2015-10-29 1693 浏览
其實在觀塘工作的朋友可能曾經聽過Oldish的名字。或者我長話短說,總數7位朋友共晉午餐。餐牌選擇略少,我們一共點了5份英式早餐,1份漢堡,1份泰式糙米飯。整體食物的味道很普通,份量或許過多(以英式早餐來說)。但服務令我很失望,點餐後約5分鐘一位男侍應來到我面前,用一些極為惡劣的態度示意我要點餐飲,還自稱由於客滿的關係如果不盡快點飲品,或許需要等待20-30分鐘飲品才會送上。試問貴餐廳這樣和客人解釋合理嗎?送上飲品後,我和侍應反映還欠一杯熱咖啡,那位服務惡劣的侍應生竟然在我們面前把檯上的食品打量一番。最後才把咖啡送上。試問我們會為了一杯咖啡欺瞞貴餐廳嗎?這樣的價錢(130元一個午餐)在觀塘可以吃得更好,但這樣的服務真是不敢恭維。
其實在觀塘工作的朋友可能曾經聽過Oldish的名字。

或者我長話短說,總數7位朋友共晉午餐。
整體食物的味道很普通,份量或許過多(以英式早餐來說)。

試問貴餐廳這樣和客人解釋合理嗎?

試問我們會為了一杯咖啡欺瞞貴餐廳嗎?

2015-10-29
  • 沒有。
2015-10-09 2274 浏览
同事生日,我地大家夾份同佢食個Birthday Lunch,之前有諗過食另一間,但係大家最後都係決定食Oldish最大原因就係因為,佢喺我公司隔離大廈XDXD不過呢度只係得2架截貨電梯,到Lunch時間,真係好多人等電梯,所以我地Book 1點,都遲咗少少~入到食店,發覺入面重有好多Local Designer嘅Design物品賣,有好多都靚,尤其係啲手造皮鞋,我簡直係兩眼發光,超想買俾對契仔契女,一定超型味噌湯 - 用公雞碗飲味噌湯真係第一次,喺食西餐嘅地方飲味噌湯亦都係第一次,但係……唔好以為佢會馬馬虎虎,落得少味噌,相反,佢好濃味,啱晒我~~黑椒汁自家製牛肉芝士漢堡配雜香草新薯及雜菜沙律 - 同事覺得個麵包皮唔夠Factory 99好食,味道可以接受,唔會話唔好食忌廉汁生蠔糙米飯 - 呢個糙米飯一到,大家都聞到一陣香香嘅生蠔味,個忌廉汁應該有芝士,因為……小翼食嗰時拉得出絲個忌廉汁夠香濃,好杰,好香黑椒味,但係食食吓覺得唔對路,點解好似冇食過蠔呢﹖忍唔住問店員,問佢係唔係將啲蠔打爛晒嚟做個汁,佢話唔係架,係將一隻蠔切開6粒同忌廉汁一齊煮~同事們試過都話好好味,我雖然覺得好膩,但係
最大原因就係因為,佢喺我公司隔離大廈XDXD
味噌湯
黑椒汁自家製牛肉芝士漢堡配雜香草新薯及雜菜沙律
忌廉汁生蠔糙米飯

同事們試過都話好好味,我雖然覺得好膩,但係食咗好多~~
Oldish All Day Breakfast
Oldish All Day Breakfast - 個蛋炒得都幾Juice,另外佢條豬肉腸,都係好好味,平時嗰啲真係會好難食,好難得佢呢個香草豬肉腸係少香草味有少少鹹味
同事話個麵包好軟,好好味~
整體如果用呢個做真真正正嘅早餐……真係會太飽
香煎澳洲西冷牛扒配雜香草新薯及雜菜沙律
香煎澳洲西冷牛扒配雜香草新薯及雜菜沙律 - 店員其實都冇問我地呢個要幾多成熟,所以,一嚟到,切開,見到都係大約8-9成熟,雖然有少少韌,但係個西冷牛扒好香牛味,唔會話好似出面用梳打粉整到淋但係就無晒牛味~
Ice Cappuccino
Ice Cappuccino
紅桑子檸檬特飲
紅桑子檸檬特飲 - 嗯……呢個我覺得佢落得太多青檸汁,所以都幾酸,個酸味幾乎蓋過咗個紅桑子味道
2015-10-09
庆祝纪念
生日
2015-10-03 1729 浏览
星期六下午餐廳九成滿食物選擇唔多,有6款set lunch可以揀,價錢由118到138不等。响觀塘區工廈嚟講都算貴。咖啡除左americano 同 espresso 外都要加錢,另外亦可以點茶或汽水。 除左餐廳外,有衫飾物皮鞋等等出售。唔係咁鍾意呢種環境之下食嘢因為一路食一路有人行响周圍行嚟行去。餐湯普通。似直接blend爛左南瓜加水,無左西湯嗰種creamy。漢堡有五層,火箭菜,蕃茄,照燒雞扒,生菜。漢堡包夠鬆軟,照燒雞扒擺入漢堡包入面都係第一次食,份量都幾大,一個人食唔晒。餐飲凍檸茶,自動少冰少甜食完之後都覺得物有所值。
星期六下午餐廳九成滿

南瓜湯

照燒雞扒漢堡

漢堡有五層,火箭菜,蕃茄,照燒雞扒,生菜。

餐飲凍檸茶,自動少冰少甜

食完之後都覺得物有所值。
2015-10-02 1795 浏览
I have recently been trying to find some vintage cafes to do some photo shooting and enjoy being in an old age. Oldish is one of the many located at an industrial building without having any location advantages;while its interior design compensates a little bit of the disadvantage. It tries to set a relaxing atmosphere integrating some English or European features including its decorations.The food menu has both Chinese and English. Lunch sets are a bit expensive ranging from $118-$138 HKD, and
The food menu has both Chinese and English. Lunch sets are a bit expensive ranging from $118-$138 HKD, and all are served with a soup of the day and a basic drink.
The soup of the day does not show any particular efforts put by the restaurant. This is just a simple soup delivered at a fairly reasonable standard. It smells normal which I need to put a bit of salt and white pepper to make it even richer.
This is a medium-sized All-Day Breakfast which includes the following ingredients: sausage, scrambled eggs, bacon, mushroom, tomato, hash browns, baked beans, smoked salmon and ciabatta bread (Italian style). All-Day Breakfast was originated from Britain and designed for labours (long time ago) to fill their stomach for whole day from morning until early evening. Thus All-Day Breakfast has traditionally been a high-calorie English food. The one in here includes quite a wide variety of food types which shall be sufficient to make you full. The sausage is very much similar to those I ate in London during my study which performs quite well in terms of taste. Hash browns are hot and crunchy enough, while of course the taste is just like the ordinary. Bacon is a bit undercooked which I like it to be fried until there is some crispy texture on its fat.
The smoked duck breast & orange burger is served with French fries and salad. The burger itself is not soft enough which is a bit dry and hard in texture. The smoked duck breast is a bit too light in flavour in which I could not feel I was actually enjoying a piece of duck breast while eating all ingredients at once. It seems to leave quite significant room for improvement.
觀塘工廈的cafe越開越多,越開越有特色同賣點!就好似呢間位於巧明工廠大廈5樓新開的Oldish,相信一班蒲開觀塘的潮人文青一定去過呢個單位,因為之前久唔久都會搞d pop-up sale,好似start from zero呢d品牌等。宜家呢度就變身成為潮玩復古同工業風的cafe,集手作工作室、時裝店同咖啡店於一身,將vintage融合cafe。Oldish面積過萬呎,比起一般咖啡店寬敞得多,用上唔同設計同款式的木系枱櫈,raw味十足。廚房設計亦非常開揚,坐正沿邊位置仲可以望住店員為你烹調美食添﹗暫時只做午市的Oldish lunch menu就有6款選擇,價錢大約$120-150左右,當然食材同質素都有番咁上下喇,仲配餐湯同套餐飲品,非常實惠。是日餐湯係周打蜆湯,一向唔太鍾意飲白湯的我係好怕D湯開粉煲/沖,會食到D一嚿嚿的未溶粉團,不過呢個湯就完全唔會,而且用料十足,啖啖蜆肉,好好喝喔~男友點咗Oldish All Day Breakfast,當然係signature加穩陣之選喇﹗份量亦非常足秤,基本炒蛋、煙肉、蕃茄、蘑菇、腸同薯餅都有齊,最正係有埋煙三文魚,雖然唔係話好大片,不過過
男友點咗Oldish All Day Breakfast,當然係signature加穩陣之選喇﹗份量亦非常足秤,基本炒蛋、煙肉、蕃茄、蘑菇、腸同薯餅都有齊,最正係有埋煙三文魚,雖然唔係話好大片,不過過下口癮都幾happy呀﹗另外,想特別一提的係嚿Ciabatta包,微溫唔乾,夠哂鬆軟,仲有應該係開心果的果仁碎,令個意大利包更香更有口感﹗
而我就揀咗香煎澳洲肉眼扒配薯條迷你沙律,點咗5成熟,來到一睇到已經「嘩」一聲,因為塊扒的size唔細,而且明顯厚切。之後切開見到中間D肉仲帶點血紅紅,仲有血色肉汁流出來,出面一般café或西餐廳通常都會煎得過熟,而呢度就做到啱啱好,非常有驚喜﹗肉質非常鮮嫩帶少少煙韌,但唔會太淋或鞋口,不過牛肉味就唔係好濃,但呢個價錢完全係合乎水準兼夾係喜出望外之選﹗
食完野飽飽地可以去埋後面的工作室同時裝店行下睇野,鍾意vintage的潮人們千祈唔好錯過呀,話唔定會搵到心頭好添架﹗
2015-09-12
很久以前看過由日本型男瀧澤秀明主演的日劇《西洋古董洋果子店》,那時已十分憧憬在漂亮的古董店裡品嚐著美味的蛋糕和咖啡,在港島區曾遇上過這樣一間品嚐afternoon tea的好地方,這天在觀塘也找到一家與古董懷舊店相連的餐廳-- Oldish。和日劇裡的歐洲風蛋糕店不同,這裡賣的是工業風懷舊物和古董,有皮具、木凳和粗織地氈等,而店的氣氛也輕鬆野性一點,吃的不是蛋糕,而是大大份的All day breakfast、Burger、Pizza等。這天下午,和友人好不容易找到工廈入口(就在上Factory99的樓梯口右邊,經小路走進工廈大堂,坐大大部的拉閘升降機上去)。打開木門,吋金呎土的香港少見這樣寬敞的店舖和餐廳,裝修是帶不羈的工業風格,水泥地、灰磚、愛迪生燈泡、電單車,都讓這兒更添魅力。比起瀧澤秀明,這裡比較適合反町隆史或木村?餐廳的廚房是全開放式,和用餐範圍以石磚半牆分隔,chef們的備餐情況一覽無遺呢~可能是佔地廣兼抽氣系統做得好,所以即使我們坐在靠廚房牆的座位也沒感到有很大油煙。甫坐下店員就給我們兩本看上去有點歷史的英文書,究竟是為什麼?是不是一看就知道我是文青,要給我一點精神食糧?

原來裡面夾著menu! 是日Set Lunch有六個選擇,有all day breakfast($122)、香煎豬鞍扒($148)、安格斯牛肉漢堡($128)、香蒜欖油腸片意粉($120)、忌廉汁素菜糙米飯($118)和泰式鮮蝦粉絲沙律($118)。 A la carte選擇不算很多,有Pizza和幾款小食,簡簡單單已足夠。
我們各自點了一份Set lunch,今天跟餐的daily soup是麵豉湯,清清哋味道剛好,不過為什麼西餐要配日式麵豉湯,是不是賣free style? 原諒我這一生不羈放縱愛自由~♫
麵豉湯
我點的主菜是香煎豬鞍扒雜莓汁配薯條粟米甘荀仔,首先視覺帶來不少震撼,豬扒很大塊啊!
外表煎得相當漂亮的豬鞍扒很容易切開,肉質嫩林,可惜醃肉時不夠入味,好在雜莓汁很酸甜開胃補救返。配菜薯條不夠脆亦調味不足,粟米和甘荀則新鮮清甜,和雜莓汁比較夾。
香煎豬鞍扒雜莓汁配薯條粟米甘荀仔
友人點的Oldish all day breakfast有豬肉腸、炒蛋、煙肉、蘑菇、番茄、薯餅、焗豆、煙三文魚和意大利包,也是大堆頭之作。吃了半條香腸,煎得惹味焦香,炒蛋上如果可以加一點點黑松露就更好喇..
Oldish all day breakfast
Set lunch的飲品可選擇美式咖啡、Expresso、茶、梳打水或樽裝汽水~加$5已可以點特別的花茶或果茶。我們點了Earl GreyPeach mango tea,原來是Lipton的茶包,不過茶味夠濃,都幾好飲喎
Earl Grey/ Mango peach tea
悠閒度過了午飯時光,是個避世的好地方
Earl Grey/ Mango peach tea
  • Peach mango tea
  • 香煎豬鞍扒
  • All day breakfast
2015-09-21 1143 浏览
對於食飯好講究的smile,食餐飯除左食物要好味之外,餐廳環境都好重要。Oldish完全滿足我2個要求好懷舊式的工業大廈電梯,就連餐廳的裝潢都好懷舊,無論係檯同凳都係懷舊的木材製作食物方面:點左個有薯角、蛋、番茄、煙肉、腸的豐富餐特別喜歡腸的味道,好香的黑椒味,但又唔會嗆喉。蛋的熟度剛好,好驚食到外熟内生生地煎蛋,好在呢度唔會
Oldish完全滿足我2個要求

食物方面:點左個有薯角、蛋、番茄、煙肉、腸的豐富餐
特別喜歡腸的味道,好香的黑椒味,但又唔會嗆喉。
蛋的熟度剛好,好驚食到外熟内生生地煎蛋,好在呢度唔會
2015-09-07 2803 浏览
「浪漫」這兩個字,來自金星的女人和一直定居在火星的男人對此都有不同的詮釋:一束玫瑰、一杯紅酒、一個絢爛夕陽下的海灘漫步或者能俘虜一個女人的心;但雄性動物所追求的,大概又是另一個國度的故事。身穿皮褸、牛仔褲、皮靴,戴上一副Ray Ban太陽眼鏡,然後像哲古華拉一樣,拋開一切、騎著自己心愛的電單車在古巴Havana的公路上風馳電掣,到處飄泊、闖蕩。能過著這種如浪子般的生活,應該是很多男人心底裡最大的夢想。回到現實,雖然不是所有人都可以拋開一切去逐夢,但如果有一個地方能夠近距離地欣賞、甚至觸摸這些充滿浪漫及回憶的東西,對於嚮往自由的男人來說,絕對是一種幸福。* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *2015年8月16日 (陰),是出門的好日子。我決定動身前往觀塘,聽說那裡開了一間佔地過萬呎的Café,是懷舊愛好者的天堂。穿過與apm連接的港貿中心之後,我來到了巧明街。傳說中的樂園就藏身在這幢不起眼的工業大廈之內。入口尚算明顯,通過這個門口便能到達工廈的大

身穿皮褸、牛仔褲、皮靴,戴上一副Ray Ban太陽眼鏡,然後像哲古華拉一樣,拋開一切、騎著自己心愛的電單車在古巴Havana的公路上風馳電掣到處飄泊、闖蕩。能過著這種如浪子般的生活,應該是很多男人心底裡最大的夢想

入口尚算明顯,通過這個門口便能到達工廈的大堂,然後乘電梯上去。
在地下大堂正好遇到一位看更伯伯,他會為你按電梯,很好人。

甫一踏出電梯,Oldish Café的大門便在眼前出現。
門口左側擺放了一具似是發電機的機械組件,殘舊的鐵皮上種滿了不少青苔,不覺得很有日本動畫大師宮崎駿作品《天空之城》的味道嗎?
連門鈴這種細微的地方也特別裝飾一番,可堪玩味。"WE SERVE WHO WORK IN THIS BLDG ONLY" 當然只是句戲謔的話,務求引來客一笑,討個開心。

推門入內,發現店內的空間要比想像中大得多。

一經查詢,才發現原來正式開始營業的時間應該是上午11點。我看了一看手上的錶,才不過10:12分。由於不想再漫步在炎炎夏日之下,便詢問店員可否讓我隨處參觀一下。

獲對方答應之後,我便四處走走、看看,忘我地沉迷在這一片Vintage的樂土之中。
這座工作椅和其相關擺設一入門口便會看得到。
紙上畫的小狗很可愛呢~
轉身一望,發現店內原來停泊了兩架有型的電單車,而且還掛上了黃色的車牌!不知道是哪一位老闆的愛車呢?
距離正式開門前尚有45分鐘左右,店員們便已在努力地進行準備工作。(我偷偷地瞟了一眼,發現原來他們正在煎大量All Day Breakfast的香腸呢!)
店內有多張能容納7-8位客人大餐檯,全是以不同的廢棄木材改裝而成,非常環保。
由另一角度看過去,可以想像如果坐滿人的話會是多麼熱鬧。
較小的餐檯也是有的...但亦能輕鬆容納5、6位食客在此用餐。
當我走入店內更深處時,才發現原來別有洞天
像不像是電影裡一般西方家庭聚會時用到的長檯
大型的四方檯上擺放了4個古董公仔,活像泰國的「四面佛」,千萬別小看他們,其實大有來頭的!(稍後再為大家深入介紹)
大把大把的餐具就這樣隨性地插在陶瓷杯中任客人自己取用,很有大眾飯堂的風格
牛油也是隨你喜歡,要多少便自己拿吧!
每張座椅都是獨一無二的,正如每個人的靈魂一樣,獨特而尊貴。
即使只是一角空間,也充滿了懷舊的人文氣息
南風輕輕送木船...誰去掌木櫓...」我很自然地哼了這兩句出來。
大約10:55,我打算走到收銀檯前下單,途中經過一張疊滿一本本舊書的椅子。
好奇心驅使我打開一看,原來是餐牌來的!
上面不僅列有各種主菜...
就連Drink List也是夾在那堆舊書之中,很有趣~~

海帶湯 - 免費

好不容易等到11:00,我被安排坐到四方檯的一角,然後侍應端來了一碗類似日式味噌湯的物體。我滿帶好奇,於是問另一位女侍應這到底是什麼東東。

「海帶湯。」她回答道。

我喝了一口,100%是味噌湯,無 ‧ 花 ‧ 無 ‧ 假!

Oh My God~~~我點的是西式的All Day Breakfast呀,就算是餐湯也應該是羅宋湯又或者忌廉湯等等的西式湯類,像這樣不倫不類的上了一道日式的湯,感覺就如去麥記買漢堡包然後職員問你飲品要普洱定壽眉一樣。
雖然很想再大力吐糟,但既然是免費送的也就不好再說些什麼了。湯的味道有點淡,和樓下那間賣日式食物的餐廳一樣,很有港式風味
全日早餐 (Oldish All Day Breakfast) - $118

愈來愈貴的All Day Breakfast,份量方面是不錯,但味道和外間所售賣的相差無幾
炒蛋滑度一般,除了普通油味之外,並未吃出有其他的味道;茄汁豆當然也只是罐頭貨色;兩條香草豬肉腸蠻好吃的,但也僅此而已。
若你問我:「當中最好吃的是什麼?」我大概會說是「薯餅」、「香腸」又或者「蕃茄」之類吧。
麵包給的頗為小氣,圖中所見其尺寸大約只有成年人手掌一半大小...簡直和現時香港兩大快餐集團早餐中所提供的雞扒相去不遠。
美式咖啡 (Americano) - 跟餐

咖啡是在整份早餐吃了一半的時候才上檯的,期間我一共問了2-3次,並等了近20分鐘。坦白說,我很疑惑這家Café到底有沒有好好正式思考過上餐程序等問題,這可是一般餐廳必然會做的功課之一呀。
咖啡味道普通,沒甚特色。
用來盛載黃糖和牛奶的兩個小杯都很精緻,各位有時間不妨好好把玩和欣賞一下。(上圖是裝黃糖的杯子)
這個則是用來裝熱牛奶的。
美中不足之處是...兩個杯子都有個很明顯的缺口。個人認為,既然要用上這類精美的杯仔,為何不好好檢查一下才給客人?

後記:

經過這次尋夢之旅,我對Oldish的感覺可說是「又愛又恨」。「」的是作為懷舊主題的Café,它成功地工作坊、商店和飲食的元素合而為一,並成為當中的佼佼者;「」的是食物質素和服務品質並未和其價格劃上等號。說到底,一間食肆最主要的核心業務仍應以售賣優質食物提供良好服務予客人為最終極的依歸,否則人們只會為貪新鮮而去一次、兩次便算數,對經營者而言,會希望看到這種情形發生在自己的身上嗎?

有關公仔的事...
哈哈,差點忘了說公仔的故事呢...他們其實是牛仔褲品牌「Lee」為迎合不同主題而設置在各分店裡的小玩偶,每一隻的打扮都不盡相同呢!
除了男生之外,也有女生版呢~~

(以下是當天拍到的一些其他照片,希望大家喜歡)
题外话/补充资料: 商店的部份和Café是分開經營的,大約12:30才會有職員上來打點及開舖。
2015-08-16
2015-09-02 1530 浏览
Set Menu for Four ($1176)You can choose two from each of the following parts: Starter, Pasta/ Pizza, and MainIt includes four daily soup and four drinks, set drinks will be served with Americano, espresso, Tea, Soda Water or Pop香煎美國安格斯肉眼扒配炒雜菜呢一晚既亮點✨ 係成枱人公認既!我地選左Medium一上到枱就聞到好大陣香味💨 仲要望到佢既肉超級吸引食落口發覺佢一點都不肥膩 而且肉質鮮嫩😍抵食啦Pan-fired U.S. Angus Rib-eye (12oz) Served with Sauteed Mix Veg.The most outstanding dish of the night 👍 We have chosen the medium one.We can all smelled the odour and observed the fre
Set Menu for Four ($1176)
香煎美國安格斯肉眼扒配炒雜菜
呢一晚既亮點✨ 係成枱人公認既!
我地選左Medium
一上到枱就聞到好大陣香味💨 仲要望到佢既肉超級吸引
食落口發覺佢一點都不肥膩 而且肉質鮮嫩
😍抵食啦

We can all smelled the odour and observed the fresh flesh
Really worths it coz the rib-eye is well-cooked, not too oily 😍 go try it!
黑松露既味道不太明顯😳 但餅底做得唔錯
Black Truffle Wild Mushroom Pizza (10inch)
The taste of black truffle is not obvious but the base is quite good
Americano
我選左Americano 味道不算太濃
😇但下次叫起會比較好 唔係食到一半就冇野飲啦xd
👉I chose the Americano, it is not as strong as I have imagined
😁 btw next time better have it after the meal or else you will drink it all too fast
焗澳洲羊架配香包包糠
焗澳洲羊架配香包包糠
Roasted Australia Lamb Rack w/ Mix Herbs Breadcrumb

Americano
2015-08-25 1452 浏览
話說,呢篇食評係本人喺籠底執返上枱面,係近3個月前ge lunch~But anyway, 時間唔重要,好食ge 野就應該歷久常新!入正題,lunch 嚟就算位已訂到步依然要等10mins, ok fine, 勝在有個 mini flea market 打發時間~入坐後見佢meau ge set 都吸引, 喺all day bf 同 ribs 兩難ge 抉擇下要咗ribs~好失望, 其實個ribs 份量係好足ge, 豪大大咁成塊面咁大 ge ribs, 醫肚一流,但 fail 在醬汁十足泰式辣醬, fushion 都唔係咁奇怪,事關真係完全錯配~~ 另外個ribs 好似唔係烤焗出嚟,而係炸過咁,所以有d 油膩同滯~
2015-08-22 1759 浏览
Happy Friday lunch特地係Oldish book左枱,聞說這裡的裝修很特別,確實,一入門口就俾內裡的環境所吸引 店內分別有四個本地品牌售賣其貨品,有衫,飾物,皮製品等等,全部都好靚好特別!! 可惜價格set得太高啦。。。講番食物,這裡的份量是一般餐廳的2倍,一個女仔完成食唔曬一份卡邦尼意粉,煙肉亦都係比其他餐廳多3-4倍,意粉醬味道不錯,很濃郁,但食到尾聲就覺得好漏,就算未完全飽都已經漏到食唔落啦唔好睇杯美式咖啡細細杯,它比S和P兩間連鎖咖啡店的咖啡出色多了!!! 它不苦不澀亦不酸,口感如絲般滑,飲落醒神之餘,還有種很『舒服』的感覺呢份真的不得了,可能只有男生先可以清到碟,仲要抱住個肚走。腸仔煙肉薯餅茄汁豆等等都是預製品,只可以說味道正常,麵包(似是意式麵包)暖暖的,帶dd咸味,炒蛋估計用了大約四隻蛋來炒,很滑,成碟最值得推介的就是炒蛋!!雖然價錢有點貴,但份量其實足夠兩人share, 咁就抵番啲啦~

卡邦尼意粉,美式咖啡

all day breakfast

2015-08-21
卡邦尼意粉,美式咖啡
all day breakfast
2015-08-22 1248 浏览
原本係因為睇到佢個 all day breakfast 又靚又正諗住試,不過諗落太大份所以轉咗叫羊扒。朋友點嘅 all day breakfast presentation 的確幾靚,不過對我黎講太多喇,相反我份羊就比我想像中多但係份量都啱啱好!份羊好睇得黎好味,又冧又香,正!

份羊好睇得黎好味,又冧又香,正!
2015-08-20 1359 浏览
今天星期日放假,下午約了一班久未聚頭的朋友一起食個Tea,順便了解下彼此近況。當大家商量定下在觀塘相聚時,我們便著手在網上搜尋一下有什麼聚腳點,偶然發現一間幾特別的Cafe,逐一齊去試吓……此Cafe藏身於巧明街的工廠大廈裡面,連大廈入口都隱蔽過人,隱藏於小巷裡面,但如果大家因為地點或入口欠佳而唔再去探索的話,那可能會係你嘅損失……因上到Cafe裡面嘅Vintage裝飾和格調,將令你嘅印象徹底改觀。乘搭舊式工廈的拉閘貨Lift上到5樓,推門而入已見到佔地幾千呎嘅空間,一行簡潔寬大嘅Open Kitchen,另一邊放滿簡約懷舊,琳瑯滿目嘅衣飾傢品,集Cafe,皮革飾物潮店及手作工作室於一身,四周充斥著復古工業風嘅佈置同擺設,忽爾好像回到了美國西部時代的小店。想不到的是雖然在星期日身處觀塘工業大廈裡,人流居然是絡繹不絕,我們需要等上30分鐘左右才有位。剛坐低,那張餐桌已令我眼前一亮---是一張由古舊船木造成的大門,翻新而成的木桌,懷舊味十足,我深深欣賞這張餐桌的手工及創意!而當待應遞上Menu給我時,又是另一份驚喜…居然是一本厚厚的古舊書本,Menu夾在中間,果然諗頭十足!我們一行人叫了3
我們一行人叫了3個lunch set,分別是粉色伏特加長通粉配意大利腸蓉,蛋沙律焗薯仔配田園沙律及菠菜煙三文魚薄餅,而今日餐湯為周打海鮮忌廉湯。
周打海鮮忌廉湯
應該真係用海鮮加忌廉餚製而成,飲落順滑creamy,不是一般餐廳用罐頭湯,連忌廉塊狀物都未煮溶嘅行貨。
粉色伏特加長通粉配意大利腸蓉
長通粉煮得煙韌彈牙,每條長通粉都充分被汁液包裹著,味道偏向少少甜甜地creamy似白汁,加上意大利腸蓉嘅咸味,調得剛剛好,而個汁雖然話有伏特加喺裡面,但完全感受唔到伏特加酒嘅辛辣,只是口裡有一點點麻,同時亦減輕了一般白汁的膩口感覺。
菠菜煙三文魚薄餅
細Size Pizza上放上煙三文魚焗製,面頭再舖上新鮮Baby Spinach,論口味算是清新,味道亦適中,唯pizza嘅批底有點兩頭唔到岸,如果當是厚批,佢嘅口感唔夠軟綿,當是薄批的話,又唔夠crispy,個人覺得只是一般。
蛋沙律焗薯仔配田園沙律
田園沙律配上油醋汁,尚算新鮮爽口,焗薯亦充分加了牛油焗製,酥香軟糯;唯一敗筆係蛋沙律裡面蛋嘅份量不足,我幾乎完全食唔到蛋粒,只是食到一大份甜酸嘅沙律醬同芝士,令到成個焗薯變得膩滯非常。

綜合來說,食物水準是有改善空間,但亦算是用心之作,加上咁特色寬敞嘅環境佈置,不失為一處渡過懶洋洋下午,三五知己聊天的好去處,我亦相信下次有時間去開觀塘區的話,我都會再嚟hea一下。
2015-08-02
  • 周打海鮮忌廉湯
  • 粉色伏特加長通粉配意大利腸蓉
2015-08-19 998 浏览
簡單點了一客黑松露忌廉汁雜菌意粉,吃一份素菜晚餐。若說美食必需色 • 香 • 味傴全,意粉確實有點美中不足,香味滿分,侍應端上來時遠遠已經飄來黑松露的香氣;顏色擺設有點沉悶,可是我也很喜歡這個中國風彷古碗,瓷碗吃到底還有中式圖案,很喜歡有始有終的感覺;味道呢是遜色了一點,清淡如從無調味,是很素很素菜的素菜吧!參觀位於觀塘的Oldish,久聞這裡的懷舊工業風,真的聞名不如見面。由尋找入口,踏進手動電梯門,進口大門,坐下來看餐牌,參觀店內小店,吃晚餐,每一個步驟都是一個體驗。體驗你對香港工廠的情懷,體驗兒時外婆口中工廠妹的日子,也體驗近這些年香港人糊口滿足後的美食追求。半手動電梯!感覺卻比現在的電梯來的更靈活穩妥。
簡單點了一客黑松露忌廉汁雜菌意粉,吃一份素菜晚餐。
黑松露忌廉汁雜菌意粉
半手動電梯!感覺卻比現在的電梯來的更靈活穩妥。
2015-08-08 1509 浏览
Oldish All Day Breakfast($112)Lam脷: 3/5抵食: 2/5相機: 3/5觀塘工廈真係有好多特色cafe. Oldish新開無耐,環境好大好舒適而且用既餐具同裝修都好有特色,呢款All day breakfast份量比一般大水質平均,但炒蛋有點淡亦唔夠滑,反而薯餅炸得好好食,但有點overpriced如果唔洗翻工,o係度hea下都幾寫意呀香蒜欖油炒意粉配豬仔脾($98)Lam脷: 3/5抵食: 1/5相機: 3/5Vi另外仲試左呢個意粉,意粉質感彈牙,配欖油汁味道幾好但太多油了好彩有少少菠菜減低罪惡感,豬仔脾味道咸咸地,但肉太少唔夠喉喇,整體Oldish都係食環境多

Lam脷: 3/5
抵食: 2/5
相機: 3/5
如果唔洗翻工,o係度hea下都幾寫意呀
Oldish All Day Breakfast
香蒜欖油炒意粉配豬仔脾($98)
Lam脷: 3/5
抵食: 1/5