2018-03-01 162 浏览
我個細妹最鍾意食香口嘢 ,今日我就帶佢嚟呢一間LAVA燒,佢一定鍾意,上次同朋友嚟食過之後,我都好回味,串燒都有好多款式選擇,今次我會試下其它唔同嘅食物。雞拼盤$88一份裏面有孜然烤雞皮、川燒雞腎、彈燒雞乾、一試難忘、燒雞塊、雞免治 呢一個拼盤材料非常豐富,全隻雞都畀我哋食勻曬,雞皮甘香無比,脆卜卜,孜然香料令雞皮味道更出色。雞腎爽口彈牙,質感非常滋味。雞肝軟潤腍甜,還有一種幽幽香氣。一個雞patpat開始 你要有一鼓作氣去嘗試,食過後 你都會讚它冇改錯名,一試難忘。雞塊固之然好食,燒得香噴噴,肉質仍然軟滑鮮甜,汁液豐富。軟殼蟹半隻$35 軟殼蟹製作巧手,鬆脆得嚟又柔軟兼備,調味恰到好處。脆米流心芝士波$24 外皮鬆脆香口,內心軟綿綿,熱騰騰流心芝士醬源源充斥著你的口腔,好滋味。烤牛肉串$16 牛肉味香濃惹味,肉汁豐富。燒墨魚咀$20墨魚嘴軟腍潤滑,鮮味仍在。燒蘆筍串$22 爽甜無比,新鮮口感咬下去聲音清脆。燒芝士粟米$24 粟米同樣美味,濃香芝士夾著清甜粟米,不過不失。迷你咖喱薯餅$14 咖哩辣味中和可口,薯蓉濃香撲鼻,脆口又蜜甜。燒玉子$18清香日本雞蛋製作,玉子潤澤,甜美又軟滑。

雞拼盤$88一份

軟殼蟹半隻$35
軟殼蟹製作巧手,鬆脆得嚟又柔軟兼備,調味恰到好處。

脆米流心芝士波$24

烤牛肉串$16
牛肉味香濃惹味,肉汁豐富。

燒墨魚咀$20
墨魚嘴軟腍潤滑,鮮味仍在。

燒蘆筍串$22
爽甜無比,新鮮口感咬下去聲音清脆。

燒芝士粟米$24
粟米同樣美味,濃香芝士夾著清甜粟米,不過不失。

迷你咖喱薯餅$14
咖哩辣味中和可口,薯蓉濃香撲鼻,脆口又蜜甜。

燒玉子$18
清香日本雞蛋製作,玉子潤澤,甜美又軟滑。
2018-02-26 44 浏览
今晚同朋友黎左太子呢條酒吧街食野傾計,揀左呢間lava燒,時間尚早人唔太多,可以同朋友靜靜地傾計。野食方面有多款酒類同串燒,但就無咩主食。同朋友都唔太飲得xd所以點左somersby同hoegaarden rosa. 串燒先點左粉絲扇貝,$26有咁大隻都幾抵食,粉絲好入味。燒多春魚好香口而最中意係呢隻燒茄子,好大隻同埋加左粉絲,個汁好好味。串燒牛舌同雞腎都好爽口,不過細粒左d.而炸芝士波就好邪惡,入面全部係芝士,有點太膩。而炸軟殼蟹就好大件多肉,唔錯!整體呢度幾岩同三五知己傾下計飲下野,如果有埋主食就更好

串燒先點左粉絲扇貝,$26有咁大隻都幾抵食,粉絲好入味。

燒多春魚好香口

而最中意係呢隻燒茄子,好大隻同埋加左粉絲,個汁好好味。

串燒牛舌同雞腎都好爽口,不過細粒左d.

而炸芝士波就好邪惡,入面全部係芝士,有點太膩。

而炸軟殼蟹就好大件多肉,唔錯!

整體呢度幾岩同三五知己傾下計飲下野,如果有埋主食就更好
2018-02-25
2018-02-25 63 浏览
放工三個一齊去太子搵野飲...可能少黎呢頭...原來呢邊咁多野食 不過簡餐廳都好睇環境 出面望入去餐廳好似幾浪漫咁就入左去😂 雞拼盤-----$88(孜然烤雞皮,泰燒雞腎,炭燒雞肝,一試難忘,雞燒魂,雞免治)嗌碟雞拼盤都幾抵食 $88可以試到6款串燒👏🏻👏🏻👏🏻⭐️雞免治 肉碎似系手打既,幾爽口,朋友們都一齊讚口感味道不錯⭐️泰燒雞腎好好味,脆口感覺不能少骨肉相連 雞肉汁 軟軟的,少少脆口,不錯👍🏻櫻花蝦餅------$22 好軟,外面的櫻花蝦好香 甜 外脆內軟明太子雞翼-----$18燒得好好吃明太子超多滿滿的炸軟殻蟹(半隻)-----$35好鮮味,驚喜既系入面既蟹羔。😍椒串牛柳-----$36 洋蔥甜甜椒都燒得好味反而 牛柳肉質可能燒得太耐有d un大魷魚筒----$24口感岩岩好,不過吾夠入味 燒韮菜 ----$16汁多 好甜 蒜蓉澳洲茄子----$32燒得耐d 就好 粉絲好入味整體編甜鹽燒多春魚------$20 燒得好,魚子爆多,在口中超有蛋白質的感覺 燒香草羊架-----$24❤️香草茴香味加上juicy ge肉汁整體不錯泰式魚餅-----$16幾彈口的 少少辣味

雞拼盤-----$88
嗌碟雞拼盤都幾抵食 $88可以試到6款串燒👏🏻👏🏻👏🏻
泰燒雞腎好好味,脆口感覺不能少

骨肉相連 雞肉汁 軟軟的,少少脆口,不錯👍🏻

櫻花蝦餅

櫻花蝦餅------$22
好軟,外面的櫻花蝦好香 甜 外脆內軟

明太子雞翼

明太子雞翼-----$18
燒得好好吃明太子超多滿滿的

炸軟殻蟹(半隻)-----$35
好鮮味,驚喜既系入面既蟹羔。😍

椒串牛柳-----$36
洋蔥甜甜椒都燒得好味反而 牛柳肉質可能燒得太耐有d un

大魷魚筒----$24
口感岩岩好,不過吾夠入味

燒韮菜 ----$16
汁多 好甜

蒜蓉歐洲茄子

蒜蓉澳洲茄子----$32
燒得耐d 就好 粉絲好入味整體編甜

鹽燒多春魚

鹽燒多春魚------$20
燒得好,魚子爆多,在口中超有蛋白質的感覺

燒香草羊架&泰式魚餅

櫻花蝦餅
明太子雞翼
  • 明太子燒雞翼
2018-02-22 20 浏览
舊同事text 我話公司想派佢去第三世界做開荒牛,問我點睇。我只能答佢,即刻出來啤啤佢先講啦⋯⋯然後我地沿著太子酒吧街,逐間逐間探索,想搵間好坐又唔太嘈的,可以慢慢傾。俾我哋發現呢間Lava 好似唔錯,就佢啦!入去即刻叫左my favourite1664,朋友叫左支Asahi ,happy hour 抵飲啲,都係$58 同$32 咋。「咩形勢,快D講出嚟大家分析下?」「是咁的............」原來朋友的公司想派佢去緬甸開新廠,貪果邊政局開始穩定,又有一帶一路照著,商機無限遍地黃金。公司希望佢能夠留喺嗰度兩年,幫手set up個場,train好曬人。事成之後,再決定佢到底繼續留喺嗰邊幫手定係回流。呢兩年當然係升職加薪,兩年後仲有酬金。佢公司開出的條件,尚算優厚。只係我朋友未去過果邊,唔知咩環境,佢知我去過所以問我意見。原本喺度打算飲兩 round,再轉場去第二度食晚餐。點知呢個時候聞到隔離枱傳來串燒的香味,引死人。有大杯酒豈能冇大塊肉?於是我哋又攞張卡來 tick tick 先, 見到價錢唔貴喎,tick 吓 tick 吓好多了,是旦啦實食得曬既。呢餐廳環境真係唔錯,全晚播住廣東
我只能答佢,即刻出來啤啤佢先講啦⋯⋯

「咩形勢,快D講出嚟大家分析下?」
「是咁的............」

呢餐廳環境真係唔錯,全晚播住廣東歌,好有卡拉OK feel 。 餐廳格調好得,又夠開揚,座位好闊落,啱晒我哋吹水。

於是我哋有傾下佢對未來嘅期望,如果唔過去發展,留喺香港又有啲咩可以搞作。老土啲講句,該奮鬥的年齡就唔好選擇安逸啦⋯⋯

呢個時候,我地order 左既串燒已經上枱。嘩!真係好壯觀喎!

串燒
椒串牛柳 - 大件夾抵食,有牛味,唔韌

燒牛舌 - 好香牛脂味,但係略為切得碎左少串燒少,唔夠咬口
孜然羊串- 調味重手左少少,但都食到有羊味
燒雞全翼 - 熱辣辣,小小辣好吊味,有驚喜,食完想encore, 必食 !

大蔥雞串 - 大蔥同雞肉都good, 唔鞋夠淋夠入味
燒雞腎 - 爽口、彈牙、入味

珍寶松葉蟹棒-好大條、甜甜地、抵食

櫻花蝦餅 -外表似炸蝦丸,食落幾好,有蝦味

磯燒海螺肉 - 好香、好爽、好正

蒜蓉澳洲茄子- 份量不少,仲鋪滿粉絲,茄子燒得好香好入味。可能澳洲茄子真係唔同啲,特別鮮甜喎!

燒韭菜 - 韭菜有點韌,可能燒得耐左

我同佢分析完形勢之後,佢決定接受個 offer 去博吓 。其實果邊民風純樸,雖然有難民,但主要影響邊境啫,城市入面都算安全架。反而主要係食同住,水準一定同香港或者其他東南亞國家差一大截。嗱!呢啲咁正嘅串燒,響嗰邊就未必有得食㗎啦!食材都唔同啲啦,不過你放假返香港咪可以再約我嚟囉!

咪諗咁多啦,今日咁高興,就嚟多round 啦!
1K
2018-02-14 20 浏览
平時好少行這裡,今晚同朋友行過望望個環境都唔錯,餐廳分內同外,可能方便啲食煙嘅朋友,當然係可以享受一下周圍嘅環境至真啦!不過今晚較大風,所以選擇了餐廳內,其實除了燒之外,這裡絕對係間吧,不過可以一路食一路飲,但唔係太飲得嘅朋友好似我咁當然可以點Fresh Fruit Smoothie $78啦! 桃味,夠晒香滑,飲到底重有片桃肉吃,邊食邊飲,一熱一冷嘅感覺超醒神!最緊要係佢嘅串燒唔會太貴,絕對係有水準之餘一定吃得飽,有燒肉、海鮮、蔬菜三大類加特色推介,我當然係燒肉啦!燒金菇肥牛$24/串,一串兩件,肥牛軟熟嫩滑加埋爽口金菇入口夠晒多汁明太子雞翼$18/隻,裡面充滿了明太子,入口啖啖肉,正!北海道墨汁豚肉腸$18/條,雖然黑黑啲,但入口好香嘅墨魚味加肉質彈牙煙韌,不過比較細條!另外個必吃推介特大蒲燒鰻魚$88/條,喜歡燒鰻魚呢個真係超正,肉質軟滑肥美,真係食得好滋味,如果加個飯就更加無敵!而個珍寶松葉蟹棒$18/條,平時燒蟹棒都夠晒鮮甜,今次就更加用料十足,上面塗了蟹膏,嘩入口時個種滿足感覺,呢個價錢係無得輸!金銀絲扇貝$26/隻,大大隻燒得好香,配埋香蒜同粉絲一起燒,超入口,真係連啲汁

明太子雞翼$18/隻,裡面充滿了明太子,入口啖啖肉,正!

金銀絲扇貝$26/隻,大大隻燒得好香,配埋香蒜同粉絲一起燒,超入口,真係連啲汁都唔好錯過,而扇貝肉質夠晒煙韌彈牙好有口感!

另推介嘅脆米流心芝士波$24/份,外脆內軟,入口時差點比佢嘅流心芝士燙到!

而餐廳不停播放Kpop 嘅MTV,邊食邊吹水,這裡絕對係一個好選擇!
好耐冇見嘅朋友難得一約 大家都想簡簡單單食少少野飲杯酒搵一個安靜嘅地方傾吓計於是我朋友帶咗我過嚟呢度首先 坐低環境唔錯 夠靜座位舒服 音樂也選得不錯 同其他座位有一定距離 總體環境感覺上係唔錯嘅聊天地方此外他們的廚房是開放式廚房可以看到食物製作過程食物衛生有一定保證首先我們點了一個雞拼盤$88 烤雞皮,雞肝,雞腎,雞免治等等總共六種不同雞的燒烤燒雞皮 油份充足 香脆可口但是那麼多不同的雞燒烤中我比較喜歡免治雞肉 他們用雞肉以外 還吃得出有雞軟骨爽脆的口感 頗有趣味接下來我們點了 椒串牛柳$26 燒牛舌$22明太子雞翼$18 櫻花蝦餅三件一份$22軟殼蟹$35 燒大魷魚筒$24 燒韭菜$16蒜蓉澳洲茄子$32先說一下炸物 全部都即叫即刻炸 十分香口明太子雞翼 味道有層次 而且香口 值得一讚茄子的調味和上面粉絲都入味 不錯燒韭菜本來菜的味道偏甜 配合少許辣的調味感覺上不錯到最後感覺還有少許餓 所以才叫了泰式魚餅四件一份 $16鹽燒多春魚三件一份 $20燒香草羊架$24鹽燒多春魚 表面上有少許鹽 加上多春魚本身的口感總體不錯香草燒羊架 香口並且醬汁味道燒到入肉加上一口清爽的啤酒 有一種爽快感
好耐冇見嘅朋友難得一約

香草燒羊架 香口並且醬汁味道燒到入肉
加上一口清爽的啤酒 有一種爽快感

2018-02-13
2018-02-13 122 浏览
如果係飲開酒D人都會知旺角西洋菜北街近旺角警署係一個飲酒聖地,一條街已集中十多間酒吧不同嘅類型都有,除咗飲酒呢度都有美食可以品嚐一番,是日就同好友去咗呢間又可以一邊飲一邊食,呢度係主打串燒真係啱晒我口味睇完餐牌分別有肉,海鮮,蔬菜同特色推介,已有幾十種口味提供已包括牛,豬,雞,羊同海鲜夠晒豐富之餘,仲可以點辣同唔辣,而價錢亦相當化算,有時係街邊食都唔係呢個價錢,自問自己唔係咁飲得都點咗杯Hoegaarden rose咁先有氣氛講咗咁耐點咗嘅串燒開始陸續出先有燒金菇肥牛,入口肥牛香甜金菇爽滑,另一款係椒串牛柳,牛柳肉質夠香嫩食落啖肉再來有特大蒲燒鰻魚,話明係特大所以份量十足,而表面亦燒得夠晒火喉已聞到陣陣香味四溢,真係要趁熱食咁先最好味,鰻魚肉質鮮嫩魚油甘香,越食越惹味海鮮繼續有金銀絲扇貝,扇貝肉質彈牙配上醬汁更加提升鮮味,接住有骨肉相連,即係雞軟骨連肉,食到雞肉嘅香嫩軟骨爽囗,口感十足,緊接有煙肉芝士燒烤菇,表層灑滿煙肉粒再配香濃芝士,烤菇入口滑溜配搭完美美食一輪接一輪最後食埋我另一至愛食物係燒香草羊架,入口食到羊肉嘅so嫩肉汁香濃味道十足,歡樂時光又到尾聲,開開心心又品嚐一餐惹味串燒

• 燒金菇肥牛
  • 椒串牛柳
  • 特大蒲燒鰻魚
  • 金銀絲扇貝
  • 骨肉相連
  • 煙肉芝士燒烤菇
  • 燒香草羊架
2018-02-12 6 浏览
旺角附近做完嘢,約咗兩個朋友去飲嘢,第一時間諗起太子嘅酒吧街,好多間多不勝數,次次都好有猶豫揀邊間好呢!今次朋友帶我去佢試過嘅,裝修環境唔錯,最緊要係CP值高價錢由 $1x 到 $8x 不等,CP 值超高,我未試過食串燒可以食飽我嘅不過坐低仲係 happy hour, 當然叫番杯啤酒先啦!今日狀態一般,忽然好想試吓粉紅色嘅Rose 啤酒味道比較清,有啲玫瑰香味,下次推介比我女神飲呀!第一,round 飲啤酒配海鮮, 味道好夾燒出嚟嘅金銀絲扇貝充滿特色風味,$26/隻 肉厚彈牙真係抵食夾大件珍寶松業蟹棒都唔錯。跟住係又靚又好味嘅椒串牛柳 $26,色香味俱全,牛柳夠肥美,烤得香口。賣相一般但係勁啱我芝士控嘅朋友食的 燒芝士漢堡排 $20,拉絲嘅感覺,口感豐富。燒金菇肥牛 $24 烤得外脆內軟,而且夠 juicy$12份 焼蘋果又真係好 fresh仲有脹卜卜嘅明太子雞翼 $18/隻,雞皮燒到酥香,肉嫩多汁。仲有好飽肚嘅迷你咖喱薯餅 同埋泰式魚餅一樣味道香濃,令人回味今晚超值的感覺,好想快啲再約齊兄弟下次再光顧

味道比較清,有啲玫瑰香味,下次推介比我女神飲呀!

第一,round 飲啤酒配海鮮, 味道好夾
珍寶松業蟹棒都唔錯。

燒金菇肥牛 $24 烤得外脆內軟,而且夠 juicy

$12份 焼蘋果又真係好 fresh

今晚超值的感覺,好想快啲再約齊兄弟下次再光顧
庆祝纪念
团年饭
  • 金銀絲扇貝
  • 椒串牛柳
  • 燒芝士漢堡排
  • 焼蘋果
  • Hoegaarden  Rose
去酒吧同朋友飲番杯,你哋鍾意飲完先去食飯,定食飽飽再去飲呢?定係邊飲邊食?不過,通常酒吧提供嘅西餐都係麻麻哋,等於喺K房都唔會期望個餐有幾好味。所以呢間Lava燒唔整西餐,主打串燒,除咗比煮西餐難度低之外,更重要係串燒同酒係perfect match。呢度坐得舒服又啱晒傾計。串燒種類有燒肉類、海鮮類、蔬菜類等,性價比好高架。燒牛舌切成粒狀嘅牛舌,肉味香濃,好有咬口。椒串牛柳大大粒嘅牛柳,肉汁豐富,串連青椒同洋蔥,好match。金銀絲扇貝新鮮嘅扇貝配上蔥、蒜蓉同粉絲,好香好入味呀。特大蒲燒鰻魚鰻魚最重要就係個汁,真係好好味,配埋上面嘅芝麻夠晒香,又唔多骨,大大條好滿足!和風燒靖魚絕對抵食推介,而目又唔腥,肉質又嫩滑!必叫!燒大虎蝦用咗牛油燒嘅虎蝦,好大隻,肉質彈牙,好鮮甜。燒鮮菠蘿食串燒又點少得新鮮菠蘿,酸酸甜甜好正。我哋仲叫咗椒串牛柳、烤金菇肥牛、烤牛肉串、韓燒豬五花、燒雞全翼、燒雞腎、燒魷魚串、泰式魚餅、蒜蓉澳洲茄子!整體嚟講都相當唔錯,但我哋覺得每一款食物所燒嘅時間係唔同,而餐廳刻意將食物同一時間上枱,令部份食物等到變凍,提議可以分開上枱,令串燒更滋味。

燒牛舌
切成粒狀嘅牛舌,肉味香濃,好有咬口。

椒串牛柳
大大粒嘅牛柳,肉汁豐富,串連青椒同洋蔥,好match。

金銀絲扇貝
新鮮嘅扇貝配上蔥、蒜蓉同粉絲,好香好入味呀。

特大蒲燒鰻魚

和風燒靖魚
絕對抵食推介,而目又唔腥,肉質又嫩滑!必叫!

燒大虎蝦
用咗牛油燒嘅虎蝦,好大隻,肉質彈牙,好鮮甜。

燒鮮菠蘿
食串燒又點少得新鮮菠蘿,酸酸甜甜好正。

2018-02-09
2018-02-09 22 浏览
夜媽媽,凍冰冰,兩個人都唔知食咩好,見到呢個牌閃下閃下,再望望,原來呢間餐廳是食串燒。嗯,就食串燒啦。坐入去,餐廳原來播緊韓國勁歌MTV。韓國嘅MTV製作不嬲都好過香港嗰啲多多聲㗎啦,今晚一於一路嘆串燒一路睇K-POP,好正呀!最初唔知呢間餐廳啲水準得唔得,所以先嚟第一個round,少少哋試下先。【炭燒司華力腸】用少少椰菜絲墊住,好似無咁熱氣。一條司華力腸,可以切開5大舊,加咗少少辣,醒胃。【特大蒲燒鰻魚】Size 真係特大級。喺一田買條細嘅雪藏鰻魚都要 $68啦,依家燒到香噴噴送到面前都只係$88乍,抵食啦。切開成10大件。食落入口即溶,啲鰻魚汁又惹味。【煙肉芝士燒烤菇】呢個烤菇幾特別。燒香咗隻大菇之後,再將啲芝士同煙肉碎放上面,然後再燒溶啲芝士,個樣好似葡撻咁。切開之後,芝士湧晒出嚟。食落又幾好味喎。見第一round 嘅嘢食都唔錯,就放心再叫多啲嘢食,繼續享受K-POP MTV。【燒大魷魚筒】、【蒜蓉澳洲茄子】比較上,魷魚筒就遜色咗啲,無咩味道,要加些辣粉吊吊味。個茄子就完全唔同,燒熟咗個茄子上面有大量香蒜同埋粉絲,口感豐富,味道唔錯。【串燒大拼盤】呢個大拼盤其實係自選的。我哋一次

【炭燒司華力腸】
用少少椰菜絲墊住,好似無咁熱氣。

一條司華力腸,可以切開5大舊,加咗少少辣,醒胃。

【特大蒲燒鰻魚】

切開成10大件。食落入口即溶,啲鰻魚汁又惹味。

【煙肉芝士燒烤菇】

切開之後,芝士湧晒出嚟。食落又幾好味喎。

【燒大魷魚筒】、【蒜蓉澳洲茄子】

【串燒大拼盤】
呢個大拼盤其實係自選的。我哋一次過叫多8款嘢食,廚房就將佢哋以拼盤形式來上,有啲震撼。

有韓式豬五花腩、孜然羊串、北海道墨汁豚肉腸、鹽燒多春魚、珍寶松葉蟹棒、燒墨魚串、燒蘆筍串和燒香草羊架。我哋要求加辣,所以樣樣都燒得好好味,尤其是燒半架,一啲都唔羶,醃得又夠味。

飲住啤酒,睇埋MTV,咁就嘆咗成個夜晚。
2018-02-09 24 浏览
放工諗住同同事去飲杯嘢放鬆一下…行下行下見到間酒吧門口塊牌寫住有串燒食… 見還掂都未食晚餐… 於是就行入去試下… 行到入去 環境好清靜最啱傾計…不過可能時間重早冇咩人…整體黎講呢間野吾錯會有下次
豬牛羊雞魚
浦燒大鰻魚
2018-02-03 32 浏览
Lava燒今天來到Lava燒,本身因為是朋友選擇的所以前來,來到才得知這裡是以串燒作主題的店串燒一向小口小口地吃,可以助酒想不到點了這麼多,又好像不太多似的,可能用同一個碟盛載,故此看起來較少。吃下去一點也不少,我們二人吃了這裡一半就已經飽這裡的炸物炸得頗好,因為炸粉不算多不過當我吃完了頭幾件後,其他便開始變冷了!所以要快快吃喔!點了一杯不含酒精的飲料。不太甜,挺好喝,但是冬天喝著喝著便有點冷,最後沒喝完
Lava燒
今天來到Lava燒,
本身因為是朋友選擇的所以前來,
來到才得知這裡是以串燒作主題的店

串燒一向小口小口地吃,可以助酒

想不到點了這麼多,
又好像不太多似的,
可能用同一個碟盛載,
故此看起來較少。

吃下去一點也不少,
我們二人吃了這裡一半就已經飽

這裡的炸物炸得頗好,因為炸粉不算多
不過當我吃完了頭幾件後,
其他便開始變冷了!
所以要快快吃喔!

點了一杯不含酒精的飲料。
不太甜,挺好喝,
但是冬天喝著喝著便有點冷,
最後沒喝完
2018-01-31 30 浏览
本身想去飲下野,點知見到lava 原來有串燒食,即入去食串燒!燒粟米原來鋪左忌廉芝士+香草一齊燒,味道好特別,粟米好甜!五花腩串,原來整條五花腩咁燒,好特別!醃得好入味,肉質嫩滑,唔算肥膩!燒原條饅魚$88,估唔到咁大條!燒汁好味,唔多骨,肉質好彈牙又嫩!鋪埋芝麻夠晒香!燒大海蝦$68,都幾大隻,一起就起到肉,證明夠晒新鮮!應該用了牛油燒,好香甜!燒鯖魚,我覺得唔洗加檸檬都可以,因為一d 都唔腥,肉質唔錯,抵食!雞泡魚干好味,不會太干身,佐酒佳選!羊架啖啖肉,冇羊羶味,燒得剛好熟度,好嫩滑!軟殼蟹不過不失。北海道鮮帶子就抵食,$68/2粒!又大粒又鮮甜!韮菜係必食,燒得入味又香口!娃娃菜一串半棵,都唔錯蟹柳,估唔到咁長仲有蟹膏喺上面,好抵食!

燒粟米原來鋪左忌廉芝士+香草一齊燒,味道好特別,粟米好甜!

雞泡魚干好味,不會太干身,佐酒佳選!

羊架啖啖肉,冇羊羶味,燒得剛好熟度,好嫩滑!
軟殼蟹不過不失。
北海道鮮帶子就抵食,$68/2粒!又大粒又鮮甜!

韮菜係必食,燒得入味又香口!
娃娃菜一串半棵,都唔錯
蟹柳,估唔到咁長仲有蟹膏喺上面,好抵食!
2018-01-29 25 浏览
不經不覺,太子這裏的酒吧越開越多,而且各有特色,是晚同朋友來到了一間叫Lava燒的串燒店,有酒飲又有大電視,沙發位仲好好坐添。加多寶($14)&夏枯草($15)朋友本來想點啤酒,但見我咳得咁勁,就大家一齊飲下涼茶喎,哈哈。雞拼盤($88)先來一份雞拼盤,咩都有啲唔使諗咁多。餐牌上寫一份裏面有孜然烤雞皮,泰燒雞腎,炭燒雞肝,一試難忘,雞燒魂,雞免治,哈,食邊樣先好呢?雞皮喔喔脆勁香口,免治雞入面有雞軟骨,好有口感,其他都好好味吖。軟殼蟹($35),明太子雞翼($18),脆炸杏片松葉蟹鉗($18)軟殼蟹有點失望,略油了點……明太子雞翼微辣又飽滿,吸了雞油好好味。蟹鉗鮮味,杏片勁香。燒芝士漢堡扒($20),珍寶松葉蟹棒($18),磯燒海螺肉($24),燒牛舌($22),孜然羊串($18)漢堡扒入面啲芝士流心㗎,蟹棒鮮甜,螺肉爽口但有點過燶,牛舌有咬口,羊肉串有羊酥味,加埋孜然粉香味勁正。燒芝士粟米($24)粟米好甜,加埋半瀜芝士又係勁正。煙肉芝士燒烤菇($28)芝士加煙肉本來就已經好夾,加上多汁厚身嘅大啡菇就梗係無得彈啦。蒜蓉澳洲茄子($32)茄子一盤,個人覺得可以再多啲蒜,唔夠重口味。特大
加多寶($14)&夏枯草($15)
雞拼盤($88)
先來一份雞拼盤,咩都有啲唔使諗咁多。
燒芝士粟米($24)
粟米好甜,加埋半瀜芝士又係勁正。
煙肉芝士燒烤菇($28)
蒜蓉澳洲茄子($32)
茄子一盤,個人覺得可以再多啲蒜,唔夠重口味。
特大蒲燒鰻魚($88)
最後壓軸的鰻魚,超大條!!肥美甘香,甜甜的鰻魚汁好正,啖啖都係滋味,必食推介!!!

原來太子都有咁正嘅串燒店,兩個人食有差唔多廿十樣野,太誇張了,好好味停唔到口嘛~
2018-01-24
2018-01-28 225 浏览
前晚(26-1-2018 Fri)同老公放工後又去太張食晚飯,由於我唔係太肚餓想輕食,我o地就o黎呢間,裝修幾特別,每枱間o既距離夠闊,有足夠o既私隱度.而由於時間尚早,未有客人,我o地坐低後就慢慢揀o野食,飲品方面,雖然呢間係酒吧,但除o左酒之外,佢o地重貼心地賣鴻福堂同加多寶o既支庄涼茶.最後我同老------------兩支鴻福堂o既伴食:1.  $18.00一條o既北海道墨汁豚肉腸名副其實,一條黑色o既腸仔擺在眼前,如果唔係影低自己揀o左咩o野都真係唔記得.呢個好特別,口感正常.2. $20.00一串o既燒墨魚咀味道比較清,口感亦OK.3. $26.00一串o既牛舌心牛味濃郁,口感彈牙.4. $16.00一串o既一試難忘係雞肉o黎,佢o既調味同其他唔同,其他o既汁多數係甜中帶微辣.呢個就係幾好食.5. $24.00一串o既骨肉相連雞肉加雞軟骨串埋一齊, 雞軟骨口感爽,呢個都唔錯.6. $24.00一件o既燒香草羊架我食少少,外面燒到好脆,羊架冇羶味,肉仍粉嫩,唔錯.7. $48.00一份o既一夜干一夜干即雞泡魚乾,切o左條,本身已經好夠味,似燒魷魚,蘸埋沙律汁食,食到停唔到口,
裝修幾特別,
每枱間o既距離夠闊,有足夠o既私隱度.

最後我同老------------兩支鴻福堂o既伴食:

1.  $18.00一條o既北海道墨汁豚肉腸
北海道墨汁豚肉腸
呢個好特別,口感正常.

2. $20.00一串o既燒墨魚咀
味道比較清,口感亦OK.

3. $26.00一串o既牛舌心
牛味濃郁,口感彈牙.

4. $16.00一串o既一試難忘

5. $24.00一串o既骨肉相連
雞肉加雞軟骨串埋一齊, 雞軟骨口感爽,呢個都唔錯.

6. $24.00一件o既燒香草羊架
我食少少,外面燒到好脆,羊架冇羶味,肉仍粉嫩,唔錯.
燒香草羊架

上至下: 骨肉相連, 北海道墨汁豚肉腸, 一試難忘, 燒香草羊架, 牛舌心, 燒墨魚咀

7. $48.00一份o既一夜干
一夜干即雞泡魚乾,切o左條,本身已經好夠味,似燒魷魚,蘸埋沙律汁食,食到停唔到口,超邪惡.不過記得要趁熱食. :CHOPSTICK:

8. $14.00一串o既腐竹
原條腐竹串起,呢個味兒比較清淡,玩味甚濃.

9. $68.00一串o既珍寶燒刺身帶子
呢個正常冇問題.

10. $13.00一份o既燒蓮藕片
呢個洒o左孜然粉,將味道提升.

11. $13.00一份o既燒蘿蔔
呢個調味有啲辣.

12. $18.00一條o既珍寶松葉蟹棒
一條好長,呢個都係正常.

13. $20.00一件o既燒芝士漢堡排
切開睇,白芝士藏o左o係裡面,
燒芝士漢堡排
咬落去重拉到絲.
上至下,左至右: 燒蘿蔔, 一夜干, 珍寶松葉蟹棒, 燒蓮藕片, 腐竹, 燒芝士漢堡排, 珍寶燒刺身帶子

14. $12.00一份o既燒蘋果
蘋果切薄片,有點到即止o既玉桂,OK.

15. $28.00一隻o既煙肉芝士燒烤菇
切開時,見到豐富o既芝士,
煙肉芝士燒烤菇
食落,個菇仍juicy,加埋脆煙肉粒芝士同食,又一邪惡之選.

上: 燒蘋果, 下: 煙肉芝士燒烤菇
16. $22.00一份o既櫻花蝦餅
開頭又唔記得呢個係咩?原來係櫻花蝦餅,但造型係個波噃.呢個蝦味濃.

17. $18.00一份o既脆炸杏片松葉蟹鉗
杏片真係好脆, 蟹鉗亦正常冇問題.

18. $18.00一隻o既明太子雞翼
切開睇,有好多釀o左好多明太子,
切開o既明太子雞翼
有少少辣, 雞翼亦燒得唔錯.
上: 脆炸杏片松葉蟹鉗, 左下: 櫻花蝦餅, 右下: 明太子雞翼
食完唔算好口渴,即係冇乜落味精,唔錯.
味道係3.36分

環境:
除o左上面提到o既空間感夠外,燈光都唔錯,柔和得o黎又唔會太暗,o岩o岩好.

其他:
Menu係過o左膠,店員會俾支marker客人o係上面填,佢o地入完單就會抹乾淨,唔使用咁多紙,又為環保出o左一分力.
2018-01-26
$247.5 (晚餐)
用餐优惠
試食活動