Morton's of Chicago

2024-09-10 8632 浏览
During my recent visit to the steakhouse restaurant, I opted for the ‘Chicken Christopher 香脆雞扒配廚師白酒汁’ priced at HKD 408. I expected a culinary delight but was met with disappointment. The dish itself was a letdown — presented to two pieces of dry and burnt breaded chicken breast, accompanied by a side of mayonnaise with chives. Visually unappealing and the plating did not match the price tag attached to it.Moreover, the service I received was subpar, especially for what is purported to be a hote

Moreover, the service I received was subpar, especially for what is purported to be a hotel restaurant steakhouse. The staff failed to meet the standard of hospitality and attentiveness one would expect from a dining establishment in a hotel.

Overall, my experience at this steakhouse restaurant was underwhelming and did not justify the cost of the meal. I had hoped for a memorable experience but left feeling disappointed and dissatisfied.

For those seeking a truly exceptional dining experience, I would recommend exploring other dining options that offer better quality dishes and service.
2024-09-02 10738 浏览
男友為左慶祝我生日,一早BOOK左枱,所以入座果陣,職員送上生日卡、幫我地影相、同埋餐牌都印有我個名。BOOK左窗邊嘅座位,星期一晚上六點半入座,望住個天慢慢變黑,雖然餐廳唔係高層,但無高樓阻擋,一望無際,順便睇埋幻彩詠香江😍。我地點左$2,088二人餐,包前菜、主菜、配菜同甜品,每款都有好多款菜式供選擇。落完單後,首先會送上一隻大餐包!!😮 餐包外層酥脆、內裡好空氣感而且柔熟;聞落淡淡蔥香,但由於只係個面先有乾蔥,所以整體食落蔥味唔濃。隔離個牛油好滑好香好正,可惜只可以打包個餐包、牛油就無得打包🙈前菜---龍蝦湯落柯打果陣職員會問我地係咪SHARE,原來目的係幫我地預先分開個餐湯,本身仲諗住一人一啖咁SHARE 😅 呢個係加分位。另一個加分位係職員喺客人面前先倒湯,好有儀式感🙊個湯龍蝦味濃、調味適中、質地唔係好滑,有酸忌廉嘅部分味道更好。前菜---焗海鮮拼盤+$120有四款焗海鮮,分別係焗煙肉帆立貝、日式香辣蟹肉焗生蠔、焗珍寶蝦配意式辣醬、蟹餅。刺身級別嘅帆立貝口感柔軟,可惜無鮮甜味,而且焗煙肉未能將其煙燻香滲入帶子,結果味道未能融為一體。焗生蠔嘅醬有D似味噌加中式麵豉醬嘅味,甜甜地

餐前大包

前菜---龍蝦湯
龍蝦湯

另一個加分位係職員喺客人面前先倒湯,好有儀式感🙊

前菜---焗海鮮拼盤+$120
焗海鮮拼盤

焗生蠔嘅醬有D似味噌加中式麵豉醬嘅味,甜甜地、好微弱嘅辣,配合得好好😋;生蠔亦無焗到全熟。唯一要挑剔生蠔偏瘦、唔夠飽滿😆。
珍寶蝦爽彈,個汁有D似龍蝦汁。
蟹餅雖然唔大件,不過食到滿滿嘅蟹肉,而且又唔會好鹹,特別焦脆嘅位置蟹味更特出。

主菜---上等腰肉牛扒24oz (For TWO)
上等腰肉牛扒24oz (For TWO)

老實講,上枱果陣個賣相真係唔靚,就咁一舊啡黑色、無「井」字煎紋嘅肉放喺隻白碟度😅
男友切果陣,我先知原來係T骨😯不過係一件近2吋厚嘅T骨!!😍 牛扒兩邊都煎到5-7成之間,成熟程度我覺得拿捏得好好。
上等腰肉牛扒24oz (For TWO)

表面焦香,牛柳扒肉質相當柔軟、又多汁;🤤
上等腰肉牛扒24oz (For TWO)

西冷扒食落明顯較有咬口,但肉味較重。
呢件扒分量唔少,食到滯滯地,可以點偏辣嘅芥苿醬做調味,刺激一下味蕾🙊。

配菜---芝士松露炸薯條配松露蛋黃醬
芝士松露炸薯條配松露蛋黃醬

幼薯條熱辣辣,所以面頭灑左果少少芝士碎可以做到輕微嘅拉絲。乜醬都唔沾嘅情況下已經好夠味,但又食唔出有松露味🙈 冰凍嘅松露醬偏酸,松露香就一般。

配菜---焗芝士煙肉通粉+$48
焗芝士煙肉通粉

為左滿足芝士控嘅我而加錢點嘅配菜,分量唔多,但食完好飽肚!! 😏 扭紋通粉煮到硬硬地,好有咬口,芝士醬好香好濃,上面灑嘅脆脆蒜粉,更令呢個通粉錦上添花!!😋😋

甜品---莫爾頓經典焗暖心朱古力餅 (For TWO)
莫爾頓經典焗暖心朱古力餅 (For TWO)

原來係朱古力心太軟配雲尼拿雪糕,心太軟雖然唔夠流心,但朱古力味甚濃;呢個價位仲諗住會配個好D嘅雲尼拿雪糕,點知係香精雪糕,呢個位有點失望🙉。

梳乎厘蛋糕

呢個梳乎里係我食過最好味,好濃蛋香,甜度可以接受,空氣感十足,配埋個焦糖奶醬,非常好味,相當出色!!😍

整體用餐體驗良好🤓,無論環境、座位、景色、氣氛、員工服務都好,就連上枱嘅餐碟全部都溫熱,可見餐廳非常在意食物嘅溫度。

最後埋單近$2500/兩位。
2024-08-12
餐前大包
芝士松露炸薯條配松露蛋黃醬
焗芝士煙肉通粉
莫爾頓經典焗暖心朱古力餅 (For TWO)
梳乎厘蛋糕
  • 莫爾頓經典焗暖心朱古力餅(ForTWO)
  • 上等腰肉牛扒24oz(ForTWO)
在尖沙咀海旁的ᴍᴏʀᴛᴏɴ’ꜱ ᴛʜᴇ ꜱᴛᴇᴀᴋʜᴏᴜꜱᴇ ,一直是不少人選擇慶祝的熱門餐廳之一,為的是其高級雅致的裝修、以及特色的慶祝佈置,為儀式感滿滿的食客帶來驚喜。.ᴍᴏʀᴛᴏɴ 是國際餐廳品牌,起源於美國芝加哥,歷史悠久開業已超過四十多年,在美國分店很多,所以對其質素有信心。今天跟朋友到訪,接近全場滿坐,氣氛超熱鬧。尖沙咀維港美景,情調的裝修設計加上見到廚師們在忙碌上菜、那半開放式的廚房,也是ᴍᴏʀᴛᴏɴ’ꜱ的賣點。.由即日至八月底,餐廳推出了夏日3 ᴄᴏᴜʀꜱᴇꜱ 2人套戲,兩位享用💲1288,餐單選擇很多,已包括不少餐廳招牌菜式。.ᴍᴏʀᴛᴏɴ'ꜱ ꜱᴜᴍᴍᴇʀ ꜱʜᴀʀɪɴɢ ᴍᴇɴᴜ ꜰᴏʀ ᴛᴡᴏ 💲1288/2位用.✿ ᴏɴɪᴏɴ ʙʀᴇᴀᴅ 洋蔥麵包西餐廳一般會提供免運的麵包籃,但這份洋蔥麵包是意想不到的巨大。麵包質感很軟稔,滿滿的焗洋蔥香氣。.ꜱᴛᴀʀᴛᴇʀ前菜✿ ʟᴏʙꜱᴛᴇʀ ʙɪꜱɢᴜᴇ 龍蝦湯✿ ʙᴀᴋᴇᴅ ꜰɪᴠᴇ ᴏɴɪᴏɴ ꜱᴏᴜɢᴘ 焗洋葱湯前菜每位可選一款。席前倒進碗內的龍蝦湯濃稠,干邑味道很突出。而焗洋葱湯,真的是以芝士現焗款,下面配了
✿ ᴏɴɪᴏɴ ʙʀᴇᴀᴅ 洋蔥麵包
ꜱᴛᴀʀᴛᴇʀ
前菜
✿ ʟᴏʙꜱᴛᴇʀ ʙɪꜱɢᴜᴇ 龍蝦湯
✿ ʙᴀᴋᴇᴅ ꜰɪᴠᴇ ᴏɴɪᴏɴ ꜱᴏᴜɢᴘ 焗洋葱湯
前菜每位可選一款。席前倒進碗內的龍蝦湯濃稠,干邑味道很突出。而焗洋葱湯,真的是以芝士現焗款,下面配了一片小麵包,底層才是洋葱湯,質感同樣的濃稠,感覺有點像渴酥皮湯。
ᴇɴᴛʀᴇᴇ
主菜
✿ ᴄᴇɴᴛᴇʀ-ᴄᴜᴛ ꜰɪʟᴇᴛ ᴍɪɢɴᴏɴ 6 ᴏᴢ. 免翁牛柳
✿ ᴍᴀɪɴᴇ ʟᴏʙꜱᴛᴇʀ ʀᴀᴠɪᴏʟɪ 龍蝦意大利雲吞
ᴇɴʜᴀɴᴄᴇᴍᴇɴᴛꜱ 星級加配
✿ ʙʟᴜᴇ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ ʙᴜᴛᴛᴇʀ 藍芝士牛油
雖然主食的選擇不少,但餐廳招牌菜主打是牛扒,所以當然不能錯過。而享用牛扒時還可加配一款不同風味的牛油來提味。選了較有特色的藍芝士牛油來配搭牛柳。牛柳處理
至最佳的五成熟,很不錯。喜歡海鮮的朋友不能錯過龍蝦意大利雲吞,份量是滿滿的一大碟。
ꜱɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ꜱɪᴅᴇ ᴅɪꜱʜ 配菜
✿ ᴛʀᴜꜰꜰʟᴇᴅ ᴄʀᴇᴀᴍ ᴄᴏʀɴ 黑松露忌廉粟米
✿ ꜱᴏᴜʀ ᴄʀᴇᴀᴍ ᴍᴀꜱʜᴇᴅ ᴘᴏᴛᴀᴛᴏᴇꜱ 酸忌廉薯蓉
依西式傳統,牛扒主食一般會搭配一些配菜。私心大愛忌廉粟米,酸忌廉薯蓉的酸忌廉感不算濃,但感覺輕盈健康。
ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ
甜品
✿ ᴍᴏʀᴛᴏɴ'ꜱ ʟᴇɢᴇɴᴅᴀʀʏ ʜᴏᴛ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ ᴄᴀᴋᴇ 莫爾頓經典焗暖心朱古力餅
甜品的暖心朱古力餅亦即是半熟的心太軟朱古力蛋糕,再加上雲尼拿草莓雪糕,是傳統美式甜品風味。
久違大名超過十年,一直未有機會親臨Morton‘s一試🥺.適逢結婚兩周年慶祝,當正考慮選擇中餐還是西餐之際,腦海突浮現起Morton’s這西餐廳🤩.一開始考慮到這扒房經常為客人製造滿滿的儀式感,用餐後發現是一間內外兼備的傳統美式扒房😍.除了印有我倆名字獨一無二的定制餐牌以及手寫祝福字句的畫圖外,它們會預先準備精緻的餐桌佈置。.職員亦會即場拍攝一張即影即有,在晚餐尾段套上相框加上在場職員親筆簽名,隨隨送上😎儀式感爆登,非常難忘🥹.老公提早與餐廳溝通好,點了Special Occasion Menu (Basic $2,088+10%),二人享用。.🍽️餐前麵包,外酥內軟,帶濃濃洋蔥味,邊吃邊抑制自己不要吃太多太飽肚🫢.🍽️前菜選了兩款- 新鮮生蠔配忌廉魚子醬(+$94)- 莫爾頓海鮮冷拼盤(+$110).🍽️主菜點了Signature dish - Porterhouse Steak 上等腰肉牛扒 (for two)牛扒烹調得恰到好處,非常驚喜🥰質嫩爽口,肌腱和肥肉比例相對較適中,吃起上來香口而不腻。.🍽️配菜 - 芝士黑松露炸薯條配松露蛋黃醬🍽️配菜 - 焗芝士煙肉通粉本以為份量會不夠飽,料不到
久違大名超過十年,一直未有機會親臨Morton‘s一試🥺
🍽️前菜選了兩款
- 新鮮生蠔配忌廉魚子醬(+$94)
- 莫爾頓海鮮冷拼盤(+$110)
🍽️配菜 - 芝士黑松露炸薯條配松露蛋黃醬
🍽️配菜 - 焗芝士煙肉通粉
本以為份量會不夠飽,料不到最後無法吃完配菜🫢
🍷酒水方面,選了一枝來自南美烏拉圭,單寧感較重帶點木桶口味的rare red,非常易入口😍性價比高👍🏻
🍰點了一個二人分享的甜品分享盤,主要是因為被法式焦糖燉蛋吸引,但甜品部分相對比下去。可能因為是美式餐廳,不能跟法式甜點烹調手工相比,蛋本身不夠細滑。
整體來講,超乎我們預期想像,必定會再回訪,大推👍🏻👍🏻
纪念日
  • Porterhouse Steak
  • 洋蔥包
聽聞呢間餐廳有靚維景睇餐,既然慶祝生日,就嚟試吓啦!🍞 Onion Bread - Complimentary一上桌就聞到超香嘅麵包味,係新鮮出爐㗎!麵包外脆內軟,帶有淡淡嘅洋蔥甜味,加埋牛油,未開始食正餐已經不斷jap jap jap,想食包食到飽,因為真係太好味啦!🌽 Cream Corn 呢個真係超香濃!粟米鮮甜,Cream sauce濃郁但唔會過膩,每一啖都好滿足😌,又係食極唔停口。🦞 Baked Fresh Maine Lobster呢個龍蝦真係鮮甜多汁,肉質嫩滑。焗得啱啱好,唔會過火,配埋少少牛油醬汁,味道更加豐富。每一口都充滿海洋嘅鮮味,真係一流😍。🥩 Manhattan Cut Prime New York Strip (10 oz.) with Roasted Bone Marrow Butter 真係無得頂!牛扒煎得外焦內嫩,肉質多汁,入口即溶。Roasted Bone Marrow Butter更加提升咗牛扒嘅香味,每一啖都令人回味無窮👍。🍟 Parmesan & Truffle Fries with Truffle Aioli 呢個薯條真係超香脆!每條薯條都灑滿
聽聞呢間餐廳有靚維景睇餐,既然慶祝生日,就嚟試吓啦!
🍞 Onion Bread - Complimentary
Onion Bread
🌽 Cream Corn

🦞 Baked Fresh Maine Lobster

呢個薯條真係超香脆!每條薯條都灑滿咗Parmesan芝士同松露油,香氣四溢。配埋Truffle Aioli,味道更加豐富,再一次停唔到口😋。
2023-11-02
Onion Bread
2024-06-08 10322 浏览
諗住約到一大班人開開心心食個晚餐,book 咗2000,又sms confirm 又email reminder 提我地準時。咁我地就當然好守規矩啦,1950 已經到門口,不過門口果位姐姐話未準備好 叫我地去bar 果邊等等。6個人,俾張4人吧枱我地... 等到2015 都未叫我地入去坐底,但係又要求我地準時到。咁高級嘅餐廳 要個客等都算,complementary 又無,我走去問呀姐姐,其實呢 我地就book 咗8點,幾時先入得? 淨係叫我等下,又賴個客遲咗交張枱, 仲要帶我地入去果陣黑我地面。其實,上一枱客遲交,就唔係我嘅責任,你地餐廳安排得唔好,其實個客無責任的。咁嘅服務,真係唔會再有下次,價錢好合宜又唔係,D 嘢食係唔係好到其他地方搵唔到又唔係,我就唔會再去了。
2024-06-07
一心想同朋友去 Morton’s 食牛排,叫左一個 36 Oz Porterhouse Set for 2 ,前菜同 Side Dishes 都正常,薯條仲幾好味添,但主菜塊牛扒竟然係唔新鮮的!!!唔新鮮嘅程度係去到用鼻都聞到塊肉壞左 ,放入口更加有腐肉味,好過份 件 Porterhouse 有一條骨,strip steak 那半邊明顯變壞了,竟然出到廚房門口,廚師無做好 QC,好差!同經理反映,換了一份新的,好少少,但明顯係同一大份的肉都變質了,所以第二塊係同樣有異味的,只係稍為好少少。 已經無心機再要求更換,這樣的食物質素,永遠失掉信心。

2024-05-28 9210 浏览
多次回訪Morton’s of Chicago,最近一次係疫情其間二人一桌的時候。今日約埋屋企人想去扒房食扒,Henry 其實都係考慮之列,不過心思思又想去飲佢個洋蔥湯,所以就去左Morton’s.Lunch set 叫價$698+10%,首先上嘅係洋蔥湯。今次評價麻麻地,有點咸同埋有點太杰,其實唔係幾飲到d湯,希望可以改善一下。主菜大家都叫左6 oz Filet Mignon, 配洋蔥同藍芝士牛油汁。去得扒房就冇諗過要食其他選擇例如三文魚或者雞扒什麼的了。牛扒叫左medium, 十分之好味,有牛味而且個洋蔥藍芝士牛油汁很配合,讚!為咗食牛扒,可以嚟呢度。Side dishes 三個蔬菜都很嫩很新鮮。Creamy Spinach 就係邪惡啦。唔鐘意食甜野嘅我,覺得個cheese cake 好甜。屋企人話cream brûlée 好味不太甜。

唔鐘意食甜野嘅我,覺得個cheese cake 好甜。
屋企人話cream brûlée 好味不太甜。
2024-05-21 8804 浏览
今天是五周年結婚紀念日,準備了一整天的活動,而這一家餐廳也是整日行程的最後一站,店家知道我們係講廣東話,亦特別搵左一位local 既同事去serve 我地。在book枱時有通知餐廳是慶祝五周年,所以入席前枱面已經布置好,亦有送上一張welcome card ,能感受到店方在celebration 方面的用心。餐點方面,調味都是比較重的,但也不是重到不能接受,食物質素沒有去到驚豔級數,但絕對是水準之上的出品。在最後送上甜品的時候,店員也有幫我們影一張拍立得作留念,為今餐晚飯增加多一點紀念的意義,而且因為anniversary 的關係, 甜品也是餐廳免費贈送的。如果要講這家餐廳的缺點,大概就是一晚serve 太多人了,枱與枱之間的位置比較近,令整家餐廳變得嘈吵,感覺這間餐廳的海景也被嘈吵的環境給浪費了,個人認為去到這個價位的餐廳,人流把控應該可以做得比較好,但整體用餐體驗也是中上的。
2024-05-18
纪念日
為慶祝生日而來,旁邊的食客都是來慶祝生日或周年的,氣氛很好,可以看到維港景色,小周末都全場滿座,自然有過人之處洋蔥麵包每桌附送的麵包遠近馳名,非常新鮮熱辣辣,外脆內軟帶點洋蔥味,伴隨的牛油亦很香滑,好吃龍蝦意大利雲吞 $228點了頭盤的大小,共4隻雲吞,以菠菜墊底,芝士汁味道濃郁,龍蝦肉彈牙鮮甜Porterhouse 24oz $1088T骨分開兩邊牛肉,分別是牛柳和肉眼,可以一次過嚐到肉味重和油脂味重的牛扒,點了medium,生熟程度剛好,鎖住大量肉汁,適合兩人分享Bacon & Onion Mac & Cheese超重口味,大量芝士令通粉呈漿口狀態,非常濃郁的芝士口感,好吃,但兩人吃覺得膩,最後要打包帶走總的來說,價錢合適,味道和氣氛一流,還會在餐單印上客人名字,慶生之選

洋蔥麵包

龍蝦意大利雲吞 $228

Porterhouse 24oz $1088

Bacon & Onion Mac & Cheese

• 洋蔥包
  • Porterhouse Steak
2024-03-21 8085 浏览
One of the best steakhouses in town 🥩 we visited @mortonssteak for my birthday in Sept. I was first amazed by the birthday deco with the local artist drawn card. It was the exact same view outside😍We shared a T bone steak and it was WAY TOO GOOD☺️ we also loved the lobster bisque and the onion bread as starters🥰Highly recommended this for any special occasions!!
2024-03-20 7108 浏览
為左個寫名的menu , 去左呢間餐廳慶祝生日。環境幾好,服務幾好;仲比左個見到會展同太空館既窗口位比我哋~ 前菜:麵包🥯加牛油🧈可能2pm 先lunch 太肚餓,個麵包熱既好味Onion soup , 細細碗,好熱,正👍🏼👍🏼👍🏼芝士正👍🏼👍🏼👍🏼主菜:可能我唔鐘意苦既芝士,放係菲力牛排面,唔鐘意食;牛肉都唔好食,好失望😮‍💨甜品:new York cheesecake , 用焦糖燒喺個面度,有驚喜!但係個芝士蛋糕,唔係實芝士,但又要食得太飽,都OK
為左個寫名的menu , 去左呢間餐廳慶祝生日。

前菜:麵包🥯加牛油🧈
可能2pm 先lunch 太肚餓,個麵包熱既好味

2024-03-16
  • 洋蔥湯
2024-03-07 6713 浏览
今次係第3次返黎食啦. 好難得居然可以坐窗邊. 可能因為星期一冇乜人既關係啦.  老公book 佐7點. 基本上都唔洗等. 直入. 難得掉低小朋友, 飲返杯先啦.因為已經知道自己想要咩. 所以都可以好快order. 我地2個人叫佐1份Porterhouse, 一份龍蝦湯, 一份bacon & onion macaroni & Cheese , 一份Broccolini. 原本諗住再加多一份truffle fries, 但係侍應好好咁提我地佢地既sides係大份既. 所以我就最後就冇叫到truffle fries. (咩都想食)過佐一陣.我最期待既Onion Bread到啦. 真係好好食. 洋蔥味好香. 我同爸爸講.下次要同埋阿囡黎食先得啦. 包食到一半. 龍蝦湯就到啦. 點餐既時候因為佢見我地只係點一個湯.有問過我地要唔要將個湯分2份. 呢個好細心. 但係因為只係老公中意飲.所以我地冇分到.飲完個湯. 再等多一陣其他野食都一次過到. 侍應有提我地隻碟熱要小心 (真細心). 因為我同爸爸都可以食得好生.所以Poterhouse我地叫佐Rare. 出到黎岩岩好.好淋呀!!!!!!!!!另外
今次係第3次返黎食啦. 好難得居然可以坐窗邊.

難得掉低小朋友, 飲返杯先啦.

Poterhouse 24oz
另外macaroni & Cheese 芝士味濃. Broccolini 入口好甜.

等待時間都唔長.我地book7點. 8點半已經食完. 基本上3次都我覺得好滿意.  係一間可以ENCORE既一間餐廳.
2024-03-04
  • Porterhouse
  • bacon & onion macaroni & Cheese
  • Broccolini.
牛扒海鮮主食全部都出色,靚景好服務,慶生紀念一流😘!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🦪 新鮮生蠔 (半打) HK$318・味道:【頭盔時間:敬業但唔太食蠔嘅肚波盡力評】冇咩海水味但唔腥的幾易入口,冇話好甘好苦。醬汁都好多,青檬汁、辣椒之類,但我覺得就咁食就夠了哈(雖然我食了一粒only哈哈哈XD)・口感:好light好輕身瀡入口,但唔會冇存在感。🦞 龍蝦湯 HK$188・味道:好creamy但唔會膩,可能因為份量唔多XD。中間有兩舊龍蝦仔幾彈口新鮮的,飲落係甘甜重料,飲得出畀咗好多龍蝦熬制。・口感:有厚度但唔會漿口。另外一讚侍應會主動幫客人分湯,各倒一半咁,細心方便唔使自己搞。🫕 龍蝦焗芝士通粉 HK$320・味道:好正嘅mac & chesse!好重芝士味非常掛通粉,龍蝦依舊爽彈新鮮。配埋芝士粉有畫龍點睛,多重芝士香。不過要share,二人都好難食得晒,因為真係會膩。不過呢款比出面嘅已經冇咁膩,因為用嘅芝士係以奶香為主,唔係鹹香類芝士,所以食落偏甘香奶味而非鹹膩嗰種~・口感:漿口級數XD怕芝士羶味人士請繞路離開😂😂😂🥩 上等腰肉牛扒 24oz HK$1,088・味道:T骨左邊
牛扒海鮮主食全部都出色,靚景好服務,慶生紀念一流😘!

🦪 新鮮生蠔 (半打) HK$318
・口感:好light好輕身瀡入口,但唔會冇存在感。
新鮮生蠔 (半打)
🦞 龍蝦湯 HK$188
🫕 龍蝦焗芝士通粉 HK$320
・口感:漿口級數XD怕芝士羶味人士請繞路離開😂😂😂
🥩 上等腰肉牛扒 24oz HK$1,088
・味道:T骨左邊細份位置係牛柳,右邊係肉眼。侍應推薦3成熟就一於搓搓佢!牛柳重牛肉香,食返牛肉本身肉味;肉眼就重牛脂香,入口脂香滿滿,係滿足嘅感覺!侍應建議呢個要二人share,係menu唯一一款二人share嘅牛扒,想一次過食晒牛柳同肉眼嘅建議隊呢款。但其實份量唔會好得人驚,因為舊T骨都佔唔少重量,當然一個人真係未必食得晒,開心share最好!
・口感:老實講見到平時叫medium嘅肚波見到一切開真係嚇L死,首先要出盡奶力切當刻已經怕好韌,仲要呢個生嘅程度係Gordan Ramsay會叫It’s fking raw咁滯😂。但一食即刻打臉,極度軟腍一咬即化level,牛柳要咬多兩咬先化但都好誇張啦👍🏻!FYI畀啲對牛唔太熟嘅波友,牛柳係偏西冷咁,肉質實淨牛味重;肉眼就係軟腍啲牛味冇咁重。而呢兩款都軟腍同時肉香/脂香都好出,食材高質之餘廚師廚藝都好猛先做到。老實講食過某啲酒店扒房都做唔到呢個質素,掂!
🧁 橙酒梳乎厘 birthday FREE gift
・味道:有四個味揀就揀咗特別啲想像唔到咩味嘅橙酒,但原來個souffle base一樣只係醬不一樣XD梳乎厘嚟講唔算好甜,至少入口有停留3秒先消失(性價比高XDDDD),不過梳乎厘難啲0甜因為好靠砂糖打起,算係咁。個醬係杰身啲,有甜橙味但酒味就冇喇,正常甜度。點醬食會好過落梳乎厘,一嚟可以自己控制甜度,二嚟醬嘅重量唔會因為倒落去整冧souffle而失去空氣感~
・口感:其實都普通梳乎厘冇咩分別,輕身食到蛋白嘅泡泡,有空氣感但唔會太勁好似食咗陣風咁,至少食完都唔會好棉花糖咁,feel到有嘢落肚😂
橙酒梳乎厘
🍸 Lemon Drop Mortini HK$160
・味道:廢波唔太飲到酒所以呢款入口第一下有少少嗆口,之後就冇了都散得快的。侍應推介話幾開胃,襯扒同甜蠔都不錯的。檸檬味好出,唔會好酸或澀,酸甜酸甜咁幾順口,杯邊啲砂糖有加乘,是可一搓的妹子酒喔(๑ ^ ₃•๑)
・口感:順喉,唔澀唔鞋口,好爽的~

🍹 Pink & Tonic HK$160
・味道:呢個比想像中更淡口,大概得2分甜,但呢個更light更順口,係西柚檸檬之類熱帶水果。因為冇咩酒精味所以會不自覺飲到變關公都唔知XDDD
・口感:light的淡口,唔酸唔澀,微微甜好解膩。

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:唔可以話抵食,但物有所值。服務好周到,由食材介紹(e.g. 當天供應嘅肉類intro),到侍應自介佢係負責你呢枱,主動執好枱幫你影相,送生日卡呢啲小細節聽落好普通但唔係間間做到。廚藝當然都高手啦,所有嘢都好食,冇一般,全部好食!全日都好多枱客慶生慶紀念日,對正尖咀夜景係靚嘅,值得去!

2023-11-17
生日
新鮮生蠔 (半打)
橙酒梳乎厘
2023-12-13 6454 浏览
諗住年尾請同事食餐好一點的,疫情前來過,服務及食物均可以,但這次是完全失望。首先擺枱太擠迫,環境太嘈吵,服務員非常忙碌,沒什麼服務可言。食物方面,蟹餅、龍蝦湯及羊扒係正常嘅。西冷、龍蝦芝士通粉(就是普通芝士通粉放一粒龍蝦作為裝飾)及松露薯條非常一般。甜品份量大但太太太甜頂唔順,食咗一半個個停晒手。埋單每位一千多少少,其實嚟得呢度就預咗。但這樣的食物服務環境,週二晚上全院滿座,心裏真是一千個問號。奉勸大家睇食評真係要認真對待啲負評,之前見到有評語話茶餐廳質素,咁我又覺得冇咁誇張嘅,不過我呢刻真係好明白嗰位樓主嘅心情😂😂😂

食物方面,蟹餅、龍蝦湯及羊扒係正常嘅。
甜品份量大但太太太甜頂唔順,食咗一半個個停晒手。