約埋朋友P去朗廷酒店Tea Buffet當然是為了食呢個哈根帶雪糕火窩入到去酒店大堂服務生服務態度勁差...星期六一個下午茶自助餐不Full唔嘈傾計聚舊一流我上次聖誕係conrad食的限量版和牛漢堡係呢度任食唔嬲不過就當然沒有專人即場燒啦三文魚扒好新鮮..甜品種類唔算太多..芝士旦高好食...仲有乳酪雪糕 我們的主角哈根帶雪糕火窩雪糕球偏細..朱古力唔夠..但一分錢一分貨...因為本人實在太愛吃面包...旦高完全食唔到咁制和女兒一齊Tea Buffet真的很幸福
約埋朋友P去朗廷酒店Tea Buffet
當然是為了食呢個哈根帶雪糕火窩

入到去酒店
大堂服務生服務態度勁差...

星期六一個下午茶自助餐不Full唔嘈
傾計聚舊一流

我上次聖誕係conrad食的限量版和牛漢堡
係呢度任食唔嬲
不過就當然沒有專人即場燒啦
三文魚扒好新鮮..
和牛漢堡..好快凍但好食..煙三文魚扒好好食..
甜品種類唔算太多..芝士旦高好食...
仲有乳酪雪糕
甜品種類唔算太多...
哈根帶雪糕火窩~ (呢度係四人份量..唔好攪錯)
我們的主角
哈根帶雪糕火窩
雪糕球偏細..朱古力唔夠..
但一分錢一分貨...
雖然個球好細..但一分錢一分貨啦...
因為本人實在太愛吃面包...
旦高完全食唔到咁制
已經飽到食唔落...因為食左太多面包
和女兒一齊Tea Buffet真的很幸福

2012-03-17
其他
哈根帶雪糕火窩~ (呢度係四人份量..唔好攪錯)
和牛漢堡..好快凍但好食..煙三文魚扒好好食..
甜品種類唔算太多...
雖然個球好細..但一分錢一分貨啦...
2012-03-15 14 浏览
今日食buffet 係free ! 個view ok ! 好近buffet 食物雖然普通咗但ok ar吞拿魚唔新鮮Receptionist & Manager 服務但唔知道為何無人收嘢??????????Dessert OK ar 最後叫了杯Hot Coffee ! 唔得 too light ar
2012-03-11
to Light COFFEE ! So Bad
  • 生蠔
  • 鵝肝
  • 甜品
由於係這酒店的會員, 生日那個月會收到一些優惠通知, 今年是到這酒店的café 享用免費自助餐一位, 而另一位則須要全費付足, 由於係月尾的關係人客也較多, 不過留意到跟我們同排的兩位客人,四啤之中有三啤都好似我地一樣用生日飯優惠的買一送一, 食物方面:海鮮有小龍蝦, 波士頓龍蝦拑, 開邊龍蝦, 翡翠螺, 青口, 凍蝦, 澳洲/美國蠔比較有鮮味的反而是凍蝦. 波士頓龍蝦拑的肉質彈牙而且容易脫殼, 瑞士煙三文魚油脂豐富,不過唔知點解件三文魚個切法有點日本刺身喎,這裡的餐飽則有部運輸帶烤飽機可以將麵包烤熱,,稍為有心思的地方,開胃小食Tapas檔口 : 和牛漢堡+西班牙辣肉腸- 由於放於室溫,漢堡早已冷卻, 質地粗嚡, 而西班牙辣肉腸又係濃味的食物, 可能這前菜應該熱食會夾一點芒果鴨胸同另一個魚肉餅則還可以嘅,網紋瓜配巴馬火腿- 雖說不是什麼極品但都食得過喎,火腿唔太咸,網紋瓜亦甜美鵝肝蒸蛋- 稍稍和式, 鵝肝其實不大但都好味道這裡有主菜可給客人選擇, 有一小件T骨扒/ 波菜帶子/ 冬菇燉湯, 唔明白這裡自助餐主題是和牛, 但主菜內無主題- 和牛!是否很奇怪?而更奇怪的是這三樣九唔搭八嘅主
芒果鴨胸同另一個魚肉餅則還可以嘅,
鵝肝蒸蛋- 稍稍和式, 鵝肝其實不大但都好味道
這裡有主菜可給客人選擇, 有一小件T骨扒/ 波菜帶子/ 冬菇燉湯, 唔明白這裡自助餐主題是和牛, 但主菜內無主題- 和牛!是否很奇怪?而更奇怪的是這三樣九唔搭八嘅主菜居然放在同一隻碟上菜,重要係個湯由於運輸途中搖晃動作將湯倒潟在碟上浸住件扒, 無論外觀至上菜方式都不敢恭維, 完全係好唔專業的表現手法, 難以想像會出現在這種4星以上嘅酒店自助餐,
說回其他食物吧, 有一個廚部不停將燒出來的牛肉切給客人, 燒牛肉夠淋, 有牛味, 燒汁淡淡的, 又幾配合喎
另一個"煮和牛舌"軟硬適中, "紅酒煮和牛尾"出奇的好味道, 只被放在熱盤的其中一盤實在有點浪費,
還有另一個天婦羅&串燒, 天婦羅炸漿比較似鬼佬嘅炸漿而唔似和式但並不差, 醮白汁又得醮稀鼓油又得,
反而最令自己感動到的是中菜部的义燒/ 中湯, 义燒肥瘦適中, 是日中湯:蓮藕湯清甜不膩,
甜品只係外表吸引,味道/質感完全唔掂, 唯一讚的是”雪糕” 因為此品不是酒店產品而係瑞士品牌,雪糕忌廉濃滑,
漢堡+西班牙辣肉腸強差人意
燒牛肉
和牛尾
和牛舌
2012-03-04 6 浏览
咁啱嗰晚大部份食客都是多人聚會形式, 環境嘈到不得了 ニ人檯與二人檯之間只能容納半邊身位, 可想而知私隱度全無幸好是受到店方邀請, 若然要奉上$570來換這種環境, 食物質數有幾好也是徒然海鮮大不同, 除了基本的灼蝦、小龍蝦、青口、翡翠螺外, 還特設半邊波士頓龍蝦、大蟹爪、Rock crab、琵琶蝦、澳洲及美國生蠔 侍應生補充補得快及足, 一少了幾隻就補貨 澳洲生蠔口味濃夾甜, size細隻, 美國生蠔就淡d, 不過兩者都有少許沙; 揀龍蝦時要睇到肉身濕濕地才揀, 如果唔係肉質就會好乾(我食第一隻就係咁)今次是和牛做主題, 把和牛烹調及配合其他食材成為唔同味道, 例如韓式生牛肉等等的骰主菜當晚有四款, 每人只可選兩款, 鮑魚魚翅花菇燉湯(湯甜但有好多油)、澳洲T骨羊扒(有羊味但唔蘇, 肉質軟滑)、野菌菠菜芝士焗加拿大帶子(菠菜新鮮滑溜, 帶子有牛油香並煎得不過熟, 不過我聽到有食客嫌帶子未煮熟)、燕窩薑汁蛋白布甸(燕窩無作假, 有幾條弱毛黏在燕窩處, 色澤天然)一邊睇住廚師小炒一邊在前面的熱盤拿中式小菜, 材料新鮮, 更覺鑊氣燒蠔是用澳洲生蠔, 同廚師講聲五分鐘左右就可以去拿
咁啱嗰晚大部份食客都是多人聚會形式, 環境嘈到不得了
ニ人檯與二人檯之間只能容納半邊身位, 可想而知私隱度全無

侍應生補充補得快及足, 一少了幾隻就補貨
燒蠔是用澳洲生蠔, 同廚師講聲五分鐘左右就可以去拿
燒蠔比生蠔更甜, 要添蠔香
魚生就不太好吃, 沙律菜有多款(菜苗、火箭菜、荳芽等), 沙律汁也很新奇, 什麽橙沙律醬、紅菜頭什麽莓沙律醬等等
米芝蓮一星級食肆...唐宮所烹調的老火湯...粉葛赤小豆煲鯪魚(唔腥好甜)
的骰甜點
用3.6奶及乳酪粉調成的froyo, 質感較稀, 而且真係好酸, 奶味都濃, 我還是拿來當清口腔的間場好兄弟吧
每人只可選一個疏乎里, 嗰晚是芒果及士多啤梨口味, 味道超假, 蛋白唔香, 浪費了~

那晚都算盡慶, 雖然味道不是No. 1但是烹調創意無限

謝謝你~
2012-02-27
2012-02-09 12 浏览
今次首次幫襯這間餐廳,老實沒有太大希望,只因comment 有好有壞,一行四人七點去到,唔係太多人,心想大wok, 但跟住D人開始到,好耐冇食布菲,對上一次己經係團年飯,一開始更係食我flavor 龍蝦啦,好甜,好新鮮,跟住樣樣海鮮都食D, 太多啦,要留番食其他,魚生壽司須然唔太差但就冇食啦,太大路,周圍都有,跟住走去食生蠔,有兩款睇落幾新鮮,但我剩係揀左隻澳洲(係個廚師介紹)終於對左成打,好甜,其餘個款美國冇食,因本人唔鍾意食大隻,跟住就咩都食D,太多啦,最後原來仲有個主菜送,每人揀兩樣,我揀左羊扒和燕窩燉蛋,超正,其實有好多都無機會試,下次一定要再食過最後都冇食甜品,只係食左杯H字頭雪糕,飽到死呀

最後都冇食甜品,只係食左杯H字頭雪糕,飽到死呀
D沙律菜都幾新鮮
炸蟹拑冇食但阿女話OK
阿女食燒生蠔
原來仲有和牛,OK啦,都幾唸
2012-01-28 27 浏览
已經是第三次光顧了,可是生蠔仍然沒有進步,如舊地難食,不單只腥,而且苦得難入口,十分失望!第一次食是因為慕名而來,但失望而回,已是年多前了,除了主角生蠔很差之外,實在太吵了,我覺得我身在街市,絕對不適合情侶!半年前第二次光顧是因為萬豪酒店滿了,而媽媽喜歡食凍龍蝦,妹妹訂了這酒店,我只好再來,生蠔依舊難食!最近第三次光顧是有朋友請客,我沒有得選擇,最後也是來了,再試生蠔,今次吐了出來!忍不住去問開蠔的師傅為什麼生蠔品質如此差,他立刻食了一隻,還說香港大部分酒店也是跟這兩三個供應商取貨的,應該不會有問題(禮貌地),我說那麼你應該立刻更換供商啦~四款主菜每人可選兩款,今次的跟上次不一樣,有鮮鮑魚花菇上湯燉翅、澳洲T骨羊架、野菌菠菜芝士焗加拿大帶子、燕窩姜汁蛋白布甸。父母叫了鮮鮑魚花菇上湯燉翅及燕窩姜汁蛋白布甸,而我則叫了野菌菠菜芝士焗加拿大帶子、燕窩姜汁蛋白布甸,那個湯太清了,跟相片很大出入,而且湯料也沒有相片的一半,但是味道也算得上清甜,野菌菠菜芝士焗加拿大帶子名字得好聽,味道卻一般,帶子一點鮮味也沒有,我免強吃完,燕窩姜汁蛋白布甸不太甜,甜一些比較好,燕窩份量也很少,但是也算滑,可是沒有
而且苦得難入口,十分失望!
很差之外,實在太吵了,我覺得我身在街市,絕對不適合情侶!
了這酒店,我只好再來,生蠔依舊難食!
該不會有問題(禮貌地),我說那麼你應該立刻更換供商啦~
澳洲T骨羊架、野菌菠菜芝士焗加拿大帶子、燕窩姜汁蛋白布甸。
但是也算滑,可是沒有姜味~
凍海鮮的選擇也算多,細龍蝦,小龍蝦、枇杷蝦、蝦、翡翠螺、龍蝦蚶
及蟹蚶也一應俱全,只有少許雪味,如果點下醬汁的話味道還可以~
壽司吧及沙律吧只供應一般貨式,沒有甚麼特別~
但是今天給我發現一樣最好食的食物是之前沒試過的,就是鴨肝醬了,
之前在君悅酒店及朗廷酒店地府的餐廳Bostonian都試過,味道好到至
今還記得,我喜歡用來塗餅乾,可是我找不到餅乾,用麵包也不錯喔,
味道像充滿酒香的鵝肝醬美味~
熱食方面有即炸天付羅,但是也都很油~
媽媽不食生蠔,可選擇以不同醬料的燒蠔,如蒜蓉、煙肉碎等,但是味
道一樣差,就是因為蠔本身差,怎樣也改變不了~
於是我只好開始食甜點,士多啤梨可點朱古力噴泉,我食了10粒呢,其
他甜點也做得很精緻,只是偏甜,所以很漏!但是紅豆餡那件蛋糕很美味~
整體來說服務麻麻,人手不足,沒有人收碟及加水,我只好將食完的吉
碟放在鄰座才可放下新的碟,食物質素也麻麻,連主角即開生蠔也差的
話何來招牌菜呢?還是選擇其他的自助餐吧!
2011-12-15 5 浏览
今次會去既原因係因為係openrice 見到佢有埋haagendaz 既朱右力hotpot 食...所以諗都唔諗就booktea buffet 係第一次試....一如預期, 凍食海鮮欠奉..不過tea buffet 來講都預左...所以都冇話好失望...冇左海鮮, 取以代之就係有幾種唔同既salad ~~ 當中以蝦通粉salad 為最好食....過左salad bar 就到cold cut 枱同 刺生枱....cold cut choice 唔算太多...得兩類...刺身就三款...冇食到所以冇留意係邊三隻....再刷過去多左個飲品bar...有波蘿波冰, 紅豆冰, 涼粉冰, coffee and tea 任飲.....味道一般般啦....熟食方面有迷你漢堡, creamy 通粉, 雞用腸, 春卷, 西檸雞, 咖哩羊腩, 雞粥, 麵檔個d....味道都算ok ... tea buffet 來講...覺得野食都算可以接受啦...食到咁上下, 個朱右力hotpot 就送上來啦....6球ice-cream 用左一塊朱古力放底....作用應該係減慢佢溶既速度....但可惜, 真係溶得好快..

tea buffet 係第一次試....

食到咁上下, 個朱右力hotpot 就送上來啦....6球ice-cream 用左一塊朱古力放底....作用應該係減慢佢溶既速度....但可惜, 真係溶得好快...

除左ice cream, 仲有少少成果同餅用來食個hot pot 既...

comment:
個人認為如果只係為左食hotpot 就不如去番專門店食會好d...但如果想有埋tea buffet, 呢間係唔錯既選擇
2011-12-11
纪念日
信用卡優惠
2011-10-09 7 浏览
上一次來食buffet是半年前了, 是Lunch buffet, 當時我和朋友都覺得不錯, 無論是冷盤如魚生, 沙津, 熱盤及甜品都好, 沒想到今次食dinner buffet 會如此失望, 頭盤:生蠔只得兩款, 美國蠔可接受, 幾creamy, 但澳洲蠔超細隻, 無味. 龍蝦、蝦可能雪得太耐, 肉質好硬, 無味. 魚生沒有食, 所以不能評論.熱盤:燒豬頸肉- ok 菜 - 最簡單的食物都無味. 湯:蕃茄湯好稀, 無蕃茄味, 差.甜品:藍莓cheese cake, 藥水味, 無芝士味. 芒果cake, 得個甜字. 原味乳酪好味. 朋友試了其他甜品, 表示唔好味.今次我食得最多是鴨肝醬及多士, 食左四件 , 無計....因為食物款式唔多而且味道及賣相唔吸引.唔會再嚟......

頭盤:

龍蝦、蝦可能雪得太耐, 肉質好硬, 無味.

魚生沒有食, 所以不能評論.

熱盤:
燒豬頸肉- ok

菜 - 最簡單的食物都無味.

湯:
蕃茄湯好稀, 無蕃茄味, 差.

甜品:
藍莓cheese cake, 藥水味, 無芝士味.

芒果cake, 得個甜字.

原味乳酪好味.

朋友試了其他甜品, 表示唔好味.

今次我食得最多是鴨肝醬及多士, 食左四件
, 無計....因為食物款式唔多而且味道及賣相唔吸引.

唔會再嚟......

2011-10-07
  • 鴨肝醬
2011-09-12 6 浏览
星期日12時多,在沒有book位的情況下居然有位便入去試試。食物種類不多,取食物的地方也很少。刺身只有4款,而熱盤也只是一般。甜品相對較多款式,不過味道一般,雪糕有haagen dazs and movenpick 共4種選擇。環境很嘈,可能同樓底婑有關,個人覺得只適合大伙兒聚會(因為大家都咁嘈)。原價$248,credit card最後4位數字包含1,8,6,5可享8折,這個價錢可以有更好選擇。

)。

2011-09-11
2011-08-31 9 浏览
一個落雨嘅中午天,差不多兩個月冇到之舊地從遊環境不算好大,西式跟中式各漸一半,三文魚就不是太肥,酥餅做得唔錯我食咗兩、三個又有漙切牛肉都ok喎,喜歡食咖喱人士會鍾意,因為有成三、四款之多而中式我就比軟喜歡即叫即蒸魚類,每次半條,份量剛好甜品類亦非常多,又有雪糕可自行加入甜筒內,今次較為特別有個金箔红豆糕,一出好快冇哂跟小朋友一起來定必滿意、食物總類都算多,未能一一拍下服務也頂為滿意,唯獨生果略為少選擇,似有美中不足之感滿意的一顿午飯,定必有回頭之日!
至愛咖啡...
一個落雨嘅中午天,差不多兩個月冇到之舊地從遊
又有漙切牛肉都ok喎,
喜歡食咖喱人士會鍾意,因為有成三、四款之多
而中式我就比軟喜歡即叫即蒸魚類,每次半條,份量剛好
跟小朋友一起來定必滿意、食物總類都算多,未能一一拍下
服務也頂為滿意,
唯獨生果略為少選擇,似有美中不足之感
滿意的一顿午飯,定必有回頭之日!
2011-08-10
$200.
2011-08-02 9 浏览
為咗慶祝生日, 睇咗好多食評, 最後揀咗L'Eclipse, 因為現在有生日及75折信用咭優惠, 而睇到好多食評都讚好, 就去試下.6:40PM到達, 因為已BOOK枱, 即時可以入座, 座位舒適, 服務也很好, 食到7點幾, 發覺個埸FULL晒LOR, 都幾熱鬧, 但當天是閒日, 生意咁好, 真厲害!! 雖然好FULL, 但唔會需要排隊攞食物的情況, 因為本身個埸唔係大....總結, 這餐十分滿意及滿足!! 在生日及信用咭優惠後, 每人平均$350, 真係叫抵食呀!!!
2011-08-01
生日
甜品選擇也很多, 有朱古力慕絲!! =P
2種生蠔, 食咗1打, 叫做滿足咗食蠔的慾望, 都係那句, BUFFET生蠔不能期望過高
海鮮類選擇多, 但可惜沒有長腳蟹
龍蝦好大隻, 仲有種蟹鉗, 好味
4揀2的MAIN DISH, 好食.... 難怪無得任食 =<
全晚最令我難忘的鵝肝, 外脆內暖+軟, 那種回味的甘香. 必定食食食!
  • 鵝肝
2011-07-29 31 浏览
見到出優惠,話生日當天食自助餐有半價,而另一位只要用任何一張信用卡,並號碼最後有1 / 8 / 6 / 5 其中一個字,就可以享有75折呀~生蠔:有2款,好新鮮~焗蠔:有4款,焗到半生熟,剛剛好~蝦、蟹拑、龍蝦仔(有膏架)就最好食,其他海鮮一般啦~鴨肝勁正呀,正到食完又食~我有最愛嘅凱撒沙律,係職員攪拌嘅,我覺得太多醬了~羊架ok,牛就太熟太乾~比目魚,好滑好好食~燕窩燉蛋白.....又係勁正,可惜只可點一次~至於熱盤都好多選擇,試唔晒全部,其中炸天婦羅唔好食,唔怪得冇咩人拎啦~生果款式唔算多,但甜品就多到試唔晒,而且有多款Haagen-Dazs雪糕呀~~~最後,餐飲塊茶餅勁好食,係肉桂味,不過每人得一塊咋~

生蠔:有2款,好新鮮~
焗蠔:有4款,焗到半生熟,剛剛好~
蝦、蟹拑、龍蝦仔(有膏架)就最好食,其他海鮮一般啦~
鴨肝勁正呀,正到食完又食~
我有最愛嘅凱撒沙律,係職員攪拌嘅,我覺得太多醬了~
羊架ok,牛就太熟太乾~
比目魚,好滑好好食~
燕窩燉蛋白.....又係勁正,可惜只可點一次~

最後,餐飲塊茶餅勁好食,係肉桂味,不過每人得一塊咋~
2011-07-20
  • 燕窩燉蛋白
  • 生蠔
  • 蟹拑
  • 龍蝦仔
  • 鴨肝
  • 比目魚
2011-07-27 4 浏览
今次係第一次食 L'Eclipse 嘅 Buffet。以前都有聽朋友講過話依喥啲嘢唔錯,今次終於可以品嚐一下喇!一入到L'Eclipse,只感覺到地方唔大,睇落食物選擇好似唔多,即時有點失望!但事實並非如此!L'Eclipse 嘅食物款式雖然唔算得話多,但都唔算少,如果鍾意食海產類食物嘅人嚟依喥食 buffet 應該會覺得唔錯!首先講下海產食物:蠔:有兩種美國生蠔 及 一種燒蠔 ~ 必食!龍蝦:三種龍蝦 及另有一種龍蝦拑 ~ 必食!凍蝦:肉質夠實兼且彈牙凍蟹:冇乜肉食,可以唔食翡翠螺 & 青口:味道一般刺身:味道一般,略嫌失望煙三文魚:味道突出,有別平時一般煙三文魚 ~ 必食 另外:沙律:好味!啲蔬菜好新鮮鵝肝:即叫即煎,入口唔會太油、太漏,非常好味 !但鵝肝下面嘅多士唔夠脆,而且好硬!主菜:牛柳、羊鞍、鱈魚扒及燕窩墩蛋 ~ 四選二。我揀咗羊鞍拼鱈魚扒,羊鞍好腍而且唔羶,但鱈魚扒就稍為「鞋」咗啲。熱葷:選擇唔算太多,但由於太飽,所以冇食過!天婦羅:即叫即炸,好味!梳乎厘:芒果味及朱古力味 二選一。我揀咗朱古力味,朱古力味香濃,但可惜攞到嚟嘅時候梳乎厘已經「謝皮」其他甜品款式唔算太多,但

首先講下海產食物:

蠔:有兩種美國生蠔 及 一種燒蠔 ~ 必食!
龍蝦:三種龍蝦 及另有一種龍蝦拑 ~ 必食!
凍蝦:肉質夠實兼且彈牙
凍蟹:冇乜肉食,可以唔食
翡翠螺 & 青口:味道一般
刺身:味道一般,略嫌失望
煙三文魚:味道突出,有別平時一般煙三文魚 ~ 必食
燒蠔有幾種醬汁選擇
龍蝦 + 生蠔必食
另外:

沙律:好味!啲蔬菜好新鮮
沙律
鵝肝:即叫即煎,入口唔會太油、太漏,非常好味
!但鵝肝下面嘅多士唔夠脆,而且好硬
鵝肝好味,但可惜塊多士超硬!
羊鞍好腍、鱈魚柳稍「鞋」
熱葷:選擇唔算太多,但由於太飽,所以冇食過!

天婦羅:即叫即炸,好味!

其他甜品款式唔算太多,但有Haagen-Dazs 雪糕補番數!
Haagen-Dazs雪糕
總括嚟講:值得一試!如果有生日優惠就更加抵!!

火腿都幾好味
2011-07-25
沙律
龍蝦 + 生蠔必食
燒蠔有幾種醬汁選擇
鵝肝好味,但可惜塊多士超硬!
火腿都幾好味
羊鞍好腍、鱈魚柳稍「鞋」
Haagen-Dazs雪糕
  • 生蠔、鵝肝、龍蝦、煙三文、燒蠔
2011-07-26 17 浏览
7 月 22 日 (晴、暑熱)有一段日子冇到 TST 廣東道、北京道一帶了,這次用飛行里數換了兩位朗廷酒店 L'Eclipse 的 buffet lunch coupon, 重遊北京道。甫踏出北京道地鐵出口,已見各名店內人山人海的排隊消費,而步入酒店以至餐廳內都乏國內的同胞,自遊行對香港近年的經濟貢獻真利害,亦禁有点汗顏,國家在這十多年的發展冇論在國力、科技、体育以至經濟都是一日萬里,反觀香港仍是固步自封,整天吵吵駡駡,內耗不絕,若仍不能好好運用本身優勢,自助更新,則未來的路途實在難走了!嘩!食自助餐唧,為啥大發謬論?!對,實在是講遠了,講回正題!L'Eclipse 在酒店大堂上層,地方不太大座位相距亦較近,但地方仍算整潔舒適服務方面亦算到位,carving station 的哥哥會主動向客人介紹其他的熱食,而侍應落 order,收碟,執枱的速度亦夠快。食物方面種類不少,沙律、soup、cold cut、魚生、寿司、chilled seafood、中式点心、燒味、各式咖哩 、pasta、roast beef、粉麵、中式小菜、西式熱食、desserts etc etc etc都有供應
7 月 22 日 (晴、暑熱)

嘩!食自助餐唧,為啥大發謬論?!
對,實在是講遠了,講回正題!
L'Eclipse 在酒店大堂上層,地方不太大
座位相距亦較近,但地方仍算整潔舒適
龍蝦湯不太夠味、偏淡、偏稀
燒牛肉 & caesar salad
即 tossed 的 caesar salad 夠新鮮,自行加了大量 mozzarella cheese, roast beef 燒得 medium well, 呈粉紅色的肉身夠香嫩
自選即叫即製的磨菇、蝦、火腿墨汁意粉 - 不夠 al dante, 但味道不錯
較特別及有驚喜的是:
咸菜豬肚 - 很久冇食呢味了,豬肚做得夠腍又入味,有突破,好!
蒸魚 - 有烏頭及紅鮪兩款,先在 fish counter 揀魚,即叫即蒸,以羌葱蒸,
蒸好送到枱上,火喉剛好,淋上豉油,突顯魚的鮮甜嫩滑,兩款都試了,正
魚 counter - 即点即蒸
紅鮪
烏頭 (before)
烏頭 (after)
甜品有各類糕点、雪糕,但質素未見突出!
朱古力噴泉及甜品櫃枱
Choco mousse, coconut lemon mouuse - 甜品普普通通 lal
壓軸的咖啡夠香濃,配上小塊的 chocolate chip cookie,為這頓自遊自助的午餐劃出句號。
好像要 ~ $200 位,价錢 ok lal,但如有推廣優惠,是 TST 不錯的 encore 之選
2011-07-22
午餐
朱古力噴泉及甜品櫃枱
2011-07-13 2 浏览
適逢生日紀念,這兒推出生曰半價優惠,所以很期待再一次的buffet dinner, 回憶上次的dinner, 印象深刻而且還在這兒寫食評讚揚,估不到經此一晚,感覺惱怒及被騙。本人在幾曰前打電話預約本人生曰當晚之自助餐及明確說明用「生曰半價優惠」,當時接電話的職員叫我等一等,接著回覆book full了,本人頓時很失望,並且問可否等waiting list ,職員說已經有幾個人在等waiting並且建議13號有位問我要不要book13號,心想,:「整個七月都有生曰優惠,不是正曰食都沒問題懶」,在不疑有詐之下更改了13號,而且本人還叮囑職員一個用生日優惠另一人用信用卡優惠。看到這兒大家都估到結果..是..食檸檬了。結賬時拒絕給生曰半價優惠。本人解釋是你們的職員游說我改期到今晚食buffet 及可用生曰優惠,餐廳經理不顧本人的感受地一口拒絕及這不是他們的錯。聽吧後很失望,不過因不想掃興所以硬這隻「死雞」,在回家途心裡不是味兒,很惱怒及悔恨。不會再有下次了九龍區有很多酒店,以這個價錢有很多選擇,為何偏偏選他!食物品評:冷盤~愛龍蝦仔主食:4款之中,只有龍利魚ok,羊架食2口放棄了生食:蠔一般,

九龍區有很多酒店,以這個價錢有很多選擇,為何偏偏選他!

食物品評:
冷盤~愛龍蝦仔
主食:4款之中,只有龍利魚ok,羊架食2口放棄了
生食:蠔一般,三文魚不好,沙律ok
熟食:湯一般,煎鵝肝ok,燒蠔普通,天付羅好味,咖喱ok,其他的不算吸引。
甜品:梳乎厘不好,其他整體好味賣相吸引

2011-07-13