2023-10-03
今次係發現利園附近多左一棟大廈有好多餐廳,第一間試嘅就係呢間泰國菜,環境好靚亦都坐得非常舒適。———————————————🌟泰南燒牛肉沙律 $198之前食開嘅泰式燒牛肉都係偏辣,但今次呢隻太藍燒牛肉反而係一啲都唔辣,汁底其實都係類似燒汁為主,但係牛肉方面真係唔話得,牛肉味非常之濃,而且肉質都好腍,完全冇筋,好高質。.🌟辣椒膏炒海鮮 $268辣椒膏本身其實都唔係話好辣,反而醬底仲帶少少甜味。海鮮方面有蝦、青口、帶子、魷魚等,特別要讚讚個帶子又大粒又鮮甜。.🌟馬拉盞炒雜菜 $78味道上都幾唔錯,炒得幾惹味,雜菜種類都算多,不過如果少啲三色椒就更好😆.🌟海鮮炒河粉 $168呢隻河粉同平時食開有啲唔一樣,口感相對地會煙靭好多,海鮮種類其實同辣椒膏果道菜差唔多,再配上唔同蔬果做配料。.🌟椰香芒果糯米飯 $98一開始睇相就已經非常期待,成個糯米飯嘅擺盤都非常有意思,分別有白色綠色同紫色嘅糯米飯,芒果切成簿片擺喺唔同嘅地方再加上鮮花點綴成個感覺都好華麗。最特別嘅地方係佢上面仲有少少類似玄米嘅碎粒,成個口感即時豐富,令到成個甜品味道都昇華。
———————————————
🌟泰南燒牛肉沙律 $198