2024-05-08 84 浏览
放咗同老公喺尖沙咀呢間餐廳食飯,呢間餐廳非常有特色,佢除咗外型有特色之外,連菜式都非常有特色,混合多國元素烹調成一道道美味而有風格的美食1️⃣松菜蟹意大利飯.海膽2️⃣德國黑啤慢煮走地三黃雞3️⃣西班牙蒜片蝦配脆包   🔹🔹🔶🔹🔹🔶🔹🔹🔶🔹🔹🔶🔹🔹松菜蟹意大利飯,意大利飯粒煮得剛好,口感Q彈,搭配著鮮嫩甜美的蟹肉,味道夠哂。配搭海膽一齊食,又滑又香有豐富嘅蟹肉味海膽鮮味,超豪華感。德國黑啤🍺慢煮走地三黃雞🐓充滿德國料理的精髓。三黃雞經過慢煮的過程,肉質變得極為嫩滑,肉汁鎖晒喺入邊,搭配秘製醬汁豐富了整道菜。西班牙蒜片蝦配脆包,蝦肉鮮嫩多汁,搭配蒜片的香氣,帶來了一種濃郁的口味。配上脆包,增添了一份酥脆的口感,這道菜既美味又開胃。🤤

1️⃣松菜蟹意大利飯.海膽
2️⃣德國黑啤慢煮走地三黃雞
3️⃣西班牙蒜片蝦配脆包

🔹🔹🔶🔹🔹🔶🔹🔹🔶🔹🔹🔶🔹🔹
2024-05-08 76 浏览
想搵一間餐廳同爸爸慶祝生日,見一間網上評語唔錯,決定過嚟試吓。嚟嘅時候諗住唔會有set叫,因為係公眾假期,估唔到會有brunch set。我哋去嘅時候比較早,餐廳只係得我哋一台。睇咗一陣就點咗garlic shrimp 意粉,龍蝦意大利飯,青口,egg benefit, 同sausage & mash。意粉調味得好好軟硬適中,egg benefit 同sausage 中規中矩。但係龍蝦同埋意粉嘅蝦都Overcooked。(食得出係新鮮,但真係煮得太耐)青口其實調味都唔錯,但係一碟入邊有五隻都係未開嘅另外仲叫咗兩個甜品,法式蘋果批同埋Waffle。蘋果批唔錯。但waffle 上枱嘅時候已經淋晒…soggy and mushy 值得一讚嘅係職員態度好好。

意粉調味得好好軟硬適中,
egg benefit 同sausage 中規中矩。

但係龍蝦同埋意粉嘅蝦都
Overcooked。(食得出係新鮮,但真係煮得太耐)

青口其實調味都唔錯,但係一碟入邊有五隻都係未開嘅

值得一讚嘅係職員態度好好。
2024-05-03 100 浏览
聽聞尖沙咀附近呢間餐廳系好多網紅既打卡熱點,所以放假就要過去試下Lunch set,食好D!😆😆😆😆四川花椒大蜆義大利粉==從第一口開始,你就能感受到花椒的獨特香氣和微辣的風味,與鮮嫩的大蜆完美融合在一起。義大利粉煮得剛好Q彈。😆😆泰式冬蔭功煮活蜆。以泰式冬蔭功湯為基底,加入新鮮的活蜆,營造出獨特的酸辣風味。😆😆法式油封鴨腿,鴨腿外皮煎炸至金黃酥脆,內部則保持著嫩滑的口感。每一口咬下去,都能感受到鴨肉的豐富香氣和滋味。😆😆刁草檸香醃三文魚。運用了柑橘的酸爽和香草的清新,將三文魚醃製得入味而多汁。呢間餐廳用料比一般餐廳更高級,今晚簡直系大滿足!Cool!

呢間餐廳用料比一般餐廳更高級,今晚簡直系大滿足!Cool!
2024-05-02 65 浏览
🍅蕃茄湯 ( soup of the day )🍝意式雜菜千層麵🍛烤虎蝦・龍蝦汁意大利飯🥘泰式冬蔭功煮活蜆🥙泰式燒牛肉沙律呢間餐廳好適合聚會食飯,見到個環境非常靚,於是就book咗枱同朋友過午餐聚會🎈。間餐廳成間都係藍色,又愛到內無一倖免,餐廳整個環境非常高貴,好舒服。我們叫的幾款食物亦好美味🤤湯品🥣蕃茄湯這道湯色澤鮮豔,充滿濃郁蕃茄香味,口感滑順。蕃茄的鮮甜味道在湯中完美展現,搭配上一些新鮮的香草和香料,好有層次感。飲落去酸酸甜甜非常開胃。麵食🍝意式雜菜千層麵,這道菜以層層疊疊的麵片和各種蔬菜組成。面層麵片烤得金黃酥脆,蔬菜🥬的鮮甜,肉醬🍅🥩香甜與芝士🧀的濃郁互相結合,每一口都係好滋味。意大利飯🍝烤虎蝦・龍蝦汁意大利飯,虎蝦肉質鮮嫩,蝦肉肉鮮甜彈性,意大利飯龍蝦汁一齊煮,味道香濃,每一粒意大利飯都被龍蝦醬汁包圍,入口就係龍蝦的鮮味喺口中持久不散。海鮮🦞泰式冬蔭功煮活蜆是一道帶有東南亞風味的菜品。蜆的肉質鮮嫩,搭配上辣椒、檸檬草和其他香料,湯汁酸辣開胃🤤風味獨特,更有一種清爽口感。沙律🥙泰式燒牛肉沙律,以燒烤的牛肉搭配上泰式沙律醬。牛肉燒烤得剛好,肉質嫩滑,搭配上沙律醬的酸辣風味,新鮮
🍅蕃茄湯 ( soup of the day )
🍝意式雜菜千層麵
麵食🍝
意大利飯🍝
海鮮🦞
沙律🥙
泰式燒牛肉沙律,以燒烤的牛肉搭配上泰式沙律醬。牛肉燒烤得剛好,肉質嫩滑,搭配上沙律醬的酸辣風味,新鮮而刺激。
2024-05-02 59 浏览
我地今晚就食期間限定趴地八哥狗造型二人餐,有齊頭盤,沙律,湯,澱粉,主食,甜品,飲品,真係好豐富呀!🫶🏻香煎帶子 •番紅花魚露忌廉汁呢個係頭盤,兩大粒鮮帶子拎去燒,帶子燒完都仲好鮮嫩,上面配佐新鮮既三文魚籽,口感軟腍新鮮,加上咸香既醬汁,鮮味鮮香!👏🏻雙色蜜瓜 •西班牙火腿呢個係沙律,有切佐粒既蜜瓜,一片片既西班牙火腿,再有蜂蜜黑松露做醬汁,甜甜地咸咸地,好清新既沙律!👍🏻超級龍蝦湯龍蝦湯好濃厚,味道亦好重龍蝦味,再將啲忌廉撈均,成個湯更加香滑,一個好濃味既龍蝦湯!🫰🏻松菜蟹意大利飯.海膽意大利飯入面放滿松葉蟹肉,蟹肉鮮甜,同飯粒好配合,飯粒有啲汁,唔會太乾身,而最吸睛就係放係炸脆既菜上面既海膽,令到成個飯既味道更加鮮香!✌🏻原條美式燒烤豬肋骨原條嘅豬肋骨去燒淋上滿滿嘅燒汁,味道好香甜,豬肋骨肉質軟腍,唔會嚡口,伴碟嘅有泡菜菜苗同埋薯角,濃濃嘅香味!🤘🏻意大利咖啡慕絲成個晚餐既主角,限定八哥犬造型既甜品,原隻嘅八哥造型係香甜嘅意大利咖啡慕絲,下面有鬆軟嘅蛋糕,亦都有啲生果粒伴住,香甜美味!

🫶🏻香煎帶子 •番紅花魚露忌廉汁
👏🏻雙色蜜瓜 •西班牙火腿

👍🏻超級龍蝦湯
🫰🏻松菜蟹意大利飯.海膽

✌🏻原條美式燒烤豬肋骨
🤘🏻意大利咖啡慕絲
🤍Lunch set🤍📍意式雜菜千層麵因為其他食物都係有肉的所以呢個麵就叫咗素食🥒但成個千層麵都係有好多嘅番茄醬汁🍅味道十分濃厚✅📍泰式燒牛肉沙律係西餐廳食泰式食物真係有多特別😝牛肉大概係7成熟左右👣牛肉唔會好難咬好好食😀牛肉味亦不會過濃😜而沙律加了泰式醬汁好清新🫶🏻📍西班牙辣腸炒藍青口青口每一隻都頗大隻的加上會有點鮮甜🤤再加埋辣肉腸食真係好正😊📍法式油封鴨腿大大隻鴨腿每一啖都可可大大啖咁食😆📍蕃茄湯 每日嘅湯都會不同的而當日食係番茄湯🍅味道十分濃厚唔會好淡😯‼️星期二Cocktail Mocktail買一送一‼️📍THE RAINBOW 呢一本係cocktail入面有Vodka, Pineapple Juice, Grenadine🍷整體係幾不錯的
🤍Lunch set🤍
每日嘅湯都會不同的而當日食係番茄湯🍅味道十分濃厚唔會好淡😯

‼️星期二Cocktail Mocktail買一送一‼️
📍THE RAINBOW
2024-05-02 53 浏览
呢度既午餐本身就有3set,而且每一set都仲可以簡唔同既主菜,好特別呀!我簡呢個set既頭盤係刁草檸香醃三文魚,三文魚係煙三文魚,味道鹹香,口感柔嫩,而且充滿檸檬同埋刁草嘅香味,比較清新!🫣主菜分別同朋友食子薑菠蘿車厘茄長通粉同埋德國黑啤慢煮走地三黃雞。子薑菠蘿車厘茄長通粉成個味道都係酸酸甜甜,亦都有子薑帶出嚟嘅辣味,長通粉好掛汁,汁香味濃;德國黑啤慢煮走地三黃雞用嘅係原隻嘅走地三黃雞,三黃雞特別肥美,雞味特別濃郁,用慢煮嘅方法保持到雞肉嘅鮮嫩,配上德國黑啤同埋其他醬汁,雞肉嘅味道更加突出!🥸小食就加佐炸薯條配黑松露醬,一個細嘅但係份量已經好多,薯條即叫即炸,新鮮熱辣,又唔會太油,點黑松露醬真係好香!😏
2024-04-29 28 浏览
最近朋友講開食西餐佢推介係尖沙咀裝修好靚又富有藝術感🦋既餐廳,叫做「monmono 」特登叫埋熱愛藝術同食嘅朋友去試下lunch set,入到去見到係藍色系設計,好似置身藝術館中,朋友藝術家上身,周圍自拍👩🏻‍🎨先嚟個甘鯛立鱗燒,首先擺盤好靚,色澤又光鮮。甘鯛好新鮮,尤其佢外表脆口,濃郁既海鮮味同嫩滑既口感,朋友都食到心心眼啊💜再來法式油封鴨腿,淨係個賣相都已經好吸引。鴨脆皮香口,肉質鮮嫩多汁,每一啖都有香草味,令人回味無窮。外皮金黃酥脆,入口爽脆,好開胃💚跟住蕃茄湯真係一流!口感濃厚,每一啖都有濃郁既蕃茄味,微酸又開胃🧡仲有泰式燒牛肉沙律,啲燒牛肉真係超好味。牛肉肉質滑溜,牛肉味又濃厚,加上爽口既沙律菜,爽脆又清新🤍呢間店既設計又靚,擺盤又細心、食物又好味,仲要星期二既cocktail 同mocktail 都買一送一,超抵,必定會再嚟!

2024-04-29 36 浏览
成間餐廳以藍色為主調,好有意大利法國風情,非常之有情調,影吓相打吓卡都好靚!😸超級龍蝦湯😸一個好吸睛嘅龍蝦湯,真係有一隻淡水小龍蝦喺度,成個湯本身好稠,亦都好滑,質地好好,好香濃,龍蝦味滿滿呀!😻澳洲和牛牛三角😻和牛肉質本身都鮮嫩,加上牛三角既部位,肉質更好!牛三角肉係牛臀腿內腿肉既部位,係油花較多嘅部位,口感軟硬適中,肉味好濃,燒到邊位有啲焦香,就咁食都好好食,再點啲燒汁/同配菜去食就更加豐富!😽XO醬鮑魚海鮮燴意粉😽第一次食用XO醬去煮嘅意粉,有啲fusion嘅感覺,但係原來味道又幾好,好惹味,用XO醬去煮嘅鮑魚同海鮮都好鮮味,辣辣地,成個配搭都好好!
😸超級龍蝦湯😸
😻澳洲和牛牛三角😻
😽XO醬鮑魚海鮮燴意粉😽
2024-04-26 41 浏览
沙律先食一個泰式燒牛肉沙律,牛肉每一塊都燒得好香,而且有返相當嘅厚度,好有口感,沙律菜都好新鮮,同濃味嘅牛肉好配合,平衡返個味道‼️‼️‼️主食其中一個係甘鯛立鱗燒,係將鯛魚嘅皮燒到好脆,鯛魚既皮燒脆之後變晒企身,特別酥脆,魚肉又超滑,滑嫩既質感,醬汁唔會太濃,色香味俱全呀‼️‼️‼️另一個既主食係意式雜菜千層麵,千層麵真係做到一層層,每一層既麵都係一樣嘅厚度,再配上濃郁嘅菜同埋醬汁,味道好香,咸香味濃‼️‼️‼️小食呢個係香蒜炒蝦,蝦仁大隻彈牙,非常鮮味,用蒜片去炒就更加味香,更加提鮮,味道更濃‼️‼️‼️星期四優惠:枝裝酒8折
星期四優惠:枝裝酒8折
2024-04-24 48 浏览
之前朋友介紹過呢間餐廳啲嘢食超級好味,所以慕名而來,食過真係唔錯,所以推介比大家👉🏽超級龍蝦湯龍蝦湯賣相好精緻,一上枱已經聞到好香既龍蝦味,入口勁濃郁,除左龍蝦嘅鮮味,仲飲到奶油嘅香味,質地濃稠但入口又好順滑,好好飲😄鐘意龍蝦湯嘅朋友必定要試😎👉🏽雙色蜜瓜 •西班牙火腿西班牙火腿好淋唔係好鹹,用清甜既蜜瓜包住嚟食真係好好味😋蜂蜜黑松露令到呢道菜既味道再提升👍🏽👉🏽烤虎蝦黑蒜意大利粉上碟嘅時候巳經好靚,醬料非常之濃郁,意粉質地唔會太淋啱啱好,意粉掛汁能力較強食落creamy,烤虎蝦好香😍👉🏽煎海鱸魚黑水欖•水瓜柳•車厘子汁呢個海鱸魚煎得好香,食落口魚肉幾嫩滑,配埋車厘子汁好fresh🥹加埋啲配菜黑水欖同水瓜柳都好好食👍🏽👉🏽香煎帶子 •番紅花魚露忌廉汁煎帶子好出色,食起上嚟軟腍,帶子好新鮮幾有咬口,配一個番紅花魚露忌廉汁醬好特別🥰👉🏽意大利咖啡慕絲咖啡非常濃郁,很濃郁滑溜感覺就像飲緊咖啡一樣,不是街外一般的貨式,作為飯後一點甜非常合適👏🏽最特別係整到八哥犬造型好Q
👉🏽超級龍蝦湯
👉🏽雙色蜜瓜 •西班牙火腿
👉🏽烤虎蝦黑蒜意大利粉
👉🏽煎海鱸魚黑水欖•水瓜柳•車厘子汁
👉🏽香煎帶子 •番紅花魚露忌廉汁
👉🏽意大利咖啡慕絲
2024-04-24 48 浏览
朋友向我高度推薦尖沙咀呢間多國菜餐廳,大讚無論係嘢食、環境定服務都係滿分☄️等我今日都去試吓究竟有咩咁厲害先😜—沙律—泰式燒牛肉沙律肉味強烈,沙律菜爽脆,用料同調味都幾好🤗—小食—午餐加錢可以有小食,香蒜炒蝦惹味;泰式冬蔭功煮活蜆椰奶同香茅味都幾足,蜆新鮮好肥美🤭—主菜—烤虎蝦・龍蝦汁意大利飯好creamy,龍蝦汁同意大利飯完美融和🦞法式油封鴨腿唔會油膩,鴨肉鮮嫩多汁,鹹度適中🤤適逢星期四,order支裝酒有8折,美食配美酒,Let’s enjoy💖
—沙律—
泰式燒牛肉沙律肉味強烈,沙律菜爽脆,用料同調味都幾好🤗
—小食—
—主菜—
2024-04-23 68 浏览
老闆帶我哋去食「Monmono」,歡迎新同事嘅加入,藍色嘅小屋子🏡好靚!Lunch set都好多又好食🤤Maymay好中意刁草檸香醃三文魚,佢話哩個前菜好有心思🆒個三文魚鮮美嘅口感同埋搭配嘅刁草同檸檬味道,好清新又開胃呀🍋我就中意子薑菠蘿車厘茄長通粉🍝呢個組合真係好特別🆚長通粉彈牙嘅口感同埋子薑菠蘿🍍嘅酸甜味道,真係好滋味呀⭕️仲有德國黑啤慢煮走地三黃雞🐔慢煮嘅過程令到雞肉完全吸收咗啤酒嘅香氣🌬️感受到啤酒嘅苦香同埋雞肉嘅鮮甜,好有層次感呀🍺Lunch set 仲有甜品🍮,真係完美嘅一個lunch set,職員仲好細心,成個進餐過程都好舒服😚

2024-04-23 39 浏览
難得食lunch 約咗一大班同事一齊食飯,就揀咗尼間食午餐。午餐係有套餐的所以好適合每人食一個餐就夠了!加上星期四支裝酒有八折,所有我地都唔執輸叫咗一支酒黎飲٩(๑❛ᴗ❛๑)۶烤虎蝦龍蝦汁意大利飯,龍蝦汁包滿每一粒的飯,不會太重口味,龍蝦汁的龍蝦味也很出,虎蝦烤得岩岩好,唔會好乾的(〃ω〃)意式雜菜千層麵,同事係食素的所以就叫了讓個,雖然係冇肉的但口感也很豐富而且味道也很夠的(*☻-☻*)泰式燒牛肉沙律,呢個沙律真的很適合一開頭食的,就係好開胃的沙律,會有點酸酸辣辣的,而燒牛肉都唔係hea你的仲要係6成熟左右所以係淋的!日式炸雞,只係叫咗細的份量,雞肉外皮炸得脆脆的,肉質嫩有肉汁的(*゚∀゚*)香蒜炒蝦,蝦肉配蒜就係對啦,好香(*´∇`*)
2024-04-18 68 浏览
見到喺尖沙咀山林道開咗一間藍色餐廳,呢間餐廳由內到外都係藍色,不論餐桌或裝飾畫畫全部都係藍色,彷如置身水世界。🐟西京燒比目魚伴凉拌秋葵,比目魚經過西京燒的烹調方式,外皮烤得金黃酥脆,內部的魚肉鮮嫩多汁。搭配著清爽的凉拌秋葵,增添了一絲清新的口感。🐟刁草檸香醃三文魚非常出色的一道菜。薄薄一片三文魚,充滿無限鮮味。鮮嫩的三文魚肉配上刁草檸香的醃料,清香有惹味,檸檬香味令人更開胃。🍝通子薑菠蘿車厘茄長通粉,賣相非常吸引,車厘茄和子薑的組合非常獨特,有微微的酸甜味道,通粉煮得剛剛好,保持了彈牙的口感。整道菜色彩鮮豔,口感豐富。🍗日式炸雞外酥內嫩,充滿肉汁又有油脂,炸得金黃酥脆非常吸引,搭配著芥末醬汁,更是增添了一份風味。🫕超級龍蝦湯質地濃稠,充滿龍蝦的鮮味,香味十足,湯中還加入忌廉,幼滑順喉。