2021-08-28
深水埗嘅cafe真係多到去都去唔晒🤣不過越開越多感覺好似好多都一式一樣咁,呢間位於鴨寮街嘅Loop Kulture就憑住與別不同嘅風格吸引咗我眼球👀呢度以熱帶風為主題🌴店內擺放唔少大型植物裝置,連枱櫈嘅木感覺都raw啲,令人好似置身係森林之中,打卡一流👍🏻除咗打卡,呢度對於環保嘅心思都好值得欣賞💚店內有個corner以走包裝為概念,可以自攜器皿或者呢度提供最簡約嘅紙袋盛載果仁、granola、乾果等零食,價錢以磅數嚟計,自己想要幾多先攞幾多,減少浪費。Avcado & Fig Toast 每間cafe唔少得avocado toast,呢度嘅版本都比較有諗頭,用sourdough toast配搭無花果,另外仲有一小碗番石榴sorbet,配多士食好清新😗幾鍾意呢度嘅sourdough toast酸味好出好香,牛油果都特別creamy🥑連埋配角嘅石榴粒同葵花籽,口感味道層次提升。Juicy Fruit Pain Perdu落咗柯打要等20-30分鐘,不過呢個時間係值得等而且唔算好耐😛作為signature嘅菜式,呢度摒棄咗一般西多士嘅做法,用咗樹頭麵包代替普通方包,質感更厚更鬆軟,麵包吸盡蛋
Avcado & Fig Toast
Juicy Fruit Pain Perdu
落咗柯打要等20-30分鐘,不過呢個時間係值得等而且唔算好耐😛作為signature嘅菜式,呢度摒棄咗一般西多士嘅做法,用咗樹頭麵包代替普通方包,質感更厚更鬆軟,麵包吸盡蛋汁,蛋香味濃郁,而且麵包面頭帶少許香脆口感,熱辣辣咁食,配搭糖漿同凍冰冰嘅番石榴雪糕🍧一冷一熱口感過癮,係幾出色😋😋
Loop
每間cafe都總會有signature嘅飲品作為生招牌,呢度都唔例外。呢款Loop派頭就大喇🤪有成3個杯,分別盛載espresso、椰子水加椰子水製成嘅冰同椰子片,仲有椰奶。店員首先叫我哋將espresso倒落椰子水,先品嚐有少許椰子天然香味同椰子片🥥口感嘅americano,之後再加入椰奶,椰香味唔重,但係天然無負擔嘅味道,清清地又幾特別。
Iced Matcha Latte
係IG一search有唔少人都必定叫咗呢杯iced matcha latte,貪佢四四方方嘅樽外型夠煞食。唔止可以打卡,味道都唔錯,抹茶味好濃郁又唔甜,茶味醇厚得嚟又唔會有部份人未必接受嘅苦澀味👍🏻而且佢用咗樽仔奶茶嘅concept,唔使加冰,唔怕冰粒沖淡味道。
人均消費:$160
推介指數(10分為滿分):9分