2024-11-01 1232 浏览
成日見到Social Media有人post呢間餐廳,因為佢嘅地理位置好好,影相影落好似去咗外國咁。但係一直以為呢間只係酒吧,估唔到佢嘅食物都好好食,所以今次就帶埋屋企人嚟試吓啦。首先係 燒羊架呢道菜真係令人口水直流,羊架外皮烤得香脆,內裡肉質嫩滑,帶有微微嘅煙燻味。羊肉味濃郁,配上特製嘅調味料,味道更加豐富,每一啖都充滿咗驚喜。羊架嘅份量十足,非常適合同朋友一齊分享,絕對係餐桌上嘅焦點。接住落嚟係燒雞半隻呢道菜選用咗新鮮嘅雞肉,經過精心嘅烤製,雞皮金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁,外皮香脆,內裡保持嫩滑。配上特製嘅醬汁,每一口都係味覺嘅享受,呢道燒雞真係令人一試難忘。Cocktail(四大美人)亦係呢間餐廳嘅一大亮點。呢款Cocktail以四大美人為主題,味道獨特。無論係清新的花味,定係濃郁嘅酒香,每一款Cocktail都能帶畀人不一樣嘅感受。呢個精緻嘅Cocktail系列唔單止係味覺嘅享受,更加係視覺嘅盛宴,每一杯都靚到唔捨得飲。餐廳嘅環境超靚,裝潢精緻,用心嘅設計每一個角落都充滿咗藝術感,讓人一入到去就覺得舒適自在。無論係室內定係室外,每一處都適合打卡,成個餐廳都充滿咗浪漫嘅氣息,非常適合

首先係 燒羊架

接住落嚟係燒雞半隻

Cocktail(四大美人)

餐廳嘅環境超靚,裝潢精緻,用心嘅設計每一個角落都充滿咗藝術感,讓人一入到去就覺得舒適自在。無論係室內定係室外,每一處都適合打卡,成個餐廳都充滿咗浪漫嘅氣息,非常適合同朋友或者情侶一齊享受美食同美景。

未嚟之前已經聽過好多朋友介紹呢一間餐廳,但係本身以為佢係普通嘅酒吧,估唔到佢哋食物都做得好出色,下次都一定會再嚟啊。
  • 四大美人
2024-10-19 2348 浏览
進入一條短短花花隧道就是用餐地方用綠色做主題有點愛麗絲走進花園書架裝飾還好舒適的吧枱位置有室內及室外座位室外位置可以望到清真寺View如不是太熱可以考慮坐室外炸薯條menu 上不見有問一問服務員隱藏食物😆😆😆有點少驚喜入口聽到脆炸的聲音芝士的融合另黑松露醬及茄醬完全比下去Tile Snapper 立鱗馬頭魚honey beans, mushrooms, dried shrimp, black beans bell pepper purée下單後大約要等15min 才上菜要進焗爐焗買相是幾靚魚又嫩滑Tiramisu 提拉米蘇傳統做法先甜後帶點苦勁中間蛋糕咖啡帶出的苦喜歡酒的朋友可以一試配上酒有另一番風味Chambelle Grand Reserve Merlot(Glass)Domaine De Rochebin(Glass)

進入一條短短花花隧道就是用餐地方
用綠色做主題有點愛麗絲走進花園
書架裝飾還好舒適的吧枱位置
有室內及室外座位
室外位置可以望到清真寺View
如不是太熱可以考慮坐室外

先甜後帶點苦勁
中間蛋糕咖啡帶出的苦

喜歡酒的朋友可以一試
配上酒有另一番風味

Domaine De Rochebin(Glass)

2090 浏览

2024-10-10
  • Tiramisu
  • 松露醬炸薯條
1K
𐂂這間最特別之處是竟然有看書和打卡的座位,想不到酒吧竟然可以跟書放在一起,很有創意,也給社恐人士一個獨處空間。𖤐ˊ˗位置相當方便,正是清真寺對面的商業大廈,設有室外天台座位,佈置了一行的假花圍欄,充滿渡假氣息。室內吧台燈光和佈置以綠色為主調,相當時尚又有異國風情。而在門口後就有兩個書角落,兼打卡和看書的功用,環境是很用心佈置。。゚・𖥸──────-ˋˏ 𝓜𝓮𝓷𝓾 ˎˊ-──────𖥸 。゚・✎ ̼ 肉醬芝士千層麵 $148份量不多,但醬汁滿滿,千層麵相當軟嫩而有口感,蕃茄和芝士香味很突出!✎ ̼慢煮封門柳 $348五成熟的牛柳顯出紅粉緋緋,入口相當軟嫩,濃郁的牛味,只是帶少許筋,整體出色。✎ ̼Librarian $90酒精濃度不高,易入喉,帶有牛奶汽水的味道,相當香甜。✎ ̼Mint Tea $65有助睡眠的薄荷茶,帶有淡淡的甘香。

𖤐ˊ˗位置相當方便,
正是清真寺對面的商業大廈,

設有室外天台座位,佈置了一行的假花圍欄,
充滿渡假氣息。

室內吧台燈光和佈置以綠色為主調
相當時尚又有異國風情。

而在門口後就有兩個書角落,
兼打卡和看書的功用,環境是很用心佈置。

✎ ̼ 肉醬芝士千層麵 $148
肉醬芝士千層麵

份量不多,但醬汁滿滿,
肉醬芝士千層麵

千層麵相當軟嫩而有口感,
肉醬芝士千層麵

蕃茄和芝士香味很突出!

✎ ̼慢煮封門柳 $348
慢煮封門柳

五成熟的牛柳顯出紅粉緋緋,
慢煮封門柳

入口相當軟嫩,濃郁的牛味,
只是帶少許筋,整體出色。

✎ ̼Librarian $90
酒精濃度不高,易入喉,
帶有牛奶汽水的味道,相當香甜。

✎ ̼Mint Tea $65
有助睡眠的薄荷茶,
帶有淡淡的甘香。
2024-09-24
2024-09-24 3480 浏览
朋友生日約咗食Lunch ,揀咗呢間酒吧餐廳,走進花花隧道進入用餐地方,呢度裝修用了綠色做主題,用了霓虹燈同書架裝飾,仲有個好靚嘅吧枱位置,有室內& 室外座位,可惜今日落雨呀如果唔係室外位置可以望到清真寺View應該幾靚。平日有Lunch Set ,包頭盤+ 主菜 $108 up ,亦可加錢配埋甜品,飲品都是單點的。整體食物質素好滿意,甜品仲幫我地寫字☺️,Staff 服務好Nice ,又幫手影相仲影得好靚😚。✨頭盤:✨🔶餐湯+麵包+沙律個湯好濃郁,沙律菜新鮮,麵包點落去食好正。✨主菜:✨🔶Sous Vide Pork Rack 低溫慢煮豬鞍,肉質粉嫩,伴有水果肉莎莎醬、芝麻菜、蘆筍。🔶Pomodoro Spaghetti 🍝 用蕃茄加入洋蔥、大蒜、羅勒煮成醬汁,每條意粉都吸滿香濃醬汁。✨甜品:✨🔶Bread Pudding 🔶Brownies ✨飲品:✨Flat White ☕️

✨頭盤:✨
🔶餐湯+麵包+沙律
個湯好濃郁,沙律菜新鮮,麵包點落去食好正。

✨主菜:✨
🔶Sous Vide Pork Rack
低溫慢煮豬鞍,肉質粉嫩,伴有水果肉莎莎醬、芝麻菜、蘆筍。

🔶Pomodoro Spaghetti 🍝

甜品:✨
🔶Bread Pudding
🔶Brownies

✨飲品:✨
Flat White ☕️

午餐
3天前 0 浏览
作為尖沙咀人嘅我,又點可以唔試吓呢間位於清真寺對面嘅酒吧餐廳「Library Restaurant & Bar 」!🍷💃😎🥰一入到嚟就見到好漂亮嘅花花隧道!😍打卡一流!😎裝修時尚,好有異國風情feel!☺️有室內室外可供選擇!⭐️火炙糖醋醃帶子$208是一個很值得點嘅前菜,帶子新鮮,表面火炙,配上酸酸甜甜嘅糖醋汁,好開胃,令人回味無窮!😍🥰⭐️羅勒茄醬意大利粉$148蕃茄加上洋蔥、大蒜、羅勒煮成豐富嘅醬汁,令每條意大利粉都吸收咗醬汁,口感豐富!😋😉⭐️慢煮封門柳$348口感軟嫩,牛味濃郁,紅粉緋緋,入口即融,好正呀!🤤😃Library Restaurant and Bar 尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓

⭐️火炙糖醋醃帶子$208
⭐️羅勒茄醬意大利粉$148
⭐️慢煮封門柳$348
口感軟嫩,牛味濃郁,紅粉緋緋,入口即融,好正呀!🤤😃

Library Restaurant and Bar
尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓
Set lunch $138Carbonara Spaghetti+$19Beef Ragu Rigatoni+$25Lobster Soup+$25Tiramisu+$15Latte$55好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️星期六要慢活,所以選擇去一間環境舒適的餐廳慢慢享用午餐。記得之前去過這間餐廳享用晚餐,覺得食物味道好,又舒服。知道他們有set lunch。一set 包前菜、主食、甜品,也只是百多元。價錢好抵,所以就來好好享受。二人各點了一個set lunch。Daily soup 是雜菜湯,好多雜菜,湯味道鮮甜。龍蝦湯不是稀薄的那種,而是用足料,非常濃郁的那種。Green salad 蔬菜🥬新鮮,配上酸酸甜甜的黑醋汁。Carbonara Spaghetti好creamy,不太乾也不太濕,做到剛好每條意粉🍝都掛汁。芝士🧀碎夠幼身,拌入意粉,就可確保芝士完全溶入意粉中。風乾豬面頰肉為整碟意粉增添咸香味。Beef Ragu Rigatoni 的肉經長時間烹煮,夠腍又入味。粗粗的水管面沾上很多醬
Set lunch
環境舒適:😌😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️

Carbonara  Spaghetti

Beef Ragu Rigatoni 的肉經長時間烹煮,夠腍又入味。粗粗的水管面沾上很多醬汁,口感嚼勁也足,跟濃郁的肉汁超襯!
Beef Ragu Rigatoni

Tiramisu的忌廉口感香甜濃稠,帶點苦澀的咖啡味。
Tiramisu

Latte拉花好精美!為整個午餐帶來完美的句號。
Bread  pudding
Carbonara  Spaghetti
Bread  pudding
📚尖沙咀的Library Restaurant and Bar結合圖書館和酒吧元素,設計型格中帶有不羈的風格,室外露天座位更可飽覽清真寺。 主打西式料理,平日均有午市套餐,今次點了2客Set Lunch (Hk$138): 包頭盤+主菜+甜品Starter🥗Daily soup & Bread & Green saladMain🍝Pesto Penne: 這款素食精選,長通粉軟硬適中,野菌香草醬充滿田園清新感🥙Homemade Smoke Salmon & Avocado Mousse & Sourdough: 4片微焦脆薄多士,三文魚片配洋蔥、蒜、芫荽、果仁的牛油果蓉,滑身開胃Dessert🍮Bread Pudding: 口感鬆軟,散發着陣陣牛油香配香草雪糕,冷熱交融🍰Tiramisu: 手指餅香脆鬆化,配上濃厚幼滑的忌廉🍹DrinkDaily spical Cold brew tea($70) : 今日精選為白桃烏龍茶(All subject to 10% service charge)📍Library Restaurant and Bar尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓(港鐵

Starter

Main

Dessert

🍰Tiramisu: 手指餅香脆鬆化,配上濃厚幼滑的忌廉

🍹Drink

📍Library Restaurant and Bar
尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓
(港鐵尖沙咀/尖東站 A2 出口, 步行約1分鐘)
尖沙咀呢間西餐廳絕對係網紅打卡點吧(*´∀`*)有𝒐𝒖𝒕𝒅𝒐𝒐𝒓 𝒔𝒆𝒂𝒕望到九龍清真寺室內座位都一樣美美的 帶點神秘歐陸風情估唔到食物質素無被耽誤 意外地有驚喜午餐算幾抵食 周末嚟個𝒎𝒊𝒏𝒊 𝒈𝒆𝒕𝒂𝒘𝒂𝒚亦不錯.✿ 𝑺𝒆𝒕 𝑳𝒖𝒏𝒄𝒉 (2-𝙘𝙤𝙪𝙧𝙨𝙚 $108|3-𝙘𝙤𝙪𝙧𝙨𝙚 $138)♡ 𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓|湯 + 餐包 + 沙律♡ 𝑴𝒂𝒊𝒏|慢煮豬鞍 (+$55) // 雜菌松露意大利飯 (+$25)♡ 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕|提拉米蘇 (+$15).大推慢煮豬鞍!超級嫩滑!肉色粉嫩 有啲似韓式火腿咁厚實 但好爽滑甜品𝙏𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪製法有啲唔同 似係無酒版本(?)墊底嘅手指餅無用酒浸淋 反而保留原有脆度 整體入口厚滑 啡味突出 唔會太甜~

尖沙咀呢間西餐廳絕對係網紅打卡點吧(*´∀`*)
有𝒐𝒖𝒕𝒅𝒐𝒐𝒓 𝒔𝒆𝒂𝒕望到九龍清真寺
室內座位都一樣美美的 帶點神秘歐陸風情
估唔到食物質素無被耽誤 意外地有驚喜
午餐算幾抵食 周末嚟個𝒎𝒊𝒏𝒊 𝒈𝒆𝒕𝒂𝒘𝒂𝒚亦不錯

♡ 𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓|湯 + 餐包 + 沙律
♡ 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕|提拉米蘇 (+$15)
大推慢煮豬鞍!超級嫩滑!
肉色粉嫩 有啲似韓式火腿咁厚實 但好爽滑
甜品𝙏𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪製法有啲唔同 似係無酒版本(?)
墊底嘅手指餅無用酒浸淋 反而保留原有脆度
整體入口厚滑 啡味突出 唔會太甜~

2024-11-16 0 浏览
隱世靚靚Library Restaurant and Bar‼️ 推薦~~😍有超靚嘅打卡位,環境唔錯,食物質素高😊同朋友去試咗lunch set, 想講咖啡都好出色🤩一入到去已經有滿滿嘅打卡位,好有英式風情,每個角落都有唔同感覺,仲有室外同室外位置💛❣️餐湯+麵包超欣賞佢嘅麵包,外脆內軟,咬落軟綿綿,好幸福🤤❣️Fish linguine份量雖然比較少,但係好適合各位OL, 唔會好膩,食落好有特色,魚肉嘅份量都足夠,值得一試!❣️Sous vide pork rack呢個係佢哋招牌嘅慢煮豬鞍架~真係幾好食,用咗芒果同蜜桃粒粒整成莎莎醬,好清新🥰❣️Flat White讚讚讚!😍好濃郁嘅咖啡味,比部分嘅Cafe更加高質~唔錯!

❣️餐湯+麵包
超欣賞佢嘅麵包,外脆內軟,咬落軟綿綿,好幸福🤤

❣️Fish linguine

❣️Sous vide pork rack

❣️Flat White
讚讚讚!😍好濃郁嘅咖啡味,比部分嘅Cafe更加高質~唔錯!

2024-11-13 0 浏览
摩登又時尚嘅設計,紅色霓虹燈好搶眼,室內以墨綠色為主調,空間感十足,仲有埋户外空間,環境好chill!Lunch set STARTER + MAIN COURSE $108👉🏻DAILY SOUP+BREAD+GREEN SALAD雜菜湯,粒粒蔬菜超足料!配有麵包同黑醋沙律,好清新好開胃!👉🏻GRILLED AUS SIRLOIN (+$55)粉嫩色嘅澳洲西冷牛排,肉質一d都唔鞋唔韌,配菜有香滑嘅薯蓉、紅蘿蔔同西蘭花!👉🏻MIX DRY MUSHROOM TRUFFLE RISOTTO (+$25)綿密creamy口感,芝士同黑松露味好夾,每啖都好鮮美濃郁!👉🏻HONEY LONG BLACK $65個杯勁靚,咖啡嘅微苦同蜂蜜嘅香甜交融,温暖醒神感滿滿!👉🏻Rose Matcha Latte (+$65)抹茶甘香同淡雅嘅玫瑰,層次感豐富,奶香細滑,口感細膩順滑!

雜菜湯,粒粒蔬菜超足料!配有麵包同黑醋沙律,好清新好開胃!

👉🏻GRILLED AUS SIRLOIN (+$55)

👉🏻HONEY LONG BLACK $65
個杯勁靚,咖啡嘅微苦同蜂蜜嘅香甜交融,温暖醒神感滿滿!

👉🏻Rose Matcha Latte (+$65)
抹茶甘香同淡雅嘅玫瑰,層次感豐富,奶香細滑,口感細膩順滑!
2024-11-12 0 浏览
沒想過尖沙咀就近清真寺對面有間咁Chill既露台餐廳,可惜我地walk in去坐唔到出面露台,因為好多人係為食水煙而嚟捧場🥰我就為咗欣賞佢本Drink List而點了杯Cocktail🍹,不單止因為這杯‘’四朵金花‘’有四款果香而覺得間餐廳有水準,我們只是隨意點的每樣食品味道也超棒,例如頭盤既雞肝醬魷魚伴多士夠哂特別🦑🍞,主食的香乾菇意大利飯也好出色🥘,根本係酒店級既水準,香乾菇的選擇是這道菜的靈魂,經過精心烹調後,它的濃郁香氣悄然釋放,為整道飯增添了層次感💖😋而茴香豬肉腸貓耳朵取名也夠風趣,每一口都能感受到豬肉的鮮嫩和茴香的清新,讓人食欲大開,貓耳朵吸附了豬肉的醬汁,口感滑潤,令人回味無窮🍝最後叫的🥧甜品Tiramisu算是最直接命名,但食落一點也不平凡,餅底香脆味道濃馥😋😋😋。臨走前都刻意出露台打張卡先,因為對住清真寺的夜景都好靚呢🕍

• 雞肝醬魷魚伴多士
  • 香乾菇意大利飯
  • 四大美人
2024-11-11 0 浏览
*當中有枱客, 1行10人, 大聲到不得了,大聲到我有時連對面位個朋友講乜我都聽唔到,完全無法同朋友好好傾計, 乜心情都無晒。*豆腐乜豬肉和薯仔波偏咸, 千層麵味道不錯, 雞肝魷魚多士可以, 但全部份量好少。*唔知係環境太黑定係待應選擇睇你唔到,次次都要叫幾次先會有人落單/應你裝修是特別的,一入門口好靚, 有用心設計,入邊環境好暗,但同時又好似市集咁嘈, 如果你只為打咭,值得來。我本人覺得味道普通,服務一般, 一定唔會再去。
我本人覺得味道普通,服務一般, 一定唔會再去。
2024-11-09
庆祝纪念
生日
2024-11-09 0 浏览
這間位於尖沙咀的【Library Restaurant and Bar】,主打西餐酒吧,晚市以單點為主。餐廳有室外的座位,而且裝修都以花為主題,簡約舒適。火炙糖醋醃帶子帶子刺身表面火炙,帶點焦香,加上酸甜醬汁醃製,帶子爽甜無渣,是一個不錯的前菜。芝士肉醬闊條麵闊條麵麵質爽彈,每條都沾滿了醬汁,表面芝士碎加上酸甜茄香的肉醬,十分開胃。香烤豬鞍豬鞍應該慢煮後再烤至表面焦香,肉質十分嫩滑,而且充滿肉汁,旁邊配上炸薯片及蘆筍等。麵包布丁布丁十分香滑,配上雲尼拿雪糕,亦都不會過甜。

餐廳有室外的座位,而且裝修都以花為主題,簡約舒適。

火炙糖醋醃帶子

芝士肉醬闊條麵

香烤豬鞍

麵包布丁
布丁十分香滑,配上雲尼拿雪糕,亦都不會過甜。
每個人有自己嘅故事,酒都有背後嘅設計靈感。呢間係尖沙咀嘅Library Bar 裝修好華麗,以書為主題。鍾意睇書嘅你不妨試下,想像當日咩心情,再去飲一杯有意思嘅cocktail。仲提供好多書籍,一個人飲悶酒都可以睇下書。𓇟無無明No Troublesome Cocktail如果話你嗰日好多煩惱,好推薦飲。設計理念就係想飲完將所有煩惱都消滅,睇起身有啲烏雲feel😄 Gin base 再加咗小小燕麥奶帶提子檸檬味,輕微苦味,都幾strong下𓇟 春秋Suffer Moment Cocktail春秋首歌就聽得多,春秋嘅Cocktail你又飲過未呢?😂 個杯好特別,有青瓜芫茜雜合嘅味道幾「特別」🤣 女仔就唔好試啦,係茅台酒啲fd🤭𓇟主食海膽意粉,就真係得海膽+ 意粉 完了🙈好推介紅酒燴牛面肉,超軟滑👍
每個人有自己嘅故事,酒都有背後嘅設計靈感。

𓇟無無明No Troublesome Cocktail

𓇟 春秋Suffer Moment Cocktail

𓇟主食
海膽意粉,就真係得海膽+ 意粉 完了🙈
好推介紅酒燴牛面肉,超軟滑👍
2024-11-06 399 浏览
私心推💓勁好vibe慶生餐廳氣氛好有情調~仲設有室外露天空中花園真係超有氣氛呀🫶🏻仲可以寫生日牌添呀~紅酒燴牛面肉🐮肉質超腍,勁入味!超鍾意佢食落都好清新肉醬芝士千層麵🍝呢個超推薦❣️肉醬份量勁多!!混合豬肉及牛肉,加上中間芝士食落好香口,食落鹹香大足千層麵質地適中,食落都有咬口白酒忌廉煮青口青口份量都算好多,仲好大隻食落好Creamy,忍唔住飲埋佢啲汁!📍 Library Restaurant and Bar (尖沙咀)尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓#尖沙咀美食 #尖沙咀打卡 #尖沙咀好去處 #尖沙咀慶生 #慶生餐廳 #慶生餐廳推薦 #尖沙咀打卡 #打卡餐廳 #打卡熱點 #打卡美食
私心推💓勁好vibe慶生餐廳
氣氛好有情調~仲設有室外露天空中花園
真係超有氣氛呀🫶🏻仲可以寫生日牌添呀~

紅酒燴牛面肉🐮

肉質超腍,勁入味!
超鍾意佢食落都好清新

肉醬芝士千層麵🍝

呢個超推薦❣️肉醬份量勁多!!
混合豬肉及牛肉,加上中間芝士
食落好香口,食落鹹香大足
千層麵質地適中,食落都有咬口

白酒忌廉煮青口

青口份量都算好多,仲好大隻
食落好Creamy,忍唔住飲埋佢啲汁!