2019-02-26
2月14日情人節,老公專登出來找我食lunch,做咩唔食dinner? 因為夜晚要返屋企睇小朋友嘛,邊有得二人世界呢!睇過幾間餐廳,最後選定Marbling,有semi-buffet感覺豐富一點。之前同同事黎過食,印象唔錯,所以今次再來。事前已訂座,黎到餐廳唔洗等就入得。位於百德新街食街之內,很喜歡食街內的餐廳都有戶外座位,感覺很悠閒但從來無坐過出面!一入餐廳感覺燈光比較暗,與外面明媚的陽光成很大對比,餐廳8成滿,座位之間都比較接近,以藍白為主調的裝修感覺舒服。時間關係,很快就選定了主菜,然後去開始取頭盤。semi-buffet當然不能與真正的自助餐相比,頭盤款式包括不同沙律、火腿、芝士(都有3款)和麵包,以及相對吸引的煙三文魚和青口,地方不算自大,但興幸都不用排隊取食物。我記得上次來還有蝦仁凍盤,今次就沒有了。味道不過不失。待應中途自動送上迷你餐湯,真係好迷你,細細杯,2-3啖飲完,今日係龍蝦湯,夠濃味!過多一陣主菜都自動送上,我今日選了卡邦尼意大利扁麵($178),有隻温泉蛋附送再配以碎煙肉,好味道夠creamy!而老公就選了主廚精選:西冷牛扒、燒春雞、香辣大蝦($258),開初睇
semi-buffet當然不能與真正的 自助餐相比,頭盤款式包括不同沙律、火腿、芝士(都有3款)和麵包,以及相對吸引的煙三文魚和青口,地方不算自大,但興幸都不用排隊取食物。我記得上次來還有蝦仁凍盤,今次就沒有了。味道不過不失。 待應中途自動送上迷你餐湯,真係好迷你,細細杯,2-3啖飲完,今日係龍蝦湯,夠濃味! 過多一陣主菜都自動送上,我今日選了卡邦尼意大利扁麵($178),有隻温泉蛋附送再配以碎煙肉,好味道夠creamy!
食完主菜其實都好飽,但當然唔會放過甜品!除了不同款式的Cake,仲有水果、奶凍同埋值得一讚的麵包布甸!我直情覺得係我呢生人食過最好食的麵包布甸!平時食那些好多時好濕,但今次呢個唔係,焗得剛剛好!又唔會過甜!總之令我印象深刻!(但我竟然無影相)而牛海道牛乳奶凍都好滑! 最後還有餐茶送上,真係超豐富的一餐! 還要讚下餐廳的心思,除了佈置上有不少情人節裝飾,連 甜品上的朱古力牌也會寫上「I Love You」呢! 餐廳的另一角今日沒有客人坐,我們上次team就是坐這邊,變左一張大長枱,所以人多來也可以。
题外话/补充资料:
此餐廳屬Mr. Steak集團旗下,根據網頁資料,Marbling「油花」此字在烹飪的門藝裏,是指在一塊鮮肉中,一點點或一條條分佈在紅色瘦肉之間的白色脂肪,令肉的表面佈滿了像大理石表面般美妙的紋路。油花為鮮肉本身帶來油香,也為肉帶來更佳口感和風味,更是用來評價肉質的一個指摽。大體來說,鮮肉的油花表現越好,肉便越優質。