2023-03-15 46 浏览
最近報左個跆拳班,係旺角附近上完堂就食咗一個食物水準好高、價錢都好合理嘅西餐😋呢間餐廳由菜餚嘅配襯都充滿著高貴格調❤感覺特別有feel,所以對今次dinner既評分極高!特式蒜香牛油酥炸田雞腿,估唔到都幾嫩滑,岩岩炸起好新鮮。甲羅燒蟹之戀義大利,個名好有特色。一食就知道佢食材夠新鮮😋意粉幾彈牙,👍蟹肉夠曬惹味,簡直系完美嘅配搭👍🍖巴馬風乾火腿無花果,火腿非常甘香,配搭新鮮。🥗堅果沙律配和風柚子汁,柚子汁畫龍點睛,鮮甜解膩。堅果有驚喜,不膩之餘有濃鬱油香。🥞串燒拼盤,非常大碟,有牛肉,豬肉,雞肉,牛舌和冬菇等等,上面有少少特製調味粉,又香又辣,整體唔錯。Serve我地果個店員仲好細心同有禮貌,還要攢下別具特色既乾花擺設加分好多!
🍖巴馬風乾火腿無花果,火腿非常甘香,配搭新鮮。

2023-03-15 30 浏览
❤️我地學校有個來自英國既exchange同學仔、佢要係香港交流半年、所以為走一解佢既思鄉之情,就帶佢黎食下正宗既西餐,Lunch就首選左呢間Lucky Ristorance。餐廳主要以藍色白色同啡黑色為主調,感覺舒適之餘,都有少少去左外國既Feel。🌸煙三文魚忌廉汁露荀意大利粉,🌸🌼最中意就系個煙三文魚,用煙熏的方法,既能保持三文魚本身的原汁原味,又多左一份炭燒煙熏既惹味。而且配搭各種忌廉汁同埋露荀,顏色豐富又吸引!有意想不到的鹹鮮可口,一試難忘。🌹沙律,💐💐非常新鮮,好多唔同顏色既沙律彩,非常多纖維,而且增加飽肚感,係健康食譜既首選。真心覺得呢間餐廳的菜式都好正宗,廚師好用心烹調,🍁🪸我呢個外國朋友都好滿意,太好啦!
煙三文魚忌廉汁露荀意大利粉,🌸🌼
沙律,💐💐
上海街以前比人印象就係賣碗碗碟碟,但獨樹一格的618商場原來隱藏不少食店。呢間位於三樓嘅小店就以藍色裝修為主,店舖內外都運用到乾花作擺設。餐廳採光十分好,令人更能提升對tea time的開心滿足程度!➤ Prosciutto 風乾巴馬火腿薄餅 ($128)薄身批底香脆,Parma ham 鹹香配上蕃茄醬都非常夾,整體味道濃郁!平時出去食嘢盡可能都會避開火箭菜⋯ 但呢個並無太重苦澀草青味,食多幾塊都唔覺膩 ¯֊¯。而且Pizza上菜時仲係新鮮熱辣,芝士仍有拉絲效果⋯ 下午茶佳選 ( •̤ᴗ•̤ )♡➤ 炸雞窩夫近年鹹食窩夫熱潮興起,有別一般脆身窩夫,呢個入口煙韌帶有糯米香味。炸雞保持Juicy口感,車打芝士醬令整體更添層次,味道都係相當濃郁,但同時又不會太滯。雖然份量偏細,只有兩小塊,但都足以令我回頭 😙🤎➤ 蕃茄湯 (套餐+$10)新鮮蕃茄混合茄膏味道酸酸甜甜,非常開胃。蔬菜湯料非常多,每一啖都有滿滿的瓜菜,落手絕不手軟 ᐠ( ᑒ )ᐟ 整體都非常滿意,係一間有格調的西餐廳,係同朋友傾計聚會唔錯嘅選擇。餐廳望落非常寬闊,而卡座令人恍如坐係火車車廂,舒服得似鬧市中的一片綠洲。食物環境都好,

➤ Prosciutto 風乾巴馬火腿薄餅 ($128)

炸雞窩夫

➤ 蕃茄湯 (套餐+$10)

整體都非常滿意,係一間有格調的西餐廳,係同朋友傾計聚會唔錯嘅選擇。餐廳望落非常寬闊,而卡座令人恍如坐係火車車廂,舒服得似鬧市中的一片綠洲。食物環境都好,不錯的體驗,諗唔到食咩都可以試下!

推薦指數:🌕🌕🌕🌕🌑 7.3/10

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄: 𝗰𝗮𝗽𝘁𝘂𝗿𝗲𝗳𝗼𝗱𝘀 一齊發掘更多美食啦 🧙🏻‍♂️
  • 風乾巴馬火腿薄餅
有室內外區,我們坐在室內打卡🙆🏻‍♀️環境寬敞舒適,以藍白色為主,田園風格的佈置,天花板有乾花裝飾,靠窗邊的位子還有些木托盤作背景,很適合來打卡📸..𐐂 午巿套餐 Lunch Set A 𐐚。前菜 Starter。❥ 是日餐湯 - 玉米奶油湯 Daily Soup - Corn Cream Soup黏稠度剛好,配上些許的玉米粒,中規中矩❥ 沙拉 Salad有沙拉菜、玉米粒和小蕃茄(西紅杮),重點是有健康的紅菜頭,這個有加分🫶🏻。主菜 Main。❥ 煙三文魚(鮭魚)忌廉汁(奶油醬)露筍意大利粉 Smoked Salmon & Cream Sauce w/ Asparagus Pasta HK$88意粉軟硬度剛好,口感偏爽口彈牙,三文魚份量足夠,忌廉汁不會過於濃稠所以吃起來也沒那麼容易覺得膩😆另外還有些露筍、小蕃茄和蘑菇片,味道也沒那麼單調❥ 紐西蘭頂級西冷(8安士)香草燒汁配薯條 New Zealand Sirloin Steak (8 oz) Gravy Sauce w/ Fries HK$168外層煎得有微微的焦香味,內裡肉質粉嫩有滿滿的肉汁,口感帶有嚼勁和彈性,本身的肉味就濃郁,配上
有室內外區,我們坐在室內打卡🙆🏻‍♀️
𐐂 午巿套餐 Lunch Set A 𐐚

。前菜 Starter。

黏稠度剛好,配上些許的玉米粒,中規中矩

❥ 沙拉 Salad

。主菜 Main。

外層煎得有微微的焦香味,內裡肉質粉嫩有滿滿的肉汁,口感帶有嚼勁和彈性,本身的肉味就濃郁,配上附有的燒汁,味道更昇華👍🏻,薯條炸得不老,香脆好吃😋
(點了五分熟,個人覺得七分會更好😗~)

。餐飲 Drink。
❥ 咖啡 Coffee (少冰)
❥ 檸檬茶 Lemon Tea (少冰)

(っ◔◡◔)っ
用餐优惠
試食活動
2023-03-10 39 浏览
中午放lunch 尤其旺角呢啲地方不嬲都好難搵到間食得舒服嘅地方,同事A話佢最近有個新落腳點,好食又好環境,二話不說forward比我叫我試試。見到Lucky Ristorante係3️⃣樓,以藍色💙為主調,掛滿乾花裝飾的餐廳,有舒服的靠窗梳位又有啱野食 ~~NICE!點了份午餐 ..蕃茄燴牛肋條配飯賣相已經唔錯,🧏🏼‍♀️入口啖啖肉,對我地黎講真心好醫肚,而且好看好吃,風味踏實,值得一試。三重芝士煙腩肉焗煙斗粉🧀🧀🧀芝士控必去😍很受歡迎,呢個份量真係超級足夠,飽到上心口。少少燶邊同埋脆脆地嘅口感 令成碗煙斗粉味道更加豐富 會不斷Encore 🤡當然唔少得係爽脆多汁嘅沙律菜,沙律當中既沙律汁酸酸地都好開胃, 滋味好食可口!📍Lucky Ristorante位於旺角,的確好適合聚會和拍拖,下次會再帶埋老公仔黎食💝
2023-03-10 34 浏览
上個禮拜同一個朋友行旺角,朗豪坊同埋潮特,然後估唔到喺旺角鬧市入邊都可以搵到一間甘有情調既西餐廳,而且非常大,⚛️而且好受歡迎,經常滿座。好彩我地好早去,所以Dinner仲有少少位。♌️####三文魚籽特濃蟹膏忌廉義大利飯,♋️意大利飯煮到煎岩岩好熟,有咬口。 蟹膏調味非常出色,完全沒有腥味,三文魚籽漲卜卜,咬落去係個口度爆醬,非常特別既體驗。🤩🤩@@@黑松露芝士薯,♊️不用多加調味,都已經有十足既黑松露味道,加少少鹽吊味,已經10分足夠,味道相當唔錯,性價比亦都幾高。💯💯除左上面既野食,餐牌仲有好多特色食物。成間餐廳D 野食都好好味,服務質素高,店員有禮用心,值得推介!💓💓
2023-03-10 40 浏览
之前試過呢間覺得份量多價錢抵環境都好好所以今日就encore咗📸️全部午市套餐都跟沙律或者餐湯我揀咗前者 沙律菜新鮮爽脆無苦澀味有幾粒車厘茄同埋一大片西班牙火腿唔會薄到似紙咁 有口感又食到 溫和甘香味🥩紐西蘭頂級肉眼(8安士)香草燒汁配薯菜 $168肉眼扒唔算超大塊 大約手板咁大 但就好厚肉個人鍾意呢種多啲因為口感更佳肉質軟稔無筋 所以好好咬叫咗7成熟熟度啱啱好 做到鎖住肉汁裏面就仲係粉粉嫩嫩一啲都唔乾唯一係會想個牛味濃少少。配料有條特大玉米筍 兩條豆 西蘭花 爽脆鮮甜仲有1/4個甜甜大番茄全部都明顯無調過味 食到食材自帶嘅鮮甜味到呢餐嘅highlight 薯條🤩一上枱已經見到超級多薯條 無諗過會咁高質!全部都熱辣辣而且好脆有時食薯條雖然脆但會好油膩 但呢度無仲食到薯仔綿綿嘅質地 唔會索索聲齋食炸殼咁隔離有兩個兜兜 一個番茄醬一個燒汁醬前者點薯條 後者就係for肉眼扒燒汁醬味道鹹香甜甜唔會好膩
之前試過呢間覺得份量多價錢抵環境都好好

個人鍾意呢種多啲因為口感更佳
肉質軟稔無筋 所以好好咬
叫咗7成熟熟度啱啱好 做到鎖住肉汁
裏面就仲係粉粉嫩嫩一啲都唔乾
唯一係會想個牛味濃少少。

配料有條特大玉米筍 兩條豆 西蘭花 爽脆鮮甜
仲有1/4個甜甜大番茄
全部都明顯無調過味 食到食材自帶嘅鮮甜味

到呢餐嘅highlight 薯條🤩
一上枱已經見到超級多薯條 無諗過會咁高質!
全部都熱辣辣而且好脆
有時食薯條雖然脆但會好油膩 但呢度無
仲食到薯仔綿綿嘅質地 唔會索索聲齋食炸殼咁

隔離有兩個兜兜 一個番茄醬一個燒汁醬
前者點薯條 後者就係for肉眼扒
燒汁醬味道鹹香甜甜唔會好膩

跟餐沙律
2023-03-09 60 浏览
忙碌的星期二,Lunch Time 都無時間食,收工約左朋友,一定要食到飽一飽餐廳環境不錯,地方闊落~坐得舒服~食物水準仲要不錯😋價錢非常大眾化煙三文魚薄餅$148✨熱辣辣 Pizza面上放滿新鮮火箭菜,三文魚份量多兼大塊,可以分到八塊大Pizza ,幸好底餅是薄批🙈蒜香大啡菇菠菜忌廉黑松露意大利飯 $138✨極力推介~意大利飯軟硬適中,忌廉唔會過重,黑松露好香,大啡菇勁多juicy!色香味俱全,Very Good Good自選小食三款$132飛魚子芝士薯條配合芝士醬,又係邪惡食物之一天婦羅海苔魷魚👍這個配搭不錯,勁有口感忌廉蟹肉餅(3餅)外皮香脆,餡肉非常奶滑,有少少流心👍✨份量基本上足夠三至四個人食🫣

煙三文魚薄餅$148

蒜香大啡菇菠菜忌廉黑松露意大利飯 $138

自選小食三款$132
飛魚子芝士薯條
配合芝士醬,又係邪惡食物之一

天婦羅海苔魷魚👍
這個配搭不錯,勁有口感

忌廉蟹肉餅(3餅)
外皮香脆,餡肉非常奶滑,有少少流心👍

✨份量基本上足夠三至四個人食🫣
2023-03-07
  • 蒜香大啡菇菠菜忌廉黑松露意大利飯
2023-03-08 36 浏览
旺角「618上海街」是近年文青熱愛的地方之一,這裡由百年唐樓活化而成,週末不時有手作市集。這間餐廳位於三樓頂樓,佈置上花了不少心思,藍白色的設計充滿北歐風的簡約風。周邊放滿色彩鮮豔的乾花,充滿打卡感及情調,適合聚會及約會。假日的Brunch Menu選擇有數十款,包括沙律、班尼迪蛋、漢堡、意粉、飯或薄餅等等應有盡有。花之戀(煙三文魚,三文魚籽)班尼迪蛋 - $128一共兩件班尼迪蛋,上層煙三文魚卷成玫瑰花狀,肥美豐滿的煙三文魚肉香久久不散,更有濕潤的沙律醬及爽脆的三文魚籽;中間的溫泉蛋切開流出濃稠的蛋黃汁;柔軟綿密的布里歐麵包塗滿荷蘭醬汁,層次好豐富;旁邊有清新的沙律菜更健康。凍檸檬茶跟餐包括咖啡或茶,冷熱同價,或可加價升級鮮奶咖啡或果汁。

花之戀(煙三文魚,三文魚籽)班尼迪蛋 - $128
凍檸檬茶
凍檸檬茶
跟餐包括咖啡或茶,冷熱同價,或可加價升級鮮奶咖啡或果汁。
2023-03-04
2023-03-07 39 浏览
同好姊妹食飯,一定每次做好research睇下行完街附近有咩好食🤩先為精明食家!1st dish係甲羅燒蟹之戀意大利粉🍝擺盤好精美,蟹殼上放左配料,同意粉撈埋一齊食😍首先可以試左一啖未撈既,會食到好香濃既creamy ,加埋蟹膏口感同味道昇華另一個層次,每啖都有蟹膏同蟹肉既鮮味,蟹子令到有唔同既口感。食評推薦菜之一👑👑牛油蒜香燒大啡菇配BB波菜忌廉黑松露意大利飯,飯身細細粒更容易沾滿醬汁,食得超有滿足感。多人食的話當然叫返份黑松露芝士薯兄弟🍟我地清哂面頭灑左好多芝士粉🤤 就咁食已經夠味,加埋松露醬甜甜地又得✔️最後介紹埋吸引好多👩‍❤️‍💋‍👩姊妹打卡的炙燒北海道刺身帶子天然乳白。每粒粒係一片片但仍然圓大飽滿,肉質柔軟,鮮味濃郁。
1st dish係甲羅燒蟹之戀意大利粉🍝
2023-03-07 33 浏览
💮💮疫情咁耐,好掛住去旅行既日子,最近又想食下正宗既西餐,到左Brunch既時間,做完一番research之後,就首選左呢間位於旺角既西餐。真心覺得呢間餐廳的菜式都好正宗,廚師好用心烹調,下次會帶埋朋友一齊encore!是日精選Brunch:💢🚫煙三文魚薄餅,煙三文魚口感軟綿綿幾入味,薄餅餅底有好多洋蔥同埋芝士等等既配料,滋味滿載。♨️口感豐富。每口也是精華所在,令人回味難忘。💯🛑食薄餅,加個芒果鮮蝦和風柚子沙律就岩岩好啦,芒果配鮮蝦既配搭有驚喜,蝦肉外皮像裹了一層淡淡的芒果香甜,有果木的清香,⭕️咬落唔會癡牙,系我中意既味道。沙律醋既調配岩岩好,味道拿揑得準確。總體來講食物高質,菜色擺盤精緻,用餐環境都幾有情調、幾有feel,可以再去。💮💮

是日精選Brunch:💢

2023-03-07 40 浏览
今日同朋友嚟到人煙稠密嘅旺角,由於我哋都各自食咗正餐,但係又想坐低食少少嘢傾吓計,喺OpenRice search到呢間 Lucky Ristorante見到佢哋嘅Menu可以用優惠價錢揀小食,當時揀咗$88兩份小食,另外都可以用$128揀三款,我地食咗以下嘅嘢俾大家做個參考飛魚籽芝士醬薯條Flying Fish Roe and Fries with cheese sauce本身薯條已經好脆卜卜,仲要有埋飛魚子,好夠鮮味,再配埋芝士醬,真係好邪惡天婦羅海苔魷魚Tempura Squid with nori天婦羅魷魚,第一次食,平時嘅天婦羅都只係用蛋漿炸,但係呢款嘅天婦羅蛋漿有埋海苔,食落去好鮮味,仲可以加少少檸檬汁👍🏻

見到佢哋嘅Menu可以用優惠價錢揀小食,

飛魚籽芝士醬薯條

天婦羅海苔魷魚
Tempura Squid with nori

2023-03-06 36 浏览
開心又一餐,唔開心又一餐;所以中午一定要食得好啲😤對自己好啲!出名是性價比超高,特別是brunch好抵食。呢款🌺花之戀🌸望落去好似賓尼廸蛋,內有煙三文魚同三文魚籽,仲有流心效果,配上鬆脆嘅鬆餅同荷蘭醬,簡單美味😋芒果🥭🍤鮮蝦和風柚子沙律打卡度超高,成個沙律都好清新好開胃,有好多有柚子肉同芒果鮮蝦,材料十足。估唔到佢地個Side dish沙律都一樣俾到我驚喜🙈大量沙律送上,Healthy Meal🥗呢個體驗下成個感覺已經非常良好, 好有氣氛燈光好靚之外🥰員工有禮貌,同屋企人都好ENJOY🤵🏻店員🤵🏻‍♀️們熱情好客,成餐飯食得好開心!

2023-03-06 30 浏览
💠最近比我發現左屋企附近開左一間幾好既餐廳,所以就要老媽子今晚唔好煮飯,休息一天,一齊去試下高級西餐,🌐順便一家人可以歡聚一下。🌐一開始就來一個超級大既義大利辣肉腸薄餅,🌐非常多餡料,辣肉腸好多切得好薄,加上上面鋪滿芝士,兩樣野夾埋相得益彰,非常滿意既配搭。🌐再來就係甲羅燒蟹之戀義大利粉💠,甲羅燒入面好多蔥,💠蒜,加隻蛋就非常嫩滑啦,個意粉索曬d 蛋醬,更加之惹味。💠最後我地叫左個三文魚籽特濃蟹膏忌廉意大利飯,我好中意三文魚籽既鹹香滋味,撈飯一流啊。🌀小食就係炙燒北海道刺身帶子,帶子好嫩好新鮮。爸爸媽媽都好鐘意D 食物,佢地好少咁讚西餐,仲覺得個環境既好坐,夠闊落,今晚既評分幾高。❇️
2023-03-05 46 浏览
同朋友去旺角食lunch,上海618有幾間特色餐廳,我就鍾意去3樓呢間西餐廳,貪佢坐得夠舒服😌,環境又靚,啱晒同朋友吹水食lunch😊😊⭐️紐西蘭香草頂級西冷(8安士)配薯菜$148叫咗7成熟,但上碟有啲過熟,不過都可接受!西冷厚度適中👍🏻8安士夠晒飽肚!薯菜係薯條、西蘭花🥦同少少蘆筍!😋😋⭐️ mocha ☕️+$20飲番杯咖啡,係工作嘅動力,拉花可接受,咖啡香味濃⭐️餐湯/沙律🥗我揀咗餐湯,係南瓜湯,唔會好稀,唔錯👍🏻辛勤咗一星期,都要慰勞吓自己,舒服的一餐😊😊😊😊

⭐️紐西蘭香草頂級西冷(8安士)配薯菜$148
薯菜係薯條、西蘭花🥦同少少蘆筍!😋😋

⭐️ mocha ☕️+$20
飲番杯咖啡,係工作嘅動力,拉花可接受,咖啡香味濃

⭐️餐湯/沙律🥗
我揀咗餐湯,係南瓜湯,唔會好稀,唔錯👍🏻

辛勤咗一星期,都要慰勞吓自己,舒服的一餐😊😊😊😊