2014-04-27 22328 浏览
呢一餐同屋企人揀左去MR. STEAK度食自助餐..around 5百元一位..雖然個價錢聽落有d貴..但其實值得!因為呢度既服務同食物質素都真係有番咁上下!首先我最鍾意食呢度既刺身..因為全部都好鮮甜好正..雖然生蠔要排隊去拎..但睇住師傅同我逐隻生蠔開黎洗..超新鮮! 陣陣既海水味..仲要隻隻都好大隻!! 而對於我呢間超級鍾意食甜品既人..呢度都有唔少甜品比我揀!其中既心太軟..棉花糖同北海道牛乳布丁我覺得好好味!最特別既係心太軟..有得自己諗伴碟既design..然後叫人幫手整..e.g. 用jam係隻碟度寫個”happy birthday”咁..另外..棉花糖係蜜瓜味..亦係整場整既..好有童年回憶..哈哈! 北海道牛乳布丁都係我既推介..好滑好香..有好濃既牛奶味呢!整體黎講..d野食大部份都好正! 必食生蠔同心太軟! 但黎之前要打黎book左位先,唔係未必有位!

首先我最鍾意食呢度既刺身..因為全部都好鮮甜好正..
即開生蠔
刺身
而對於我呢間超級鍾意食甜品既人..呢度都有唔少甜品比我揀!

棉花糖
甜品
整體黎講..d野食大部份都好正! 必食生蠔同心太軟!
但黎之前要打黎book左位先,唔係未必有位!
2014-04-26
即開生蠔
2014-04-16 20523 浏览
一行幾人同朋友等成個月先book到既mr steak 滿心期待點知。食物質素極差 勁失望長腿蟹 勁咸蠔。腥牛 差過我係街市買既和牛食物種類又小😪😪 無下次 仲差不多一個人成五百差到連影相既心情都無牛奶布甸 全場最好如果咁既價 我去the market 食, 好得多多聲
一行幾人同朋友等成個月先book到既mr steak
滿心期待

點知。食物質素極差 勁失望

長腿蟹 勁咸
蠔。腥
牛 差過我係街市買既和牛

食物種類又小😪😪 無下次
仲差不多一個人成五百

差到連影相既心情都無
牛奶布甸 全場最好

如果咁既價 我去the market 食, 好得多多聲
2014-04-12
  • 牛奶布甸
2014-04-06 5008 浏览
很久沒有寫Mr Steak 的食評了。我和友人幫襯了這裏已有數年時間,大約每季一次。我們都是鵝肝的捧場客,最近上來,看到食評知道由鵝肝變了鴨肝,這也是轉變後我們首次再來。正值清明節,預早了兩個星期訂位。以往的公假都擠得很,今次難得有吉位剩。魚生是最多人排隊的,我不太好生蠔,但難得人龍不長,也就首先試了 師傅們很用心和努力的為每位客人開生蠔,也會清洗一輪才給客人。感謝他們的辛苦。以往有指示食生蠔次序 (由淡至濃),但今次沒有。隨意一吃,也算新鮮,但不知是否品種問題,味道很相似,也是偏向淡味的。其他凍食方面,海膽沒有甚麼特別,反而金槍魚魚腩味道很鮮。長腳蟹是餐廳主打,有甜味,但也很鹹。算是不過不失了。熱食方面,我很喜歡每次都有的比目魚,啖啖肉又好食。鴨肝味道其實跟鵝肝差不多,煮法同汁都一樣,不過size 細了很多。開邊焗龍蝦都不錯,海南雞也不俗。雖然食物area 不算大,但我們都覺得食品多精緻,種類也多。甜品方面,很喜歡果凍,特別是咖啡味同梅酒味。不錯!整體黎講,不過不失。不過,我同友人都係自助餐常客,今次之後,都有少少動搖,想試下其他有鵝肝的自助餐。希望Mr Steak 繼續保持水準,繼

甜品方面,很喜歡果凍,特別是咖啡味同梅酒味。不錯!

整體黎講,不過不失。不過,我同友人都係自助餐常客,今次之後,都有少少動搖,想試下其他有鵝肝的自助餐。希望Mr Steak 繼續保持水準,繼續進步,我諗,我地都會繼續幫襯的。

2014-04-05
  • 和牛
2014-03-21 21720 浏览
新界人難得過港島,終於與友人一試此自助午餐,看質素如何再看可否試其晚餐 ! 平日午餐時間也頗滿,但整體不用排隊取食物。首先冷盤(忘了影相)有長腳蟹,凍蝦,青口,一般貨式,長腳蟹都大件,但是太咸,咸到苦,只吃了一件,不明其他人滿碟的取食,可能要回本!沙律有各式沙律菜,粟米粒,車厘茄,青瓜片,燒什菌,也算新鮮,另有數款沙律汁自行調味!另外還有3盆撈好的薯仔沙律,什菓沙律等,味道也不錯,整體7/10.各款cold cut中規中矩,煙三文魚普通,不夠咸香,還有涼拌螺肉,海折,也是一般!上圖小杯的是蟹肉沙律6.5/10,咸咸地,味道一般! 海南雞6.5/10 ~ 雞肉算滑,但不特別和牛漢堡7/10 ~ 質感較實,但好有牛肉咸香味燒牛肉 6.5/10 ~ 沒甚肉味口水雞 7.5/10 ~ 雞肉滑,汁料夠麻,辣度一般,味道不錯,本人encore最後食多3件蘋果汁釀豬柳 3/10 ~ 豬柳片釀了些肉醬,質感糊糊冇乜味,豬柳片"鞋"不是問題,問題在於本身有雪味,蘋果汁不多情況下更為明顯!乾燒伊麵 7/10 ~ 炒得乾爽彈牙,味道剛好,但要留肚不敢多吃鵝肝豆腐(忘了名字) 5/10 ~ 上面突起是粒鵝肝,

上圖小杯的是蟹肉沙律6.5/10,咸咸地,味道一般!
海南雞6.5/10 ~ 雞肉算滑,但不特別
和牛漢堡7/10 ~ 質感較實,但好有牛肉咸香味
燒牛肉 6.5/10 ~ 沒甚肉味
鵝肝豆腐(忘了名字) 5/10 ~ 上面突起是粒鵝肝,食味真係好香鵝肝味(曾有魔鬼念頭取半打回來只吃上面),但㡳層的青豆煎蛋,冇味之餘,兼質感實"定定",真係想掉了不吃!
乾蒸牛肉,煙肉腸仔,燒雞翼,金銀蒜蒸勝瓜 6.5/10 ~味道OK
咖哩雞 7/10 ~ 雞肉入味不"鞋" !
三文魚刺身8/10 ~ 肥美新鮮
八爪魚刺身 7/10 ~ 不是最好
迷你魚生飯7.5/10 ~ 帶子鮮甜
還有各式壽司沒影相,吃了豆腐皮壽司,飯軟糯不鬆散7/10
合桃芝士8.5/10 ~ 好香合桃味,芝士是軟身帶小小咸味
Brie 7/10 ~ 容易入口有奶味咸咸地,每次見到本人也會吃
羊奶芝士5/10 ~ 好"so"的羊味,接受不到
還有Blue Cheese冇試
牛乳布丁7.5/10 ~ 夠凍夠滑,喜歡它不太甜,但奶味較輕
心太軟 8/10 ~ 外皮鬆軟,界開朱古力醬即流出,欣賞味道不太甜,好香朱古力味!
還試了小小友人取的朱古力brownie,藍莓芝士蛋糕,芒果慕司蛋糕,質素OK!
雪榚,不知什么牌孑,不好吃。

整體食物味道不錯,但午餐以這價位在港島應有其他選擇,以新界人來說,同價位九龍區酒店自助午餐更為合適(例如九龍海逸君綽及add@prince)。
2014-03-18
  • 牛奶布甸
  • 心太軟
2014-02-23 23559 浏览
用餐時段: 5:15-7:15價錢: around $430 ($388 plus 10% charge)見這餐廳很多好評, 所以一試整體感覺 - 用餐環境ok, 服務ok, 侍應收碟快, 可惜食物種類少, 用餐時間不足 (受歡迎的食物例如生蠔, 刺身經常排長龍)推介食物: 各式甜品, 例如雪糕, 牛奶pudding, 和牛,牛扒, 生蠔生蠔ok, 不過每次排隊配給4隻刺身遜色: 甜蝦太細隻, 帶子比一元硬幣還細小, 每次只配給一粒, 另外配給的海膽份量比1毫子還細小試後感: 兩小時的用餐時間, 當中有20 分鐘用來排長龍等食物~ 如果出得這個價錢, 不如去酒店自助餐, 食物種類較多, 用餐時間起碼有3小時
用餐時段: 5:15-7:15
見這餐廳很多好評, 所以一試
生蠔ok, 不過每次排隊配給4隻
2014-02-22
  • 雪糕
  • 生蠔
2014-02-11 23409 浏览
完全忘記影相,因為朋友生日,我顧住傾計,只有同心太軟影左張相。Ok 冇相口講都好。沙津、芝士 good ! 最喜歡蜜瓜夠甜送ham ham.Fanny Bay 生蠔好味,我不喜歡過咸的,超滑滑及味道清新,啱晒唔like 重口味的我。蟹鉗我disliked 佢,咸到爆,我勉強食左一隻,sorry!可一不可再。Mussels & 蝦 都可以,中矩中舉。刺身方面就係帶子嘅世界,我完全陶醉當中,鮮甜到彷如置身日本。生蝦、三文魚等都非常新鮮!真係要讚!熱薰我基本上零食過,只食燒牛肉及茄汁意粉,d 和牛肉 賴左d肥膏,好香好軟,幾靚貨色。茄意味道係有誠意的,所以我有encored.甜品就咩都試d, 推介心太軟及芒果蛋糕。非常喜歡海綿蛋糕,仲要係芒果味, d cream 夠滑,甲埋好配。
完全忘記影相,因為朋友生日,我顧住傾計,
只有同心太軟影左張相。
Ok 冇相口講都好。

沙津、芝士 good ! 最喜歡蜜瓜夠甜送ham ham.

啱晒唔like 重口味的我。
Mussels & 蝦 都可以,中矩中舉。

生蝦、三文魚等都非常新鮮!真係要讚!

茄意味道係有誠意的,所以我有encored.

朱古力心太軟
题外话/补充资料: 心太軟上的tiramisu 花盆係由美心西餅供應,請勿誤會。
2014-02-09
朱古力心太軟
2014-02-05 19403 浏览
多謝一對新婚的多年好友請客, 一行十三位兄弟姊妹來到這裡吃午市自助餐歡聚一下~星期日午市自助餐主打跟晚市的一樣 – 生蠔海鮮和牛。幾個月前來過晚市自助餐, 對這裡的生蠔印象極好, 生蠔很肥美鮮甜, 毫無腥味。可是今次的生蠔質素大大下降了, 感覺不太新鮮, 有點腥味, 嗜吃生蠔的我只是吃了一round 共3隻便收檔。海鮮方面, 有長腳蟹, 藍青口, 蝦等等, 失望地沒有最愛的翡翠螺供應。刺身方面, 有例牌的三文魚, 墨魚, 鯛魚, 甜蝦和帶子等等。每人每次只限取4款刺身, 我要求4款都只要帶子, 可是只給了超薄的4小片! 不過帶子非常鮮甜, 值得花時間一排再排!前菜吧方面, 有沙律蟹肉, 各款火腿凍肉, 煙三文魚, 杯裝乳酪, 各款沙律等等, 味道都很不錯, 特別推介沙律蟹肉, 煙三文魚!燒烤吧方面, 有切成薄片如肥牛片的和牛, 鵝肝旦餅, 大蝦, 另有燒牛扒, 原件煎鵝肝等等。煎和牛片牛味尚算香, 可是有點韌…原件煎鵝肝非常正, 冒著飽得爆胃的危機都要刷兩件!燒牛扒非常差, 韌得咬不開。鵝肝旦餅上的鵝肝碎很羶, 旦餅硬得掉在地上都不會散開…熟食方面平平無奇, 不提也罷…值得一提的是煎蘿

燒牛扒非常差, 韌得咬不開。
鵝肝旦餅上的鵝肝碎很羶, 旦餅硬得掉在地上都不會散開…

熟食方面平平無奇, 不提也罷…值得一提的是煎蘿蔔糕很難吃, 感覺很稀, 相信蘿蔔不足料, 用味精搭救…

甜品方面, 有mr. steak 最聞名的北海道牛乳布丁, 朱古力心太軟, 焦糖布丁, 提拉米蘇, 芝士涷餅, 一杯杯的奶味慕絲, 柑桔蘆薈涷等等…北海道牛乳布丁不用說, 非常滑, 奶味很香濃豐富。朱古力心太軟外面旦糕綿綿, 內裡的朱古力溶漿正得不得了! 焦糖布丁都很不錯, 值得一讚!
甜品
星期日午市自助餐價錢不平, 而且感覺上食物種類及質素及不上晚市的好。總括來說, 晚市來更划算。
2014-01-19
2014-02-05 16601 浏览
男友同我慶祝生日入到去值接出去拎野食,一開始食長腳蟹,唔咸,好鮮味! 男友第一時間拎生蠔!即開,好生鮮,好甜!和牛,超好味!!食左好多!鵝肝,同埋燒牛肉焗龍蝦,排排下和牛先見到,緊係要試!至愛牛奶布丁,食到停唔到口,(食左4杯)仲想食lo心太軟,令到唔想食添

男友同我慶祝生日

入到去值接出去拎野食,
一開始食長腳蟹,唔咸,好鮮味!

男友第一時間拎生蠔!

即開,好生鮮,好甜!

和牛,超好味!!
食左好多!
鵝肝,同埋燒牛肉

焗龍蝦,排排下和牛先見到,緊係要試!

至愛牛奶布丁,食到停唔到口,(食左4杯)仲想食lo

心太軟,令到唔想食添
  • 鵝肝
  • 生蠔
  • 長腳蟹
  • 和牛
  • 心太軟
  • 牛奶布丁
2014-01-30 14961 浏览
今晚卜左同老公慶祝生日,有兩個時段,其實食2個鐘都夠既,所以食515至715pm人頭平一百蚊係抵早啲黎食既未夠5點已經到左餐廳,餐廳都好好可以比我地早啲入座好準時5點12分已經有侍應通知我地自助餐已經開始一開始就食凍盤呢到無常見既翡翠螺同龍蝦仔,不過有我最鐘意既長蟹腳。蟹腳好凍好新鮮,食用工具都一套套放好係凍櫃格離方便食家門取用。每一隻都好肥美,好鮮甜,一隻都無海水過鹹既味道。青口就一般水準。如果好食生蠔既朋友呢個自助餐就真係好抵真,有幾個國家既生蠔即開任食,我同老公都唔係甘好生蠔,因為怕腥,所以都係一隻起兩隻止。老公去排,同開蠔職員講兩個人,佢都好人性化甘一碟比左美國同法國各兩隻。雖然我怕腥,但呢到既生蠔唔係點腥,反而仲幾清甜,可能係夠新鮮既關係?現烤既有一啲和食,例如墨魚丸,大板燒,燒雞亦,最好味當然係和牛同埋鴨肝!即煎既和牛片片都薄薄的,唔會好肥,入口成陣濃郁既牛味充斥成個口腔。而鴨肝亦非常肥美,鴨油慢慢甘流出黎,最欣賞既係呢到地方細細,食物款式唔算多,特色即點制即制食品基本上唔洗點等就有,讚!!卜位時唔知道呢到既心太軟可以即時係memo紙寫低心思字句比甜品師傅即時寫,所以一早安

未夠5點已經到左餐廳,餐廳都好好可以比我地早啲入座

好準時5點12分已經有侍應通知我地自助餐已經開始

一開始就食凍盤

呢到無常見既翡翠螺同龍蝦仔,不過有我最鐘意既長蟹腳。
青口就一般水準。

即煮和牛
煎鴨肝
卜位時唔知道呢到既心太軟可以即時係memo紙寫低心思字句比甜品師傅即時寫,所以一早安排了餐廳在甜品碟上寫"Benny happy birthday", 餐廳選了芒果慕思蛋糕作為我卜位時預訂的生日甜品

呢到除左生蠔,和牛,長腳蟹,鴨肝出色外,甜品真是令人喜出望外。每一款甜品都係水準之作,味道唔會偏甜,食多幾款都唔會覺得膩。
芒果慕思蛋糕
我係心太軟環節留了一張memo寫了4個字,"臭足一世",甜品師傅就好有心機甘幫你構思成個方碟既sweetsweet圖案,我另外要求畫多豬頭上去都無問題,真係好貼心既服務。而預先訂既生日甜品,職員亦細心觀察到我地開始拎甜品食就送上。生日仲送多左張100蚊coupon下次可以用。
p.s.
值得一提既係餐廳既服務, 雖然二人台空間有限, 但佢地好窩心甘有個籃係台底比你放袋, 唔怕出街既大包包迫住自己坐=]

2014-01-24
即煮和牛
煎鴨肝
芒果慕思蛋糕
心太軟
  • 煎鴨肝,和牛,凍長蟹腳,心太軟,奶凍
2014-01-16 11840 浏览
之前食都覺得食物好唔錯,今次去發現轉左得鴨肝,但鴨肝真係油過鵝肝好多,好似食成口油咁,我本來好鍾意食鵝肝,但轉左鴨肝一啲都唔想再食,變相加價!如果喜歡食鵝肝而黎既朋友要諗清楚。其他食物依舊不錯。
2014-01-06 10671 浏览
已預約7:30-22:00 的buffet , 7:30到了要等大約10-15分鐘左右,一定要BOOK WALK IN 比較難有位,因位不多而又長期多人食生蠔 即開,問了師傅今次有2款(美國&法國),每人每次4隻, 長期有10人左右排隊,只有一位師傅在開蠔,只食了2轉,因不想排隊,極浪費時間,2款都很新鮮,但美國的很咸刺身- 柂羅,牡丹蝦(沒頭),海膽很新鮮,但要排隊而且供應有限,建議早點食,柂羅鮮,肥美.平均都很鮮,另外的三文魚帶子希靈魚等都ok不俗~長腳蟹長攞長有一大堆,好鮮甜 好多肉又大~沙律雜果沙律很美味,生果很新鮮鐵板和牛好味Ham試了幾款,不錯,口感偏乾,不只是死咸北海道牛奶布甸大小朋友都岩食!!!滑,依然好味心太軟太飽,沒試,看上去可以一試Haagen dazs雪糕櫃沒有了你要的味道可以問下職員還有沒有鴨肝平時超喜歡食,但這次很失望,超多油,而且好像放了在鐵板上很久沒人拿,超爛,一pet 的感覺,之前食過葵芳分店的鴨肝多士比較好食龍蝦不好食,沒有鮮味肉身比較硬TOTALY: 人很多,食物款都很多,比較平均,大部份食品都OK,只是即開生蠔,限量刺身- 柂羅,牡丹蝦(沒頭),
生蠔

左面拖羅,海膽,右面甜蝦,希靈魚,帶子
身- 柂羅,牡丹蝦(沒頭),海膽

腳蟹

長攞長有一大堆,好鮮甜 好多肉又大~
沙律

雜果沙律很美味,生果很新鮮
鐵板和牛
好味
Ham
試了幾款,不錯,口感偏乾,不只是死咸

北海道牛奶布甸
大小朋友都岩食!!!滑,依然好味
心太軟
太飽,沒試,看上去可以一試
Haagen dazs
雪糕櫃沒有了你要的味道可以問下職員還有沒有

鴨肝

龍蝦

不好食,沒有鮮味肉身比較硬
TOTALY: 人很多,食物款都很多,比較平均,大部份食品都OK,只是即開生蠔,限量刺身- 柂羅,牡丹蝦(沒頭),海膽都要排一輪隊,員工都OK,收碟速度都很快,
2013-12-30
2013-12-25 8100 浏览
自從在美麗華商場地庫的自助餐餐廳Todai結業後, 没有特別留意到有只做自助餐的餐廳, 聽朋友說想試這間但很難Book位, 所以一個月前就Book, 原來5點多至7點時段比7點多打後時段的價錢便宜$100左右, 反正一向喜歡早吃飯, 所以就book早段...放置食物的地方不算大, 但款式都不算少, 有矜貴的生蠔、長腳蟹、鵝肝、龍蝦、和牛、貴價刺身 (如帶子, 泰式生蝦, 象拔蚌), 甜品不算很有特色但都算精緻, 而且有新鮮即造朱古力心太軟特別一提, 很奇怪的是賣相一流的三文魚刺身相當靱, 且淡口, 沒有三文魚味...另外就是鵝肝配薯圈都是有點怪怪的, 鵝肝很漏, 薯仔都很滯肚, 如果是配多士就好了全晚我覺得最特別並推介的是這有龍蝦肉及芝士的批, 這是鹹點而非甜品, 真的吃得到啖啖龍蝦肉!甜品就不用多說, 味道不俗但不算很特別, 值得一提的是青蘋果Mousse cake, 青蘋果味清甜, 不會太有"人工添加"的味道整體而言, 是值得一試, 但由於胃口不大, 吃得不多, 都是眼闊肚窄多, 而價錢不平, 下次還是把錢花在全部自己喜歡的菜式好了。

题外话/补充资料: 服務很好, 值得一讚, 主動收碟, 並如果見你手拿很多東西, 他們會主動幫忙, 也會主動幫忙拍照! 7點時已見門口非常多人等呢, 我最怕多人, 所以無等整個用餐時段完已經走了...
2013-12-05 6541 浏览
已經第三年指定BF在此為我慶生, 因為Mr. Steak 是我喜愛的自助餐餐廳之一。很多人應為它不是酒店,不值這個收費,但個人認為以食物質素及服務而論,它物超所值。生蠔:Erumesu吃生蠔絕不沾任何汁醬,所以如果鮮度稍有差遲,一定吃得出來。由於整晚不用走動,全由BF拿回來給我,我就像皇后的坐著等吃囉~ 呵!呵!所以都不知這生蠔的原產地,小的吃起來較脆口,重海水味,似是澳洲的;大的很飽滿,吃起來較滑及細膩,似是美國的。每人每次限取4隻,一開始會出現長龍,應該先取其他例如蟹腳或刺身,見人龍縮短後才去取。再次取蠔時,可隨個人偏好只取同一國家的4隻。冷盤:蟹腳又是必食,而且Erumesu鍾情蟹鉗,鉗的部份尤其特別鮮甜。這裡的蟹腳我不敢說是最好,但絕不是那些過份冷藏只有雪味沒有蟹味的貨色。青口有兩種,大的可以不吃,必吃那細小的藍青口,鮮味無比,青口味濃郁。翡翠螺偏大隻,所以肉質有點硬,對胃不好,不宜吃太多。吃生蠔及冷盤時不要太依賴餐廳,自己亦要注意先嗅一下有沒有變壞;Erumesu就吃到翡翠螺當中有一隻開始變壞。刺身:每人每次限取4款。這裡的刺身不是太吸引,即使Erumesu要求三文魚要魚腩,
冷盤
刺身:每人每次限取4款。這裡的刺身不是太吸引,即使Erumesu要求三文魚要魚腩,魚油香也不濃,但整體刺身是可接受的。怎料,大約9時多當大家都吃飽去取甜品時,突然刺身櫃出現大拖羅和赤蝦!大拖羅油脂滿溢,赤蝦鮮甜軟糯,讚!
刺身
和牛:來Mr. Steak怎可以不吃牛肉?!無論是煎肥牛或是牛扖,都有香濃牛肉味,根本無需再加任何醬汁,已經好吃得不禁舉手讚good。
和牛
鵝肝:這裡的煎鵝肝又是令一傑作,特別是那個醬汁,它剛好中和鵝肝的油膩感及提昇肝香而且增加回味。每次Erumesu都要先把”高膽固醇”暫時從腦裡刪走,盡情吃過最少六大片。
煎鵝肝
紅酒:這不包括在自助餐價錢內。比起Merlot (澳洲),較喜歡Sauvignon(智利),於是點了一瓶,HK$288。
紅酒
其他:煙三文魚比三文魚刺身還更有魚油香,味道不太醎。巴馬火腿旁就預備了蜜瓜供一併吃。一口牛肉漢堡別看它賣相不怎樣,愈咬愈有牛肉味,超好味。相反炸蝦中看不中吃。
其他
甜品:除了文華酒店,這裡是另一家令不嗜甜的Erumesu會吃它的甜品的餐廳。強力推介北海道牛奶布丁和心太軟。如照片所見,還可以要求在心太軟碟上寫上祝福語。但不要只顧著拍照,放涼了心太軟的流心會凝固就不流出來啊!
甜品
题外话/补充资料: 往年都很爆滿,需要預早一個月訂枱。但今天竟然見到接了幾枱walk-in客,畢竟這幾年間放題餐廳真的多了很多,競爭太大了。
2013-12-02
冷盤
和牛
煎鵝肝
2013-10-23 4615 浏览
最近想大食生蠔所以先揀buffet, 見呢度口碑唔錯所以試一試。呢日口淡淡, 冇謂一開波即chur, 所以揀左食沙律開開胃先。沙律有beetroot同切好既西柚, 個人覺得幾有heart.好啦, 到左主角生蠔啦。見到counter有3款介紹, 呢晚食得出有些少分別既就有兩款。好似係黎自美國同澳洲。不過呢d月份(10月)就梗係歐洲產既生蠔最好味啦, 因為生蠔造季節係冬季,佢地要儲肥過冬, 所以肉質亦會變得特別肥美及清甜。咁位於南半球既澳洲出品就好明顯唔係seasons啦。口感唔會rich。另外有一個概念就係即開生蠔唔等於新鮮, 因為各大食肆都係訂飛機貨, 一般都要12-24小時才到著。如果生蠔裙邊會郁既先代表新鮮。所以我對呢度生蠔既要求只係任食咋。每人一次過最多攞4隻, 次數唔限, 呢晚我都食左3轉先滿足到。反而長腳蟹就有d驚喜。之前去過洲際都有長腳蟹供應, 但佢地雪得過勁, 食落好似食雪咁, 咩鮮味都冇晒。至於呢度既處理幾好, 點醋提味可減dd咸味, 好味好多。刺身都係大路野, 唯一帶子幾ok。熟食最受歡迎當然係和牛, 鵝肝同龍蝦啦。Mr. steak 貴為最大牛肉入口商之一, 將和牛
刺身都係大路野, 唯一帶子幾ok。熟食最受歡迎當然係和牛, 鵝肝同龍蝦啦。Mr. steak 貴為最大牛肉入口商之一, 將和牛薄切俾d客, 我就覺得有d失真…不過做生意既就梗係要有profit先得既!haha
甜品方面, 佢地有即整既心太軟,(仲可以寫tailor made字句), 仲有哄到大小朋友都開心既棉花糖, 又有haagen-dazs, 做生意做到咁算係幾有heart.

2013-10-04
2013-10-19 2714 浏览
是日老婆正日生日,又係大食特食的時間,兩日前食完放題,今日再戰Mr Steak! 定了7:30的時段,準時到已有很多人排隊,我們都未人坐下,其他人已空群宜岀!幾年冇去發覺枱密了很多!行都唔係好行到所有海鮮都大排長龍,但都去得好快,只有生蠔長時間啲,因即開的,所以我地先食其他,和牛同鵝肝無限供應,品質非常好,所以食了好多!跟手再食火腿同,沙律佢地的款式正常,但火腿就有好多款,唔錯!之後先轉戰海鮮,刺身生蠔都一般,不過叫做有帶子同甜蝦,攞左一轉就冇再攞,食返和牛鵝肝。最後以甜品終結,心太軟雖是即做,但火路控制得唔好,太熟,冇左流心郊果,其他蛋糕都幾好,最正係鲜奶布甸,好香奶味又唔太甜,正!雪糕都有4款,一定正唔洗講,重有一絲絲的棉花糖!好久冇食過啦,重要用以前的紙筒卷起一大球,兒時回憶返哂黎,可惜太心急食,冇影到相........
鵝肝,和牛
牛奶布甸
题外话/补充资料: 人過多,出入取食物唔太方便。
2013-10-16
鵝肝,和牛
牛奶布甸
  • 和牛,鵝肝,鮮奶布甸