這幾年來好鐘意食麵包.不過要食得健康,主要食方包,法包,蒸包...食得開心令我放心嘛.我連A1出的無牛油無糖無蛋包都周不時照殺!今次來Outback是因此睇食評知道這裡有黑糖包任食我絕對是一個貪心之徒,不想走寶下,所以成日提自己要去Outback食麵包,但次次出到街就忘記了orz今朝早老友提議定晚餐去Outback...OH好在有他提點咋!於是乎從珀麗灣回程後,我們快手快腳走去愉景.我們沒有訂坐,不過晚市時間開始不久,店方也騰到張四人枱出來,不過知客講明用餐時間只有個半小時.因為是假日關係喎入到店鋪,第一感覺是'好有情調?!….=.='.無錯,全間好暗呀,如果坐正中間位的話更黑,看餐牌是十級難度賽XD不過我們坐於窗口旁,靠商場外來燈光也可順利點菜.等食時又周圍望.老實說店子面積不大,當中分開數格,我估計得三十枱左右(可能無咁多添),怪不得有用餐時限.疏化卡位最寬闊,BAR旁的高凳二人枱最窄.之旦係,我都想試下坐高凳來到Steakhouse,牛扒點都要叫的.點了西冷牛扒8安士,八成熟,配蘑菇蒜蓉汁.另外包餐湯/沙律,兩種小食.我們選了焗薯和菜絲沙律.以這個價錢$128計,一大堆頭,為起來
今次來Outback是因此睇食評知道這裡有黑糖包任食

今朝早老友提議定晚餐去Outback...OH

終於來了
暗黑之中
BAR的一角
來到Steakhouse,牛扒點都要叫的.點了西冷牛扒8安士,八成熟,配蘑菇蒜蓉汁.另外包餐湯/沙律,兩種小食.我們選了焗薯和菜絲沙律.以這個價錢$128計,一大堆頭,為起來實在抵食呢

第一樣食物不是黑糖包啊,而是沙律.沙律相當大碟,見到個醬汁是開上我不知幾開心
材料有車里茄,青瓜件,生菜絲,很清新爽甜,只是紅椰菜絲有陣苦澀味,而麵包粒極香口,整體上很好!
跟牛扒大沙律
等了良久才有第一條黑糖包送來,都已經過15-20分鐘了
之旦係期間我好努力地追了幾次
講真,我們用餐時間只有個半鐘,遲遲先出一條來,最後可以食到多少條?有數得計.所以不禁認為是否餐廳不想給客人食得太多免費麵包的計劃來.
免費包包
黑糖包每條約有前手臂般長度,暖烘烘很吸引,口感像法包:外脆內軟,但比法包更鬆軟.
好多氣窿窿
苦苦甜甜的味道,幾特別.配上滑溜溜的牛油忌廉醬...不過此醬屬邪惡級別
我還是吃我的淨包,足夠矣

牛扒現在才到,份量有手掌般大,一切下中間還帶紅紅的
原來侍應會問牛扒熟度是否可以後才會離去,本身我們不知情,因為他以RAP的速度來說那句話,我們只是見他企了幾秒才GET到他的目的=_=...不過我們都不食得太生,所以話OK啦.其實我不食生野,但知牛扒太熟會好鞋,哎呀,真難攪呢.我就專吃邊邊的牛扒肉,因為沒血紅色嘛
牛味激重,牛汁濃香,雖則肉鞋恰恰,但對我來說這肉扒是好食啊
至於扒汁也是分開上,相當好,因為我戒食汁的呢
但發現汁中有好多蘑菇片後,不浪費下全部了哂出來食.
跟牛扒兩配菜
配套小食非常夠份量.首先是焗薯,薯面淋了忌廉汁,灑了煙肉碎和香蔥.絕對,絕對淨食這一個都夠飽
薯仔連皮也帶有咸香,不過薯皮最正斗
脆脆地的呢.
原個焗薯
至於菜絲沙律一樣好吸引.色彩繽紛的,大量雜菜絲混入沙律醬,由於用量適宜,我都接受到,加上味道酸酸的,令人越食越開胃呀.不期然發現這和以前KFC出品的菜絲沙律一樣樣喎....好懷念啊...
酸咪咪沙律
另外有個小食,是炸蘑菇.咪看得十幾粒就收差不多成百蚊,因為每粒蘑菇相當大!帶有椒鹽香味的薄脆皮包住多汁到爆的蘑菇,而蘑菇又爽又甜.誇張我都要講:正到飛天啊~
點解炸完都可以咁爆汁既?@@
落單侍應在落牛扒單時,問我們要什麼汁.因為我們不知道有汁選,餐牌看不及下便直接問他”咁有咩汁’?他目無表情加雙眼望前窗,我們都算,點知他是將十幾種汁醬名RAP出來.跟本聽都聽不切
…聽到最後是蘑菇蒜蓉汁唉就要呢隻啦…

捧餐侍應個個都遊魂,簡簡單單追下麵包,加水,他們個個哦完你就走去了算,沒下文下我又再追過
重覆又重覆的,我自己都覺得自己好煩.

知客也不好得去邊,知客A在我們用餐中途問枱上的餐牌還用不用?我們還考慮緊要不要多個小食,說需要用.點知道,轉頭B知客來,問都不問,黎手成本餐牌掃入她懷中,急急腳地走去了orz

我一直以這些外國式餐廳的服務應該是/會較為良好...相信是我多想了
不過食物方面真是吸引的,下次的話,試試其他分店會否正常吧.
2011-07-01
好多氣窿窿
  • 炸蘑菇
  • 菜絲沙律
2011-07-06 18 浏览
前1日book左檯所以唔洗等 被安排坐最裏面的檯 唔錯 唔太噪 幾寧靜staff服務好好 食到1半會走黎問so far覺得食物點樣 滿唔滿意雖然好突然不過幾好 我buy倒水或添面包都好樂意食物方面唯獨炸磨菇同肉眼扒 個肉眼扒還可以 叫左6成但頗un炸磨菇純粹因為我討厭磨菇 haha特別推介爆谷蝦 配合個醬一流我食第一粒已經露出食神薜家燕的表情好好味呀!!!!!!!另外個燒雞胸嚇死人 唔好食叫半隻燒雞好過意粉唔錯 白汁個味幾濃跟餐salad都ok 非hea之作!埋單$777~
前1日book左檯

炸磨菇
純粹因為我討厭磨菇 haha

特別推介爆谷蝦 配合個醬一流
我食第一粒已經露出食神薜家燕的表情

好好味呀!!!!!!!

另外個燒雞胸

嚇死人 唔好食
叫半隻燒雞好過

意粉唔錯 白汁個味幾濃

跟餐salad都ok 非hea之作!

埋單$777~
黑糖面包
燒雞胸
白汁雞肉蝦球闊條面
2011-07-04 37 浏览
原本已經book左檯出九龍食飯架~不過出門口突然超級大雨~我又唔想為左出去食餐飯攪到咁狼狽所以臨時轉去"Outback Steakhouse"~順便又可以黎個happy hour呢!今次都係揀坐bar檯~因為無限時交檯~坐定後隨即order啤酒~order第一道食物後..送上黑糖包依晚主打hea飲hea食~2口子先叫個"Fish N Chips" - 魚柳肉質好嫩又雪白而且啖啖肉~外層炸得好夠鬆脆~配上菜絲沙律..酸酸地好開胃薯條..超正超好味~好有薯香又內粉外脆~仲要又粗又長呢食完"Fish N Chips"hea飲一陣..再叫個"Ribeye" - 附上餐湯"什菌忌廉湯"~湯好夠濃郁~味道都好唔錯"Ribeye 12oz"..medium rare - 外層煎得好靚~我唔食牛就覺得好恐怖血淋淋~食者就完全接受到..但話味道普通再自選兩款伴菜.."焗薯" + "牛油雜菜"~個焗薯夠粉而且配上酸忌廉及芝士..味道好正今次先叫魚柳薯條~食完再叫份Ribeye..牛扒餐會再有黑糖包跟上~依次我地食左2條"黑糖包"整體食物依然有水準~服務都ok~環境夠舒服~hea食hea飲左2個多鐘..好開
依晚主打hea飲hea食~2口子先叫個

薯條..超正超好味~好有薯香又內粉外脆~仲要又粗又長呢
食完"Fish N Chips"hea飲一陣..再叫個

整體食物依然有水準~服務都ok~環境夠舒服~hea食hea飲左2個多鐘..好開心呢
2011-06-11
2011-06-23 18 浏览
一個人的SET LUNCH!有忌廉雜菜湯, 湯味好濃!黑糖包, 鬆軟夠熱夠香! 真想吃多個!沙律, 一般!黑椒牛柳粒炒飯牛肉粒有點”鞋”, 肉質有點乾! 奇在炒飯出奇地好味!
一個人的SET LUNCH!
有忌廉雜菜湯, 湯味好濃!
黑糖包, 鬆軟夠熱夠香! 真想吃多個!
沙律, 一般!
黑椒牛柳粒炒飯
牛肉粒有點”鞋”, 肉質有點乾! 奇在炒飯出奇地好味!
2011-06-23
  • 黑糖包
2011-05-20 26 浏览
今次係我第一次去outback,因為有張$100 Gift Card,點知去到話今日唔用得,可能因為係佛誕的關係吧!既然由荃灣城市廣場流晒汗咁行到黎,坐低照食。紅日有Lunch Set都ok,價錢由$58-98(另加一)不等,包黑糖包、伴菜沙律、主菜、飲品一杯。未點菜,店員已經上晒黑糖包、伴菜沙律~~之後我點左一份塔斯卡尼烤雞($68),男友點左一份煙肉芝士漢堡包($78),另外叫左一份人人都話必食的洋蔥圈花花($78)。點完菜試食下黑糖包先,人人都話正,確實…我還是喜歡肥天使佬的面包,或者人人都話好味,抱住咁大希望之後,覺得好一般,有d甜甜地咁。至於伴菜沙律一般,忌廉湯唔夠熱~洋蔥圈花花先到,好味,不過好熱氣~最後食剩左5分1~塔斯卡尼烤雞:伴意大利飯,意大利飯太黏~烤雞有d「鞋」,岩鐘意食雞胸肉的朋友~對我而言,都可以…入到口…!男友的煙肉芝士漢堡包最後到,嘩,好大個漢堡包(同麥記比),薯條都係唔脆同熱,不過個包好ok~餐飲就叫左杯可樂同熱咖啡~

洋蔥圈花花先到,好味,不過好熱氣~最後食剩左5分1~

餐飲就叫左杯可樂同熱咖啡~
黑糖包
伴菜沙律
塔斯卡尼烤雞,有d芝士醬響面
煙肉芝士漢堡包
2011-04-30 35 浏览
第一次寫食評但不是第一次食Outback亦不是第一次食Slow Roasted Steak亦不是第一次叫Medium Rare想同大家分享嘅原因,係因為今次食Outback嘅Medium Rare Slow Roasted Steak實在與過往大不同。看圖如下:預咗Medium Rare會唔係咁熟,甚至有血水,但食咁多次,第一次上枱我會眼都突埋 (@_@)個送餐嘅Waitress仲好自信地堅稱係Medium Rare,出於對Outback嘅信任,亦唔想佢翻煮會變咗Overdone,我只好按Waitress嘅建議先試食呢一塊牛扒刺身,老實講,塊扒又未生到完全入唔到口,但真係好難說服自己係Medium Rare,不過可能隻碟有preheat過,塊扒嘅背面已變成少少粉紅色,反轉嚟食心理上好過啲。最尾都擺晒落口,味道算過得去,但賣相真係倒扣晒分,相信短期內我都唔會再幫襯Outback。Remarks: 唔夠staff去serve客似乎係Outback一直都解決唔到嘅問題。
第一次寫食評

但不是第一次食Outback
亦不是第一次食Slow Roasted Steak
亦不是第一次叫Medium Rare

看圖如下:
Medium Rare定係Raw?

2011-04-30
2011-04-23 19 浏览
猶記得上次識食美女帶我黎Outback食飯,此情此境到現在仍記憶猶新。唔知點解,我個同學心血來潮話想黎呢度食lunch,我當然唔會拒絕啦。因為佢都想向Chocolate Thunder朝聖,見識佢既蘆山真面目。廢話小講,呢度既午市套餐既價格相當大眾化,58元起便可享用一個set lunch。而且已包括麥包、餐湯、主菜及餐飲。呢個價格絕對係合理,相當抵食。首先奉上麥包,睇完艾晨既食評後。才曉得呢個係麥包,而非黑糖包。隨包附上牛油,為免影響麥包既味道,我只會加上少許牛油伴包。麵包保持微暖,鬆軟可口。之後奉上沙律,沙律既菜都幾新鮮。而沙律既醬汁係意大利汁,帶有幾分清新。而且無左千島醬既油膩,相當健康。再來既係露荀西芹湯,呢個餐湯雖然無乜特別。但呢個湯加上份量十足既忌廉,creamy度十足。不過要喺健康度扣一點分,始終忌廉味太重都唔係太好。之後到了主菜既環節,我點了的愛麗絲坪燒雞胸已端上到餐枱了。本來是配雞味飯,不過我還想以薯條作伴菜。慶幸經理可處理小弟麻煩既要求。而雞胸既味道可算是預期之外,雞既肉質嫩滑相當,食不到一點粗鞋的感覺。而面頭伴上芝士、煙肉等配料。可算是錦上添花的功夫。而伴碟既粗薯
心血來潮話想黎呢度食lunch,我當然唔會拒絕啦。
因為佢都想向Chocolate Thunder朝聖,見

之後奉上沙律,沙律既菜都幾
再來既係
健康度扣一點分,始終忌廉味太重都唔係太好。
這是黑麥包
新鮮既沙律
露荀西芹湯
薯條作伴菜。慶幸經理可處理小弟麻煩既要求。
而雞胸既味道可算是預期之外,雞既肉質嫩滑
粗薯條惹味相當,只需要加一點鹽便可突顯其美味。呢道主菜真係俾到我一種久違的美味,估唔到
簡單既食材都可以製作得那麼美味。
愛麗絲坪燒雞胸伴薯菜
最後當然係大家最期待既甜品啦,Chocolate Thunder可算係Outback既招牌菜。可能廚房要處
理繁忙既午餐,因此我地既甜品都延遲左上枱。不過,等待總是令人期待既,所以都唔太在意。
Chocolate Thunder上枱時,我俾佢既霸氣嚇到。因為真係好有氣勢,其實佢有三層。最
上層係鮮忌廉,中間則係雲呢拿雪糕,而底層係熱果仁朱古力軟餅。個人認為,
應該將三層一齊食,咁樣可以一次過食到三種既滋味。
而奉上既朱古力醬也不客氣,絕對有點水浸既感覺。
雖然吃罷這甜品有十足的罪惡感,但為了此刻的快樂也是值得既。
滿心期待既Chocolate Thunder
食完呢個午餐,真係有相當既滿足感。食品既質素無容置疑,服務亦都值得一讚。當我地吃了主菜後,
經理會問我們對這頓午餐的意見。雖然呢個環節可有可無,不過為了令服務做到最好,這環節是不可
忽視的。
只要有美味既Chocolate Thunder同有禮的服務,Outback係可以無限次既翻兜。
現在,應期待下次既Chocolate Thunder

2011-03-15
這是黑麥包
新鮮既沙律
露荀西芹湯
愛麗絲坪燒雞胸伴薯菜
滿心期待既Chocolate Thunder
  • Chocolate Thunder
2011-04-04 7 浏览
星期日有朋友生日,訂左位去outback慶祝叫左芝士薯條,雞肉凱撒沙律,肉眼,個意粉.....野食都ok~refill飲品都好快但有小小失望..我地預先去keep左個生日蛋糕,諗住有個驚喜食到差唔多就故意使開左生日個位朋友,叫侍應幫我地上蛋糕la點知....等左一陣.... 個位侍應先走返黎問個蛋糕的盒咩色...無奈....無曬神秘感.....
星期日有朋友生日,訂左位去outback慶祝
叫左芝士薯條,雞肉凱撒沙律,肉眼,個意粉.....
野食都ok~refill飲品都好快
但有小小失望..
我地預先去keep左個生日蛋糕,諗住有個驚喜
食到差唔多就故意使開左生日個位朋友,叫侍應幫我地上蛋糕la
點知....
等左一陣.... 個位侍應先走返黎問個蛋糕的盒咩色...
無奈....無曬神秘感.....
2011-04-03
庆祝纪念
生日
2011-03-15 14 浏览
朋友打完波, 我就睇完波, 坐巴士由大興過愉城食 dinner一行7人,叫左2個set 再加野食.呢間 outback 同尖咀比, 好似尖咀 quality 好desp. 個意粉... 呢到0個個...一個太乾身, 一個太濃味芝士薯條就保持水準...唔錯的同埋呢間 outback 比較細一d... 多人時應該要等位了每人$140... 不過不失.... ...
遠影門面
一行7人,叫左2個set 再加野食.
食物2

食物1
芝士薯條就保持水準...唔錯的

每人$140... 不過不失.... ...
2011-02-19
食物2
遠影門面
食物1
2011-03-03 13 浏览
依間食店我本身好鐘意~不論環境氣氛..服務..食物都好好加上好鐘意個happy hour~可以hea住飲酒+叫小吃..好享受呢因為無訂檯~原本話730要交檯~但bar檯就唔受限制~所以我地揀坐bar檯其實我覺得仲正~仲有氣氛d添~坐定定就先叫啤酒~happy hour..買一送一ORDER食物後先送上"黑糖包"..水準依舊~外脆內軟而且好有麵包香味..另外再叫左香辣炸雞搥(勁辣) - 雞搥好夠入味~外層夠脆夠香口..勁辣其實一d都唔辣的伴上西芹條..紅蘿蔔條..藍芝士醬料~以前好抗拒藍芝士~依家口味轉左..竟然好接受~味道好濃郁帶鹹..好味喎燒肉醬豬肋骨(full order) - 伴上菜絲沙律..酸酸地好開胃~薯條超正~外脆內粉口感..好有薯味豬肋骨燒得好靚~好入味..肉質夠軟淋唔會太乾身依晚hea食左2個幾鐘~每人飲4杯啤酒~一定會再ENCORE(更多相片- http://hk.myblog.yahoo.com/yanomi_chung/article?mid=76210)
依間食店我本身好鐘意~不論環境氣氛..服務..食物都好好

豬肋骨燒得好靚~好入味..肉質夠軟淋唔會太乾身

2011-02-26
2011-03-02 18 浏览
今日既LUNCH大家都覺得應該去食OUTBACK..LUNCH SET唔算貴...同埋個份量都好多下......我地今次係第一次去食LUNCH,唔知頭唔知路之下...5個人叫左4個餐...再另外叫左兩個SNACK..有洋蔥花同埋芝士薯條..到最後我地係食剩兩大盒既野食..我地叫左有一個意粉..一個SALAD..一個BURGER同一個RIBS既SET..不過掛住食..剩係記得影個洋蔥花RIBS好好食..推介!! 好"lum"~~其他都算唔錯...但係個意粉....唔知上面加左D咩herbs......搞到有d好似食青草咁既味道...侍應好NICE" 個環境都好舒服~傾下食下咁時間過得好快*
今日既LUNCH大家都覺得應該去食OUTBACK..
LUNCH SET唔算貴...
同埋個份量都好多下......
我地今次係第一次去食LUNCH,
唔知頭唔知路之下...
5個人叫左4個餐...
再另外叫左兩個SNACK..有洋蔥花同埋芝士薯條..

到最後我地係食剩兩大盒既野食..

不過掛住食..剩係記得影個洋蔥花

RIBS好好食..推介!!
好"lum"~~
其他都算唔錯...
但係個意粉....
唔知上面加左D咩herbs......
搞到有d好似食青草咁既味道...

侍應好NICE" 個環境都好舒服~
傾下食下咁時間過得好快*
2011-01-28
2011-02-14 11 浏览
勁多人, 待應少, 叫咩都要叫幾次, 環境感覺焗束, 好迫咁, 本來想食燒牛肉, 但冇晒, 我諗要訂啩!叫左一客西冷同一客肉眼, 叫7成熟, 但得5成, 我唔係好識食牛, 完來肉眼冇牛肉味既, 但比較稔, 最好味反而係個配菜~甜薯, 不過個甜薯已經夠甜, 唔使特登再加D黑糖上去lor, 個雞味飯都OK!個餐包好味, 啡色甜甜地, 唔知係咩包呢? 餐湯好杰,又咸左少少, 要再加少少水先入得口, C撒沙律都唔錯!本來仲想叫甜品, 但見佢個朱古力蛋糕只係蛋糕, 加舊雪糕, 再加舊cream, 再淋朱古力醬, 咁就$50, 有點搵笨, 冇叫!

2011-02-13
庆祝纪念
情人节
2011-01-18 22 浏览
黑糖麵包圓圓地, 細細個, cute, 暖暖地, 甜甜地, 好味道.主菜: 燒豬骨, 醬汁香濃, 肉質味道不錯, 但飯凍凍地, oh...難食.service: waiter 好似好busy, 等了好耐才serve.

(非会员)
2011-01-09 39 浏览
This was my second time with the poor experience, though one must say I am stupid to have it twice but it just happens. About 1 year ago, our friend booked the place and thwe impression was very short staffed. This time as there was a lot of people in the mall during lunch so I gave it a try with the belief that it had improved. The truth is, it just get worst. We order some food (as simple as possible, just set lunchs) and after a while the soup, bread and salad came though the bread was not delivered. Though the staff themselves promised to come back with more but it never materialized. As it was just bread, we did not insist but the things went from bad to worst. 45 mins passed, the food did not come and I could hear similar complaints from the nearby tables too. While the staff casually anwsered the food was being prepared, they did not really check.. In a way, I don't blame that staff totally when they are working non stop but the altitude was regardless problematic. As expected, the food never came eventually after an hour and when I lodged my complaint again to a female staff whom might have felt my anger and did not even come back at last. Finally, we could only leave with the stomach empty. Outback is just a joke and I don't know how it could survive all this years.
2011-01-02
午餐
  • Nil
2010-12-31 18 浏览
不是朋友邀請都唔會去呢間 outback, 雖然我未試過第二間, 但我自己一定唔會去任何一間!!!!1. 周打蜆湯 ---> 好咸, 只能飲到 30%.....再無辦法飲落去2. 炸磨菇 --> 都係好咸3. 磨菇海鮮闊麵 --> 磨菇汁好杰, 搞到"好濟/漏".......比一搬既磨菇汁咸一倍 =.=' , 可以接受4. 黑糖包 --> 呢個仲要係相反, 甜!!! 我地叫左兩次, 一次就硬, 另一次就林呢間野,揀直挑戰味覺極限....救命~~~ 有無諗過健康既個問題呢?!!!
2. 炸磨菇 --> 都係好咸

2010-12-30