2016-10-17 4742 浏览
中菜/客家菜的古早甜點並非是我們年青一輩所能體會喜愛, 所以晚飯聚會後, 意猶未盡, 轉戰附近的甜品店。 黑布街有幾家甜品店, 選擇再光顧之前嚐過味道不錯的“Next Station Dessert”。 飯後食甜品這時段, 人多是必然, 幸好不用等位, 安排走到店鋪盡頭的位置安坐。正所謂人多好辦事, 一行五人各叫一款, 就可淺嚐不同味道。 鳥結糖芭菲 $55 焦糖醬加上一片杏仁脆片, 誘人的賣相。鳥結糖是雪凍了偏硬身的雪糕形態出現, 冰凍的質感入口即溶, 奶味較重, 甜度不高。當中混合了果仁碎, 香口滑身得來又有嚼口, 不錯。 朱古力心太軟 $66加$8將雪糕轉為金莎味, 榛子味濃郁, 與金莎很相似。 切開挺身的心太軟, 流心朱古力一湧而出, 香濃朱古力漿混合濕潤蛋糕, 不錯。 焙茶心太軟 $62一道綠茶醬與點點士多啤梨醬, 紅綠相間的裝飾, 令賣相吸引。 焙茶焗過後茶味很香濃, 流心程度未算是湧出來的狀態, 味道補助。 伴碟的是金沙雪糕, 濃郁榛子味反而跟焙茶香未算是太合襯。 紫薯窩夫 $62剛烘好的窩夫熱騰騰, 窩夫內外都是脆口, 偏薄身, 紫薯味很香甜。

鳥結糖芭菲 $55

鳥結糖芭菲
朱古力心太軟 $66

朱古力心太軟
焙茶心太軟 $62

焙茶心太軟
紫薯窩夫 $62

剛烘好的窩夫熱騰騰, 窩夫內外都是脆口, 偏薄身, 紫薯味很香甜。 紫薯熱潮好像減退了, 不過這窩夫味道依舊美味。 配有朱古力醬、楓糖醬和雲尼拿雪糕, 令窩夫更甜美。

栗香紫薯山 $65

粉紅色薄糖片令賣相更漂亮的一碟, 一道長長的栗子蓉,味道香甜而不膩, 栗子蓉下是雲尼拿雪糕與紫薯蓉的配搭。 淡淡的雲尼拿跟紫薯香很配合, 反而栗子甜香跟紫薯有少許衝突, 互相爭寵之嫌。

栗香紫薯山
水準跟之前到來沒太大偏差, 仍可保持到美味程度, 確是難得。
鳥結糖芭菲
朱古力心太軟
2016-10-14 150 浏览
一直以嚟 ,真係好hit食甜品 ,各式各樣 超多花款, 而家既甜品師傅真係要周雙周身刀張張利, 由於太多甜品鋪啦 ,唔夠特別唔夠好味同唔夠抵食都好難吸引到大堆顧客,今日 難得同朋友食完飯跟住試咗一間簡單又特別價錢又唔太貴嘅甜品芒果pancake配野莓雪糕$56芒果pancake配搭粒粒芒果肉和脆脆朱古力粒 , 香甜味美, pancake不會太厚皮, 皮薄餡靚,面頭再淋咗絲絲嘅芒果醬, 最後 食埋野莓雪糕 ,滋味滿fun ,這個甜品可以當作一個輕量下午茶👍👍   my pink lady$58名字同賣相 非常令人討好,可愛又 吸引, 士多啤梨打出嚟嘅泡沫很creamy, 配搭粒粒士多啤梨果肉 和士多啤梨雪糕 ,層次動人 。味道甜中帶酸, 很醒神又可口,非常適合不愛好甜食的我
芒果pancake配野莓雪糕$56

my pink lady$58

味道甜中帶酸, 很醒神又可口,非常適合不愛好甜食的我
2016-10-12 158 浏览
呢一晚唔知點解心情好煩燥,女人果幾日可能忟憎啲,食完飯想搵個地方坐低食個甜品輕鬆下,點知周圍都係人,令人更多燥 (>﹏<)跟住行行下見到呢間甜品店,係我未食過的,而門口只有2個人等位,心諗應該唔係等太耐啫,就等呢間啦 (笑)喺門口已經諗定想食咩,而當晚我係勁想食pan cake,所以呢個走唔甩啦~焙茶pan cake,好彩只係旁邊有焙茶醬,事關我唔喜愛茶太苦澀,都係同楓糖最夾,pan cake剛煎起金黃色好靚,外脆但內裡可再柔軟啲更好,雪糕係hazelnut嘅味道,有丁點粒粒增加咬口 *^O^*佛手柑嘅香味好清新,唔太甜,但質感唔夠軟滑,入口唔溶,似係落左比較多粟粉/麵粉搞到佢挺身一點,中間果層有淡淡草莓味但冇乜甜味,又係入口唔溶,咬落有少許冰感,好似好多butter cream嘅口感,我個人覺得麻麻地 😁

2016-10-08 1562 浏览
一行六人去完邊爐放題,仲未飽!於是找地方吃甜品去!由於時間尚早,等了一會兒便有位。走進去位子都是高台高櫈,坐上去,大家都有點奇怪的感覺,而且包包不知應該放在哪,這點是不夠細心的。Menu 𥚃樣樣甜品都很吸引,眼花撩亂。我們各人點了一樣一齊share。甜品來了!果然presentation很美!這個是法式朱古力班戟配青擰雪葩,朱古力味很香,很濃。配合酸酸的雪葩,感覺清新。這個是焙茶心太軟。賣相很美。焙茶的味道有點燋燋的,比綠茶更濃,這個特別得很。再來是芒果班戟。看上去像兩條長長的蛋卷。芒果味很濃很香,但偏甜。這三星焦糖燉蛋是我的最愛,有熱情果味、伯爵紅茶味及雲呢拿味。蛋味濃郁,焦糖面香脆。然後是芒果拿破崙,酥皮不是我杯茶,所以給老公試吃。他兩大口已經把它KO! 最後是紫薯waffle, 我對這個的期望最大,因為我是紫薯的super fan! Waffle 配有兩款醬汁,朱古力及maple syrup。其實醬汁會蓋了紫薯的香味,不點醬汁味道更好。看見出面越來越多人等位,我們坐了一個小時多便離開了。相信有更多人為這些賣相一流的甜品慕名而來!
一行六人去完邊爐放題,仲未飽!於是找地方吃甜品去!

甜品來了!果然presentation很美!

2016-10-07
  • 焙茶心太軟
  • 三色焦糖燉蛋
2016-10-08 2976 浏览
一個星期辛苦過後, 終於黎到星期六啦, 所以要搵個好地方獎勵下自己先, 平時夜晚經過呢間CAFE都好爆場, 今日試下黎食個TEA先.呢到環境都幾舒適, 呢間餐廳開三點, 我大約三點十五分到, 已經有2枱客了, 可想而知夜晚會有幾多人呢. 仲要一路都有客人黎.餐牌入面既甜品種類都好多, 心思思既我真係唔知食邊款好, 好友最愛心太軟, 所以很快便選好了, 而我又好想食D好特色既甜品, 哈哈, 所以選了剛剛推出左唔係好耐既佛手柑班戟.先黎個佛手柑班戟, 感覺得清新, 唔太甜, 入面有D凍凍既冰咁, 味道很熟, 感覺勁似益力多冰, 其實我由細到大都不喜歡飲益力多但唔知點解咁樣整, 我又愛上了食喎....再加上佢既柚子雪芭, 真係無得頂嘩......友人呢個焙茶心太軟黎啦, 呢個心太軟真係值得一讚外面烘得十分乾脆, 一切開, 流心程度爆哂燈, 仲有少少我最愛既抹茶味, 正再加埋個金沙味既雪糕, 太滿足啦, 乜野辛酸都忙記哂LU仲有好多好特色既甜品架, 下次一定要再同朋友黎試埋其他.
一個星期辛苦過後, 終於黎到星期六啦,
先黎個佛手柑班戟, 感覺得清新, 唔太甜,
但唔知點解咁樣整, 我又愛上了食喎....
再加上佢既柚子雪芭, 真係無得頂
再加埋個金沙味既雪糕, 太滿足啦, 乜野辛酸都忙記哂LU
仲有好多好特色既甜品架, 下次一定要再同朋友黎試埋其他.
2016-10-08
2016-10-07 175 浏览
黑布街係mk好似好僻咁,但係呢條街有唔少好野食,話說食甜品對於女仔黎講係另一個胃,食完dinner之後心郁郁就黎食下飯後甜品,已經十點但係估唔到重咁多人食menu既cover已經係舖頭最出名既甜品test tube 2.0, 未食過又愛新鮮既我就毫不猶豫咁㨂左呢個,同fd share食Test Tube 2.0 $68呢個甜品真係好有創意,居然諗到用test tube黎裝甜品而且重有spatula作為餐具添,真係有中學做lab既感覺三支分別有三種唔同味(Oasis椰子奶凍配菠蘿慕斯、伯爵紅茶奶凍、特濃朱古力慕絲)原來食既時候要由左至右,咁就可以由淡食到濃味,口感層次遞增先食Oasis,椰子味淡,但係奶凍上面有椰子粒,口感幾得意,下面既菠蘿慕斯好香甜好fresh,放係第一個食果然係明智,食完好開胃之後就係伯爵紅茶奶凍,雖唔太甜,但奶茶味香濃,在口腔揮之不去最後係特濃朱古力慕絲,慕絲幼滑,朱古力濃中帶微苦,加d士多啤梨除左加強口感,重可以中和朱古力既苦味同濃味添呢餐甜品都幾抵食,我個fd重好有風度咁賣單有人請我食甜品,真係好幸福

Test Tube 2.0 $68
呢個甜品真係好有創意,居然諗到用test tube黎裝甜品

而且重有spatula作為餐具添,真係有中學做lab既感覺

原來食既時候要由左至右,咁就可以由淡食到濃味,口感層次遞增

呢餐甜品都幾抵食,我個fd重好有風度咁賣單

有人請我食甜品,真係好幸福
2016-10-07 178 浏览
今日放學,經過next station ,見到裝修唔錯,就同朋友試下。店員自動放下水,服務不錯。紅豆抹荼心太軟(68$),外表幾好,流心又唔會太稀,夠味道,雪糕亦十分完美。身為一個抺荼控,我大力推介❤❤❤❤食物,氣氛都唔錯,合適同家人或朋友一齊high tea,放鬆下👍
店員自動放下水,服務不錯。

2016-10-07
  • 綠茶心太軟配綠茶雪糕
2016-10-07 114 浏览
生活總是忙碌⋯⋯都系同愛人增加一下甜蜜先⋯⋯環境:好多高枱丫⋯⋯不過坐得闊落既⋯⋯其實呢間長期排隊架⋯⋯唔洗排真好彩食物:呢個佛手柑草莓乳酪賣相幾好,不過有啲過甜,兩個人分享就好一啲。至於個綠茶啲味道就幾香唔錯,不過個賣相真系好正,只睇都抵⋯價格:120兩人
生活總是忙碌⋯⋯都系同愛人增加一下甜蜜先⋯⋯
價格:120兩人
2016-10-05 168 浏览
放工Happy Friday, 約了朋友去附近的人氣抹茶甜品店閒聊~來到店前,頗多人在店前等候,我們等了20分鐘,終於有得食! 我點了綠茶心太軟配雪糕,造型不算精美,大白碟顯得甜品份量更小,建議不要用大碟上,用大碟上甜品也得要花點心思修飾…當切開時,暖暖的抹茶漿大量澎湃流出,但當流完時,心太軟猶如雞蛋空殼,只剩一層薄而硬的蛋糕,蛋糕質感偏硬吃下時,抹茶味淡,不夠香甜,反而配料紅豆甜得驚人,完全蓋過抹茶味,令抹茶心太軟更顯泛味BB拳頭小的雪糕太冰凍,沒嚐到雪糕香滑細膩及濃郁奶味的口感 總結,份量太小,味道偏淡,吃完好似沒吃過。價錢偏高,以這個價錢,同區必能吃到更優質味美的抹茶甜品。吃完這餐鈍時變了Black Friday

來到店前,頗多人在店前等候,我們等了20分鐘,終於有得食!
我點了綠茶心太軟配雪糕,

BB拳頭小的雪糕太冰凍,沒嚐到雪糕香滑細膩及濃郁奶味的口感

2016-09-23
2016-10-05 140 浏览
心太軟心太軟可以配襯四種不同既酒其中一種,多心既小篇係橙酒同Baileys中間爭扎, 最後選左橙酒, 細心既店主為客人預備左個膠囊,可以自己控制酒既份量之餘,又可以避免朱古力太早加入心太軟裡面,頭一兩啖酒味太烈,先發覺橙酒未流入整個心太軟  中段食落就perfect match, 可以細細咁品嘗朱古力同酒心既Tiramisu 提拉米蘇一杯小巧剛Tiramisu加上一塊朱古力蓋, 配一小杯熱濃朱古力醬,俾客人加上去,有得食又有得玩,朱古力醬太濃,如果係朱古力痴會特別鐘愛,食落口感複雜有層次,因這個Tiramisu裡面有朱古力,雪糕,手指餅乾,馬斯卡彭起司,蛋黃,仲有少量花生同脆脆,和平時一般食開既有不同既口感.

Tiramisu
Tiramisu 提拉米蘇

2016-10-03
Tiramisu
2016-10-02 148 浏览
同友人係旺角搵地方 食宵夜 ,一直行 經過 黑布街, 好想試紫薯好耐 ,今次終於 試到啦 , 最初 見門口已經 好多人 還好等左一陣就有位了睇完menu ,最後 叫左 紫薯塔, 雪糕 同 紫薯個味道好夾 ! 一啖 雪糕 一淡紫薯 咁食係最正 , 紫薯 既味道幾 清新同吾太甜 值得一試 再encore
同友人係旺角搵地方 食宵夜
,一直行 經過 黑布街, 好想試紫薯好耐
,今次終於 試到啦 ,

最初 見門口已經 好多人
還好等左一陣就有位了

睇完menu ,最後 叫左 紫薯塔
值得一試 再encore
2016-09-02
2016-10-02 154 浏览
下午空閒時間,係旺角行完街,到左內街呢間甜品店坐坐。發覺位置舒適之外,甜品質素亦不錯!首先要左個芒果班戟果肉。果肉鮮甜多汁,而班戟內唔止有果肉及適量嘅忌廉, 仲有朱古力脆粒,增添整個班戟嘅質感。而旁邊嘅野莓乳酪雪糕,酸甜味適中,亦個唔錯嘅配搭。而焙茶鬆餅配金莎朱古力脆脆雪糕亦係我地非常期待,  賣相極討好。鬆餅夠厚身而又夠鬆軟,  配以焙茶醬或者糖漿, 或者碟上嘅綠茶味醬或士多啤梨醬, 同樣滋味 !而個金莎朱古力脆脆雪糕球亦係非常特別,  中意食金莎嘅朋友應該會超中意!
2016-10-01
2016-09-23 145 浏览
看到点评 刚好去附近就去了。 点了一个紫薯华夫,一个test tube 2.0 个人不太喜欢test tube 2.0 口感奇怪。 但是紫薯华夫味道很赞。性价比感觉略低,但是值得来试试。而且分享fb还给打折~哈哈

性价比感觉略低,但是值得来试试。而且分享fb还给打折~哈哈
  • 紫薯窩夫
2016-09-10 185 浏览
黑布街真係多左好多特色既餐廳, 除左特色餐廳之外呢度既甜品店都幾多。平時幫襯開果幾間都好多人等, 今日決定試下新野, 黎到呢間好似都唔錯的店。😀Chocolate Molten Cake $58Rum, Grand Manier, Baileys..心太軟造形好特別, 中間有個針筒咁既野比大家自己落Rum酒落心太軟入面味道適中而且口感都幾滑身, 食落唔會太甜而且可以保留到細滑既感覺係口腔入面, 好食!👍🏻不過Baileys等既酒味其實唔算好濃, 唔會搶左原有既味, 反而吊起左流心朱古力既層次, 唔錯!👏🏻👏🏻My Pink Lady $58外形好Pink lady,粉絲系既女粉絲一定唔會錯過食落好似慕絲咁既口感,Creamy帶點甜絲絲既感覺。好食!😀👍🏻
Chocolate Molten Cake $58

Rum, Grand Manier, Baileys..

My Pink Lady $58

外形好Pink lady,粉絲系既女粉絲一定唔會錯過

2016-07-22
$70 (其他)
2016-09-03 259 浏览
大概是晚飯時間,這類型的甜品店還未開始有人嬲,我獨個兒進去吃甜點當晚餐。餐廳的內部環境不算10分舒適,我坐在吧出,與桌面的高度不是10分配合,有少少辛苦,不過也沒緊要了,也不打算待很久。驚喜的是甜品配的雪糕可以玩換成自己喜歡的口味,我選的是紫薯窩夫,本來配搭的是雲呢拿雪糕,但個人不喜歡吃雲呢拿,轉成了朱古力Brownie雪糕。甜品差不多10多分鐘才送到,不過是新鮮製作,溫度有保證,熱騰騰想出,香氣迫人, 10分吸引。那起到差拿起刀叉切開,外脆內軟,控制得相當好,本人是窩夫空,吃過無數的國父,這個的雞蛋香味、厚度、質感,可說是吃過差不多最好的。本來也有擔心紫薯用會否跟窩夫不搭配,但出來效果10分好,紫薯雖然應該不是加了很多糖分,甜味剛剛好,與窩夫夾在一起吃,相當滋味。另一方面,選的朱古力雪糕就有點甜來了,上次在這裏吃過金莎朱古力雪糕,後者要好吃一點。這次的朱古力雪糕,我的確像幫你搬比夠杰一點,甜到高一些。我是吃完整份窩夫才去吃這個雪糕,最後吃不完。不過,這個好紫薯窩夫真的10分好吃,我對這間甜品店的出品很滿意,有空一定會再過來吃其他的產品。