2018-07-08
好耐冇食過泰國嘢,今日同朋友咁啱去奧海城行街,咁就試吓依間泰國餐廳啦一入去睇Menu咁啱佢做緊一個promotion, $98就食到龍蝦啦,所以我哋就揀咗冬陰公龍蝦黎試吓, $98黎講龍蝦都算幾大姐,浸左係冬陰功湯入邊,非常之入味,而且龍蝦肉仲好彈牙添一啲都唔會‘梅’,個蝦頭仲有好多膏tim 呀!配埋個薄餅可以點湯,薄餅煎到好鬆脆小食我哋就叫咗個香芒軟殼蟹卷,軟殼蟹炸得好脆,中間配埋一啲蔬菜同粉絲,食落去好有口感,係10分開胃嘅小食食泰國嘢,一定唔少得炒金邊粉啦,呢一度嘅炒金邊粉賣相好精緻,上邊仲配有一隻大蝦,呢個金邊粉仲會配少少砂糖,同出邊食嗰啲有啲唔同,砂糖咁啱中和左啲辣同酸,而且食落去嗰時咬到少少一粒粒嘅砂糖,口感幾特別,而且金邊粉炒得好好味經過店員嘅推介,我哋就叫咗條明爐烏頭魚試吓,魚上放滿蔥、香茅、薑等,仲有粉絲,煮熱之後粉絲就會吸晒所有精華!講返條魚先,一路煮既時候會加入湯去煮,依個菜比較清淡,同岩岩食既野好有鮮明既對比,但亦都因為咁更加食得出魚肉既鮮甜!