🥘西班牙海鮮飯整體飯嘅份量適合2至4 個人食🙆🏻‍♀️ 再配幾款餐前小食同啤酒真係可以喺度坐成晚賣相非常吸引,有多款海鮮例如🦑 原隻魷魚、帶子、青口,以及開邊大蝦🦐魷魚口感好新鮮,口感富彈性👍海鮮飯有少少咬感,飯與飯之間夾雜住彩椒碎、腸、豆角,再配sour cream,撈埋一齊味道好正宗好好味🔥炒墨魚口感非常鮮嫩,傾計餸酒一流🐷炸西班牙黑毛豬仔骨平時會覺得食豬仔骨係好狼狽既事🥴但呢度既骨好易咬開,唔會好乾,帶點油香🍴
🥘西班牙海鮮飯

🔥炒墨魚
口感非常鮮嫩,傾計餸酒一流

🐷炸西班牙黑毛豬仔骨
每次講到西班牙菜,我都會諗起我最愛嘅𝖳𝖺𝗉𝖺𝗌🥘,同朋友一齊享受美食係一種無同倫比嘅快樂。最近我喺灣仔發現咗一間西班牙餐廳𝐋𝐚 𝐑𝐞𝐬𝐚𝐜𝐚,呢度嘅環境舒適,食物美味,畀人喺品嚐美食嘅同時都可以享受到唔同嘅氣氛。而且呢度嘅𝖳𝖺𝗉𝖺𝗌種類多,選用上乘嘅食材,性價比非常高。𝐋𝐚 𝐑𝐞𝐬𝐚𝐜𝐚推介🔥👍 黑毛豬火腿多士 𝘽𝙞𝙠𝙞𝙣𝙞 𝙏𝙤𝙖𝙨𝙩呢款係一款必試嘅經典𝖳𝖺𝗉𝖺𝗌。多士兩面煎得金黃酥脆,夾住西班牙黑毛豬火腿同豐富嘅芝士,每一口都可以深深感受到濃厚嘅火腿同芝士風味,令人回味無窮。👍 西班牙海鮮飯西班牙海鮮飯係呢度嘅一道招牌菜。飯上枱嘅時候仲熱辣辣,含有青口、蝦、大魷魚等多種海鮮。飯經過燉煮,畀海鮮嘅美味完全融入咗飯中,每一口都係海鮮嘅味道,入口即化,令人忍唔住一口接一口。📍La Resaca灣仔皇后大道東137號聲浩樓地舖及閣樓

𝐋𝐚 𝐑𝐞𝐬𝐚𝐜𝐚推介🔥
👍 黑毛豬火腿多士 𝘽𝙞𝙠𝙞𝙣𝙞 𝙏𝙤𝙖𝙨𝙩

👍 西班牙海鮮飯

📍La Resaca
  • 西班牙海鮮飯
  • 西班牙檸檬啤酒
2023-08-30 24 浏览
灣仔一向多美食,係合和中心附近,有間隱世嘅食西班牙🇪🇦餐廳,唔留意真係好容易睇漏眼😂,今日Duck哥🦆就帶阿仔去試下味道如何😆?餐廳地方唔大,裝修簡約,水泥牆設計好有feel🥰。餐牌📔選擇唔多,但就樣樣好吸引😍。西班牙海鮮飯 $328海鮮飯係2️⃣人份量,海鮮鋪滿飯面🍛,賣相超級吸睛,帶子肥味😋,青口🦪鮮甜🥰,開邊蝦🦐口感彈牙😍,仲有原隻魷魚🦑,真係非常豐富。Paella粒粒分明,有紮實嘅口感🥰,加埋檸檬汁🍋和sour cream一齊食,更加好味😋。西班牙蛋餅 $88充滿驚喜一個蛋餅🍳,蛋入面有薯仔🥔、洋蔥🧅和腸仔粒,口感豐富,十分惹味😋。炸魷魚鬚 $88魷魚鬚🦑好粗身,好新鮮,炸完之後完全沒有死實乾硬的情況👍,完全做到外脆內軟😍。總括而言,食物選擇雖然唔多,但係好高質素,地方雖然唔大,但氣氛一流。真心推介俾大家去試下。後記:西班牙檸檬啤酒老闆分別請咗我和阿仔一人一細杯檸檬🍋啤酒🍺,啤酒帶著淡淡檸檬香氣、酸度平衡、清新易飲。(註:未夠18歲記得唔好飲酒🚫,至於Duck哥個仔嘛.....🍻🤭🤭)

西班牙海鮮飯 $328

• 西班牙海鮮飯
  • 西班牙檸檬啤酒
  • 西班牙蛋餅
  • 炸魷魚鬚
位於利東街附近的西班牙酒吧小店「La Resaca」真係一個放工食飯聚腳的好地方,雖然餐廳唔算好大,不過食物都幾高質,叫返杯酒飲,可以relax一下。🔸西班牙海鮮飯 🦑🦐🐙特別推介佢個西班牙海鮮飯,基本上係每枱都會點的主菜,真係好足料,除左有青口、帶子、蝦之外,仲有條大魷魚,烤得好香,啲海鮮都好新鮮!🔸西班牙蛋餅 🍳呢個都算係我幾鍾意既小食,整得好香,入面仲有薯仔粒、煙肉、芝士,食落都好有口感。🔸炸魷魚鬚🦑🦑炸野就點都無得輸,佢仲落左啲紫菜喺入邊,味道唔錯。🔸香煎牛舌👅 十分推介!煎到好質感好軟腍,有入口即化既感覺。🔸西班牙檸檬啤酒🍋叫左兩杯西班牙檸檬味嘅啤酒,第一次試飲,都幾特別,好易入口,有好清爽的感覺,好適合夏天飲😀📍#LaResaca (#灣仔美食)灣仔皇后大道東137號聲浩樓地舖及閣樓➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟

🔸西班牙海鮮飯 🦑🦐🐙

🔸西班牙蛋餅 🍳

🔸炸魷魚鬚🦑🦑
炸野就點都無得輸,佢仲落左啲紫菜喺入邊,味道唔錯。

🔸香煎牛舌👅
十分推介!煎到好質感好軟腍,有入口即化既感覺。

🔸西班牙檸檬啤酒🍋

📍#LaResaca (#灣仔美食)

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟
2023-08-22 18 浏览
溫泉蛋辣肉腸薯絲 $88肥妹仔未試過,今次第一次食!薯條切都非常之幼,然後拎去炸。食落去超香脆!入邊仲有好多西班牙傳統嘅辣肉腸,再加埋一隻流心嘅溫泉蛋,真係食到高潮。西班牙蛋餅 $88唔止得蛋,仲有煎到好趣嘅薯仔片同埋辣肉腸,我覺得西班牙菜嘅蛋料理好出色,食落去好香蛋味。香炸蟹肉丸 $58雖然係細細粒,但係每一粒全部都係蟹肉,食落口入邊蟹肉嘅鮮味係湧出來,超級好食。西班牙海鮮飯 $328我係呆咗,上枱係份量超大碟,而且配料係超級豐富!有青口,原條魷魚,蝦,帶子,處理得好出色。帶子係外表煎到微脆,入邊仲係好似刺身嘅感覺。蝦肉極級爽口彈牙,青口就好香。魷魚食落去好嫩滑。海鮮飯食落去好creamy,因為佢撈左類似蛋黃醬,食落去仲有微微嘅蕃茄味。西班牙檸檬啤酒飲落去驚清爽,一啲都唔似飲啤酒,一嚟到一定要。
溫泉蛋辣肉腸薯絲 $88

西班牙蛋餅 $88

香炸蟹肉丸 $58

西班牙海鮮飯 $328

西班牙檸檬啤酒
飲落去驚清爽,一啲都唔似飲啤酒,一嚟到一定要。
2023-08-09
西班牙菜一向都係我最喜愛既西餐菜式之一,最近試左一間位於灣仔的西班牙菜小店,整體都覺得唔錯,即刻同大家share🤤‣ 香炸蟹肉丸 ($58)前菜方面叫左呢份蟹肉丸,新鮮炸起熱辣辣,外層好脆口,而入面滿滿既蟹肉,幾好味😆‣ 墨西哥脆片配三文魚醬 ($88)三文魚醬配埋墨西哥脆片當係餐前小食,個人覺得份量幾多,多幾個朋友一齊share會比較合適🫶🏻‣ 西班牙海鮮飯🥘 ($328)主菜係招牌之一嘅西班牙海鮮飯,新鮮出爐既佢賣相好吸引😍飯粒食落幾有風味,類似risotto既感覺,但又比risotto要乾身😝幾款海鮮食落味道都唔錯,夠新鮮!無論係魷魚、蝦定青口,都係好大隻而且幾鮮甜👍🏻‣ Estrella Damma Lemon ($88)餐廳主打嘅一款西班牙進口生啤,店員話一定要叫生啤而唔好叫普通個隻,會好飲好多🤣果然好正!都係第一次飲檸檬味啤酒,我覺得啤酒味同檸檬味真心好夾,好易入口,味道好refreshing,麥味好輕,怕苦既人相信會幾鍾意🤤‣ Lime Soda ($38)青檸梳打都唔錯,幾夠氣👍🏻💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟餐廳有2層,座位唔算好多,但都坐得舒服服務態度都唔錯,會主動推薦食

‣ 香炸蟹肉丸 ($58)

‣ 墨西哥脆片配三文魚醬 ($88)

‣ 西班牙海鮮飯🥘 ($328)
主菜係招牌之一嘅西班牙海鮮飯,新鮮出爐既佢賣相好吸引😍

‣ Estrella Damma Lemon ($88)

‣ Lime Soda ($38)
青檸梳打都唔錯,幾夠氣👍🏻

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
餐廳有2層,座位唔算好多,但都坐得舒服
服務態度都唔錯,會主動推薦食物/飲品
加上呢到食物質素都唔錯,價錢合適👍🏻
對西班牙菜有興趣既朋友不妨考慮一下😋

💰Total: $600 ($300pp)
📍La Resaca

🚩更多同類餐廳 #foodstep_西餐
🚩更多同區餐廳 #foodstep_灣仔

📣Like & Share & Follow @ourfoodstephk_
🙏🏻謝謝你的支持,成為我努力分享的動力💪🏻
今日黎到灣仔西班牙酒吧餐廳叫La Resaca餐牌有好多選擇有套餐可以揀仲有好多酒飲一坐低, 嗌完嘢食, 店員就送上佐兩杯好得意細細杯既檸檬生啤俾我地試下, 介紹話好啱女士飲, 我試佐一啖之後發覺都真係好滑, 淡淡地好易入口, 係好飲既, 唔係好飲得酒既我完全接受到, 下次會嗌黎飲唔飲酒都有非酒精飲品提供選擇, 橙汁真材實料冇藥水味, 酸酸甜甜好飲香辣虎蝦意大利粉有四大隻虎蝦, 蝦肉唔使自已剝, 肉質非常新鮮彈牙, 意粉有少少辣, 索晒啲汁好入味好正最期待既西班牙乳豬終於出場啦, 睇賣相已經留晒口水, 再放入口, 呢一餐值得了, 外皮好薄好鬆脆, 內裡嫩滑多汁, 每一啖都超滿足, 配埋焦糖菠蘿, 完美解到膩, 真係超級超級好味, 食完幾日都仲回味緊, 一定會再去食要留肚食既甜品一定係西班牙油條, 啱啱炸起, 熱辣辣, 外層鋪滿砂糖, 又甜又脆又香口, 配醬食仲好食
今日黎到灣仔西班牙酒吧餐廳叫La Resaca
餐牌有好多選擇
有套餐可以揀
仲有好多酒飲
香辣虎蝦意大利粉有四大隻虎蝦, 蝦肉唔使自已剝
, 肉質非常新鮮彈牙, 意粉有少少辣, 索晒啲汁好入味好正

2023-08-18
  • 西班牙乳豬
2023-08-19 13 浏览
西班牙海鮮飯好足料嘅西班牙海鮮飯,用平底鑊上熱辣辣!有大大隻魷魚,青口,帶子,大蝦,海鮮都幾新鮮,最正係魷魚原隻上,十分吸晴!飯係用左茄汁底,最特別係有陣煙燻味,好有風味。炸西班牙黑毛豬仔骨豬仔骨炸得幾乾身,但食落又唔會好鞋,有蘇脆嘅口感,好香口。炸魷魚鬚魷魚鬚一樣炸到好蘇脆,炸粉唔會好厚,食落又唔會成口油,而且份量仲唔少。Fruit Punch超級大杯嘅Fruit Punch,加左好多雜莓,酸酸甜甜好解渴好fresh!西斑牙檸檬啤酒餐廳送左西班牙檸檬啤,冇一般啤酒嘅苦澀味,反而有陣清新嘅花香同淡淡嘅檸檬味,好易入口。
西班牙海鮮飯

炸西班牙黑毛豬仔骨
豬仔骨炸得幾乾身,但食落又唔會好鞋,有蘇脆嘅口感,好香口。

炸魷魚鬚

西斑牙檸檬啤酒
2023-08-16 29 浏览
無意中走入這間小店,一個字「讚」,一定要試sangria! 從來不怎喜歡這飲品,太多氣泡太多水果味太多冰,不知怎欣賞…這個sangria比較創新,完全唔似傳統sangria, 實在有驚喜!😋😋
😋😋
2023-08-16
2023-08-15 11 浏览
聽朋友講,喺利東街附迎有間唔錯嘅西班牙餐廳。今日去開灣仔就試試佢。西班牙檸檬啤酒 🍻老闆好好客,免費請我哋飲,飲落好清新仲好開胃。.西班牙海鮮飯 ($328)果然係招牌菜✔️ 超足料嘅海鮮飯,飯粒之間仲有chorizo粒同蔬菜粒,好惹味。.炸蟹肉球 ($58)好別緻嘅炸球,入面塞滿蟹肉,好滿足。.溫泉蛋辣肉腸薯絲 ($88)第一次食呢種tapas, 溫泉蛋流心煮得剛剛好,撈埋脆脆嘅薯絲送酒一流。.黑毛豬火腿多士 ($88)多士烤得好香脆,入面嘅芝士烘到溶溶哋,夾埋火腿食好正。.

西班牙檸檬啤酒 🍻
老闆好好客,免費請我哋飲,飲落好清新仲好開胃。

西班牙海鮮飯 ($328)

炸蟹肉球 ($58)
好別緻嘅炸球,入面塞滿蟹肉,好滿足。

溫泉蛋辣肉腸薯絲 ($88)

黑毛豬火腿多士 ($88)
多士烤得好香脆,入面嘅芝士烘到溶溶哋,夾埋火腿食好正。
2023-08-15
西班牙海鮮飯🦐$328食得出係即叫即整😊等咗好耐個盤係非常之熱嘅🔥海鮮材料都豐富😋有幾隻蝦🦐帶子😊青口☺️同埋魷魚🦑個飯底都好正😇同平時食嘅米好唔同😊入邊仲加咗紅蘿蔔碎🤪椒嘅碎同埋豆😆終於唔係嗰啲三色豆😂😂😂成個飯都好香🤪好重海鮮嗰陣鮮甜😎同埋熱辣辣🤩好鬼正炸魷魚鬚🦑$88非常極之好食😁除咗係新鮮炸外脆內軟之外🤩佢個炸粉有一種特別嘅香味😘難以形容😂總之就係更加帶出魷魚嘅鮮甜味🤩配埋佢個特色醬汁😙真係食極唔停口西班牙蛋餅🥚$88台灣蛋餅食得多🤣西班牙個款真係第一次食🤩蛋入邊加咗少少肉碎🤪同埋佢係配沙律醬同埋茄汁😍不過蛋餅冇乜味幾😂整體都幾特別Fruit punch 都見幾多人嗌呢一款☺️入邊好多生果😍食到有藍莓😙士多啤梨😘紅莓😅成杯紅色幾靚幾特別西班牙檸檬啤酒唔算好重檸檬味☺️反而有一種蜜糖嘅香味🤩好易入口😙好有特色

西班牙海鮮飯🦐$328

炸魷魚鬚🦑$88

西班牙蛋餅🥚$88

Fruit punch

唔算好重檸檬味☺️反而有一種蜜糖嘅香味🤩好易入口😙好有特色
2023-08-12 724 浏览
《正宗西班牙海鮮飯🌊》———————————————-#LaResaca 🌟-同同事收工去咗happy hour,佢哋推介咗呢間西班牙酒吧小店,好chill好relax,別具特色🥰-🇪🇸 西班牙海鮮飯非常足料豐富,大大份,三四個人都夠食,上面佈滿魷魚🦑、大蝦🍤、青口同帶子,海鮮爽口彈牙,飯裡面仲有彩椒、辣肉腸粒等,口感更加有層次🥰海鮮清湯以蝦、魚臂、雜菜、番茄、羅勒熬同浸過夜到出晒味😆 加埋aioli撈埋食,超正!-🇪🇸 炸西班牙黑毛豬仔骨一碟都有好幾舊,份量幾足,豬仔骨肉質嫩滑多汁,十分juicy,一切就起到啲肉出嚟🍴-🇪🇸 西班牙蛋餅薯仔蛋餅裡面有洋蔥粒、辣肉腸,煎得一啲都唔油,配搭aioli同 ketchup超夾☺️-🇪🇸 西班牙檸檬啤酒店名就係西班牙文宿醉嘅意思,又點可以飲返杯🍺餐廳引入咗唔少西班牙獨有嘅啤酒,好似呢杯Estrella 檸檬啤酒,入口味道酒味唔太重,酸酸甜甜,好清新好易入口,啱哂女仕💃-🇪🇸西班牙油條外皮幾脆,配上朱克力醬同埋雪糕,略帶微甜,帶出肉桂糖香😝-⭐ 參考價錢︰(另收加一)西班牙海鮮飯:328西班牙油條:$68炸西班牙黑毛豬仔骨:$88西班牙蛋餅:$88
《正宗西班牙海鮮飯🌊》
———————————————-
#LaResaca 🌟
🇪🇸 西班牙海鮮飯
🇪🇸 炸西班牙黑毛豬仔骨
🇪🇸 西班牙蛋餅
🇪🇸 西班牙檸檬啤酒
🇪🇸西班牙油條
外皮幾脆,配上朱克力醬同埋雪糕,略帶微甜,帶出肉桂糖香😝
⭐ 參考價錢︰(另收加一)
西班牙海鮮飯:328
西班牙油條:$68
炸西班牙黑毛豬仔骨:$88
西班牙蛋餅:$88
🍌 抵deal 指數:7/10
💰 人均消費:$300
2023-08-10
今日嚟到呢間位於灣仔皇后大道東嘅「La Resaca」食西班牙菜,位置同利東街好近!水泥風門面嘅酒吧,地方雖然唔大,但有閣樓同vip房可以同一大班人聚會👫🏻 佢哋嘅招牌係海鮮飯同乳豬🐷 Resaca喺西班牙文係解hangover,飲酒當然唔少得,嚟呢度可以試吓佢手工啤酒🍻 happy hour過嚟仲抵!♥ 西班牙檸檬啤酒一坐低就有welcome drink,店主好好客😳 呢款啤酒女士非常啱飲,容易入口,飲落酒精濃度唔高,麥味唔重,檸檬香氣清爽,夏天飲正!♥ 西班牙烤乳豬 $398乳豬皮脆肉嫩,呈金黃色,皮好薄脆,豬肉肉軟,肉汁油脂豐富,兩個人share啱啱好😎 乳豬要趁熱食!伴碟有焦糖菠蘿,多汁甜蜜,平衡乳豬油膩感,條佬都同我爭菠蘿食😂♥ 西班牙蛋餅 $88蛋餅賣相睇落平凡,切開其實係有層層餡料,入面有西班牙臘腸、薯仔同洋蔥,加咗Chorizo帶點煙燻香氣~ 另外仲配咗兩款醬,加啲茄汁食開胃啲🐷♥ Lime Soda $38 & Ginger Ale $28個杯幾高身,青檸梳打係無糖,解膩解渴🧊💬 總結店主好客👍🏻 適合收工或週末過嚟chill
♥ 西班牙檸檬啤酒
♥ 西班牙烤乳豬 $398
♥ 西班牙蛋餅 $88
個杯幾高身,青檸梳打係無糖,解膩解渴🧊

💬 總結
店主好客👍🏻 適合收工或週末過嚟chill
星期五又到chill一chill香草煙三文魚沙律前菜先用沙律打底 酸甜黑醋醬微鹹煙三文魚 新鮮的生菜剛剛烤焗好的海鮮飯滿滿海鮮 蝦肉爽 帶子嫩章魚有韌度 配合雜菜粒去煮飯甜甜的蔬菜味 加點檸檬汁更清爽西班牙蛋餅偏厚實質地 內層佈薯片 芝士 肉粒鹹香味道 芝士鹹肉粒 蛋餅更香口有厚度蛋餅 帶濃郁蛋香黑毛豬火腿炸丸黑毛豬薄片狀 帶微鹹香包裹炸丸 會爆醬而出的內餡涼涼的豬片 炸得酥脆的炸丸口感好豐富兩杯檸檬啤酒清香檸檬 減低啤酒麥味女仔會更易入口

星期五又到chill一chill

兩杯檸檬啤酒
清香檸檬 減低啤酒麥味
女仔會更易入口

2023-08-08 398 浏览
近排比較多食西班牙菜,這間位於灣仔嘅小店,提供嘅西班牙菜好出色,雖然座位唔多,但環境氣氛好舒服,位置咁方便,以後一定會多嚟。◇ 香炸蟹肉丸 𝘊𝘳𝘢𝘣 𝘗𝘰𝘱𝘱𝘦𝘳表面炸得酥脆,而丸入面係蟹肉,係真蟹肉,有陣陣海水味,冇用太多醬汁,保留原有鮮甜味◇ 香煎牛舌 𝘎𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘖𝘟 𝘛𝘰𝘯𝘨𝘶𝘦牛舌厚切,三大塊,表面煎得焦香,牛舌肉質嫩滑,秘製醬汁令牛舌好入味,賣相唔吸睛但味道絕對出色◇ 吊桶魷魚西班牙飯 𝘚𝘲𝘶𝘪𝘥 𝘗𝘢𝘦𝘭𝘭𝘢將飯放入魷魚內真係令小編喜出望外,小編之前未見過,不知是否餐廳獨創,無論如何一上枱見到咁特別就食指大動,吊桶魷魚肉質爽口完全唔韌,內裏西班牙飯加入紅蘿蔔粒同豆角粒,味道同口感都豐富,配菜係沙律菜,淋上甜酸醋,主菜都有開胃效果◇ 焦糖菠蘿 𝘊𝘢𝘳𝘢𝘮𝘦𝘭 𝘗𝘪𝘯𝘦𝘢𝘱𝘱𝘭𝘦$30一碟焦糖菠蘿非常抵食,菠蘿清甜多汁,表面佈上一層薄薄焦糖,又香口又甜◇ 朱古力心太軟 𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 𝘓𝘢𝘷𝘢 𝘊𝘢𝘬𝘦做法中規中矩,內裏朱古力流心,香味濃郁,配上雲尼拿雪糕同一粒士多啤梨,飯後甜品最佳選擇◇ Fruit Punch這裏嘅Fruit Punch絕對有驚喜,唔係一般用不同色

◇ 香炸蟹肉丸 𝘊𝘳𝘢𝘣 𝘗𝘰𝘱𝘱𝘦𝘳

◇ 香煎牛舌 𝘎𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘖𝘟 𝘛𝘰𝘯𝘨𝘶𝘦

◇ 吊桶魷魚西班牙飯 𝘚𝘲𝘶𝘪𝘥 𝘗𝘢𝘦𝘭𝘭𝘢

◇ 焦糖菠蘿 𝘊𝘢𝘳𝘢𝘮𝘦𝘭 𝘗𝘪𝘯𝘦𝘢𝘱𝘱𝘭𝘦

◇ 朱古力心太軟 𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 𝘓𝘢𝘷𝘢 𝘊𝘢𝘬𝘦

◇ Fruit Punch
這裏嘅Fruit Punch絕對有驚喜,唔係一般用不同色素果汁混合,而係用真生果榨汁,再加入新鮮生果,不只係飲仲可以食,大推