2018-09-14
琴晚幫襯了銅鑼灣鬧市中的滄海遺珠-- 一間唔顯眼,不過食過番尋味的火鍋料理餐廳,味道、份量、款式都比出面好多火鍋店出色,絕不馬虎,值得推介!首先環境好闊絡,一個卡位坐6個人都唔會逼。仲有圓枱(大廳)、廂房,無論情侶拍拖或家庭聚餐都容易安排,視乎人數而定。酒水當然唔可以忽視。汽水啤酒任飲之餘,絕對不是是但但,好多外國款式揀!最重要一提,可以揀白酒、紅酒!我咗白酒因為火鍋有海鮮盤!湯底係「花膠螺頭雞鍋燶湯」我係湯底內夾咗6片大花膠出來!(圖中係其中2片)足料程度唔洗再解釋啦,好補好滋陰啊海鮮盤包括有殼鮑魚、龍躉肉、有殼青口、有殼扇貝、貴妃蚌、大蝦、象拔蚌(可惜當晚生蠔售罄)。每樣都好鮮甜好味,個鮑魚碌熟都成隻羹咁大!老闆果真大方!對於食肉獸來講,手切安格斯牛肉當然不少得。牛肉鮮嫩可口,味道濃郁,第一次食牛肉無點醬油已經覺得好好味!🤗仲有手工肉丸、手工餃子,份量一啖一粒,可以留肚食多幾款,啱晒女仔眼闊肚窄的心思!