2024-03-23 32 浏览
尖沙咀高質泰菜-🌟Milu Thai มิลู่ไทยMilu Thai มิลู่ไทย既火山排骨咁出名,我地當然要去會一會佢啦😂😂🌟招牌菜-🌋火山排骨火山排骨果然係勁野,份量十足👍 配上香辣青汁,滿滿既香草同芫茜味🌿,肉質稔滑🌟冬陰公湯超足料,有大蝦同吾同既菇菜,超正宗👍🌟生蝦刺身有六隻,每隻都爽口彈牙,配上酸辣汁,更加提升生蝦鮮甜的味道🌟泰式燒魷魚 魷魚是原條去燒,味道超香,鮮味又彈牙,不用蘸醬都已經很好吃🌟泰式鳳爪沙律🥗至喜樂小食之一,酸辣無骨鳳爪爽脆入味,酸酸辣,好開胃🌟芒果糯米飯又香又甜既芒果配上熱辣辣既椰奶糯米飯,簡直絕配🤤🤤(最後食一個吾夠,要encore 😂)
尖沙咀高質泰菜-🌟Milu Thai มิลู่ไทย

🌟招牌菜-🌋火山排骨

🌟冬陰公湯
超足料,有大蝦同吾同既菇菜,超正宗👍

🌟生蝦刺身
有六隻,每隻都爽口彈牙,配上酸辣汁,更加提升生蝦鮮甜的味道

🌟泰式燒魷魚
魷魚是原條去燒,味道超香,鮮味又彈牙,不用蘸醬都已經很好吃

🌟泰式鳳爪沙律🥗
至喜樂小食之一,酸辣無骨鳳爪爽脆入味,酸酸辣,好開胃

🌟芒果糯米飯
又香又甜既芒果配上熱辣辣既椰奶糯米飯,簡直絕配🤤🤤
(最後食一個吾夠,要encore 😂)
2024-03-18
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 泰式燒魷魚
  • 芒果糯米飯
一向都好喜歡食泰國嘢🤭近排成日聽人講尖沙咀樓上小店🌟Miluthai🌟,心血來潮想去試吓,嗰日weekday收工上到去,都見到好多人等緊位,個個都慕名而來😊我哋兩個人嗌咗五樣嘢,超大食🤣大部份都好滿意💕✨火山排骨✨一上枱有被震撼到,份量仲大過我個頭🤣🤣我哋揀咗甜酸醬汁,食落酸酸甜甜好惹味😚餐廳亦好貼心提供小型垃圾袋同埋手套,令我哋可以食得方便啲👍🏻但如果啲排骨可以再細塊啲就仲好,因為有啲難撕開😯✨燒豬頸肉✨✨燒魷魚✨呢兩樣係我哋食親泰國嘢都必點,呢兩碟餸份量都係超多,豬頸肉同埋魷魚都唔會燒得過熟,咬落都好Juicy,各自都配有特製醬汁,令味道更即昇華👍🏻✨泰式生蝦✨蝦好新鮮,啖啖肉,隔籬嗰個唔食生蝦,我一個人啪哂6隻🤣🤣✨青咖喱軟殼蟹配特製蒜蓉包✨呢樣係我全餐飯最最最最滿意嘅一樣餸😍😍😍之前冇試過青咖喱+軟殼蟹嘅組合,點知出奇地好味,佢嘅青咖喱係比較杰身嘅,所以每隻軟殼蟹都好容易沾滿青咖喱汁,再加埋沾滿青咖喱汁嘅蒜蓉包😍簡直人生一大享受!好想再嗌多碟蒜蓉包,可惜個肚已經冇位🤣誠意推介大家嚟試依間餐廳,但大家記得要book位啊,因為weekday都好爆🤭💛

我哋兩個人嗌咗五樣嘢,超大食🤣大部份都好滿意💕

✨火山排骨✨

✨燒豬頸肉✨
✨燒魷魚✨

✨泰式生蝦✨

蝦好新鮮,啖啖肉,隔籬嗰個唔食生蝦,我一個人啪哂6隻🤣🤣

✨青咖喱軟殼蟹配特製蒜蓉包✨

2024-03-16 46 浏览
❣︎ 人氣尖沙咀泰國餐廳🇹🇭隱藏係工商廈之中亦能突圍✨食物高質 味道正宗 招牌菜有火山排骨🌋座位闊落 牆上有特色塗鴉幾得意😚♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.7/5 ✨火山排骨·酸辣口味 $228上菜好震撼 排骨堆到成座山咁 份量超多 一大班朋友食都食唔哂😂😂附上埋手套方便食真係好貼心 酸辣口味酸酸辣辣咁好惹味🌶️🤪新出左甜酸口味 下次會試下😙😙✨大頭蝦冬蔭公湯 小$128大頭蝦肉新鮮唔霉🦐雖然係小但份量2人都飲唔哂辣度十足 香料充足 湯頭濃郁 飲完個人暖笠笠😋✨香辣炒肉碎 $98好有鑊氣 肉碎送飯一流😙✨蒜蓉牛油雞翼 6件 $88雞翼炸至金黃色🤓咬落脆口 入口好香蒜香牛油✨青咖哩軟殼蟹•蒜蓉包 $168咖哩醬汁濃稠 唔會好辣 蟹肉鮮甜又多肉🦀🦀蒜蓉包沾滿咖哩汁好好味😋✨泰式炒河 $98有多款個人口味可以選擇☺️肉類有豬·牛·雞 仲可以乾炒或濕炒多款配料炒出來 味道豐富👍🏻✨芒果糯米飯 $88每次食泰國菜都必點芒果🥭香甜 糯米飯軟糯 雖然好飽但都食到停唔到😝
❣︎ 人氣尖沙咀泰國餐廳🇹🇭

多款配料炒出來 味道豐富👍🏻

✨芒果糯米飯 $88
每次食泰國菜都必點
芒果🥭香甜 糯米飯軟糯 雖然好飽但都食到停唔到😝
一開頭先黎3個滋味樣!🐠🫧周圍環境都好似熱帶地區既海底裡面咁令人有種好寫意 ·舒服既感覺🍽️食物真係好新奇有創意,而味道的確帶點正宗泰國風味♡火山排骨♡🌋 特別極推薦呢款💯‼️係絕對值得一試嘅招牌菜式外表由兩大塊排骨合砌成一座似火山🌋 打卡影相夠晒睇頭帶食落去酸酸甜甜 帶點冬陰公湯味,咬落去好淋好多汁配上獨特既泰式醬汁,口感好鮮·的確食到返尋味。♡生蝦刺身♡🦐呢道前菜係另一道令我驚艷既菜式。新鮮既生蝦刺身肉質爽脆,配搭檸檬汁同辣椒醬,味道更加鮮真係認真開胃!♡菠蘿炒飯♡🍍呢碟炒飯係一道經典美味既主菜之一。炒飯粒粒分明好香口,菠蘿既酸甜味道同其他配料相輔相成,令味覺更豐富多樣🧡♡芒果糯米飯♡🥭芒果糯米飯係我鐘意既甜品之一。糯米飯軟糯香甜,一定要搭配新鮮芒果肉同椰漿一齊食口感醇厚,甜而不膩,完美咁平衡咗甜味同椰香呢間𝐌𝐢𝐥𝐮 𝐓𝐡𝐚𝐢第一次食,亦絕對係一間值得推薦既泰國菜館😋

一開頭先黎3個滋味樣!

🐠🫧周圍環境都好似熱帶地區既海底裡面咁
令人有種好寫意 ·舒服既感覺

🍽️食物真係好新奇有創意,而味道的確帶點正宗泰國風味

♡火山排骨♡
🌋 特別極推薦呢款💯‼️
係絕對值得一試嘅招牌菜式
外表由兩大塊排骨合砌成一座似火山🌋 打卡影相夠晒睇頭
帶食落去酸酸甜甜 帶點冬陰公湯味,咬落去好淋好多汁
配上獨特既泰式醬汁,口感好鮮·的確食到返尋味。

♡生蝦刺身
🦐呢道前菜係另一道令我驚艷既菜式。

♡菠蘿炒飯♡
🍍呢碟炒飯係一道經典美味既主菜之一。

♡芒果糯米飯♡
🥭芒果糯米飯係我鐘意既甜品之一。
糯米飯軟糯香甜,一定要搭配新鮮芒果肉同椰漿一齊食
口感醇厚,甜而不膩,完美咁平衡咗甜味同椰香

菠蘿炒飯
魷魚
菠蘿炒飯
魷魚
  • 菠蘿海鮮炒飯
2024-03-15 38 浏览
成日見到人地post 佢哋嘅火山排骨已經覺得好吸引 好想去試下❤️今次終於食到啦🫵🏻去尖沙咀分店試佢地好出名嘅招牌火山排骨🍖🌋火山排骨 火山排骨係餐廳嘅招牌菜💯必試‼️醬汁有酸辣同甜酸兩種口味我地揀左甜酸醬汁❤️配埋啲肉好惹味又開胃一上碟見到實物真係好震撼 份量超巨型💪🏻食落肉質夠哂腍 小朋友都好岩食🐷碳燒豬頸肉唔洗講‼️食泰國菜一定要有燒豬頸肉外皮燒得焦香 沾埋個泰式酸辣汁更加正👍🏻💚青咖喱軟殼蟹配蒜蓉包青咖喱甜甜地辣辣地🌶️而且好香好濃郁軟殼蟹啖啖肉🦀炸得好酥脆👍🏻蒜蓉包沾青咖喱汁已經好好食🍲豬肉濕炒河肉類可以揀▶️ 雞🐔 /豬🐷 /牛🐮炒河入面嘅配料好豐富 濕炒唔會太杰身呢碟我哋成家係秒清☑️🦀蟹肉炒飯有鑊氣🔥炒飯嘅份量都幾多鍾意佢炒到粒粒分明🍚食落口又唔會好油我地唔係叫左好多野食‼️但每碟嘅份量都好多 食得好飽下次可以去試埋好想試嘅咖哩三重奏👍🏻
成日見到人地post 佢哋嘅火山排骨

用餐优惠
試食活動
  • 青咖喱軟殼蟹配蒜蓉包
2024-03-14 89 浏览
今日帶兩個小魔怪去科學館玩玩之前去食吓嘢先!原來Milu Thai喺尖沙咀開咗分店!之前爸媽去拍拖食過銅鑼灣嗰間覺得唔錯👍🏻今次就帶小朋友嚟試吓!呢度座位好闊落,有好多壁畫,室外都有好多打卡位!我哋喺餐廳一開門就入去,影到好多靚靚相🩷第一樣要點梗係必食嘅火山排骨🌋 火山排骨$228非常之咁大碟,一上菜小朋友哇哇聲可以揀酸辣汁或甜辣汁我哋今次都係揀酸辣汁,酸酸辣辣好開胃由於小朋友食唔到咁辣,今次揀汁分開上雖然係排骨,但係有好多肉,啲肉好腍加埋個醬汁食,辣得過癮大哥都加咗少少辣汁食🦐 炸蝦餅 (6件)$88外面香脆,裡面蝦肉彈牙,跟甜辣汁大哥食完一啖大叫好好味🤤仲問我哋可唔可以食多件🥘 咖哩三重湊$218呢個咖喱鍋好有特色,一鍋有3款咖喱,分別係青咖喱軟殼蟹,黃咖喱魚,軟殼蟹同魚係炸脆咗放入咖哩汁。最後一款是紅咖喱海鮮,入面有蝦、青口,元貝,鮮魷等,仲跟一客蒜蓉包粒大哥又再一次大叫好好味而妹妹就專攻麵包粒,停唔到口咁點咖喱食(海鮮那個汁無咁辣)🐓 火焰燒雞 $208講真,我叫呢個貪佢有特技效果🔥小朋友睇到呆晒🤣講笑啫!主要係想點比妹妹食就真🤪睇完表演,好彩唔使自己慢慢切餐廳會收返入廚房切隻
今日帶兩個小魔怪去科學館玩
玩之前去食吓嘢先!原來Milu Thai喺尖沙咀開咗分店!

第一樣要點梗係必食嘅火山排骨

🌋 火山排骨$228
非常之咁大碟,一上菜小朋友哇哇聲
可以揀酸辣汁或甜辣汁
我哋今次都係揀酸辣汁,酸酸辣辣好開胃
由於小朋友食唔到咁辣,今次揀汁分開上
雖然係排骨,但係有好多肉,啲肉好腍
加埋個醬汁食,辣得過癮
大哥都加咗少少辣汁食

🦐 炸蝦餅 (6件)$88
外面香脆,裡面蝦肉彈牙,跟甜辣汁
大哥食完一啖大叫好好味🤤仲問我哋可唔可以食多件

🥘 咖哩三重湊$218

大哥又再一次大叫好好味
而妹妹就專攻麵包粒,停唔到口咁點咖喱食(海鮮那個汁無咁辣)

🐓 火焰燒雞 $208
講真,我叫呢個貪佢有特技效果🔥
小朋友睇到呆晒🤣
講笑啫!主要係想點比妹妹食就真🤪

睇完表演,好彩唔使自己慢慢切
餐廳會收返入廚房切
隻雞唔肥唔瘦份量充足
外皮唔止脆仲有醃過嘅味道
啲肉剛剛熟好滑好juicy😋
Chill媽十級推介👍🏻

🦀 蟹肉炒飯 $98
呢個又係點比👦🏻👧🏻啲蟹痴食
蟹肉都唔少㗎,炒得乾身,好香,唔錯👍🏻

🍹椰汁冰 / 芒果梳打 @$34
兩杯都好夠味又唔會太甜

小朋友嘅反應最真實
呢度啲嘢食真係唔錯👍🏻

跟住我哋 @chillclubfamily 去睇更多吃喝玩樂啦
火焰燒雞
咖哩三重奏
蟹肉炒飯
椰汁冰
火焰燒雞
咖哩三重奏
蟹肉炒飯
椰汁冰
想食好味嘅泰菜,又唔想去到九龍城咁遠搵到尖沙咀呢間好多好評嘅泰國餐廳火山排骨: 餐廳的招牌菜,的確前後左右嘅枱都有人order,重點係肉質好嫩滑唔韌,配搭的甜酸辣汁,帶有微辣的風味,非常開胃泰式蛋包炒金邊粉: 金邊粉炒得好有鑊氣,有3隻炸過的大蝦、蛋網,碟旁有花生碎同辣椒粉,十分惹味炸蝦餅: 蝦餅外層炸得酥脆金黃,配上甜酸醬,啱晒鍾意食香口野嘅人泰式串燒(半打): 揀咗豬、牛、雞各兩串,以香料和調味料腌制後烤熟,串燒肉質鮮嫩多汁,停唔到口清炒雜菜 : 有西蘭花、椰菜花、椰菜、蘿蔔和菇,撈飯一流青檸梳打: 冇諗過青檸梳打係夢幻的紫色,有微微的酸味,加上適度的甜度,非常開胃泰式奶茶: 精粹在於煉奶,濃郁香滑芒果糯米飯: 糯米飯煮得軟糯而有嚼勁,搭配新鮮成熟的芒果+椰汁,絕對係必點的飯後甜品
想食好味嘅泰菜,又唔想去到九龍城咁遠
搵到尖沙咀呢間好多好評嘅泰國餐廳

清炒雜菜 : 有西蘭花、椰菜花、椰菜、蘿蔔和菇,撈飯一流

泰式奶茶: 精粹在於煉奶,濃郁香滑

泰式串燒
泰式蛋包炒金邊粉
清炒雜菜
泰式串燒
泰式蛋包炒金邊粉
清炒雜菜
2024-03-13 431 浏览
聽朋友介紹尖沙咀亞士道這間上樓泰國菜MiluThai的火山排骨好出名🌋,特意和老公來試試,揀了天寒地凍既平日晚上,也門庭若市全店滿座,真的名不虛傳。🍴火山排骨必試招牌菜,有酸辣和酸甜兩種口味。我地揀左酸辣🌶️,火山排骨份量十足,有4條長肋骨,配上香辣青汁,充滿香草和芫茜香氣🍀,肉質稔滑入味,可以一撕撕咁拆開,附上膠手套方便拿着吃好貼心。🍴泰式鳳爪沙律🥗我最喜歡既小食之一,酸辣無骨鳳爪爽脆入味,酸辣度都適中,沒有嗆喉感,開胃好味。🍴小食併盤有炸蝦餅、炸魚餅、泰式春卷、香葉包雞、炸蝦片。份量多絕不欺場,我最喜歡係炸蝦餅,夠晒肉厚彈牙,蝦味突出。🍴泰式蛋包炒金邊粉用蛋皮鋪面除左靚同考功夫外,另一個用途係保持金邊粉温暖,放左一陣仲係熱辣辣。混合碟旁的花生碎和辣椒粉一齊食,口感好豐富,仲好香辣。金邊粉乾身爽彈,鮮蝦炸香左更惹味,好有水準。🍴青咖喱魷魚軟殼蟹🦀出面食青咖喱一向比較辣,難得這個不太辣還有香濃椰汁味。軟殼蟹酥脆惹味,仲附送蒜茸飽,點咖喱汁吃好好味。還點了芒果梳打和龍眼冰🍹,冰涼透心涼又解膩,成餐飯都食得好滿足,上菜又快,會再黎食🥰

🍴火山排骨

🍴泰式鳳爪沙律🥗

🍴小食併盤

🍴泰式蛋包炒金邊粉

🍴青咖喱魷魚軟殼蟹🦀

2024-01-27
用餐时段
早前在影片平台偶然看到泰式火山排骨的介紹,作為食肉獸的我迅即被其澎湃的造型所吸引,最近得知原來香港有間餐廳引入了這款泰國夜市人氣美食,其尖沙咀新店更提供限定甜酸口味,立即相約朋友前來朝聖。餐廳內的壁畫設計以海洋為主題,充滿街頭風,室外露天位置更設有三間不同顏色的夜燈花牆,令人有如置身夜市的感覺。平日晚上也座無虛席,而火山排骨更是幾乎每檯必點。◈ 豬頸肉沙律🥗 ($98)經炭燒過的豬頸肉形成焦脆外皮,而肥瘦均勻的肉質燒得恰到好處,不會乾身,配搭沙律菜及餐廳獨家的泰式醬汁,酸酸甜甜好開胃。✺ 泰式春卷🇹🇭 ($68/6件)春卷外皮輕薄香脆,內餡的蔬菜絲夾雜彈牙的粉絲,口感富層次。◈ 泰式燒魷魚🦑 ($148)泰國人愛吃海鮮,魷魚是其一。原隻魷魚烤至金黃色,肉質彈牙得來帶點焦香,配上泰式風味的酸辣醬汁,不管夏天還是冬天怎麼吃都很開胃。✺ 火山排骨🌋 ($228)終於輪到這晚的主角火山排骨出場,將份量十足的排骨疊高成一座巨型火山,視覺效果搶眼而震撼。選用上盛豬頸骨入饌,以秘製湯料經過長時間熬煮至軟腍鬆化,輕力撕開已骨肉分離,再淋上限定甜酸醬汁,口感清爽的醬汁以泰式酸子、菠蘿及砂糖調配而成,非常

◈ 豬頸肉沙律🥗 ($98)

✺ 泰式春卷🇹🇭 ($68/6件)
春卷外皮輕薄香脆,內餡的蔬菜絲夾雜彈牙的粉絲,口感富層次。

◈ 泰式燒魷魚🦑 ($148)

✺ 火山排骨🌋 ($228)
終於輪到這晚的主角火山排骨出場,將份量十足的排骨疊高成一座巨型火山,視覺效果搶眼而震撼。選用上盛豬頸骨入饌,以秘製湯料經過長時間熬煮至軟腍鬆化,輕力撕開已骨肉分離,再淋上限定甜酸醬汁,口感清爽的醬汁以泰式酸子、菠蘿及砂糖調配而成,非常開胃。店家還貼心地提供膠手套和濕紙巾,讓食客可以豪邁地撕開排骨直接大口吃肉。

◈ 火焰燒雞🐓 ($208)
雞隻上桌後,店員會在客人面前點火燃燒,烈燄火光即時包圍整隻雞身,氣氛和視覺效果均十分獨特。盡情打完卡之後,店員會拿去廚房切件再讓客人慢慢享用。經燒烤過的雞皮呈金黃色,又香又脆,帶有甜甜的蜜糖燒汁味,難得的是內裡肉質仍保持嫩滑及肉汁豐富。原隻燒雞肥大厚肉,份量比想像中多,適合幾個人一起享用。

✺ 珍多冰🥥($36)
吃泰國菜我必點珍多冰,香濃椰汁配上質感爽滑的綠豆粉條,與味道香辣惹味的泰國菜是絕佳組合。

◈ 泰式奶茶🧋 ($36)
泰式奶茶是泰國的特色茶飲,擁有鮮豔橘紅色和香甜口感,風味l有別於一般奶茶。

✺ 芒果糯米飯🥭 ($88)
口感軟糯綿密的糯米充滿咀嚼感,加上濃醇椰奶和鮮甜芒果,鹹鹹甜甜好滋味,以這個飯後甜品作結尾十分完美。

餐廳的招牌火山排骨果然沒有令人失望,絕對值得回頭,而且份量相當驚人,下次要叫多幾位朋友一起分享。

◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦

𖠿Milu Thai มิลู่ไทย @miluthaitst @miluthai
𖤣𖤥尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈4樓

味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡

#miluthai #尖沙咀美食 #尖沙咀 #火山排骨 #泰國菜 #泰國夜市 #美食推薦 #香港美食 #香港打卡 #打卡 #香港好去處 #食好西 #吃貨 #foodie #foodiehk #hkfoodie #hkfood #hkrestaurant #hkcafe #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodlover #hklife #hkgirl #hkig #hongkongfood #hongkongfoodie
2024-03-12 54 浏览
7/3/2024📍 Milu thai มิลู่ไทย平時食泰國菜食嚟食去都係揀啲食開嘅pad thai 、芒果糯米飯、冬陰功之類🥘 都食到悶啦今次決定食啲以前未食過嘅🤓 叫做有啲新意咁 呢間餐廳係尖沙咀樓上舖 座位好多 有唔少卡位 五六個friend坐埋都冇問題我哋係平日夜晚去 walk-in 都大把位 ⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯✨火山排骨配甜酸汁 ($228)就係為咗呢樣先嚟食 見到好多枱都有嗌 果然係招牌菜🤩一上枱就比佢個size嚇親 😱因為真係好巨型!有五六嚿好大件嘅排骨 啲肉已經煮到好腍 而且唔鞋口 👍🏻餐廳比埋手套 可以用手搣開嚟食 但都要食得好小心 唔好比啲汁彈到啊有兩種汁可以揀 🙆‍♀️怕辣 就揀咗甜酸汁 如果食得辣嘅可以試酸辣味啊我哋仲揀汁另上 一大碗汁食到最後都有剩甜酸口味真係唔錯 好開胃 又唔會好辣👍🏻🙆‍♂️係泰國食過一次火山排骨 佢話都冇呢間嘅咁多肉 推薦食肉獸嚟食啊!✨蟹肉煎蛋 ($118)呢樣又係以前未食過嘅 估唔到又幾好食喎😽雖然食唔到明顯一絲絲嘅蟹肉 🦀但蟹嘅鮮味好出 同煎蛋非常夾 入面仲有啲洋蔥粒 增加咗啲甜味同口感 趁熱食好正㗎🤩✨泰式奶茶 (
7/3/2024
📍 Milu thai มิลู่ไทย
今次決定食啲以前未食過嘅🤓 叫做有啲新意咁
我哋係平日夜晚去 walk-in 都大把位
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
✨火山排骨配甜酸汁 ($228)
就係為咗呢樣先嚟食 見到好多枱都有嗌 果然係招牌菜🤩
一上枱就比佢個size嚇親 😱因為真係好巨型!
有五六嚿好大件嘅排骨 啲肉已經煮到好腍 而且唔鞋口 👍🏻
我哋仲揀汁另上 一大碗汁食到最後都有剩
甜酸口味真係唔錯 好開胃 又唔會好辣👍🏻

✨蟹肉煎蛋 ($118)
呢樣又係以前未食過嘅 估唔到又幾好食喎😽

✨泰式奶茶 ($36)
茶味唔夠

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
我哋兩個人食咗 $420 (連加一)
啲野食上得好快 又夠熱 食得好滿足😊
如果多啲朋友一齊食嗌多幾樣share 嚟食一定仲正!
推薦指數🌟:4/5

📍尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈4樓
2024-03-11 35 浏览
老友生日想食泰菜,必選人氣火山排骨肉質入味又好淋👍醬汁雖然辣但好好味👍店員提醒可以另上。青咖喱軟殼蟹炸得好脆又好食🦀跟蒜包泰式鳳爪沙律小食拼盤菠蘿海鲜炒飯芒果糯米飯必食👍珍多冰珍多冰龍眼冰
2024-03-11 42 浏览
🎶Milu Thai มิลู่ไทย🎶(亞士厘道)精選各國亞洲料理,最能夠刺激味蕾既多泰國菜,係我其中一個既不二選。裝修以泰國街道嘅塗鴉牆為主題,菜式賣相好特別仲好啱去打卡!Milu Thai มิลู่ไทย能夠提供泰國曼谷拉差達火車夜市特色菜🔥🔥既餐廳,見佢既美食相當吸引,更有知名鎮店特色菜《火山排骨》、《火焰燒雞》及《咖哩三重奏》,於是決定再次光臨去分店再品嚐一番。火山排骨$228好大好震撼眼球既排骨,排成一座座巨型火山,而且份量十足,吸引了全場的目光。要成為招牌美食除了醬汁酸辣味十足之外,排骨和肉的筋都煮到很淋,入口充滿骨膠原的柔滑口感泰式青咖哩燒羊架(3件)$158青咖哩配合烤香酥既羊架,羊架烤到外香內嫩,咬開肉汁豐富,而且青咖哩既味道亦都滲透羊架每一個部分,食到羊肉既肉香,又品嚐到青咖哩既惹味,同時滿足多種層次的享受,咖哩愛好者必點泰式海南雞(半隻)$148雞肉嫩滑保持水準,,雞皮爽脆,搭配特色自家制海南雞醬汁,酸酸辣辣特別開胃,想吃美味的海南雞飯也不用飛去海外=)椰汁雞湯(細)$118啖啖椰香,加入了大量椰奶,微微辛辣,既有南薑和檸檬葉的香,亦帶椰奶的甜,濃郁開胃,加入少許青檸汁,

🎶Milu Thai มิลู่ไทย🎶(亞士厘道)

火山排骨$228

泰式青咖哩燒羊架(3件)$158

泰式海南雞(半隻)$148
椰汁雞湯(細)$118
啖啖椰香,加入了大量椰奶,微微辛辣,既有南薑和檸檬葉的香,亦帶椰奶的甜,濃郁開胃,加入少許青檸汁,味道的層次更豐富,非常適合下飯,係我食泰國菜必食之一

泰式蛋包炒金邊粉$118
蛋包裹着的炒金邊粉,香噴噴又惹味還甜甜哋,微辣醒胃,鑊氣十足,吃完一碗還意猶未盡,具有曼谷街頭的風味

荔枝梳打 青檸梳打$34
兩款帶微酸的青檸及荔枝的冷飲,十分消滯解渴,配上酸辣菜或跟炸物堪稱絕配,充滿了東南亞的特色風情
2024-03-03
等候时间
5 分钟 (堂食)
庆祝纪念
生日
  • 椰汁雞湯
  • 泰式蛋包炒金邊粉
2024-03-10 42 浏览
人氣泰國火山排骨早早巳經想食啦,見好耐無食泰國菜,今日一於同家人食泰國菜啦。火山排骨醬汁可選酸辣或甜酸口味,排骨好似山形甘呈現,祖覺效果澎湃,份量好足,醬汁係分開上,可按個人喜好冧醬汁落去,味道酸酸甜甜,好醒胃。泰式明爐烏頭魚:烏頭魚原條上枱,用火熱住,一邊食一邊煮,魚肉口感嫩滑,上面仲有粉絲,索埋d酸辣汁黎食,越食越開胃。泰式串燒:㨂左雞、牛、豬各2串,每種肉類都食到,岩晒有選擇症既我地,外皮微脆,肉嫩帶汁。碳燒豬頸肉:外皮燒到焦香爽脆,入口即化,沾埋個秘製辣汁更好味。炸蝦餅:外脆內軟,鬆脆得黎唔油膩,肉質爽口彈牙。芒果糯米飯:芒果糯米飯一向係我既至愛,芒果肉好夠,糯米飯溫熱軟糯,配埋椰汁一齊食,好幸福的感覺。🔎Milu Thai มิลู่ไทย (亞士厘道) (尖沙咀)📍尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈4樓

泰式明爐烏頭魚:

泰式串燒:

碳燒豬頸肉:
外皮燒到焦香爽脆,入口即化,沾埋個秘製辣汁更好味。

炸蝦餅:
外脆內軟,鬆脆得黎唔油膩,肉質爽口彈牙。

芒果糯米飯:

📍尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈4樓
🚩Milu Thai มิลู่ไทย近排有被火山排骨燒到,搵美食當然要透過IG大神😎最尾幫我定位左依間位於尖沙咀嘅泰國餐廳🍴餐廳座位好闊落,而且仲有室外位置,夜晚都幾有feel 㗎✨〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈小食拼盤 $188除咗蝦餅之外仲有幾好幾款想試一於就叫小食拼盤🍤第一次食香葉雞都幾特別🎍先用香葉包住雞粒再進行煎炸,整體唔會乾身素春卷控油做得唔錯,唔會食完成口油🌈泰式鳳爪沙律 $88無骨鳳爪煮至脆彈,拌入泰式酸辣汁鳳爪入味,而且冇冷藏嘅味道🌈火山排骨 $228超超超震撼✨我發現相機完全影唔出佢有幾大碟🥹現實情況係我哋食咗少少前菜之後食依碟骨食曬碟骨之後四個人都坐晒喺度話好飽🤣雖然話就話係骨,但其實好多肉配搭埋酸辣汁一路追住食🌈菠蘿海鮮炒飯 $108🌈泰式蛋包飯炒金邊粉 $118兩款份量都好多打實晒🤤雖然唔係話好有鑊氣,不過香氣十足金邊粉仲有三隻新鮮大蝦,肉質彈牙🌈青咖喱牛 $108🌈香煎薄餅 $48用石鍋上,上到嚟仲見到佢咕嚕咕嚕咁滾🤭牛肉片雖然有厚度但好淋身青咖喱香辣適中,配埋薄餅超滿足
🚩Milu Thai มิลู่ไทย

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🌈小食拼盤 $188
除咗蝦餅之外仲有幾好幾款想試
一於就叫小食拼盤🍤
第一次食香葉雞都幾特別🎍
先用香葉包住雞粒再進行煎炸,整體唔會乾身
素春卷控油做得唔錯,唔會食完成口油

🌈泰式鳳爪沙律 $88
無骨鳳爪煮至脆彈,拌入泰式酸辣汁
鳳爪入味,而且冇冷藏嘅味道

🌈火山排骨 $228
超超超震撼✨我發現相機完全影唔出佢有幾大碟🥹
現實情況係我哋食咗少少前菜之後食依碟骨
食曬碟骨之後四個人都坐晒喺度話好飽🤣
雖然話就話係骨,但其實好多肉
配搭埋酸辣汁一路追住食

🌈菠蘿海鮮炒飯 $108

🌈泰式蛋包飯炒金邊粉 $118
兩款份量都好多打實晒🤤
雖然唔係話好有鑊氣,不過香氣十足
金邊粉仲有三隻新鮮大蝦,肉質彈牙

🌈青咖喱牛 $108
🌈香煎薄餅 $48
用石鍋上,上到嚟仲見到佢咕嚕咕嚕咁滾🤭
牛肉片雖然有厚度但好淋身
青咖喱香辣適中,配埋薄餅超滿足
2024-03-07 76 浏览
不愉快的體驗,原有8人聚會,已與餐廳預約好時間, 餐廳人員已回覆已預留位置。 到了聚會的前一天, 再聯絡餐廳確定。 竟然收到回應是沒有我預留的資料。 當時聽後有點生氣, 因當其時預約時,餐廳員工確定已幫我登記好, 及有解說需要outdoor區域用餐, 但沒想到竟然回覆沒有預留, 突然其來發生這個情況, 唯有跟他們去溝通解決方案,但是最後得來是...不負責任的回應, 堅持說沒有我預留的資料。 我覺得是否需要查問其他同事是否有遺漏情況, 不是不停解說是沒有資料,食餐飯冇必要去呃你的位置。 只感覺不太愉快,餐廳員工漏了跟進, 把責任推到客人身上。 這樣欠缺服務的餐廳,不願嘗試去試食了。太差差評
不愉快的體驗
差評