2023-03-04 25 浏览
放假去旺角行街買嘢,行到倦就去食番個靚lunch😆之前食過夜晚一次都覺得唔錯!今次試下個lunch睇下得唔得😆😆叫咗個西冷牛扒配薯菜 8安士,勁大塊😮😮心諗係咪唔止8安士😂😂好厚好正👍🏻碟上所以叫7成熟,啱啱好。如果係鐵板上就要5成熟喇!Lunch set包餐湯或沙律,我揀咗沙律,感覺無咁heavy😂有紅菜頭,甜甜的😊另外lunch set包一杯咖啡或茶,我加$20要杯iced latte,可接受,唔算太特別。環境靚,坐得舒服,服務尚可,價錢唔算太平,食物唔錯,都值得回頭😆😆😆

2023-03-04 45 浏览
今日約咗老媽出旺角,行到上海街見到樓下有個手作市集,行咗一陣就上咗樓上呢間餐廳搵食。呢度環境唔錯,人不太多頗清靜。媽媽叫左個煙三文魚忌廉露筍意粉,我就order 左日式蒜片一口牛午餐定食。兩度菜式份量同貨素都對得住個價錢,媽咪仲大讚個忌廉蕃薯餐湯👍🏻
2023-03-03 26 浏览
中午一個人百無聊賴, 無所事事, 在旺角行完街購物完, 見有酒吧🍸設於這西式餐廳大堂內, 一時興起想淺嚐一下杯中物, 於是步進這所西式餐廳進餐,😄我的食量不大, 只隨意選了個照燒鰻魚🪱定食, 俱備不少配菜, 賣相很精緻, 禁不住📸拍照起來打了不少卡, 有不少大片飄動著的木魚片, 放在肥美又口感軟淋, 多汁又沒腥味的照燒鰻魚上面, 令鰻魚更和味, 鰻魚甜咸味均勻, 加以鰻魚汁放進白飯🍚來食更加醒胃, 😍另外額外加了個輕食, 是堅果沙律配和風柚子汁, 清爽可口, 和鰻魚定食的配菜🥒同食, 相得益彰, 獨樂樂不如眾樂樂, 再次來定必多帶同知己朋友來分享美食! 👏🏻

2023-03-03 22 浏览
很久沒有來這裡吃東西了,同成班中同經過附近就決定過來吃點東西。晚市剛開始人流不多,可以選擇位置坐。意大利辣肉腸薄餅,佢哋嘅餅底非常之薄,而且又夠脆!topping十足,每件都有平均嘅辣肉腸放喺薄餅上😻芝士香草蕃茄薄餅芝士味香濃,焗完出嚟香噴噴、熱辣辣,香草🌿中和咗芝士油膩感👻 熱辣辣既咸蛋黃雞中翼當然要快d 品嘗,脆度正常,肉質口感尚可,咸蛋黃醬都好好味,一碟香口既小食。串燒拼盤每次都會叫,因為真係CP值超高🆙🆙🆙🆙每樣肉類都有2串,豬牛雞都有齊曬,每人都可以食幾串過下口癮😽最多人食極唔厭嘅係牛油蒜香燒大啡菇配BB波菜&忌廉黑松露意大利飯😆😆本身有大啡菇,而且幾creamy,再拌上牛油、BB菠菜、忌廉黑松露等一齊食,燉飯香味十足,而且燉飯也變得很有口感,非常豐富!我同best friend最愛呢款炙燒北海道刺身帶子😛因為食落真係好有層次,又唔會好重口味😽fresh and healthy🆗最後我哋仲加單叫咗個黑松露芝士薯兄弟😈😈從擺盤上就覺得佢好有心機,加埋見到佢鋪滿芝士就知佢好邪惡!呢個薯條真係好得👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻完全停不了食食食! 超香口! 黑松露喺個醬度,個醬超好食超濃味!

All Day Lunch之《Lucky Ristorante》今日Lunch突然想食All Day Breakfast,所以同事去左〔上海618〕打下卡既《Lucky Ristorante》,因為聽同事講佢個All Day Breakfast幾好食環境幾好,開揚舒服,日光係窗邊透入黎,感覺好warm,天花有層海花好靚,Lunch Set都幾多選擇,我一諗好左要All Day Breakfast,All Day Breakfast:前菜可以揀湯或沙律,我要左沙津,呢個沙律雖然份量少少,但我幾欣賞佢用紅菜頭做沙律,比較少有,紅菜頭都幾淋幾甜,粟米粒都幾多,All Day份量都幾多,有沙律菜(呢個份量仲大過前菜個沙律XD),粟米、茄汁豆、蕃茄、大菇、炒滑蛋、腸仔2條、煙肉2片、薯餅、蒜容包、蕃茄好甜,個要有少少鹽,大菇好有菇香味,個滑蛋炒得好滑,煙肉唔會好乾,薯餅唔會炸到好燶哂,非常好,蒜容包都香,整體野食都不錯!
整體野食都不錯!
2023-02-28
午餐
2023-03-01 31 浏览
💓💓我地都知道旺角係平民美食天堂,今日食lunch呢間餐廳裝修以型格風格為主,舒服寬敞,環境好,食野都開心D。位置係上海街附近,經過既朋友仔真心要來試下。🍚🍚主角照燒鰻魚定食,一上台就可以清晰見魚肉紋理,烹調時間岩岩好,令肉質保持鮮嫩,仲有好多既小食做伴碟,擺盤配搭都好好睇好精緻。🦐🐟芒果鮮蝦和風柚子沙律,蝦肉嫩滑鮮香,且蝦膏極飽滿,濃鬱鮮味。個沙律吸收曬蝦的鮮味同埋芒果汁。 成個set好fresh,風味十足。食物質素高,令我地今個週末可以大快朵頤,成個安排妥當 舒服👍🏻推薦大家黎打卡!
2023-02-14 125 浏览
放假訓到自然醒☺食個Brunch 12點泥到餐廳仲較少人 擇左窗邊位坐 自然光透入好舒服 格外精神😁Weekend Brunch set 好多選擇😋花之戀(煙三文魚 三文魚籽)班尼迪克蛋 $118流心水波蛋 與荷蘭醬絕配!口感濃稠順滑加埋粒粒爆漿三文魚籽 煙三文魚 無得輸組合英式鬆餅偏硬身 索晒啲蛋汁荷蘭醬就岩岩好了😚安格斯至尊薄餅 $148爆芝拉絲😆勁足料🧀師傅人手搓的手工pizza 薄脆得泥又煙韌🍕鋪上好多安格斯牛肉碎蘑菇 洋蔥 甜椒 火箭菜 沙律菜營養豐富👍🏻跟餐 包咖啡或茶 (冷熱同價)凍檸茶就正常發揮估唔到熱朱古力都有拉花 仲拉得好靚😊📍Mong Kok, Shanghai St, 618號 618號三樓 301B號舖#Brunch#花之戀#煙三文魚班尼迪克蛋#班尼迪克蛋#安格斯至尊薄餅#熱朱古力#旺角美食#旺角美食
放假訓到自然醒☺食個Brunch

鋪上好多安格斯牛肉碎
蘑菇 洋蔥 甜椒 火箭菜 沙律菜
營養豐富👍🏻

安格斯至尊薄餅

跟餐 包咖啡或茶 (冷熱同價)
凍檸茶就正常發揮
估唔到熱朱古力都有拉花 仲拉得好靚😊

熱朱古力

花之戀(煙三文魚 三文魚籽)班尼迪克蛋
安格斯至尊薄餅
係OpenRice見到呢間餐廳有乾花係天花做裝飾,環境又幾闊落舒服,一於約朋友黎聚下傾下啦😘1️⃣🥩 澳洲肉眼扒(8安士).薯條.香草燒汁 ($148)朋友話好耐無食扒,見佢brunch set價錢幾抵,所以就係叫黎食下🤣🤣肉眼扒我地叫左七成熟,餐廳煎得好好,唔會太熟,而且牛扒好juicy😚有時怕煎得太老會好難切🫣而且薯條係粗薯條,都炸得好好食,唔會太乾柴🤤🤤2️⃣🍕 風乾巴馬火腿薄餅($148)風乾火腿同芝士一直係pizza既最佳拍檔🤪鹹香既火腿配埋拉絲芝士岩岩出爐時真係好香😘而且pizza批底焗既時間都剛好👍🏻pizza面放左淋左黑醋汁既沙律菜,令pizza味道更清新💞3️⃣☕️ Hot Latte(跟餐加$20)熱拿鐵咖啡同奶既比例我喜歡😘唔會太苦。咖啡表面有油脂,拉花拉得靚又keep到,有靚拉心情都開心啲😝4️⃣🥤 Iced Moaha(跟餐加$20)凍既mocha就味道都係好飲既,雖然無拉花,但有少少髒髒feel都靚既😝味道都係好飲既,唔會太甜,朱古力味融合埋咖啡味,面頭仲加左啲朱古力粉做裝飲,飲落有少少脆😛

2️⃣🍕 風乾巴馬火腿薄餅($148)

3️⃣☕️ Hot Latte(跟餐加$20)

4️⃣🥤 Iced Moaha(跟餐加$20)
2023-02-12 51 浏览
位置旺角最繁忙嘅位置亦最熱鬧既位置,當然食物方面會好多選擇啦,之前見到有入推介,一直都好想去試吓,難得我又係旺角到做完嘢,當然要去試下啦🤪首先有個snack menu 啦唔會令你失望,因為真係好多唔同嘅選擇,仲要價錢係合理份量都足夠😍😍😍唔會呃秤架!88 ,兩款小食飛魚籽芝士醬薯條Flying Fish Roe and Fries w / cheese sauce比我想像之中大份,亦好足料😍芝士醬好出位,薯條同埋芝士將合埋一齊,非常出色天婦羅海苔魷魚Tempura Squid with nori好少地方有呢一種食物食,所以特登去叫,平時有都係壽司舖先食到,海苔好好味同魷魚好夾,冇諗過會有呢一種未出現,唔難食🤣會有小小好似食上癮香辣蜜脆雞中翼Japanese Pickled Salmon with Sea Grapes呢個大家叫字面解釋都知道係一個又甜又辣嘅雞翼🤣以為一樣好簡單嘅嘢食,但係佢冇令我失望,我好快已經食哂😂😂因為隻雞翼好入味,好似整左好耐好耐咁呀🤣呢間舖頭好有誠意,其實我都已經去過幾次,所以好想推薦大家🤣
首先有個snack menu 啦

88 ,兩款小食
飛魚籽芝士醬薯條
比我想像之中大份,亦好足料😍
芝士醬好出位,薯條同埋芝士將合埋一齊,非常出色

天婦羅海苔魷魚
Tempura Squid with nori

香辣蜜脆雞中翼
呢間舖頭好有誠意,其實我都已經去過幾次,所以好想推薦大家🤣
🥰幾鐘意上海街618用地區主題夠晒強烈,本來上海街就具備唔少香港生活需求一個集中地,地磚、牆紙、裝修、五金行、廚具、海味…等用懷舊風格再呈現系新建築物,打卡影片唔使問必要添,之前都系比較多精品鋪類商戶,呢家樓上都開左唔少餐飲店裝修格調都偏舒適,且場地空間感十足唔會擠迫感覺,值得探店休閒一下揀左呢間比較吸精👀,自己望落偏藍色調帶地中海岸情調既餐廳,環境就一流,試下食物質素點樣先~👉🏻紐西蘭頂級肉眼(8安士).香草燒汁 配 薯菜就咁塊扒都差唔多手板咁大,唔算薄身屬厚扒,待應問起牛扒3成/5成/7成,揀左5成,下次的話選3成應該會更正,扒厚熟情度會直接影響口感,鈕約扒實肉牛味中等,肉汁保留得唔錯👍🏻份量、擺設亦夠精神,岩晒我呢類港女打下卡,chill一個晏就lunch扒跟餐有得選擇飯/意粉定薯菜,薯菜就薯條配茄汁,另外跟餐配沙律或者餐湯,沙律🥗混沙律菜、柚子肉粒、沙津醋簡單健康👉🏻Ice Mocha要讚一讚呢到Mocha,咖啡味濃帶微朱古力香,自問自己飲得慢吞吞,冰🧊溶晒杯野都仲未飲完😂飲個下發現居然都仲系香濃既味道,原本以為會飲水一樣,呢下驚喜左,暗暗加分🤫🤭💋整體來說,坐位舒服😌音樂ca

👉🏻紐西蘭頂級肉眼(8安士).香草燒汁 配 薯菜

Ice Mocha

👉🏻Ice Mocha

💋整體來說,坐位舒服😌音樂cafe類型音樂,輕快英文music,爆晒客都冇遮蓋music,環境佈置加自然光like爆,服務態度好好亦貼心留意客人需要,食物質素合理,值得約朋友再來🥳再多幾個朋友可share多幾款,pizza set都幾吸引,下次要再來試試🤣
2023-02-10
位於旺角巿中心的西餐廳。餐廳主打手工薄餅,更有提供歐陸菜及串燒,選擇種類眾多;而且餐廳更設有露天座位,旺中帶靜,猶如置身在私人的後花園中,很適合一群朋友來聚會聊天!  …•…•…▫…•…•▫✨慢煮安格斯牛小排配露筍忌廉意大利飯  ★ $188慢煮的烹調方法的確能令牛小排的肉質恰到好處!牛小排呈淡淡粉色,肉味頗為濃郁,口感軟稔而不韌;雖然小小一片,但每片均有相當的厚度,很不錯😎;意大利飯軟硬適中,忌廉份量很多,每口都吃到香濃綿滑的奶香味,配上露筍及磨菇,口感更為豐富!✨黑松露芝士薯兄弟 ★ $98薯兄弟包括:薯條,薯格和薯角;上桌時嚇了一嚇,份量也太十足了吧!薯條上面舖滿黑松露及芝士粉,非常香脆可口!最後更是吃不完要打包呢!✨鹹蛋黃雞翼(6隻) ★ $98雞翼鹹香脆口,鹹蛋黃香氣非常濃郁惹味,每一口都吃到鹹蛋黃碎,鹹鹹香香,脆而不膩;雞翼不會炸得太乾柴,依然鎖住油脂水份,味道一流!✨Expresso Tonic ★ $37|Hot Chocolate ★ $35濃縮咖啡和湯力水融合的飲品,正正是我最喜歡的飲品!咖啡獨有的香醇回甘加上湯力水的清香,入口香濃清爽,爽怡提神!

…•…•…▫…•…•▫

✨慢煮安格斯牛小排配露筍忌廉意大利飯  ★ $188

✨黑松露芝士薯兄弟 ★ $98

✨鹹蛋黃雞翼(6隻) ★ $98

2023-02-09 53 浏览
上次食過一次夜晚覺得唔錯😍今日見 lunch time有時間⏰,又嚟開呢頭,再入去試試佢嘅午市定食😛雖然係西餐廳,午市竟有日式料理😇,選擇都算多🥰・ 午市套餐 ▸ 自家制安格斯牛肉漢堡包配薯條🍔 ($108)估唔到叫個漢堡有咁多嘢配✨,又有薯條🍟又有沙律🥗 漢堡好大個,成個自家製漢堡已經好花心思,個麵包口感軟熟🥯,面頭灑有炒香嘅黑白芝麻😍 為本身無味嘅包加左香氣😆 漢堡好足料: 有煙肉🥓、芝士🧀、安格斯牛肉漢堡🥩、蕃茄🍅、生菜🥬,口感豐富,煎得鹹香嘅煙肉🥓為漢堡加多左脆脆嘅口感,安格斯牛肉漢堡外面包左層芝士🧀,鎖實曬肉汁精華,一切開,肉汁一湧而出💦 十分 juicy😍 牛肉漢堡又夠厚肉,分分鐘厚過層漢堡皮😂 我一咬落去啖啖肉,回味無窮♾️✨薯條炸得金黃,灑上左少量鹽🧂調一調味就已經好好食,薯條比較粗身、好飽肚🥰沾上旁邊嘅茄汁🥫 酸酸甜甜😛 開胃又好食👍🏻 沙律好清新🌿沙律菜顏色種類多,口感爽脆,仲有幾粒甜甜嘅蕃茄仔😇 黑醋澆上面頭,酸酸的,好好解膩✨ ▸ 鵝肝🦢 (+$40)煎得外脆內軟😆,厚厚地身,食落去好滿足😇 面頭淋左酸甜嘅黑醋汁,簡單嘅調味,已經令到鵝肝美味無窮🥰 ▸ 蔬菜薯餅🥔

・ 午市套餐
 ▸ 自家制安格斯牛肉漢堡包配薯條🍔 ($108)

▸ 鵝肝🦢 (+$40)

▸ 蔬菜薯餅🥔 (+$15)
薯餅一切開仲冒緊煙💨炸得熱辣辣金黃色,咬落去「咔嗞」一聲,十分香脆🤩配上蛋黃醬,更好味😍

▸ 是日沙律🥗 (配)
有得揀餐湯🥣定沙律🥗,揀左沙律先知原來漢堡都配沙律😗所以今餐食左兩大碗沙律😅😅 不過呢個沙律唔同啲😍😍有紅色、紫色同埋綠色嘅沙律菜🤓配色好靚,仲有啲柚子肉喺上面🥳🥳酸酸甜甜好好味😎面頭淋有麻醬,正啊😍

▸ 凍奶茶🍹 (配)

・ 環境🏡
呢間餐廳同夜晚嘅氣氛唔同,中午嘅時候啲陽光透入餐廳☀️有仲relax嘅感覺😍店舖主色調係藍色,裝修好靚、好新穎🤩🤩

😋味道5/5
🏡環境4.9/5
🍽️服務4.8/5
🙆🏻‍♀️再去4.8/5
⭐️總體評分:19.6/20
💰總消費: $179/人(有加一)
2023-01-24 1858 浏览
每逢星期六都會約朋友見下面,今次朋友預早book 左位,位於旺角地鐵站附近嘅”Lucky Ristorante “餐廳位於重建懷舊大廈3樓,仲有特色露台座位星期六下午一點已經有好多食客入座,好彩有留定位,如果唔係未必有位坐。小食全日供應,三款都係$128,仲可以用優惠價選擇7.-10.小食。Brunch Set 都有好多選擇B15 茄汁意大利海鮮飯,帶子好大隻,配料仲有好多海鮮,加上鮮味茄汁,充滿意大利風味。巴馬火腿班尼迪蛋($88),配上新鮮沙律菜,十分美味加$10 有餐湯,係蕃茄湯,酸酸甜甜好開胃。小食自選$88有兩款,加了$22 做左升級,叫了芝士煙肉焗半殼蠔(3隻)、蒜片安格斯一口牛粒。一口牛份糧多,入口好腍。另外好多大蒜片,好好味,而菇類配菜亦十分入味芝士焗蠔上枱熱辣辣,平均$55/3隻都好抵食加$20 可以upgrade 餐飯去 Latte. 隻杯粉紅色,又大杯,好抵飲。整體來講,餐廳環境優靜,位於3樓加上有特色露台位值得一讚。加上食飯美味同價錢優惠,值得一試再試

餐廳位於重建懷舊大廈3樓,仲有特色露台座位

星期六下午一點已經有好多食客入座
,好彩有留定位,如果唔係未必有位坐。

Brunch Set 都有好多選擇

茄汁意大利海鮮飯

巴馬火腿班尼迪蛋

巴馬火腿班尼迪蛋($88),配上新鮮沙律菜,十分美味

蕃茄湯

加$10 有餐湯,係蕃茄湯,酸酸甜甜好開胃。

芝士煙肉焗半殼蠔

蒜片安格斯一口牛粒

芝士焗蠔上枱熱辣辣,平均$55/3隻都好抵食

整體來講,餐廳環境優靜,位於3樓加上有特色露台位值得一讚
。加上食飯美味同價錢優惠,值得一試再試

2023-01-14
茄汁意大利海鮮飯
巴馬火腿班尼迪蛋
蕃茄湯
芝士煙肉焗半殼蠔
蒜片安格斯一口牛粒
  • All Day Breakfast
2023-01-22 159 浏览
位於上海街既呢個商場比人感覺比較冷清,但聽講有好多特色野食係入面,同時充滿懷舊特色。呢間西餐廳門外有好多乾花🌾做裝飾,有文青氣息🌿,感覺好輕鬆同清新😳🐟煙三文魚薄餅$148啖啖都食到煙三文魚,醬汁好夠,不過薄餅邊就比較硬。🥓煙肉卡邦尼配溫泉蛋$108一開始上菜以為份量細,但原來係隻碟太大😂,而且飽滿感十足。🍝香煎帶子明太子意粉$148帶子大大隻,而且明太子十分惹味,令到人一食再食😋小食自選三個$128呢個小食十分抵食🤛🏻,必叫🤩每個小食份量都大🍟飛魚子芝士薯條芝士好多,但無芝士味😓有飛魚子補救返個味🐓七味雞軟骨比較多粉,如果少啲粉更好🐡味醂燒雞泡魚乾用嚟伴酒一流🤩厚薄適中,有口感👍🏽🍊新鮮水果茶$68水果茶太重橙汁味😓好甜,無咩茶味🍵,感覺係熱橙汁水呢間餐廳環境都十分舒適,座位寬敞,適合朋友黎吹水談心😳食物質素都可以接受,價錢合理。

🐟煙三文魚薄餅$148
啖啖都食到煙三文魚,醬汁好夠,不過薄餅邊就比較硬。

🥓煙肉卡邦尼配溫泉蛋$108
一開始上菜以為份量細,但原來係隻碟太大😂,而且飽滿感十足。

🍝香煎帶子明太子意粉$148
帶子大大隻,而且明太子十分惹味,令到人一食再食😋

小食自選三個$128
呢個小食十分抵食🤛🏻,必叫🤩每個小食份量都大
🍟飛魚子芝士薯條
芝士好多,但無芝士味😓有飛魚子補救返個味

🐓七味雞軟骨
比較多粉,如果少啲粉更好

🐡味醂燒雞泡魚乾
用嚟伴酒一流🤩厚薄適中,有口感👍🏽

🍊新鮮水果茶$68
水果茶太重橙汁味😓好甜,無咩茶味🍵,感覺係熱橙汁水

2023-01-15
2023-01-15 104 浏览
新年前,放工去旺角shopping , 經過見到有個商場<上海618 >, 原來是政府既活化唐樓特色商埸, 滿有懷舊色彩, 一路都未去過, 入去睇下, 原來除咗有多間歺廰之外, 還有不少文青小店👍😃見到d 間歺廳環境舒服, 裝修以藍色為主, 門口有啲乾花報置, 給人一種清新感覺, 就決定一試.午餐叫咗個煙三文魚pizza , 同一杯熱cappucino煙三文魚pizza ($148): 比我相像中大, 應該有成12 吋, 有八件,即叫即焗, 等咗約15 mins , 上枱熱辣辣, 個餅底唔厚, 薄身脆口, 足料, 煙三文魚有成8 塊, pizza 面加左d 火箭菜和千島醬, 好開胃, 份量多, 一個人食唔曬🤣🤣熱cappucino(+$20): 拉花幾靚,都幾大杯, 唔會太重奶味整體來說, 各方面都不錯, 一個人一路食, 一路聽住歺廳播放著輕音樂, 好relax .

2023-01-14
午餐