2024-08-14 1020 浏览
經過一條兩旁有花草裝飾嘅長路進入座位位置餐廳空間好大,座位寬敞另有室外座位,不過夏天中午天氣太熱就唔啱我啦慢煮加拿大豬鞍 $168唔止賣相相當吸引,豬鞍亦十分高質素脂肪含量比一般豬少嘅特厚加拿大豬鞍扒經低溫慢煮秘調製呈粉嫩顏色,肉味香甜特嫩,肉質柔軟多汁喜歡食豬鞍嘅朋友絕對唔可以錯過💯自家製煙三文魚蝴蝶粉 $138自家秘製煙三文魚口感特別軟滑,香氣亦較濃郁濃杰pinksause配Q彈口感嘅蝴蝶粉好夾每一啖都好豐富口感Library Restaurant and Bar (尖沙咀)尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓
經過一條兩旁有花草裝飾嘅長路進入座位位置
餐廳空間好大,座位寬敞
另有室外座位,不過夏天中午天氣太熱就唔啱我啦

慢煮加拿大豬鞍 $168
唔止賣相相當吸引,豬鞍亦十分高質素
脂肪含量比一般豬少嘅特厚加拿大豬鞍扒經低溫慢煮秘調製
呈粉嫩顏色,肉味香甜特嫩,肉質柔軟多汁
喜歡食豬鞍嘅朋友絕對唔可以錯過💯

自家製煙三文魚蝴蝶粉 $138
自家秘製煙三文魚口感特別軟滑,香氣亦較濃郁
濃杰pinksause配Q彈口感嘅蝴蝶粉好夾
每一啖都好豐富口感

1928 浏览

尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓
今時今日,要搵一間有好味既食物同好正環境同時存在既餐廳,實在一間難求!因為身邊太多人推呢間,所以決定去試試chill一下。  好餐廳要事先book位,已經係指定動作。係等緊安排座位時,等待區已經係一個打卡位,chill住等心情都好啲😌(其實只係等左兩三分鐘😂)。職員安排左戶外座位,因為製冷設備十足,就算夏天都會覺得係涼快,再加上戶外既裝飾同景觀都比室內既出色,變相係一個驚喜位🤩 前菜見到有豆腐火腩,抱住一個挑戰一下既心態去試下,點知一試先發現呢個係男人浪漫既天花板🙈豆腐煎到外層脆皮同時保留內裡既滑溜,腩肉經過慢煮,完美鎖住肉汁同鮮味,再配搭自家既洋蔥醬汁,絕對係人生食過最考功夫同最好食既豆腐火腩!  職員見我地揀左火腩,就推薦左魚作為主食。主食亦同前菜一樣考功夫,馬頭魚既魚鱗係無去走,唔好誤以為係廚師懶,其實係留黎炸到金黃,達到脆口既效果!魚既鮮味亦保留落黎,再同醬汁以及薯菜作一個配搭,果然無推薦錯!👍🏻 甜品方面,點左法式焦糖燉蛋,焦糖脆,燉蛋滑,蛋味濃厚,看似好基本既要求,但出面做得晒呢三樣既餐廳真心唔多,絕對收貨! 飲品方面,佢地都有唔同款既cocktail同mocktail供選
飲品方面,佢地都有唔同款既cocktail同mocktail供選擇,花多眼亂,但選擇困難者唔洗擔心,可以叫職員推薦番😀
焦糖燉蛋
Book Mark
炸著配菜
Greens Colada
2024-08-08
豆腐火腩
餐廳裝潢以圖書館為主題,估計所以叫做”Library”,不過見餐牌印住”圖贏館”,所以我諗我唔應該講圖書館😝有個室外露天大平台,對面係清真寺同九龍公園,加180度彌敦道街景,影相打卡超一流~好多特色cocktail ,推薦嚟飲酒Chill Chill~員工服務好好,態度有禮;今晚同朋友6點半上去,客人唔多,點知食到一半就差唔多爆場,室外位全滿!氣氛十分正👍🏻兩個人叫咗:🥢白酒忌廉煮青口青口每隻都大隻肥美,無腥無沙,忌廉汁調味偏鹹,質地杰身,正正啱晒用嚟點麵包🥢香烤豬鞍非常厚切但唔乾身,保留到肉汁,肉質鬆軟,肉味非常濃郁,大推👍🏻👍🏻🥢經典卡邦尼意大利粉煙肉煎得香口,白汁稠度適中,意粉煙韌,芝士鹹香好香好香🧀如果份量多少少仲正~🥢香乾菇意大利飯有好香嘅菇味,飯粒粒分明,唔算好creamy偏向乾身啲,反而仲欣賞因為無咁滯!

兩個人叫咗:
🥢白酒忌廉煮青口

🥢香烤豬鞍

🥢經典卡邦尼意大利粉

🥢香乾菇意大利飯
2024-08-09 576 浏览
一入去就覺得成間餐廳勁好feel仲有分室外室內位打開menu就會知道點解叫Library Restaurant and Bar有好多款特別嘅「中式」調酒四大美人店員一攞杯嘢比我地就問知唔知係邊四大美人又會同我地介紹返呢四大美人鍾意食咩水果從而令佢地研發呢款酒飲落係一杯荔枝味嘅sake酒味唔濃好適合唔係好飲得嘅人杜康TO Kong呢杯就比較飲到糯米酒香同時帶有果味糖醋帶子係一款酸酸地嘅前菜帶子煎過 仲係軟嫩多汁醬汁嘅味道唔會過酸而且配搭椰菜絲食有種日式感覺黑松露炸薯條正常發揮嘅好味薯條除左黑松露醬仲有好多茄汁茴香豬肉腸貓耳朵粉呢款係有少少泰式風味嘅貓耳朵豬肉腸偏辣感覺醬汁仲有落芝士醬調味貓耳朵煮得好好 彈牙又唔會爛又帶有麥香封門牛柳配薯蓉黑松露紅酒汁呢款主菜真係超級好味我同朋友第一啖都係食咗薯蓉先個薯蓉綿密得黎又好濃郁而且有種入口即溶嘅感覺舊封門牛柳熟度控制得超級好一入口柔軟得來又爆汁係可以一人一碟都食得曬嘅好味道椰殼本身以為真係食椰子肉🥥原來係朱古力外皮加椰子雪糕嘅甜品係未試過嘅味道布朗尼馬卡龍雪糕布朗尼裡面有果仁賣相打卡able而味道係可以想像到嘅味可以一試!
一入去就覺得成間餐廳勁好feel
賣相打卡able
而味道係可以想像到嘅味
可以一試!
2024-08-03 582 浏览
📍Library Restaurant and Bar (尖沙咀)尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓🔻餐廳位於尖沙咀A2出口旁嘅文遜大廈三樓,正對九龍公園。入到去就有種神秘氛圍,眼神仲有兩個靚靚嘅打卡位!🔻地磚以黑白綠色為主,高貴又型格。室外雅座可以見到尖沙咀景色。餐廳和吧台位置採用了墨綠色,整體感覺帶有輕奢華。🔻1. 炸薯條 ✨有一碟見到咁大份都好興奮🤩刨咗芝士碎,等一陣就係半熔芝士。食落好酥脆,點埋醬就好creamy! 停唔到口😭🔻2. 南乳燴豬腩肉✨呢個菜色大大舊、啖啖肉,一啲都唔乾。脂肪比例算高,但有埋其他配菜就中和返油膩感。🔻3. 茴香豬肉腸貓耳朵 ✨呢個名好特別!貓耳朵掛汁有咬口🔻呢間「Library」不只酒吧、不只餐廳。
尖沙咀彌敦道74-78號文遜大廈3樓

🔻
餐廳位於尖沙咀A2出口旁嘅文遜大廈三樓,正對九龍公園。

入到去就有種神秘氛圍,眼神仲有兩個靚靚嘅打卡位!

1. 炸薯條 ✨

2. 南乳燴豬腩肉✨

3. 茴香豬肉腸貓耳朵 ✨

呢個名好特別!貓耳朵掛汁有咬口

🔻
呢間「Library」不只酒吧、不只餐廳。
話說有個friend係外國返嚟,都想搵間特別啲嘅餐廳同佢敘舊。喺OpenRice搵搵吓搵到呢間喺尖沙咀叫Library Restaurant 嘅餐廳,個位置幾近地鐵站之餘,餐廳嘅裝修都啱打卡,當然就要試吓啦。影咗幾張相俾大家睇吓餐廳嘅裝修~成個餐廳仲有分室內同室外嘅設計,室外其實個景好靚不過當日有啲熱我都係坐返入室內🤣然後一打開佢嘅餐牌就就比佢嘅酒吸引咗,竟然每一款嘅Signature Cocktail都有佢自己嘅故事,然後我哋就好有興趣咁叫咗”四大美人”同”嬋娟”。而上酒時waiter都會同你互動咁講返背後嘅典故,呢一part真係好正😆而家入主題,講返當晚食咗啲乜嘢啦~- ⁠烤羊鞍•燴羊肩 ($308): 呢道菜其實係一道fusion菜,上面有肉質鮮嫩嘅烤羊鞍,椰菜嘅下面則是羊腩煲形式嘅燴羊肩。羊肉完全唔騷而且非常入味,而且兩種風味交替入口真係非常新奇,推薦大家試試這出色之作。- ⁠茴香豬肉腸貓耳朵 ($168): 貓耳朵係餐廳不算普遍菜式,餐廳既烹飪方式剛剛好,麵筋爽勁彈牙,而且每個貓耳朵都有濃濃嘅醬汁覆蓋住,加上有豬肉腸同雜菜,每一啖都係滋味嘅享受。滿分推薦!- ⁠炸薯波 ($6

影咗幾張相俾大家睇吓餐廳嘅裝修~

1926 浏览

而家入主題,講返當晚食咗啲乜嘢啦~

- ⁠炸薯波 ($68): 呢度菜嚴格嚟講係一個配菜,但係份量絕對童叟無欺,而且薯波炸到金黃色外脆內軟,好味道到令人停不下口,實在令人喜出望外!

- ⁠四大美人 ($140): 當然唔少得佢嘅signature drink,四大美人係集合咗古代四位美人嘅喜好而釀製嘅美酒,包括有葡萄、荔枝、檳榔(以一種苦酒代替)等,充滿果味而且有一絲意想不到嘅苦澀味,令人一試難忘!

- 嬋娟 ($150): 千里共嬋娟呢句話相信大家都一定有學過,而佢嘅飲品典故就更加得意(喺呢度就唔劇透),但係佢以米酒、青蘋果同桂花做基調實在係一個好清新嘅組合,而且造型都非常用心,竟然有月球嘅效果,實在係俾咗一百分!

呢間係尖沙咀嘅餐廳實在係處處驚喜,大推大家同friend一齊試下la!!

2024-08-02 454 浏览
Library Restaurant and Bar裝潢好靚,以綠色為主題,整體好舒服。有露台area,仲望到清真寺,好chill呢度嘅Cocktail都好有特色,一定要試吓!今次試咗四大美人($140)-- 係有四種花茶混合而成,可以自己喺茶壺倒出嚟,配冰粒飲,有特色之餘又好味🥂白酒忌廉煮青口($168),一啲都冇令我失望!濃厚嘅Heavy cream加上煮得極度入味嘅蒜粒,配包係將鮮味完全帶出嚟😋食到停唔到口🤤青口啱啱熟,非常嫩滑鮮味👍香乾菇意大利飯($148) 係以水牛芝士配芝士片,唔係屬於非常Creamy嗰種,但係口味比較清新🤩香烤黃雞(half) ($198) 都係配以圓個焗蒜蓉,雞肉都幾滑,可以自己加蒜蓉調味👍

2024-07-28 626 浏览
朋友話這裏景觀一流,食物高質,難得今日有時間,就去一探究竟😎。Mozzarella & Tomatoes $68 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟) 鮮紅的蕃茄配上白色的mozzarella,賣相已經令人食慾大增。店家非常有心思,多士厚身但烤得邊脆肉軟,令我喜出望外😍配上意大利濃醋,整體新鮮酸甜,很對我的胃口,瞬間清碟之餘,令我想一叫再叫。Beef Check $138 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟) 牛頰肉尺寸不少,但烹調得非常軟腍,輕輕一推,便會分離。最正的是深啡色的多蜜醬汁,非常濃厚。搭配爽口的BB甘筍及綿密的薯蓉,的確是完美的組合。Bread Pudding $78一啖入口,帶點濕潤,滿滿蛋香,口感非常好。加上冰凍雪糕球,一冷一熱,濃淡相融,令人十分滿足。Chocolate $60大量的cream鋪面,超級吸睛。飲落又不會過甜,在炎熱的夏天,雖邪惡,但令人有透心涼的感覺,真的不錯。餐廳附設露台,清真寺就在你的眼前,景色的確一流。室內設計非常型格,但又以綠色植物作點綴,感覺舒適,的確多變,令人非常難忘。想睇更多介紹,馬上Follow我啦😁。#big_big_foodie #big_big_foodie食

Beef Check $138 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)

Bread Pudding $78

Chocolate $60

想睇更多介紹,馬上Follow我啦😁。
#big_big_foodie #big_big_foodie食勻尖沙咀#big_big_foodie食勻香港

• 封門牛柳配薯蓉紅酒汁
  • Mozzarella & Tomatoes
2024-07-22 738 浏览
呢度環境比較有情調,裝修都好靚,好多打卡位。食物都做得好精緻,嚟飲酒又得食晚餐又得!好適合帶朋友嚟食飯或者情侶聚會!紅菜頭他他鍾意食紅菜頭嘅朋友可以試吓呢個前菜,紅菜頭切細粒伴上沙律醬,味道相當清新,帶點酸味,再加上一啲脆脆片,口感更豐富,係一個好開胃嘅前菜。炸薯條新鮮炸嘅薯條,另外配上黑松露忌廉芝士醬,黑松露味非常香,送酒一流。芝士肉醬闊條麵巨量嘅芝士配合海量嘅肉醬味道非常濃厚!闊條麵煮得啱啱好,配合酸酸哋嘅蕃茄醬汁,令到成個意粉冇咁膩,唔會太腍。茴香豬肉腸貓耳朵係比較特別嘅貓耳朵意粉,再配合豬肉腸同埋茴香,醬汁相對地比較酸辣啲,味道都幾特別,值得推介!另外仲叫咗兩杯Cocktail,呢度嘅signature Cocktail好有創意,Menu好詳細咁講解咗每杯獨特Cocktail嘅設計靈感,成份,酒感,味道等等,再配合獨一無二嘅名,藝術感極高!第一杯係:四大美人,果味比較重,甜甜地,容易入口。Ingredients:White wineGrape liqueurLychee liqueurFernet BrancaLimePear Syrup另一杯係:嬋娟,以桂花味為主,sake
呢度環境比較有情調,裝修都好靚,好多打卡位。

紅菜頭他他

炸薯條

芝士肉醬闊條麵

茴香豬肉腸貓耳朵

第一杯係:
四大美人,果味比較重,甜甜地,容易入口。

Ingredients:
White wine
Grape liqueur
Lychee liqueur
Fernet Branca
Lime
Pear Syrup

另一杯係:
嬋娟,以桂花味為主,sake 底,都係比較fruity 同酸。

Ingredients:
St-Germain
Orange Lychee Bubble
2041 浏览
2024-07-16
餐廳呈現出一種現代時尚的感覺,營造出一種神秘與優雅的用餐氛圍。這是午市餐牌,侍應送餐牌過來時,細心介紹了是日餐湯等細項。Homemade Smoked Salmon Pinksauce Farfalle自製的煙熏三文魚是這道菜的靈魂所在。煙熏工藝能夠賦予三文魚獨特的濃郁香氣和滑順質地,大大提升了整個菜品的風味層次。Pinksauce 為這道菜增添了亮麗的色彩和絲滑的質地。至於Farfalle作為主食,其Q彈有嚼勁的質地完美地契合了煙熏三文魚和Pinksauce的風味。Farfalle能夠很好地吸附住醬汁,使得每一口都能品嘗到豐富的滋味。Mint Chocolate冰涼的飲品,採用渾濁的朱古力色調,搭配薄荷葉的點綴,整體風格頗具情調。恰到好處的甜度帶來一絲清新。Bread Pudding呈現出濃郁香甜的風味,配搭冰淇淋享用,能帶來滿足感和幸福感。這種濃郁細膩的口感,令人難忘。
這是午市餐牌,侍應送餐牌過來時,細心介紹了是日餐湯等細項。
2018 浏览

Mint Chocolate
Bread Pudding
2024-07-19 473 浏览
位於尖沙咀彌敦道文遜大廈3樓 嘅「Library Restaurant and Bar 」……餐廳裝修幾有格調得來又型格…….亦帶有復古風………..打卡位有很多🤩🤩卡邦尼意粉🍝醬汁濃調………味道不錯……….意粉口感都軟硬適中!Beef Cheek ……..牛面頰肉質好嫩滑………..入口即溶……配菜薯蓉也很滑溜不錯!薄荷朱古力個薄荷好fresh好香好味….. Cappuccino個拉花不錯…….泡沫也豐富……

薄荷朱古力個薄荷好fresh好香好味…..

Cappuccino個拉花不錯…….泡沫也豐富……
2024-07-12 534 浏览
餐廳位於三樓,位置好搵,地方寬敞,佈置幾chill,私密度高,仲可以選擇吧台位,觀賞調酒師調酒。前菜點了義大利茄醬肉丸,一份有五六粒肉丸,索滿茄醬肉汁,一口肉丸一口麵包,幾過癮,仲可以一口麵包一口肉醬,稍帶番茄的酸味,都幾開胃,好味。主食上佐經典卡邦尼意大利粉,面上灑滿芝士碎,拌一拌讓芝士蘸滿意粉,入口濃郁的芝士香味,口感略硬,煮軟少少可能更入味。跟著上佐慢煮烏頭魚,擺盤好靚,啱晒餐廳的主題。魚肉卷跟蔬菜粒浸系魚熬的高湯中。烏頭魚做成魚卷,卷中間夾有香料,因為是慢煮的煮法,肉很嫩且入味,魚肉唔會散開,好緊實。一口魚細品味道後,再飲一啖湯,又嫩又鮮的感覺,好特別。飲品點左一杯cocktail半生緣,靈感來自於張愛玲的小說半生緣,前調是清新的苦瓜味,略帶苦味,苦味過後是回甘,恰似人的前半生,雖然奮鬥辛苦,終會有收穫感受到甘甜。仲有一杯Librarian,椰奶香味非常濃郁,適合鍾意飲甜的人。

2024-07-10
2024-07-10 482 浏览
係OP搵到呢間餐廳,就係地鐵站隔離好方便,環境好靚好適合女仔聚會,邊打卡邊傾計HOMEMADE SMOKED SALMON PINKSAUCE FARFALLE $138 三文魚蝴蝶粉,擺盤好靚。醬汁同蝴蝶粉搭配啱啱好,唔會太膩,份量適合食量細嘅女仔MUSHROOM RISOTTO 雜菇意大利飯 $128香濃奶油配上滿滿雜菇,意式飯嘅軟硬程度偏西式。好好食,細細碟唔夠喉冷泡烏龍,有淡淡鳳梨味香味,好清爽,好適合夏天
係OP搵到呢間餐廳,就係地鐵站隔離好方便,環境好靚
好適合女仔聚會,邊打卡邊傾計

MUSHROOM RISOTTO 雜菇意大利飯 $128

冷泡烏龍,有淡淡鳳梨味香味,好清爽,好適合夏天
2024-07-04 439 浏览
黎到Library,有Spray可以消毒,好貼心。有個好正既吧台,當然叫左d賣相吸引既飲品,我點左呢杯係有熱情果加茶,挺身既杯令到成杯野既賣相非常之好,飲落清新,甜甜酸酸咁,好中意果個隻熱情果,可以當裝飾,又有咬口。中式乳鴿就食得多,用西式既煮法烹調既乳鴿就未食過。呢隻乳鴿肉滑、骨嫩、多汁,加埋秘製既醬汁,配埋新鮮既BB CARROT,蘆筍、蕃茄,互相平衡得好好,好享受今餐既美食。臨走仲可以係打卡位影下相添。中意呢度既環境氣氛。

臨走仲可以係打卡位影下相添。中意呢度既環境氣氛。
2024-06-12
2024-07-02 382 浏览
喺社交平台已出現過好多次嘅打卡餐廳室外座位可以影到尖沙咀夜景同埋清真寺今日終於book位嚟試到😇門口大大個LED招牌 勁搶眼😆仲有靚靚梳化位可以坐住等位以圖書館做主題,成個環境勁grand栱門造型嘅窗口 別有一番心思💚Drinks menu 入面排版、圖案好有藝術感每杯特飲都有哂介紹😮千尋$160🥃雖然係有vodka 但都易入口幾清爽On top啲泡泡係甜嘅可以中和返烈酒嘅濃女仔都完全carry到Book Mark $100 🍹唔飲酒嘅朋友揀咗呢杯荔枝糖漿、蜜桃糖漿和菊花茶調製少少甜 偏茶味多啲 幾清新加埋有銀色珍珠點綴 幾靚火炙糖醋醃帶子$208😍糖醋汁酸酸地夠開胃估唔到同帶子都夾到表面有少少燒焦 香口作頭盤十分唔錯茴香豬肉腸貓耳朵$168口感好厚實 有𡁻口食落幾新鮮 🤪個肉醬汁整得好入味香烤豬鞍 $268肉微粉紅, 好幼嫩 又多汁肥瘦岩岩好😛份量可以夠兩個女仔share都飽On side +炸薯波 $68呢個大推!!好好食!🤩炸到外脆內軟糯薯仔口感十分綿!食到停唔到🥰店員會每道菜式都介紹下又會問好無食/有咩改善態度親切有禮👍🏻
喺社交平台已出現過好多次嘅打卡餐廳
室外座位可以影到尖沙咀夜景同埋清真寺
今日終於book位嚟試到😇

門口大大個LED招牌 勁搶眼😆
仲有靚靚梳化位可以坐住等位

以圖書館做主題,成個環境勁grand
栱門造型嘅窗口 別有一番心思💚

Drinks menu
入面排版、圖案好有藝術感
每杯特飲都有哂介紹😮

可以中和返烈酒嘅濃
女仔都完全carry到

Book Mark $100 🍹
唔飲酒嘅朋友揀咗呢杯
荔枝糖漿、蜜桃糖漿和菊花茶調製
少少甜 偏茶味多啲 幾清新

口感好厚實 有𡁻口
食落幾新鮮 🤪
個肉醬汁整得好入味

香烤豬鞍 $268
肉微粉紅, 好幼嫩 又多汁
肥瘦岩岩好😛
份量可以夠兩個女仔share都飽