睇完黑白大廚,心血來潮想食西餐。餐廳環境雅緻,可以選擇室內或露台用膳。食物精緻小巧,感受到廚師嘅用心,尤其係貓耳朵深得我心🤍酒水Menu設計別出心裁,有張愛玲嘅《半生緣》、以歷史作靈感來源嘅《春秋》、仲有隔離兩台都有叫嘅《四大美人》。除咗Cocktail,酒類同非酒精同樣款式豐富!✨紅菜頭他他 $108 🥂推薦!紅菜頭切成小粒,同Massarella芝士二合為一,甜中帶鹹,清新開胃。脆片就未算好夾,就咁食都ok😼✨火炙糖醋醃帶子 $208帶子被輕輕火炙過,呈半生熟狀態,糖醋醬汁加入松子仁,帶子食落甜甜的,幾特別嘅口味!✨茴香豬肉腸貓耳朵 $168 🥂推薦!貓耳朵形狀好似一個小小麵團,相當掛汁,食落有嚼勁,配埋肉碎同西蘭花碎,口感極佳🥹 重點係個醬汁好好味,同貓耳朵好夾,食到要刮碟🤤✨紅燒乳鴿 $298🥂推薦!由乳鴿骨熬煮而成嘅醬汁,相當有誠意!乳鴿肉質鮮美,切出黎肉汁滿滿。乳鴿同醬汁都係同一款味,食到最後可能會有少少單調😝 但非常適合乳鴿愛好者!-而配菜洋蔥、蘆筍同蕃茄都經過調味同煎香,有心機。重點係!竟然有焗蒜頭🧄 蒜頭食落口好似奶油般溶化,令人wow一聲🥹 -✨Resting Co

✨紅菜頭他他 $108

✨火炙糖醋醃帶子 $208

✨茴香豬肉腸貓耳朵 $168

✨紅燒乳鴿 $298
✨Resting Corner $100
-Earl Gret Tea, Graperfruit, Fresh -Strawberry, Gingerbread Syrup
🥂推薦!入口充滿士多啤梨果香,最後以薑啤嘅風味作餘韻,淡辣既刺激,層次豐富。整體味道偏輕盈,唔死甜,好啱我口味。
2024-10-10 520 浏览
我哋訂了12PM, 第一枱客落單,等了30分鐘送上Daily Soup,再等30分鐘送上Main Course,肉醬意粉完全不熱,豬扒微暖,再等35分鐘還未差上甜品,甜品只是Brownie和Tiramisu,我哋等到火滾,我哋要求取消,那位經理說好,我哋立即埋單,他竟然沒有取消甜品一項,他說我們已落了單,只是我們不願意等,我說我哋等了一個半小時多了,他問我們”想點”,我說我哋不會付甜品費,最後他修正帳單,食品和服務真係好差,難道一個普通打工仔可以用兩小時午餐嗎?
我哋訂了12PM, 第一枱客落單,等了30分鐘送上Daily Soup,再等30分鐘送上Main Course,肉醬意粉完全不熱,豬扒微暖,再等35分鐘還未差上甜品甜品只是Brownie和Tiramisu,我哋等到火滾,我哋要求取消,那位經理說好,我哋立即埋單,他竟然沒有取消甜品一項,他說我們已落了單,只是我們不願意等,我說我哋等了一個半小時多了,他問我們”想點”,我說我哋不會付甜品費,最後他修正帳單,食品和服務真係好差,難道一個普通打工仔可以用兩小時午餐嗎?
2024-10-10
2024-10-10 482 浏览
華麗風格的高質酒吧餐廳有多個少女味打卡位🤩適合一班朋友嚟食飯打卡。服務員有禮貌,有笑容,令人印象加分。選擇了窗邊二人枱,發現有一張凳仔給客人放手袋及個人物品,好貼心👍🏻Lobster soup好香好濃的龍蝦味,口感好Creamy朋友都大讚👍🏻伴碟沙律的醬汁很好味!Pork Rack肉質鬆軟肥瘦適中,配合芒果桃salsa 醬,感覺更清新不肥膩。切片上菜方便淑女們進食😆 伴碟蔬菜是蘆筍,有咬口又唔會太淋,好吃👍🏻食到尾聲,豬肉轉涼了,但肉質都仍然鬆軟Juicy不會嚡。King prawn spaghetti看似只是一碟蕃茄意粉,但入口有濃濃的蝦味,意粉口感適中,有驚喜。Tiramisu 味道不會太苦,口感有軟有硬,出色!Earl grey tea 正常發揮,可以添加熱水。Americano 咖啡味香濃,有朱古力尾調。整體視覺上和味覺上都有驚喜,朋友同我都非常享受,打算搵日再試試晚餐及酒精飲品。推薦!
華麗風格的高質酒吧餐廳
有多個少女味打卡位🤩適合一班朋友嚟食飯打卡。
服務員有禮貌,有笑容,令人印象加分。

Lobster soup
好香好濃的龍蝦味,口感好Creamy
朋友都大讚👍🏻伴碟沙律的醬汁很好味!

Pork Rack
食到尾聲,豬肉轉涼了,但肉質都仍然鬆軟Juicy不會嚡。

King prawn spaghetti

Tiramisu
味道不會太苦,口感有軟有硬,出色!

Earl grey tea
正常發揮,可以添加熱水。

Americano
咖啡味香濃,有朱古力尾調。

2024-10-08 474 浏览
最近,搜尋了一家位於尖沙咀評分較好、地點方便,距離地鐵站只有2分鐘路程的餐廳,其裝修非常有格調,室內有吧枱、室外面對九龍清真寺 — Library Restaurant and Bar餐廳,一個非常舒適且具有獨特風格的打卡好地方。首先,我們叫了招牌沙律, 此開胃菜有新鮮及脆口的蔬菜葉、半乾車厘茄和巴拿馬火腿等,加上醋汁搭配得很好,帶來了一份清新的口感。主菜叫了卡邦尼意粉,質地特別彈牙,加上濃郁的秘製醬汁及煎香過的豬腩肉,份外美味,唯麵條份量較少。香烤加拿大豬胺亦很出色,肉質幼嫩多汁,配上薯蓉及蘆筍,非常美味,應該是這裏的招牌菜。甜點了蘋果派和提拉米蘇,Tiramisu賣相已經贏晒,層次分明,幼滑的忌廉及咖啡酒香簡直一絕。最後,摩卡咖啡是一個完美的結束,摩卡的朱古力味不是太甜,結合了咖啡的味道,好滿足啊!
2024-05-18
  • 煙燻蛋黃卡邦尼意粉
  • 慢煮加拿大豬鞍
2024-10-07 523 浏览
打風日,難得公司收早,同同事揾間餐廳食個靚lunch 先番屋企🫣見到彌敦道b出口附近既文遜大廈有間好有情調既Library Restaurant and Bar 西餐廳,同同事上去試下☺️☺️餐廳裝修好靚呀,好有格調🥰🥰午市有set lunch 選擇,唔跟甜品就$108,跟就$138,仲可以加錢升級選擇。好似我地咁加$55叫咗一個牛西冷和$45叫咗Market Fish! Set lunch Appetiser 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Main dish Grilled AUS Sirloin👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻- 肉好鮮嫩😊 我地叫咗三成熟,好鐘意!Daily Market Fish 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻- 煎得好脆,正!Dessert - bread pudding 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢間餐廳裝修靚,又可以坐得耐,好適合同朋友聚會。Library Restaurant and Bar (尖沙咀)尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓

餐廳裝修好靚呀,好有格調🥰🥰

Set lunch
Appetiser 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

Main dish
Grilled AUS Sirloin👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
- 肉好鮮嫩😊 我地叫咗三成熟,好鐘意!

Daily Market Fish 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
- 煎得好脆,正!

呢間餐廳裝修靚,又可以坐得耐,好適合同朋友聚會。

尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓
2024-09-05
今日約咗好姊妹出尖沙咀食lunch,天氣好搵間可以室外嘅餐廳chill下都好。位於彌敦道呢間西餐廳,室外有開陽景觀面對清真寺。室內裝修設計有特色,以墨綠色為主,雲石枱皮椅,高貴優雅,且種有綠植,環境寬躺,設有VIP房。【 SET LUNCH 】① STARTER + MAIN COURSE $108② STARTER + MAIN COURSE + DESSERT$138[ STARTER ]🥣DAILY SOUP + 🥖BREAD + 🥗GREEN SALAD有齊三款前菜,份量剛好,啱晒細食嘅我。[ MAIN ]🐃 GRILLED AUS SIRLOIN + $55烤西冷牛扒、馬鈴薯泥、蘿蔔、綠椰菜,牛扒肉質軟嫩。🥦 PESTO PENNE 素食之選嘅香蒜醬通心粉,有羅勒、歐芹、大蒜、松子、帕瑪森起司、特級初榨橄欖油,味道香濃。[ DESSERT ]🍰 BROWNIES 軟硬適中嘅brownies,加上朱古力餅碎、雲呢拿雪糕,味道一流。[ DRINK ]☕️HOT MOCHA $55🥛ICED LATTE $55

【 SET LUNCH 】
① STARTER + MAIN COURSE $108

[ STARTER ]
有齊三款前菜,份量剛好,啱晒細食嘅我。

[ MAIN ]
🐃 GRILLED AUS SIRLOIN + $55
烤西冷牛扒、馬鈴薯泥、蘿蔔、綠椰菜,牛扒肉質軟嫩。

🥦 PESTO PENNE

🥛ICED LATTE $55
2024-10-02
午餐
2024-10-05 477 浏览
尖沙咀 Library Bar and Restaurant 🎉龍蝦湯👀湯里的濃郁香氣撲鼻而來,裡面豐富的龍蝦肉鮮嫩有彈性,在熱湯的加持下更顯其美。每喝一口都能嘗到龍蝦的鮮美和湯底的醇厚蕃茄芝士沙律✨以新鮮的蕃茄為主角,再配上綿密的芝士,整個口感豐富且層次分明。蕃茄的酸甜和芝士的醇香交織在一起,形成了讓人回味無窮的味道朱古力布朗尼蛋糕✅它的口感像布丁般絲滑又軟糯。一口咬下,香甜的巧克力味在口中散開,是那種能讓人感到幸福的甜味。烤澳洲西冷🙌🏻肉質鮮嫩多汁,烤得恰到好處,外層還帶著微微的焦香。每一口都能感受到肉的鮮美和烤制的技巧,是一道能讓人品味到食物魅力的好菜。熱拿鐵✌️🏻咖啡香醇濃郁,熱乎乎的喝上一口,彷彿所有的疲勞都被驅散了。口感絲滑,甜度適中,是餐後或餐前的好選擇。

龍蝦湯👀

蕃茄芝士沙律✨

朱古力布朗尼蛋糕✅

烤澳洲西冷🙌🏻

熱拿鐵✌️🏻
💖 Library Restaurant and Bar (尖沙咀)✨尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️呢個圖書館我已經係第三次嚟啦!不過就係第一次食晚市😳,原來夜晚都幾有feel🤭-芝士肉醬闊條麵🍝 $148闊條麵上鋪滿濃郁嘅肉醬,仲有融化嘅芝士🧀,熱騰騰散發住濃烈嘅香氣。每一口都能感受到肉醬嘅豐富口感,肉質鮮嫩,配上芝士嘅綿密感,簡直係芝士控嘅夢幻之選‼️醬汁調味恰到好處,唔會過於油膩,仲帶有一絲香料味🥫,令整體風味層次更加豐富。搭配上彈牙嘅闊條麵,真係令人一試成主顧!-紅酒燴牛面肉🥩 $268加配薯蓉+$68,牛肉經過長時間燉煮,肉質軟嫩,入口即化🤩。紅酒嘅香氣同牛肉嘅鮮美交融,為呢道菜增添咗深邃嘅風味。配菜如小甘筍🥕同菇菌🍄‍🟫,都吸收咗紅酒嘅精華,變得香甜可口。醬汁濃稠,非常適合搭配薯蓉🥳-Magazine📓 $100Fresh Passion Fruit, Agave Syrup,Lavender Syrup.Green Tea飲落去第一啖就已經feel到好強烈嘅薰衣草味,又幾唔錯喎,配埋百香果有少少酸甜味。好開胃嘅感覺。相對上比較清新‼️-

✨尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓

-芝士肉醬闊條麵🍝 $148

-紅酒燴牛面肉🥩 $268

-Magazine📓 $100

-Book Mark🔖 $100
Lychee Syrup,Peach Syrup,Tea,Edible Pearl.
我覺得佢嘅荔枝味可以再濃郁多少少咁就更加好飲啦🤭

如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩

2024-09-30
尖沙咀有好多高質素嘅西餐廳,呢一日就聽朋友介紹,嚟到呢間位於文遜大廈三樓嘅Library Restaurant & Bar 嘆好抵食嘅lunch set同埋靚咖啡!餐廳喺地鐵站A2出口出嚟就係,非常方便。呢度裝修好精緻,絕對適合打卡。店員雖然都好後生,但都非常有禮貌。呢度嘅set lunch價錢非常親民,由$108起。我見啱啱出完糧,就一於豪少少,upgrade啲項目啦!龍蝦湯好香,而且味道同口感都好濃,可以話係非常高質素嘅一碗龍蝦湯!如果可以加埋少少龍蝦肉就咁樣好啦!慢煮豬扒賣相非常吸引,肉質因為慢煮嘅原因唔會好嚡,配合埋啲芒果同埋桃一齊食非常refreshing。絕對值得加$55 upgrade!Tiramisu造型同樣非常適合打卡,食落去味道更加係有啲似我喺高級義大利餐廳食到嘅水準!咁正嘅tiramisu配埋杯我至愛嘅Flat White咖啡,真係一大樂事!

• 慢煮加拿大豬鞍
這間餐廳裝修好適合少女打卡😍😍😍有很多打卡位,啱晒同一班friend嚟食個下午茶😝😝🤩椰菜花忌廉湯以為會冇乜味,點知湯底好濃郁,椰菜花的鮮甜與奶油的香氣完美結合。每一口都充滿層次感,搭配烤麵包🥖👍👍👍🤩這道香蒜青醬通心粉新鮮的羅勒和香菜搭配大蒜的香氣,帶來清新的口感。松子和帕爾馬奶酪的加入,使整道菜更加豐富❤️❤️❤️🤩牛肉醬長通粉細細粒又嫩滑的牛腩,加入了濃郁的肉醬,令到原本平靜無奇的菜式昇華😎😎🤩Tiramisu見到個個都嗌嘅Tiramisu又點可以唔叫來試吓呢?作為甜點的提拉米蘇則是經典中的經典。濃郁的咖啡味與綿密的奶酪交融,口感順滑,甜而不腻🥰🥰🥰真心好食😋🤩鳳梨烏龍茶茶香濃郁,甜酸適中,冰鎮後更為清涼,特別適合炎熱的天氣,既解渴又提神😗😗
😝

🤩椰菜花忌廉湯

🤩這道香蒜青醬通心粉

🤩牛肉醬長通粉

🤩Tiramisu

🤩鳳梨烏龍茶
2024-09-26 869 浏览
呢間尖沙咀清真寺對開嘅餐廳酒吧好有格調,復古歐風裝修,夜晚勁好feel,仲可以揀坐室外,享受五光十色嘅夜景把酒吹水🍸除咗飲酒,餐廳嘅野食都好值得推介!🔸立鱗馬頭魚🔸係普通餐廳比較少見到嘅烹調方式,用熱油澆淋到金黃色嘅魚鱗,切開已經聽到聲,既脆又酥香😋馬頭魚肉質結實,搭配麵豉醬汁,咸香而提鮮👍🔸烤羊鞍.燴羊肩🔸羊鞍烤至半生熟,火喉控制得好好,羊肉一啲都唔羶,肉質仲好鮮嫩🤤燴羊肩配腐乳汁,味道似羊腩煲咁惹味,中西合壁估唔到又幾夾😳🔸茴香豬肉腸貓耳朵🔸餐廳自家製貓耳朵,煙煙韌韌好有咬口👍加上茴香、豬肉腸同小蕃茄等配料,味道又香又辣,刺激味蕾好開胃😋睇得出餐廳由食材搭配到烹煮方法都好用心講究,加上環境好靚打卡一流,絕對係約三五知己食飯吹水嘅好地方✨

🔸立鱗馬頭魚🔸

🔸烤羊鞍.燴羊肩🔸

🔸茴香豬肉腸貓耳朵🔸

2024-09-25 663 浏览
難得收早!即刻Call班死黨出來socail下,甘啱行過尖沙咀,見到呢間望落環境都唔錯,即刻入去,入面周圍都係以圖書館主題的,望左下menu都幾多野食,點咗個芝士肉醬闊條面麵條係師傅手工整非常有韌性,加上酸酸甜甜的番茄,肉醬味道又會濃的滯,食完都唔會好漏,點咗兩杯野,相都唔記得影,叫左”四大美人“,成杯野好夢幻,小小酒味,跟住有D水果味,唔甜飲都唔錯。
2024-09-25 691 浏览
終於食到bookmark已久嘅餐廳了🔖餐廳嘅裝潢好有格調,由門口開始已經設有如庭園般嘅waiting area俾walk-in未有枱嘅可以坐低慢慢等,同時又可以打卡📸沿路行入去會經過充滿著花藝品嘅小長廊💐而且餐廳仲有戶外區任君選擇😎最驚喜嘅係洒menu用咗唔同嘅經典書籍去命名,仲介紹咗當中嘅設計靈感同典故,而每一款洒都會有一個故事,個menu的確可以成為一本洒的故事書🍷✨🔆火炙唐醋醃帶子帶子火炙到啱啱好,外皮微焦而入面仲保持住軟嫩,加埋唐醋嘅酸甜🍯,簡單嘅配搭但食落去鮮美而且好開胃,作為前菜而言係好適合🙌🏻🔆茴香豬肉腸貓耳朵豬肉腸入面加咗茴香,味道清新得嚟又唔會太膩,同埋配上手工製嘅貓耳朵,啖啖都好有嚼勁,食落去彈牙又香口。茴香同豬肉嘅香味配搭得都好好✨完全係冇一種油膩感😮🔆 立鱗馬頭魚呢道可以話係好有驚喜的!佢哋將魚鱗處理到能夠立起之餘,魚鱗炸得又香又脆,仲可以直接食😮另外煎完之後嘅魚肉都保持得特別鮮嫩,呢種香脆同鮮嫩真係令人食指大動🥹Mocktail🍷Preface & Resting corner雖然有故事主題嘅酒真係好吸引!! 但今日飲唔到酒的關係只能嗌Mocktail🥂嗌咗2

🔆火炙唐醋醃帶子

🔆茴香豬肉腸貓耳朵

🔆 立鱗馬頭魚

雖然有故事主題嘅酒真係好吸引!! 但今日飲唔到酒的關係只能嗌Mocktail🥂嗌咗2杯各有特色~每一杯Mocktail都l帶有唔同嘅層次感同清新味道,完全唔會覺得佢哋遜色於含酒精嘅飲品✨
2024-09-24 663 浏览
在OpenRice訂位後,在前一晚有一位非常細心的職員致電confirm訂位,到達的時候感覺餐廳環境氣氛非常好,而且職員亦非常友善,點了幾道菜味道非常滿意,朋友亦非常開心,值得推介
2024-09-23 585 浏览
之前有朋友介紹呢間西餐廳,話個名好特別,而且好近我返工位置。今日就同男朋友一齊黎試下,入到餐廳,裝修非常特別,門口等位geh時候有位比你坐,而且仲有書睇下,果然係library! 菜式亦非常多選擇~我就就揀左3樣菜式,同兩杯飲品。前菜:烤西蘭花烤西蘭花是一道簡單卻讓人驚喜的菜!西蘭花烤得外脆內嫩,保留了蔬菜的鮮甜和營養。這樣的烹調方式讓西蘭花的自然風味得以充分展現,既健康又美味,簡直是主菜的完美搭配!主菜:意式蜆肉意大利粉我地一直都好中意清蜆肉意粉,新鮮geh蜆肉味道鮮甜,肉質飽滿~比人一種清新又滿足的感覺!意粉煮得剛剛好,不會太硬也不會太軟,撒上新鮮香菜的點綴,既增加了視覺上的美感,也讓整體味道更加清新,而且加左少少辣椒,令整體味道更加有香氣~一碟有差不多10粒蜆,擺盤都好有心思~整體味道主菜:香烤豬鞍(推薦!)豬鞍這道菜真的讓人印象深刻!豬肉烤得好嫩滑,你見到中間d肉係粉粉嫩嫩咁就知道一定好食啦!佢geh外皮微微焦脆,但裡面又多汁嫩滑。搭配的醬汁剛剛好!!不會搶了豬肉的風頭,卻能提升它的風味。每一口都能感受到豬肉的鮮嫩和醬汁的濃郁,這道菜絕對是王牌!飲品:士多啤梨荔枝茶士多啤梨同荔
菜式亦非常多選擇~我就就揀左3樣菜式,同兩杯飲品。

前菜:烤西蘭花

主菜:意式蜆肉意大利粉

主菜:香烤豬鞍(推薦!)

飲品:士多啤梨荔枝茶
士多啤梨同荔枝geh味道好清香,同茶geh淡雅香氣match得剛剛好!好適合中意飲熱果茶geh朋友飲!呢個果茶係熱飲,飲落去一陣陣暖意~特別適合長期在冷氣房内工作geh朋友~

飲品:菠蘿果汁
飲得出係新鮮榨geh果汁,酸酸甜甜,幾開胃~