2024-01-30 142 浏览
🕳️ Le Jardin à Soho 🕳️上了無數個斜坡後終於到蘇豪區呢間法國菜😂建議大家行扶手電梯🙏🏻——————————————————————🐕 Snack🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🥚蘇格蘭蛋 ($98)呈半流心狀嘅蛋黃非常吸引令人驚喜的是它像茶葉蛋蛋身帶點香氣 質感亦比較實在炸肉團用上豬絞肉和牛肉加入洋蔥 蒜末等香料混合而成之前Bottleman一隻唔熱嘅都$48呢度$98有兩隻剛炸好的想試這道名菜的 值得黎這試試😝——————————————————————🐕 Main 🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🍝蜆肉扁意大利麵 ($188)麵身軟硬度剛好它不是重蒜的那種反而着重橄欖油的香再隱隱以微辣味收尾🤌🏻🍄黑松露蘑菇意大利飯 ($182)杏飽菇片置面咁幾靚仔🤣意大利飯是正宗的半熟狀態醬汁的調味或是濃稠度亦不錯👍黑松露的香味很足很突出同時不會遮蓋忌廉的奶香是個表現出色的Risotto🌟🌟🐓招牌香草焗雞(半隻)配焦糖粟米 ($238)托碟上的蜜糖醬汁的福令佢更像蜜糖烤雞🤣食落香甜 富有濕潤度🤌🏻🐖扒伊比利亞豬鞍配芥末籽燒汁半薯蓉($268)豬鞍大份厚身多肉雖瘦肉為
🕳️ Le Jardin à Soho 🕳️

🐕 Snack🐕
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
蘇格蘭蛋
🥚蘇格蘭蛋 ($98)
呈半流心狀嘅蛋黃非常吸引
想試這道名菜的 值得黎這試試😝
🐕 Main 🐕
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
蜆肉扁意大利麵
🍝蜆肉扁意大利麵 ($188)
麵身軟硬度剛好
它不是重蒜的那種
反而着重橄欖油的香
再隱隱以微辣味收尾🤌🏻

黑松露蘑菇意大利飯
🍄黑松露蘑菇意大利飯 ($182)
杏飽菇片置面咁幾靚仔🤣
意大利飯是正宗的半熟狀態
醬汁的調味或是濃稠度亦不錯👍
黑松露的香味很足很突出
同時不會遮蓋忌廉的奶香
是個表現出色的Risotto🌟🌟

招牌香草焗雞(半隻)配焦糖粟米
🐓招牌香草焗雞(半隻)配焦糖粟米 ($238)
托碟上的蜜糖醬汁的福
令佢更像蜜糖烤雞🤣
食落香甜 富有濕潤度🤌🏻

扒伊比利亞豬鞍配芥末籽燒汁半薯蓉
🐖扒伊比利亞豬鞍配芥末籽燒汁半薯蓉($268)
豬鞍大份厚身多肉
雖瘦肉為主 但不乾身 ok收貨!
🐕 Drink and dessert 🐕
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🥞
檸檬伯爵茶班戟配雲尼拿雪糕
檸檬伯爵茶班戟配雲尼拿雪糕 ($143)
厚身班戟質感亦算鬆軟
刨上檸檬皮絲增添香氣

☕️White truffle coffee
入口松露味好出
配以烘豆香和奶香
係幾夾!!可一試!

🍸Olong-Chi
比起烏龍茶 佢更像橙汁🤣

🍫Royal Chocolate
🍓Strawberry latte
——————————————————————
今晚放咗工,我哋幾個人想去chill 下,係網上見過到呢間可以飲嘢之餘,食物方面似乎也不錯,就一於去試吓!🔆牛油果沙律配煙三文魚 / Avocado Salad($148)沙律菜好新鮮,牛油果🥑夠creamy,配埋煙三文魚,一個不錯的頭盤!🔆蘇格蘭蛋 / Scotch Egg (2 pcs) ($98)2隻蛋🔪開為4份,蛋俾我想像中大,蛋的外皮炸得脆卜卜,旁邊還有沙律菜,今晚第一次食,又幾好味!🔆香辣蒜蓉大蝦配多士 / Spanish Garlic Prawns ($168)蒜蓉味大🦐好惹味,蝦大隻也很彈牙,多士香脆,建議食時可以沾上碟𥚃面的汁一齊食更好味!🔆意大利鮮茄醬大蝦意大利麵 / Pasta Pomodora with Tiger Prawn($178)呢度啲蝦肉質真的不錯,大隻又彈牙,而意大利麵煮得恰當,不會太腍,加上意大利鮮茄醬,非常開胃的一道菜式!🔆扒伊比利豬鞍配芥末籽燒汁半薯蓉 / Grill Iberico Pork Rack w Roasted Veg($268)上枱時👀肉質偏瘦,仲驚住「嚡熠熠」,結果有驚喜,又嫩又入味!🔆招牌香草焗雞(半隻)配焦糖粟米 / Roa
🔆招牌香草焗雞(半隻)配焦糖粟米 / Roasted Half Chicken with corn($238)
見到呢個係招牌菜,所以先order,鷄肉好嫩亦能鎖住肉汁,旁邊的粟米,有很濃濃的牛油香味,好快就俾我哋清晒,不愧係招牌菜之一!

🔆Cocktails

🍹Camparicano
🍹The Hidden Coconut
🍹Lavender Haze
🍹Oolong -Chi
大家口味唔同,各取所需,不過有共同點就係宜入口,仲有適合我哋女士門打卡添!😉😉
2024-01-25
  • Scotch Egg
  • 意大利鮮茄醬大蝦意大利麵
  • 扒伊比利豬鞍配芥末籽燒汁半薯蓉
  • 香辣蒜蓉大蝦配多士
2024-01-28 27 浏览
中環Soho區除左酒吧之外,其實都有好多好野食,今次呢間餐廳除左食物高質之外,甜品同飲品都好用心,非常值得一試🥚蘇格蘭蛋($98)免治豬肉包住溏心蛋再沾滿麵包糠去炸。炸得香脆既外表與內裡鮮嫩既溏蛋,一啖裡面有多重口感🐮燒牛肉藜麥雜菜沙律($168)燒牛肉份量好多,而且肉質鮮嫩,牛味濃郁。下面有牛油果同藜麥等等材料既沙律,每樣食材都好新鮮🍝卡邦尼意粉配温泉蛋($155)卡邦尼意粉搭配左温泉蛋,每一啖意粉都有濃濃既蛋香味,口感綿滑,醬汁濃郁。🍜蜆肉扁意大利麵($188)蜆肉加上白酒煮成既醬汁味道清甜,搭配扁意大利麵,風味鮮美。🥔炸薯條配黑松露醬($78)薯條即叫即炸,外脆內軟,配埋美味既黑松露醬,做小食或者送酒都一流🥞英式雜莓吉士鬆餅($143)鬆餅係即叫即焗,上枱時已經聞到濃濃既牛油香味,半埋半溶化既雪糕同酸酸生生既雜莓,味道一洗🍹Homemade fresh fruit peach tea($50)有半樽都係果肉,夠哂足料。而且味道唔太甜,岩哂我🥥Sweet potato coconut latte($50)入口有啖啖既紫薯蓉夾雜住一絲絲既椰子香味

🥚蘇格蘭蛋($98)

🐮燒牛肉藜麥雜菜沙律($168)

🍝卡邦尼意粉配温泉蛋($155)

🍜蜆肉扁意大利麵($188)
蜆肉加上白酒煮成既醬汁味道清甜,搭配扁意大利麵,風味鮮美。

🥔炸薯條配黑松露醬($78)

🥞英式雜莓吉士鬆餅($143)

有半樽都係果肉,夠哂足料。而且味道唔太甜,岩哂我

入口有啖啖既紫薯蓉夾雜住一絲絲既椰子香味
2024-01-28 54 浏览
同朋友去Le Jardin a Soho食飯慶祝生日訂枱時特登request樓上嘅座位坐得舒服啲點知呢晚樓上差唔多全部人都係嚟慶祝生日職員走勻全場幫大家影相都幾搞笑Scotch Egg肉碎包住溏心蛋再炸 外層好香脆成個口感配搭幾好 值得試下Shrimp Paste Chicken Lollipop蝦醬風味突出 食落幾惹味 食完隻手一啲都唔油Pasta Pomodora with Tiger Prawn虎蝦好巨型 肉質爽口彈牙 蕃茄醬意粉好開胃Roasted Half Chicken with Corn算係呢度嘅招牌菜式 見到差唔多每台都有叫雞肉嫩滑juicy味道甜甜地 一切落去就流晒汁仲有蜜糖粟米都好好味Chocolate & Banana PancakePancake夠鬆軟 香蕉味道突出唔會太甜仲有雪糕喺面 又熱又凍好正除咗蠟燭仲有靚靚生日牌 慶生一流
同朋友去Le Jardin a Soho食飯慶祝生日
訂枱時特登request樓上嘅座位坐得舒服啲
點知呢晚樓上差唔多全部人都係嚟慶祝生日
職員走勻全場幫大家影相都幾搞笑

Scotch Egg

Chocolate & Banana Pancake
Pancake夠鬆軟 香蕉味道突出唔會太甜
仲有雪糕喺面 又熱又凍好正
除咗蠟燭仲有靚靚生日牌 慶生一流

中環蘇豪充滿異國風情小店,一向都係約會的熱門地點之一。今次去了Le Jardin à Soho晚餐,食物主打西式fusion。餐廳樓高兩層,以湖水綠色為主調,配上木質裝潢和小盆栽精品等,帶出復古淡雅的味道~🍗Roasted Half Chicken served with caramel corn (Hk$238): 這款為招牌香草焗雞,雞肉嫩滑多汁。香烤方式配上蜜糖、迷迭和蒜香,更是誘人惹味可口。🌮 Classic Reuben sandwiche w/Fries (Hk$170): 薯條新鮮香脆,三文治以自家醃製的Rye toast、corn beef、sauerkraut、cheese、pickles而成,所有食材融為一體,入口即化🥞Chocolate and Banana (Hk$143):這款榛子朱古力香蕉班戟,即叫即製熱烘烘充滿蛋香。班戟厚實鬆化,配上杰身榛子朱古力漿和香草雪糕,絕對係冷熱交融的傑作🍸The Hidden Coconut (Hk$95):這杯Cocktail以perilla liqueur作基底,配上柚子、燒酒和椰子水,酒味輕身不重,帶有清甜果香🍹Apple

🍹Apple juice (Hk$40): 淡淡的蘋果香,温和潤喉

(All subject to 10% service charge)

📍Le Jardin à Soho
中環蘇豪士丹頓街36-36B號地下E號舖
港鐵上環站 A2 出口, 步行約9分鐘
  • 榛子朱古力香蕉班戟
2024-01-24 33 浏览
下班去中環蘇豪區逛逛 頗有外國風情進了一家比較多人推薦的Le Jardin a Soho味道很好 價錢也很合理 大澳蝦醬炸雞鎚蝦醬完全浸進雞肉裡 吃起來鹹鹹香香好有特式牛油果蟹肉沙律蟹肉蟹籽的份量好多 每一口都吃到牛油果的熟度剛剛好 加上沙律菜底很清爽西班牙蒜蓉大蝦多士用小鐵盤盛著 一上桌就聞到蒜香撲鼻大蝦肉質很結實彈牙 配的牛油多士又香又脆烤雞半隻配粟米烤雞烤得皮脆肉嫩 粟米有濃濃的牛油蜜糖香氣真的非常推薦這一道飲品的選擇很豐富 有酒精有非酒精的我們就點了香濃朱古力和番薯椰子拿鐵味道香濃不會太甜
下班去中環蘇豪區逛逛 頗有外國風情

飲品的選擇很豐富 有酒精有非酒精的
我們就點了香濃朱古力和番薯椰子拿鐵
味道香濃不會太甜
2024-01-22 73 浏览
位於中環蘇豪士丹頓街< 𝐋𝐞 𝐉𝐚𝐫𝐝𝐢𝐧 𝐚 𝐒𝐨𝐡𝐨 >, 一間高質法國西餐廳, 樓高兩層, 牆身以深綠色調及黃色花紋為主, 環境氣氛相當有情調。ᴀᴜꜱᴛʀᴀʟɪᴀɴ ɢʀᴀꜱꜱ ꜰᴇᴅ ʀɪʙᴇʏᴇ (250ɢ) ꜱᴇʀᴠᴇᴅ ᴡɪᴛʜ ᴏᴀꜱᴛᴇᴅ ᴠᴇɢ $³²⁸澳洲草飼肉眼扒, 叫了三成熟, 肉質鮮嫩軟腍, 油脂豐富, 重肉味, 旁邊再配上烤蔬菜, 很好吃呢。ᴘᴀꜱᴛᴀ ᴘᴏᴍᴏᴅᴏʀᴀ ᴡɪᴛʜ ᴛɪɢᴇʀ ᴘʀᴀᴡɴ, ʟɪɴɢᴜɪɴᴇ ᴡɪᴛʜ ꜰʀᴇꜱʜ ᴄʜᴇʀʀʏ ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ, ɢᴀʀʟɪᴄ ᴀɴᴅ ᴘᴀʀꜱʟᴇʏ $¹⁷⁸意大利鮮茄醬大蝦意大利麵, 軟硬度適中, 配搭三大隻蝦隻, 份量十足。ꜱᴄᴏᴛᴄʜ ᴇɢɢ (2 ᴘᴄꜱ) $⁹⁸蘇格蘭蛋外層是香酥腸仔肉, 內層為水煮蛋, 擁有多重口感。ᴛᴏꜰꜰᴇᴇ ᴀᴘᴘʟᴇ ᴀɴᴅ ʀᴜᴍ ʀᴀɪꜱɪɴ ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ $¹⁴³冧酒提子配拖肥蘋果班戟, 配料非常豐富, 面層放有雲呢拿雪糕, 帶有冰火交融感覺。ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ $⁴⁸抹茶拿鐵採用小山園若竹茶粉, 茶味濃郁, 非常好喝。ʀᴏʏᴀʟ

ꜱᴄᴏᴛᴄʜ ᴇɢɢ (2 ᴘᴄꜱ) $⁹⁸
蘇格蘭蛋外層是香酥腸仔肉, 內層為水煮蛋, 擁有多重口感。

ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ $⁴⁸
抹茶拿鐵採用小山園若竹茶粉, 茶味濃郁, 非常好喝。

ʀᴏʏᴀʟ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ $⁴⁵
朱古力奶相當濃厚, 再放上棉花糖點綴。

Le Jardin à Soho (士丹頓街) (中環)
📍中環蘇豪士丹頓街36-36B號地下E號舖
2024-01-16
2024-01-19 40 浏览
前日去左中環慶祝黎到Soho一間食西餐嘅餐廳裝修格局都好有情調💕⭕️ 招牌牛肉漢堡包配薯條🍔🍟 ($155)一定要試 十分出色嘅burger🫶🏻漢堡包嘅牛肉香嫩多汁 夾住新鮮嘅生菜🥬同蕃茄🍅 洋蔥🧅好豐富重點係包皮烘到燶邊 仲好重牛油🧈香加上size算偏大 一定夠飽😋⭕️ 招牌香草焗雞配焦糖粟米🌽 ($238)見到好多人推介嘅一款🍗焗雞嘅皮香脆 肉嫩滑 散發住淡淡香草味點埋個sauce味道又再提昇左私心想推焦糖粟米🌽 餐廳細心開左邊 配濃濃嘅焦糖 令人回味無窮😍⭕️ 檸檬伯爵茶配雲呢拿雪糕🥞 ($143)班戟厚薄適中 食落濕潤而鬆軟淋上伯爵茶醬配搭上雲呢拿雪糕同檸檬絲🍋口感好清新 另外仲有大量曲奇碎增加視覺效果同口感😌⭕️ Sweet Potato Coconut Latte ($50)/ Homemade Fresh Fruit Peach Tea ($50)前者係個創意飲品 將紫薯打成泡沫 配搭Coconut base 🥥 好睇又好fresh後者係較健康嘅飲品 自家製用上新鮮水果製成果肉多 茶味清新 清香解渴
前日去左中環慶祝
黎到Soho一間食西餐嘅餐廳
裝修格局都好有情調💕

⭕️ 招牌牛肉漢堡包配薯條🍔🍟 ($155)
一定要試 十分出色嘅burger🫶🏻
重點係包皮烘到燶邊 仲好重牛油🧈香
加上size算偏大 一定夠飽😋

⭕️ 招牌香草焗雞配焦糖粟米🌽 ($238)
見到好多人推介嘅一款🍗
焗雞嘅皮香脆 肉嫩滑 散發住淡淡香草味
點埋個sauce味道又再提昇左

⭕️ 檸檬伯爵茶配雲呢拿雪糕🥞 ($143)
班戟厚薄適中 食落濕潤而鬆軟
淋上伯爵茶醬配搭上雲呢拿雪糕同檸檬絲🍋
口感好清新 另外仲有大量曲奇碎增加視覺效果同口感😌

後者係較健康嘅飲品 自家製用上新鮮水果製成
果肉多 茶味清新 清香解渴
  • 招牌香草焗雞(半隻)配焦糖粟米
  • Le Jardin Signature Beef Burger
  • 檸檬伯爵茶配雲呢拿雪糕
2024-01-14 39 浏览
Happy Friday放工後 約埋一班同事一齊去中環聚餐同事話想試下呢間餐廳 一行4人馬上出發******************************食物s:🍳Scoth Egg (2pcs)平時比較少見蘇格蘭蛋 感覺新奇 外層炸得酥脆 以香腸包住 並以沙律伴碟 賣相好靚 切開成四舊 啱晒同朋友仔開心share🤗🍝 Carbonara 卡邦尼意粉醬汁比較黏稠 相對亦較易凝固食落咸咸哋 配上溫泉蛋能令味道更豐富🥪Classie Reuben SandwichSandwich 烤得金黃香脆 配上香脆薯條🍡Shuimp Paste Chicken Lollipop 大澳蝦醬炸雞 炸雞大大舊炸得非常香脆 內裏保留肉汁 🐔Roasted Half Chicken with corn推介呢道招牌香草烤雞(半隻)配焦糖粟米🌽烤雞總係特別有節日氣氛❣️雞肉燒得香口 皮脆且帶香濃雞油味雞肉肉質非常嫩滑 又夠Juicy😝伴碟嘅燒粟米帶有牛油香 甜甜哋好香口🐖Australian Grass FedRibeye(250g) with Roasted Veg澳洲草治肉眼扒啖啖肉 配上烤雜菜更豐富🥞Toff
Happy Friday放工後 約埋一班同事一齊去中環聚餐
同事話想試下呢間餐廳 一行4人馬上出發

食物s:

🍳Scoth Egg (2pcs)
平時比較少見蘇格蘭蛋 感覺新奇

伴碟嘅燒粟米帶有牛油香 甜甜哋好香口

🐖Australian Grass Fed
Ribeye(250g) with Roasted Veg
澳洲草治肉眼扒啖啖肉 配上烤雜菜更豐富

🥞Toffee Apple & Rum Raisin Pancake
Pancake新鮮焗起 外層脆酥 內層鬆軟 食落充滿蛋香味

🍹(Ice)Fresh Fruit Peach Tea
味道清新 仲有粒粒桃肉

🥤 HH Oolong -Chi
荔枝烏龍帶有酒精嘅飲品 味道都幾易入口

☕Sesame & Charcoal Latte (Ice)

🍵抹茶咖啡 Matcha Latte (Hot)

• ScotchEgg
2024-01-11 32 浏览
Pasta pomodora with tiger prawn 🦐 🍝意大利蕃茄醬大蝦意大利麵 $178呢一款蕃茄醬大蝦意大利麵相當高質,裏面有紅椒🌶️、黑椒、青椒🫑,撈埋酸酸甜甜嘅蕃茄醬🥫,最常有三隻新鮮大蝦,蝦肉大大嚿,肉質爽口彈牙,仲有少少蛋黃味嘅蝦膏,而意大利麵嘅質地又夠煙靭,值得推介👍🏻Roasted pumpkin quinoa salad 燒南瓜藜麥雜菜沙律 🎃🥗 $128燒南瓜藜麥沙律嘅外觀好吸睛,適合影相打卡📸,南瓜煮得好琳,帶天然清甜味,下面有fresh 嘅青瓜🥒、車厘茄、牛油果🥑,撈埋高纖維又好有口感嘅雙色藜麥一齊食幾正All day breakfast 全日早餐 $156經典嘅英式全日早餐材料非常豐富,裏面主要係鮮牛奶炒蛋、烤到香脆嘅多士、🇮🇹意大利黑醋沙律、必要有嘅炸薯餅、健康蘑菇🍄、香腸、煎得啱啱好嘅煙肉🥓、開胃焗茄汁豆French fries with truffle mayonnaise 炸薯條配松露醬 🍟 $78好受歡迎嘅黑松露醬炸薯條性價比好高,粗身嘅薯條裏面充滿薯蓉,口感好smooth🥔,點買蕃茄醬同味道濃郁嘅黑松露醬一齊食,真係會食上癮😍Swee
意大利蕃茄醬大蝦意大利麵 $178

Roasted pumpkin quinoa salad
燒南瓜藜麥雜菜沙律 🎃🥗 $128

All day breakfast 全日早餐 $156

炸薯條配松露醬 🍟 $78

Sweet potato coconut latte
紫薯椰子鮮奶 🍠$50
紫薯鮮奶嘅外觀好靚✨,由淡紫色嘅紫薯上層慢慢漸變去到白色嘅椰汁鮮奶🥥,口感幼滑,味道又唔會太甜!

Jasmine tea with honey 🍯 蜂蜜茉莉花茶 $48
夠晒滋潤嘅蜂蜜茉莉花茶好適合用嚟配搭西餐🌿,可以減低食物嘅油膩感,而且仲好啱冬天飲
原本我係為咗他們的蘇格蘭蛋先去的,結果去到先知已經買曬,咁難得嚟到就算食唔到我最想食的,都可以試吓佢其他嘢🤩🤩估唔到一試就覺得好驚喜我叫了一份set lunch ($145)包一個餐湯、一個主食和一杯野飲今日個餐湯係洋蔥湯,飲落超級甜,唔係加咗糖嗰種甜,係清甜,完全唔似飲緊洋蔥湯大蝦欖油蒜片意大利麵 +$30 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟未食都已經聞到勁香蒜片,但食落反而蒜味唔算太濃,整體食落都係偏乾身,唔會太油膩,另外意大利麵都唔會煮得太腍,口感好好😍而且大蝦啖啖肉,一啖咬落去超級滿足咖啡就正正常常,唔特別炸魷魚鬚 $92 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟炸到香脆,而且外層的有加咗少許鹹蛋黃,所以食落更加香口,配埋個沙嗲醬一齊食會更加惹味✨整體來講,雖然位置唔算太大,但坐得都算舒服,而且食物質素高質🤤🤤不過地理位置唔算太方便,所以相對上會少人啲,所以都幾適合放假去chill下以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒。

大蝦欖油蒜片意大利麵

大蝦欖油蒜片意大利麵 +$30
推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

咖啡就正正常常,唔特別
炸魷魚鬚

炸魷魚鬚 $92
推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

午餐
用餐优惠
優惠券
大蝦欖油蒜片意大利麵
炸魷魚鬚
Festive Season晚上來到中環蘇豪區,感受熱鬧的氣氛。這間餐廳無論在氣氛或食物上都很出色,樓上閣樓梳化座位舒適,即使是日Full House下也不感到焗促擠迫。吃個高質西餐,享受Holiday Mood的慢活歡樂時光,來個2023年的Happy Ending!招牌牛肉漢堡包配薯條 Le Jardin Signature Beef Burger w/ Fries $155足料漢堡牛肉超過1cm厚,吃得出有手打靚牛,肉感和牛味豐富,加上火燒半溶芝士奶味濃香,還有煙肉碎、酸瓜片和焦糖洋蔥的助攻下,整個Burger很高質。薯條鬆脆,份量大方,單吃不沾醬也很夠味滿足。 招牌香草焗雞(半隻) 配焦糖粟米 Roasted Half Chicken $238 100%要Encore的招牌焗雞,數量有限,晚到的鄰座客人想Order也撲空。雞肉非常嫩滑Juicy,連雞胸肉也完全一乾身。焦糖烤醬及調味是靈魂所在,惹味甜香而不死甜或過甜,還有誘人的蒜香和玉桂香。焦糖粟米已連芯切條,方便進食之餘,也能吸盡入味粟米芯的精華,完美!英式雜莓吉士鬆餅 Mixed Berries Pancake $143這個
招牌牛肉漢堡包配薯條
英式雜莓吉士鬆餅
這個偏向蛋糕質感的鬆餅甚有驚喜。預先30mins 落單,即叫即製,一上桌就感受到其熱度和蛋香,令人口水沸騰。Pancake整體鬆軟,底層帶一點點焦香,加上爽甜的新鮮雜莓和Vanilla Ice Cream,屬於冷熱交融的甜品佳作。
Sesame & Charcoal Latte
Royal Chocolate
Sesame & Charcoal Latte $45 | Royal Chocolate $45
冬天喝杯熱朱和熱Latte,暖意入心,賣相也很有心思,吸睛之餘,味道也是濃郁誠意之作。
招牌牛肉漢堡包配薯條
Sesame & Charcoal Latte
2024-01-03 39 浏览
Lavender Haze - 用薰衣草做主題嘅cocktail, 賣相好靚,紫紫地色,好打卡able! 加左蛋白同gin, 酒味唔重,非常適合女仔飲👏🏻好飲!Deep Dried Squid - 喝野點可以唔食炸野?哩度個炸魷魚好出色,即炸就基本,魷魚完全無雪藏味,仲要勁juicy! 咬落去夠稔唔會好似香口膠咁,勁高質!加埋個微辣醬無得輸👍🏻👍🏻👍🏻Angus Steak (250g) - 主食我叫左個牛扒, 價錢唔貴,性價比高!牛扒好厚,三百幾蚊超值!質素仲要好高,解凍做得好好,keep到肉汁,一切爆汁,juicy! 肉質方面推介medium, 好粉嫩,完全唔韌👍🏻👍🏻 配菜嘅薯仔有驚喜,配合到塊靚扒👍🏻真心不比出面嘅扒房輸蝕呀!Iced Royal Chocolate - 最後試下佢個凍朱古力當甜品,又係好有驚喜!唔係普通朱古力咁簡單,佢嘅奶量比較重,所以入口好順滑,甜度啱啱好,加埋兩粒綿花糖,好睇又好飲🤣私心評分食物質素 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️性價比 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

私心評分
食物質素 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
位於中環的多國菜餐廳酒吧,沿著蘇豪區整條都是一列特色酒吧,這家以墨綠色色調及植物作裝飾,入面燈光昏暗,整體氛圍優雅舒適。White Coffee: Sesame & Charcoal Latte熱的黑芝麻飲品更加濃香,芝麻跟鮮奶拌得均勻,甜度恰好。Salad:牛油果沙律配煙三文魚沙律醬選擇了意大利黑醋,酸酸的,較開胃、清新;煙三文魚多片,配上牛油果、青瓜、沙律菜及車厘茄。Main Course: 招牌香草焗雞配焦糖粟米半隻雞的份量,伴碟還有一排排的粟米條,燒粟米帶牛油香及甜甜的焦糖;雞外皮佈滿香草,經烤焗後,滲進雞肉裡,雞髀嫩滑,且帶滿滿的肉汁。Pancake: 檸檬伯爵茶配雲呢拿雪糕新鮮即叫即做,需要20分鐘時間烤焗。厚身的班戟,外層的邊位微脆,內裡綿密,略帶點鹹味,蛋味卻很濃香。淋上淡淡的伯爵茶醬及雲尼拿雪糕,上面有些檸檬皮絲,帶點酸,中和了甜度。
位於中環的多國菜餐廳酒吧,沿著蘇豪區整條都是一列特色酒吧,

熱的黑芝麻飲品更加濃香,芝麻跟鮮奶拌得均勻,甜度恰好。
Salad:牛油果沙律配煙三文魚

沙律醬選擇了意大利黑醋,酸酸的,較開胃、清新;
煙三文魚多片,配上牛油果、青瓜、沙律菜及車厘茄。
Main Course: 招牌香草焗雞配焦糖粟米

Pancake: 檸檬伯爵茶配雲呢拿雪糕

Soho 區雖然多西餐廳,但我始終鐘情於Le Jardin à Soho 地點唔難搵,價錢經濟,食物同甜品都幾有水準嘅餐廳💕牛油果蟹肉沙律估唔到牛油果同蟹肉份量咁多,食完覺得成個人好健康HEHE!💕意大利鮮茄醬大蝦意大利麵 $178大蝦新鮮,麵條煮得好彈牙,有少許茄肉顆粒,加上意大利鮮茄醬,酸甜交雜,好開胃~💕250g 澳洲草飼肉眼扒 $328店員建議Medium,竟然唔會覺得好生,而且食得出係靚牛!重牛味嘅,配埋個燒汁昇華了!💕招牌香草焗雞半隻配燒粟米🍗HKD198雞肉好嫩滑好Juicy,配菜粟米有好香牛油味,加上有蜜糖,燒到外層焦糖化,好好味!💕DrinksThe Hidden Coconut $95Oolong Chi $95試一試佢地signature cocktail,2款都好岩女仔飲~容易入口,柚子、椰青水同soju & Liqueur酒味唔濃呢!
地點唔難搵,價錢經濟,食物同甜品都幾有水準嘅餐廳

💕牛油果蟹肉沙律
估唔到牛油果同蟹肉份量咁多,食完覺得成個人好健康HEHE!

💕意大利鮮茄醬大蝦意大利麵 $178

💕250g 澳洲草飼肉眼扒 $328