2021-04-10 488 浏览
3月底由友人口中得知Loop Kulture這間新開cafe, 友人叫我去試試,怎料一試便愛上,一星期裡總共去了3次真的是3次所以忍不住為3次經驗寫一次食評。31/3第一次去到已被餐廳環境所吸引,播著悠揚的英文歌,非常適合放空舒壓。第一次便點了Affogato($60),小小的espresso 用小杯盛載,香濃撲鼻。配上一球充滿雲呢拿籽嘅雪糕,再由自己動手把espresso 加上。看著雪糕球浮上,真的很治癒雖然雪糕球未有很驚艷感覺,但配上這裡的espresso, 非常美味。這裡的輕食menu有11款,全都可以一開門便點,這對於我來說實在太美好了。是次點了Parma ham水波蛋配酸種包($88),態度親切友善的店員送上食物時作簡單介紹食物是什麼,一聽到說芝士味gelato, 即時令我心心眼了食物擺盤用心精美,已經足夠叫人心花怒放,竟然還配上一球特別味道的gelato ,真的是有意想不到的效果。這份早餐配上兩片酸種包,一黑一原味,一片配新鮮的沙律菜,一片配Parma ham水波蛋,份量充足,非常飽足由於店的酸種包不是自家制,質素ok ,但配上gelato 一起吃,便即時為酸種包加分,這個
真的是3次
所以忍不住為3次經驗寫一次食評。

Affogato

由於店的酸種包不是自家制,質素ok ,但配上gelato 一起吃,便即時為酸種包加分,這個芝士味gelato 非常好吃
,吃完後都忍不住和店員讚美多兩遍
Parma ham水波蛋配酸種包

2/4第二次是和老公光顧,叫了一杯flat white($40), 一杯芒果士多啤梨奶昔($48)。Flat white 雖然沒有特別花巧的拉花圖案,不過咖啡香味和入口順滑都已彌補,很好喝
Flat  white
而奶昔亦非常不錯,不會過甜,飲得出材料十足。
芒果士多啤梨奶昔
食物方面,這次點了牛油果無花果配酸種麵包($78),擺盤如上次一樣美麗,記得上一次店買介紹過呢個無花果toast 會配無花果味gelato, 我便是衝著這款gelato 才點這款。不過發生了小插曲,老公試一啖說,為何吃不到無花果味?卻吃到像芝士像奶的味道呢?我不為意一試,和上次芝士味一樣喔
立即找店員了解一下是否錯給了雪糕味道。店員了解知道弄錯了,很大方的重新給我一球無花果味,值得一讚
試了一口後,滿口都是好香的無花果味
,真的是沒有選錯這款早餐,非常美味
牛油果無花果配酸種麵包
另一款食物是超人氣的焦糖香蕉法式吐司($98)留意這款甜品製作需時,太約要等待30分鐘,故苦趕時間千萬要留意喔。雖然等待比較長時間,但食物一到面前便從心底覺得是值得的
。焦糖香和蛋香未進口已飄進鼻子,非常香喔!這款甜品是配伯爵茶gelato, 一如先前吃過的美味,喜歡甜品的人不要錯過喔
焦糖香蕉法式吐司

6/4第三次光顧,是日與舊同事聚舊。我還是點了牛油果無花果toast, 因為太愛那無花果gelato了
牛油果無花果配酸種麵包+Loop
飲品選擇了店的signature coffee~Loop($55)由espresso、 椰子水冰球、椰漿組合而成,同樣是自己動手加配,店員介紹先加espresso, 嚐嚐espresso 的香濃,又有椰子水的香氣,之後可以再隨意加上椰漿,每一口都有著香濃椰子味又有咖啡的味道,非常配合而又另一番風味
如果可以再大杯一點更好
Loop
意猶未盡,和同事再點了一杯dirty($45)和ice drip($55),2樣都一樣好質素,只是dirty 杯子份量比較小,如果大一點會比較好
Dirty
其實店內還有很多健康食品、用品供客人選購。開心果玫瑰granola很不錯
店內為響應環保,還供應了已洗淨的空樽空罐給客人選購granola、椰子片、食用玫瑰花等健康食品,非常細心
$130 (早餐)
Affogato
Parma ham水波蛋配酸種包
Flat  white
芒果士多啤梨奶昔
牛油果無花果配酸種麵包+Loop
Dirty
  • 焦糖香蕉法式吐司、牛油果無花果配酸種包、Loop
2021-04-07 149 浏览
深水埗又又又有新咖啡店,店內有各款米、穀物同乾果賣,仲有一系列環保椰子產品,例如洗手液,肥皂等,見佢咁多椰子嘢,一於整返杯招牌椰子咖啡Loop($55)。咖啡用綠色樽蓋白色樽身嗰隻椰子水做底,配店舖特製椰漿同espresso,杯嘢仲有好多片椰子片,好乾好硬,其實唔係好夾杯嘢飲,杯飲品都幾「哽」,好苦澀無咩椰子味,似飲咗兩shot 滲冰水espresso。至於朋友點的Aqua($52),開心果加牛油果🥑奶昔,奶味就冇啦,似一杯溝咗好多水嘅果汁,有啲澀同草青味,除咗面頭嗰幾粒開心果碎,你唔會知道杯嘢飲同開心果有關。另外店舖可能仲新,飲品等候時間都幾長,不過店員就幾親切好客,叫做加返少少分啦。

Aqua

這次跟朋友們來到了 𝐋𝐎𝐎𝐏 𝐊𝐔𝐋𝐓𝐔𝐑𝐄,2點多來都排了一陣大概等了20-25分鐘~(ノ≧∀≦)ノ ‥…━━━★ 主食這邊主食非常好吃而且還會配上不同的雪糕🍦,好像牛油果無花果配酸種麵包就配了無花果雪糕,而煙三文魚水波蛋配酸種麵包就有芝士雪糕,說真的兩道主食都好輕爽好吃配上雪糕熱辣辣天氣下不錯 (不過吃著吃著開始就溶了(>﹏<)(ノ≧∀≦)ノ ‥…━━━★ 小吃跟甜點小吃的香炸雙色粗薯條配煙椒醬及黑松露醬很出色,兩款薯條都好好吃特別喜愛煙椒醬很搭(有種煙燻BBQ醬的感覺),甜點的焦糖香蕉法式吐司簡直是女生必點吧,那一層焦糖好好吃呀不過法式吐司對我們來說就較一般了~不知道為什麼珈琲照不見了 (ᗒᗣᗕ)՞,珈琲這邊可以選fruity/nutty的(這次選了fruity的,Balance不錯的味道亦都可以~

(ノ≧∀≦)ノ ‥…━━━★ 主食
煙三文魚水波蛋配酸種麵包

(ノ≧∀≦)ノ ‥…━━━★ 小吃跟甜點
香炸雙色粗薯條配煙椒醬及黑松露醬

煙三文魚水波蛋配酸種麵包
香炸雙色粗薯條配煙椒醬及黑松露醬
2021-04-03 230 浏览
📌 Loop Kulture~深水埗深水埗另一充滿田園風的新cafe🌿新Cafe真係追極都追唔完 咁啱喺深水埗試埋🪵一共有兩層 但暫時二樓未開放水泥工業風的裝修配上Botanic Union的植物群🪴綠意盎盎 很有鬧市綠洲的感覺🤩木箱作為枱面 仲有畫係上面幾靚配上木椅同咖啡豆麻布袋嘅cushion~小擺設全部都很可愛 充滿心思😛食物選擇多數是輕食 適合飲杯咖啡傾吓計☕️門口位置比較熱 入邊位置冷氣大啲🌬店內唔同有機食物賣 例如有機米、乾果、油同其他日用品推行綠色低碳生活飲食文化 幾特別🌱人流都幾多 繁忙用餐時間係75分鐘亦係pet-friendly的咖啡店 可以帶狗仔一齊嚟🐶1️⃣ 焦糖香蕉法式吐司 𝗖𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹𝗶𝘇𝗲𝗱 𝗕𝗮𝗻𝗮𝗻𝗮 𝗣𝗮𝗶𝗻 𝗣𝗲𝗿𝗱𝘂 $𝟵𝟴 (𝟴.𝟱/𝟭𝟬)同朋友喺附近食完飯就諗住過嚟食甜品😋即叫即整 新鮮滾熱辣不過就要等二十分鐘 仲以為漏咗單😂我覺得個擺盤就算普通 不過就有唔少生果裝飾吐司浸左蛋漿 蛋味濃🥚質感較軟腍 比較似麵包布甸嘅質地🍞配上好濃嘅伯爵茶雪糕 味道很夾 🍨而且焦糖香蕉夠脆 伴碟一流 可淋上糖漿增加甜度 作為飯後甜品不錯😌2️⃣ 鮮奶咖啡 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲
📌 Loop Kulture~深水埗

深水埗另一充滿田園風的新cafe🌿
新Cafe真係追極都追唔完 咁啱喺深水埗試埋🪵
一共有兩層 但暫時二樓未開放
水泥工業風的裝修配上Botanic Union的植物群🪴
綠意盎盎 很有鬧市綠洲的感覺🤩
木箱作為枱面 仲有畫係上面幾靚
配上木椅同咖啡豆麻布袋嘅cushion~
小擺設全部都很可愛 充滿心思😛
食物選擇多數是輕食 適合飲杯咖啡傾吓計☕️
門口位置比較熱 入邊位置冷氣大啲🌬
店內唔同有機食物賣 例如有機米、乾果、油同其他日用品
推行綠色低碳生活飲食文化 幾特別🌱

質感較軟腍 比較似麵包布甸嘅質地🍞
配上好濃嘅伯爵茶雪糕 味道很夾 🍨
而且焦糖香蕉夠脆 伴碟一流
可淋上糖漿增加甜度 作為飯後甜品不錯😌

2️⃣ 鮮奶咖啡 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟰𝟬 (𝟳/𝟭𝟬)
另外亦點了一杯咖啡 配上精美拉花

環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 8/10
🍴: Loop Kulture
📍: 深水埗鴨寮街90號地舖
🔍: 10:00-18:00(Mon-Sun)

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie深水埗
☟︎同類型餐廳
#hkhungryfoodie西式
☟︎ 同款式餐廳
#hkhungryfoodiecafe
Latte
2021-03-26 437 浏览
要在深水埗眾多cafe之中突圍而出,必定要夠特色。此餐廳走木系園林風,這裏我認為可以嘗試放棄咖啡,就來一頓天然健康的早午餐吧!先來一杯滋潤養生的「蜂蜜檸檬生薑茶」($42),店員將杯邊沾上幾滴檸檬汁,喝起來感覺更加清新,如果薑味再多點就更合我心意。牛油果控一定會喜歡這個「牛油果無花果配酸種麵包 」($78),酸種麵包一黑一白,搭配新鮮的沙律菜、牛油果和無花果,想不到旁邊還有無花果雪葩,非常開胃醒神。整體十分滿意。

整體十分滿意。
呢間2層嘅café,看得出好花了心思在設計上,工業風的牆壁配上 Botanic Union 的植物群,每一個角落都係打卡位。店內仲擺放不同有機食品可以買,推行綠色低碳生活飲食文化。LOOP (HK$55).呢杯係呢度嘅signature drink — 濃縮咖啡配椰子水冰.椰子水冰球真心覺得好特別,也好襟溶.將濃縮咖啡加入杯,慢慢溶化粒椰子水冰球.味道係淡淡的椰子味和咖啡味,幾特別.喜歡甜一些嘅,配有甜椰奶,不錯呀~牛油果無花果配酸種麵包 (HK$78).喜歡有2片不同種嘅酸種麵包— 小麥版和黑麥版.一片麵包放上剛熟嘅牛油果與熟成嘅無花果,creamy口感帶有清甜味道,加埋藍莓和菲達芝士碎一齊食,好味😋.另一片放上新鮮爽脆嘅沙律菜,好味呀~.仲有冰凍嘅無花果gelato,正👍🏻

LOOP (HK$55)
.椰子水冰球真心覺得好特別,也好襟溶
.將濃縮咖啡加入杯,慢慢溶化粒椰子水冰球
.味道係淡淡的椰子味和咖啡味,幾特別
.喜歡甜一些嘅,配有甜椰奶,不錯呀~

LOOP

牛油果無花果配酸種麵包  &  LOOP

牛油果無花果配酸種麵包 (HK$78)
.喜歡有2片不同種嘅酸種麵包— 小麥版和黑麥版
.另一片放上新鮮爽脆嘅沙律菜,好味呀~
.仲有冰凍嘅無花果gelato,正👍🏻

2021-03-19
LOOP
牛油果無花果配酸種麵包
🌱主打organic的新cafe。一進門口滿滿的綠色植物,很有熱帶雨林的感覺。除了咖啡和食物愛,店內還有organic的米、乾果、油和其他日用品以供選購。吃的用的一應俱全。☕️Hot Cocoa Latte ($46) + Parma Ham with Poached Egg Toast ($88)是日不想喝咖啡,最終選了熱可可,還喜出望外地附上精美拉花和棉花糖。Parma ham poached egg toast 也非常有特色,多士是一黑一白,是黑麥和穀麥多士。還配上食用花,呼應着清新有機的主題。🪵店內除了綠色植物、木椅和木箱外,最特別的是背靠的cushions都是咖啡豆的麻布袋。牆上的hanger有著hammer裝飾。很raw,很別出心裁。現在的香港咖啡店已經不是賣咖啡,讓人裹腹那麼簡單。由裝修到食物到一件小擺件都表達着店家想帶出的文化。希望大家用餐之餘,都可以細心欣賞店家的心思。

2021-03-15
Hot Cocoa Latte ($46)
  • Parma Ham with Poached Egg Toast
  • Hot Cocoa Latte