2023-11-02 43 浏览
二訪海港城呢間泰國餐廳,裝潢充滿度假風,座位好舒服,仲有好多打卡位! 蝦餅 $15蝦餅餐廳都採用QR code落單,一坐低店員就送上一份蝦餅同兩杯水,蝦片份量好多,好脆好香口,最讚係完全唔油膩!大蝦柚子沙律 $138份量十足的前菜! 大大隻蝦,肉質爽口彈牙! 柚子肉大大塊,入口juicy 唔會有苦澀味道,配上香脆蒜蓉粒粒和泰式特調的酸辣汁,味道清新又惹味,食完好醒胃!黃咖喱軟殼蟹 $228咖喱和軟殼蟹分開上好貼心! 黃咖哩加入蛋黃慢慢推至糊狀,再加入辣椒油增加香味;而鮮甜多肉的軟殼蟹外脆內軟。蘸上惹味咖哩汁一齊食,不但能突顯軟殼蟹的香脆,口感更加豐富!冬蔭卡邦尼意粉 $148好特別嘅Carbonara! 第一次食泰國風味嘅西式意粉! 一上枱就香氣十足,卡邦尼意粉加上芝士、忌廉和香脆煙肉。再加上冬蔭功平衡咗油膩感,反而更開胃,令人想食多幾啖! 拮穿蛋黃之後,將蛋黃汁和意粉撈勻,每一條意粉掛滿汁,超級香滑!

蝦餅 $15蝦餅

大蝦柚子沙律 $138

黃咖喱軟殼蟹 $228

冬蔭卡邦尼意粉 $148

與友人經過海港城,便去了這間已經去過幾次的人氣泰國餐廳,當天平日都差不多滿座,建議大家先預約!這間泰國過江龍餐廳主打正宗傳統泰式料理,被評為泰國最佳食府,食物有質素,價錢合理;餐廳環境舒適,風格簡約,氣氛悠閒,座位舒適,窗邊位置便可以欣賞維港海景,旁邊Lady Nara更有打卡位~餐廳採用QR code落單,十分方便一坐低檯上已有一籃炸蝦片小食提供 (溫馨提示:每籃收費$15)蝦片份量多,脆酥可口,入口不油膩,微辣香口花膠海鮮冬蔭公 $258上枱有蠟燭保持溫度,份量大概有四至五碗左右,酸、辣、鮮味層次分明,十分惹味食材份量多,十分足料,有花膠、虎蝦、青口、帶子、魚塊、魷魚、鮮菇等,鮮味豐富花膠淋滑,厚肉彈牙,入口沒有腥味;帶子大大粒,鮮甜好味;開邊大虎蝦爽口彈牙又肥美;魚塊好滑口新鮮;青口、魷魚十分入味泰式炒金邊粉 $148賣相好有心思,金黃色的蛋網下,包裹著鳳尾蝦、蛋、豆腐乾、芽菜及金邊粉,旁邊有辣粉、糖、青檸自由選擇加入份量蛋金邊粉好濕潤,炒得香口,有五至六隻蝦,整體味道偏甜酸,拌以花生碎食,口感十足素炸春卷 $88春卷,形狀似雪茄,外皮酥脆,內裏的素餡口感豐富蘸上泰式酸甜醬汁味道

餐廳採用QR code落單,十分方便

蝦片份量多,脆酥可口,入口不油膩,微辣香口

花膠海鮮冬蔭公 $258

泰式炒金邊粉 $148

素炸春卷 $88
春卷,形狀似雪茄,外皮酥脆,內裏的素餡口感豐富
蘸上泰式酸甜醬汁味道酸酸甜甜,帶點微辣,更惹味

-總體評分-
環境:8/10
食物:8/10
服務:8/10
抵食:8/10

Nara Thai Cuisine (尖沙咀)
📍尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3303號

2023-11-02 39 浏览
呢間餐廳被泰國雜誌熱棒,分店裝修現代木系,環境寬敞,可以望到海景,又可以喺花花千秋打卡。香脆蝦餅(3件) 蝦餅熱辣辣又夠香脆,炸粉唔厚。泰式炒金邊粉望落份量唔多,賣相一般,但拆開蛋網,食落幾多,原來有大大隻鳯尾蝦、豆腐乾、芽菜同金邊粉,加上青檸汁、白糖、辣椒片同花生碎,味道更多層次集酸甜辣。 鴛鴦豬手滷水加香炸 豬手經香炸外皮脆口,有啲邪惡嘅肥膏,豬手肉帶鹹香,配合滷水都無咁易食膩,適合三個朋友以上食。

香脆蝦餅(3件)
蝦餅熱辣辣又夠香脆,炸粉唔厚。

鴛鴦豬手滷水加香炸
最近到了尖沙咀海港城的Nara Thai 一嚐泰國菜。因為天氣開始轉涼,見到Nara Thai 有幾道菜都係用明🔥煲仔仔上,感覺食完會暖笠笠!今日兩個人撐枱腳,餐廳預留咗窗口位俾我哋,一路望住海景同埋ICC🌃 非常浪漫🌹 餐廳以正宗泰國美食為主打,今次嚐了幾道菜,包括泰式椰子雞湯、泰式炒金邊粉、馬莎文咖喱牛腱、印度薄餅和泰式奶茶。泰式椰子雞湯($128) 非常難忘,明火上🔥椰香味重,湯底亦加入冬陰功的風味,又酸又辣,基本上就係一個帶有椰香味嘅冬陰功湯😂🌶️雞肉份量超大方!又滑,裡面仲有唔少泰國香料,增添了微妙嘅層次感。泰式炒金邊粉($148),擺盤好靚,配上豐富的🦐新鮮大蝦和蔬菜🥬。金邊粉保持到彈性,搭配上獨有泰國調味👍🏻放咗白糖、辣椒粉、青檸、花生在旁,任客人以自己口味調味。馬莎文咖喱牛腱($138),加印度薄餅($40)🥘🌮。牛腱肉質非常鮮嫩,炆到入口即溶,份量又多😍啱晒share plate。咖喱汁味道濃郁而小小辣🐮🌶️,完美地同牛腱肉融合在一起。印度薄餅亦非常香脆,咬落去「crisp」一聲!如果唔配印度薄餅,仲可以配餐前小食🦐蝦片($15),每一枱都會有一盤☺️Thai Tea 就真

Thai Tea 就真係正宗泰國風味,好耐冇飲到咁好味嘅泰式奶茶,超重奶香味!🧋

2023-10-31 34 浏览
都已經有一段時間冇去泰國了,真的懷念泰國菜,如果喺香港要食到地道泰國菜風味,海港城港威中心的Nora 真係唔錯嘅選擇!本身就係泰國品牌進駐香港,鍾意佢一路以嚟都能夠保持住泰國曼谷本店風味。今日點餐 泰式椰子蜆煲,今次第一次試,非常有驚喜,第一啲蜆已經大大隻,跟住個椰子湯有驚喜,好清甜,清甜得來非常有層次,仲有酸辣好balance,我覺得係清甜版的冬陰功湯。前菜就叫了泰式魚餅及泰式肉碎煎蛋飯,泰式魚餅對比泰式蝦餅,我個人更加鍾意食泰式蝦餅比較鮮味啲,魚餅嘅味道會比較濃味鹹少少,而泰式肉碎煎蛋飯份量非常十足,真係夠四個人食,肉碎炒得好香,微辣當中又帶點九層塔的風味。最後甜品就叫了一個椰香奶黃流心湯圓,鍾意佢個湯圓即係糖不甩,煙煙韌韌,但係加咗少少椰絲比傳統糖不甩更香。整體佢哋環境望到海景,而且有一個好靚嘅蕩千秋可以打卡影相,加上食物質素一直保持到,而且價格同一般食泰國菜差唔多,價格孫親民,整體嚟講我覺得值得回頭再食!

2023-10-27 33 浏览
今日同朋友去尖沙咀呢間出名嘅海景泰式餐廳high tea。一入到去店員就帶我哋去窗邊位。磚瓦拱形窗配藍天白雲,藍色cushion配竹藤椅,環境一流,真係好寫意。而食物當然非常有質素。我哋試咗:❤️ 鮮芒果乳酪非常高質!淡淡芒果香配鮮乳酪,好新鮮,完全無一般其他舖頭嘅芒果乳酪咁甜得過分,而且溫度亦好適中,唔會凍冰冰咁,乜味都飲唔到。❤️ 雞肉炒金邊粉金邊粉份量好足,亦好足料。加上金邊粉炒得好咸香,再配好新鮮好爽好多水嘅芽菜,好夾!而且仲有配上少見嘅砂糖,夠哂正宗。❤️芒果椰奶糯米飯食完鹹香野再配甜點,非常滿足!糯米飯煙煙韌韌,仲有少少微暖,果然係新鮮做出尼。而芒果亦都好新鮮,好鮮甜,配埋椰奶,好夾。呢間海景泰國餐廳無論係風景,環境,定係食物質素,都好高質,好滿意,好舒服!
今日同朋友去尖沙咀呢間出名嘅海景泰式餐廳high tea。

而食物當然非常有質素。我哋試咗:

❤️ 鮮芒果乳酪

❤️ 雞肉炒金邊粉

❤️芒果椰奶糯米飯

• 芒果糯米飯伴椰奶
  • 炸蝦片
2023-10-27 2011 浏览
昨晚早左收工,就約左同事放工約了朋友一齊去左附近尖沙咀港威商場的Nara Thai Cuisine ,侍應生好有禮貌請我們入去坐,安排左對住海既窗口位,每張枱都放上一碟蝦片,蝦片都好有鮮蝦味而且仲好脆口。泰式椰子蜆煲$218: 蜆肉都好鮮味,大大粒草菇爽甜,用香茅和加左椰子煲的蜆湯好鮮甜,連湯都給我地飲光光。泰式炒通菜$88: 豆瓣醬炒通菜炒得好嫰滑,上面落咗一些香蒜,味道撲香而且不太油膩,也不會太咸剛剛好。泰式豬肉炒河粉$118: 河粉是採用陳村般口感既河粉,比較大片和爽口又滑身,材料用雞蛋、碎花生、芥蘭、肉片,炒得好有火喉,啖啖食出好味道,泰式炒河味道就比較偏向甜,如喜歡食辣D,旁邊也有一些辣粉和砂糖,還有一片青檸,方便每個客人的需求,非常貼心。鮮椰子沙冰$60: 是採用椰子和鮮奶再加上冰打出來,好濃郁椰子和奶香味,冰冰涼涼好爽,真心好好飲。喜愛椰子的朋友不過錯過啦!+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊

+++++++++++++++

呢間係尖沙咀海港城嘅Nara Thai 我已經回訪過幾次💕 頭先佢有好靚嘅海景位置🌊食物仲好高質 之前試過佢嘅豬頸肉 冬陰功 蝦餅同咖喱等等都好好食!今次同朋友專程去試呢個咁吸引嘅甜品~~✻ 泰式奶茶意大利芝士餅 HKD108Tiramisu食得多 奶茶味嘅好似真係第一次xd奶香撲鼻又creamy嘅忌廉 倒係滿佈髒髒粉嘅Tiramisu 上面 無論係賣相定味道都好吸引~ 影相打卡仲好靚添📷 ✻松露雜菌忌廉意大利飯 配 香煎牛扒HKD238呢個完全估唔到會咁好食!!今次純粹諗住試吓新嘢 所以叫咗呢道唔似泰國菜嘅料理🤣🤣 意大利飯嘅口感軟硬適中 重點係超級無敵多松露同埋芝士🖤🧀 口感超級Creamy~~~大推 而且牛扒都煎得啱啱好 (˶ˊᵕˋ˵) 配埋松露雜菌一齊食簡直大滿足!❤️❤️❤️✻泰式炒金邊粉 HKD148金黄色蛋網下面 包住左蝦 豆腐乾 雞蛋 同埋泰式金邊粉~ 鹹鮮味滲出 滋味絕妙!另外撈埋佢嘅醬料 辣辣哋咁好惹味:3

✻ 泰式奶茶意大利芝士餅 HKD108
Tiramisu食得多 奶茶味嘅好似真係第一次xd

✻松露雜菌忌廉意大利飯 配 香煎牛扒HKD238

✻泰式炒金邊粉 HKD148

• 松露雜菌忌廉意大利飯配香煎牛扒
2023-10-24 1303 浏览
靚太好友去海港城食午餐,我地就揀左去Nara Thai依個有泰式午餐,因為鐘意望到海景之餘,餐廳裝修又帶點少女風,感覺很舒服呀!當然裝修最吸睛就一定係個花花打卡位,我影完出嚟真係後生幾年…哈哈。Lunch Set包沙律、餐湯、主菜同飲品,都有好多選擇。望住個海景食午餐,真係份外有Feel~我嘅就叫左 泰式雞肉炒金邊粉 ,金邊粉炒得幾好,唔會好油得得仲夠彈牙,而且雞肉嫩滑仲好夠份,食之前Mix埋砂糖、花生碎、辣椒乾,入口好惹味。朋友嘅 香茅燒豬扒配白飯, 香茅豬扒煎得不油膩,而且個厚度剛剛好,食落好有口感,而朋友話佢個白飯都係一絕,粒粒均勻有米香味。一啖飯加埋啲特制嘅醬料連豬扒,會更加好食,大家可以試下呀。Set包嘅沙律、餐湯都唔弱,先嚟泰式菠蘿紅蘿蔔絲沙律,口感好清新。而冬陰公湯就有驚喜,味道酸酸辣辣而又唔會好嗆喉,飲完好開胃。我地都叫左一份 香脆蝦餅 小食,炸到外層脆脆,咬落蝦肉仲好彈口添。最後就嚟兩杯餐飲,朋友嘅熱檸檬茶,我就為打卡叫左杯 玫瑰泰奶茶 ,靚靚嘅外表,配上玫瑰味奶茶,而奶味唔會好重,茶味都好香滑,所以依睇得又飲得嘅。

Lunch Set包沙律、餐湯、主菜同飲品,都有好多選擇。

望住個海景食午餐,真係份外有Feel~

2023-10-18
午餐
2023-10-23 71 浏览
呢度主打泰國菜,但亦有西式既選擇,都幾多元化😂坐窗邊位可以睇維港景,不過點估到閒日七點已經爆曬🥺▪️ 蝦片(7.5/10)💲15 一坐低即刻送上一籃,無特別講要收費,但餐牌上面有寫到既🤫蝦片夠脆,帶胡椒既微辣,真係會食上癮🤓▪️ 香脆蝦餅(7.5/10)💲68 (3件)炸到熱辣辣,外皮脆口,內裡爽彈,無咩油膩感🦐配甜酸醬,甘甘地既梅味,但個人鍾意泰式酸辣汁多啲🌶️▪️ 菠蘿肉鬆海鮮雞肉炒飯(7/10)💲158面頭有炸過既開邊大蝦,菠蘿同提子乾幾甜,肉鬆同腰果香口,個飯加上黃薑粉炒得乾身,有蝦仁同雞肉等🍍▪️ 泰式豬肉炒河粉(6/10)💲118用上闊身河粉,加豬肉片、芥蘭同花生碎,莫名有種黑糖氣味,會比較黏身同甜,唔加糖既話啱我口味多啲🫣 ▪️ 泰式鹹魚芥蘭(7/10)💲88芥蘭爽脆唔會苦澀,有陣鹹魚香氣,但唔會太鹹或油😌🔎 整體評分(7/10)

▪️ 蝦片(7.5/10)💲15

蝦片

▪️ 香脆蝦餅(7.5/10)💲68 (3件)

▪️ 菠蘿肉鬆海鮮雞肉炒飯(7/10)💲158

▪️ 泰式豬肉炒河粉(6/10)💲118

泰式豬肉炒河粉

▪️ 泰式鹹魚芥蘭(7/10)💲88

泰式鹹魚芥蘭

芥蘭爽脆唔會苦澀,有陣鹹魚香氣,但唔會太鹹或油😌

🔎 整體評分(7/10)
蝦片
泰式鹹魚芥蘭
2023-10-23 23 浏览
再次黎到海港城行街食野,本身打算搵間未食過既餐廳試試。但係最後都簡返之前食過既泰國餐廳。因為質素同水準都保持到😍最鍾意食蝦餅,今次仲試咗炒金邊粉勁好食!泰式奶茶都好好味!🤤🥡泰式炒金邊粉 $148熱辣辣的金邊粉,加上大大隻蝦好足料,一吃再吃🤤🍤香脆蝦餅 $68啖啖既蝦肉,實在而美味😋🦀黃咖喱軟殼蟹 $228香味四溢的黃咖喱配香口的軟殼蟹,流晒口水,軟殼蟹份量超級多🤤🍤蝦片 $15必食的飯前小食,香口美味,每次未上菜已經食晒啦🥰🍹海鹽焦糖泰式奶茶香滑的泰式奶茶配上海鹽忌廉。完美配搭😍

🥡泰式炒金邊粉 $148
熱辣辣的金邊粉,加上大大隻蝦好足料,一吃再吃🤤

🍤香脆蝦餅 $68
啖啖既蝦肉,實在而美味😋

🦀黃咖喱軟殼蟹 $228

🍤蝦片 $15
必食的飯前小食,香口美味,每次未上菜已經食晒啦🥰

🍹海鹽焦糖泰式奶茶
香滑的泰式奶茶配上海鹽忌廉。完美配搭😍
十月生日之星一齊出來尋找美食,我們非常熱衷吃泰菜,尖沙咀有一間人氣美味的,心癮開始發作,我們打算到「Nara Thai Cuisine」,享受美食佳餚,同她盡興吃一餐。餐廳佈置充滿心思,精緻美觀,安排坐窗邊位置可欣賞海景,多個打卡位,即時想進入去餐廳。炸蝦片餐前小食是炸蝦片,即時食落去好脆口,美味可口。燒雞扒配青木瓜沙律呢個款式非常精美,雞肉嫩滑,青木瓜Q彈,沙律食落香滑。香脆蝦餅蝦餅叫了三件,見到都想食,大塊又脆口,仲好多蝦肉,真心很好味。菠蘿肉鬆海鮮炒飯每次食泰菜都叫菠蘿肉鬆海鮮炒飯,材料豐富,菠蘿、蝦、肉鬆、青口、雞肉、提子乾等,炒飯炒到金黃色,非常彈牙,令人吃得滿足。Nara Thai Cuisine(尖沙咀)地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3303號舖

炸蝦片

餐前小食是炸蝦片,即時食落去好脆口,美味可口。

燒雞扒配青木瓜沙律

呢個款式非常精美,雞肉嫩滑,青木瓜Q彈,沙律食落香滑。

菠蘿肉鬆海鮮炒飯

Nara Thai Cuisine(尖沙咀)
地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3303號舖

2023-10-19
今晚同細妹去左尖沙咀買野,去左呢間泰國過江龍餐廳!之前係泰國食過好正,估唔到香港都開左好幾間分店!😋*****🌋🍖珍寶火山排骨 $238超級大盤嘅火山排骨😆啲排骨好唸好易咬,個湯都好入味😋佢有少少辣架,唔食得辣嘅朋友要留意啦🍍🍛菠蘿肉鬆海鮮雞肉炒飯 $158上面有隻燒大蝦🍤😍另外仲有菠蘿、肉鬆、魷魚、腰果等等😋🪻🍹凍蝶豆花茶 $45*****

*****

🌋🍖珍寶火山排骨 $238

🍍🍛菠蘿肉鬆海鮮雞肉炒飯 $158

上面有隻燒大蝦🍤😍另外仲有菠蘿、肉鬆、魷魚、腰果等等😋

🪻🍹凍蝶豆花茶 $45

*****

2023-10-18
  • 珍寶火山排骨
2023-10-18 38 浏览
同媽咪係海港城行街,佢話想食泰國菜,我就帶佢黎NaraThai,因我之前同朋友食過覺得唔錯,好開心啊,店員好好,安排我兩母女侳坐窗邊位置,媽咪好開心啊,可以一邊享用晚餐,一邊欣賞到維港海景😍💞個張檯已有一籃蝦片,每一塊都脆酥可口,又辣辣地,感覺幾CHILL,每籃收$15💞花膠海鮮冬陰功 $258湯底由泰國虎蝦蝦頭及蝦殼熬煮,酸、辣、鮮味層次分明,食材非常非常之足料,有大大塊厚肉彈牙花膠,多隻肥美虎蝦、青口、帶子、魚塊、魷魚、鮮菇等等,鮮味豐富,酸酸辣辣好惹味💞香脆蝦餅 (3件)$683大件較一般蝦餅厚身大份,外層炸至黃金色,超級甘香酥脆,內𥚃蝦肉彈牙有嚼勁💞泰式炒金邊粉 $148金黃色的蛋網下,包裹著鳳尾蝦、蛋、豆腐乾及泰國金邊粉,味道略微過酸📍Nara Thai Cuisine (港威商場)💒尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3303號舖

💞花膠海鮮冬陰功 $258

💞香脆蝦餅 (3件)$68

💞泰式炒金邊粉 $148

📍Nara Thai Cuisine (港威商場)
💒尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3303號舖

適逢週末,相約了朋友到尖沙咀閒逛,順道到海港城一間海景泰國過江龍餐廳「Nara Thai Cuisine」品嚐一頓滋味豐盛泰國菜作是日午餐❗餐廳裝修精美,坐享維港美麗景色,座位寬敞舒適!我們一行二人品嚐了以下菜式:1️⃣香脆蝦餅 (3件) $68這道香脆蝦餅是一個絕佳的開胃小吃。蝦餅外層煎得金黃酥脆,一咬下去,可以感受到蝦肉的鮮嫩和豐富的口感。蝦餅的香氣迷人,帶有一絲微辣的辛香味道,增添了食欲。搭配著泰式甜辣醬一起享用,更是美味無比。這道菜絕對是一個不容錯過的美味小吃。2️⃣泰式雜菜炒金邊粉 $128金邊粉是一種寬而薄的米粉,炒得剛好入味,有著彈牙的口感。菜餚中的雜菜包括青椒、胡蘿蔔、洋蔥和豆芽等,它們的鮮嫩脆爽與金邊粉的軟綿相輔相成。3️⃣芒果軟殼蟹米紙卷 $138米紙包裹著新鮮的芒果、軟殼蟹肉和蔬菜,每一口都充滿了新鮮和豐富的口感。芒果的甜味和軟殼蟹肉的鮮美相互融合,增添了這道菜的風味。4️⃣蟹肉炒飯 $118蟹肉的鮮甜和炒飯的香氣相互交融,令人垂涎欲滴。炒飯中加入了蔬菜和蛋,豐富了整道菜的營養價值和口感。

餐廳裝修精美,坐享維港美麗景色,座位寬敞舒適!

我們一行二人品嚐了以下菜式:

1️⃣香脆蝦餅 (3件) $68