2007-07-29 24 浏览
記得有一次在餐廳食晚膳,突然聞到一陣煙味,後來抬頭一望看見上面有人在吸煙,我就問waiter這裡可以食煙的嗎? 政府已立法室內全面禁煙了! Waiter答我說: 他是老闆,如果你不喜歡煙味,可以幫我調位! 我即時的反應係,老闆就可以係自己地方犯法?????? 雖然係食物水準高,但唔可以自以為視囉.....
雖然係食物水準高,但唔可以自以為視囉.....
2007-07-08 22 浏览
對於這餐廳我在朋友面前總係潛意式習慣改唔到口咁擅自改名叫olivia…help!>.<"""已有好一段日子沒在這裡用膳~反正個麵對我胃口…只要美味我就係那種百吃不厭的人。(難頂!嘻嘻…)當然又係我的指定動作:海鮮墨汁麵XD其實今次亦另外試了"什錦硬果海鱸魚"…即係用nuts+鱸魚!在這間餐廳n年前~睇怕都兩年吧!曾經亦試了類似清蒸形式烹調鱸魚咁上下的菜式…當日對於唔喜歡食熟魚的我真的有點微腥~因為當時冷氣都幾涼個菜很快就凍了。至於今日個菜式令我對兩年前的鱸魚改觀~首先,所謂的什錦硬果原來都只係得花生一種…難得我仲一廂情願覺得會有果仁添!不過個菜上枱前總覺得有稍為微焗一下~因為花生熱騰騰再配上外皮有點脆的鱸魚又幾香口的。其次個魚魚用咗薯蓉墊底~再淋上佢自己調配的sauce真係得得哋架喎!花生-魚肉-薯蓉像big mac咁層層疊再沾汁…咁樣三合一食都幾合我胃口。不過再多汁少少我會更歡喜!除咗唯一美中不足的是個魚肉很"鞋"…我少食魚唔g係咪這種魚特性係咁!另一詭秘的是本身個魚的皮層係微脆~層層疊咁食係幾好味…但食到尾段唔g點解陪食嗰位唔喜歡魚皮~一個唔該刮走了所有魚皮後個魚就

當然又係我的指定動作:海鮮墨汁麵XD

至於今日個菜式令我對兩年前的鱸魚改觀~

除咗唯一美中不足的是個魚肉很"鞋"…我少食魚唔g係咪這種魚特性係咁!另一詭秘的是本身個魚的皮層係微脆~層層疊咁食係幾好味…但食到尾段唔g點解陪食嗰位唔喜歡魚皮~一個唔該刮走了所有魚皮後個魚就突然變得少許腥!對方做的好事當然由佢處理餘下的魚啦!^^(或者我都係較喜歡銀鱈魚多一點吧!)

至於個麵keep到的。只係上次更對我胃口~個麵身煮得更生…

今日甜品冇叫…因為仍眷戀某年生日在這裡食的火焰雪山~所以自從這裡換了menu後次次嚟我睇menu掀dessert嗰頁時總係期待個火焰雪山會再重出江湖!haha…XD

服務ok呀!又麵包又salad又坐得舒服…今餐兩個計埋都係$201~我仲奢求甚麼喎!
2007-06-16 3 浏览
7/6,一行6人嚟食!ok喎,環境亦都幾好!我地叫咗焗田螺、蕃茄蒜蓉包、什菌pizza、龍蝦天使麵、海鮮意大利飯&三文魚闊麵,D嘢幾好食,但就覺得D麵o既汁太多,好似水浸咁...杰D會好D!
2007-06-01 14 浏览
同家人一行3人食晚飯贈送ge面包凍冰冰, 一d都唔好味叫左一個set dinner : 餐湯+ risotto + 餐飲+ 甜品(coffe mousse) $69 真係好抵呀~ 又好味and唔細碟海鮮墨魚汁面$7x/8x : 好好味呀個汁, 亦有不少海鮮(有蝦、魚、青口、魷魚) 每樣都有2件左右, 又唔會好似pizzahut果d有時"霉霉"的!燴牛膝$15x : 呢個勁大碟, but 本人唔多喜愛吃牛膝, 只食左少少, 但幾like佢用d薯塊作底吸晒d汁, 好好味美中不足是service麻麻, 點菜時叫天不應叫地不聞, 仲要係閒日唔係holidays! waiters手忙腳亂, 成杯水(好彩係凍ge)倒左落我大脾! 經理都有d撞聾, 問佢拎隻匙都要講幾次佢先聽得到
同家人一行3人食晚飯

贈送ge面包凍冰冰, 一d都唔好味

2007-05-20 12 浏览
http://www.pbasehk.com/DebbieLam/20070512aThe services of some waitress are very bad, very impolite, and not professional.
(非会员)
與朋友吃晚餐,點了飯、粉卷、小食及甜品。什菌飯不乾,有很濃的菌類味道,十分特別。我們從未嚐過芝士菠菜三文魚粉卷這款菜式,像腸粉/斑戟般的粉皮,包著餡料,配合得很好,本人十分喜歡。小食中,我們選了炸芝士條,不膩,配上醬汁,也很可口。蘋果甜品賣相不俗,燉蛋的火焰設計也很有卓頭,可見其心思。服務非常好,待應們經常加水和適時收碟,值得讚賞。註:每款菜式的份量頗多,與多些朋友一起用膳能嚐到不同的食物。
與朋友吃晚餐,點了飯、粉卷、小食及甜品

什菌飯不乾,有很濃的菌類味道,十分特別。

小食中,我們選了炸芝士條,不膩,配上醬汁,也很可口。

蘋果甜品賣相不俗,燉蛋的火焰設計也很有卓頭,可見其心思。

服務非常好,待應們經常加水和適時收碟,值得讚賞。

2007-05-14 6 浏览
去到佢話3點半先有tee set...咁我同我家姐,媽咪,細佬就行左陣...我地叫左3個tee set...1個朱古力泡芺塔...再叫左細既pizza.....食左咁多野都$2xx 好抵...不過個朱古力泡芺真係得個靚字...食左一般tee set好抵食...我地叫左3個都好好味...而且只你廿幾蚊.....pizza都ok.....個人意見...最好多d人一齊去食...因為佢d野都多多地...多d人去可以試多d
食左咁多野都$2xx 好抵...
不過個朱古力泡芺真係得個靚字...食左一般

個人意見...最好多d人一齊去食...
因為佢d野都多多地...多d人去可以試多d
2007-04-29 17 浏览
With a friend’s recommendation and outlook of its popularity, I thought lets give it a try. After a trial, my comment is if to try, try without expectation.-Under staffed, but for those who were present require more training-When ordering gave little indication of portion sizes, not considered the amount ordered was excess, even encourage to order more-Food was an average localised Italian type of cuisine-Reason of its popularity... guess that there is no direct competition within the area ...

-Reason of its popularity... guess that there is no direct competition within the area ... with dimmed lights and requires reservation
2007-04-22 22 浏览
七點四位,到八點二入座,不過lee度好在唔駛你企係門口等,因為佢等人埋單時會打俾你,咁就可以邊行附近邊等電話啦。1. 沙律+ 麵包--- 送的,沙律有d黑醋、生菜、粟米粒、車厘茄,普通啦;個包就...凍ge,無咩特別,只是軟軟的,隨包奉上檻欖油+醋,d檻欖油唔夠香2. 海鮮墨汁意粉($75) --- 意粉煮得好,但唔夠香,d海鮮唔少,可惜係雪藏ge,無鮮味,好彩個汁好味補番,有d似龍蝦汁3. 香蒜蕃茄汁配鮮蝦車輪粉($75) --- d蝦都係一樣,爽口,可惜唔係鮮ge,d車輪粉好得意,幾彈牙,都係個汁最好味{P.S.係MENU 係無lee個粉標明,我係見到有幅相問waiter,佢話menu印漏左,哈哈}4. 意式雜菜薄餅($69) --- 有六件,個面full of cheese,lee個pizza全個蔬菜無肉,配埋d cheese哂,唔會勁漏{多人的話叫12件抵,因為一半份量係大ge 60%價錢}見到人地d魷魚鬚炸得好靚,下次要再lai試先。唯一不足ge係待應唔多夠人,但感覺到他們服務盡左力。
見到人地d魷魚鬚炸得好靚,下次要再lai試先。
唯一不足ge係待應唔多夠人,但感覺到他們服務盡左力。
2007-04-22 4 浏览
今日12:40左右呢度食午飯, 冇咩人, 大把位, 環境都幾舒服, 有少少外國食店feel. 食物方面, 我地兩個人叫左:.1. 芒果木瓜牛肉沙律(木瓜好甜好正, 芒果同菜都唔錯, 但牛肉可能太熟, 有點鞋!)2. 焗芝士菠菜煙三文魚粉皮(好好食, 芝士味好濃, 有口感得黎又滑, 正!! )3. 蘇炸魷魚鬚(香口野, 實好食!)4. 麵包(送既, 唔熱, 不過不失!)5. 細沙律(都係送既, 唔錯!)總結: 味道唔錯, 環境都幾好, 而且唔貴, 埋單都係$185, 食得過!!!相片可參考:http://www.fotop.net/thxdtsdd/eat

3. 蘇炸魷魚鬚(香口野, 實好食!)
4. 麵包(送既, 唔熱, 不過不失!)
5. 細沙律(都係送既, 唔錯!)

相片可參考:
2007-04-15 5 浏览
  一向有來這裏到食Lunch昨天同媽咪同阿妹來這裏食SetLunch,環境比以前嘈看看餐牌,又有我愛的芝士吞拿魚耳朵粉了,當然要叫!個餐湯同麵包好快來,試一口,個羅宋湯幾好,唔會太酸,不過個包就冇味,都係以前新閞張果dee好食dee!(以前是香草包,好正)。不過飲湯好唔方便,因為佢冇湯匙,只得餐匙個粉好快來,好香,份量岩岩好我最愛佢個醬,由吞拿魚同芝士混合成的,好cCREAMY,好香濃,DEE粉又彈牙跟住試左媽媽的一小塊牛扒,生熟度OK 不過個汁太咸同濃,冇左牛GR味道至於妹的羊脾,冇試過,不過賣相幾令餐茶要涷檸茶,得兩塊檸檬,以前都有四塊,所以加左好多糖水先冇咁苦。我覺得今次OK,不過以前新開張好食DEE同埋佢DEE SETLUNCH 要轉下新菜式
  一向有來這裏到食Lunch

昨天同媽咪同阿妹來這裏食SetLunch,環境比以前嘈

看看餐牌,又有我愛的芝士吞拿魚耳朵粉了,當然要叫!
不過飲湯好唔方便,因為佢冇湯匙,只得餐匙

個粉好快來,好香,份量岩岩好

跟住試左媽媽的一小塊牛扒,生熟度OK
 不過個汁太咸同濃,冇左牛GR味道
至於妹的羊脾,冇試過,不過賣相幾令

我覺得今次OK,不過以前新開張好食DEE
同埋佢DEE SETLUNCH 要轉下新菜式
2007-04-14 10 浏览
今日同媽咪,阿妹去Oliva食lunch平時星期六日都會來食setlunch平時dee餐牌會成日轉,今日竟然有我最愛食ge芝士吞拿魚耳朵粉,當然要叫la!餐湯要左個羅宋湯,幾好味,唔會太酸,不過唯一冇湯匙,,要用餐匙,飲得好唔方便佢會送一籃麵包,DEE麵包冇味都係以前果DEE好食DEE(以前是香草麵包,好正)芝士吞拿魚耳朵粉好快有得食.好香YA份量岩岩好....味道好味,芝士同吞拿魚混合成醬,好CREAMY,好濃,DEE耳朵粉又彈牙跟住,試左一塊牛扒,牛扒生熟度唔錯 不過果DEE醬汁好咸,同個牛扒唔系咁夾至於阿妹果個羊脾,冇試到,唔知點最後要左涷檸檬茶,得兩塊檸檬,以前有四塊,令到杯野好苦我覺得味道OK,不過冇新開張果時咁好食同埋瓖環境嘈左,可能多人知道LEE道好食價錢合理,不過要加一($36加一)
今日同媽咪,阿妹去Oliva食lunch
平時星期六日都會來食setlunch
佢會送一籃麵包,DEE麵包冇味
都係以前果DEE好食DEE(以前是香草麵包,好正)
芝士吞拿魚耳朵粉好快有得食.好香YA
份量岩岩好....
跟住,試左一塊牛扒,牛扒生熟度唔錯
 不過果DEE醬汁好咸,同個牛扒唔系咁夾
至於阿妹果個羊脾,冇試到,唔知點

最後要左涷檸檬茶,得兩塊檸檬,以前有四塊,令到杯野好苦

我覺得味道OK,不過冇新開張果時咁好食
同埋瓖環境嘈左,可能多人知道LEE道好食
價錢合理,不過要加一($36加一)

2007-03-06 13 浏览
已經好一段時間冇嚟, 仲諗住不如不見, 估唔到由天氣話事…本來仲想去遠一點才食晚餐架!點知愈落愈大雨,又冇帶遮,咁啱喺正個門口出面避雨~ 與其等停雨,結果都係入返嚟呢間餐廳食。說實在的~ 平日屋企開飯已經俾身邊媽媽話過我口味好悶,只要佢煮得好食我餐餐食都面不改容。原來我街外飯我都偏向咁樣…( 專一?god ~)餐包蔬菜沙律嗰 d 唔洗講, 凍冰冰已成為標記。-_-不過呢, 我咁耐冇食, 佢個海鮮墨汁意粉真係仲keep 到…何止keep 到, 直頭係意外驚喜!( 食咁多次呢個麵反而今次比之前咁多次都仲要好) 今次個麵不但熱鬧鬧, 最正係個麵身, 好爽口, 冇話淋bai bai…個汁good 呀!總之有想一食再食的衝動啦!原來平日人少少, 廚師真係做得冇咁辛苦, 水準都好d 架!為咗呢個麵, 值得我下次再返頭食呀!已經冇再好似以前咁成日叫凱撒沙律, 因為我又係被針對的一個!食嚟食去都仍不厭倦….咁今次就豁出去試叫海鮮芝麻黑醋沙律. 嗯, 都係仍眷戀凱撒沙律呢!其實唔係唔好味, 海鮮料仲好足添!又鱸魚又鮮魷又青口….個黑醋汁冇嘢, 係零零舍舍得個芝麻汁煮熱左, 好似同個沙律格格不入咁!但原來

餐包蔬菜沙律嗰 d 唔洗講, 凍冰冰已成為標記。-_-

咁今次就豁出去試叫海鮮芝麻黑醋沙律.

嗯, 都係仍眷戀凱撒沙律呢!其實唔係唔好味, 海鮮料仲好足添!又鱸魚又鮮魷又青口….個黑醋汁冇嘢, 係零零舍舍得個芝麻汁煮熱左, 好似同個沙律格格不入咁!但原來一邊食一邊菜溫降返低, 兩個汁互相融和, 原來又得架喎!

再叫咗個香草焗田螺, ( 定係蝸牛? ) 六隻,冇特別, 都係咁…用牛油焗o既野應該冇咩難度

甜品冇叫, 一來冇啱我心水, 二來屋企有盒haagadaz Belgian choco 等緊我呢!

係覺得呢間嘢抵食又抵坐之嘛!平日人又唔多, 坐得耐又冇俾人趕。

香港飲食文化有一半都係開張時成棚人去拎飛仔等位, 等多幾年就人影都冇個( 說不定不用等幾年)….但有人龍就係咪代表一定好食冇人龍就錯覺唔好食要拍晒烏蠅呢!?呢個真係值得深思, 其實只要有實力係好味, 一樣都可以坐無虛席………

對於三分鐘熱度的飲食文化嚟講,改menu 試新菜式係無可厚非的指定動作。但凡事冇得一步登天,keep 得到水準都已算萬幸!
2007-02-17 4 浏览
前天和女朋友一起到此補祝情人節。我們是第一次來這裡食飯,心想大家一起食好些、食豪些。餐前包不夠鬆軟,又冷冰冰,不太掂。之後來了個免費salad,菜+粟米粒+蕃茄仔+黑醋,唔錯。我和女朋友點了三個菜,香草牛油焗田螺、巴馬火腿伴香瓜、夏威夷pizza。menu上無說明pizza有大小之分,到點菜時侍應才問我們。幸好可以點小pizza,否則兩個人實食唔哂。香草牛油焗田螺:我和女朋友一致讚賞的菜式。焗得很香,而且田螺上枱時不連殼,不用麻麻煩煩般從殼內挖螺肉出。見不少人也叫這菜式,看來是這裡其中一樣做得好的菜式。巴馬火腿伴香瓜:之前聽朋友提起此菜式,見這裡有便叫來試試。女朋友覺得火腿太鹹,但我卻覺得不俗。可能因為我第一次食,加上我喜歡濃味的東西,覺得鹹鹹的火腿配上甜甜的香瓜效果不錯。夏威夷pizza:小pizza也有6件,配料有菠蘿、腸、蘑菇等,配料分量剛剛好。再加上香濃芝士和薄脆餅底,這裡的pizza比pizza hut的好吃多了。埋單176元正,雖然不平,但也沒有想像中貴,考慮埋這裡的食物質素和環境,算係咁啦!

2007-01-30 4 浏览
第一次夜晚來。。。是為我們來自意大利Verona的同事farewell。打開menu,同事已發現有spelling mistake -__-餐前麵包仍是那cube型的, 無甚味道, 口感一般的。。。免費沙律是一大碟生菜(or sth similar),加些黑醋。。。Bruschetta:非常濃郁的(香料?)味道和蒜茸香,法包一般。'芝士雞肉卷:薄薄酥皮尚算脆口,餡就很不行- 芝士看得見但吃不出味道,反而是入口甜甜的。。。Pepperoni pizza:餅底稍厚及頗韌,一切下去就餡料與餅底分離,不過有半溶芝士,辣肉腸,黑水欖等,要弄得難吃不是容易。很惹味!肉丸意大利粉:意大利同事一看已說不正宗。說到底,不過是港式肉醬意粉加肉丸,意粉已淋,好吃極有限。Mille-feuille :酥皮脆,草莓不酸(但沒有甚麼草莓的味道),custard夠冰凍(但稍嫌不夠豐富)。環境。。。還是那個樣子服務就麻麻地,那些侍應經常扮睇唔倒你,叫熱水斟凍水,笑容欠奉。食食下廚房有一大朕好strong的煤氣味傳出來,班人扮若無其事,直至有客人說有問題他們才走入廚房調查,有冇搞錯。
餐前麵包仍是那cube型的, 無甚味道, 口感一般的。。。

環境。。。還是那個樣子