之前成日喺銅鑼灣聚會都要食呢間,最近聽講佢喺尖沙咀都開咗舖梗係都要嚟試吓!🔥 火山排骨 ($228)甜酸口味 (紅汁)一上枱已經又又又俾佢嘅份量嚇親啦!之前食過青汁,怕辣嘅嘅我成日都覺得食得唔夠滋味,唔可以食太多,今次有咗呢個甜酸汁,終於可以食返夠本😜每舊骨食落都啖啖肉味道酸酸甜甜咁真係又開胃又好味。👻🧈 蒜蓉牛油雞翼($88/6件)雞翼外皮炸到香脆,但咬落雞肉肉質依然嫩滑仲充滿牛油蒜蓉香,邪惡到爆燈喎!😈🥪 蒜蓉包 ($48)坐低冇幾耐,蒜蓉包已經第一個送到,表面烘到少少焦香,仲搽左牛油蒜蓉,咬落外脆內軟,大家食到停唔到口阿。😋🐟 泰式明爐烏頭魚($208)--鮮檸檬肉碎明爐烏頭熱騰騰原條魚上檯,材料有南薑、香茅、檸檬葉、肉碎,魚湯煮滾後,材料既味道浸入湯中,烏頭魚肉嫩滑食落冇泥味,帶有酸味及檸檬香味,層次豐富。🥥 椰青($52)夏天炎熱叫返個冰凍既椰青解辣就岩哂啦,真係食泰菜必備阿! 🥭 芒果梳打 ($34)飲落帶有淡淡芒果味既梳打,唔錯唔錯。

🔥 火山排骨 ($228)
甜酸口味 (紅汁)

🧈 蒜蓉牛油雞翼($88/6件)

🥪 蒜蓉包 ($48)

🐟 泰式明爐烏頭魚($208)
--鮮檸檬肉碎明爐烏頭

🥥 椰青($52)
夏天炎熱叫返個冰凍既椰青解辣就岩哂啦,真係食泰菜必備阿!

🥭 芒果梳打 ($34)
飲落帶有淡淡芒果味既梳打,唔錯唔錯。
2024-05-02
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 火山排骨
2024-04-08 144 浏览
🇹🇭 .尖沙咀有家樓上泰國餐廳,不問也不是知道是pet friendly,室外可以帶狗狗一同用餐,晚上的氛圍也很好👍🏻.🥘 咖喱三重奏 $218一次過吃到紅、黃、綠咖喱,個人非常喜歡綠咖喱配炸軟殼蟹,除了海鮮以外也有薯仔及椰菜花和西蘭花.🦴 火山排骨 $228一上桌非常震撼!長那麼大也沒看過那麼厲害的菜色,震撼到哇哇大叫😱非常適合打卡,是每一枱必點的一道菜。醬可以選泰式辣青醬或甜酸醬,是次選了甜酸醬,酸酸甜甜好開胃🤤.🍍 菠蘿海鮮炒飯 $108想吃飽一點,建議可以吃個菠蘿海鮮炒飯,很香的肉鬆跟腰果味,配料有葡萄乾、青豆及紅蘿蔔粒,加上米飯炒得乾,很有口感.🥬 馬拉盞通菜 $88泰國菜必吃之選,廚師做得很出色,很香,想一直吃不完.🍡 泰式串燒(半打) $108豬、牛、雞各兩串,配上沙嗲醬好好吃.🍞 蒜蓉包 $48很厚,沾上咖喱一流.🥤椰青 $52非常清甜,是大椰青,椰肉也很多.🧊 龍眼冰 $36非常足料,可選冰量,偏甜.個人認為餐廳非常有特色,不論室內室外均是,室外有3個有蓋空間,分粉藍、粉紅、黃,加上波波燈,增加氛圍感,打卡一流👍🏻⭐️十分推薦⭐️💰有收加一服務費
🇹🇭
🥘 咖喱三重奏 $218
🦴 火山排骨 $228
🍍 菠蘿海鮮炒飯 $108
🥬 馬拉盞通菜 $88
泰國菜必吃之選,廚師做得很出色,很香,想一直吃不完
🍡 泰式串燒(半打) $108
豬、牛、雞各兩串,配上沙嗲醬好好吃
🍞 蒜蓉包 $48
很厚,沾上咖喱一流
🥤椰青 $52
非常清甜,是大椰青,椰肉也很多
🧊 龍眼冰 $36
非常足料,可選冰量,偏甜

⭐️十分推薦⭐️

椰青
咖喱三重奏
馬拉盞通菜
火山排骨
大隻仔今次覓食嘅店舖就係💥 Milu Thai มิลู่ไทย 💥大隻仔今次介紹呢間餐廳,諗起火山骨就一定會諗起呢間餐廳「Milu Thai」,餐廳引入曼谷拉差達火車夜市-人氣火山排骨,長期排行餐廳Top 1 打卡食物,餐廳由40 年泰籍廚師主理,主打地道泰菜,保證味道夠晒正宗。尖沙咀店設有室內同室外,室內有泰國畫家親自設計以海洋為主題嘅圖畫牆,而室外設有露天座位同3 間不同顏色既夜燈花花牆包箱,打卡一流。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般/正常1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥 火山排骨 $228 (另加一服務費)上枱好震撼,非常適合打卡,係每一枱必點嘅食物,火山骨好大件,應該有超過20 cm高,份量足夠4-6個人,火山骨仲可以揀傳統泰式辣青醬或者唔辣嘅甜酸醬。大隻仔就揀咗甜酸醬,甜甜酸酸,清新開胃,幾好食。🔥 青咖喱軟殼蟹 配 蒜蓉包 $168 (另加一服務費)青咖喱味道出色,有香濃椰香味道,軟殼蟹份量夠多,配有西蘭花、青豆角、茄子,份量十足,而且仲會附送四件厚切蒜蓉包,蒜蓉包十分推薦,外脆
大隻仔今次覓食嘅店舖就係

服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
Milu Thai มิลู่ไทย

🔥 火山排骨 $228 (另加一服務費)
大隻仔就揀咗甜酸醬,甜甜酸酸,清新開胃,幾好食。
火山排骨

🔥 青咖喱軟殼蟹 配 蒜蓉包 $168 (另加一服務費)
青咖喱味道出色,有香濃椰香味道,軟殼蟹份量夠多,配有西蘭花、青豆角、茄子,份量十足,而且仲會附送四件厚切蒜蓉包,蒜蓉包十分推薦,外脆內軟,牛油味道香濃,就咁食已經好好食,點上青咖喱汁食更加好味。
青咖喱軟殼蟹 配 蒜蓉包

🔥 泰式蛋包炒金邊粉 $118 (另加一服務費)
Pad Thai 配有三隻大蝦,隨碟配上辣椒碎、花生碎、青檸檬角,炒金邊粉茄汁味道香濃,甜甜地,麵條煙靭幾好食。
泰式蛋包炒金邊粉

🔥 生蝦刺身 $108 (另加一服務費)
生蝦有6大隻,蝦肉爽口彈牙,非常新鮮,配上幾有辣度嘅泰國青醬汁,好滋味。
生蝦刺身

🔥 蒜蓉牛油雞翼 $88 (另加一服務費)
雞翼炸得夠香脆,牛油味唔算好突出,但蒜蓉味好香,外皮炸到脆卜卜,肉質嫩滑,幾好食。
蒜蓉牛油雞翼

🔥 泰式串燒 $108 (另加一服務費)
泰式串燒有6串,豬、牛、雞任選擇,大隻仔就揀咗豬、牛、雞各2串,三款之中,豬肉最好食,肉質最嫩滑,帶有少少炭燒香味,配上花生沙嗲醬,非常好食。
泰式串燒

🔥 珍多冰 $36 (另加一服務費)
珍多冰好好飲,椰漿味道夠香濃,會飲唔停口。

🔥 椰青 $52 (另加一服務費)
椰青有驚喜,好大個,而且椰青水好清甜,椰青肉亦好軟冧,非常正。

2024-03-13
青咖喱軟殼蟹 配 蒜蓉包
  • 珍多冰
  • 椰青
之前係銅鑼灣食過一間抵食正宗泰國菜,名叫Milu Thai。原來尖沙咀亞士厘道天星大廈4樓仲有間分店,保持了銅鑼灣店的泰式裝修板局,餐廳座位更濶落舒適,牆身有不少海洋主題壁畫。另一特點是這間餐廳食物份量相當驚人,極適合三五知己分享食物,以致經常座無虛席。火山排骨$228將豬脊骨疊高至30cm,外型如同一座巨型火山,一上枱就已是霸氣盡現,視覺效果搶眼而震撼。自家製青辣椒醬加入了泰國芫茜、檸檬葉子、小鳥椒、青辣椒等香料,酸味偏重夠醒胃。經過長時間燉煮的豬骨能夠輕易骨肉分離,保持肉質軟腍濕潤,而且早已貼心地奉上膠手套,可以豪邁地撕開排骨大口吃肉。小食拼盤(蝦餅、魚餅、春卷、香葉雞)$188小食拼盤份量巨型,一盤就已集齊四款小食:蝦餅、魚餅、春卷、香葉雞,一次過嚐遍多個款式。蝦餅魚餅外皮炸得金黃脆卜卜,泰式春卷外皮輕薄脆口,內餡的蔬菜絲中爽雜著QQ粉絲,口感富層次。香葉包雞擁有獨特的清香味,將斑蘭葉包裹雞件炸透後,淡淡葉香滲入雞肉裏,外乾脆而有肉汁。泰式串燒(半打)豬牛雞各兩條。 $108串燒拼盤豬牛雞各兩串,每串都是啖啖肉。燒得表面帶焦香,肉質滑嫩不鞋口,點些沙嗲醬更加惹味開胃。菠蘿海鮮炒飯
火山排骨$228
小食拼盤(蝦餅、魚餅、春卷、香葉雞)
小食拼盤(蝦餅、魚餅、春卷、香葉雞)$188
泰式串燒(半打)豬牛雞各兩條
泰式串燒(半打)豬牛雞各兩條。 $108
菠蘿海鮮炒飯$108
炒飯以菠蘿果肉入饌,米飯的熱力和酸甜果香相融合,份外開胃。炒飯炒得夠乾身,不算過油,粒粒分明,不會黏作一團,撒滿腰果、提子乾和豬肉鬆等可以添上多重口感,多種海鮮配料,鮮蝦、帶子、魷魚等,令炒飯充滿鮮味。
泰式蛋包金邊粉$118
蛋網賣相精緻,有青檸與花生粉或辣粉在旁,自行拌勻就可開始享用。以大隻爽彈的鮮蝦點綴,包裹著豆腐乾、芽菜、蛋絲及泰國金邊粉,甘甜酸香徐徐滲出。金邊粉炒得夠乾身,幼滑爽口,滴上青檸汁後,口感會更清爽也能消除油膩,味道酸酸甜甜特別開胃。
椰青$52
百份百純天然椰青水即開即飲,口味清新甘甜,可以刮出色白如玉的椰子肉,入口嫩滑,美道鮮美。
2024-02-26
火山排骨
小食拼盤(蝦餅、魚餅、春卷、香葉雞)
泰式串燒(半打)豬牛雞各兩條
2024-02-16 4201 浏览
原來喺原來喺尖沙咀都可以食到正宗泰菜㗎!🇹🇭呢間隱藏喺尖沙咀商廈嘅泰國菜真係好正宗價錢又超平🤑!而且仲有戶外座位可以選擇㗎!🔥🍽️首先要分享嘅係佢哋嘅招牌菜火焰燒雞🐓火焰果然係好吸引眼球㗎!🔥係枱上面燒雞着火嘅氣氛同視覺效果真係好獨特!大家打完卡之後,店員會幫你切好整齊嘅雞件。外皮脆卜卜,入邊肉質非常Juicy!加埋佢哋嘅秘製醬汁,酸辣味,就完美夾住嘅雞肉啦!😋🍗 生蝦刺身🦐冰鎮上枱保持刺身嘅新鮮度同冰冷感覺!食得出每一口生蝦都好新鮮,帶有咬口感!再加上辣汁,帶嚟刺激嘅味道!真係一絕!🍤🌶️如果你鍾意炒飯,一定要試下佢哋嘅菠蘿海鮮炒飯!一大個菠蘿🍍盛裝住滿滿嘅炒飯,而菠蘿嘅甜味同炒飯嘅配料結合得很好除咗菠蘿,仲有好多唔同嘅配料🦐🦑,絕對令你大呼過癮!🍚馬拉盞炒芥蘭🥬熱辣辣嘅芥蘭好有鑊氣!如果你想食得更辣,可以試吓食飛天炒芥蘭!辣味🌶️絕對刺激你嘅味蕾!真係好開心發現呢間隱藏嘅泰國菜餐廳!唔論係食物質素、價錢定係環境,都係一級棒!而且仲可以享受戶外座位,真係好舒服!如果你鍾意泰菜,唔好錯過!😍🌴尖沙咀都可以食到正宗泰菜㗎!🇹🇭呢間隱藏喺尖沙咀商廈嘅泰國菜真係好正宗價錢又超平🤑!而且仲有戶外座位
原來喺原來喺尖沙咀都可以食到正宗泰菜㗎!🇹🇭

首先要分享嘅係佢哋嘅招牌菜

生蝦刺身🦐

如果你鍾意炒飯,一定要試下佢哋嘅菠蘿海鮮炒飯!
除咗菠蘿,仲有好多唔同嘅配料🦐🦑,絕對令你大呼過癮!🍚

馬拉盞炒芥蘭🥬

首先要分享嘅係佢哋嘅招牌菜

生蝦刺身🦐

如果你鍾意炒飯,一定要試下佢哋嘅菠蘿海鮮炒飯!
除咗菠蘿,仲有好多唔同嘅配料🦐🦑,絕對令你大呼過癮!🍚

馬拉盞炒芥蘭🥬

• 生蝦刺身
  • 菠蘿海鮮炒飯
  • 大頭蝦冬蔭公湯
  • 生菜肉碎包
3天前 0 浏览
呢間餐廳見身邊朋友係咁介紹話好好食,d菜式好正宗,環境一流,打卡都好正📸入面既裝修以海洋為主,個壁畫係海底世界🐬劃左好多唔同既海洋生物,間餐廳又好大,上菜速度都好快,係呢度食野好chill好舒服 🌟火山排骨 $228一送上黎就覺得好震撼,見每台都必叫即菜式我就簡係要order黎試下啦,d排骨拆到好似成座火山咁🌋輕輕一扭就斷,入面既肉係煮到好腍好嫩🥩仲可以見到入面滿滿既骨膠原,再淋上紅紙,酸酸辣辣,超惹味🌟蟹肉炒飯 $98個飯係炒到粒粒分明,入面仲有好多既蟹肉,蛋,個飯香味好重,加上蟹肉既鮮甜🦀蛋香味,超香口🌟泰式燒魷魚 $148係成隻魷魚筒,又勁肥美,只係用左海鹽去烹調就已經好好味🦑係好彈牙可口,好有嚼勁,仲可以食得出魷魚本身既鮮甜,仲可以淋上自製既泰式辣醬🌟大頭蝦冬陰公湯 $128呢個冬陰公湯係超惹味,入面都好足料,有大頭蝦🦐菇🍄洋蔥🧅等配料,好正宗既冬陰公湯,有少少辣又有少少奶香味,越飲胃口越好,超暖胃🌟椰青 $52食泰國菜點可以少得飲椰青🥥食完咁惹味既泰國野,再飲上清甜既椰青水,食上入口即溶既果肉真係好正

🌟火山排骨 $228

🌟蟹肉炒飯 $98

🌟泰式燒魷魚 $148

🌟大頭蝦冬陰公湯 $128

🌟椰青 $52

-happy Friday同家姐黎食泰式餐廳🤗Book mark左呢間好耐 為求一試巨型火山排骨👏🏼 果然冇失望🫣火山排骨(酸辣口味) 💰$228呢道火山排骨真係好正 勁巨型一上枱真係嚇親😱酸酸辣辣嘅口味好開胃 冇諗過D肉質 幾鮮嫩又多汁 燉煮時間岩岩好😍蒜蓉牛油雞翼💰$88蒜蓉牛油雞翼好香滑好入味 唔會太咸 蒜香味十足又大隻😝泰式燒牛柳💰$98牛柳好嫩滑 燒到恰到好處 外焦內軟 配埋精華既泰式酸甜醬汁 更加襯托出牛肉嘅鮮味😘泰式海鮮炒粉絲💰$98呢道炒粉絲真係香滑夠惹味 配料又多 有大蝦 魷魚同豆芽 同埋食落又唔制 好滿足😍馬拉盞通菜💰$88馬拉盞通菜好清脆 辣中帶甜 咸香味十足 配埋粉絲食又係好夾😛泰式香辣炒肉碎💰$98 泰式香辣炒肉碎嘅肉碎又香又嫩😚 完全融入泰國嘅味道 同埋佢係偏重辣小小既 叫埋個白飯食先得😎芒果糯米飯💰$88芒果糯米飯色香味俱全🤩 糯米係熱辣辣上 上面淋左D涷椰汁 涷熱入口好特別 椰汁好濃味配上香甜多汁嘅芒果 正呀😋芒果梳打💰$34 芒果梳打清新爽口唔會過於甜🤓泰式奶茶💰$36泰式奶茶夠晒濃香 入口滑順順 唔會太厚膩 仲可以自己簡甜度 唔怕勁死甜☺️總括嚟講
happy Friday同家姐黎食泰式餐廳🤗

芒果糯米飯💰$88

芒果梳打💰$34
芒果梳打清新爽口唔會過於甜🤓

泰式奶茶💰$36

總括嚟講 呢間泰式餐廳性價比好高 份量全部都係好大份~ D員工服務親切 環境舒適 坐得舒服 推薦黎食😆❤️

📍亞士厘道24-38號天星大廈4樓
6天前 0 浏览
🌟生蝦刺身 $108刺身有6隻,新鮮彈牙,做開胃前菜岩晒👍🌟飛天椰菜苗 $98椰菜苗翠綠鮮嫩,炒得夠晒鑊氣,口感爽脆🥰🌟火山排骨 $228一上枱已經覺得超澎湃!真係第一次係香港食🙈排骨肉質腍滑,好多肉~戴手套逐塊肉撕開黎食,別有風味,揀左酸甜汁,增加清新嘅感覺🌱🌟椰汁雞湯 $118微辣惹味,仲充滿椰汁🥥清甜嘅味道,忍唔住飲多幾啖~仲好足料,有啖啖雞肉😉🌟泰式串燒 $108叫左2雞2牛2豬,全部都好食🤤肥瘦適中,燒得夠香唔會韌,點埋秘製醬汁夠晒滋味👍!🌟椰青$52🌟龍眼冰 $36.✨人均消費:$400✨評分:8/10.📍Milu Thai มิลู่ไทย (亞士厘道) (尖沙咀)尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈4樓
🌟生蝦刺身 $108
刺身有6隻,新鮮彈牙,做開胃前菜岩晒👍

🌟飛天椰菜苗 $98
椰菜苗翠綠鮮嫩,炒得夠晒鑊氣,口感爽脆🥰

🌟火山排骨 $228

✨人均消費:$400
✨評分:8/10
尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈4樓
2024-06-17
之前係銅鑼灣分店食過一次,感覺正宗地道,而且環境一流。知道尖沙咀開了分店,立即要再黎試下😋尖沙咀分店裝修感覺大致同銅鑼灣差不多,都係有好多壁畫,但尖沙咀就係用了海洋做主題,另外仲有室外露台位置,好chill好relax👍🏻餐廳有幾款必食菜色,一定要encore。🌟火山排骨一上枱視覺效果好震撼,兩大舊排過砌成一座火山咁,好大座🤣排骨煮到好腍,輕輕一扭就骨肉分離,肉汁豐富,肉味濃😋好鐘意佢可以汁另上,食過另外一間成盤汁食到好污糟。呢度職員仲keep住幫我地換上新的裝骨桶,全程食得好乾淨👍🏻🌟粉絲焗大頭蝦又係必叫之款!沙鍋上枱,熱辣辣香噴噴😍面頭的粉絲吸晒大頭蝦精華,入晒味,超級惹味!大頭蝦好大隻,肉質鮮甜😋🌟泰式炒蜆可以自己選擇口味,選了青胡椒辣椒膏。蜆肉肥美鮮甜,隻隻都開口嫁!辣椒膏超級惹味😋🌟飛天炒雜菜簡簡單單一個炒菜,炒得好夠火候,醬汁有小小似豆板醬的味道。🌟手撕雞沙律手撕雞份量超多!雞肉幾滑。下面有好多雜菜絲,新鮮爽甜,醬汁味道酸酸甜甜,幾開胃。🌟泰式奶茶幾香幾滑,岩我口味😋總括嚟講,好鐘意的一間泰菜,味道超正宗,環境又有特色,尖沙咀好方便我,一定要再黎👍🏻

餐廳有幾款必食菜色,一定要encore。

🌟火山排骨

🌟粉絲焗大頭蝦

🌟泰式炒蜆

🌟飛天炒雜菜
簡簡單單一個炒菜,炒得好夠火候,醬汁有小小似豆板醬的味道。

🌟手撕雞沙律

🌟泰式奶茶
幾香幾滑,岩我口味😋

2024-06-18
用餐时段
可惜今日落大雨如果唔係就可以坐室外花花房💐好彩室內裝修都靚靚有噴壁畫~✧ 火焰燒雞($208)係今日嘅重頭戲🔥🐔首先會serve原隻燒雞喺我哋面前淋酒點火用嚟拍片影完之後店員會切好兼砌返整齊嘅雞件雞皮燒到脆卜卜唔油膩味道帶點蜜糖甜味 肉質Juicy配上酸辣既秘製醬汁perfect match🤝🏻✧ 火山排骨($228)火山排骨係第二樣打卡嘅菜排骨大大件 疊起應該有超過20 cm高份量夠4-6個人食打卡一流 好震撼📸味道亦都比得上泰國食係每枱都會叫既招牌菜排骨煮得好腍 用手就好輕易撕開肉質一啲都唔鞋 近住骨既位置更加係好有肉味同油香可以自選泰式甜酸或酸辣汁本豬今次揀咗泰式辣青醬酸味偏重 唔會好辣 越食越開胃餐廳亦有十分貼心咁提供手套同濕紙巾🧤✧ 芒果糯米飯($88)食泰國菜點少得芒果糯米飯!呢度足足有一個芒果🥭芒果酸甜味剛剛好椰漿調味岩岩岩好帶有少少咸味中和番糯米飯煮得啱啱好煙韌仲要出哂煙🍚✧ 炭燒豬頸肉($98)豬頸肉燒到表面好焦香炭燒香氣十足但肉質依然保持多汁嫩滑有彈性✧ 小食拼盤($188)一次過試哂多款各有特色嘅泰色小食有齊蝦餅、魚餅、春卷、香葉雞蝦餅質地好彈牙有蝦味得嚟唔會腥面
可惜今日落大雨
如果唔係就可以坐室外花花房💐
好彩室內裝修都靚靚有噴壁畫~

✧ 火焰燒雞($208)
係今日嘅重頭戲🔥🐔
首先會serve原隻燒雞
喺我哋面前淋酒點火用嚟拍片
影完之後店員會切好兼砌返整齊嘅雞件
雞皮燒到脆卜卜唔油膩
味道帶點蜜糖甜味 肉質Juicy
配上酸辣既秘製醬汁perfect match🤝🏻
✧ 火山排骨($228)
火山排骨係第二樣打卡嘅菜
可以自選泰式甜酸或酸辣汁
本豬今次揀咗泰式辣青醬
酸味偏重 唔會好辣 越食越開胃
餐廳亦有十分貼心咁提供手套同濕紙巾🧤
✧ 芒果糯米飯($88)
食泰國菜點少得芒果糯米飯!
呢度足足有一個芒果🥭
芒果酸甜味剛剛好
椰漿調味岩岩岩好
帶有少少咸味中和番
糯米飯煮得啱啱好煙韌仲要出哂煙🍚
✧ 炭燒豬頸肉($98)
豬頸肉燒到表面好焦香炭燒香氣十足
但肉質依然保持多汁嫩滑有彈性
✧ 小食拼盤($188)
一次過試哂多款各有特色嘅泰色小食
有齊蝦餅、魚餅、春卷、香葉雞

蝦餅質地好彈牙

入面配搭大量蔬菜絲同粉絲
口感好有層次

香葉爆雞面頭炸得乾身香脆
但係入邊仍然充滿肉汁
✧ 珍多冰(凍,$36)
綠色嘅珍多冰滑lu lu
椰漿味道夠香濃唔會太甜
啱哂食辣嘢嘅時候解辣🧊

✧ 乳酸梳打(凍,$34)
就係Calpris咁嘅味
唔會太稀得水味~
2024-06-15 0 浏览
好耐冇去泰國旅行,近期好掛住泰國美食,心思思想食泰國野,就上網去左呢搵呢間泰國餐廳。呢間餐廳位於尖沙咀,見佢主打火山排骨,上網睇圖片好似好勁咁,好吸引,一於約朋友一齊去試下佢個招牌菜佢個火山排骨,係唔可以揀辣度,一開頭都擔心會好辣,不過食落其實還可以接受。一上到黎睇落好似份量好大咁,但其實個火山排骨好大部份都係排骨,肉並唔算係好多,所以其實三個人食啱啱好。我地另外仲叫咗啲泰式串燒同埋炸蝦餅食,對比起個火山排骨就一般般啦。

2024-03-26
2024-06-12 0 浏览
✨生蝦刺身🧊冰鎮生蝦食落冰涼新鮮,蝦肉彈牙,沾上辣汁和蒜頭一齊食,又辣又開胃!✨火山排骨🌋份量非常足!排骨的肉份量亦十足,排骨肉煮到軟腍,用手都好容易撕開。可以自選泰式甜酸或酸辣汁,沾上/淋上排骨食用非常惹味。✨椰汁雞湯椰汁味濃,散發出淡淡雞味,用上泰式香料熬製,帶點酸辣。入面雞柳鮮嫩香滑, 連埋湯汁食,味道層次豐富😆✨泰式蛋包金邊粉金邊粉炒得恰好,麵條分明食落彈牙,唔會太濕癡埋一齊。薄煎蛋餅包住麵條,食用時連埋辣椒碎同花生碎拌均,更加香口惹味。特別的是金邊粉配以的大蝦都經過脆炸,份外香口🍤
✨生蝦刺身🧊
✨火山排骨🌋
✨椰汁雞湯
✨泰式蛋包金邊粉
2024-06-10 29 浏览
🌟朋友帶我尖沙咀亞士厘道呢間Muli 泰國菜館,朋友話有兩個招牌菜係要必食,火山排骨同火焰燒雞。***** ***** ***** ***** ***** ***** 火山排骨🍖一上枱成枱人都笑晒,實在太大份量,我哋選了甜酸口味醬汁,醬汁掛上排骨超級好味,我哋一舊接一舊食,停唔到口。火焰燒雞🐓侍應會淋上燒汁點火,俾客人打卡影相,之後再幫忙斬件;燒雞好肥美好好味,啖啖肉,難怪是招牌菜,又係停唔到手。柚子鮮蝦沙律🥗這個很有驚喜,啲蝦好新鮮,整體酸酸甜甜非常開胃。蒜蓉炒芥蘭🥬清清地炒個菜,芥蘭新鮮亦炒得很香甜🍚蟹肉炒飯炒飯嘅質感恰到好處,彈牙香口。🥘海鮮冬陰功有龍蝦做湯料,份量十足,地道泰國風味,口感層次豐富,鹹甜酸辣鮮五味俱全。最後飲埋個椰青非常滿足。總括來說,好彩預早訂位,全院滿座。

火山排骨🍖

柚子鮮蝦沙律🥗
這個很有驚喜,啲蝦好新鮮,整體酸酸甜甜非常開胃。

蒜蓉炒芥蘭🥬
清清地炒個菜,芥蘭新鮮亦炒得很香甜

🍚蟹肉炒飯
炒飯嘅質感恰到好處,彈牙香口。

🥘海鮮冬陰功

最後飲埋個椰青非常滿足。

總括來說,好彩預早訂位,全院滿座。
2024-06-06 24 浏览
這幾天好想吃泰式餐開下胃,在Open Rice見到這間位於亞士厘道天星大廈的隱世美食店備受好評,菜品好有特色,墻壁直接作畫,餐凳是棕色沙發好舒服寬闊,充滿泰式異國風情!泰式甜酸魚這道泰式特色菜色澤鮮亮,充滿一整條大魚煎炸的香氣襲人,上面鋪滿了果肉番茄酸甜醬,整道菜顏色鮮艷十分誘人!入口時,酸甜的滋味瞬間在舌尖炸開,酸度恰到好處,激發味蕾帶來一陣欲罷不能的感覺鮮芒果炒牛柳肉這道菜香氣撲鼻,入口時,牛肉的鮮美和多汁感立刻在舌尖炸開,酸甜可口的芒果切塊均勻地搭配其中,芒果的清新酸爽又為整個口感增添不少層次。大頭蝦冬菇公湯 色澤艷麗,入口時,冬陰公湯酸中帶有辣意,酸爽濃郁,令人食欲大開。冬菇肉質Q彈鮮嫩,大頭蝦肉質鮮嫩,絲絲辣意隨之而來,令人回味無窮!小食拼盤 拼盤賞心悅目豐富美味!炸蝦餅和炸魚餅雖然都是炸得焦黃,不過顏色深淺不同,吃起來香酥可口,裡面的蝦肉和魚肉細膩嫩滑!香葉包雞有點像小粽子,大塊鮮嫩的雞肉帶有香葉的清香!春卷外皮酥脆,內餡豐富多樣!泰式炒河粉牛肉河粉彈牙勁道,牛肉細膩柔軟,有微微的辣椒韻味和酸爽,在口中交織出層層遞進的美妙味道!泰式串燒(半打)三牛肉三豬肉肉串焦黃油亮的表面

泰式甜酸魚

鮮芒果炒牛柳肉

大頭蝦冬菇公湯

小食拼盤

泰式炒河粉牛肉

泰式串燒(半打)三牛肉三豬肉
肉串焦黃油亮的表面散發出陣陣誘人的燒烤香氣,肉質緊實而柔軟,搭配上獨特的醬料調味,在舌尖跳動著令人沈迷的滋味!

飲品椰青好清爽鮮甜,珍多冰椰香味十足!
2024-06-06 18 浏览
之前喺銅鑼灣已經食過一次了當時已經俾佢地個火山排骨吸引住知佢地最近開左分店 仲要係咁近我既 #尖沙咀一於去試下新店先 一去到已經滿座 好熱鬧喔火山排骨一上枱 仍然係咁吸晴咁震撼, 打卡真係一流 份量真係好多 同朋友Share就啱晒啦今次要左甜酸汁 酸酸甜甜好開胃 排骨食落都啖啖肉一D都唔柴蒜蓉牛油雞翼炸到香脆牛油蒜蓉超級香 有時食雞翼會guilty 怕肥唔食皮呢獲真係做唔到生蝦刺身生蝦肉質鮮嫩彈牙 搭配泰式風味的調味醬料 口感層次豐富冬陰功湯我地叫左細size, 但份量好足夠晒2個人食 每人仲都分到兩碗多DD對我黎講辣左D 但朋友就話好好飲炭燒豬頸肉豬頸肉好正 燒得好香一D都唔柴 夠嫩多汁 泰式蛋包炒金邊粉好大碟3隻大蝦味道甜甜地 配上辣椒碎/花生碎/青檸檬角 更加香口

之前喺銅鑼灣已經食過一次了
當時已經俾佢地個火山排骨吸引住
知佢地最近開左分店 仲要係咁近我既 #尖沙咀
一於去試下新店先

一去到已經滿座 好熱鬧喔

火山排骨
一上枱 仍然係咁吸晴咁震撼, 打卡真係一流
份量真係好多 同朋友Share就啱晒啦
今次要左甜酸汁 酸酸甜甜好開胃
排骨食落都啖啖肉一D都唔柴

呢獲真係做唔到

生蝦肉質鮮嫩彈牙 搭配泰式風味的調味醬料 口感層次豐富
冬陰功湯
我地叫左細size, 但份量好足
夠晒2個人食 每人仲都分到兩碗多DD
對我黎講辣左D 但朋友就話好好飲