2022-09-04 249 浏览
每次經過都好長人龍 今次平日3點幾終於見到無人排 等左5分鐘就食到焦糖燉蛋泡芙喇😍好正外脆內軟 個吉士醬好好食整體黎講都唔漏 絕對可以一個人食哂成個😊價錢$40都好值得一試!
好正外脆內軟 個吉士醬好好食
整體黎講都唔漏 絕對可以一個人食哂成個😊
價錢$40都好值得一試!
我突登走過黎呢間Owl’s好多次,次次佢都未開門,或者好多人排隊,跟住就去左食其他嘢!今晚終於佢開咗門,又無人排隊!太開心啦!不過今日只有外賣,無得入鋪頭食。每件泡芙都係即叫即整,一人小店,大約一張單要等候十分鐘。🔸Crème brûlée puff 焦糖燉蛋泡芙 (💰40)(9.5/10)呢度嘅puff不愧係米芝蓮推介!好好味呀!外皮係菠蘿皮,好脆好脆!上面層焦糖又夠厚,有焦香味。入面嘅醬毫不吝嗇,除咗吉士醬仲有忌廉,又滑又香,仲有雲呢拿籽呀!值得一讚係佢減50%甜,好啱口味!🔸Tirami-Choux Tiramisu泡芙(💰48)(9/10)外皮嘅脆脆菠蘿皮係朱古力咖啡味,上面係奶油芝士cream,仲有啲朱古力粉,撈埋入面嘅吉士忌廉醬,濃濃嘅tiramisu味,都好好味呀!泡芙好味,但比較細個,不過一人小店,做到呢個質素,真係非常優秀!Overall評分: 9/10👍🏻👍🏻

Overall評分: 9/10👍🏻👍🏻

Tiramisu-choux
  • Creme Brulee Puff
  • 焦糖燉蛋泡芙
2022-09-02 161 浏览
Lunch time經過見到哩間泡芙,比佢吸引到,一於買黎試下,買佐幾個原味,包裝已經好吸引🤣 食落好多cream😍,到又唔會好油膩😍😍😍酥皮我好脆😍 下次買其他味道食下先😋😋
買佐幾個原味,包裝已經好吸引🤣
食落好多cream😍,到又唔會好油膩😍😍😍
酥皮我好脆😍 下次買其他味道食下先😋😋

2022-08-30 136 浏览
星期六是同好姊妹shopping好日子💃🏼 我們多是唔食正餐,下午先食這個「泡芙」「SIGNATURE CREATION-CREMEBRULEE」 絕對是招牌款式👍🏻 size不太大,但相當精美,外層菠蘿皮,盛著cream brulee ,有焦糖香,吉士香滑,唔太甜😊 只想食多幾口🤤備註:🔺一人煮理,要有耐心等待🤩🔺店員nice,感覺用心制作🥰🔺價錢適中可接受,因為是精美甜品,值得一試☺️

「SIGNATURE CREATION-CREME

備註:
🔺一人煮理,要有耐心等待🤩
🔺店員nice,感覺用心制作🥰
🔺價錢適中可接受,因為是精美甜品,值得一試☺️
2022-08-04 270 浏览
少去尖東的我有日經過依間嘢見到啲泡芙有焦糖燉蛋味同焙茶味,簡直為我而設🥹!喺想試之際先發現佢係米芝蓮推介😍,仲要即叫即整又唔洗點排隊就立即試吓!但即叫即整人手製作需時,大家要耐心等候呀😌~⠀⁣𝐈𝐧 𝐦𝐲 𝐭𝐮𝐦𝐦𝐲😋⠀⁣1. 焦糖燉蛋味泡芙($40) ❤️泡芙面係香脆嘅焦糖脆皮😍果然即叫即整真係要即刻品嚐先啱😌入面當然唔少得滿滿嘅吉士忌廉,食落真係外脆內軟,唔會太甜,份量啱啱好!2. 日式焙茶味泡芙 ($48) ⁣❤️好多地方整出嚟嘅焙茶味唔算好濃,但我敢講依個焙茶味真係濃郁!泡芙上面仲有小小鹽味balance返,口感真係一流冇誇張😂!一路寫又好想食了🥲。。。📍 Owl's Choux尖沙咀麼地道32號地下#whereiseathk #whereiseat
⠀⁣
𝐈𝐧 𝐦𝐲 𝐭𝐮𝐦𝐦𝐲😋⠀⁣
1. 焦糖燉蛋味泡芙($40) ❤️

2. 日式焙茶味泡芙 ($48) ⁣❤️

📍 Owl's Choux
尖沙咀麼地道32號地下
#whereiseathk #whereiseat
2022-08-02 199 浏览
從那長長的人龍 已感受到那受歡迎的程度 這裡主打意大利手製雪糕和法式泡芙 即叫即焗的泡芙外皮鬆脆可口 表層是用火槍燒過的焦糖薄脆 內餡是質感幼滑的吉士醬和忌廉 外脆內軟 甜度恰到好處😋唯一美中不足的是份量偏細且製作需時 值不值得輪侯約一小時真的見仁見智了🤫.📍Owl's Choux & Gelato - 尖沙咀麼地道32號地下
  • 焦糖燉蛋泡芙
𓍯 Tʜᴇ Mɪᴄʜᴇʟɪɴ Cʜᴏᴜx 𓂃This little spot in TST 𝙨𝙚𝙧𝙫𝙚𝙨 𝙛𝙧𝙚𝙨𝙝-𝙗𝙖𝙠𝙚𝙙 𝙘𝙝𝙤𝙪𝙭 and is 𝗹𝗶𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗶𝗻 𝘁𝗵𝗲 𝗠𝗶𝗰𝗵𝗲𝗹𝗶𝗻 𝗚𝘂𝗶𝗱𝗲 @owlschoux ✨ Most signature is the 𝐶𝑟𝑒𝑚𝑒 𝐵𝑟𝑢̂𝑙𝑒́𝑒 𝐶ℎ𝑜𝑢𝑥, but I opted for the 𝐻𝑜𝑗𝑖𝑐ℎ𝑎 𝐶ℎ𝑜𝑢𝑥 - the 𝘩𝘰𝘫𝘪𝘤𝘩𝘢 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳 𝘸𝘢𝘴 𝘚𝘖 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘯𝘴𝘦 that I actually lost sleep that night 🤣 left me craving more and regretting that I only got one 😩𝘛𝘢𝘴𝘵𝘦𝘴 𝘣𝘦𝘴𝘵 𝘸𝘩𝘦𝘯 𝘴𝘦𝘳𝘷𝘦𝘥 𝘪𝘮𝘮𝘦𝘥𝘪𝘢𝘵𝘦𝘭𝘺 as they only bake it upon order, I did takeaway and to my surprise 𝘵𝘩𝘦 𝘤𝘩𝘰𝘶𝘹 𝘸𝘢𝘴 𝘴𝘵𝘪𝘭𝘭 𝘱𝘦𝘳𝘧𝘦𝘤𝘵𝘭𝘺 𝘤𝘳𝘪𝘴𝘱𝘺 on the outside 🫶❣︎ They’re 𝘰𝘯𝘭𝘺
𓍯 Tʜᴇ Mɪᴄʜᴇʟɪɴ Cʜᴏᴜx 𓂃

Hojicha  Choux

❣︎ They’re 𝘰𝘯𝘭𝘺 𝘰𝘱𝘦𝘯 𝘧𝘰𝘳 𝘢 𝘧𝘦𝘸 𝘩𝘰𝘶𝘳𝘴 𝘪𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘢𝘧𝘵𝘦𝘳𝘯𝘰𝘰𝘯 (as they sell out really quick)

᠃ ⚘᠂ ⚘ ˚ ⚘ ᠂ ⚘ ᠃

‧̥̥͙‧̥̥ ̥ ̮ ̥ ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ ⊹ ‧̫‧⊱
✧ 𝐻𝑜𝑗𝑖𝑐ℎ𝑎 𝐶ℎ𝑜𝑢𝑥 ($𝟺𝟾)
𖤥 Oᴡʟ’s Cʜᴏᴜx @owlschoux
↷ ℂ𝕦𝕚𝕤𝕚𝕟𝕖 𖥧𓂃 #thefchk_dessert
↷ 𝔻𝕚𝕤𝕥𝕣𝕚𝕔𝕥 𖥧𓂃 #thefchk_tst
#owlschoux

2022-07-28
  • Hojicha Choux
2022-07-30 142 浏览
由佢開舖已經幫襯,每次都keep到水準尋日經過雖然佢鋪頭裝修緊唔開裏面要喺門口排隊好熱但係都好想食,叫咗個焦糖燉蛋泡芙唔係講笑真係超級好食,泡芙即焗新鮮鬆軟焦糖好脆燉蛋唔太甜一流享受,熱住等都值得。
由佢開舖已經幫襯,每次都keep到水準
一流享受,熱住等都值得。
呢間人氣泡芙店想試好耐,不過一直比較少黎呢邊☹️。呢次終於的起心肝過黎試下😝。7點左右去到啱啱好無人,雖然即叫即整,不過都好快有得食😋。🔅Creme Brulee Puff ($40) 第一次食梗係試最signture既creme brulee 😎。泡芙外層似曲奇皮,加埋焦糖,一啖咬落去好脆😍。另外焦糖仲熱熱地,入面既吉士同cream仲凍,外熱內冷好正😳💕。吉士非常香滑又唔漏,仲有埋雲呢嗱籽🤤。呢款仲減左50%糖,加上唔係成大舊燉蛋喺到,所以食落唔會太甜太膩,啱啱好! 💬必須一讚老闆(?)超級nice又有耐性,見到我同朋友即刻食仲好好人拎埋紙巾俾我地🥺,希望下次買到焙茶味😍。雖然價錢唔平🙈,但呢個口感真係食過最正既泡芙,一定會回訪😚。

2022-07-13 104 浏览
今次路過呢間人氣泡芙小店,途經已經聞到一陣烘焙味,人唔多,立即買返個試下。小店係即叫即做,所以點都要等一陣,但十分值得。揀左最基本既Crème brûlée puff, 外層既泡芙鬆脆,有啲似菠蘿皮,但又堅挺d,無咁易散😋而最上面就係焦糖脆脆,內裡分別有吉士同忌廉,滿滿的,入口細滑,中間有少少雲呢拿籽,食落好有層次感。單係食物都一定再想回頭再試,試下其他味道。另外必須一提就係店主哥哥好有禮貌,我地等到咁上下就走去望望,店主哥哥立即問我地係幾多號,之後好快就到我地😊

上一次特登去買點知佢收左,今日收工經開竟然仲開緊,而且只係等10分鐘就有🎉一場黎到一定係試佢最出名既焦糖燉蛋泡芙🐣因為係即叫即整,拎上手己經感覺到槍燒焦糖既熱同忌廉既冷,泡芙外脆內軟,外面十分酥脆,而入面有2隻醬,係忌廉同吉士,吉士醬中仲見到一粒粒既雲尼拿籽😍所以香得黎唔會太甜,而且cream都打得好幼滑👍🏻最有心思係泡芙外邊有加左少少海鹽,所以食晒成個都完全唔膩(當然size較小都係原因之一😂)唯一美中不足既係泡芙冇乜焦糖燉蛋既感覺😂除左面頭既「焦燒」薄脆外,「燉蛋」就冇乜存在過😂😂如叫「焦糖吉士泡芙」既話就唔會咁大落差🙈整體黎講,係幾好食,不過價格偏貴,而且唔知係咪因為我都6點幾先到就收工,冇左堂食位,要係店外食,天氣又熱,都係要急急腳咁食,享受就欠奉🙊如果要再食多次都ok既,不過要冬天先好搵我😗☃️是次價目表焦糖燉蛋泡芙 $40

一場黎到一定係試佢最出名既焦糖燉蛋泡芙🐣

是次價目表
焦糖燉蛋泡芙 $40

焦糖燉蛋泡芙
米芝連推介 到底正唔正?😌Crème brûlée 法式焦糖燉蛋泡芙~泡芙口感鬆化,order後即做,新鮮滾熱辣出爐嘅puff真係very good ! 雖然面層有陣焦糖,但甜度岩岩好,值得一試😆老闆仲要超好人,排大半個鐘隊都值呀真係
米芝連推介 到底正唔正?😌

Crème brûlée 法式焦糖燉蛋泡芙
~

老闆仲要超好人,排大半個鐘隊都值呀真係
2022-06-11
  • Creme Brulee Puff
  • Cream Brûlée
2022-06-25 140 浏览
見人地ig post 相好吸引,上次去咁岩佢已經收左🥲今次平日4點幾去,竟然係冇人排隊!太開心了!同朋友一齊叫左個焦糖燉蛋泡芙同埋愛爾蘭甜酒泡芙,泡芙外皮好香脆,岩岩燒過果塊焦糖脆卜卜,佢個焦糖脆皮真係做得非常好😍入面有吉士醬同埋忌廉,甜度適中。暫時係我食過最好食嘅泡芙👍另一個甜酒泡芙,酒味好重,都好食嘅,但冇話好驚喜😂都係焦糖燉蛋嗰個最好食😋不過40蚊一個泡芙係有少少貴,size 比較細,兩啖食哂,同埋如果唔使排隊先會買。
2022-06-20 112 浏览
呢一間米芝蓮推介嘅泡芙 長期都超多人排隊🌟試咗最招牌嘅法式焦糖燉蛋味泡芙🍮泡芙燒到金黃色 賣相真係好靚!入面嘅焦糖燉蛋超級嫩滑 食落仲好香甜🥰再加埋面頭脆脆嘅焦糖片 真係好正💕
2022-06-20 195 浏览
事緣經過哩間米芝蓮街頭小食嘅時候,見到人龍唔算長,又記起好似有間俾人狂推嘅超好食泡芙,於是就做咗傻事排埋一份🥹。後期先發現所有泡芙都係即叫即整,所以每一份都起碼等10分鐘,好欣賞店長好有禮貌耐性咁同每一個等待嘅客人介紹返每款味道,仲提我下次唔好揀放工時間排,因為真係會等好耐佢自己都好抱歉🥹,先唔講味道,哩個服務態度真係同某啲唔休做嘅店拉開咗十萬八千條街呀!🫡✏️焦糖燉蛋泡芙 $40 🍎8/10雖然冇趁熱食,但外層嘅焦糖依然好香脆,會食到少少蔗糖嘅顆粒感,泡芙外皮酥脆薄身,以為個餡會係有咬口嘅燉蛋或者布甸,點知原來係焦糖燉蛋味嘅忌廉同吉士,雖然都叫企身,但同自己嘅想像都係有啲出入😂,味道係幾香濃,但坦白講就未有驚為天人嘅感覺啦。✏️焙茶泡芙 $42 🍎8.5/10作為一個焙茶控,個人更加鍾意哩一款😍,topping嘅焙茶醬好濃郁,內餡係滿滿嘅焙茶忌廉,好重奶香味,但又唔會過甜😋。始終係要排隊一個鐘嘅人氣泡芙,真係會有比較高嘅期望,味道嚟講係幾唔錯,但確實冇一種好突出嘅感覺,可以回頭,但就唔會再排咁耐隊啦🤫。

✏️焦糖燉蛋泡芙 $40 🍎8/10

✏️焙茶泡芙 $42 🍎8.5/10