環境氣氛好好,唔會有拘謹感覺😎餐廳總共有2層,位置唔多但坐得舒服,燈光擺設都好有情調,主食之外,甜品🍮同飲品都好有驚喜🤌🏻蜆肉扁意大利麵 擺盤將蜆圍住碟意粉🍝非常吸睛,蜆肉新鮮肥美,食落口感嫩滑重點無沙😎扁意大利麵口感滑溜彈牙啱啱好,非常惹味🤌🏻意大利鮮茄醬大蝦意大利麵有兩隻大蝦,"蝦肉大隻鮮味,意粉彈牙,蕃茄醬汁好濃稠好掛汁😎🤌🏻Eggs Benedict with Avocado Toast 水波蛋牛油果多士,配料揀咗蟹肉仲有沙律醬、青椒🫑等,配埋牛油果🥑一齊食好豐富😛🤌🏻招牌香草焗雞(半隻)配焦糖粟米 🌽呢個香草雞同一般燒春雞比較唔同,肉質偏嫩有啲似慢煮,切開勁多肉汁加上雞皮半焦香好惹味,雞脾雞胸啖啖肉,最驚喜旁邊焦糖粟米好正,加上焦糖令粟米🌽更加甜🤌🏻Grill Iberico Pork Rack w/ Roasted Veg 呢個豬肉肉質較白,入口軟腍,外層焦香香香氣,就咁食唔需要任何醬汁都好掂😛仲有薯仔同豆做配菜解膩🤌🏻英式雜莓吉士鬆餅 🥞好鍾意食唔同國家嘅鬆餅,呢款外皮脆內層鬆軟,配微微吉士甜好好嘅結尾,鬆餅好香蛋味,口感比較厚實,比起空氣感更加鍾意😛仲有士多啤梨🍓藍莓增

🤌🏻蜆肉扁意大利麵

🤌🏻意大利鮮茄醬大蝦意大利麵

🤌🏻招牌香草焗雞(半隻)配焦糖粟米 🌽

🤌🏻英式雜莓吉士鬆餅 🥞
好鍾意食唔同國家嘅鬆餅,呢款外皮脆內層鬆軟,配微微吉士甜好好嘅結尾,鬆餅好香蛋味,口感比較厚實,比起空氣感更加鍾意😛仲有士多啤梨🍓藍莓增加酸甜味
🤌🏻Royal Chocolate 🍫
朱古力味好香濃,仲有兩粒綿花糖可以放入朱古力,少量綿花糖令口味再甜啲

🤌🏻 Lavender Haze
淡淡薰衣草香氣,加孟買杜松子酒檸檬🍋Egg white 紫色🟣賣相好吸引

🤌🏻The Hidden Coconut
本身好鍾意有椰子味嘅嘢😎應該用咗好多椰子水做原材料,反而酒味唔算重,適合比較清淡嘅朋友

🤌🏻Pineapple & Pear Tea
推薦呢種香甜嘅茶,口味非常清新,食咁多肉類飲呢款就最岩☕️

🚩Le Jardin à Soho (士丹頓街) (中環)
中環蘇豪士丹頓街36-36B號地下E號舖

#addifoodie #addifoodie中環
#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #香港插畫 #情侶美食 #HKcouple #hongkongdraw #foodiecouple #愛情插畫 #香港探店 #LeJardin #蘇豪區 #中環
2023-09-28
🔅🍴👧🏻🧒🏻同朋友喺港島區食飯,揾到間環境同食物都好唔錯嘅餐廳,非常滿意! 下次再encore😋🔅炸魷魚鬚 新鮮炸起熱辣辣,外衣酥脆,內裡爽口彈牙,唔會太油🦑調味都啱啱好,仲可以點沙律醬一齊食,真係食到停唔到口!送酒一流☺️份量比想像中多,性價比高! 🔅蜆肉扁意大利麵蜆肉鮮甜大隻,有海水味,有成十隻唔使爭食🤣加上蒜油辣椒調味,惹味得嚟唔會覺得好Heavy!麵嘅口感軟硬適中🔅豬鞍配芥末籽燒汁伴薯角 外層網燒香口鎖住肉汁,熟度啱啱好,食落肉質係好軟嫩,唔會乾柴!好juicy🤤其實就咁食已經好好食,有足夠調味😋加燒汁就係另一種享受,汁味道比較濃,適合重口味人士仲有啲蕃茄仔伴菜,酸酸甜甜,薯角當你都係我最愛啦🤤🤤喺咁Relax嘅環境 當然要叫返杯Cocktails慢慢品嚐🍹🍸Girls talk chill talk實要有drinks嘅🍸 Oolong-chi 🍹Lavender Haze 兩杯味道都好唔錯,適合打卡之餘,仲好味添好fresh 又易入口 可易飲多幾杯另外聞到咖啡香都好吸引,下次日頭去要試咖啡!咁飲唔飲得😂同埋bra枱都有🍻🍺可以chill
🔅🍴👧🏻🧒🏻

同朋友喺港島區食飯,
炸魷魚鬚

🔅炸魷魚鬚

份量比想像中多,性價比高!
蜆肉扁意大利麵

🔅蜆肉扁意大利麵

蜆肉鮮甜大隻,有海水味,有成十隻唔使爭食🤣
加上蒜油辣椒調味,惹味得嚟唔會覺得好Heavy!
麵嘅口感軟硬適中
豬鞍配芥末籽燒汁伴薯角

🔅豬鞍配芥末籽燒汁伴薯角

其實就咁食已經好好食,有足夠調味😋
加燒汁就係另一種享受,汁味道比較濃,適合重口味人士
仲有啲蕃茄仔伴菜,酸酸甜甜,薯角當你都係我最愛啦🤤🤤

🍸 Oolong-chi
🍹Lavender Haze
兩杯味道都好唔錯,適合打卡之餘,仲好味添
好fresh 又易入口 可易飲多幾杯

另外聞到咖啡香都好吸引,下次日頭去要試咖啡!咁飲唔飲得😂
同埋bra枱都有🍻🍺可以chill
2023-10-05
炸魷魚鬚
蜆肉扁意大利麵
豬鞍配芥末籽燒汁伴薯角
2023-10-17 23 浏览
假日去Pmq逛逛,充當一下文青後,持著找著會不會有好吃的,最後遇到這間鋪面蠻有格調,原來樓上又帶有森林感的酒吧cafe;當天我order了兩個brunch set, 再加飲品,還有讓人心心唸唸的班戟😍😍💬 Tapas🥑煎帶子牛油果他他煎香的帶子配着軟滑creamy的牛油果,原來除了Nachos,也可以用酥酥的雲吞皮,別有一番風味與創意😋 這個可以~🍅意式蕃茄肉丸肉丸及醬汁味道不錯,然後是肉丸本身帶點點辣味道,有驚喜啊~🥧迷你蘑菇撻以蘑菇蓉作餡料,帶出淡淡的香草,而酥皮非常酥脆,當中滿滿的牛油香錦上添花🥔法式焗千層薯仔千層薯仔每一層都薄薄的在堆疊,烤出來很脆口,沒有太多的調味,反而吃到薯仔本身的味道👍回頭食: ⓨⓔⓢ💬 Chef's Selection Salad 🥗經典凱撒沙律各方面都正常發揮,煙肉乾脆脆,還不少的芝士碎,味道跟凱撒醬很搭~🌽甜粟米莎莎粟米粒粒配上莎莎的必備配搭青瓜、紫洋蔥、蕃茄, 與醬汁很match,味道酸酸甜甜的可以提升食慾回頭食: ⓨⓔⓢ💬Main🍝西班牙辣肉腸扁意大利粉Pasta類我最喜歡扁意大利粉,而他們的扁意粉軟硬適中,吃着帶有陣陣辣肉腸的油和香葉的香,而辣

💬 Tapas
🥑煎帶子牛油果他他

🍅意式蕃茄肉丸
肉丸及醬汁味道不錯,然後是肉丸本身帶點點辣味道,有驚喜啊~

🥧迷你蘑菇撻

🥔法式焗千層薯仔

💬 Chef's Selection Salad
🥗經典凱撒沙律

🌽甜粟米莎莎

💬Main
🍝西班牙辣肉腸扁意大利粉
Pasta類我最喜歡扁意大利粉,而他們的扁意粉軟硬適中,吃着帶有陣陣辣肉腸的油和香葉的香,而辣肉腸份量超多,可是味道較重🤭我吃兩片就足夠了~

🍄烤大啡蘑菇松露班尼狄克蛋 配 酸種麵包
水波蛋烹煮時間剛剛好,切開有蛋黃流出是必須的,而且配合酸種麵包的微微酸味,還有撲鼻而來的松露醬料及大啡菇🤤🤤 入口真的很滿足!!

💬冧酒提子 配拖肥蘋果班戟
把暖暖的班戟切開,口感外脆內軟,上面還放着濃滑的呍喱嗱雪糕,勺起提子一起吃,滲出淡淡酒香和提子的香甜🤤最喜歡是拖肥蘋果😍 就是心愛的焦糖醬,搭配煮到軟身的蘋果件;一份班戟有不同層次的味道,真是值得一試!

💬Drinks
🍑Home Made Fresh Fruit Peach Tea (C)
以瓶子浸泡著桃肉、草莓、香橙等果肉,還提供了小杯,滿有儀式感,味道感覺像台式綜合水果的減糖版,相當清新😋 吃完濃味的食物後更佳

☕Royal Chocolate (H)
濃濃的可可又香又甜且不會太膩,旁邊放着兩顆大大的棉花糖,都經火槍烤過再沾上可可粉,看出其用心的細節,即使放置一段時間也會有入口融化的口感😍😍 一口棉花糖再一口Chocolate 感覺很幸福💗
回頭食: ⓨⓔⓢ

雖然是brunch set, 但也吃到肚子撐撐的感覺🤭😋 而且各款食物也很美味,環境又舒適,店員更貼心有禮🫰🫶 如果大家去大館/pmq走走後,也可以到這間試試看!

❤️Le Jardin à Soho (士丹頓街)
❤️中環士丹頓街36-36B號地下E號舖
❤️6601 8126
▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂
@hamm.eat.alot
ʕ⁠っ⁠•⁠ᴥ⁠•⁠ʔ⁠っ
  • 冧酒提子配拖肥蘋果班戟
  • 烤大啡蘑菇松露班尼狄克蛋配酸種麵包
2023-10-15 44 浏览
18 mth Parma Ham & SalamiAmadai Fish with Orange Fennel Salad-魚皮炸到好似薯片咁見脆!-唔會腥! 下面嘅沙律仲好甜!Australian Grass Fed Ribeye(250g) with Roasted Veg-塊扒唔算厚,叫左7 成熟左啲~ 下次應該要5 成! Royal Chocolate (Ice)Espresso Tonic (Ice)Grill Iberico Pork Rack with Roasted Veg-有驚喜過牛喎~ juicy ! 唔鞋JuiceLemon Earl Grey Pancake-值得試! 好白pancake 味~ 唔會好甜. 可以按自己需要落醬
18 mth Parma Ham & Salami
-魚皮炸到好似薯片咁見脆!
-唔會腥! 下面嘅沙律仲好甜!
-塊扒唔算厚,叫左7 成熟左啲~ 下次應該要5 成!
Royal Chocolate (Ice)

Espresso Tonic (Ice)
-有驚喜過牛喎~ juicy ! 唔鞋

Juice

Lemon Earl Grey Pancake
2023-10-13 23 浏览
中環超級滋味香草焗雞今晚揸架車周圍搵嘢食我哋上咗樓上坐,靜靜地咁食職員介紹我哋食香草焗雞一於叫嚟試吓招牌香草焗雞(半隻)配焦糖粟米 $198味道相當驚艷,先食焦糖粟米🌽甜甜地好滋味,好似BBQ嘅味,個醬汁先喺精髓之後食香草焗雞都忍不住喺咁點個醬汁黑松露蘑菇意大利飯 $178食完個咁惹味嘅香草焗雞之後當堂覺得叫錯嘢,早知叫肉眼扒啦😍即刻覺得個意大利飯好普通🤣好想食肉🤩大澳蝦醬炸雞鎚 $118呢個小食絕對推薦,香脆到忍不住食晒啲皮😍蝦醬味好出好入味,送酒一流呀!真喺勁好味😋好食到想買多份返屋企慢慢嘆Homemade Fresh Fruit Peach Tea $50支裝蜜桃茶🍑幾特別Le Jardin à Soho地址:中環士丹頓街36-36B號地下E號舖
中環超級滋味香草焗雞

今晚揸架車周圍搵嘢食

我哋上咗樓上坐,靜靜地咁食
職員介紹我哋食香草焗雞
一於叫嚟試吓

招牌香草焗雞(半隻)配焦糖粟米 $198
味道相當驚艷,先食焦糖粟米🌽
甜甜地好滋味,好似BBQ嘅味,個醬汁先喺精髓
之後食香草焗雞都忍不住喺咁點個醬汁

黑松露蘑菇意大利飯 $178
食完個咁惹味嘅香草焗雞之後
當堂覺得叫錯嘢,早知叫肉眼扒啦😍
即刻覺得個意大利飯好普通🤣
好想食肉🤩

大澳蝦醬炸雞鎚 $118
呢個小食絕對推薦,香脆到忍不住食晒啲皮😍
蝦醬味好出好入味,送酒一流呀!
真喺勁好味😋好食到想買多份返屋企慢慢嘆

支裝蜜桃茶🍑幾特別

Le Jardin à Soho
地址:中環士丹頓街36-36B號地下E號舖
  • 大澳蝦醬炸雞鎚
  • 招牌香草焗雞(半隻)配燒粟米
未試過份量那麼少的意粉.兩碟可能都不夠其他餐廳一碟的多.女生可能都要吃3碟才飽.如果是男生都不知道要吃多少碟!食物味道是OK的.但份量都是又細又少.價格是中環的價格沒看過份量少成這樣的餐廳..以為是叫了3分1份.如果你不介意份量少得可憐還可以店舖位置又要不好,路程是向高位置行又遠.還要行斜坡..真的不要去服務員態度麻麻...不好不差不知是我問題還是不是.但吃完肚子還要不舒服,已經好幾天了!免費也都不會再去吃!
未試過份量那麼少的意粉.兩碟可能都不夠其他餐廳一碟的多.
女生可能都要吃3碟才飽.如果是男生都不知道要吃多少碟!

食物味道是OK的.但份量都是又細又少.價格是中環的價格
沒看過份量少成這樣的餐廳..以為是叫了3分1份.
如果你不介意份量少得可憐還可以
店舖位置又要不好,路程是向高位置行又遠.
還要行斜坡..真的不要去
服務員態度麻麻...不好不差
不知是我問題還是不是.但吃完肚子還要不舒服,已經好幾天了!
免費也都不會再去吃!
2023-10-12 1202 浏览
同朋友慶生,當然要揾間靚靚餐廳!見Le Jardin à Soho氣氛幾好,食物又唔錯,即book 枱餐廳位於Soho區,經中環自動扶手電梯上到去再行過幾個街口就到,唔算難揾。主要用綠色作主調,法國風格帶點優閒感覺,適合飲酒傾計。雖然Menu 有2人套餐都吸引,可惜甜品冇得揀pancake🌟炸魷魚鬚 $85🍴魷魚鬚經過炸至金黃酥脆,炸漿薄薄一層包住魷魚鬚🍴以為會好油膩,但其實還好,而且好香脆🍴搭配上特製微辣醬,提升整體的風味層次🍴呢道菜作為開胃菜同下酒菜都好適合🌟意大利鮮茄醬大蝦意大利麵 $178🍝新鮮的大蝦,配上濃郁的意大利鮮茄醬🍝麵條煮得剛剛好,與酸甜醬汁結合,好開胃!🌟扒伊比利亞豬鞍配芥末籽燒汁半薯蓉 $258🍖豬鞍經過烤製後,肉質仍然嫩滑🍖豬鞍表面微微燒焦,帶有炭火香🍖搭配上濃郁的芥末籽燒汁,增添香味🍖薯蓉變咗烤炸薯仔,雖然好香脆幾好味,但個人覺得薯蓉會更配🌟榛子朱古力香蕉班戟 $138🍰估唔到班戟有驚喜!🍰店員話每份都係新鮮焗起,大概15-25分鐘🍰班戟外層脆皮,入面鬆軟,入口有蛋香!🍰香蕉的甜味與濃郁榛子朱古力一定唔會輸🤭🍰可按照個人喜好添加朱古力醬🌟The Hidden

🌟炸魷魚鬚 $85
🍴魷魚鬚經過炸至金黃酥脆,炸漿薄薄一層包住魷魚鬚
🍴以為會好油膩,但其實還好,而且好香脆
🍴搭配上特製微辣醬,提升整體的風味層次
🍴呢道菜作為開胃菜同下酒菜都好適合

🌟意大利鮮茄醬大蝦意大利麵 $178
🍝新鮮的大蝦,配上濃郁的意大利鮮茄醬
🍝麵條煮得剛剛好,與酸甜醬汁結合,好開胃!

🌟扒伊比利亞豬鞍配芥末籽燒汁半薯蓉 $258
🍖豬鞍經過烤製後,肉質仍然嫩滑
🍖豬鞍表面微微燒焦,帶有炭火香
🍖搭配上濃郁的芥末籽燒汁,增添香味
🍖薯蓉變咗烤炸薯仔,雖然好香脆幾好味,但個人覺得薯蓉會更配

🌟榛子朱古力香蕉班戟 $138
🍰估唔到班戟有驚喜!

🌟The Hidden Coconut $95
🍹由柚子、椰青水同soju & Liqueur調制的cocktail
🍹酒味唔濃,容易入口
🍹適合女仔

🌟Sweet Potato Coconut Latte $50
🍹淡紫色好夢幻😁
🍹入口有淡淡紫薯味,仲有啲一粒粒唔知係紫薯定椰子
🍹唔算好甜,幾好飲

總結:由前菜、主菜到甜品都好味。尤其甜品令我好滿足😆但份量對男士可能偏少。裝修同氣氛都適合同朋友把酒言歡
2023-10-11 39 浏览
White Truffle Latte老公平時唔飲啡但好鐘意Truffle味,所以佢少少突破自我地揀咗Truffle味Latte,不過完全冇令大家失望!因為係食Dinner所以我淨係咁試飲一啖,一拎起就聞到好香Truffle味,個啡偏nutty好香,唔錯!Sesame Latte黑芝麻溝奶岩曬上咗年紀養生嘅我,飲到最後仲食到啲芝麻糊,超級足料!Truffle Mushroom Risotto簡單嘅risotto要整得好食同埋你客人留下印象都唔簡單,但呢個黑松露Risotto就做到!除咗上面嘅菇扒,risottl裡面都放咗好多唔同口感嘅菇粒,每一啖都好creamy,好rich推介鍾情黑松露嘅大家!Amadai Fish With Orange Fennel Salad以為係普通炸魚薯條嗰啲炸魚,原來係立鱗燒,好有驚喜!下面個salad非常fruity, 甜甜地好清新,岩岩好balance返食炸魚嘅guilt,成件事健康曬🤣Chocolate and Banana Pancake(Creamy hazelnut, nutella, fresh banana with vanilla ice
White Truffle Latte

Sesame Latte

Truffle Mushroom Risotto

Chocolate and Banana Pancake
(Creamy hazelnut, nutella, fresh banana with vanilla ice cream)
個pancake外層煎到有啲微趣 裡面好soft好鬆軟,配埋Nutella同香蕉呢?兩樣絕配好邪惡但好好食!🥺
🍴Brunch Set $268 🥞Pancake +$60🔸今次推介嘅呢間餐廳獨特嘅地方係佢同時提供Cafe同酒吧嘅服務,又好有法式情懷,環境比到一種休閒舒服感大家😍🔸Brunch套餐包括自選2款tapas、1款salad、1款主菜,而加$60就可以揀1款pancake!我嘅tapas選擇係煎帶子牛油果他他同迷你風乾火腿拼盤🙏煎帶子煮得剛熟,質感鮮嫩,配上牛油果他他嘅濃郁醬汁,味道十分和諧,真心好味😍而迷你風乾火腿拼盤則提供多種風乾火腿款式,每一款都帶有獨特嘅風味,滿足到火腿控😎🔸至於salad,我揀咗新鮮雜梅乳酪。酸甜嘅雜梅乳酪,帶來一種清新嘅口感,有種清一清腸胃嘅感覺😋🔸主菜方面,我推介希臘烤羊肉彼得包。羊肉烤得香嫩多汁,搭配上希臘風味嘅醬汁,味道層次豐富,絕對能夠滿足到味蕾🧡而iced latte香濃而且冰涼,水準中上。🔸最後我要分享一下我加咗榛子朱古力香蕉班戟。呢款pancake煎得金黃鬆軟,上面有層硬嘅焦糖,搭配上雪糕,榛子朱古力同香蕉,有凍同熱嘅層次;又有軟同硬嘅烘托,有啲料到😁🔸總括而言,你可以喺呢度簡單享受一杯咖啡或者酒,放鬆心情,享受一個愉快嘅用餐體驗。不妨約埋三五
🍴Brunch Set $268 [週末及假日限定]
🥞Pancake +$60

🔸總括而言,你可以喺呢度簡單享受一杯咖啡或者酒,放鬆心情,享受一個愉快嘅用餐體驗。不妨約埋三五知己Chill下
2023-10-08 21 浏览
[中環]Le Jardin à Soho.炸魷魚鬚Deep Fried Squid食剩指數:0/100魷魚鬚炸得好酥脆脆漿好薄配上少少辣既他他醬好惹味.招牌香草焗雞(半隻)配焦糖粟米 Roasted Half Chicken食剩指數:0/100雞肉好嫩滑熟度剛剛好雞皮好脆點蜜糖醬汁好香甜好味配菜仲有焦糖粟米係軟糯口感既粟米.經典魯賓三文治配薯條 Classic Reuben Sandwich食剩指數:0/100黑糖麥多士夾住鹹牛肉、酸椰菜、芝士、酸瓜同秘製醬汁多士好香脆鹹牛肉好多塊酸瓜酸椰菜提供爽脆口感酸味唔搶喉平衡左鹹牛肉芝士令成個三文治好清新.檸檬伯爵茶Pancake配雲呢拿雪糕食剩指數:10/100Pancake新鮮即焗大約20分鐘Pancake質感比較似蛋糕好厚身好鬆軟配上伯爵茶淋醬同雪糕幾香仲有糖漬檸檬絲加添香味.Aperol Spritz食剩指數:10/100材料有Prosecco, Aperol, Club Soda聽講意大利人好鐘意Aperol帶藥草/草本風味同橙香加埋Prosecco酒體輕盈帶一點苦.The Hidden Coconut食剩指數:0/100材料有Yuz
[中環]Le Jardin à Soho
點蜜糖醬汁好香甜好味
配菜仲有焦糖粟米
係軟糯口感既粟米
食剩指數:0/100
黑糖麥多士夾住鹹牛肉、酸椰菜、芝士、酸瓜同秘製醬汁
多士好香脆
加埋Prosecco
酒體輕盈帶一點苦
The Hidden Coconut
食剩指數:0/100
材料有Yuzu, Soju, Perilla Liqueur, Coconut Water
呢杯就易入口啲~
柚子香同椰子水既清新幾夾
單飲配餐都唔錯
士丹頓街及永利街現已活化起來,好多文青打卡熱點📸及歷史建築🏚,行下行下有啲肚餓,就响轉角彎見到呢間藍綠色酒吧好搶眼,過去睇一睇👀……有brunch set食😋啱哂我哋喇Brunch set $268/位包咗小食2款、沙律、主菜及飲品我哋一人叫了一個brunch set😋👇:🧀小食🍴煎帶子牛油果他他爽滑鮮甜帶子配軟滑鮮香牛油果,再灑上少蟹籽,底皮配上炸得香脆嘅雲吞皮,整體好味之餘又非常之夾🍴迷你蘑菇撻非常酥脆香口,蘑菇蓉香濃,食落唔覺膩🍴迷你風乾火腿拼盤有我嘅至愛沙樂美及風乾火腿兩款,餸酒一流🍴西班牙蒜香欖油蝦欖油爆過嘅蝦非常爽脆鮮甜,但又唔覺油膩🥗沙律🥄中東小米沙律有椰菜花、小米、蕃茄蓉及蕃茄乾,酸酸地超醒胃,有咬口感及飽足感嘅沙律🥄新鮮雜莓乳酪乳酪酸酸地撈埋新鮮 雜莓果粒醬,非常清新好食又健康🍝主菜🍴意式香草牛肉拖鞋三文治香草醬酸酸辣辣,有啲東南亞色彩,非常醒胃;牛肉嫩淋juicy又有牛味;麵包軟腍Q彈有口感🍴意大利香草醬通粉配老虎蝦老虎蝦大大隻非常爽口鮮甜;通粉彈牙煙韌有口感,配搭香草青醬清新唔覺膩Brunch set以$60可以加配任何班戟,我哋加咗👇🥞檸檬伯爵茶配雲呢拿雪糕班戟

Brunch set $268/位
包咗小食2款、沙律、主菜及飲品

我哋一人叫了一個brunch set😋👇:

🧀小食
🍴煎帶子牛油果他他

🍴迷你蘑菇撻
非常酥脆香口,蘑菇蓉香濃,食落唔覺膩

🍴迷你風乾火腿拼盤
有我嘅至愛沙樂美及風乾火腿兩款,餸酒一流

🍴西班牙蒜香欖油蝦
欖油爆過嘅蝦非常爽脆鮮甜,但又唔覺油膩

🥗沙律
🥄中東小米沙律

🥄新鮮雜莓乳酪
乳酪酸酸地撈埋新鮮 雜莓果粒醬,非常清新好食又健康

🍝主菜
🍴意式香草牛肉拖鞋三文治

🍴意大利香草醬通粉配老虎蝦

Brunch set以$60可以加配任何班戟,我哋加咗👇
🥞檸檬伯爵茶配雲呢拿雪糕班戟
大大件班戟,不過同一般超鬆軟班戟口感不同,係屬於比較有質感那種,外面香脆內裡綿密口感,配埋雲呢拿籽雪糕、糖漬檸檬皮及香甜伯爵茶味嘅醬汁,整體非常有風味及個性

食完個brunch set,飽足感夠哂,但係個環境實在太舒服太chill,所以叫咗杯cocktail 嘆下👇
🍸Ex-groni $67 HH
澀澀地並帶清新爽口嘅味道

🍸Espresso Martini $67 HH
醇滑香濃咖啡味,鍾意飲咖啡嘅朋友必定喜歡

📍Le Jardin à Soho (士丹頓街)
中環蘇豪士丹頓街36-36B號地下E號舖
餐廳高唔高質,唔一定要係金碧輝煌,反而我好講究用餐體驗,有無特色,雖然環境係佔一席位,就好似呢間二訪呢間「Le Jardin à Soho」復古得黎帶點溫馨溫馨得黎又好黎明,黎明得黎又好謝霆鋒,一句講哂,咪型囉!👇🏻📌PASTA AND RISOTTO - ▪️ Carbonara - $148▫️ 先黎個「卡邦尼意粉配溫泉蛋」,意粉煮得岩岩好,麵條唔會太淋,食落反而帶d咬口,同時唔會太硬,感覺到大廚係處理麵條上有耐心;而個sauce調味恰當,夠哂creamy,加埋面頭溫泉蛋,整體口感滑溜。▪️ Aglio e Olio - $138▫️ 另一道「蒜香辣椒橄欖油扁意大利麵」,扁意粉黎講絕對係水準之作,每條意粉都吸收哂橄欖油,食落夠哂惹味;食到尾會帶少少辣勁,而意粉咬落亦夠煙韌,配埋Prosecco口感就一流啦!📌MAIN COURSE - ▪️ Amadai Fish w/ Orange Fennel Salad - $238 ▫️ 試埋最後一道主菜「炸甘鯛魚配甜橙茴香沙律」,甘鯛魚一向做法都係以脆炸方法將鱗片炸到好似薯片咁,外層一咬落真係索索聲,過足口癮;而魚肉裡面仍然保持到嫩滑juicy,完全

復古得黎帶點溫馨溫馨得黎又好黎明,黎明得黎又好謝霆鋒,

一句講哂,咪型囉!👇🏻

📌PASTA AND RISOTTO -
▪️ Carbonara - $148

▪️ Aglio e Olio - $138
Aglio e Olio

每條意粉都吸收哂橄欖油,食落夠哂惹味;食到尾會帶少少辣勁,
Aglio e Olio

意粉咬落亦夠煙韌,配埋Prosecco口感就一流啦!
Prosecco

📌MAIN COURSE -

魚肉裡面仍然保持到嫩滑juicy,完全唔乾身,
side dish有d沙律襯托返成個賣相,打卡夠哂feel。
2023-10-03
Prosecco
2023-10-02 56 浏览
除咗提供各種主菜小食,仲有各類cocktail同pancake🥞 1⃣️ French Fries with Truffle Mayo 🍟 · $78粗切薯條炸到外層好脆卜卜,truffle mayo松露味幾重,伴酒一流🥂2⃣️ Australian Grass Fed Ribeye (250g) · $288Rib eye燒得焦香,切開見到鮮嫩嘅紅色🥩 食落幾juicy,牛味頗突出,但少少韌同鞋🤏🏻 伴碟嘅烤薯仔同蘆筍都幾唔錯,薯仔烤至外層好脆,整體幾惹味🧂3⃣️ Pasta Pomodora with Tiger Prawn 🦐 · $178有三隻大虎蝦🦐 番茄味幾新鮮,但調味可以重手啲,同埋多啲醬汁🍅 扁意粉亦可以再有咬口啲🙈Juice📍 Le Jardin à Soho 中環📍

Juice

📍 Le Jardin à Soho 中環📍
2023-10-01 38 浏览
假日去咗Soho 呢間兩層嘅綠色Cafe餐廳次次去襯都係day time感覺悠閑舒適,最緊要係唔使同人迫比你真正chill一chill ~食物質素唔錯架 選擇亦算多~呢次食 《 𝔹𝕣𝕦𝕟𝕔𝕙 𝕊𝕖𝕥💲268/pp 》ᴛᴀᴘᴀs 每位揀2款:《 法式焗千層薯仔 》 每塊薄身嘅鮮薯片肉都夾有cream chesse再炸香,入口香口滑溜~《 迷你風乾火腿拼盤 》2款ham都有咸香~《 意式蕃茄肉丸 》大粒都幾飽肚架~《 煎帶子牛油果他他 》配埋脆片入口多份口感~ᴄʜᴇғ’s sᴇʟᴇᴄᴛɪᴏɴ sᴀʟᴀᴅ每位揀一款:《 甜粟米莎莎 》 清甜又帶少少蔥辣開胃~《 新鮮雜莓乳酪 》帶酸好醒胃~ᴍᴀɪɴ ᴄᴏᴜʀsᴇ 每位揀一款:《 煙三文魚牛油果班尼迪克蛋配酸種麵包 》口感豐富~有煙燻嘅魚脂香同蛋香,仲有蛋黃醬提味~ 《 脆香炸雞鬆餅配楓糖漿辣汁 》開頭覺得個組合有啲勉強,但原來又幾夾~脆雞塊好香口,雞肉有汁好滑,鬆餅綿密,加埋楓糖漿同辣醬又幾惹味~sᴘᴇᴄɪᴀʟ ᴄᴏғғᴇᴇ / ғʀᴜɪᴛ ᴛᴇᴀ +💲20《 Royal Chocolate ice 》朱古力味清甜,所以加埋大大粒綿花糖都唔會
假日去咗Soho 呢間兩層嘅綠色Cafe餐廳
次次去襯都係day time
感覺悠閑舒適,最緊要係唔使同人迫
比你真正chill一chill ~
食物質素唔錯架 選擇亦算多~

呢次食 《 𝔹𝕣𝕦𝕟𝕔𝕙 𝕊𝕖𝕥💲268/pp 》

ᴛᴀᴘᴀs 每位揀2款:

《 迷你風乾火腿拼盤 》2款ham都有咸香~

《 意式蕃茄肉丸 》大粒都幾飽肚架~

《 煎帶子牛油果他他 》配埋脆片入口多份口感~

ᴄʜᴇғ’s sᴇʟᴇᴄᴛɪᴏɴ sᴀʟᴀᴅ每位揀一款:
《 甜粟米莎莎 》 清甜又帶少少蔥辣開胃~

《 新鮮雜莓乳酪 》帶酸好醒胃~

ᴍᴀɪɴ ᴄᴏᴜʀsᴇ 每位揀一款:

《 煙三文魚牛油果班尼迪克蛋配酸種麵包 》
口感豐富~有煙燻嘅魚脂香同蛋香,仲有蛋黃醬提味~

《 脆香炸雞鬆餅配楓糖漿辣汁 》
開頭覺得個組合有啲勉強,但原來又幾夾~

《 Royal Chocolate ice 》朱古力味清甜,所以加埋大大粒綿花糖都唔會膩~

《 White Truffle Latte 》 白松露味好清,配咗塊鬆脆嘅餅仔,有埋塊木板感覺特別悠閑~
2023-09-24
2023-09-26 26 浏览
難得黎Soho 區食飯當然搵返間又有美食又可以打咭嘅餐廳chill下,LeJardinÀSoho 日啡晚酒。帶點懷舊色彩再有啲啲花園feel 食飯傾偈好relax蘇格蘭蛋內裏係流心蛋 蛋味香溢 由外脆 炸肉包住食咗一件想再食一件蜆肉扁意大利粉蜆肉大大隻兼肥美 帶海水咸味 白酒洋蔥煮辣椒 蒜蓉都有少少 帶出扁意粉主要味少少辣同唔會過淋招牌香草焗雞配焦糖粟米🌽香草焗雞外皮少少脆 肉唔乾夠juicy沾啲醬汁更滋味。焦糖粟米我至愛。甜蜜蜜味 好正檸檬伯爵茶pancake 配雲呢拿雪糕適逢朋友生日月 店子好貼心服務安排咗蠟燭同生日牌 打咭一流Pancakes 鬆化 帶伯爵茶香 配埋雪糕好合適Royal Chocolate 🍫 凍朱古力,整得好靚 有兩粒棉花糖同食用花Lavender Haze到Soho 當然叫返杯酒精類chill 下淡淡的薰衣草香氣 加孟買杜松子酒 檸檬Egg white 紫色好吸引 而味道唔會太烈合適女士飲慶祝生日傾偈嘅好地方Le Jardin à Soho (士丹頓街) (中環)中環士丹頓街36-36B號地下E號舖#lejardinasoho#中環美食#打咭餐廳#soho#
難得黎Soho 區食飯
當然搵返間又有美食又可以打咭嘅餐廳chill下,
蘇格蘭蛋
辣椒 蒜蓉都有少少 帶出扁意粉主要味
少少辣同唔會過淋
招牌香草焗雞配焦糖粟米🌽
香草焗雞外皮少少脆 肉唔乾夠juicy
沾啲醬汁更滋味。焦糖粟米我至愛。
甜蜜蜜味 好正
檸檬伯爵茶pancake 配雲呢拿雪糕
適逢朋友生日月 店子好貼心服務
安排咗蠟燭同生日牌 打咭一流
Pancakes 鬆化 帶伯爵茶香
配埋雪糕好合適
Royal Chocolate 🍫
凍朱古力,整得好靚 有兩粒棉花糖同食用花
Lavender Haze
到Soho 當然叫返杯酒精類chill 下
淡淡的薰衣草香氣 加孟買杜松子酒 檸檬
Egg white 紫色好吸引 而味道唔會太烈
合適女士飲
慶祝生日傾偈嘅好地方

Le Jardin à Soho (士丹頓街) (中環)
中環士丹頓街36-36B號地下E號舖
#lejardinasoho#中環美食#打咭餐廳#soho
#打咭食品#打咭飲品#coctailhk#hkfoodblogger #hkfood#hkfoodig #hkfoodie