作為麵包Monster嘅我,今次嚟大美督踩單車,順便試埋附近一間頗為出名嘅手工麵包餐廳。老闆係外國人有位印尼老婆,兩個人一手一腳打理呢間麵包店。當日光顧嘅時候,都見到唔少人特登揸車過嚟買呢度出品嘅出爐麵包🥖另外老闆自己亦係佐敦,開咗另一間分店,令我呢個九龍人都可以品嘗到佢嘅手工Vegan 麵包😋💫 Truffle lover係香港好少見到主打Vegan 嘅餐廳,可能因為普遍人都係Meatatarian掛,Truffle flavour嘅pizza亦少之又少,呢度以合理價錢提供頂級嘅pizza,真係好高性價比😍Pizza上面嘅火箭菜同菇,同塊餅底好夾,餅底猜得脆又嫩口唔乾身,帶啲煙韌,味精方面唔會太咸,平衡到truffle陣香味,Size同厚薄均勻,所有野夾埋啱啱好,係我食過最好食嘅pizza👍🏻另外,餐廳提供嘅Iced Americano,又係另一驚喜,冇諗過呢度啲nutty啡,竟然好飲過隔離街啲Cafe😂飲完直情帶有after taste,非常滿意。除此之外,HARD Passion Fruit Rudy's Kombucha 樽飲品,都值得一試,因比City super賣得仲便宜💫

💫 Truffle lover

最後,由於餐廳pizza太好食,我哋嗌多咗份Sundried Tomato Ciabatta,叫店主幫我哋reheat啲包,佢見我哋咁比面,又拎咗佢哋鋪頭嘅Oil & vinegar比我哋點包食😋份包都冇令我哋失望,想再去翻兜食多次🤣

Iced  Amercanio
日曬蕃茄意大利拖鞋包  Sundried  Tomatoes  Ciabatta
Sundried  Tomato  Ciabatta
2024-07-23
Iced  Amercanio
Sundried  Tomato  Ciabatta
  • Passion  Fruit
2024-02-13 1483 浏览
今日得閒坐車嚟大美督行新娘潭教育徑行完之後就過嚟大美督附近餐廳食嘢食完嘢見到有間麵包店幾特色,估唔到入邊都唔少顧客喺度揀麵包入到嚟先知呢度係傳統家庭麵包店。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~主打手工麵包同埋Pizza仲有三文治~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Banana Bread 香蕉麵包$80揀咗自己好鍾意嘅香蕉麵包!價錢唔算平,但好值得食 一手拎起個麵包好有份量未試過買香蕉麵包會咁重味道幾好👍🏼
今日得閒坐車嚟大美督行新娘潭教育徑

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
主打手工麵包同埋Pizza仲有三文治

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Banana Bread 香蕉麵包

味道幾好👍🏼
🍞手工酸種|發酵20小時|無添加化學成份🙆🏻作為大埔友, 📌bookmark咗呢間麵包小店好耐🌟主打自家製酸種麵包, 熱壓三文治🥪,素食pizza🍕😍一入店內便充斥著麵包香氣👃🏻因為地點較遠, 喺大美督一帶🥾⛰️🐕🚴🏻入開嚟行山放狗, 踩單車嘅朋友, 可以嚟買”手信”😛店舖位置較難搵, 不太起眼🫣🚌如果搭小巴/ 巴士, 落車後➡️過馬路去餐廳一帶, 喺XX士多隔離🚗揸車人士要留意, 🙅🏻唔好泊對面, 小心抄牌🥹🅿️可以泊喺餐廳門口, 但只有1-2個車位🔸Truffle Melt Panini🥪 $60 8.5/10🖤黑松露控必食🩶🍞麵包烘得十分脆口, 外脆內軟🤩🖤濃郁黑松露香味, 夾有蘑菇同火箭菜重要有超多半溶狀態的車打芝士🧀好滿足(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)~🔸Mediterranean Mood🍕 $120 7.5/10用Spelt Flour麵粉, ✨低熱量低GI值✨餅底更散發出淡淡堅果的香氣😌☑️餡料有純素mozzarella芝士, 亞枝竹(菜薊) 等配自家製番茄醬🍅及香蒜油🧄🏃🏻‍♀️減肥人士, 麩質不耐症者都可輕鬆進食🆗🧚‍♀️斯佩耳特小麥粉 Spelt Flour相比其他穀類, ⬇️有較低的
🍞手工酸種|發酵20小時|無添加化學成份
🙆🏻作為大埔友, 📌bookmark咗呢間麵包小店好耐
🌟主打自家製酸種麵包, 熱壓三文治🥪,素食pizza🍕
😍一入店內便充斥著麵包香氣👃🏻
因為地點較遠, 喺大美督一帶

店舖位置較難搵, 不太起眼🫣
🚌如果搭小巴/ 巴士, 落車後
➡️過馬路去餐廳一帶, 喺XX士多隔離
🚗揸車人士要留意, 🙅🏻唔好泊對面, 小心抄牌🥹
🅿️可以泊喺餐廳門口, 但只有1-2個車位

🖤黑松露控必食🩶
🍞麵包烘得十分脆口, 外脆內軟🤩
🖤濃郁黑松露香味, 夾有蘑菇同火箭菜
重要有超多半溶狀態的車打芝士🧀
好滿足(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)~

用Spelt Flour麵粉, ✨低熱量低GI值✨
餅底更散發出淡淡堅果的香氣😌
配自家製番茄醬🍅及香蒜油🧄
🏃🏻‍♀️減肥人士, 麩質不耐症者都可輕鬆進食🆗

🧚‍♀️斯佩耳特小麥粉 Spelt Flour
相比其他穀類,
⬇️有較低的熱量及GI值(升糖指數)
🙌🏻對健康較有益😉

🔸Iced Coffee +$20 6/10
🔸小紅莓乾合桃小麥酸種麵包🍞 $50 7.5/10
本身見佢木箱到冇哂麵包☹️
😝原來有好多喺廚房未pack😙
(可以問🧑🏻‍🍳店員仲有冇包)
👩🏻屋企人本身覺得酸種麵包一定係好乾好硬
呢款酸種一改佢哋嘅想法🤩
🍞包體十分鬆軟帶麥香🌾, 唔怕咬甩牙🤪

✔️另可請店員幫忙切成片裝🔪
2023-12-31 839 浏览
⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄今次依Pesky Pesto pz $140 係青醬 合桃 腐乳 蕃茄 🤭 餅底一樣咁香脆下次嚟前打電話叫佢整定先 因為係即叫即整 今次等左廿分鐘每件pz再飲返啖Late 人生一大享受 🥰另外今次買另一隻酸種 😋 上次我係買拖鞋包🤪我記錯左 食完之後再慢慢行返去沙灘🏖️做運動😝😝
係青醬 合桃 腐乳 蕃茄 🤭 餅底一樣咁香脆
下次嚟前打電話叫佢整定先
因為係即叫即整 今次等左廿分鐘

每件pz再飲返啖Late 人生一大享受 🥰

另外今次買另一隻酸種 😋
上次我係買拖鞋包🤪我記錯左
食完之後再慢慢行返去沙灘🏖️做運動😝😝
2023-12-31 338 浏览
西式素pizza❤️❤️ 個餅底薄脆香即叫即焗 熱辣辣 香噴噴 另外仲買咗個酸種麵包 返到屋企可以芝士食❤️夏天去會比較多蚊,記得要帶蚊怕水 就啱時間睇埋日落 🌅 成件事好浪漫而家冬天就好啲,唔怕俾蚊咬🤭

西式素pizza❤️❤️ 個餅底薄脆香
即叫即焗 熱辣辣 香噴噴

另外仲買咗個酸種麵包 返到屋企可以芝士食❤️
夏天去會比較多蚊,記得要帶蚊怕水
就啱時間睇埋日落 🌅 成件事好浪漫
而家冬天就好啲,唔怕俾蚊咬🤭
2023-03-31 2253 浏览
一早聽聞呢間小店係自家製不同口味酸種麵包有益健康不過奈何地點實在係太太太遙遠作為麵包控嘅我今日終於可以嚟試到啦首先其實佢嗰店面一啲都唔起眼喺類似某士多隔離一入到店內已經係聞到勁香麵包味叫咗個辣嘅夏威夷pizza $135凍caffe latte $30一個紅莓酸種麵包🥯 $50個Pizza底,食到有麵粉嘅香味簡簡單單一個pizza好開胃,好好味另外嗰個酸種麵包你買嘅時候佢會係一整個你可以要求店員幫你切開一片片有機會嘅,佢其他口味嘅麵包我都好想試呀
一早聽聞呢間小店係自家製不同口味酸種麵包
一入到店內已經係聞到勁香麵包味
叫咗個辣嘅夏威夷pizza $135
凍caffe latte $30
一個紅莓酸種麵包🥯 $50
個Pizza底,食到有麵粉嘅香味
簡簡單單一個pizza好開胃,好好味
另外嗰個酸種麵包你買嘅時候佢會係一整個
你可以要求店員幫你切開一片片
有機會嘅,佢其他口味嘅麵包我都好想試呀
2023-02-12 1675 浏览
忙裏偷閑到大美督嘆酸種麵包🥪🍞🍕呢度除左有三文治仲有pizza、咖啡嗰啲我地得兩個人pizza未必食得晒而且想試下唔同口味所以叫左Truffle Melt同埋Pesky PestoTruffle Melt係每枱必叫相影唔出嗰份邪惡感但係入口真係不得了一啖接一啖最後係因為太飽而停止🤚當然梗係要打飽啦好耐冇食Banana Bread佢哋嘅Chocolate Banana Bread好香香蕉味唔係嗰啲假味而朱古力都好大粒好正質素非常之高!店入面有好多其他嘢賣辣椒油都有🌶️仲有Tempeh Crackers賣朋友好鍾意食Tempeh見到老闆娘一塊接一塊🤣實係好嘢啦所以都買左包!調味真係剛剛好 唔會重口味係一個唔錯嘅健康零食入大美督食係值得的
忙裏偷閑到大美督嘆酸種麵包🥪🍞🍕

呢度除左有三文治
仲有pizza、咖啡嗰啲

我地得兩個人pizza未必食得晒

係一個唔錯嘅健康零食

入大美督食係值得的

Chocolate Banana Bread
2023-01-26 982 浏览
估唔到大美督有一間隱世嘅麵包舖🍞呢一間舖頭推行以素食🥬材料製作pizza🍕同面包🥖 同埋係用左酸種進行發酵😍食落去會多左啲香味💓同埋鬆軟左 😻唔試唔知道原來佢係咁好味嫁🤪🧊truffle love $138 9/10竹炭酸種面團🥐加上蘑菇片素食芝士🧀同埋松露油😍😍既味道好夾 🤩估唔到素食芝士🧀嘅味道同平時既係一樣嫁👻松露油香噴噴✨加埋少少蒜香味🧄真心好食嫁 🥹pizza上面嘅火箭菜夾埋一齊食 🥬可以減低pizza🫓既油膩感 食完一件會好想繼續食😆會食唔停口👍🏻總括嚟講呢間都好推薦大家食 🫶🏻雖然位置比較遠 😿但係味道又正價錢又唔貴 👻包括左素食人士都可以食到啲咁好味嘅💓Pizza 嫁🍕

🧊truffle love $138 9/10

Mayse Artisan Bakery 必叫: truffle loveLunch hour得1個鐘?錯錯錯!係有成1個鐘呀,所以版主好好地把握時間,由大埔坐車入咗大尾篤食lunchie(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)同事係pescatarian,不過佢連海鮮都少食,主要係食蛋奶素。去開素食餐廳嘅佢十分推介呢間嘅素pizza同sourdough,瘋狂叫我地陪佢食。嗱,其實我係pizza嘅超級fans黎嘅,平時多數會叫 margherita ,一係就叫有prosciutto吖,ham吖,總之會有啲肉嘅toppings啦 ^_^ 驚唔飽吖嘛 !所以一開始我都有啲擔心,冇肉肉食得唔得㗎?點知,真係好好好好好味ಥ_ಥ 擔心都多鬼餘,4條友叫咗3個pizzas,差啲食唔曬。我本身唔太好truffle,覺得似汽油(汗)但呢個加埋啲蒜香,又幾正喎
Mayse Artisan Bakery

必叫: truffle love

• Truffle  love
2022-05-29 1613 浏览
Go to buy a pure rye sourdough bread in a rainy day. So had a lunch there to avoid heavy thunderstorm.Coffee was extremely weak and tasteless, which was made by a coffee machine. Toast was a little bit overcooked. But pizza and carrot muffin were delicious.Rye sourdough bread was made with herbs to cover the sour taste, which perfect matches with my taste bud👍🏻

• Pure Rye  sourdough
2022-05-22 1212 浏览
在大尾督眾多食肆中,朋友介紹食呢間,如果唔係朋友試過,真係未必留意到佢。無諗過以素菜做主打嘅麵包烘焙會幾好味,兩個大人,一個小朋友,點了一個Truffle Love Pizza,及Caprese Panini,份量啱啱好。🍕Truffle Love Pizza $130黑松露好香,搭配純素芝士及磨菇,味道幾夾,當然味道同含肉pizza相比,係無咁濃香,但只要唔係食肉獸,其實呢個Pizza都算幾ok,夾埋灑喺面嘅火箭菜一齊食,味道幾清新。不過餅底一如傳統pizza,只有薄批,放耐左,餅邊會有點硬,一定襯熱食。🥪Caprese Panini $55同樣嘅純素芝士,夾喺麵包裡面,加埋鮮蕃茄一齊食,味道幾搶,半溶狀態嘅芝士味道好突出 。整體唔可以話非常十分好食,但自家烘焙嘅麵包、pizza餅底,係口感唔錯,及有麥香; 加上純素芝士及其他素食配搭係坊間幾少有嘅,係喜歡素食人士唔錯嘅選擇。

🍕Truffle Love Pizza $130

🥪Caprese Panini $55

Truffle Love Pizza
Caprese Panini
2022-05-22
Truffle Love Pizza
2021-12-28 1535 浏览
上次黎Mayse試唔到pizza,因為咁啱佢地要焗麵包,不過亦都因為咁我地試左超好味既panini,都算塞翁失馬,焉知非福。不過始終想一試pizza,所以又再黎多次。我地揀左Hot Hawaii Pizza,用sourdough做批真心正呀。個批薄得黎脆,脆得黎又好有咬口,係厚批同薄批既混合體。新鮮既菇同菠蘿配埋basil好fresh,加埋辣椒辣辣地咁好刺激,仲有勁generous既vegan cheese,靚料配靚批,好味到不得了。今次再encore左panini,其實兩款都好想食,最後都係決定要Truffle Melt。啲vegan cheese一如既往咁有爆漿既效果,黑松露味夠哂香,非常滿意。打完個食評又好想去再食喇,可想而知有幾咁好味。

我地揀左Hot Hawaii Pizza,用sourdough做批真心正呀。個批薄得黎脆,脆得黎又好有咬口,係厚批同薄批既混合體。新鮮既菠蘿配埋basil好fresh,加埋辣椒辣辣地咁好刺激,仲有勁generous既vegan cheese,靚料配靚批,好味到不得了。

打完個食評又好想去再食喇,可想而知有幾咁好味。
2021-10-08 1595 浏览
難得入到大尾督,超識食同事介紹呢間麵包店每一次佢入嚟都必買,咁我當然唔執輸!而呢個麵包令我要特登寫返個食評👍🏽入去之前見到個狗主街坊拎住麵包出嚟,同狗仔玩之餘傾計,原來佢每次都特登揸車過嚟買,好高質,仲會特製左一個俾佢, 令我更加期待。$50有啲貴,但完全冇令我失望,真係有歐洲麵包嘅感覺,啲孝武真係同一般喺香港買到嘅麵包好唔一樣💕💕我媽咪本身好怕食比較乾身嘅麵包,乜都要加牛油/果醬之類,但係佢覺得呢一隻都好軟好有質素,都乾但就咁乜都揸都好食得落口。

Truffle  Garlic

2021-10-07
外卖自取
Truffle  Garlic
2021-07-23 1165 浏览
要坐船到附近小島工作前...要吃個豐富早餐打底...上openrice 見呢間開08:00...啱晒!!! 08:30 去到見到外籍師傅在搓麵糰, 這裡的麵包想必都新鮮吧~ 點了一份panini $50 及一杯latte (+$15), 等10分鐘左右就送到~ 手工麵包好得!!! 烘到好香脆~配料雖然只有蔬菜, 蕃茄, 芝士, 香料及沙律醬, 但味道好夾口感好好~ Latte 奶味重, 香滑~最可惜係只有室外坐位, 大熱天時想嘆耐d 都唔得...

手工麵包好得!!! 烘到好香脆~

Latte 奶味重, 香滑~
最可惜係只有室外坐位, 大熱天時想嘆耐d 都唔得...
2021-07-23
$65 (早餐)
2021-06-29 852 浏览
之前睇完蘋果既報導就想食Mayse(依家已經冇得再睇),想試下啲人手製無添加既歐洲風味麵包。但係大美督真係太太太山旮旯,假日黎又太多人,唯有等到平日少啲人先黎。去到先發現原來得室外坐位,果下有啲想縮沙,因為真係好熱,唔郁都係咁流汗。一場黎到冇理由唔食,好彩啲枱有好大把太陽傘,又有大排檔風扇吹住,叫做好少少啦。一心諗住食pizza,但因為焗緊麵包所以冇得焗pizza,好彩都仲可以揀食panini,如果唔係真係喊出黎Panini有兩款,先黎係Truffle Melt Panini。啲黑松露味勁香,vegan cheese好似唔洗錢咁落左勁多,同啲香草好夾。個包有啲種籽咁,多左啲唔同既口感,烘得夠脆而且一啲都唔乾,好味到唔識形容!Caprese Panini睇個名完全唔知係乜,原來Caprese係一種沙律,有芝士、蕃茄同basil,配以橄欖油同鹽調味。簡單既調味突顯左食材既新鮮同美味,真係好正呀,從來未食過咁好味既panini。一路食緊果陣都keep住有人黎幫襯買麵包,以一個咁偏僻既地方黎講真係好好生意呀!而我地千里迢迢黎到,滴哂汗咁都要食就知佢地咩料啦,為左美食真係可以去到好盡。果然對食物
之前睇完蘋果既報導就想食Mayse(依家已經冇得再睇

Caprese Panini睇個名完全唔知係乜,原來Caprese係一種沙律,有芝士蕃茄basil,配以橄欖油同鹽調味。簡單既調味突顯左食材既新鮮同美味,真係好正呀,從來未食過咁好味既panini。

一路食緊果陣都keep住有人黎幫襯買麵包,以一個咁偏僻既地方黎講真係好好生意呀!而我地千里迢迢黎到,滴哂汗咁都要食就知佢地咩料啦,為左美食真係可以去到好盡。果然對食物質素既堅持係有人欣賞,最近見到佢地開左分店,祝佢地越做越好。
  • Truffle Melt Panini
  • Caprese Panini