2023-11-23 37 浏览
之前去泰國食唔到河蝦🥹上網見到呢度有就衝去食🤭裝修好decent空間感大,食泰菜得嚟好chill😎前菜小食係免費嘅,類似香茅肉碎下面係菠蘿,清一清你嘅味蕾。🦐炭燒泰國大河蝦 必點!係我心心念念想試嘅大河蝦,果然肉質好彈牙好厚肉,蝦膏鮮甜。雖然價錢都唔平,但係質素好。💫Phad Thai 質感炒得好麵乾身,調味啱啱好,入面有幾隻蝦、豆腐、芽菜、花生粒。🍗沙嗲雞肉串x3 雞肉仲係好嫩滑,有時啲沙嗲醬味道會太重,但係呢一個沙嗲醬係啱啱好。🍲冬陰功湯 入面有一隻分開咗一半嘅大蝦,湯分到大約四碗。唔太辣,我呢啲唔係好食得辣嘅人都食到。🥭芒果糯米飯好食喎有三種味嘅糯米飯,原味、蝶豆花、班蘭加酸酸甜甜嘅芒果同椰汁係最signature嘅泰式甜品。

前菜小食係免費嘅,類似香茅肉碎下面係菠蘿,清一清你嘅味蕾。

🦐炭燒泰國大河蝦

💫Phad Thai

🍗沙嗲雞肉串x3

🍲冬陰功湯

🥭芒果糯米飯
  • 炭燒泰國大河蝦
  • 前菜
2023-11-22 58 浏览
呢間泰菜館係泰國客介紹, 地點旺中帶静外仲有唔少特色菜, 讚~🍭蒸原隻帶春珍寶🐙魷魚用蒸先可以食到魷魚原本嘅鮮甜味, 火喉控制得好, 所以肉好嫩Q彈, 魚春口感煙韌唔腥😋, 响香港食到咁大隻魷魚都係第一次💦🍭冬蔭公湯份量足,仲好順口, 酸甜辣度調得適中, 唔會辣到滿頭大汗, 另一亮點係足料👍,用咗大頭蝦, 每啖湯都有濃濃嘅蝦🍤膏香氣, 提升湯嘅層次🍭豬肉🐽碎生菜包爽脆新鮮嘅生菜包住豬肉碎當然好味, 但浄食肉碎都好好味喎, 再加啲鮮清擰🍋汁,令到肉碎加添水果酸甜味, 好清新.🤩🍭素雜菜🥦🌽青咖哩泰國咖哩中, 最鐘意係青咖哩, 覺得佢同椰子🥥汁最夾, 辣中帶椰香, 點咗素雜菜, 咁就可以食到最純樸嘅味道, 👍🍭椰香芒果糯米飯傳統又美味嘅甜品, 只有一個字, 正!!

🍭蒸原隻帶春珍寶🐙魷魚

🍭冬蔭公湯

🍭豬肉🐽碎生菜包

🍭素雜菜🥦🌽青咖哩

🍭椰香芒果糯米飯
傳統又美味嘅甜品, 只有一個字, 正!!
2023-11-16
2023-11-17 63 浏览
Nafafa Thai Cuisine & Lounge 🌴泰菜嚟講頭盤點少得泰式生蝦?!呢度嘅泰式生蝦一碟有5隻,佢哋嘅生蝦都幾特別,係紅色㗎,應該同一般泰國菜嘅舖頭嘅生蝦品種唔一樣~食落特別鮮甜!😋😋店員話佢哋嘅冬陰功同埋豬頸肉都好出名,佢哋嘅NAFAFA冬陰功湯,落嘅香料比其他泰國餐廳重手,所以味道更加突出!✅✅黑松露豬頸肉炒飯$178嘅黑松露味非常突出,啖啖都係充滿黑松露味嘅!另外豬頸肉,肉質都非常腍身同埋入味,同行朋友勁讚!💯💯另外仲叫咗兩款唔同嘅串燒,分別係沙嗲牛肉串燒🐮 (三串)$108同埋 沙嗲雞肉串燒(三串)🐔$88🍢🍢食泰國菜,當然唔少得食芒果糯米飯做甜品啦!🥭佢哋嘅芒果糯米飯擺盤真係超級靚,糯米飯有齊原味、斑斕味同埋蝶豆花味,色彩繽紛打卡特別靚📸

2023-11-14 55 浏览
今天再訪NaFaFa餐廳吃lunch , 果然沒令我失望❤️一走進NaFaFa,優雅的氛圍和貼心的服務所依舊❤️午餐菜單價格非常親民。主菜大概100-130已包基本飲品,喜歡的話也可額外加點甜品。我們叫了以下食品:🥢和牛湯河- 湯底味道濃郁,有泰國的街頭小攤的感覺。而牛肉片份量很多,口感嫩滑,回味無窮。最令我印象深刻的是麵條的質地,和一般的扁平米粉不同,這種麵條有一種微微的彈牙口感,非常好吃而且不油膩。🥢泰北椰香燒雞飯- 份量剛剛好,米飯散發出迷人的椰香,一點也不過甜。燒雞肉口感鮮嫩多汁,再加上他們特製的醬汁,完美結合了各種風味。🥢飲品我們點了一杯泰式奶茶,正宗的泰式風味!剛剛好的甜度,非常適合喜歡清淡口味的人。朋友點了咸檸梳打,佢表示非常透心涼😊🥢當然我們一定不能錯過他們的泰國椰汁糯米飯配芒果。芒果選用了完美成熟的,椰汁融入的糯米飯甜度剛剛好,是一個美好的結束。

我們叫了以下食品:

午餐
  • 和牛湯河
2023-11-12 47 浏览
▫️泰式生蝦🦐($188)👉🏻好啱打卡嘅一道菜,啲煙一直飄出嚟💨,起都維持咗2 分鐘,係充滿仙氣嘅生蝦😜生蝦都幾大隻,非常鮮甜,配料有辣椒、生蒜同埋苦瓜⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️和牛湯河($148)👉🏻 和牛有三大塊,食落牛味濃,肉質鮮嫩入口即溶😋湯底好有驚喜,係超級超級濃郁嘅牛肉湯,飲落好鮮甜,成個配搭真係冇得輸🥺⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 黑松露豬頸肉炒飯 ($178)👉🏻豬頸肉外皮燒到好焦脆,肉質Juicy,炒飯粒粒分明,每一粒飯都充滿黑松露味🖤⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 蟹肉春卷 ($128)👉🏻春卷本身已經切開咗,所以未食已經見到滿滿嘅蟹肉,配料仲有蔬菜粒,值得一讚係春卷皮好薄同埋好脆☺️橙色嘅醬汁辣辣地好開胃⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ Na 花花 蒜蓉包($68)👉🏻 蒜蓉包用咗花瓣做裝飾🌸🌺🌼,應該係我見過最精美嘅蒜蓉包🥰蒜蓉包焗到金黃色,未食已經聞到好香蒜蓉牛油味,而食落中同想像一樣,外脆內軟,蒜蓉牛油調味重得嚟又唔會過鹹⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️椰香芒果糯米飯($98)👉🏻芒果擺盤好似雕花咁,非常精緻,食落亦都好甜唔會酸☺️ 糯米飯有三隻味,分別係蝶豆花、斑斕同埋原味,全部食落煙煙韌韌,面頭有滿滿嘅椰漿同埋脆米,口感豐富⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️———
▫️泰式生蝦🦐($188)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️和牛湯河($148)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 黑松露豬頸肉炒飯 ($178)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 蟹肉春卷 ($128)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ Na 花花 蒜蓉包($68)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️椰香芒果糯米飯($98)

——————
環境:餐廳裝修時尚得嚟,又有泰國嘅風味,餐廳有唔少金屬元素,有華麗典雅嘅氣氛

評分:9/10
平圴消費:~$400

2023-11-09 65 浏览
很精緻的泰菜位於銅鑼灣偏靜的角落一棟商廈全棟都是吃的感覺高級,想不到食物的質素如此高!是有乾冰的生蝦!儀式感滿滿的~生蝦帶鮮味,爽口彈牙,搭配苦瓜和辣汁味道很特別苦瓜一點也不苦!還有一種甘甜味道~非常開胃的小食~蟹肉春卷餡料豐富很有咬口吃得出新鮮食材炸得香脆不油膩~芒果糯米飯也很好吃呢有三種顏色的糯米飯我猜綠色的是斑蘭味味道不太出但還是好吃啦~~濃濃芒果同椰汁香😍😍這些小吃再喝上一兩杯簡單而滿足的晚上~
很精緻的泰菜
位於銅鑼灣偏靜的角落
一棟商廈全棟都是吃的
感覺高級,
想不到食物的質素如此高!

是有乾冰的生蝦!
儀式感滿滿的~
生蝦帶鮮味,
爽口彈牙,搭配苦瓜和辣汁
味道很特別
苦瓜一點也不苦!
還有一種甘甜味道~
非常開胃的小食~

蟹肉春卷餡料豐富
很有咬口
吃得出新鮮食材
炸得香脆不油膩~

芒果糯米飯也很好吃呢
有三種顏色的糯米飯
我猜綠色的是斑蘭味
味道不太出但還是好吃啦~~
濃濃芒果同椰汁香😍😍

這些小吃再喝上一兩杯
簡單而滿足的晚上~

2023-11-02
  • 蟹肉春卷
銅鑼灣一向都有好多樓上精緻多國菜式,今次小編就約友人去試試一間主打高質泰國菜餐廳,這間餐廳也有跟國泰合作,相信都有一定的保證。Nafafa Platter拼盤有6種小食,時候選擇困難症的你。小食有雞肉串燒、泰式酸豬肉、蟹肉春捲、蝦餅、酥炸魷魚及青芒果沙拉。串燒加上滿滿花生的沙爹醬,非常香口juicy。酸豬肉口感味道都挺特別。蟹肉春捲裡面配上很多蔬菜,比較清淡。蝦餅非常彈牙,蝦肉都算頗多。酥炸魷魚外層酥脆不油膩,魷魚都有咬口。沙拉酸酸甜甜,適合解膩。Grilled River Prawn河蝦小編還是第一次吃,很大隻,遠處已經聞到碳香味。蝦膏很多,蝦肉非常彈牙,有點像龍蝦,但味道不是很重,可能是因為是淡水蝦,所以要沾一點青檸蒜蓉醬增添鮮味。蝦膏淡淡香香的,有少少奶味。Tom Kha Kai (S) 椰子雞湯細湯大概分到3碗,配料有草菇、椰青肉跟雞肉,份量多到小編都吃不完。湯底酸辣,口感細滑,椰奶落得比較重手,雞肉鮮嫩無異味,不過帶點少硬,草菇吸滿了湯汁,非常開胃。Stir fried Kale with Shrimp Paste芥蘭大大條,食得出鍋氣及蝦醬的味道,小編建議先攪拌,因為裡面的

Nafafa Platter

Grilled River Prawn

Tom Kha Kai (S) 椰子雞湯

芥蘭大大條,食得出鍋氣及蝦醬的味道,小編建議先攪拌,因為裡面的比較入味。芥蘭炒得清脆,因為沒有加糖,所以會帶有點點苦味,小編本身就喜歡芥蘭所以完全接受,而且苦味可以解膩,加上脆蝦米,口感都變得爽脆清爽。

Phad Thai
金邊粉基本都是每次到泰國餐廳必叫,這也不例外。份量大大份,廚師特意分開金邊粉跟蔬菜芽菜,等我地自行撈。金邊粉非常彈牙,酸酸甜甜,茄汁味比較突出,配上花生粒,口感豐富。鮮蝦大大隻,新鮮彈牙,芽菜跟蔬菜非常新鮮爽脆解膩。

Mango Sticky Rice
芒果糯米飯是必不缺少,擺盤好精緻。芒果不但鮮甜,而且爆汁。糯米飯有3種:原味、斑斕及蝶豆花。糯米飯加上椰漿,甜度適中,甚至微甜,小編頗為欣賞,上面還加上綠豆仁增添口感。

Classic Lime Soda
叫得酸酸辣辣的菜式,點少得叫杯青檸梳打解辣呢?梳打水是用Chang泰象牌的,氣泡keep得持久,加上青檸同糖漿,酸酸甜甜好舒服。

Nafafa Thai Cuisine & Lounge
銅鑼灣開平道1號Cubus 10樓
#銅鑼灣美食 #銅鑼灣美食地圖 #銅鑼灣 #nafafa
#泰式餐廳 #泰式料理 #高質泰菜 #泰式拼盤 #樓上泰菜 #椰子雞湯 #金邊粉 #芒果糯米飯 #foodie #foodiehk #hkfoodie
2023-11-06 1167 浏览
二訪NafafaThai鍾意呢度環境優美同埋氣氛一流。裝修華麗,擺設同餐具都很精緻加上職員非常有善,食物水準高,值得推薦的泰國餐廳餐前小食第一次嚟已經好驚喜,餐前小食是免治豬肉和花生醬餡料,底層是菠蘿 好特別的開胃菜炭燒原條海魚 $298原條海魚好大條,份量好夠,外層燒到薄脆,肉質保持到幼嫩 配上兩樣特式醬沙嗲雞肉串燒 $158沙嗲雞肉燒到剛剛好,肉質保持幼嫩 最鍾意呢度的沙嗲汁 是我最愛的口味炭燒豬頸肉 $108炭燒豬頸肉外層微微燒焦,肉質幼滑 配上特式醬 好味道椰芒果糯米飯 $98每次食泰國菜都必點的椰汁芒果糯米飯。一上枱賣相已經好吸引,好有心思的擺盤,糯米飯仲有原味、蝶豆花、斑斕三款味道 煙煙韌韌 配上椰醬、新鮮芒果 有驚喜Nafafa Thai Milk Tea $58奶茶好有泰國風味,飲落仲好幼滑
二訪NafafaThai
鍾意呢度環境優美同埋氣氛一流。裝修華麗,擺設同餐具都很精緻
加上職員非常有善,食物水準高,值得推薦的泰國餐廳

餐前小食

炭燒原條海魚 $298

沙嗲雞肉串燒 $158

炭燒豬頸肉 $108
炭燒豬頸肉外層微微燒焦,肉質幼滑 配上特式醬 好味道

椰芒果糯米飯 $98

Nafafa Thai Milk Tea $58
奶茶好有泰國風味,飲落仲好幼滑
2023-10-31
2023-11-04 39 浏览
一踏入Nafafa,就會被佢高級嘅氛圍吸引。整間餐廳設計簡約大方,木質嘅色調,令人感到舒服同放鬆,係度嘅座位安排得好合理好舒服。正餐之前,餐廳會送上迎賓小點:肉碎伴金菠蘿。鮮嫩多汁嘅肉碎同甜甜地嘅金菠蘿搭配埋一齊,酸甜口感交織,真係回味無窮。冬陰功湯絕對係一道經典嘅泰國菜。Nafafa嘅冬陰功湯酸辣可口,湯底鮮美濃郁。蝦醬炒通菜係另一道唔可以錯過嘅菜式,色香味俱全,蝦醬嘅獨特風味同嫩綠嘅通菜完美結合。青咖喱係招牌菜之一。嫩滑嘅雞肉配上濃郁嘅青咖喱醬汁,香氣四溢,令人垂涎欲滴。一咬落去,濃郁嘅咖喱味在口中散開,帶俾人一種獨特嘅香辣風味,絕對係泰國菜愛好者嘅至愛。大蝦炒金邊粉以新鮮嘅大蝦同Q彈嘅金邊粉炒製而成,口感絕佳。蝦肉鮮嫩多汁,金邊粉入味鮮香,每一口都令人陶醉。最後,一道精緻的甜品芒果糯米飯劃下完美的句點,令人享受視覺同味覺嘅雙重樂趣。

【銅鑼灣•Nafafa Thai Cuisine & Lounge】@nafafa_thai_cuisine_loungeππππππππππππππππππππππππππππππ典雅環境泰式風情餐廳(銅鑼灣)🌼|Thai Steamed Stuffed Jumbo squid|HKD 268一道傳統的泰國菜,使用新鮮的大墨魚,填充了美味的香料和蔬菜,然後蒸煮至熟。這道菜色澤鮮亮,質地柔軟,墨魚肉質嫩滑,鮮味十足,搭配泰國香料和蔬菜,風味豐富。大墨魚被剁碎後,與豆芽、胡蘿蔔、辣椒、蒜蓉等調料混合在一起,再將混合物灌入大墨魚身中,墨魚釋放出濃郁的香氣,香料的香味深入魚肉中,使得魚肉的味道更加鮮美。🏵️|Roasted Duck Curry|HKD 198咖喱醬的味道醇厚,帶有一絲微辣的感覺,與烤鴨肉的香味非常搭配。鴨肉吸收了咖喱的香氣和風味,口感鮮嫩多汁。咖喱醬還搭配了一些蔬菜,增加了營養價值和口感。🍁|Tom Yum Goong|HKD 148呢碗冬蔭功係泰國菜嘅經典之作,味道夠鮮香、夠辣口,又有陣陣嘅酸味刺激。🍁|Garlic Bread|HKD 68蒜蓉麵包係非常美味嘅小食,有著濃
典雅環境泰式風情餐廳(銅鑼灣)

🏵️|Roasted Duck Curry|HKD 198

🍁|Tom Yum Goong|HKD 148

🍁|Garlic Bread|HKD 68

蒜蓉麵包係非常美味嘅小食,有著濃郁香辣嘅味道,外脆內軟嘅質感。

🍁|Mango Sticky Rice|HKD 98

糯米係用糯米粉製成,質地軟綿,有點黏黏地。而芒果就係新鮮嘅芒果,質地爽口多汁。佢嘅味道非常鮮甜,而且好食!

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 780
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#銅鑼灣美食 #Nafafa Thai Cuisine & Lounge #web3銅鑼灣
Nafafa Thai Cuisine & Lounge
銅鑼灣開平道1號Cubus 10樓
2023-11-01 833 浏览
二訪Nafafa,依然保持水準。位於銅鑼灣開平道的Cubus,餐廳以木系為主調,裝潢好有泰國風味,設有酒吧感覺很時尚和有格調。設有卡位座,面對落地大玻璃,地方寬敞舒適。食物方面,有賣相之餘亦同樣高質,而且價錢大眾化,CP值甚高!🫔蟹肉春卷 $128 3/5⭐️賣相一流,充滿了蟹肉的春卷,沾上秘製醬汁一流👍🏻🍢沙嗲牛肉串燒 (3串) $108 5/5⭐️沙嗲醬非常惹味且濃郁,牛肉軟淋肉味香濃,非常出色🍲NAFAFA 冬蔭公湯 (for 2)$148 4/5⭐️味道非常濃郁的冬蔭公,用料豐富,有一大隻非常鮮嫩彈牙的大蝦。酸和辣都幾平衡,層次豐富,好味👍🏻🫕紅咖喱燒鴨 $198 3/5⭐️非常正宗的泰式紅咖喱,味道層次豐富,甜而不辣,配上白飯或法包一流。鴨肉比起雞肉更有肉香,而且入味軟淋,好味👍🏻🥥🍚椰香飯 $28 5/5⭐️這裡的椰香飯是必點推介,充滿椰香而口感帶少許煙韌🥖NA花花蒜蓉包 $68 5/5⭐️同樣是非常出色,法包煙韌而且加上了滿滿的蒜蓉,又是必點推介。總結:Nafafa是一間非常出色的泰國餐廳,無論裝潢、氣氛,以至食物水平都是一流,而價錢相當大眾化。適合朋友親戚聚會,或情侶約會。如果喜歡
🫔蟹肉春卷 $128 3/5⭐️
賣相一流,充滿了蟹肉的春卷,沾上秘製醬汁一流👍🏻
🍢沙嗲牛肉串燒 (3串) $108 5/5⭐️
沙嗲醬非常惹味且濃郁,牛肉軟淋肉味香濃,非常出色
🫕紅咖喱燒鴨 $198 3/5⭐️
🥥🍚椰香飯 $28 5/5⭐️
這裡的椰香飯是必點推介,充滿椰香而口感帶少許煙韌

🥖NA花花蒜蓉包 $68 5/5⭐️
總結:Nafafa是一間非常出色的泰國餐廳,無論裝潢、氣氛,以至食物水平都是一流,而價錢相當大眾化。適合朋友親戚聚會,或情侶約會。如果喜歡泰國菜,Nafafa絕對不會失望。
2023-10-24
2023-10-31 38 浏览
好少見泰國餐廳咁靚,空間感好大,我同朋友傾咗好耐好enjoy!都多野揀好鐘意海鮮炒河粉。海鮮為主角,包括蝦、魷魚和元貝等。河粉經過炒制後,口感彈牙。蒸原隻帶春珍寶魷魚好新鮮,蒸煮後保持了鮮嫩和彈性。海鮮冬陰功湯以豐富的海鮮為基礎,配以香辣的湯底。湯的口感濃郁,帶有微妙的酸辣風味。是一道熱辣開胃的菜品,對於喜歡辛辣口味的人來說,絕對是一個不容錯過的選擇。芒果糯米飯以糯米飯作為基礎,搭配了新鮮的芒果。糯米飯煮得剛好,口感Q彈。
都多野揀

蒸原隻帶春珍寶魷魚好新鮮,蒸煮後保持了鮮嫩和彈性。

2023-10-30
2023-10-28 38 浏览
呢間泰菜環境好靚已經再訪左幾次🫢今次嚟試下人氣菜式款款都好食 非常推薦‼️特別係大河蝦🦐大隻又多膏🔸NAFAFA蝦餅 $78蝦餅炸到金黃香脆,食落外層脆卜卜,裡面嘅蝦肉好鮮甜彈牙,口感外脆內軟,點埋特製醬汁食更惹味。🔸海鮮炒河粉 $168呢度河粉用咗多款海鮮,包括帶子、青口同埋魷魚,非常足料。河粉炒得好出色,每條粉都掛晒汁,口感非常滑溜,但食落唔會好油膩。🔸炭燒豬頸肉 $108豬頸肉份量都好多,外層烤得好焦香,食落肉質好嫩滑,完全唔乾唔韌,同個醬汁幾夾。🔸泰國大河蝦 $368大河蝦大隻到有成隻手腎咁長,烤完後啖啖肉,蝦肉好實正好彈牙,味道鮮甜,配有兩款醬汁點嚟食。蝦膏多到滿瀉,味道非常甘香,邪惡到不得了。
呢間泰菜環境好靚

2023-10-28
  • 炭燒泰國大河蝦
  • Nafafa 蝦餅
2023-10-26 25 浏览
📍銅鑼灣《Nafafa》環境唔錯 感覺幾舒服裝修華麗得黎 帶點時代感一坐低 店員就送上前菜見到有二人套餐不過我哋最後都決定散叫😅比較彈性蟹肉春卷 賣相好靚😍炸蝦餅🦐真材實料泰式椰子雞湯👍🏻正。下次一定encore Shaked iced lemon tea🍋唔會好甜 茶味重又唔會澀 馬沙文牛肉咖喱🍛配薄餅 d咖喱汁實在太正😋👍🏻 我地專登叫加多個椰香飯🍚配咖喱🤭泰式炒雜菜🥦🌽🥕🥬💚班蘭千層糕💚 食落去仲暖粒粒食物賣相好靚好精緻😚打卡一流
📍銅鑼灣《Nafafa》
環境唔錯 感覺幾舒服
裝修華麗得黎 帶點時代感
一坐低 店員就送上前菜
見到有二人套餐
不過我哋最後都決定散叫😅比較彈性

蟹肉春卷 賣相好靚😍
炸蝦餅🦐真材實料
泰式椰子雞湯👍🏻正。下次一定encore
Shaked iced lemon tea🍋

• 泰式椰子雞湯
  • 馬沙文牛肉咖喱
  • 班蘭千層糕
2023-10-20 39 浏览
一直想試Nafafa的出品,剛好有朋友聚會便建議到這裏聚餐。餐廳裝修時尚,吸引不少年輕人,當日有很多的興奮的食客,令現場有點嘈吵。說是新派泰菜,因為餐廳在菜式組合和擺盤還是挺用心的。開胃小食 - 很醒胃的小吃,肉碎加入蝦米碎,辣椒及乾蔥等香料並墊在菠蘿上,令小吃惹味又開胃。帆立貝柚子沙律 - 材料新鮮,味道也很好。不知是不是因為盤子太少,沙律菜也沒多少,要是有多一點沙律菜,相信更能平衡柚子和醬汁的酸味。泰式生蝦 - 一份有5小杯,內有生蝦、生蒜、辣椒圈、苦瓜和醬汁。生蝦件頭不少,鮮度也可以。沙嗲雞肉、牛肉串燒 - 兩種串燒均做得不錯,雞肉和牛肉都燒得香而不焦,調味鹹中帶甜,是不錯的前菜。蒸原隻帶春珍寶魷 - 因為先前上的菜式碟頭較小,因此當珍寶魷上桌時,頓覺得這菜式的性價比挺高的。珍寶魷的春不是散開的而是像中式糕點般軟軟的黏在一起,汁醬也很醒胃,喜歡嚐新的朋友,不妨一試。Nafafa 蝦餅 - 外皮炸得很香,然而蝦餅依然十分濕潤兼彈牙,是這晚最喜歡的菜式。燒原條海魚 - 感覺是一條往生已久的魚,魚肉不結實也帶腥,各式香料和泰式醬汁也掩蓋不了它的不新鮮。雞肉青咖喱 - 青咖喱比較甜,充滿

說是新派泰菜,因為餐廳在菜式組合和擺盤還是挺用心的。
開胃小吃

帆立貝柚子沙律

泰式生蝦

沙嗲雞肉串燒  /  沙嗲牛肉串燒

蒸原隻帶春珍寶魷

Nafafa  蝦餅

燒原條海魚

雞肉青咖喱  $168  /  烤餅  $38

雞肉青咖喱 - 青咖喱比較甜,充滿了椰奶的味道,可惜這不是我喜歡的咖喱,雞肉倒是嫩滑的。
烤餅 - 鬆脆不油膩,沾不沾咖喱汁,同樣可口。
NA  花花蒜蓉包

NA 花花蒜蓉包 - 充滿蒜香的麪包,本來不喜歡像風一樣輕的麪包,但今晚菜式多,這樣的麵包正好適合。
椰香芒果糯米飯

椰香芒果糯米飯 - 雖然不知道擺盤的含意,但相信是餐廳取悅顧客和贏得更多「like」的招數。可惜的是三色糯米飯可能因為擺盤需時而變硬,浪費了美食。
斑蘭千層糕

斑蘭千層糕 - 簡單反而更好,千層糕軟糯帶微微斑蘭香,甜度適中,綴以小片的金箔也更顯奢華。
2023-09-18
帆立貝柚子沙律