2021-02-26
無得去旅行咁耐,總會想食下不同國家嘅菜式。今晚我地就去左大角咀博文街嘅橙象。橙象最抵食嘅就有每日都有唔同嘅一蚊超抵優惠,顧客可以用$1優惠價品嚐泰式明爐烏頭魚、飛天通菜、黃咖喱雞等唔同嘅特色泰菜。我地今日嘅一蚊優惠菜式就係泰式明爐烏頭魚,原價要$169,即係平咗$168,超抵。🔸泰式明爐烏頭魚(優惠價$1)食泰菜最鍾意叫泰式明爐烏頭魚。依家有優惠價就更加唔可以錯過。熱辣辣原條魚上檯,仲有明火一路燒住保溫,配搭肉碎、香茅、辣椒、芫荽及青檸等材料煮成酸辣魚湯,湯底香濃惹味,味道酸辣,愈食愈開胃。🔸泰式滷水豬脾焗粉絲煲($106)平時都好鍾意食泰式滷水豬脾,而加埋粉絲都係第一次試,估唔到原來咁夾。睇粉絲顏色都知道已經索哂滷水汁嘅味道,而泰式滷水汁味道偏甜,食落唔會死鹹。再加上滷水豬脾啖啖肉,肉質軟淋,豬皮炆煮得入口即溶。 🔸椰青焗海鮮飯($104)椰青焗海鮮飯用料非常豐富,有大蝦、魷魚、青口、魚塊等等。炒飯當中更帶有椰肉,食落椰香味道富有層次。可能唯一美中不足嘅就係加入左青豆,對於唔鍾意食青豆嘅朋友就要花啲時間揀走佢。🔸特選椰青($42)🔸芒果冰特飲($36)
🔸泰式明爐烏頭魚(優惠價$1)
🔸泰式滷水豬脾焗粉絲煲($106)
🔸椰青焗海鮮飯($104)
🔸特選椰青($42)
🔸芒果冰特飲($36)