚風蛋糕,蛋糕選用日本赤肉蜜瓜,清甜多汁,配合鬆軟的蛋糕及香滑的蜜瓜忌廉,每一啖都充滿甜蜜感覺。適逢中秋佳節,兩款口味的月餅,「金沙奶黃」及「日本柚子」,以「玉兔望月 」為主題,包裝精美又可愛,月餅外層以牛油皮做餅皮,沒有添加防腐劑,食得放心。

2023-08-20 272 浏览
人氣品牌「La Famille」為戚風蛋糕注入時尚創意,品牌專注做好及對蛋糕品質有一種堅持,嚴選高質原材料:日本北海道鮮忌廉,日本麵粉及時令水果等提供多款口味迷你戚風蛋糕,價錢由$60起;飾櫃蛋糕皆以透明膠蓋蓋好,確保衛生==========🔹大甲香芋黑糖麻糬 $65鋪上新鮮藍莓及乾花作點綴蛋糕鬆軟回彈力高,淡淡芋香配搭健康黑糖,忌廉軟滑細緻,麻糬軟糯Q彈;整體清香低甜又富層次感推介指數:9/10==========🔹英國伯爵茶 $60面頭擠上軟滑的原味及伯爵茶忌廉,又鋪上馬卡龍及焦糖脆餅;馬卡龍外脆內黏,甜度適中;焦糖脆餅香脆充滿果仁香蛋糕伯爵茶香醇厚,茶籽滿滿又輕微回甘,口感綿密,甜度不高又不膩推介指數:8.5/10==========🔹粉紅石榴香梨 $65充滿少女心的一件甜品面頭鋪上粉紅朱古力條、軟滑忌廉再搭配石榴慕絲及乾花石榴慕絲清香低甜;蛋糕細緻輕身帶淡淡石榴及香梨味道,甜度剛好推介指數:8.5/10==========🔹香濃開心果 $70面頭為開心果味慕絲配以硬脆香口的開心果碎外層為硬脆朱古力;內裡為戚風蛋糕,開心果味香濃樸實又富口感層次推介指數:8/10
🔹大甲香芋黑糖麻糬 $65
鋪上新鮮藍莓及乾花作點綴
推介指數:9/10
🔹英國伯爵茶 $60
推介指數:8.5/10
🔹粉紅石榴香梨 $65
充滿少女心的一件甜品
面頭鋪上粉紅朱古力條、軟滑忌廉再搭配石榴慕絲及乾花
推介指數:8.5/10
🔹香濃開心果 $70
面頭為開心果味慕絲配以硬脆香口的開心果碎
推介指數:8/10
  • 大甲香芋黑糖麻糬
  • 英式伯爵茶
  • 粉紅石榴香梨
𝑳𝒂 𝑭𝒂𝒎𝒊𝒍𝒍𝒆'𝒔 𝒄𝒉𝒊𝒇𝒇𝒐𝒏 𝒄𝒂𝒌𝒆𝒔 𝒂𝒓𝒆 𝒓𝒆𝒏𝒐𝒘𝒏𝒆𝒅 𝒇𝒐𝒓 𝒕𝒉𝒆𝒊𝒓 𝒍𝒊𝒈𝒉𝒕 𝒂𝒏𝒅 𝒇𝒍𝒖𝒇𝒇𝒚 𝒕𝒆𝒙𝒕𝒖𝒓𝒆, 𝒘𝒉𝒊𝒄𝒉 𝒊𝒔 𝒂𝒄𝒉𝒊𝒆𝒗𝒆𝒅 𝒃𝒚 𝒖𝒔𝒊𝒏𝒈 𝒂 𝒖𝒏𝒊𝒒𝒖𝒆 𝒃𝒂𝒌𝒊𝒏𝒈 𝒕𝒆𝒄𝒉𝒏𝒊𝒒𝒖𝒆 𝒕𝒉𝒂𝒕 𝒊𝒏𝒗𝒐𝒍𝒗𝒆𝒔 𝒘𝒉𝒊𝒑𝒑𝒊𝒏𝒈 𝒆𝒈𝒈 𝒘𝒉𝒊𝒕𝒆𝒔 𝒕𝒐 𝒄𝒓𝒆𝒂𝒕𝒆 𝒂𝒏 𝒂𝒊𝒓𝒚 𝒎𝒆𝒓𝒊𝒏𝒈𝒖𝒆. 𝑻𝒉𝒆 𝒄𝒂𝒌𝒆𝒔 𝒂𝒓𝒆 𝒂𝒍𝒔𝒐 𝒎𝒂𝒅𝒆 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒉𝒊𝒈𝒉-𝒒𝒖𝒂𝒍𝒊𝒕𝒚 𝒊𝒏𝒈𝒓𝒆𝒅𝒊𝒆𝒏𝒕𝒔, 𝒔𝒖𝒄𝒉 𝒂𝒔 𝒇𝒓𝒆𝒔𝒉 𝒆𝒈𝒈𝒔, 𝒑𝒓𝒆𝒎𝒊𝒖𝒎 𝒇𝒍𝒐𝒖𝒓, 𝒂𝒏𝒅 𝒑𝒖𝒓𝒆 𝒃𝒖𝒕𝒕𝒆𝒓, 𝒆𝒏𝒔𝒖𝒓𝒊𝒏𝒈 𝒕𝒉𝒂𝒕 𝒆𝒗𝒆𝒓𝒚 𝒃𝒊𝒕𝒆 𝒊𝒔 𝒂 𝒉𝒆𝒂𝒗𝒆𝒏𝒍𝒚 𝒆𝒙𝒑𝒆𝒓𝒊𝒆𝒏𝒄𝒆.一年一度生日月,安排了好方便而且CP值不錯的la famille chiffon cake仔。之前都介紹過背景今次就唔多講,一定係傳統餅店與IGshop以外的好選擇。外型經外貌協會評定的我肯定顏值可為收到既人帶來歡樂。唔講唔知,本來以為玻璃罩子是display需要,原來係有實際作用!店家的忌廉是放在蛋糕

唔講唔知,本來以為玻璃罩子是display需要,原來係有實際作用!店家的忌廉是放在蛋糕裏面,而不是在外面,因此蛋糕在雪櫃裏被吹乾了就不好食,所以店家設計了一個保濕玻璃罩,但玻璃容易起霧,所以他們就研發了天然防霧劑去解決除霧的問題。認真專業,所以蛋糕先保持到濕潤感~

日本日向夏蜜柑:夏天好想食解渴口味,蜜柑充滿水份,有啲檸檬🍋味道,酸甜開胃。

伯爵夫人:小清新嘅外表,波浪cream加入面既jelly,加上一朵小花及小草,外表太美賞心悅目令人看了好久。

法國玫瑰 :以玫瑰花釀與玫瑰花粉製作,食落有淡淡玫瑰幽香,甜度適中,粉紅外表少女心爆燈!

榛果咖啡朱古力:呢款幾有驚喜,朱古力同埋咖啡味道突出,雖然好平實但同時味道係當中最喜愛的一款!
2023-01-22 437 浏览
鑽石山分店較大,唔係得counter, 可以行入去,裝修好雅緻,除咗蛋糕,旁邊放咗好多禮盒,如蝴蝶酥,連生日慶祝用具亦有。今次蛋糕揀咗紫薯黑糖,兩個人食當然係迷你size,HKD65加20生日牌。蛋糕上兩粒藍莓再配上食用花,黑糖喺蛋糕嘅中心,切開先見倒,份量唔會太多唔會太甜。

2023-01-21
2022-10-19 496 浏览
🥢 講起戚風蛋糕,一定講得出La Famile,每間分店經常都人頭湧湧,全因佢地色彩繽紛嘅戚風蛋糕,外形非常吸睛,吸引唔少人買蛋糕慶祝各種場合。 👍🏻 店員有禮,包裝技巧純熟,對產品清晰了解,而且佢地每個月都會隨機抽一日壽星去拎免費蛋糕㗎 ✨ 長野之紫 $70長野縣紫葡萄口感清爽香甜,蛋糕帶微微葡萄香揾食指數: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 香濃開心果 $67外皮係開心果朱古力層,開心果味香濃,感覺新穎揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 法式檸檬撻 $64完美還原檸檬撻嘅酸甜味,配合埋蛋糕平衡得好好揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 雙重朱古力 $58唔會太苦澀或者太甜,朱古力忌廉香滑,蛋糕濕潤揾食指數: 🐄🐄🐄🐄

✨ 長野之紫 $70
長野縣紫葡萄口感清爽香甜,蛋糕帶微微葡萄香
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄

✨ 香濃開心果 $67
外皮係開心果朱古力層,開心果味香濃,感覺新穎
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄

✨ 法式檸檬撻 $64
完美還原檸檬撻嘅酸甜味,配合埋蛋糕平衡得好好
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄

✨ 雙重朱古力 $58
唔會太苦澀或者太甜,朱古力忌廉香滑,蛋糕濕潤
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄
2022-09-20 380 浏览
La Famille由大坑小店擴展成遍佈各大商場嘅連鎖店,今次終於嚟試吓佢有咩魔法🥳佢哋標榜選用北海道鮮忌廉、日本麵粉製作蛋糕🇯🇵口感蓬鬆柔軟,組織中飽含空氣,帶有彈性,食多兩啖都唔會覺得膩🌿重點係⋯蛋糕細細隻,造型夠晒精緻,啱晒打卡🥹大甲香芋黑糖麻糬 ($64)🍠甜度恰到好處,黑糖麻糬煙韌軟糯,推薦俾香芋控!🤤伯爵夫人 ($64)☕️茶味出得嚟又唔會太濃太苦澀,面頭酸甜酸甜嘅啫喱,令到整體味道更清香🍹日本日向夏蜜柑 ($64)🍊蜜柑多汁香甜,內層有酸香法式檸檬醬、香草奶凍、北海道鮮忌廉,份外清爽開胃☁️香濃開心果 ($67) 🌴入口散發淡淡果仁香味,面層仲有層開心果白朱古力脆片,口感更豐富💥、味道 😋:🔸🔸🔸🔸CP值 💸:🔸🔸🔸

味道 😋:🔸🔸🔸🔸
CP值 💸:🔸🔸🔸