2020-12-06 1982 浏览
來到Nikushou就是要吃它的吉列和牛三文治, 這裡的和牛三文治用上飛驒牛牛柳, 這是最安全的部位做三文治, 因其油胎度最少, 炸完再放在麵包上面也不會太油膩, 肉香豐盛, 熟度剛好, 就是不會錯. 麵包是來自Bakehouse的Brioche, 外酥內軟, 充滿牛油香味, 表面烘得焦香, 最基本的元素令其成為最吸引人的地方. 要改善的也許就是其醬汁的份量不大夠, 味道也頗淡, 不太能提升吉列牛的惹味程度.另一道牛餐山椒鰻魚飯也不錯, 鰻魚外皮香脆, 肉質相當彈牙但不肥膩, 口感很似在岡山吃野生星鰻鰻重的結實. 用上山椒醬, 麻中帶甜, 甜中帶微辣, 味道比三文治的更濃, 但不會搶去鳗魚鮮味之餘, 更是送飯的良品. 午餐質素很不錯, 只是價錢特別是三文治並不便宜, 份量偏少, 性價比相對就差一點了.

呢一年,大家都無得去旅行,一定好掛住日本🇯🇵既美食吧🥺 所以就介紹一間日式燒肉Nikushou俾大家去止住渴先!Nikushou位於耀華街一幢食廈裡面既高層,景觀開揚,銅鑼灣既景色盡收眼底。今日book左位,侍應按排左一間寬敞既包廂俾我地,坐得非常舒服!店入面既裝修簡約乾淨,用上淺木色既木,而且抽風非常良好 ,就算食完都唔會一陣燒肉味,完全無烤肉店既味道!筷子🥢座係一隻木製既牛仔,係日本工匠人手製造,好精緻!.今次係我第二次黎呢間餐廳,上次因為Team Lunch唔好意思問侍應太多問題,搞到食評只係靠記憶寫到一半,所以今次又有機會黎食,我就不斷問問問🤭(多謝老闆)🤣,亦感謝店員既耐心同專業回答😬💕.先用毛巾抺一抹手,熱毛巾上有微微既清新薑味!點餐前,先送上三色調味料:海鹽、新鮮即磨山葵、燒肉醬油及鮮檸檬汁;同時預熱燒肉既烤爐。飲一啖茶🍵先,聞落有雲尼拿同奶油既香味(職業病🤣).今日我地叫左一客吉列飛驒牛柳三文治,同埋$688一位既「特選和牛七品合盛」,而且想豐富啲,所以另加HK$288配上前菜同甜品。「特選和牛七品合盛」無指定牛款, 所以頭六款肉係當天推薦既部位, 下來再黎食,就未必食

今日我地叫左一客吉列飛驒牛柳三文治,同埋$688一位既「特選和牛七品合盛」,而且想豐富啲,所以另加HK$288配上前菜同甜品。「特選和牛七品合盛」無指定牛款, 所以頭六款肉係當天推薦既部位, 下來再黎食,就未必食同一款肉。而第七款肉「招牌醬燒西冷」就係必有款!今日頭五款肉都係飛驒牛!被稱作飛驒牛,等級一定係A4以上!
我地今日食左七款牛肉,分別是澳洲和牛舌、上筋、辣椒肉、飛驒牛座布團、肋間肉、鞍下、招牌熊本西冷! 呢度有專人幫你燒肉,係日式燒肉店高規格既服務。不論火喉定服務態度都做得好! 品嚐次序由味淡到香濃,由赤肉到油花滿佈,可食出當中之分別,同其他烤肉店唔同,呢度唔係每款牛肉都需要點烤肉醬汁,最初幾款係希望客人可以食到牛肉本身既肉味,只需要沾少許山葵同鹽!(p.s. 我習慣食每一樣食物,都先食佢既原味道,再選擇配搭其他醬汁)
📌沙律

沙律菜上面有小小塩同胡椒,再加上少少醋,
食個沙律,為之後落嚟既豐富大餐打個底先🤭
仲有碟涼菜tim

📌 吉列飛驒牛柳三文治 $418 一客四件

首先一試既係吉列飛驒牛柳三文治,一份四件,厚切飛驒牛柳係成隻牛入面最高級最嫩既部位,脂香豐腴,肉質軟滑,以吉列既處理手法,做出外脆內軟既口感!夾在黎自人氣麵包店Bakehouse提供既鬆軟麵包中間,烘過既麵包好香牛油味,加上自家製和牛三文治醬,配合得天依無縫!
見到侍應哥哥先係烤爐上塗上和牛油脂,
然後先開始燒

📌澳洲和牛舌 (中)
由於日本肉臟同日本牛舌唔可以出口,所以今日第一道菜係澳洲和牛牛舌,牛舌中間既部分,牛舌有一公分厚,係今日唯一一款厚切食既種類!為左易於烤熟,餐廳有預先𠝹開點,烤到外面剛熟,金黃色,口感微脆,而中心仲保留住嫩粉紅色,柔軟好食!味道唔算好重,但口感爽脆,輕輕點少少檸檬汁+ 海鹽!😋👍🏾

📌上筋(相片左側)
前腿,係運動量相對比較多既部分,所以肌肉發達、而且肌間筋多,油份不高,主要係食牛既肉味。沾少少wasabi同鹽食,濃香!
📌辣椒肉 (相片右側)
前腿 ,牛身前既部位,位於「板腱」旁邊,形狀如辣椒既肉,屬於稀有部分既牛肉。幾乎無咩脂肪分佈,肌理纖細柔軟既瘦肉,口感嫩滑。待應教我地沾哂所有wasabi同少少鹽一口食!正🤤🤤🤤

📌 飛驒牛座布團(正方形)
即是肩胛肉,頸同肋骨之間,全牛不超過8kg ,屬稀少部分!有「座布團」呢個名係因為呢個部位既形狀睇落似一塊日式座墊。「座布團」係霜降分明既部位,而且有獨特既香味同口感! 比起前兩塊肉厚切少少,油脂極重,肉質柔軟! 重肉味!而且因為本身調左味,所以唔需要再另外調味!
📌肋間肉 (長方形)
牛肉既肉質嫩,但因為筋多,需要師傅逐塊處理斷筋,所以先食到咁淋既肋間肉😍
同樣地因為本身調左味,所以唔需要再另外調味!
📌飛驒牛肩頸(鞍下)   (三角形)
鞍下即係肩部裏脊肉(運動量很大的部分)
有好靚既雪花紋,肉質細緻。可以唔調味/ 加少少燒汁食! 油脂分布平均,食落去唔會成口油!
📌招牌醬燒A5熊本和牛西冷

來自熊本既和牛,表面佈滿細密既雪花脂肪,極速係爐上面辣幾下, 香嫩既西冷,油花滿溢,配上日本長崎縣無菌慢煮蛋黃漿中,濃郁既蛋香中和A5和牛西冷既油膩感,口腔充滿牛脂既香氣,配一啖北海道夢美人米飯😫完美😍👍🏾

📌招牌飛驒牛筋麻辣咖喱飯 $148

一般日本咖喱只有甜,但呢度嘅咖喱係有香,配合麻辣!第一次發現原來咖喱飯同特製嘅辣椒油可以甘夾!辣椒油係一定!一定!一定!要加落去!重要既嘢要講三次😍 好惹味好食!牛肉都煮到好淋身!
📌雪糕

自家製牛奶雪糕,配上紅豆同抹茶洋羹!
正常發揮!
 整體黎講,Nikushou 被 OAD 評選為「2019 亞洲百大餐廳」(Top 100+ Asian Restaurants 2019)、Hong Kong Tatler「Best Restaurants 2019」,食物和服務質素都備受肯定。環境氣氛同服務都好好! 個人認為Nikushou既肉質量係上佳,店員燒肉既手勢一流。不過店員唔會太熱情介紹佢地既肉, 如果想更加了解自己食緊咩, 最好主動問問店員, 先可以深入了解自己食緊既美食!
P.S. 好欣賞佢地每燒兩款肉就換一次鐵板,
對美食既講究,對餐具既挑選:茶杯,筷子座等等,真係唔係間間餐廳做到!

2020-11-06
午餐
2020-09-28 2606 浏览
好多人都話nikushou午餐抵食☺️ 山椒醬白燒鰻魚飯($258) 魚皮燒到脆卜卜,山椒醬好夾好啱送飯😛 招牌飛驒牛筋麻辣咖喱飯($148)配特製嘅辣椒油,十分惹味好吃,必須要加!!!牛肉煲得入口即溶❣️每口飯都吃得滿足。吉列飛驒牛柳三文治($209)又出場啦🤤叫咗半份試吓,牛肉比較薄身,但係咬落去外脆內軟,加埋豬扒汁同 bakehousehk 出品嘅牛油包😆😆🥰稍微有啲貴但係可以一試喔😉
2020-08-27
  • 山椒醬白燒鰻魚飯
昨日同老婆兩口子嘆下日式燒肉,一早book咗位,去到一望無際(了冇人煙)侍應10分好態度地安排我們一個寬躺的卡位由於1+1等於3的筆氏定理,所以我哋未能品嚐Tasting Menu ( 嘉欣入邊有刺身、沙律及動鮑魚)專注食燒肉套餐每款由3xx 至 6xx ,留意這是一個人份量,每一塊牛的部位只有一片,所以我哋二話不說就點左兩個特選和牛五品盛合(468)打頭陣嚟個澳洲和牛舌厚切,侍應燒到外皮金黃色,咬落去脆、爽,即時諗起美味天王肥姐首主題曲第一句「好好味呀」第二塊:飛驒牛赤肉:好多朋友都覺得食和牛一定要入口溶化,其實唔一定嘅,好似食開O-Toro 吞拿魚腩嘅朋友都鍾意食Akami (赤身)貪佢魚味比較濃,好似呢塊Lean Cut 沒有油脂,食的是牛肉味,又唔會有食擦子膠感覺,呢塊Lean Cut 真係「高」(笑)第三塊:飛驒牛安下 : 雖然有油脂分布,但是落去不會全口油,仲會有一種爽身嘅感覺,一點都不膩第四塊 : 飛驒牛座布團:比之前兩塊牛肉較為厚切些少,讓你食到有牛肉味之餘又有種溶化的感覺第五塊:招牌醬燒西冷: 同Yakiniku Great , Yakiniku Jumbo 最著名嗰

第五塊:招牌醬燒西冷: 同Yakiniku Great , Yakiniku Jumbo 最著名嗰款伴用生雞蛋醬汁拌飯一樣,係「正」嘅

招牌脆皮鰻魚山椒:唔好以為食燒肉地方叫鰻魚係中伏,唔叫先係伏,我認為呢個脆皮鰻魚係全香港最靚嘅一間,每一間都話自己即叫即燒,有啲做到皮脆肉亂但舊鰻魚薄如紙,食皮多過食肉,一係醬汁過甜,但呢個真係即叫即燒,最勁嘅地方係嚟到熱辣辣之餘嗰塊鰻魚脆皮燒到十分之乾,但費用10分熱10分Juicy, 如果你夾住鰻魚肉一齊食的話就有種脆皮加肥油一齊食嗰種感覺,10分肥美, 真係有點像「威化般乾脆、快樂到每日也長活到100萬歲」 搞到我感覺頓然大一歲(笑)

飛驒牛麻辣咖喱牛筋飯: 一般日本咖喱只有甜,但佢嘅咖喱係有香同埋配合麻辣(食得辣不妨叫侍應在添麻辣)10分配合,好正好正

之後我哋又返兜叫多碟厚牛舌回味一下😍😋

侍應見到我哋食到咁,都忍唔住問我:「你都幾食得喎,仲使唔使加野啊」 我答:「由於我減肥嘅關係我就留一線,他日與吉列飛驒牛好相見」隨即侍應Offer我不如你叫半份試吓,我即刻二話不說就好似我一個老友收藏家買嗰啲價值連城嘅收藏品諗都唔諗價錢嘅情況底下講咗句「嚟啊」

吉列飛驒牛三文治🥪: 我諗唔需要多講直情難以筆墨形容,總之食完個人好似食咗毒品咁「high左」,好想「Take」多次,但我知道take野衰硬,所以我唯有好有儀態咁叫埋單,點知店員同我講送兩個自家製牛奶雪糕俾你食呀,我內心10分糾結,究竟我應該一個人食晒呀,定還是留少少比我老婆食呢?唔使問我呢啲咁大愛嘅人梗係同老婆一人一個開心share啦(肥笑)

最後店員同我講,記得下次搵返佢,佢會再介紹啲特別部位俾我,如果同佢熟啲我真係好想問佢可唔可以有啲牛歡喜及牛波子俾我,因為我聽講燒呢兩樣野係一個十分之高嘅境界

2020-08-12 1970 浏览
這個週末興致勃勃想出去吃個午餐,想來想去還在我的名單上想到了這家Nikushou. 今天中午試了午餐的tasting menu, 有三款前菜,蕃茄湯、花椒鰻魚、清汁鮑魚,除了鰻魚外還可以吧不是很特別。然後等到了5 cut 和牛,肉質鮮嫩入口即溶,帶著高質牛肉油香。每燒兩片就換一換鐵板。燒烤的服務的確很細心,餐廳對美食很講究,整體感覺很不錯。然後Nikushou推介的咖喱麻辣牛腩牛筋飯的確幾好食,原來咖喱同麻辣可以咁夾。牛筋好有骨膠原的感覺。可以再來🌹

今天中午試了午餐的tasting menu,

然後等到了5 cut 和牛,
肉質鮮嫩入口即溶,
帶著高質牛肉油香。
每燒兩片就換一換鐵板。

燒烤的服務的確很細心,
餐廳對美食很講究,
整體感覺很不錯。

可以再來🌹
  • 招牌咖喱麻辣牛腩牛筋飯
2020-07-10 1666 浏览
燒肉達人的我又去了一間燒肉店嘗嘗,好像烤鰻魚也很有名,不過朋友不吃鰻魚就沒有試了。這次點了一個五品盛的燒肉單點,配白飯。五塊的牛肉就要$600😭😭有點小貴。牛的頸肉跟招牌的西冷最好吃,由其招牌西冷,好回味 環境舒服,服務也好。只是實在有點貴,而且食物選擇也不是太多,餐廳走的路線就是主攻牛的質素,可能我應該點tasting menu, tasting menu 多的也不過是些刺身,感覺第一次還是先試牛肉。
燒肉達人的我又去了一間燒肉店嘗嘗,好像烤鰻魚也很有名,不過朋友不吃鰻魚就沒有試了。這次點了一個五品盛的燒肉單點,配白飯。五塊的牛肉就要$600😭😭有點小貴。牛的頸肉跟招牌的西冷最好吃,由其招牌西冷,好回味[害羞R][害羞R] 環境舒服,服務也好。只是實在有點貴,而且食物選擇也不是太多,餐廳走的路線就是主攻牛的質素,可能我應該點tasting menu, tasting menu 多的也不過是些刺身,感覺第一次還是先試牛肉。

2020-07-09
2020-03-26 3064 浏览
依間d和牛真心高質❤️除左燒肉仲有其他菜式我叫左signature tasting menu🍽included 和牛蓋飯慢煮鮑魚配鮑魚乾醬🤤仲有和牛5品🤎🤎🤎🤎🤎每塊牛都好大片🤩🤩油花分佈又平均 輕輕燒一燒就食得 D牛好甘香軟滑🤤🤤🤤-不過有一點吾好🙁個服務員全程企我地隔離咁滯完全無私人空間傾計😥同埋feel到佢地好趕 上菜都好快但我係晚飯時間去 今晚客人都吾多
依間d和牛真心高質❤️除左燒肉仲有其他菜式
完全無私人空間傾計😥
同埋feel到佢地好趕 上菜都好快
但我係晚飯時間去 今晚客人都吾多
2020-03-17 1904 浏览
[🇭🇰香港- 銅鑼灣].高級日式燒肉店,揀咗特選七品和牛盛合,先由牛舌& 2款偏瘦嘅飛驒牛赤身肉開始,始終都係赤肉,唔夠油香,第2輪係3款飛驒牛霜降肉,一睇就知油花更多,食落油脂好重但又有肉味,好正!講左咁耐都未到重頭戲-“招牌醬燒西冷”用熊本黑毛和牛西冷,入口即溶嘅口感,即時明咗點解係招牌😍好食到好想encore,但係真係太飽喇!下次啦!.🔻🍽 Nikushou📌 地址: 銅鑼灣耀華街38號Zing! 22樓
[🇭🇰香港- 銅鑼灣]
🔻
🍽 Nikushou
📌 地址: 銅鑼灣耀華街38號Zing! 22樓
日本料理一向係筆者一家三口最愛美食,愛其款式多元化,每一款又各有特色。當中又以日式燒肉最啱小女兒口味,熱辣辣、夠香口、加上又可以自己動手燒烤,滿足小朋友可以自己煮飯的樂趣。香港絕大部份日式燒肉店相對較為普通(雖然價錢已經不算便宜),只提供美國牛肉或澳洲混種和牛,真真正正的高級日式燒肉店屈指可數,今日就去了「Niku Shou」一嚐香港的高級日式燒肉質素如何。餐廳內對正門口位置門口是一個半開放式廚房,見到兩位廚師正在切牛肉、準備上碟奉客。由於只是需要處理切肉的工序,開放式廚房有點似高級鮨店的壽司吧枱,非常乾淨企理,甚至有空間可以擺設一些小裝飾:蟹、吞拿魚、牛、黑豚,全部都係出名嘅日本美食。既然係日式燒肉店,牛當然係重點。細心一看,原來那隻可愛的公仔竟然係立體解剖模型,清楚見到牛肋骨、及一塊塊不同部位的牛肉。餐廳肯定同日本供應商有特別關係,列出一張張日本供應商證書:熊本黑毛和牛、山形牛、飛驒牛 ⋯⋯,這一種陣勢,相信在香港其他日式燒肉店很難找到。餐廳裝修簡約、但雅緻,以櫸木作為主調顏色,典型高級日本料理風格;最大賣點當然是位於商廈高層,銅鑼灣夜景透過玻璃幕牆盡收眼底。枱與枱之間的間距本來已
餐廳裝修簡約、但雅緻,以櫸木作為主調顏色,典型高級日本料理風格;最大賣點當然是位於商廈高層,銅鑼灣夜景透過玻璃幕牆盡收眼底。枱與枱之間的間距本來已經很寛敞,加上當天乃星期三晚上,只有很少客人,室內環境更加寧靜。
四人卡座空間很大,坐得非常舒服;如果換轉只是一間中檔日本料理,已經會被安排成為一張六人卡座。食日本燒肉其實非常簡單,完全不需要一樽二樽的調味料,更加不需要無謂餐具,所以餐枱擺設非常簡單,只有三個小樽,分別是粗粒海鹽、幼海鹽及燒肉醬油;另外就是一隻小碟及一雙筷子。
點餐前,先送上三色調味料:海鹽及新鮮即磨山葵、燒肉醬油及鮮檸檬汁;同時預熱燒肉烤爐。始終香港的餐廳很難採用炭爐,一來牌照問題,又要考慮室內空氣質素,所以燒肉烤爐也只是普通煤氣明火爐,與香港其他日式燒肉餐廳一樣。
餐牌非常簡單,即使侍應也建議客人選擇套餐,價錢未必較單點便宜很多,勝在可以一次過品嚐多款不同日本產地、及不同部位的牛肉,試過後,客人可以針對某一兩款特別喜歡的牛肉部位才單點追加。
共有五款套餐,分別是匠御膳及四款和牛套餐;其中匠御膳多了前菜、涼菜、天婦羅、刺身及時令蔬菜煮物,但就只有五款和牛。其餘四個套餐,則全部都是牛牛牛牛,分別只在於牛肉份量及部位。只不過,無論那一款套餐,所採用的牛肉全部都是日本產和牛兼 A4 級以上,實在是非常矜貴。事實上,餐廳亦只會供應 A4 級以上的日本產和牛,普通日本國產牛根本唔會在餐牌上出現。
單點時令蔬菜天婦羅($128),特別要求只要南瓜及舞茸。雖然並非天婦羅專門店,但始終是高級日本料理,都有跟足傳統,海鹽、蘿蔔蓉和天婦羅汁分開另上。賣相很好,天婦羅外衣夠薄夠脆;油溫控制準確,表面沒有殘留油分,墊底的隔油紙亦不見油漬。不過,口感就稍有不足,略為偏乾、蔬菜食材的水份流失過多,味道及不上高級天婦羅專門店;雖然整體質素已經很好,但因為價錢同樣很貴,性價比就不行了。
時令蔬菜天婦羅
套餐揀了七品和牛盛合($488)特選七品和牛盛合($688),其中五款和牛採用相同部位,價錢分別源於其餘兩品。七款不同部位的和牛分開三輪奉上,品嚐次序由味淡至香濃、由偏瘦赤肉至油花滿佈,循序漸進,更能品嚐味道分野。價錢收得貴,服務當然做到足;全程有專人負責燒烤,並詳細介紹每片和牛的產地及部份,最重要是控制火喉準確,肯定好過自己燒烤。第一輪和牛有三款:牛舌、飛驒大腿芯及飛驒大腿外側
由於日本不容許出口肉類內臟,套餐內唯一不是日本和牛就是牛舌,只能夠供應澳洲混種和牛牛舌。切得超厚身,為容易燒熟,預先𠝹開。表面燒至微微焦香,彈牙、少少煙韌、有牛味;由於夠厚身,滿足咀嚼口感 ⋯⋯ 很好味的烤牛舌。
可以被稱為飛驒牛,肯定是 A4 級以上;所以,雖然大腿芯大腿外側只是屬於赤肉(瘦肉部位),表面仍然有點點油花。眼見侍應哥哥先在烤爐塗上和牛肥脂,然後將和牛赤肉前後兩邊快速地在烤爐上涮烤。大腿外側肉質鬆軟、冇渣,但口感有少少嚡口;始終是赤肉,味道與預期中的 A4、A5 和牛有所落差。
飛驒大腿芯的味道較大腿外側為隹,但同樣唔夠油香。
第二輪就是中霜降及上霜降和牛。一次過奉上和牛盛合($488)餘下的四品及特選七品和牛盛合($688)的其中三品,兩個套餐的分别在於其中兩品和牛。這一輪的霜降和牛明顯較第一輪的赤肉吸引,每片和牛的油花分布更多更細密。侍應哥哥繼續細心詳細介紹每款和牛,但實在記不清楚每款牛肉部位的名稱,只依稀記得有神戶牛、飛驒牛、米沢牛,部位有三筋、鞍下、肋眼肉、座布團等。每片和牛的口感較赤肉(大腿芯及大腿外側)更加軟滑、油花更豐腴;每一片的味道較前一片更上一層樓,越來越能品嚐到 A4、A5 和牛的美味。
最後是特選七品和牛盛合招牌醬燒西冷,採用是日精選和牛品種的原條西冷扒薄切,大大片非常吸引。表面佈滿如大理石紋理的細密雪花脂肪,並淋上少許秘制醬汁調味,單睇賣相已經垂涎三尺,可以媲美在日本旅行時品嚐過的星級和牛燒肉專門店!
招牌醬燒西冷
和牛西冷脂肪含量超高,餐廳建議配上一口白米飯、生雞蛋黃及小量醬油同吃,以減低油膩。索性要求侍應哥哥一分為二。先品嚐不添加任何雞蛋黃及醬油的原味和牛西冷。超級軟滑,完全不用咀嚼、入口即溶;油花滿溢口腔、充滿牛脂香氣 ⋯⋯ 不愧是和牛的最高級部位,實在非常好食,特選七品和牛盛合貴得有道理!
另外半塊就加入生雞蛋黃及小量醬油。配合招牌醬燒西冷,原來可以進一步將品嚐方法升級,追加了新鮮即刨黑松露($240);分量唔算特別多,講真,有點偏貴。原來A5和牛西冷配合生雞蛋黃及醬油更美味,既多了日式醬油的甜香及蛋黃香,又可中和和牛的油膩;反而加入味道濃烈的黑松露,實在太搶,有點喧賓奪主。
新鮮即刨黑松露
本來想追加季節特選食材釜飯,但原來泡制需時,需要一早浸米多個小時,所以必定要預先一日預訂;唯有退而求其次,揀了溫泉蛋照燒和牛飯($268)。雖然只是和牛不同部位的零碎,但始終是 A4、A5 級數,肉質同樣腍滑、亦有油花,再加上醬油及溫泉蛋黃調味,實在很難挑剔 ⋯⋯ 這一碗牛肉飯實在太好味了!
溫泉蛋照燒和牛飯
「Niku Shou」最大賣點當然是各款日本產和牛。大部份人只知道神戶牛、松阪牛、飛驒牛及近江牛,而「Niku Shou」所供應的牛肉品種就更加多元化;雖然部份品種在日本以外其他國家並非特別出名,但其實在日本當地也是非常知名,如山形縣首屈一指的「米沢牛」、熊本縣的「熊本牛」等。如果只單單睇價錢,的確很貴,亦較在日本當地品嚐同樣份量及質素的和牛貴,但又的確非常美味。如果在香港想飽嚐和牛滋味、又對美國安格斯牛肉或澳洲混種和牛不放在眼內,「Niku Shou」似乎是不二之選。
2019-08-07
2019-11-23 1700 浏览
食完肉匠 短期內都唔想再食肉😂😂Tasting menu $1180 🤑有5樣前菜+和牛五品👍🏻😋🤤前菜每樣都好好食 (1) 浸喺jelly狀液體的豆 (2) 飽魚配蒓菜 (3) 紫蘇卷配天婦羅 (4) 刺身2款 (5) 野菜煮前菜唔多介紹, 重點係個和牛五品呀會有專人幫你燒, 每一個部位都會解釋番, 好knowledgable 我就當然掛住食都唔記得晒, 重點: 每一塊肉都好雪花, 的確係一分錢一分貨💸💰💸頭嗰五份牛已經有一碗白飯比你送和牛食, 但係其實啲肉咁肥膩, 食唔落啲飯🍚🐽一定要留肚食最後份和牛, 因為係燒完塊牛, 放上一碗新白飯再淋啲蛋汁上去 taste like heaven! 🤤📜Overall: 舖頭都幾大, 不過客人都係唔多,成晚坐咗5枱都無... 價錢係唔底的, 都係一個月一次食好西之約先會黎食😬甜品係奶製雪糕,, 其實食完成餐咁肥膩的和牛,,, citirus sorbet 會好食好多🍧
食完肉匠 短期內都唔想再食肉😂😂
Tasting menu $1180 🤑
有5樣前菜+和牛五品👍🏻😋🤤
前菜唔多介紹, 重點係個和牛五品呀
2019-10-17
2019-03-23 3212 浏览
今次有食神,話說公司請食飯,竟然連做part time既我都有份出席呢,真是好運到爆燈!餐廳內裝潢亦相當整潔,服務生亦會相當細心地介紹每一款的牛肉是屬於那些部位,再細心地為我們燒烤。首先出場的是牛舌,牛舌比較厚身,是屬於牛舌裡最嫩的位置即是牛舌芯,因為是牛舌芯的關係,肉質亦會比較腍,入口重油脂味之餘,口感更是入口即溶的感覺,第一道菜已有升上天堂既感覺😇而第二道菜是a5神戶牛,在神戶食神戶牛多數是食西冷部位,而今次是神戶牛尾根肉。這個是屬於薄切的餐廳建議配合岩鹽食用,但我習慣會首先試食原本食材味道,相對之前食過的神戶牛確實是比較沒咁濃味的,之後就參照餐廳建議配合岩鹽食用,配合了岩鹽食用後味道果然更加提升了牛脂味亦同時帶了出來。第三樣是飛驒牛,之前在白川鄉食過後,一直都念念不忘那味道,是暫時來說是我食過最好食的牛肉。今次有得重溫舊夢呢!第一口吃下的時候,味道與日本相比確實比較遜色,但肉質仍然鬆軟,味道都是濃郁的。不過能夠在香港食到就覺很幸福了。而第四樣食的是熊本西冷。西冷這個位置肉味最濃,油花分佈平均,而且最有彈性!店家推薦食法襯少少飯再加蛋的食法。西冷味最濃白飯和蛋的淡味剛好中和了西冷的

而第四樣食的是熊本西冷。西冷這個位置肉味最濃,油花分佈平均,而且最有彈性!店家推薦食法襯少少飯再加蛋的食法。西冷味最濃白飯和蛋的淡味剛好中和了西冷的濃味,入口味道剛剛好,不太濃亦不太淡。這個食法也是我比較喜愛的食法呢。

2019-01-17
2019-03-04 1725 浏览
朋友剛從日本旅行回來說很想念在日本食過的飛驒牛決意在香港找找有無高質的飛驒牛結果俾佢搵到呢間位於銅鑼灣的高質日式燒肉我地一行3人有預先訂位叫左七品盛配餐再追加左d肉講真係唔會飽但肉係真係好有質素分得出唔同部位都有口感的不同脂肪分布好平均比平時食既和牛有肉味但其實除左食物好食我最欣賞既係佢既service有職員企係你身邊幫你燒而且時間控制得好上次有咁既service已經係係京都食既一次壽喜燒當然有時可能唔想人聽到談話內容可能就未必好喜歡呢個service
朋友剛從日本旅行回來

當然
有時可能唔想人聽到談話內容
可能就未必好喜歡呢個service

2019-02-01 2184 浏览
家中爐頭爆咗,四口子原本喺屋企食嗰幾晚都要臨時出街搵飯食。心諗大多中菜廳都忙於應付團年飯局,週五晚XO仔就揀咗去試一家網上口碑不俗嘅「Nikushou」,貪佢近公司夠方便。步出食廈升降機門,即可看到兩位師傅於開放式廚房內忙碌地切肉。舞台外圍有塊大大嘅「熊本黑毛和牛」牌,相信應為餐店之主打食材。哥哥唔提,細佬都冇留意到個牌前面除咗有牛牛模型之外,其實仲夾入咗黑豬架,結果當然係俾人話豬牛不分啦。。。店子抽氣做得相當唔錯,以木為主嘅裝潢簡單樸素,通爽潔淨,但仍不失日本風味。可能早已訂座,四人被安排入座最舒適闊落嘅卡位。埋位除咗有餐牌睇之外,即有熱茶及熱毛巾,極為窩心。餐桌上已有齊備之餐具、調味及牙籤。每雙筷子下嘅牛牛座當真可愛、趣緻兼貼題。兩頁酒牌中一邊為日本清酒項目。另一邊則為西洋葡萄酒。其他飲品就列咗喺餐牌最後一頁。此外,如食客有意自攜佳釀,750ml或以下會收取$250/樽嘅開瓶費,750ml以上或烈酒會收取$500/樽。應哥哥仔推介開咗枝「天之戶45%純米大吟釀」($880/樽),配上白酒杯飲,甚為高級。食物餐牌合共有五頁之多,首頁為「匠御膳」套餐($1,180/位),除咗燒肉之外會
家中爐頭爆咗,四口子原本喺屋企食嗰幾晚都要臨時出街搵飯食
。。。
可能早已訂座,四人被安排入座最舒適闊落嘅卡位
埋位除咗有餐牌睇之外,即有熱茶及熱毛巾,極為窩心。
餐桌上已有齊備之餐具、調味及牙籤。
每雙筷子下嘅牛牛座當真可愛、趣緻兼貼題
兩頁酒牌中一邊為日本清酒項目。
2019 浏览
另一邊則為西洋葡萄酒。
2007 浏览
天之戶45%純米大吟釀
食物餐牌合共有五頁之多,首頁為「匠御膳」套餐($1,180/位),除咗燒肉之外會包咗前菜、刺身、海鮮、煮物、甜品等。
第二頁有四款「和牛燒肉套餐」,價格均每位計,並以所含之和牛款式及件數定價,當中「五品」等於五片、「七品」等於七片。
其餘三頁全為散點項目,包括有刺身、燒肉、海鮮、小食、飯麵等。
點好菜,哥哥仔(嘻嘻,之後問先知佢叫「阿庭」)隨即開爐及送上三色調味,並告知所有燒肉將會由佢為四口子燒煮
三色調味
日本和牛刺身($118/三片):和牛刺身嘅雲石紋理十分鮮美,建議將薄薄一片先捲入生洋蔥絲,再點上秘製醬油食用。刺身雖則潤澤,連同生洋蔥絲咬落好清爽,但個人只係略嫌和牛韌咗少少同唔係幾夠肉香
,請恕細佬未能推介。
日本和牛刺身
吉列飛驒牛A5牛柳($419/二人份):落單時哥哥仔推介嘅吉列和牛牛柳喺餐牌上列出每100g售$530,聽到肥肥家族只想一人試一口,佢就話可以預二人份量,結果即$419有79g,啱啱好切成四件。吉列牛柳外層炸得好金黃鬆脆,無奈中間件和牛腍身得黎偏韌,而且淡而無味
,不吃也吧。
吉列飛驒牛A5牛柳
和牛燒肉套餐之特選和牛七品盛合(包含招牌醬燒西冷;$688/位):由於大家主要都係想黎試燒和牛,對其他海鮮或刺身都唔係咁感興趣,所以就點咗四客特選和牛七品盛合燒肉套餐
。七款和牛分開三輪上,由淡至濃味,及由瘦食到肥,每人每款都有一片。
和牛燒肉套餐之特選和牛七品盛合
哥哥仔熟巧地先以肥膏於爐面燒上油層,接著就續一燒煮七款不同部位嘅和牛,邊燒邊講解,友善細心,且極富耐性
肥膏
據悉,由於日本不能合法地出口內臟,所以餐廳所提供嘅和牛中只有牛舌一款來自澳洲
。燒肉套餐中第一道「澳洲和牛牛舌」燒就燒得油潤有光澤,可惜牛舌厚身得黎好韌,四人都覺得難以咬開
,調味再好但已失望透。
澳洲和牛牛舌
第二件為「飛彈牛A5後腿外側位置」,由哥哥仔燒完並捲入生磨山葵海鹽後即可食用。和牛切得夠薄,質感較軟但都係偏咗少少嚡韌,細佬還可以接受,不過大肥爸爸就食到搖哂頭
飛彈牛A5後腿外側位置
哥哥仔解釋話第三件「飛驒牛A5牛肋間肉」乃和牛肋骨與肋骨間嘅肉,由於較多纖維,故師傅要預先喺肉面剁好多刀,鬆一鬆佢,並加以調味才可以上枱。講真和牛雖被剁鬆過,但其肉質依然韌而難𡁻
,甚為失色。
飛驒牛A5牛肋間肉
第二碟燒肉拼盤同樣有三款和牛,均為極品霜降牛肉,外觀明顯比頭輪潤澤鮮亮
。第一片係套餐內唯一代表神戶嘅「神戶牛A5三筯」,薄片燒煮後會被捲起,有對比下即覺神戶三筯軟腍柔潤,肉汁豐盛,輕輕點上菠蘿味燒烤汁,即可微微化膩解油,
呀!
神戶牛A5三筯
跟住就返轉頭食飛驒和牛,背脊位嘅「飛驒牛A5鞍下」同樣咁夠肉汁,質感則更為爽厚,美味可口
飛驒牛A5鞍下
碟上最後一款「飛驒牛A5座布團」外表粉嫩光滑,快速燒煮過後,薄片入口半溶於舌上,濃甜軟嫩
飛驒牛A5座布團
燒肉套餐壓軸為最大塊嘅「招牌醬燒西冷配生日本雞蛋黃」,其紅白雲石紋理分明鮮艷,實在吸睛
。哥哥仔燒好西冷薄片即擺放於白飯面,並淋上秘製豉油蛋黃汁
招牌醬燒西冷配生日本雞蛋黃
燒煮前,其實哥哥仔先問及席上有否食客對黑松露感興趣,因大廚建議此道「招牌醬燒西冷」可以$240加配即刨黑松露片點綴一番。
黑松露
家中只有XO仔一人獨愛松露香,父母兄長就先食原味版,哥哥仔最後先帶上手套為小肥嘅「黑松露伴招牌醬燒西冷配生日本雞蛋黃」。整個過程拍埋片架,係咪好叻呢
?!
平心而論,「招牌醬燒西冷」鮮潤肥美,滑溜無比,加一口白飯剛好中和和牛中之油份
,唯一美中不足就係新鮮刨出嘅黑松露片雖則脆巧,但卻毫不芬芳,實有畫蛇添足之反效果
黑松露伴招牌醬燒西冷配生日本雞蛋黃
肥肥家族最愛食日本菜,對日式燒肉更加係越食越愛,今次一試銅鑼灣「Nikushou」皆因睇到不少網評對餐店讚不絕口,以及地點夠就腳。「Nikushou」漢字可寫成「肉匠」;「匠」意味著「巧妙」,或可形容為對某專業有所成就或修行之人。燒肉專門店環境寬廣舒適,抽氣好,服務絕對貼身周到
,至於食物方面就反而比較參差,唔多襯「肉匠」個名囉!以平均每位要花費上四位數字用餐,大家對食物嘅期望自然會提升,當嚐到偏嚡韌之和牛刺身、吉列和牛、及燒和牛時,其專業指數即被大打折扣
,故家人都覺如想享用一頓滿意又豐富嘅日式燒肉的話,要另覓他選也絕非難事。
2019-01-25
三色調味
神戶牛A5三筯
飛驒牛A5鞍下
飛驒牛A5座布團
招牌醬燒西冷配生日本雞蛋黃
2018-11-13 2219 浏览
環境相當舒適作為擺設既筷子座幾有特色食品質素高 偏向清淡 帶出食材原味呢個鮑魚相當清甜刺生方面無論賣相同味道都非常出色燒和牛, 食日式燒牛 當然要有人全程服務黑松露配和牛 一定要親身試一試
鮑魚
鮑魚
蟹+生蠔
A5和牛
A5和牛
黑松露A5和牛
2018-10-12 2189 浏览
這次跟男朋友慶祝生日專門選了他最喜愛的燒肉吃經過一番搜尋我就決定去位於銅鑼灣的這家日式燒肉店 NikushouNikushou 提供不同和牛燒肉套餐 分別為五品盛合和七品盛和 還有包括招牌醬燒西冷的套餐這次我點了兩位特選和牛七品盛合 包括招牌醬燒西冷另外加了一位配上前菜 季節性料理2款 椀物 御飯 甜點日本青椒 北海道栗米 九州枝豆 蕃茄 牛肉配上芥末 枝豆豆腐主角上來了 有六款不同部分的和牛 而服務員都會一邊幫我們把和牛燒好一邊介紹牛舌 來自澳洲的和牛 選牛舌最中間的部分 肉質軟腍油脂重前腿肌肉赤身 來自神戶的和牛 會燒得比較生來吃 肉質有咬口 不會太軟腍前腿肌肉赤身 三成熟來吃最佳前肩第二部位 是全牛第二嫩的部位 來自神戶的霜降牛 肉質嫩滑超軟腍入口即化前肩第一層肌肉 來自高山的飛驒牛 油香重 肉質比較韌有筋座布團 即是肩胛肉 全牛不超過10KG 油脂極重肉質柔軟最後就是A5和牛西冷 來自熊本的和牛 配上無菌蛋漿和白飯吃 真的超好吃超完美的配搭可以另外加配 4g的黑松露 看著一片片的黑松露灑上和牛表面 奢華至極一開始我們還怕不夠吃 所以加了一個和牛蓋飯 結果吃到最後真的飽到不行和牛
這次跟男朋友慶祝生日專門選了他最喜愛的燒肉吃

這次我點了兩位特選和牛七品盛合 包括招牌醬燒西冷

另外加了一位配上前菜 季節性料理2款 椀物 御飯 甜點

牛舌 來自澳洲的和牛 選牛舌最中間的部分 肉質軟腍油脂重

前腿肌肉赤身 三成熟來吃最佳

前肩第一層肌肉 來自高山的飛驒牛 油香重 肉質比較韌有筋

座布團 即是肩胛肉 全牛不超過10KG 油脂極重肉質柔軟

和牛蓋飯 和溫泉蛋混合之後也很好吃 這款和牛質素也不錯 沒那麼重油膩感

最後甜點不過不失 沒什麼特別 我還自制了蛋糕給我男朋友

餐廳不收取切餅費還幫我們安排妥當