2023-01-24 593 浏览
🍹餐廳以落地玻璃設計,木系格調,最特別係戶外Chill爆露天後花園,仲可以帶埋自己既寵物一齊黎,岩哂同朋友、閨密食住野傾下計🔸煙三文魚帶子奶油燉飯成個飯配料好豐富,同時又做到好平均,帶子兩邊煎到金黃色,帶少少焦香,燉飯用左意大利飯去整,軟硬適中,最特別既係面頭既藜麥,藜麥炸香左,增加左燉飯既口🤤🔸芝士蘑菇釀雞翼尼個真係心機菜黎,雞翼去左骨,芝士味好濃,加左兩隻芝士係入面,則邊個醬有微微酸酸地,帶少少果香😍雞翼外皮少少脆,甜甜地🔸炸軟殼蟹漢堡配牛油果紅咖喱醬汁與薯條漢堡份量超十足,軟殼蟹有兩隻😯牛油果切到一粒粒,加埋紅咖喱醬,少少辣辣地幾惹味,薯條加左芝士粉,超邪惡😆🔸京都焙茶鮮奶拉花超有心機,係獨角獸🦄️,焙茶同鮮奶比例岩岩好,飲落好順滑,焙茶味好香🔸Honduras Masaguara Sherry Low-Temp Fer尼隻咖啡係經過雪利酒桶低溫發酵處理,所以飲落帶少少威士忌既酒香味,同時又有少少蜜糖味,口感醇厚都幾特別😋

🔸煙三文魚帶子奶油燉飯

🔸芝士蘑菇釀雞翼

🔸炸軟殼蟹漢堡配牛油果紅咖喱醬汁與薯條

🔸京都焙茶鮮奶

2023-01-18 76 浏览
今次 ʜᴀᴘᴘʏ ғʀɪᴅᴀʏ 跟朋友到訪位於觀塘的 ʟᴀɢᴏᴍ跟牛頭角店差不多的風格 室內位置不少亦設特色戶外用餐區也會提供不同口味的 sʜɪsʜᴀ 休閑風滿滿晚上到訪氣氛極佳主打各種輕食及西式料理意粉及扒類等一應俱全 𓋪 煙三文魚帶子奶油燉飯份量很大 建議分享食用ᴄʀᴇᴀᴍʏ 的燉飯裡拌上三文魚跟藜麥提升不少口感 很不錯吃 𓋪 經典凱撒沙律晚餐吃清爽輕盈的沙律也是不錯的選擇醬汁如果多一點會更開心𓋪 水牛城雞中翼雞翼一碟六隻 比想像中來得沒這麼辣內裏肉質軟淋 作為小食也很不錯𓋪 鮮草莓吉士撻甜品每天不同款式當天的鮮草莓吉士撻很吸引草莓清甜 撻皮稍稍有點硬呢𓎺 京都焙茶鮮奶𓎺 咖啡拿鐵兩款飲品也十分大杯其中焙茶鮮奶拉花超級漂亮
跟牛頭角店差不多的風格 室內位置不少
兩款飲品也十分大杯
其中焙茶鮮奶拉花超級漂亮
2023-01-13
2023-01-18 443 浏览
Lagom Kaffe 在牛頭角只做午巿已打出名堂,不少人排隊等候,所以餐廳在觀塘區再開第2分店,地方除了室内更有室外,都一樣有人排隊等候,人氣甚旺,皆因食物質素和味道有一定保證。******************************疫情期間都不敢外出食飯,沒有晚巿,更不願外出吃飯。2年多已過,不能回港的朋友都能回港,終於可以解放一下,梗係約埋朋友仔出來吃飯聚聚。最近有間人氣餐廳,朋友在附近返工都說無論任何時間都有人在門外等位,難得這夜下雨天有座位,就即興相約前來聚下聚下。餐廳位置在觀塘碼頭附近的海濱範圍,確實距離地鐵站行一段路,但完全不失食客前來,還願意等位,相信有其原因,就這夜和朋友聚聚去體驗一下。是夜下雨天,從地鐵站過來還好,沿路都有大廈可以擋雨,所以也不怕濕身。來到餐廳,好幸運地不用等入座,可能因為下雨天關係,但不影響和朋友歡聚的心情。看著餐牌,有2人set,和散點。散點當中有餐湯、小食、沙律,主食有排、飯意粉和漢堡,此外還有蛋糕。飲品都以鮮奶、咖啡花茶為主,有熱有凍,都有些乳酪特飲,全部都可以自己手機落單,非常方便。落單不久食物已經送上。芝士蘑菇釀雞翼 HKD78,一客

芝士蘑菇釀雞翼 HKD78,一客有5隻,蘑菇味幾香,帶少少芝士味,最重要雞翼炸得皮夠香口。

煙三文魚帶子奶油燉飯 KD168,帶子輕煎帶點金黃,燉飯加了溫泉蛋,拌勻奶油飯一起吃,奶油味香濃,又帶點三文魚粒的味道,吃著燉飯,口感還帶點脆口感,配著帶子一起吃,無論味道或口感都是水準之作,非常滿足。

莫卡咖啡 HKD48,拉花是一隻駱駝,非常用心,味道也不錯,朱古力味和咖啡味都各有一半。

京都玄米茶鮮奶 HKD48,這個鮮奶是餐廳推介,玄米茶味都幾清香,配著鮮奶口感夠滑,最特別拉花是獅子,非常有心思。

• 煙三文魚帶子奶油燉飯
  • 芝士蘑菇釀雞翼
2023-01-17 58 浏览
星期六既晚上,同閨蜜去左觀塘的人氣露天餐廳「Lagom Kaffe」。餐廳設計充滿格調,樓底好高空間感十足,有落地玻璃,是一間特色休閒戶外西餐廳。餐廳主打輕食及西式料理,帶埋寵物一齊去餐廳,飲咖啡傾吓計又得,夜晚飲杯酒chill下就更加爽。二人晚市套餐 $428套餐包兩個前菜,兩個主菜和兩杯飲品,份量十足,性價比非常高。 前菜胡椒吞拿魚和風沙律 (加$20)吞拿魚好大塊,外層微微炙燒過,肉質緊緻鮮嫩。配上新鮮沙律菜,入口爽脆,加上醋汁,清新不膩,味道酸香,口感清爽輕盈。水牛城雞中翼雞中翼不上麵粉油炸,香口但不會油膩,味道酸酸辣辣,非常開胃,作為餐前小食一流!主菜煙三文魚帶子奶油燉飯 (加$30)帶子大大粒外皮煎得焦香,夠晒爽口彈牙,risotto有嚼勁而且Q彈,加埋煙三文魚的咸香,入口又香又滑。仲有溫泉蛋同埋脆脆卜卜既藜麥,口感非常豐富,推介!炸軟殼蟹漢堡配搭牛油果紅咖喱醬汁與薯條份量十足,炸軟殼蟹入口鬆脆,配埋牛油果紅咖喱醬汁,超級惹味!仲配埋海量薯條,薯條炸得好脆身,有水準!飲品 玫瑰蜂蜜手工氣酒 (加$58)係城釀出品嘅氣酒,有別於啤酒,它是100%純蜂蜜發酵。天然的甜味,帶玫瑰

二人晚市套餐 $428

前菜
胡椒吞拿魚和風沙律 (加$20)

主菜
煙三文魚帶子奶油燉飯 (加$30)

炸軟殼蟹漢堡配搭牛油果紅咖喱醬汁與薯條

飲品

玫瑰蜂蜜手工氣酒 (加$58)

係城釀出品嘅氣酒,有別於啤酒,它是100%純蜂蜜發酵。天然的甜味,帶玫瑰花的新鮮果香,好啱女生們飲。

日本小山園抹茶鮮奶

小山園抹茶粉,抹茶味香濃,鮮奶入口順滑。
2023-01-15 99 浏览
𓄢 𓄢Lagom觀塘店主打輕食及西式料理。店內設計走輕線條簡約風格,戶外座位偏休閒風,店子也是pet-friendly餐廳。今次特意晚上去試試二人晚餐($546),食物質素很高,非常驚喜。𓋩 經典凱薩沙律𓋩 水牛城雞中翼𓋩 法式紅酒牛面肉燉飯𓋩 煙三文魚帶子奶油燉飯𓋩 龍眼蜂蜜手工氣酒 𓋩 鮮薑青檸梳打𓋩 草莓撻特別推介法式紅酒牛面肉燉飯,牛面肉軟稔入味,燉飯肉汁香濃,一道讓人非常滿足的料理。還有煙三文魚帶子奶油燉飯也非常驚艷!帶子是珍寶size的,很鮮味,配上溫泉蛋、咸香的煙三文魚和creamy的奶油燉飯,口感層次豐富。另外,店家的甜品是每天fresh bake,也非常值得一試。
𓄢 𓄢

煙三文魚帶子奶油燉飯
經典凱薩沙律
草莓撻
2023-01-15 80 浏览
今次放甩某人,只搵朋友出來聚下,疫情終於可以放寬,出來飯聚心情都輕鬆好多。這次是朋想去吃桔梗副線的餐廳,當然會奉陪到底。食飯之前都睇下Lagom Kaffe 的來頭,沒想到如此甚受歡迎,係牛頭角開店,幾個月後於觀塘再開另一分店,還要有室外座位,景觀不錯。不過天氣有點涼,晚上還是坐室内好點。前來是要聚舊聚舊,當然點選些食物用來邊傾計邊吃。看著餐牌都以西餐為主,一看餐廳,有朋友喜愛的薯條和我喜愛的乳酪,就二話不說地下單。餐廳還是自己scan code 落單,非常方便。炸魚薯修配青檸莎莎醬 HKD128,炸魚必需要啖啖肉口感才好吃,這個炸魚漿夠脆而不油不厚,還能吃到啖啖魚肉,配上青檸莎莎醬,更開胃。薯條也算粗身又夠味道,吃不停不了口。炸軟殼蟹漢堡配牛油果紅咖喱醬汁與薯條 HKD148,一隻軟殼蟹配上紅咖喱醬汁,咖喱汁香而不辣,配上軟殼蟹炸的夠脆,還有牛油果和菜一起吃,非常惹味。薯條份量也不少,和朋友邊坐邊吃邊傾計,夠滿足。搵得朋友出來飯聚,梗係喜好的好相投,大家都睇人火龍果乳酪飲品,都想試下味道如何。紅肉火龍果荔枝乳酪 HKD56,用上紅肉火龍果果然味道非常清甜,加入乳酪口感會變得沒那樣稀,

搵得朋友出來飯聚,梗係喜好的好相投,大家都睇人火龍果乳酪飲品,都想試下味道如何。紅肉火龍果荔枝乳酪 HKD56,用上紅肉火龍果果然味道非常清甜,加入乳酪口感會變得沒那樣稀,還有荔枝清香,都幾潤喉,吃著薯條都不怕。

餐廳打卡位就是室外的觀景,但以一個可以坐著和朋友傾計,吃著好食的食物,座位之間又有一定空間,不會因為坐得太近有被打擾的感覺,Lagom Kaffe確實是一個不錯的選擇。
  • 炸軟殼蟹漢堡配牛油果紅咖喱醬汁與薯條
  • 炸魚薯修配青檸莎莎醬
  • 紅肉火龍果荔枝乳酪
2023-01-15 375 浏览
-{觀塘海旁Cafe☕️}🤤 珍珠帶子配明太子扁意粉 🤤 ($128)明太子味好淡 係忌廉蓋過曬啲味🥹 珍珠帶子份量正常 食落冇乜味😂😂👖褲評: 6/10🤤 蒜香蟹肉意粉 🤤 ($118)牛油蒜香好重味!炒得好香口但蟹肉冇乜👀👖褲評: 6.5/10🤤 炸魷魚配蕃薯條 🤤 ($98)炸魷魚夠酥脆😛蕃薯條熱辣辣脆身😙但性價唔高👀👖褲評: 7/10🤤 加拿大黑豚豬胺拼焦糖蘋果 🤤 ($218)好juicy🥳烤到有脆邊☺️綠色嘅醬係開心果好特別😍😍😍冇試過開心果醬配肉😋有啲荀 粟米仔同菜再配最鐘意嘅蕃薯條好滿足🥰👖褲評: 8.3/10🤤 燒春雞配和風燉薏米 🤤 ($168)燒春雞烤到脆皮😆燉薏米好似飯咁係底部 而且吸收到雞嘅咸香味😜👖褲評: 7.8/10🤤 刺身帶子黑松露燉飯 🤤 ($128)飯質硬啲嘅有煙韌感😇黑松露味濃燒過嘅刺身帶子都幾爽彈☺️👖褲評: 8/10🤤 薯條配黑松露醬 🤤 ($68)薯條都係熱辣辣嘅 本身薯條冇黑松露味 全靠個醬!👖褲評: 7/10🤤 意大利咖啡酒Tiramisu 🤤 ($58)Cream夠綿滑 個咖啡同酒balance到🤓濕潤度拿捏得幾好😎不過攤
{觀塘海旁Cafe☕️}
🤤 珍珠帶子配明太子扁意粉 🤤 ($128)

👖褲評: 6/10

🤤 蒜香蟹肉意粉 🤤 ($118)
牛油蒜香好重味!炒得好香口但蟹肉冇乜👀

👖褲評: 6.5/10

🤤 炸魷魚配蕃薯條 🤤 ($98)
炸魷魚夠酥脆😛蕃薯條熱辣辣脆身😙但性價唔高👀

👖褲評: 7/10

🤤 加拿大黑豚豬胺拼焦糖蘋果 🤤 ($218)

👖褲評: 8.3/10

🤤 燒春雞配和風燉薏米 🤤 ($168)

👖褲評: 7.8/10

🤤 刺身帶子黑松露燉飯 🤤 ($128)
飯質硬啲嘅有煙韌感😇黑松露味濃燒過嘅刺身帶子都幾爽彈☺️

👖褲評: 8/10

🤤 薯條配黑松露醬 🤤 ($68)
薯條都係熱辣辣嘅 本身薯條冇黑松露味 全靠個醬!

👖褲評: 7/10

🤤 意大利咖啡酒Tiramisu 🤤 ($58)
Cream夠綿滑 個咖啡同酒balance到🤓濕潤度拿捏得幾好😎不過攤一陣先食會好啲~

👖褲評: 8/10

整體來講性價比偏低👀野食份量唔多 仲要晚市有1/4嘅款式都冇🥹不過餐廳坐得舒服亦寬敞嘅🤓室外位夜晚坐都好好氣氛☺️

性價比: 5/10
服務: 7/10
環境: 8.3/10

🚩 Lagom Kaffe 🚩
地址: 觀塘偉業街180號Two Harbour Square1樓

#fuudjai #fuudjai西餐 #fuudjai觀塘 #fuudjaicafe
珍珠帶子配明太子扁意粉
燒春雞配和風燉薏米
刺身帶子黑松露燉飯
薯條配黑松露醬
意大利咖啡酒Tiramisu
朋友話想見愛犬,當然冇問題啦!所以,我就帶左佢去KwunTong一間寵物友善餐廳。之前,都有嚟過呢間餐廳,覺得食物質素很高,而且,下午茶價錢相當便宜,性價比非常高。環境亦非常舒適。餐廳有室內和室外兩個區域,因為我帶狗狗,所以,同朋友就要坐室外享用下午茶。我地叫左白酒奶油三文魚意粉,仲有一個凱撒沙律。飲品方面,叫左一杯莓莓乳酪燕麥奶蓋。當然,再加埋一個士多啤梨蛋糕,先可以叫完滿啦!白酒奶油三文魚意粉~上面放了一塊好厚切已煎香嘅三文魚,煎得剛剛好,三文魚仲可以保持嫩滑。我欣賞有埋魚子和煙三文魚碎伴意粉一起食,超正。凱撒沙律有麵包碎粒,份量十足,都可以啦。飲品就超正,士多啤梨乳酪,真係好。。好。。。飲呀!士多啤梨蛋糕就不過不失啦。但蛋糕底餅略嫌有點厚。呢間餐廳,食物品質仍可保持,仍是我與狗狗的首選。

凱撒沙律有麵包碎粒,份量十足,都可以啦。

飲品就超正,士多啤梨乳酪,真係好。。好。。。飲呀!

士多啤梨蛋糕就不過不失啦。但蛋糕底餅略嫌有點厚。

呢間餐廳,食物品質仍可保持,仍是我與狗狗的首選。
2023-01-14 54 浏览
🍖二人晚市套餐 $428 (7/10)lagom kaffe有齊戶外同室內座位,仲有唔同嘅輕食同西式料理選擇,想食飯同時食shi又得~(🌟晚黑先有唔同口味嘅shi提供)有寵物嘅朋友仲可以帶自己嘅心肝寶貝共進午/晚餐~依個set可以選擇兩個前菜+兩個main同兩杯野飲,全部菜式份量夠大食完係超飽肚💓,🍖胡椒吞拿魚和風沙律 (6.9/10)除左吞拿魚同沙律菜外,估唔到仲有蜜瓜、藍莓、粟米黎加添成碟沙律嘅甜度,海鮮素同減緊肥嘅朋友可以散嗌依碟當個main🤣🍖水牛城雞中翼 (7/10)外皮夠脆,有d酸酸地嘅汁中和下個油膩感🍖台灣風味牛肉千層麵 (7.5/10)依道特色料理係用左麻辣牛肉醬黎整lasagna😆,麻辣味唔會太搶味,唔食得辣嘅朋友都食到,面頭非常之焦脆,都濃芝士香,如果麻辣牛肉醬份量多d會更滿足🍖煙三文魚帶子奶油燉飯 +$30 (7.5/10)帶子煎得夠脆同香口,夠爽口彈牙,risotto入面有三文魚碎,食落鮮得黎又creamy,仲有溫泉蛋同炸到好脆嘅藜麥增加口感🍖龍眼蜂蜜手工氣酒 +$58 (7.5/10)係城釀出品嘅氣酒,甜度偏高,飲落唔重酒味🫶🏻,超香龍眼蜂蜜味🍖鮮薑青檸梳打

🍖二人晚市套餐 $428 (7/10)

🍖胡椒吞拿魚和風沙律 (6.9/10)

🍖水牛城雞中翼 (7/10)
外皮夠脆,有d酸酸地嘅汁中和下個油膩感

🍖台灣風味牛肉千層麵 (7.5/10)

🍖煙三文魚帶子奶油燉飯 +$30 (7.5/10)

🍖龍眼蜂蜜手工氣酒 +$58 (7.5/10)

🍖鮮薑青檸梳打 (7/10)
好重薑味,養生之選
回頭指數: 🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)
依度夠曬多座位,無論係情侶/朋友行街行到攰想搵位hea,或者想係cafe做野同帶毛孩黎嘆個brunch都係一個好選擇🏃🏻‍♀️

人均:$200~
服務:6.5/10

2023-01-13 53 浏览
揀兩點幾嚟食lunch,避開咗最多人嘅時間。餐廳面積好大,仲有戶外位置,夜晚嚟chill應該好正😻兩個人叫左一個意粉、一個熱食、兩杯飲品、兩件蛋糕🍰香料雞肉蕃茄醬長通粉🍝蕃茄醬汁濃厚,酸甜適中。第一啖唔小心食到黑椒,所以成日凝住佢好辣,越嚟越開胃。雞扒炒得啱啱好,無雪藏味,識落,有少少檸檬香。火箭菜配搭得好好,不但增添色彩,更令到我冇咁有罪惡感。蟹肉餅斑尼迪克蛋平時食egg benefict下面都跟sourdough同火腿,已經食到有啲厭。如果唔食碳水,蟹餅應該係一個唔錯嘅選擇。荷蘭醬酸酸甜甜,上面有少少蟹子點綴,水波蛋望落好飽滿,見到想一啖食落肚!旁邊嘅沙律絕對唔頹,有秋葵、青瓜、raddish、羅馬生菜、藍莓等配搭,中和左、荷蘭醬同水波蛋嘅肥膩感🫶🏻Brownies 跟餐加錢就可以叫,望落已經知道實的的嘅brownies😍果然不負我所料,仲有精美擺盤!士多啤梨撻睇圖片有嗰種日式士多啤梨撻嘅感覺,上菜嘅時候,發現佢加咗啲士多啤梨醬,好似出邊賣緊60幾蚊一件咁,超抵食!

兩個人叫左一個意粉、一個熱食、兩杯飲品、兩件蛋糕🍰

香料雞肉蕃茄醬長通粉🍝

蟹肉餅斑尼迪克蛋

Brownies

士多啤梨撻
走到觀塘碼頭附近 發現一間台式文青咖啡店Lagom Kaffe有室內室外位置選擇室內裝修簡潔 加入近年流行嘅木系元素 而室外仲可以帶狗狗 都幾寫意舒服架🥰有狗狗鮮食餐添港式香辣軟殼蟹意粉 以港式避風塘料 炸蒜、辣椒等炒香再配原隻炸軟殼蟹 特別惹味🤤軟殼蟹雖然經過油炸 但不算太膩意粉煙韌度煮得啱啱好 creamy又唔太油意粉每條都佈滿好多港式避風塘料而且食落都好夠熱 幾滿意😆迷迭香烤全雞配美國蘆筍與燒汁上枱仲熱辣辣出晒煙呀~~迷迭香香料都溶入雞內 好惹味👍🏻雞肉嫩滑多汁 皮脆肉嫩 個雞脾出奇地嫩滑加埋迷迭香的香味 正蜂蜜芝士蛋糕(切件)  🍰超級好味! 面頭係一層炭燒芝士芝士味香濃 但同時蜂蜜味突出甜甜地又唔會滯 啱哂配杯熱茶主菜、甜品都非常高質!👍🏻食物價錢性價比高 員工態度有禮熱情值得推介
有室內室外位置選擇
室內裝修簡潔 加入近年流行嘅木系元素
而室外仲可以帶狗狗 都幾寫意舒服架🥰
有狗狗鮮食餐添

港式香辣軟殼蟹意粉
以港式避風塘料 炸蒜、辣椒等炒香
再配原隻炸軟殼蟹 特別惹味🤤
軟殼蟹雖然經過油炸 但不算太膩
意粉煙韌度煮得啱啱好 creamy又唔太油
意粉每條都佈滿好多港式避風塘料
而且食落都好夠熱 幾滿意😆

迷迭香烤全雞配美國蘆筍與燒汁
上枱仲熱辣辣出晒煙呀~~
迷迭香香料都溶入雞內 好惹味👍🏻
雞肉嫩滑多汁 皮脆肉嫩 個雞脾出奇地嫩滑
加埋迷迭香的香味 正

蜂蜜芝士蛋糕(切件)  🍰超級好味!
面頭係一層炭燒芝士
芝士味香濃 但同時蜂蜜味突出
甜甜地又唔會滯 啱哂配杯熱茶

主菜、甜品都非常高質!👍🏻
食物價錢性價比高 員工態度有禮熱情
值得推介
2023-01-08 47 浏览
呢間餐廳佔地幾大,有室內同埋戶外嘅位置,不過一入去侍應問都冇問,直接安排咗我哋坐係廁所隔離🤤我係三個月前到食,最近唔知係換左冬季餐牌,定係直情轉埋手,見我點嗰啲嘢食已經好似冇再供應咁既🤨▪️ 燉牛面頰配黑松露薯蓉(7.5/10)💲168平時食牛面頰大多切粒上,估唔到呢度係一大舊咁澎拜🤣肉質又幾軟嫩,醬汁會係似Ikea肉丸隻汁😂不過薯蓉就比較實身,未係好夠滑,勝在黑松露味香濃🥔▪️ 黑松露忌廉蘑菇大蝦意粉 (7/10)💲108有陣陣洋蔥同黑松露香氣,啲蝦亦都彈牙,不過整體感覺係比較清,調味再重少少會更好,意粉就軟身一點🍝▪️ 熱情果梳打 (7.5/10)💲48呢杯梳打熱情果味重,幾鍾意食到好多果籽嗰種口感🤪加左檸檬既關係,味道會係偏酸🍋🔎 整體評分(7.5/10)

▪️ 燉牛面頰配黑松露薯蓉(7.5/10)💲168

燉牛面頰配黑松露薯蓉

▪️ 黑松露忌廉蘑菇大蝦意粉 (7/10)💲108
黑松露忌廉蘑菇大蝦意粉

▪️ 熱情果梳打 (7.5/10)💲48

熱情果梳打

🔎 整體評分(7.5/10)
燉牛面頰配黑松露薯蓉
熱情果梳打
經朋友介紹,觀塘海旁有間靚Cafe。去到發現空間好大,枱與枱之間相隔比較開。而且仲有戶外空間🧐可惜當日比較大風,就冇出去,但係朋友聚會都係一個好地方!🥰我同男朋友🥳兩個食,見到個二人餐,有小食有主食,仲可以包兩杯飲品,即刻揀咗呢個豐富餐👍🏼發現份量過多,建議三人都可以選擇!炸薯條🥔薯條上場,好明顯係即炸熱辣辣啊,灑上少少鹽🧂,加埋茄汁醬,basic又好食🥳水牛城雞翼👍🏻雞翼少少辣,炸得有啲香脆,但係入邊啲肉就比較滑。真係又香又好食,小食黎講都好開胃☺️台灣風味牛肉千層麵千層麵有少少辣,唔可以食辣嘅朋友要注意!上面鋪滿一層大芝士,食完一啖又一啖,而且係比較少見嘅配搭🤭白酒奶油三文魚意粉三文魚嘅份量都多,配合埋奶油汁,食起上黎都好滑,整到個三文魚都好有鮮味,個口感都會10分好食!🍹飲品方面:一杯好飲嘅抹茶鮮奶加凍朱古力奶!值得一提:抹茶鮮奶味道好濃郁,仲用牛奶拉花左一個獨角獸,好靚!

炸薯條🥔

水牛城雞翼👍🏻

台灣風味牛肉千層麵

白酒奶油三文魚意粉

2022-12-13
星期五晚約朋友在觀塘要搵地方食飯一啲都唔易我地選擇了近觀塘碼頭一間人氣餐廳LAGOM KAFFE餐廳以木系格調設計地方夠大 樓底夠高設有室內及空外的位置以QR CODE 落單非常方便//炸魚薯條配青檸莎莎醬 $128//炸魚薯條比想像中大份魚柳的炸粉薄薄一層外脆內軟炸得一啲都唔油膩仍然保持到炸魚鮮嫩多汁沾上微辣的千島醬更加開胃可以中和翻油膩嘅感覺薯條也炸得夠香脆//台灣風味牛肉千層麵 $148//呢個同平時食開既千層麵有啲唔同因為有辣油味幾特別,值得推介一上枱勁香牛肉味 另外蕃茄同芝士味都超香份量都算多,有數個層次一層麵一層牛肉碎夾雜著辣度只係少少麻辣味 不吃辣的朋友也吃到牛肉粒夠多,分佈在每層麵中間即叫即焗,四邊焗至燶邊焦香芝士仲keep到拉絲效果整體好惹味,我覺得幾特別,值得一試//加倍情濃 $42//Double shot令咖啡味極香飲落豆味濃郁 但又有牛奶的味道拉花穩定又清晰
星期五晚約朋友在觀塘

可以中和翻油膩嘅感覺
薯條也炸得夠香脆

//台灣風味牛肉千層麵 $148//
呢個同平時食開既千層麵有啲唔同
因為有辣油味幾特別,值得推介
一上枱勁香牛肉味
另外蕃茄同芝士味都超香
份量都算多,有數個層次
一層麵一層牛肉碎夾雜著
辣度只係少少麻辣味 不吃辣的朋友也吃到
牛肉粒夠多,分佈在每層麵中間
即叫即焗,四邊焗至燶邊焦香
芝士仲keep到拉絲效果
整體好惹味,我覺得幾特別,值得一試

//加倍情濃 $42//
Double shot令咖啡味極香
飲落豆味濃郁 但又有牛奶的味道
拉花穩定又清晰

• 台灣風味牛肉千層麵
  • 炸魚薯條
今日再次幫襯,因為帶住狗狗,唔係好多餐廳選擇,講真真係好掛住佢個台灣燉牛肉意粉真係好好食,佢個麻辣肉醬配意粉🤗無得輸食過一次就上癮淨係叫一個意粉唔夠,所以今次叫埋佢個特製蟹肉餅班尼蛋umm….蟹肉餅似炸起好耐,油淋淋…一d都唔似新鮮炸起既蟹餅,失望,仲要$138,失望失望…下次應該唔會再叫另外仲叫左個沙律☺️鍾意佢個汁,酸酸甜甜,似柚子汁!好味🤤仲有糯米釀雞翼好香口,但個汁味道有少少古怪!哈哈…個人覺得就甘食會比較好
真係好好食,佢個麻辣肉醬配意粉🤗無得輸
食過一次就上癮

淨係叫一個意粉唔夠,所以今次叫埋佢個特製蟹肉餅班尼蛋

另外仲叫左個沙律☺️鍾意佢個汁,酸酸甜甜,似柚子汁!好味🤤

仲有糯米釀雞翼
好香口,但個汁味道有少少古怪!哈哈…個人覺得就甘食會比較好

2022-12-10
  • 台北燉牛肉意粉