2006-10-20 44 浏览
最近聽到人講呢度有講食店,睇唔過眼先上黎講比大家聽!呢間食店我都係常客,但係發覺男同女做野好唔同!食三文治時,望住她們做三文治十分熟手及衛生,食落口都覺得唔錯,到第二次時,我發覺換了一個載眼鏡既男人做,開頭也不為以什麼,正當三文治來到我眼前時,咩事?打開就見到好多好多TOMOTA和青瓜,肉得三塊,多到根本食唔到,一食就就跌落黎,家下個D係咪好平,所以就有咁多放咁多?根本就唔知道一份三文治應該係點!!!!!第二次都係咁!而且等左好耐,外買就快有,我既同事食完我都未有得食,由個時開始我無再食三文治!正一垃圾!不過曲奇餅亦回復水準呢!呢排曲奇好食多了!大家不況試下,$20一包感覺好像貴了些,但我同我既同事都覺得物有所值!
最近聽到人講呢度有講食店,睇唔過眼先上黎講比大家聽!
呢間食店我都係常客,但係發覺男同女做野好唔同!
不過曲奇餅亦回復水準呢!呢排曲奇好食多了!
2006-10-07 35 浏览
三十元的三文治, 餡料應該可以多給一點吧...午飯時間店內大多人頭踴踴. 自己一個人不想跟人逼, 所以我決定買外賣. 包的種類是多, 但我喜歡麥包, 也不喜歡肥淋淋的有butter 或cheese 的包, 所以包的選擇對我來説其實不多. 三文治餡料的餐單不顯眼, 也沒有display 出來. 想了一會又是要了個平凡的ham and cheese sandwich. 要了麥包. 包不香且口感也不很似麥包. 芝士跟火腿的份量跟街邊五元至八元一份的三文治差無幾. 伴菜的沙律也久新鮮.服務態度差, 好像不恨做我生意似的. 應該不會有下次.
三十元的三文治, 餡料應該可以多給一點吧...

服務態度差, 好像不恨做我生意似的. 應該不會有下次.
2006-10-03 33 浏览
友人喜歡食這裡的包,所以買麵包作手信買的時候剛好法包新鮮出爐,雖然去到友人家已凍了,但表皮依然係脆,推介pannini 不是新鮮出爐,一般啦
友人喜歡食這裡的包,所以買麵包作手信
買的時候剛好法包新鮮出爐,雖然去到友人家已凍了,
但表皮依然係脆,推介
pannini 不是新鮮出爐,一般啦
2006-04-24 37 浏览
一向很喜歡這裏的歐陸式麵包,星期六中午放工後特別帶同事帶試試lunch. 一點九來到仍坐無虛席,都等了好一陣子才有位,可能地方少檯排得很逼,坐得很不舒服. 午餐只有三個選擇,鴨胸沙律,牛肉千層麵和煎豬扒. 我和同事分別選了豬扒和千層麵,先來麵包和餐湯,我選了foccacia,很有香草和olive oil的味道,亦夠鬆軟,如能烘熱一下會更好.湯只是罐頭貨式,當然唔會好飲. 豬扒有兩大塊,偏肥,而且煎得不是太熟,麻麻地. 試了一下朋友的千層麵,牛肉很很很蘇,吃了一口馬上吐出來,朋友最後也唔不完,只挑了一點麵來吃. 這次的lunch相當令人失望,看來還是stick to麵包好一點,還一定要外賣,那裏的環境不會令你想慢慢坐.

2006-04-10 33 浏览
星期六朝, 約九時四十五分先到黎買早餐. 之前食友話合桃包九點前便賣清光, 今日去到竟然仲有喎, 咁梗係要試啦!早餐要左- 牛奶麥皮+合桃包+黑啡. 二十蚊. 麥皮份量真的不少, 無加糖, 胃口少的一定夠食. 合桃包都幾少, 且食前會烘熱一下再切片, 非常細心, 仲有牛油及果沾, 正呀~~~ 本來個包想留返晏少少才吃, 但試左一片又忍唔住食第二片, 跟住食呀食... 不消五分鐘, 完本飽的我變得梗飽! 唉, 咁食法唔肥都難, 為有瀨個包啦, 點解會咁好食??!! 攪到我停唔到..唯一係杯咖啡唔係好得, 可能主打的此終係包!

唯一係杯咖啡唔係好得, 可能主打的此終係包!
2006-03-07 47 浏览
今日突然間好想食bagel!由pacific coffee>黑麥>starbucks>早晨至呢度先有...仲要係岩岩出爐, 熱辣辣!!!!!!!!唔係我鐘意既煙un質感, 係外脆內軟的,味道太啖, 睇落似係麥做既, 可惜冇麥味...$10個都worth, 如果麵粉可以香d就perfect!
今日突然間好想食bagel!
仲要係岩岩出爐, 熱辣辣!!!!!!!!
唔係我鐘意既煙un質感, 係外脆內軟的,
味道太啖, 睇落似係麥做既, 可惜冇麥味...
$10個都worth, 如果麵粉可以香d就perfect!
2006-02-28 48 浏览
上環呢頭唔多真正西式的麵包店﹐這是其中一間﹐而且價錢合理。我最喜歡他們的walnut bread﹐才$6 一個﹐算抵﹗早上新鮮出爐﹐好香﹗﹗不過通常太遲(9am) 去都賣晒﹗
2006-02-27 36 浏览
我常常會到Le Velo 食lunch, 主要試麵包, 水準很好, 可惜今天很失望, 麵包質素差了, 不但不軟, 而且似隔夜, 據聞換了師傅...... 莫非以後沒有得食
2006-02-22 41 浏览
因在附近上班的關係,所以都來這裡吃過很多次午餐。其實我真的覺得這裡的服務很不錯。試過有一次我男朋友生日,特地在這裡訂了蛋糕。過了一段日子,那位師傅認得我,還味我蛋糕好不好吃?感覺真的很親切,這是其他連鎖店沒有很的。至於食物方面,我最愛那裡的三文治及甜品。麵包很香,有時甚至是新鮮出爐,外脆內軟,麵包香氣濃郁。而餡料也很足,我最喜歡黑椒牛肉及沙樂尾腸,又有牛油果,實在太豐富了。甜品有很好,跟餐送的小小的甜品,剛好滿足了我舌頭的需要。記得有一次吃過櫻桃拿破崙餅-餅皮很脆(新鮮出爐的關係),忌廉味濃,加上櫻桃的酸甜,配合得天衣無縫,一下子將工作的沉悶消除了。可惜我只吃過這一次,期望再有機會吃到(因為我問過,除了跟餐外,平時不會有的)。
因在附近上班的關係,所以都來這裡吃過很多次午餐。
2005-12-02 38 浏览
今朝見早就去買個早餐返公司食,鮮奶麥皮+ 一個飽+ 咖啡一杯HKD20,都算抵食! 個麥皮唔甜,感覺健康;咖啡一般;揀左個芝士火腿飽,好大個呀!但可惜唔係好熱! 我諗,如果換左係個意大利飽就好lu...^.^
2005-11-13 42 浏览
4:20pm同友人入黎叫左個tea set share,見食評激讚呢度d麵包.於是我地叫左smoked salmon panini with honey mustard sauce,餐杯又系熱檸茶.個panini的確幾軟熟,但份量吾太多,有蕃茄,生菜夾住,都算fresh!smoked salmon味道都吾差!檸茶朋友話吾多掂,太澀!$38埋單,我地都坐左成粒鐘,服務亦不俗!可以一試!
4:20pm

檸茶朋友話吾多掂,太澀!

$38埋單,我地都坐左成粒鐘,服務亦不俗!

可以一試!
2005-11-11 37 浏览
Needless to say, the bread Le Velo made is always great! The cook bakes fresh bread every morning - including Chinese style and Western style. Le Velo's set lunch is also delicious! The soup is unbelievably tasty - especially the western soup! Salad is very fresh and cookies are very crispy. You can feel that they all use their 'hearts' to make the food@Simon is a good boss - very sincere to his clients. Ah-Wing, Fat Tsai and two cooks are all very professional!

2005-11-10 24 浏览
知道有呢間cafe 好耐,但一直沒醒起去試一試,前兩天因事請了半天假,中午就過來看看順便買點麵包試試.呢度格局同我最愛的黑麥果然幾相似,一點半來到也高朋滿座,看來的確甚受歡迎,下次真係要捉同事來試下. 今次趕時間只能外賣麵包,選了蕃茄包($15半條)和一個細的粿麥合桃提子包. 與黑麥一樣,這裏的包都是用最普通又粗糙的紙袋裝著,我買時還是暖的,仲聞到很香的麥味和麵粉香,急不及待試了兩口,兩款麵包都甚得我歡心,特別係蕃茄包有很多我最喜愛的sundried tomato,夾雜著香草和洋葱,包包不會過酸過硬,很有口感,水準之作! 與黑麥相比,我覺得這裏的包包已稍為調節至香港人較易接受的口味和口感,黑麥是更raw更為european style一點. 強烈推薦這裏予所有麵包迷試試,比起過兩條街的Casa Patisserie那些又貴又唔好食的港日式麵包,這裏的麵包是有heart得多了

(非会员)
首次光顧此餐廳,地方比較擠迫,服務水準普通。點了一客午餐,麵包很好,由其是那片提子黑麥,又暖又脆又香。當天餐湯是菠菜忌廉湯,味道香濃,不過咸了少許。主菜要了什菌扁意粉,味道平凡。甜品是朱古力mousse,也是一般。其實,以$70元一個午餐來說,水準只是普通。可能在這店子是應該試試他們的三文治,是我選擇錯誤了吧。在此順便忠告一句,如想舒舒服服的享受一頓午餐,就不要到此,因為中午實在太多人了。不如行多幾步去SOHO也可,價錢相差不了多少。如想可以靜靜的享受他們的麵包,或者可以選擇早上或下午茶時段。

2005-07-12 31 浏览
今日去左食set lunch,個麵包勁得,都唔知點講,總之一定要去試下。今時今日,都算幾有心機架喇。個湯唔得,冇味。個salad一般,ok。個lemon tart超正,不過食完先覺佢可能味太濃,之後食既apple crumble變得冇咩味。就八十蚊食個lunch,抵試架。我見果兩位waitress又唔係咁懶姐.... 一個shop廿台人,得佢地兩個,等下係應該既.... 各位食家睇下價錢喇,食幾十蚊一個lunch重要求多多,香港人真係咁高要求?坐在我一邊的男子可能要向女友表示他怎樣man,也對waitress要求多多而食得唔太開心..... 何苦呢?

就八十蚊食個lunch,抵試架。